Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 17,500 crores in Jorhat, Assam
Lays foundation stone for projects under the Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region (PM-DevINE) scheme
Inaugurates about 5.5 lakh homes built under PMAY-G across Assam
Dedicates to nation important railway projects worth more than Rs 1300 crores in Assam
“Development of Northeast is imperative for a Viksit Bharat”
“Kaziranga National Park is unique, everyone should visit it”
“Veer Lachit Borphukan is the symbol of Assam’s valor and determination”
“Vikas bhi aur Virasat Bhi’ has been the Mantra of our double engine government"
“Modi considers the entire Northeast his family. That is why we are also focussing on the projects that are pending for years”
09 MAR 2024 2:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 17,500 crores in Jorhat, Assam today. The development projects of today encompass the sectors of health, oil and gas, rail and housing.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for the huge crowd present on the occasion and also acknowledged 2 lakh people joining from 200 different places in the state. Shri Modi also noted the lighting of thousands of diyas by the people of Kolaghat and said that the love and affection of the people make for his biggest asset. He affirmed giving momentum to the development of Assam by laying the foundation stone and dedicating to the nation development projects worth about Rs 17,500 crores today pertaining to the sectors of health, housing and petroleum.
Talking about his visit to Kaziranga National Park, the Prime Minister called it a unique national park and tiger reserve and underlined the attraction of its biodiversity and ecosystem of the UNESCO World Heritage Site. “70 percent of the single-horned rhinos are in Kaziranga”, he said. He also talked about the experience of finding wildlife such as swamp deer, tiger, elephant and wild buffalo. The Prime Minister pointed out how the rhino became endangered due to negligence and criminal collaboration and recalled the hunting of 27 rhinos in a single year in 2013. This number was brought down to zero in 2022 by the efforts of the government. Greeting the people of Assam on the golden jubilee year of Kaziranga, the Prime Minister exhorted the citizens to visit the national park.
The Prime Minister mentioned unveiling the magnificent statue of Veer Lachit Borphukan today and said, “Veer Lachit Borphukan is the symbol of Assam’s valor and determination”. He also recalled celebrating his 400th birth anniversary with great pomp and honor in 2002 in New Delhi and bowed before the brave warrior.
“Vikas bhi aur Virasat Bhi’ development as well as heritage has been the Mantra of our double engine government, " said the Prime Minister. He said that Assam has made rapid strides in infrastructure, health and energy sectors. Health infrastructure like AIIMS, Tinsukia Medical College, Shiv Sagar Medical College and Cancer Hospital in Jorhat will make Assam a medical hub for the entire northeast, he said.
The Prime Minister also touched upon the dedication of Barauni - Guwahati Pipeline under PM Urja Ganga Yojna to the nation. He informed that the gas pipeline will connect the Northeastern grid with the national grid and help supply gas to 30 lakh homes and more than 600 CNG stations, thereby benefiting people from more than 30 districts of Bihar, West Bengal and Assam.
Speaking about the inauguration of the expansion of Digboi Refinery and Guwahati Refinery, the Prime Minister said that the previous governments had neglected the long-standing demand of the people to expand the capacity of refineries in Assam. He emphasized that with the efforts of the present government, the total capacity of refineries in Assam will now double while that of Numaligarh Refinery will triple. “Development of any region takes place at a fast pace when intentions for development are strong”, he added.
He congratulated 5.5 lakh families who got their pucca house today. He said that these houses are not just houses but are fitted with amenities like toilets, gas connections, electricity and piped water connection. Till now 18 lakh families have been provided such houses, he informed. He expressed happiness about the fact that most of these houses are in the name of the women.
Reiterating the government’s commitment to make the life of every woman of Assam easy and improve her savings, the Prime Minister mentioned yesterday’s decision of reducing the price of a gas cylinder by Rs 100 on Women’s Day. Schemes like Ayushman Cards are also benefiting women. Under the Jal Jeevan Mission, more than 50 lakh households have received piped water connections in Assam. He also reiterated his commitment to creating 3 crore Lakhpati Didis.
Highlighting the historic transformations that took place in Assam after 2014, the Prime Minister mentioned providing land rights to more than 2.5 lakh landless natives and connecting about 8 lakh tea garden workers with the banking system leading to the transfer of government benefits directly into their bank accounts. This, the Prime Minister said, closed all the doors for middlemen.
“Development of Northeast is imperative for a Viksit Bharat”, the Prime Minister asserted. He further said “Modi considers the entire Northeast his family. That is why we are also focussing on the projects that are lying pending for years”, he said. He mentioned projects like the bridge on Saraighat, Dhola-Sadiya Bridge, Bogibeel Bridge, extension of railway broad gauge till Barak Valley, Multi-modal Logistics Park, Jogighopa, two new bridges on Brahmaputra River and 18 waterways in the Northeast as opposed to 1 in Assam in 2014. He said that these projects created new possibilities in the region. He also mentioned the UNNATI Scheme which was approved in the last Cabinet meeting in new form with expanded scope. The Cabinet has also increased the MSP for Jute which will benefit the jute farmers of the state.
The Prime Minister expressed gratitude for the love and affection of the people and said that every Indian is his family. “The love of the people is ushered upon Modi not only because he believes that 140 crore citizens of India are his family, but because he is also serving them day and night”, the Prime Minister said, highlighting that today’s occasion represents this belief. He concluded by congratulating the citizens for the development projects of today with chants of ‘Bharat Mata ki Jai’ echoing through the scene.
Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma and Union Minister, Shri Sarbanada Sonowal were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone for projects under the Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region (PM-DevINE) scheme including the Medical College & Hospital at Sivasagar and a Hemato-Lymphoid center in Guwahati. He also laid the foundation stone for important projects in the oil and gas sector including the capacity expansion of Digboi Refinery from 0.65 to 1 MMTPA (million metric tonnes per annum); Guwahati Refinery Expansion (1.0 to 1.2 MMTPA) along with installation of Catalytic Reforming Unit (CRU); and augmentation of Facilities at Betkutchi (Guwahati) Terminal: Indian Oil Corporation Limited, among others.
The Prime Minister dedicated to nation important projects like new medical Medical College and Hospital at Tinsukia; and 718 Km long Barauni - Guwahati Pipeline (part of Pradhan Mantri Urja Ganga Project) built at a cost of about Rs 3,992 crore, among others. The Prime Minister also inaugurated about 5.5 lakh homes under Pradhan Mantri Awas Yojana - Gramin (PMAY-G), constructed at a total cost of about Rs.8,450 crore;
The Prime Minister dedicated to the nation important railway projects worth more than Rs 1300 crore in Assam including Dhupdhara-Chhaygaon section (part of New Bongaigaon – Guwahati Via Goalpara Doubling Project) and New Bongaigaon – Sorbhog Section (part of New Bongaigaon – Agthori Doubling Project).

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অসামগী জোরহাত্তা লুপা করোর ১৭,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রাইম মিনিস্তরস দিবলপমেন্ত ইনিসিয়েতিপ ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(পি.এম-দিভাইন) স্কিমগী মখাদা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
পি.এম.আই.ৱাই-জিগী মখাদা অসাম শীনবা থুংনা শাবা য়ুম লাখ ৫.৫ শঙ্গাখ্রে
অসামদা লুপা করোর ১৩০০ হেনবগী মরুওইবা রেলৱে প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“বিকসিত ভারত অমগীদমক অৱাং-নোংপোক চাউখৎপা হায়বসি য়াম্না মরুওই”
কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্ক তোপ-তোপ্পনি, মীওই খুদিংমক মসি য়েংগদবনি”
“বীর লাচিত ফুকান অসামগী থৌনা অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী খুদমনি”
“বিকাস ভি ঔর বিরাসাত ভি অসি ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী লাইৱানি”
“অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা মহাক্কী ইমুং-মনুংনি হায়না মোদীনা খল্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা প্রোজেকশিংদা মীৎয়েং চঙলিবনি”
09 MAR 2024 2:12PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী জোরহাত্তা লুপা করোর ১৭,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা হকশেল, থাউ অমসুং গ্যাস, রেল অমসুং হাওশিং য়াওরি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসি রাজ্য অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফম ২০০দা মীওই লাখ ২ রোম শরুক য়ারি হায়বা খঙলে অমসুং মসিগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। কোলাঘাতকী মীয়াম্না থাউমৈ লিশিং কয়া থান্দুনা তরাম্না ওকখিবা অমসুং মীয়াম্না মহাক নুংশিবা অসি মহাক্কী খ্বাইদগী মমল য়াম্লবা লন্নি। হকশেল, হাওশিং অমসুং পেত্রোলিয়ম সেক্তরশিংদা ঙসি লুপা করোর ১৭,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং অসামগী চাউখৎপদা ইনোৎ পীরে।
মহাক্না কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্ক য়েংখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি তোপ-তোপ্পা নেসনেল পার্ক অমসুং তাইগর রিজার্ব অমনি অমসুং মসিগী পার্ক অসি য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইতকী মনুং চল্লে। মচি অমা খক পানবা শামুগন্দাশিংগী চাদা ৭০ কাজিরঙ্গাদা ফংলি। পার্ক অসিদা শ্বাম্প দিয়ার,কৈ, শামু অমসুং ইরোইগুম্বা লম্লক্কী শাশিং উরকখি। মীরাইবদগী অমসুং মীফত্তশিংনা শা তানবদগী শামুগন্দাশিং খুদোংথিনিঙাই ওইরকপনি অমসুং ২০১৩ দা রাইনো ২৭ হাৎখিবগী থৌদোক লৈখ্রে। সরকারনা হোৎনবদগী ২০২২দা রাইনো অমদা শাদানবশিংনা হাৎখিদে। কাজিরঙ্গাগী সনা ফুদোংবা থৌরমদা অসামগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। মীওই খুদিংমক নেসনেল পার্ক অসি য়েংবীয়ু।
ঙসি বীর লাচিত বোরফুকানগী মীতম অমা মাইখুম হাংদোকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বীর লাচিত ফুকান অসামগী থৌনা অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী খুদমনি। নিউ দিল্লিদা ২০০২দা নিউ দিল্লিদা মহাক্কী ৪০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোকখি অমসুং অথৌবা লান্মী অসিগী মফমদা কোক নোনখি।
মহাক্না হায়খি বিকাস ভি ঔর বিরাসাত ভি অসি ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী লাইৱানি। ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেল অমসুং ইনর্জি সেক্তরশিংদা অসাম য়াংনা চাউখৎলে। এ.আই.আই.এম.এস, তিনসুকিয়া মেদিকেল কলেজ, সিব সাগর মেদিকেল কলেজ অমসুং জোরহাত্তা কেন্সর হোস্পিতালনা অসাম অসি অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংবগী মেদিকেলগী মফম অমা ওইহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি পি.এম উর্জা গঙ্গা য়োজনাগী মখাদা বরাউনি-গুৱাহাতি পাইপলাইন লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্লে। পাইপলাইন অসিনা নোর্থইস্তর্ন গ্রিদকা নেসনেল গ্রিদকা শম্নহনগনি অমসুং য়ুম লাখ ৩০ অমসুং সি.এন.জি স্তেসন ৬০০ হেনবদা গ্যাস পীগনি অমসুং বিহার, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং অসামগী জিলা ৩০ হেনবগী মীওইশিংদা কান্নবা পীগনি।
দিগবোই রিফাইনরি অমসুং গুৱাহাতি রিফাইনরি শঙ্গাবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসামগী রিফাইনরশিংগী কেপাসিতি হেনগৎহন্নবা মীয়াম্না মতম কয়াগী মমাঙদগী তকশিন্দুনা লাকখিবা অদু মমাঙগী সরকারশিংনা মীরাইখি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা হোৎনবদগী অসামদা রিফাইনরিশিং অপুনবা কেপাসিতি শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং নুমালিগর রিফাইনরিগী কেপাসিতি শরুক অহুম হেনগৎলে। চাউখৎহন্নবগী অকনবা ৱাখল লৈরবা মতমদা মফম অমগী চাউখৎ-থৌরাং য়াংনা পায়খৎলি।
ঙসি পাক্কাগী য়ুমশিং ফংলবা ইমুং লাখ ৫.৫ থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ুমশিং অসিদা তোইলেতশিং, গ্যাস কন্নেক্সন, মৈ অমসুং তোতি ঈশিং য়াওরে। হৌজিক ফাওবদা ইমুং লাখ ১৮দা অসিগুম্বা য়ুমশিং ফংহনখ্রে। হায়রিবা য়ুমশিং অসিগী অয়াম্বা শরুক নুপীশিংদা মিংদা লৈবদা অপেনবা ফাওই।
অসামগী নুপী খুদিংমক্কী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা অমসুং শেন হেন্না তুংশিন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙরা মালেমগী নুপীশিংগী নুমিত্তা গ্যাস সিলিন্দর অমদা লুপা ১০০ মমল তানবা ৱারেপ লৌখ্রে। অয়ুস্মান কার্দশিংনা নুপীশিংদা কান্নবা পীরে। জল জিবন মিসনগী মখাদা অসামদা ইমুং লাখ ৫০ তোতি ঈশিং ফংলে। লৈবাক অসিদা নুপী করোর ৩ লাখপতি দিদি ওইহন্নবা থবক পায়খৎলে।
২০১৪গী মতুংদা অসামদা পুৱারি ওইনা লাকখিবা অওনবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লম লৈজদবা য়েলহৌমী লাখ ২.৫ হেনবদা লম ফংহনখ্রে অমসুং চা থাফমশিংগী শিন্মী লাখ ৮ রোম বেঙ্কগা শম্নহন্দুনা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা সরকারগী কান্নবশিং ফংহনখ্রে। মিদলমেনশিংগী মফম অমতা পীদ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমগীদমক অৱাং-নোংপোক চাউখৎপা হায়বসি য়াম্না মরুওই। অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা মহাক্কী ইমুং-মনুংনি হায়না মোদীনা খল্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা প্রোজেকশিংদা মীৎয়েং চঙলিবনি। সারাঘাই থোং, ধোলা-সাদিয়া থোং, বোগীবিল থোং শারে, ভারাক ভেল্লি ফাওবা রেলৱে ব্রোদ গেজ য়ৌরে, জোগিপারাদা মল্তি-মোদাল লোজিস্তিক্স পার্ক শাগৎলে, ব্রাহ্মাপুত্রা তুরেল মথক্তা অনৌবা থোং অনি শারে অমসুং অৱাং-নোংপোক্তা ঈশিংগী লম্বী ১৮ লৈরে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। হন্দক পাংথোকখিবা মন্ত্রীমন্দলগী মীফমদা অনৌবা মওং অমদা উন্নাতি স্কিম পাকথোক-চাউথোকপা অয়াবা পীখ্রে। মন্ত্রীমন্দলনা লিমোনগী এম.এস.পি হেনগৎহনবদগী রাজ্য অসিগী লিমোন থাবা লৌমীশিংশু কান্নবা ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী থৌজাল অমসুং মীনুংশিংগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি অমসুং ভারতমচা খুদিংমক মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইনি। ভারতমচা করোর ১৪০ অসি মহাক্কী ইমুং-মনুংনি হায়না খনবদগী মীয়াম্না মোদী নুংশিবনি অমসুং মহাক্না অহিং-নুংথিল অনিমক মীয়ামগী থবক তৌরি। ঙসিগী থৌরম অসিদা মদুগী থাজবা অদু উরে। লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগীদমক মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং ‘ভারত মাতা কি জয়’ লাউখি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা অসামগী চীফ মিনিস্তর দোক্তর হিমান্ত বিশ্বা শর্মা অমসুং য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱাল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
সিবসাগরদা মেদিকেল কলেজ অমসুং হোস্পিতাল অমসুং গুৱাহাতিদা হেমাতো-লিমফোইদ সেন্তর অমা য়াওনা প্রাইম মিনিস্তরস দিবলপমেন্ত ইনিসিয়েতিপ ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(পি.এম-দিভাইন) স্কিমগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না থাউ অমসুং গ্যাস সেক্তরগী মরুওইবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিং অসিগী মনুংদা দিগবোই রিফাইনরিগী কেপাসিতি এম.এম.তি.পি.এ(মিল্লিয়ন মেত্রিক তন পর এনম) ০.৬৫তগী ১দা হেনগৎহনবা; গুৱাহাতি রিফাইনরি পাকথোক-চাউথোকপা( এম এম তি পি এ ১.০ দগী ২.০)দা হেনগৎহনবা অমসুং কেতালাইতিক রিফোর্মিং য়ুনিত(সি আর য়ু) ইন্সতোল তৌবা; অমসুং বেতকুতচি(গুৱাহাতি) তর্মিনেল: ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদকী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা অমসুং অতৈ কয়া য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখিবা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা তিনসুকিয়াদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ অমসুং হোস্পিতাল; লুপা করোর ৩,৯৯২ চঙনা শেমগৎপা কিমি ৭১৮ শাংবা বরাউনি-গুৱাহাতি পাইপলাইন(প্রধান মন্ত্রী উর্জা গঙ্গা প্রোজেক্কী শরুক ) য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা লুপা করোর ৮,৪৫০ রোম চঙনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা শাবা য়ুম লাখ ৫.৫ রোমশু শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসামদা লুপা করোর ১৩০০ হেনবগী মরুওইবা রেলৱে প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা ধুপধারা-ছায়গাউন সেক্সন(নিউ বোঙ্গাইগাউন-গুৱাহাতি ভাইয়া গোলপারা দবল ওনখৎপা প্রোজেক্কী শরুক) অমসুং নিউ বোঙ্গাইগাউন-সোর্বুং সেক্সন(নিউ বোঙ্গাইগাউন-অগথোরি দবল ওনখৎপা প্রোজেক্কী শরুক) য়াওরি।