প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশাৰ জজপুৰত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 MAR 2024 5:23PM by PIB Guwahati
ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান ৰঘুবৰ দাস জী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান নবীন পাটনায়ক জী, মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী, বিশ্বেশ্বৰ টুডু জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল৷
জয় জগন্নাথ৷
আজি ভগৱান জগন্নাথ আৰু মাতৃ বিৰজাৰ আশীৰ্বাদত জজপুৰ আৰু ওড়িশাত উন্নয়নৰ এক নতুন ধাৰা ব’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজি বিজু বাবু জীৰো জন্ম বাৰ্ষিকী। ওড়িশাৰ উন্নয়ন আৰু দেশৰ উন্নয়নত বিজু বাবুৰ অৱদান অতুলনীয়। সকলো দেশবাসীৰ হৈ শ্ৰদ্ধাৰ বিজু বাবুক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি আৰু প্ৰণিপাত জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বৃহৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। পেট্ৰ’লিয়াম, প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পাৰমাণৱিক শক্তিৰ সৈতে জড়িত আঁচনিয়েই হওক, পথ, ৰে’ল আৰু পৰিবহণৰ সৈতে জড়িত আঁচনিয়েই হওক, এই উন্নয়নমূলক কামবোৰে ইয়াত ঔদ্যোগিক কাম-কাজ বৃদ্ধি কৰিব আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে ওড়িশাৰ সকলো জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি দেশত এখন চৰকাৰ আছে, যি বৰ্তমান আৰু উন্নত ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰি ভৱিষ্যতৰ বাবেও কাম কৰি আছে। শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমি ৰাজ্যসমূহৰ, বিশেষকৈ পূব ভাৰতৰ সামৰ্থ্য আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছো। উৰ্জা গংগা প্ৰকল্পৰ অধীনত ৫খন বৃহৎ ৰাজ্য – উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিম বংগ আৰু ওড়িশাত প্ৰাকৃতিক গেছৰ যোগানৰ বাবে বৃহৎ প্ৰকল্প চলি আছে। আজি এই পাৰাদ্বীপ-সোমনাথপুৰ-হালদিয়া পাইপলাইনটোও ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। আজি পাৰাদ্বীপ শোধনাগাৰত প্ৰাকৃতিক গেছ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ এটা ইউনিট উদ্বোধন কৰা হৈছে। পাৰাদ্বীপ শোধনাগাৰতো মনো ইথিলিন গ্লাইকলৰ নতুন উদ্যোগ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা পূব ভাৰতৰ পলিয়েষ্টাৰ উদ্যোগত এক নতুন বিপ্লৱৰ সুচনা কৰিব৷ এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ভদ্ৰক আৰু পাৰাদ্বীপত নিৰ্মাণ হৈ থকা বস্ত্ৰ উদ্যানসমূহলৈও কেঁচামাল সহজে উপলব্ধ হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো আমাৰ দেশত বিগত বছৰবোৰত কৰ্ম সংস্কৃতিৰ কিমান দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন ঘটিছে তাৰ স্বীকৃতি। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে সময়মতে প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী নাছিল। আনহাতে আমাৰ চৰকাৰেও যিটো প্ৰকল্পৰ বাবে ভেটি স্থাপন কৰিছে, সেই প্ৰকল্পটো দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। ২০১৪ চনৰ পিছত দেশত এনে বহু প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে, যিবোৰ আবদ্ধ হৈ আছিল, সম্পূৰ্ণ নোহোৱাকৈ আছিল আৰু বিপথেও পৰিচালিত হৈছিল। ২০০২ চনত পাৰাদ্বীপ শোধনাগাৰৰ আলোচনাও আৰম্ভ হৈছিল। কিন্তু ২০১৩-১৪ চনলৈকে একো হোৱা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰেই পাৰাদ্বীপ শোধনাগাৰৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিলে। আজি নিজেই তেলেংগানাৰ সংগাৰেডীত পৰাদ্বীপ-হায়দৰাবাদ পাইপলাইন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিলোঁ। ৩ দিন পূৰ্বে পশ্চিমবংগৰ আৰামবাগত হালদিয়াৰ পৰা বাৰাউনীলৈ ৫০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ খাৰুৱা তেলৰ পাইপলাইন আৰম্ভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
পূব ভাৰতত অপৰিসীম প্ৰাকৃতিক সম্পদেৰে ধন্য হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে এই সম্পদসমূহ, ওড়িশাৰ দৰে ৰাজ্যৰ বিৰল খনিজ সম্পদ, নিজৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিছে। আজি গঞ্জাম জিলাত এটা ডিচেলাইনেচন প্লাণ্টৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ওড়িশাৰ হাজাৰ হাজাৰ লোক উপকৃত হ’ব। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে প্ৰতিদিনে ৫০ লাখ লিটাৰ নিমখীয়া পানী খোৱাৰ যোগ্য কৰি তুলিব৷
বন্ধুসকল,
ওড়িশাৰ সম্পদ আৰু ৰাজ্যখনৰ ঔদ্যোগিক শক্তি আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও ইয়াত আধুনিক সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত এই দিশত অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত আমি ওড়িশাত প্ৰায় ৩ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰিছো আৰু ৰে’লৱেৰ বাজেট প্ৰায় ১২গুণ বৃদ্ধি কৰিছো। ৰেল, ঘাইপথ আৰু বন্দৰ সংযোগৰ উন্নতিৰ বাবে জাজপুৰ, ভদ্ৰক, জগতসিংপুৰ, ময়ুৰভঞ্জ, খোৰ্ধা, গঞ্জাম, পুৰী আৰু কেন্দুঝাৰ জিলাত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। এতিয়া আংগুল-সুকিন্দা নতুন ৰে’লপথৰ সুবিধাও ইয়াৰ ৰাইজৰ বাবে উপলব্ধ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ ফলত কলিংগনগৰ ঔদ্যোগিক এলেকাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ পথ মুকলি হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ বাবে ইমান দ্ৰুত গতিত কাম কৰি যাব। বিজু বাবুক জন্ম বাৰ্ষিকীত পুনৰ এবাৰ শ্ৰদ্ধাৰে সোঁৱৰাই আপোনালোক সকলোকে উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
জয় জগন্নাথ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of various projects in Jajpur, Odisha
05 MAR 2024 5:23PM by PIB Delhi
Governor of Odisha, Shri Raghubar Das ji, the esteemed Chief Minister of this state, Shri Naveen Patnaik ji, my cabinet colleague Shri Dharmendra Pradhan ji, Shri Bishweswar Tudu ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Jai Jagannath!
Today, with the divine blessings of Lord Jagannath and Maa Biraja, a new wave of development has commenced in Jajpur and Odisha. It is also the birth anniversary of Biju Babu. Biju Babu's contribution to the progress of Odisha and the nation remains unparalleled. On behalf of all citizens, I offer my heartfelt homage and respect to the esteemed Biju Babu.
Friends,
Today, significant projects amounting to Rs. 20,000 crores have been inaugurated and their foundation stones laid here. Whether the initiatives are related to petroleum, natural gas, nuclear energy, or those concerning roads, railways, and transportation, these development projects will bolster industrial activities and foster the creation of new employment opportunities. I congratulate all the people of Odisha for these projects.
Friends,
Today, we have a government in the country that not only concerns itself with the present, but also works tirelessly towards a secure future for the country by taking a pledge to build a 'developed Bharat'. In the realm of energy, we are bolstering the capacities of states, particularly in eastern India. Significant strides are being made under the Urja Ganga project to facilitate the supply of natural gas across five major states – Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal, and Odisha. Today, we proudly dedicate the Paradip-Somnathpur-Haldia pipeline to serve our nation. Additionally, a unit for natural gas processing has been inaugurated at the Paradip Refinery, alongside the unveiling of a new Mono Ethylene Glycol plant. This heralds a new era for the polyester industry in eastern India, ensuring ample raw material supply for textile parks under construction in Bhadrak and Paradip.
Friends,
Today's event also highlights the significant shift in our country's work culture over the recent years. Previously, there was a lack of commitment from earlier governments in completing projects on schedule. In contrast, our government prioritizes the timely completion of projects once initiated. Since 2014, numerous projects that were stalled or delayed have been successfully completed across the country. For instance, discussions on the Paradip Refinery commenced as early as 2002, yet no progress was made until 2013-14. It was our government that ultimately executed and completed the Paradip Refinery project. Furthermore, today, I had the privilege of inaugurating the Paradip-Hyderabad Pipeline Project in Sangareddy, Telangana. Furthermore, just three days ago, a significant milestone was reached with the inauguration of a 500-kilometre crude oil pipeline from Haldia to Barauni in Arambagh, West Bengal.
Friends,
Eastern India boasts abundant natural resources, and our government is harnessing these riches, including the rare mineral wealth of Odisha, to drive development. Today, we laid the foundation stone for a desalination plant in Ganjam district, which will benefit thousands of people in Odisha. This project aims to purify 50 lakh litres of saltwater daily, ensuring access to potable water for the populace.
Friends,
To enhance Odisha's resources and bolster the state's industrial prowess, the Central government is prioritizing modern connectivity initiatives here. Over the past decade, significant strides have been made in this regard. Approximately 3,000 kilometres of national highways have been constructed in Odisha, and the railway budget has been augmented nearly twelve-fold. National Highway expansion projects are underway in districts including Jajpur, Bhadrak, Jagatsinghpur, Mayurbhanj, Khordha, Ganjam, Puri, and Kendujhar, aimed at enhancing rail, highway and port connectivity. Additionally, the newly inaugurated Angul-Sukinda railway line now provides crucial access, facilitating the expansion of the Kalinganagar industrial zone. The Central Government remains committed to accelerating development efforts in Odisha. On the occasion of his birth anniversary, I once again pay tribute to Biju Babu and extend congratulations to all for the development initiatives.
Jai Jagannath!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.