প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোলকাতাদা লুপা করোর ১৫,৪০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
কলকাতাদা ভারতকী হানবা ঈশিং মনুংগী মেত্রো, এসপ্লানেদ-হাওরা মাইদান মেত্রো রুত্ত মেত্রো তোংখ্রে
ঐখোয়গী লৈবাক্তা অচৌবা তুরেল অমগী মনুংদা অহানবা ঈশিং মনুংগী মেত্রো ত্রান্সপোর্তেসন হাওরা মাইদান-এসপ্লানেদ মেত্রো সেক্সনা ওইবা অসি চাউথোকচবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
06 MAR 2024 1:29PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোলকাতাদা লুপা করোর ১৫,৪০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। সহরগী চৎথোক-চৎশিনগী সেক্তরশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগী মনুংদা মেত্রো রেল অমসুং রিজনেল রেপিদ ত্রান্সসিত সিস্তেম(আর আর তি এস) য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মেত্রো প্রোজেকশিংগী থবকশিং য়েংশিনখি অমসুং কলকাতাদা ভারতকী হানবা ঈশিং মনুংগী মেত্রো, এসপ্লানেদ-হাওরা মাইদান মেত্রো রুত্ত মেত্রো তোংখ্রে। মহাক্না মেত্রো তোংলিঙৈদা শিন্মীশিং অমসুং স্কুলগী মহৈরোয়শিংগা ৱারি শানখি।
এক্সতা পোস্ত পরিং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি;
“মেত্রো তোংবা অসি নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি, নহারোলশিং অমসুং প্রোজেক অসিদা থবক তৌরিবশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐখোয় হুগলি তুরেলগী মখাদা তন্নেল ফাওদুনা চৎখি”।
“সহর অসিগী মেত্রো নেতৱার্ক শিংথাবা য়ানা শাংদোকহনবগা লোয়ননা ঙসি কলকাতাগী মীয়ামগী অখন্নবা নুমিৎ অমনি। চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং মী অমসুং গারি চিনবা হন্থরগনি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা অচৌবা তুরেল অমগী মনুংদা অহানবা ঈশিং মনুংগী মেত্রো ত্রান্সপোর্তেসন হাওরা মাইদান-এসপ্লানেদ মেত্রো সেক্সনা ওইবা অসি চাউথোকচবা অমনি”।
“কলকাতা মেত্রোদগী নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা মিকুপশিংনি। ঐনা জন শক্তিগী মফমদা কোক নোঞ্জরি অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মখোয়গী থবক তৌগনি”।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা নোংচুপ বেঙ্গলগী রাজ্যপাল শ্রী সি ভি অনন্দ বোস য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
সহরদা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবশিংদা মীৎয়েং থমদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কলকাতা মেত্রোগী হাওরা মাইদান-এসপ্লানেদ মেত্রো সেক্সন, কবি সুভাস-হেমন্তা মুখোপাধ্যয় মেত্রো সেক্সন, তারাতালা-মাজেরহাত মেত্রো সেক্সন(জোকা-এসপ্লানেদ লাইনগী শরুক); রুবি হোল ক্লিনিক-রামাৱাদি স্ত্রেৎচ ফাওবগী পুনে মেত্রো; এস.এন জঙ্কসন মেত্রো স্তেসন্দগী ত্রিপুনিতুরা মেত্রো স্তেসন ফাওবগী কোচি মেত্রো রেল ফেজ-১ এক্সতেন্সন প্রোজেক(ফেজ-১বি); অগ্রা মেত্রোগী তাজ ইস্ত গেত্তগী মনাকামেশ্বর ফাওবা; দিল্লি-মেরুত আর.আর.তি.এস কোরিদোরগী দুহাই-মোদিনগর(নোর্থ) সেক্সন প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা সেক্সনশিং অসিদা ত্রেন সর্বিসশিং লমথাখি। প্রধান মন্ত্রীনা পিমপ্রি চিঞ্চৱার মেত্রো-নিগরি মরক্তা পুনে মেত্রো রেল প্রোজেক ফেজ-১ এক্সতেন্সনগী উরেপ-উয়ুং তমখি।
হায়রিবা সেক্সনশিং অসিনা মী চিনবা হন্থনবদা মতেং পাংগনি অমসুং নুংঙাইনা চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী খুদোংচাবা পীগনি। কলকাতা মেত্রোগী হাওরা মাইদান-এসপ্লানেদ সেক্সন অসি ভারত্তা অচৌবা তুরেল মখাগী মনুংদা লৈবা অহানবা তন্নেলনি। হাওরা মেত্রো স্তেসন অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লুবা মেত্রো স্তেসন্নি। মাজরহাত মেত্রো স্তেসন(শঙ্গাগদৌরিবা তারাতালা-মাজেরহাত মেত্রো সেক্সনদা লৈবা) অসি রেলৱে লাইনশিং, প্লেতফোর্মশিং অমসুং কেনেল শীনবা থুংবগী তোপ-তোপ্পা ইলাবেতেদ মেত্রো স্তেসন্নি। অগ্রা মেত্রো স্তেসন শঙ্গাগদৌরিবা অসিনা পুৱারিগা মরী লৈনবা লমকোয়ফমশিং ফাওবা চৎপদা খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি। আর.আর.তি.এস সেক্সসন্না এন.সি.আরদা শেন-থুম তানবগী থবক হেনগৎহল্লগনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone for multiple connectivity projects worth Rs 15,400 crores in Kolkata, West Bengal
Takes Metro ride on the Esplanade - Howrah Maidan metro route, India's first underwater Metro in Kolkata
A proud moment that the Howrah Maidan-Esplanade Metro section has the first underwater metro transportation tunnel under any major river in our country: PM
06 MAR 2024 1:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for multiple connectivity projects worth Rs 15,400 crores in Kolkata today. The development projects catering to the urban mobility sector include Metro Rail and Regional Rapid Transit System (RRTS).
The Prime Minister took an overview of all metro projects and took a metro ride on the Esplanade - Howrah Maidan metro route, India's first Underwater Metro in Kolkata. He also interacted with shramiks and school children on his metro journey.
In a series of posts on X, the Prime Minister said:
“The metro journey was made memorable thanks to the company of these youngsters and those who worked on this project. We also travelled through the tunnel under the Hooghly river. ”
“It’s a very special day for the people of Kolkata as the city’s metro network gets significantly enhanced. Connectivity will get a boost and traffic will get decongested. It’s a proud moment that the Howrah Maidan-Esplanade Metro section has the first underwater metro transportation tunnel under any major river in our country.”
“Memorable moments from the Kolkata Metro. I bow to the Jan Shakti and will keep serving them with renewed vigour.”
Governor of West Bengal, Shri C V Ananda Bose was present on the occasion among others.
Background
With a focus on enhancing avenues for ensuring ease of urban mobility, the Prime Minister inaugurated Kolkata Metro's Howrah Maidan - Esplanade Metro section, Kavi Subhash - Hemanta Mukhopadhyay Metro section, Taratala - Majerhat Metro section (part of Joka- Esplanade line); Pune Metro from Ruby Hall Clinic to Ramwadi stretch; Kochi Metro Rail Phase I Extension project (Phase IB) from SN Junction Metro station to Tripunithura Metro station; Agra Metro's stretch from Taj East Gate to Mankameshwar; and Duhai-Modinagar (North) section of Delhi-Meerut RRTS Corridor. He flagged off train services on these sections. The Prime Minister also laid the foundation stone for extending Pune Metro Rail project Phase 1 between Pimpri Chinchwad Metro-Nigdi.
These sections will help decongest road traffic and provide seamless, easy and comfortable connectivity. The Howrah Maidan - Esplanade Metro section of Kolkata Metro has India's first underwater transportation tunnel. Howrah Metro Station is the deepest metro station in India. Also, the Majerhat Metro Station, on the Taratala - Majerhat Metro section inaugurated today, is a unique elevated Metro station across railway lines, platforms and canal. Agra Metro’s section inaugurated today will enhance connectivity to historical tourist places. The RRTS section will boost economic activity in NCR