ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଆଦିଲାବାଦଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 MAR 2024 1:07PM by PIB Bhubaneswar
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ତାମିଲିସାଇ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରାଜନ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ରେବନ୍ତ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ସୋୟମ ବାପୁ ରାଓ ଜୀ, ପି. ଶଙ୍କର ଜୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ!
ଆଜି ଆଦିଲାବାଦର ମାଟିରେ କେବଳ ତେଲେଙ୍ଗାନା ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଅନେକ ବିକାଶଧାରା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୩୦ରୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ୫୬ ହଜାର କୋଟି- ଛପନ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧକ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ତେଲେଙ୍ଗାନା ସମେତ ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବ । ଏଥିରେ ଅନେକ ବୃହତ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ କରୁଥିବା ରାଜପଥ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ମୁଁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମୋର ଭଉଣୀ ଓ ଭାଇଏବଂ ମୋର ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମ ସରକାର ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟ ଗଠନକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି। ତେଲେଙ୍ଗାନାବାସୀ ଯେଉଁ ବିକାଶ ର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାରର ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏନଟିପିସିର ଦ୍ବିତୀୟ ୟୁନିଟ୍ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହେବ । ଏହି ଅମ୍ବାରୀ-ଆଦିଲାବାଦ-ପିମ୍ପଲକୁଟ୍ଟି ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଆଜି ଆଦିଲାବାଦ-ବେଲା ଏବଂ ମୁଲୁଗୁରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ସୁବିଧା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଶିଳ୍ପ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଅଗଣିତ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ବିକାଶଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ବିକାଶ ର ମନ୍ତ୍ର ରେ ଚାଲୁଛି । ସେହିଭଳି ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ସୁଦୃଢ଼ ହେଲେ, ଦେଶ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଲେ ରାଜ୍ୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିଥାଏ, ରାଜ୍ୟରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ। ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଗତ ୩-୪ ଦିନ ହେବ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାରକୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଗତ ତ୍ରୈମାସରେ ୮.୪ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ବୃହତ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଅର୍ଥନୀତିର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ କିପରି ବଦଳିଛି, ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାବାସୀ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦେଖୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ କାଳରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଭଳି ସବୁଠାରୁ ଅବହେଳିତ ଅଂଚଳକୁ ଏହାର ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶ ଅର୍ଥ ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ଆଦିବାସୀ ମାନଙ୍କ ବିକାଶ! ଏହି ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଆଜି ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିପାରିଛନ୍ତି। ଆମର ଗରିବ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶର ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ନିଆଯିବ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ୧୦ ମିନିଟ୍ ପରେ ମୁଁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଯାଉଛି। ସେହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ବିଷୟ ଅଧିକ ଉପଯୁକ୍ତ । ତେଣୁ ମୁଁ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ଏତିକି କହି ମୋ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିବି। ୧୦ ମିନିଟ୍ ପରେ ଖୋଲା ମନରେ ସେହି ଖୋଲା ପଡ଼ିଆରେ ଅନେକ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ଏଠାକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ବିକାଶର ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା, ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ଚାଲିବା
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects at Adilabad, Telangana
04 MAR 2024 1:07PM by PIB Delhi
Governor of Telangana, Tamilisai Soundararajan ji, Chief Minister, Shri Revanth Reddy ji, my cabinet colleague G. Kishan Reddy ji, Soyam Bapu Rao ji, P. Shankar ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today, the land of Adilabad is witnessing a multitude of developmental initiatives, not only for Telangana but for the entire country. It is my privilege to inaugurate and lay the foundation stone for over 30 development projects amongst you all. Valued at a staggering Rs 56,000 crore, these projects will script a new chapter of development in many states across the nation, including Telangana. They encompass significant ventures in energy, environmental conservation efforts, and the advancement of modern road networks in Telangana. I extend my heartfelt congratulations to the people of Telangana and all fellow citizens for these transformative projects.
Friends,
Nearly a decade has passed since the inception of our government at the Centre and the establishment of Telangana State. The Central Government is steadfast in its support to fulfil the development aspirations of the people of Telangana. Today marks the inauguration of the second unit of NTPC, with a capacity to generate 800 MW of power in Telangana. This milestone will augment the state's power generation capacity and meet its growing energy demands. Furthermore, the electrification of the Ambari-Adilabad-Pimpalkhuti railway line has been successfully completed. Additionally, the foundation stone for two new national highways has been laid in Adilabad-Bela and Mulugu. These modern transportation facilities by rail and road will catalyze the development of the entire region and Telangana. They will reduce travel time, spur industrial and tourism growth, and foster numerous new employment opportunities.
Friends,
Our central government adheres to the principle of advancing the country's development through the progress of individual states. Similarly, as the nation's economy strengthens and confidence in the country grows, states reap its benefits and witness increased investment. You have observed how Bharat's rapid economic growth has garnered global attention over the past 3-4 days. Bharat stands out as the only major economy in the world to have achieved a growth rate of 8.4 percent in the last quarter. With this speed our country will become the third-largest economy globally. This will aid in the rapid expansion of Telangana's economy as well.
Friends,
Today, the people of Telangana are witnessing the transformative changes in the country's approach over the last 10 years. Previously neglected regions like Telangana confronted myriad challenges, but over the last 10 years, our government has significantly increased investment in Telangana's development. For us, development entails uplifting the most marginalized communities, including poorest of the poor, Dalits, and tribals. The tangible outcome of our initiatives is evident in the upliftment of 25 crore people out of poverty, facilitated by our comprehensive welfare schemes for the poor. We are committed to accelerating this development momentum in the next five years.
With this determination, I extend my heartfelt gratitude to you all. In just 10 minutes, I will be heading to a public event where pertinent topics will be discussed which are more suitable for that platform. Therefore, I conclude my speech here. I am looking forward to engaging in more candid discussions in about 10 minutes in that open field. Once again, I thank the Chief Minister for sparing his valuable time to join us. Let us march forward together in the journey of development with unwavering resolve.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.