প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ ঔৰঙ্গাবাদত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
02 MAR 2024 4:57PM by PIB Guwahati
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতীশ কুমাৰজী, ইয়াত উপৱিষ্ট জ্যেষ্ঠ নেতাসকল, মই আজি সকলো পুৰণি বন্ধুৰ নাম মনত পেলাব পৰা নাই, আৰু ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ইয়ালৈ অহা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিকে মই হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
আমি বিশ্ববিখ্যাত ‘সূৰ্য মন্দিৰ’, ‘উমগেশ্বৰী মাতা আৰু দেৱকুণ্ড’ৰ এই পবিত্ৰ ভূমিক প্ৰণিপাত জনাইছোঁ! সমবেত সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ! ‘ভগৱান ভাস্কৰ’ৰ কৃপা সকলোৰে ওপৰত বৰ্ষিত হওক!
বন্ধুসকল,
ঔৰঙ্গাবাদৰ এই ভূমি বহুতো স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ জন্মস্থান। এইখন বিহাৰ বিভূতি অনুগ্ৰহ নাৰায়ণ সিনহাৰ দৰে মহাপুৰুষৰ জন্মস্থান। আজি সেইখন ঔৰঙ্গাবাদৰ মাটিতে বিহাৰৰ উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায় লিখা হৈছে। আজি প্ৰায় ২১,৫০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে একাংশ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৰে'ল আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি পথ আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্প, আৰু ইয়াত আধুনিক বিহাৰৰ এক শক্তিশালী প্ৰতিফলন আছে। আজি ইয়াত ‘আমাস-দৰভাঙ্গা চাৰি লেনযুক্ত কৰিডৰ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আজি ‘দানাপুৰ-বিহতা চাৰি লেনযুক্ত এলিভেটেড পথ’ এছোৱাৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। ‘পাটনা ৰিং ৰোড’ৰ ‘শ্বেৰপুৰৰ পৰা দীঘৱাৰা শাখা’ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। আৰু এয়াই হৈছে ‘এন ডি এ’ৰ পৰিচয়। আমি কামটো আৰম্ভ কৰোঁ, আমি কামটো সম্পূৰ্ণ কৰোঁ, আৰু আমি ইয়াক জনসাধাৰণৰ বাবেও উচৰ্গাও কৰোঁ। এয়া ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’, এয়াই হৈছে ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’! আজিও ভোজপুৰ জিলাত ‘আৰা বাইপাছ ৰে'লপথ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আজি বিহাৰে ‘নমামী গঙ্গে অভিযান’ৰ অধীনত ১২টা প্ৰকল্পৰ উপহাৰ হিচাপে লাভ কৰিছে। মই জানো যে বিহাৰৰ জনসাধাৰণে, বিশেষকৈ ঔৰঙ্গাবাদৰ মোৰ ভাই-ভনীসকলেও ‘বাৰাণসী-কলকাতা এক্সপ্ৰেছৱে’’ৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। এই এক্সপ্ৰেছৱে’ৰে উত্তৰ প্ৰদেশো মাত্ৰ কেইঘণ্টামানৰহে দূৰত থাকিব, আৰু কেইঘণ্টামানৰ ভিতৰতে কলকাতাত উপস্থিত হ'বগৈ পৰা যাব। আৰু ‘এন ডি এ’-য়ে এনেদৰেই কাম কৰে। বিহাৰত উন্নয়নৰ গংগা প্ৰবাহিত হোৱাৰ এই প্ৰস্তুতিৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আৰু বিহাৰৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি, বিহাৰৰ মাটিলৈ মই অহাটো বহুকেইটা কথাৰ বাবে বিশেষ বুলি পৰিগণিত হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতেহে দেশে বিহাৰৰ গৌৰৱ কৰ্পুৰী ঠাকুৰজীক ‘ভাৰত ৰত্ন’ প্ৰদান কৰিছে। এই সন্মান সমগ্ৰ বিহাৰৰ বাবেই এক সন্মান, ই সমগ্ৰ বিহাৰৰ বাবে এক সন্মান! মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে অযোধ্যাৰ ‘ৰামলালা’ৰ বিশাল মন্দিৰটোত প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। ‘ৰামলালা’ অযোধ্যাত উপৱিষ্ট হৈছে মানেইতো সীতা আইৰ দেশত আটাইতকৈ আনন্দ লগাতো নিতান্তই স্বাভাৱিক। ‘ৰামলালা’ৰ অভিষেকক লৈ বিহাৰৰ মানুহে যি ধৰণে আনন্দত মতলীয়া হৈছিল, বিহাৰৰ মানুহে যিধৰণে উত্সৱ উদযাপন কৰিছিল, ‘ৰামলালা’লৈ যিধৰণে উপহাৰ প্ৰেৰণ কৰিছিল, মই সেই আনন্দ আপোনালোকৰ সৈতে ভাগ বাটোৱাৰা কৰিবলৈ আহিছোঁ। আৰু ইয়াৰ লগতে বিহাৰে আকৌ এবাৰ ‘ডাবল ইঞ্জিন’ৰ গতিৰে আগবাঢ়িবলৈ লৈছে। সেয়েহে, বিহাৰো এই সময়ত সম্পূৰ্ণ উল্লসিত হৈ আছে, আত্মবিশ্বাসেৰে গদগদ হৈ আছে। মই ইমান বিপুল সংখ্যাত মাতৃ, ভগ্নী, নজোৱান আৰু যিমান দূৰলৈকে মোৰ দৃষ্টি গৈছে, উতাসাহ-উদ্দীপণাৰে ভৰা আপোনালোক ইমান বিশাল সংখ্যাৰে আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে। আপোনাৰ মুখৰ এই উজ্জ্বলতাই বিহাৰক লুণ্ঠন কৰাৰ সপোন দেখা সকলৰ মুখত চেঁচাপানী ঢালিছে।
বন্ধুসকল,
‘এনডিএ’-ৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি হোৱাৰ পিছত বিহাৰত পাৰিবাৰিক ৰাজনীতি প্ৰান্তীয় হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। পাৰিবাৰিক ৰাজনীতিৰ আন এক বিড়ম্বনা আছে। পিতৃ-মাতৃৰ পৰা এটা পাৰ্টী আৰু চকীখনতো উত্তৰাধিকাৰী হিচাপে পাই যায়, কিন্তু পিতৃ-মাতৃৰ চৰকাৰসমূহৰ কামৰ কথা উল্লেখ কৰিবলৈ সাহস নকৰে। এয়াই হৈছে পাৰিবাৰিক পাৰ্টীবোৰৰ অৱস্থা। মই শুনিছোঁ যে তেওঁলোকৰ দলৰ ডাঙৰ নেতাসকলেও এইবাৰ বিহাৰৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিবলৈ সাজু নহয়। আৰু মই সংসদত কৈছিলোঁ যে সকলোৱে পলাবলৈ লৈছে। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে তেওঁলোকে এতিয়া লোকসভা নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিবলৈকে নিবিচাৰে। এই লোকসকলে ৰাজ্যসভাৰ আসন বিচাৰি ঢপলিয়াই ফুৰিছে। জনতাই সহযোগিতা কৰিবলৈ সাজু হ’ব নোখোজা হৈছে। আৰু এয়াই হৈছে আপোনালোকৰ বিশ্বাস, আপোনালোকৰ উৎসাহ আৰু আপোনালোকৰ সংকল্পৰ শক্তি। মোদীয়ে এই বিশ্বাসৰ বাবেই বিহাৰৰ জনসাধাৰণক ধন্যবাদ জনাবলৈ ইয়ালৈ আহিছে," তেওঁ কয়।
বন্ধুসকল,
এদিনতে ইমান বিশাল পৰিমাণত হোৱা উন্নয়নৰ এই আন্দোলন হৈছে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰৰ পৰিৱৰ্তন কিমান দ্ৰুতগতিত হয় তাৰ সাক্ষী! আজি কৰা পথ আৰু ঘাইপথ সম্পৰ্কীয় কামসমূহে বিহাৰৰ বহুতো জিলাৰ ছবি সলনি কৰিবলৈ গৈ আছে। গয়া, জেহানাবাদ, নালন্দা, পাটনা, বৈশালী, সমষ্টিপুৰ আৰু দৰভাঙ্গাৰ লোকসকলে আধুনিক পৰিবহনৰ অভূতপূৰ্ব অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব। একেদৰে, বোধগয়া, বিষ্ণুপদ, ৰাজগীৰ, নালন্দা, বৈশালী, পৱাপুৰী, পোখৰ আৰু জেহানাবাদত ‘নাগাৰ্জুনৰ গুহা’সমূহত উপস্থিত হোৱাটো সহজ হৈ পৰিব। বিহাৰৰ সকলো চহৰ তীৰ্থযাত্ৰা আৰু পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰে জড়িত। দৰভাঙ্গা বিমানবন্দৰ আৰু বিহতাত নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া নতুন বিমানবন্দৰটোও এই নতুন পথ আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ'ব। ইয়াৰ ফলত বাহিৰৰ পৰা অহা লোকসকলৰ বাবেও যোগাযোগ ব্যৱস্থা সহজ হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া বিহাৰৰ মানুহে নিজৰ ঘৰ এৰিবলৈ ভয় কৰিছিল। আৰু এয়া এনে সময় যেতিয়া বিহাৰত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বিকশিত হ’বলৈ ধৰিছে। বিহাৰে ‘বন্দে ভাৰত’ আৰু ‘অমৃত ভাৰত’ৰ দৰে আধুনিক ৰে’ল লাভ কৰিছে, ‘অমৃত ষ্টেশ্যন’ বিকশিত কৰা হৈছে। বিহাৰত যেতিয়া এটা পুৰণি যুগ আছিল, ৰাজ্যখন অস্থিৰতা, নিৰাপত্তাহীনতা আৰু সন্ত্ৰাসৰ জুই নিমজ্জিত কৰা হৈছিল। বিহাৰৰ যুৱপ্ৰজন্মই ৰাজ্যৰ পৰা পলায়ন কৰিব লগা হৈছিল। আৰু আজিৰ যুগটো তেতিয়া হয় যেতিয়া আমি যুৱপ্ৰজন্মৰ দক্ষতা বিকাশ কৰি তেওঁলোকৰ কৌশল্য বিকাশ কৰি আছোঁ। বিহাৰৰ হস্তশিল্পৰ প্ৰচাৰৰ বাবে আমি ২০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া ‘একতা মল’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছো। এয়া এখন নতুন বিহাৰৰ বাবে এটা নতুন দিশ। এয়া হৈছে বিহাৰৰ ইতিবাচক চিন্তা। এয়া এই কথাৰ ‘গেৰাণ্টী’ যে আমি বিহাৰক সেই পুৰণি যুগলৈ আৰু ঘূৰি যাবলৈ নিদিওঁ।
বন্ধুসকল,
বিহাৰৰ দৰিদ্ৰসকল যেতিয়া আগবাঢ়িব, তেতিয়া বিহাৰো আগবাঢ়িব। বিহাৰ তব্বে আগে বঢতই জব বিহাৰকে গৰীব আগে বঢতন! সেয়েহে আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিগৰাকী দৰিদ্ৰ, জনজাতীয়, দলিত আৰু বঞ্চিত লোকসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিত নিয়োজিত হৈ আছে। বিহাৰৰ প্ৰায় ৯ কোটি হিতাধিকাৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ যোজনা’ৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। ‘উজ্জ্বলা আঁচনি’ৰ অধীনত বিহাৰৰ ১ কোটিৰো অধিক মহিলাক বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ দিয়া হৈছে। বিহাৰৰ প্ৰায় ৯০ লাখ কৃষকে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি’ৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। এই কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ ২২,০০০ কোটি টকাৰো অধিক হস্তান্তৰিত কৰা হৈছে। ৫ বছৰ আগলৈকে বিহাৰৰ গাঁওসমূহৰ মাত্ৰ ২ শতাংশ পৰিয়ালেহে নলৰে যোগান ধৰা পানী পোৱাৰ সুবিধা পাইছিল। আজি, ইয়াত থকা ৯০ শতাংশতকৈয়ো অধিক ঘৰে নলেৰে পানী লাভ কৰিছে। বিহাৰত ৮০ লাখতকৈয়ো অধিক ‘আয়ুষ্মান কাৰ্ড’ ধাৰক আছে, যিসকলে ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ ‘গেৰাণ্টী’ লাভ কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে উত্তৰ ‘কোৱেল জলাধাৰ প্ৰকল্প’টোও সোনকালেই সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যিটো কেবা দশক ধৰি স্থগিত হৈ আছে। এই জলাশয়টোৱে বিহাৰ আৰু ঝাৰখণ্ডৰ ৪ খন জিলাত এক লাখ হেক্টৰ পথাৰৰ জলসিঞ্চনৰ বাবে পানী যোগান ধৰিব।
বন্ধুসকল,
বিহাৰৰ উন্নয়ন হৈছে ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’। বিহাৰত শান্তি আৰু আইন-শৃংখলাৰ শাসন হৈছে মোদীৰ গেৰাণ্টী। বিহাৰত ভগ্নী আৰু কন্যাৰ অধিকাৰ– এয়া হৈছে ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’। তৃতীয় কাৰ্যকালত, আমাৰ চৰকাৰে এই ‘গেৰাণ্টী’বোৰ পূৰণ কৰিবলৈ আৰু উন্নত বিহাৰ গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। আজি উন্নয়নৰ উৎসৱ, মই আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ জনাইছোঁ যে আপোনালোকৰ মোবাইল ফোনবোৰ উলিয়াওক, ফ্লেছলাইট অন কৰক, আপোনালোক সকলোৱে ম'বাইলৰ ‘ফ্লেছলাইট অন’ কৰক, উন্নয়নৰ এই উৎসৱ উদযাপন কৰক, সকলোৱে মোবাইল ফোন উলিয়াওক, সকলোৱে মোবাইল ফোন উলিয়াওক, উন্নয়নৰ এই উৎসৱ উদযাপন কৰক। মোৰ সৈতে সকলোৱে কওক–
ভাৰত মাতা কী – জয়,
ভাৰত মাতা কী – জয়,
ভাৰত মাতা কী – জয়,
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Aurangabad, Bihar
02 MAR 2024 4:57PM by PIB Delhi
The Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, Chief Minister Shri Nitish Kumar ji, and all other senior leaders who are present here! I may not remember everyone's name, but meeting all the old colleagues today and all those who have come here in large numbers, I extend heartfelt greetings to all.
I pay homage to the sacred land of the world famous Sun Temple, Umgeshwari Mata, and Dev Kund! I extend greetings to everyone! May the grace of Lord Sun remain upon everyone!
Friends,
This land of Aurangabad is the birthplace of many freedom fighters. It is the homeland of great personalities like ‘Bihar Vibhuti’ Anugrah Narayan Sinha ji. Today, a new chapter of Bihar's development is being written on the land of Aurangabad. Today, inauguration and foundation stone laying ceremonies of development projects worth nearly 21,500 crore rupees have taken place here. These include several road infrastructure-related projects, works related to rail infrastructure, and also showcase the strong glimpse of modern Bihar. Today, the foundation stone of the Amas-Darbhanga Four Lane Corridor has been laid here. Today, the foundation stone of the Danapur-Bihta four lane elevated road has also been laid. The foundation stone of the Dighwara section from Sherpur to Patna Ring Road has also been laid. And this is the hallmark of the NDA. We not only begin the work, but also complete it, and dedicate it to the people. This is Modi's guarantee! The foundation stone for the Ara Bypass Rail Line has been laid in Bhojpur district also. Today, Bihar has also got the gift of 12 projects under the Namami Gange campaign. I know that the people of Bihar, especially my brothers and sisters of Aurangabad, are also eagerly awaiting the Banaras-Kolkata Expressway. With this expressway, Uttar Pradesh will also be just a few hours away, and Kolkata will be reachable within a few hours. This is the way NDA works. I congratulate all of you, the people of Bihar, for this flow of development taking place in Bihar.
Friends,
My visit to the land of Bihar today holds special significance in many ways. Just a few days ago, the nation bestowed the Bharat Ratna upon Bihar's pride, Karpoori Thakur ji. This honour is the honour of the entire Bihar! Just a few days ago, the grand consecration of Ram Lalla’s magnificent temple took place in Ayodhya. As Ram Lalla now resides in Ayodhya, it's natural that the greatest joy will be celebrated on the land of Mother Sita. The joy and celebration that Bihar experienced regarding the consecration of Ram Lalla, the way people of Bihar celebrated, and the gifts they sent to Ram Lalla, I have come here to share that happiness with you. Along with this, Bihar has once again picked up the pace of double-engine growth. Therefore, Bihar is currently not only enthusiastic but also filled with self-confidence. I see this enthusiasm in front of me. Such a large number of mothers, sisters, youth, and till my eyes’ reach, you all have come here to bless me with such enthusiasm and excitement. The radiance on your faces is creating jitters among those who dream of looting Bihar.
Friends,
Dynastic politics has started to fade into the background in Bihar after the NDA has been strengthened in the state. There is another irony of dynastic politics. Inheritance of party and power from parents is ensured, the courage to mention the work of the parents' governments even once is not there. This is the condition of dynastic parties. I have heard that even their prominent leaders are not ready to contest Lok Sabha elections in Bihar this time. I had said in Parliament that they all are running away. You can see that they don't want to contest Lok Sabha elections now. They are looking for Rajya Sabha seats. People are not ready to support them. And this is the power of your trust, enthusiasm, and determination. Modi has come to thank the people of Bihar for this trust.
Friends,
The widespread development movement in a single day is evidence of how quickly changes take place in a double-engine government! Today, the projects related to roads and highways are going to change the picture of many districts of Bihar. The people of Gaya, Jehanabad, Nalanda, Patna, Vaishali, Samastipur, and Darbhanga will experience unprecedented modern transportation. Similarly, it will be convenient for people of Bodh Gaya, Vishnupad, Rajgir, Nalanda, Vaishali, Pawapuri and Pokhar to reach the caves of Nagarjuna in Jehanabad. All the cities of Bihar have immense possibilities for pilgrimage and tourism. New airports in Darbhanga and Bihta will also be connected to this new road infrastructure, making it easier for people coming from outside.
Friends,
There was a time when people in Bihar were afraid to step out of their own homes. Now, this is a time when tourism opportunities are developing in Bihar. Bihar has modern trains like Vande Bharat and Amrit Bharat with the development of Amrit stations underway. During old times, Bihar was pushed into unrest, insecurity, and terrorism. Bihar's youth had to flee the state. And now is a time when we are developing the skills of youth, enhancing their capabilities. We have laid the foundation of the Ekta Mall with a cost of 200 crore rupees to promote Bihar’s handicrafts. This is the new direction of new Bihar. This is Bihar's positive thinking. This is a guarantee that we will not let Bihar go back to the old days.
Friends,
Bihar will progress when Bihar's poor will progress. Therefore, our government is committed to enhancing the capabilities of every poor, tribal, Dalit, and marginalized person in the country. Nearly 9 crore beneficiaries in Bihar are benefiting from the PM Garib Kalyan Yojana. Under the Ujjwala scheme in Bihar, free gas connections have been provided to over one crore women. Nearly 90 lakh farmers in Bihar are benefiting from the PM Kisan Samman Nidhi. Over 22,000 crore rupees have been transferred to the bank accounts of these farmers. Until 5 years ago, only 2% of homes in Bihar's villages had access to piped water. Today, piped water reaches over 90% of homes here. More than 80 lakh Ayushman cardholders in Bihar have been guaranteed free treatment of up to 5 lakh rupees. Our government is committed to completing the stalled North Koel Reservoir project for decades. With this reservoir, water will be available for irrigation in one lakh hectares of farmland in four districts of Bihar and Jharkhand.
Friends,
Development in Bihar is Modi's guarantee. Restoring peace and law and order in Bihar is Modi's guarantee. Ensuring rights for sisters and daughters in Bihar is Modi's guarantee. In the third term, our government is committed to fulfilling these guarantees and working to make Bihar prosperous.
Congratulations to all of you. Today is a celebration of development. I urge all of you to take out your mobile phones, turn on the flashlight, and celebrate this festival of development. Even those who are far away should do it. Everyone should take out their mobile phones and celebrate this festival of development. Say it with me -
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.