Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Aurangabad, Bihar
02 MAR 2024 4:57PM by PIB Delhi
The Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, Chief Minister Shri Nitish Kumar ji, and all other senior leaders who are present here! I may not remember everyone's name, but meeting all the old colleagues today and all those who have come here in large numbers, I extend heartfelt greetings to all.
I pay homage to the sacred land of the world famous Sun Temple, Umgeshwari Mata, and Dev Kund! I extend greetings to everyone! May the grace of Lord Sun remain upon everyone!
Friends,
This land of Aurangabad is the birthplace of many freedom fighters. It is the homeland of great personalities like ‘Bihar Vibhuti’ Anugrah Narayan Sinha ji. Today, a new chapter of Bihar's development is being written on the land of Aurangabad. Today, inauguration and foundation stone laying ceremonies of development projects worth nearly 21,500 crore rupees have taken place here. These include several road infrastructure-related projects, works related to rail infrastructure, and also showcase the strong glimpse of modern Bihar. Today, the foundation stone of the Amas-Darbhanga Four Lane Corridor has been laid here. Today, the foundation stone of the Danapur-Bihta four lane elevated road has also been laid. The foundation stone of the Dighwara section from Sherpur to Patna Ring Road has also been laid. And this is the hallmark of the NDA. We not only begin the work, but also complete it, and dedicate it to the people. This is Modi's guarantee! The foundation stone for the Ara Bypass Rail Line has been laid in Bhojpur district also. Today, Bihar has also got the gift of 12 projects under the Namami Gange campaign. I know that the people of Bihar, especially my brothers and sisters of Aurangabad, are also eagerly awaiting the Banaras-Kolkata Expressway. With this expressway, Uttar Pradesh will also be just a few hours away, and Kolkata will be reachable within a few hours. This is the way NDA works. I congratulate all of you, the people of Bihar, for this flow of development taking place in Bihar.
Friends,
My visit to the land of Bihar today holds special significance in many ways. Just a few days ago, the nation bestowed the Bharat Ratna upon Bihar's pride, Karpoori Thakur ji. This honour is the honour of the entire Bihar! Just a few days ago, the grand consecration of Ram Lalla’s magnificent temple took place in Ayodhya. As Ram Lalla now resides in Ayodhya, it's natural that the greatest joy will be celebrated on the land of Mother Sita. The joy and celebration that Bihar experienced regarding the consecration of Ram Lalla, the way people of Bihar celebrated, and the gifts they sent to Ram Lalla, I have come here to share that happiness with you. Along with this, Bihar has once again picked up the pace of double-engine growth. Therefore, Bihar is currently not only enthusiastic but also filled with self-confidence. I see this enthusiasm in front of me. Such a large number of mothers, sisters, youth, and till my eyes’ reach, you all have come here to bless me with such enthusiasm and excitement. The radiance on your faces is creating jitters among those who dream of looting Bihar.
Friends,
Dynastic politics has started to fade into the background in Bihar after the NDA has been strengthened in the state. There is another irony of dynastic politics. Inheritance of party and power from parents is ensured, the courage to mention the work of the parents' governments even once is not there. This is the condition of dynastic parties. I have heard that even their prominent leaders are not ready to contest Lok Sabha elections in Bihar this time. I had said in Parliament that they all are running away. You can see that they don't want to contest Lok Sabha elections now. They are looking for Rajya Sabha seats. People are not ready to support them. And this is the power of your trust, enthusiasm, and determination. Modi has come to thank the people of Bihar for this trust.
Friends,
The widespread development movement in a single day is evidence of how quickly changes take place in a double-engine government! Today, the projects related to roads and highways are going to change the picture of many districts of Bihar. The people of Gaya, Jehanabad, Nalanda, Patna, Vaishali, Samastipur, and Darbhanga will experience unprecedented modern transportation. Similarly, it will be convenient for people of Bodh Gaya, Vishnupad, Rajgir, Nalanda, Vaishali, Pawapuri and Pokhar to reach the caves of Nagarjuna in Jehanabad. All the cities of Bihar have immense possibilities for pilgrimage and tourism. New airports in Darbhanga and Bihta will also be connected to this new road infrastructure, making it easier for people coming from outside.
Friends,
There was a time when people in Bihar were afraid to step out of their own homes. Now, this is a time when tourism opportunities are developing in Bihar. Bihar has modern trains like Vande Bharat and Amrit Bharat with the development of Amrit stations underway. During old times, Bihar was pushed into unrest, insecurity, and terrorism. Bihar's youth had to flee the state. And now is a time when we are developing the skills of youth, enhancing their capabilities. We have laid the foundation of the Ekta Mall with a cost of 200 crore rupees to promote Bihar’s handicrafts. This is the new direction of new Bihar. This is Bihar's positive thinking. This is a guarantee that we will not let Bihar go back to the old days.
Friends,
Bihar will progress when Bihar's poor will progress. Therefore, our government is committed to enhancing the capabilities of every poor, tribal, Dalit, and marginalized person in the country. Nearly 9 crore beneficiaries in Bihar are benefiting from the PM Garib Kalyan Yojana. Under the Ujjwala scheme in Bihar, free gas connections have been provided to over one crore women. Nearly 90 lakh farmers in Bihar are benefiting from the PM Kisan Samman Nidhi. Over 22,000 crore rupees have been transferred to the bank accounts of these farmers. Until 5 years ago, only 2% of homes in Bihar's villages had access to piped water. Today, piped water reaches over 90% of homes here. More than 80 lakh Ayushman cardholders in Bihar have been guaranteed free treatment of up to 5 lakh rupees. Our government is committed to completing the stalled North Koel Reservoir project for decades. With this reservoir, water will be available for irrigation in one lakh hectares of farmland in four districts of Bihar and Jharkhand.
Friends,
Development in Bihar is Modi's guarantee. Restoring peace and law and order in Bihar is Modi's guarantee. Ensuring rights for sisters and daughters in Bihar is Modi's guarantee. In the third term, our government is committed to fulfilling these guarantees and working to make Bihar prosperous.
Congratulations to all of you. Today is a celebration of development. I urge all of you to take out your mobile phones, turn on the flashlight, and celebrate this festival of development. Even those who are far away should do it. Everyone should take out their mobile phones and celebrate this festival of development. Say it with me -
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ଔରଙ୍ଗାବାଦରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 MAR 2024 4:57PM by PIB Bhubaneshwar
ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଲେକରଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର ଜୀ ଏବଂ ଏଠାରେ ବସିଥିବା ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ନେତା, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ନାମ ମନେ ପକାଉନାହିଁ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଆଜିର ଏହି ମିଳନ ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ, ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବିଶ୍ୱପ୍ରସିଦ୍ଧ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର, ଉମ୍ଗେଶ୍ୱରୀ ମାତା ଓ ଦେବକୁଣ୍ଡର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଔରଙ୍ଗାବାଦର ଏହି ହେଉଛି ଅନେକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ । ଏହା ହେଉଛି ବିହାର ବିଭୂତି ଅନୁଗ୍ରହ ନାରାୟଣ ସିଂହଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ । ଆଜି ଔରଙ୍ଗାବାଦର ଜମିକୁ ନେଇ ବିହାର ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯାଉଛି। ଆଜି ପ୍ରାୟ ୨୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ, ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ବିହାରର ଏକ ଦୃଢ଼ ଝଲକ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆଜି ଏଠାରେ ଅମାସ-ଦରଭଙ୍ଗା ଚାରି ଲେନ୍ କରିଡରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଦାନାପୁର-ବିହତା ଏଲିଭେଟେଡ୍ ରୋଡ୍ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ପାଟଣାରିଙ୍ଗ ରୋଡର ଶେରପୁରରୁ ଦିଘୱାରା ବ୍ଲକର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଏନଡିଏର ପରିଚୟ | ଆମେ କାମ ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରିଥାଉ, କାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଉ ଏବଂ ଏହାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ମଧ୍ୟ କରିଥାଉ। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭୋଜପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ଆରା ବାଇପାସ୍ ରେଳ ଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବିହାରକୁ ୧୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମିଳିଛି। ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ବିହାରର ଲୋକମାନେ, ବିଶେଷ କରି ଔରଙ୍ଗାବାଦର ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ବାରଣାସୀ-କୋଲକାତା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଦ୍ବାରା ମାତ୍ର କିଛି ଘଣ୍ଟାର ଦୂରତା ୟୁପି ମଧ୍ୟରେ ରହିବ ଏବଂ କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ କୋଲକାତାରେ ପହଞ୍ଚି ଯିବେ ଏବଂ ଏନଡିଏ ସେହିଭଳି କାମ କରିବାର ଉପାୟ କରୁଛି। ବିହାରରେ ବିକାଶର ଏ ଯେଉଁ ଗଙ୍ଗା ବହିବାକୁ ଯାଉଛି, ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ବିହାର ମାଟିରେ ମୋର ଉପସ୍ଥିତି ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଟେ। ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ଦିନ ତଳେ ବିହାରର ଗୌରବ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁରଜୀଙ୍କୁ ଦେଶ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦେଇଥିଲା। ଏବେ କିଛି ଦିନ ତଳେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମଲଲାଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମଲଲା ବିରାଜମାନ ହୋଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମା' ସୀତାଙ୍କ ମାଟିରେ ଖୁସି ପାଳନ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ରାମଲଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ନେଇ ବିହାର ଯେଉଁ ଖୁସିରେ ବୁଡ଼ିଥିଲା, ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କଲେ, ଯେଉଁ ଉପହାର ପଠାଇଥିଲେ, ମୁଁ ସେହି ଖୁସି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଆସିଛି। ଆଉ ଏହା ସହ ବିହାର ପୁଣି ଥରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସ୍ପିଡ କୁ ଧରିଛି । ତେଣୁ, ବିହାର ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟରେ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ଥିବା ମା’ମାନେ, ଭଉଣୀମାନେ, ଯୁବକମାନେ ଏବଂ ଯେତେ ବାଟ ଯାଏ ମୋତେ ଦେଖାଯାଉଛି ଆପଣମାନେ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆଜି ମୋ ପାଖକୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁର ଏହି ଚମକ ବିହାରକୁ ଲୁଟିବାକୁ ସ୍ବପ୍ନ ଦେଖୁଥିବା ମୁହଁରେ ପବନ ଉଡ଼ାଇ ନେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଏନଡିଏର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପରେ ବିହାରରେ ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି ସରଗରମ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତିର ଆଉ ଏକ ବିଡ଼ମ୍ବନା ରହିଛି। ମାଆ-ବାପାଙ୍କ ଠାରୁ ନିଜ ପରମ୍ପରାରେ ପାର୍ଟି ଓ ଚେୟାର ମିଳିଯାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଥରେ ବି ନିଜ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ସାହସ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ପାରିବାରିକ ପାର୍ଟିର ଏଭଳି ଅବସ୍ଥା । ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ତାଙ୍କ ଦଳର ବଡ଼-ବଡ଼ ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥର ବିହାରରେ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ସଂସଦରେ କହିଥିଲି ଯେ ସମସ୍ତେ ପଳାଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ସେମାନେ ଏବେ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ ରାଜ୍ୟସଭା ଆସନ ଖୋଜୁଛନ୍ତି। ଜନସାଧାରଣ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ, ଆପଣଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ଆପଣଙ୍କର ସଂକଳ୍ପର ଶକ୍ତି | ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ମୋଦି ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର ବିକାଶର ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହେଉଛି ତାହାର ପ୍ରମାଣ! ଗୟା, ଜେହାନାବାଦ, ନାଳନ୍ଦା, ପାଟନା, ବୈଶାଳୀ, ସମସ୍ତିପୁର ଓ ଦରଭଙ୍ଗାବାସୀଆଧୁନିକତାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅନୁଭୂତି ପାଇବେ। ସେହିପରି ବୋଧଗୟା, ବିଷ୍ଣୁପଡ଼ା, ରାଜଗିର, ନାଳନ୍ଦା, ବୈଶାଳୀ, ପାୱାପୁରୀ, ପୋଖର ଓ ଜେହାନାବାଦରେ ଥିବା ନାଗାର୍ଜୁନ ଗୁମ୍ଫାରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହେବ। ବିହାରର ସମସ୍ତ ସହର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଦରଭଙ୍ଗା ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ବିହଟାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦରମଧ୍ୟ ଏହି ଏରୋ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବାହାରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିହାରର ଲୋକମାନେ ନିଜ ଘରୁ ବାହାରିବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ । ଏହା ଏପରି ଏକ ଥିଲା, ସମୟ ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା ବିକଶିତ ହେଉଛି । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଅମୃତଭାରତ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟ୍ରେନସହିତ ବିହାରରେ ଅମୃତା ଷ୍ଟେସନର ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ ପୁରୁଣା ଦିନ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟ ଅଶାନ୍ତି, ଅସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆତଙ୍କର ନିଆଁରେ ଫିଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ଛାଡି ଅନ୍ୟତ୍ର ଯିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରି ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରୁଛୁ | ବିହାରର ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକତା-ମଲ୍ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ଏହା ହେଉଛି ବିହାରର ନୂଆ ଦିଗ । ଏହା ହେଉଛି ବିହାରର ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା। ଏହା ଏହି କଥାର ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯେ ଆମେ ବିହାରକୁ ସେହି ପୁରୁଣା ଯୁଗକୁ ଫେରିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ
ବିହାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଓ ବିହାରର ଗରିବ ମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ, ଦଳିତଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାର ଲାଭ ବିହାରର ପ୍ରାୟ ୯ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ପାଉଛନ୍ତି । ବିହାରରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି । ବିହାରର ପ୍ରାୟ ୯୦ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି । ଏହି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୨୨ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି। ୫ ବର୍ଷ ତଳେ ବିହାରର ଗାଁରେ ମାତ୍ର ୨% ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ମିଳୁଥିଲା। ଆଜି ଏଠାରେ ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଘରେ ଟ୍ୟାପରୁ ପାଣି ଆସୁଛି। ବିହାରରେ ୮୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡଧାରୀ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଇଛନ୍ତି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା କୋୟଲ ଜଳାଶୟ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିବାକୁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଏହି ଜଳଭଣ୍ଡାର ବିହାର ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ୪ଟି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଜଳ ଯୋଗାଇବ।
ସାଥୀମାନେ
ବିହାରର ବିକାଶ ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ବିହାରରେ ଶାନ୍ତି ଓ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରାଜ୍- ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ବିହାରରେ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଅଧିକାର- ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଆମ ସରକାର ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ବିହାର ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଜି ବିକାଶର ପର୍ବ, ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଜର ମୋବାଇଲଫୋନ ବାହାର କରନ୍ତୁ, ମୋବାଇଲର ଫ୍ଲାସ ଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ, ବିକାଶର ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରନ୍ତୁ, ଦୂରରେ ଥିବା ସମସ୍ତେ ନିଜ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ, ବିକାଶର ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରନ୍ତୁ । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।