প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ঝারখন্দগী সিনদরীদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
01 MAR 2024 1:32PM by PIB Imphal
ঝারখন্দগী ইকাই খুম্নরবা রাজ্যপাল, শ্রী সি.পি. রধাকৃষ্ণনজী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী চম্পাই সোরেনজী, ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপ অর্জুন মুন্দাজী, বিধান সভাগী বিরোধীগী লুচিংবা, অতৈ দিগনিতরীশিং অমসুং ঝারখন্দগী ইচিল-ইনাওশিং, জোহার! ঙসি ঝারখন্দনা লুপা করোর লিশিং 35 হেনবগী স্কিম কয়া ফংলে। ঐহাক্না ঐগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং, ত্রাইবেল ফুরুপকী মেম্বরশিং, অমসুং ঝারখন্দগী মীয়ামবু থৌশিলশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না সিনদরী ফর্তিলাইজর ফেক্তরী শঙ্গারি। সিনদরীদা ফর্তিলাইজর প্লান্ত হৌদোকপা অসি ঐগী ফিরেপনি অমসুং ঙসি মোদীগী গরেন্তী থুংহনখ্রে হায়না ফোঙদোকচবদা চাউথোকচবা পোকই। ঐহাক্না 2018দা প্লান্ত অসিগী উরেপ-উয়ুং তমখি, অমসুং হৌজিক সিনদরী ফেক্তরী মথৌ তৌবা হৌবতা নত্তনা ভারত অমসুং ঝারখন্দগী নহারোলগীদমক অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা লিশিং কয়াসু ফংহল্লি। ফর্তিলাইজর ফেক্তরী হৌদোকখিবগা লোয়ননা ভারতনা আত্ম-নির্ভর ওইনবা মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লি। চহিগী ওইনা ভারতনা য়ুরিয়া মেত্রিক তন চাউরাক্না লাখ 360 মথৌ তাই। ঐখোয়গী সরকারনা 2014দা সরকার পাইবা মতমদা লৈবাক অসিনা য়ুরিয়া পুথোকপা অসি মেত্রিক তন লাখ 225 খক্তা ওইরমখি। অচৌবা অহোবা অসি মেনখৎনবা য়ুরিয়া চাউনা ইম্পোর্ত তৌবা তাখি। মরম অসিনা ঐখোয়না ভারতপু য়ুরিয়া পুথোকপদা আত্মনির্ভর ওইহন্নবা ৱাশকখি। ঐখোয়গী সরকারগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা য়ুরিয়া পুথোকপা অসি হৌখিবা দিকেদতা মেত্রিক তন লাখ 310দা হেনগৎলকখি।
হৌখিবা চহি 10দা ঐখোয়না রামাগুন্দম, গোরাখপুর অমসুং বরৌনিদা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং হিংগৎহনখি। ঙসি মসিগি লিস্ত অসিদা সিনরীসু য়াওররে। মথংগী চহি অমা মখাদা তকচর ফর্তিলাইজর প্লান্তসু মথৌ তৌরগনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসিবু শঙ্গাবা ঐহাক্না ফংজগনি। পুন্না প্লান্ত মঙা অসিনা ভারতপু য়ুরিয়া মেত্রিক তন লাখ 60 হেন্না পুথোকপা ঙমহনগনি, মসিনা মরু ওইবা মফমদা আত্মনির্ভর ওইনবা মাইকৈদা লৈবাকপু শাহৌ পীগনি। মাইপাকপা অসিনা ফোরেন একচেঞ্জ সেব তৌবতা নত্তনা লৌমীশিংগী কান্নবা মাইকৈদা ফন্দশিং চেনেল তৌরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঝারখন্দদা রেলৱে সেক্তরদা অনৌবা চহিচা অমা হৌরি। অনৌবা রেলৱে লাইন শঙ্গাবা অমসুং হান্না লৈরিবা লাইনশিং দব্লিং তৌবা য়াওনা প্রোজেক্ত কয়ামরুম ঙসি হৌদোকখ্রে। ধানবাদ-চন্দ্রপুরা রেলৱে লাইন উরেপ-উয়ুং তম্বনা মফমশিং অসিদা অন্দরগ্রাউন্দ ফায়রশিংদগী শাফবা অনৌবা রুৎ ফংহল্লগনি। অহেনবা ওইনা দিওগর-দিব্রুগর ত্রেন হৌদোখিবনা বাবা বৈদ্যনাথ মন্দির অমসুং মাতা কামাখ্যাগী শক্তিপীথ শম্নহল্লিবা মরু ওইবা লিঙ্ক অমা লৈহল্লগনি। হন্দক্তা ঐহাক্না বারানসীদা বারানসী-কোলকাতা রাঞ্চি এক্সপ্রেসৱে শঙ্গাখি, মসিনা ছত্রা, হজারিবাগ, রামগর অমসুং বোকারো য়াওনা ঝারখন্দ শিনবা থুংবদা চৎথোক চৎশিনগী খোঙজেল চাউনা হেনগৎহল্লগনি। অহেনবা ওইনা, লৌউ-শিংউগী পোত্থপল, ঐখোয়গী গ্রেন রিজর্বশিংগী কোল নত্তরগা নোংপোক ভারত্তগী সিমেন্তগুম্বা পোত্থোকশিং লৈবাক শিনবা থুংবদা পুবা ওইরবসু ঐখোয়গী লৌমী ফুরুপকীদমক চাউনা খুদোংচাহল্লগনি। ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী প্রোজেক্তশিং অসিনা রিজনেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবা খক্তা নত্তনা ঝারখন্দদা ইকনোমিক গ্রোথ লৈহল্লগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা দিকেদতা ঐখোয়না ঝারখন্দদা ত্রাইবেল ফুরুপশিং, লায়রবা, নহারোল, অমসুং নুপীশিং চাউখৎহনবদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না 2047গী মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাউখৎপা ওইনবা পান্দম থম্মি। হৌজিক্কী ওইনা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবা ইকনোমীশিংগী মনুংদা অমা ওইরি, মসি ঙরাং ফোঙখিবা হন্দক্কী পুক্নীং থৌগৎনীংঙাই ওইবা মশিংশিংনা তাক্লি। পান্নরুবা পুম্নমক্তগী হেনগৎলক্তুনা ভারতনা ওক্তোবরদগী দিসেম্বর ক্বাতর ফাওবদা চাদা 8.4গী গ্রোথ রেৎ ফংবা ঙমখি। চাউখৎপা লৈবাক অমগী থাক য়ৌনবা ঝারখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংদা শাহৌ পীবা মরু ওই। কেন্দ্র সরকারনা ঝারখন্দ চাউখৎহন্নবা মাগী মতেং পীনবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পী। ঐনা চেৎনা থাজৈ মদুদি ভগৱান বিরসা মুন্দাগী লমদম আসিনা চাউখৎপা ভারতকী অনীংবা অপাম্বশিংদা শাহৌ পীরিবা পাৱরহাউস অমা ওইরক্কনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোক্ত্রিঙৈদা ঐহাক্কী ৱাখল্লোন তেনতক্না থমজরমগে। ঐহাক্না হৌজিক ধানবাদতা চৎকনি মফম অসিদা ঐহাক্না নুংশিবা, অখাং কনবা, অনীংবা অমসুং অচেৎপা ফিরেপশিংনা থনবা ৱাফমশিং থম্নবা এনভাইর্নমেন্ত অমা ওইরিবা অসিদা চৎতুনা ৱা ঙাংগনি। ঐহাক্না মথংগী পুংখাই অসিগী মনুংদা ধানবাদ য়ৌনবা হোৎনগনি। মফম অদুদা ঐহাক্না ঝারখন্দ আমসুং লৈবাক অসিগী মতাংদা ৱাফমশিং ফোঙদোকচগনি। প্রোজেক্তশিং অমসুং থৌশিলশিং অসিগীদমক মীপুম খুদিংমক্তা ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি। জোহার!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদা হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Sindri, Jharkhand
01 MAR 2024 1:32PM by PIB Delhi
Honourable Governor of Jharkhand, Shri C.P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Shri Champai Soren ji, esteemed Cabinet colleague Arjun Munda ji, Leader of the Opposition in the Assembly, other dignitaries, and dear brothers and sisters of Jharkhand, Johar (salutation)! Today, Jharkhand is blessed with schemes valued at over Rs 35 thousand crores. I congratulate my farmer brothers, members of the tribal community, and the people of Jharkhand for these initiatives.
Friends,
Today, we inaugurated the Sindri fertilizer factory. It was my commitment to start this fertilizer plant in Sindri, and I am proud to say that Modi's guarantee has been fulfilled today. I laid the foundation stone of this plant back in 2018, and now, not only has the Sindri factory commenced operations, but it has also opened up thousands of new job opportunities for the youth of Bharat and Jharkhand. With the launch of this fertilizer factory, Bharat takes a significant stride towards self-reliance. Annually, Bharat requires approximately 360 lakh metric tonnes of urea. When our government assumed office in 2014, the country's urea production stood at only 225 lakh metric tonnes. To bridge this substantial gap, a considerable quantity of urea had to be imported. Therefore, we pledged to make Bharat self-reliant in urea production. Thanks to the efforts of our government, urea production has surged to 310 lakh metric tonnes over the past decade.
In the last 10 years, we have revived fertilizer plants in Ramagundam, Gorakhpur, and Barauni. Today, Sindri has joined this list as well. The Talcher Fertilizer Plant is also slated to commence operations in the next 1.5 years, and I am confident that I will have the honour of inaugurating it as well. Collectively, these five plants will enable Bharat to produce over 60 lakh metric tonnes of urea, propelling the nation swiftly towards self-reliance in this crucial area. This achievement will not only save foreign exchange but also channel funds towards the benefit of farmers.
Friends,
Today marks the commencement of a new era in the railway sector in Jharkhand. A multitude of projects, including the inauguration of a new railway line and the doubling of existing lines, have been initiated today. The laying of the foundation stone for the Dhanbad-Chandrapura railway line will provide a new route safe from underground fires in these areas. Additionally, the introduction of the Deoghar-Dibrugarh train will establish a vital link between the revered sites of Baba Baidyanath Temple and Mata Kamakhya's Shaktipeeth. Recently, I inaugurated the Varanasi-Kolkata Ranchi Expressway in Varanasi, promising to significantly enhance commuting speed across Jharkhand, including Chatra, Hazaribagh, Ramgarh, and Bokaro. Additionally, significant convenience will be provided to our farming community, whether it pertains to agricultural produce, coal for our grain reserves, or the transportation of products like cement from Eastern India to all corners of the country. These infrastructural development projects will not only enhance regional connectivity but also stimulate economic growth in Jharkhand.
Friends,
Over the past decade, we have prioritized the upliftment of tribal communities, the poor, youth, and women in Jharkhand.
Friends,
We aspire to develop our nation before 2047. Presently, Bharat boasts one of the world's fastest-growing economies, as evident from the recent encouraging economic figures released yesterday. Surpassing all expectations, Bharat achieved a growth rate of 8.4 percent in the October to December quarter, showcasing its rapid progression. To achieve the status of a developed nation, it is imperative to propel Jharkhand's development concurrently. The Central Government stands steadfast in its support for Jharkhand's progress. I firmly believe that the land of Bhagwan Birsa Munda will emerge as a powerhouse driving the aspirations of a developed Bharat.
Friends,
Allow me to express my thoughts briefly before I express my gratitude. I will now proceed to Dhanbad, where the environment will be more conducive for dialogue, filled with warmth, determination, aspirations and strong resolutions. I aim to reach Dhanbad within the next half an hour. Once there, I will share further insights with Jharkhand and the nation. My sincere best wishes to everyone for all the projects and initiatives. Thank you very much. Johar (Salutations)!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.