প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাগী য়বতমালদা লুপা করোর ৪,৯০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লুপা করোর ২১,০০০ রোমগী ১৬শুবা ইন্সতোলমেন্তগী শেনফম থাদোকখ্রে; অমসুং ‘নমো সেতকারি মহাসন্মান নিধি’গী মখাদা লুপা করোর ৩৮০০ রোমগী ২শুবা অমসুং ৩শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে
মহারাস্ত্রা শীনবা থুংবগী নুপীশিংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ ৫.৫ তা লুপা করোর ৮২৫ গী রিভোলভিং ফন্দ য়েন্থোকখ্রে
মহারাস্ত্রা শীনবা থুংনা অয়ুস্মান কার্দ করোর ১ য়েন্থোকপা হৌদোকখ্রে
মোদী অৱাস ঘরকুল য়োজনা হৌদোকখ্রে
য়বতমাল সহরদা পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়গী মীতম অমা মাইখুম হাংদোকখ্রে
লম্বী, রেল অমসুং ইথৈগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“ঐখোয়না ছত্রপতি সিবাজীদগী ইথিল ফংলে”
“মফম খুদিং বিকসিত ভারত ওইহন্নবা ঐনা ৱাশক লৌরে। ঐগী হকচাংগী শরুক খুদিংমক অমসুং ঐগী পুন্সিগী মিকুপ খুদিং মসিগী ৱাশক অসিগীদমক কৎথোক্লে”
“হৌখিবা চহি ১০দা পাংথোকখিবা থবক খুদিংমক্না মথং চহি ২৫গী য়ুম্ফম থোল্লে”
“ঙসি লায়রবশিং মখোয়গী ফংফম থোকপা চাকথুং ফংলে”
“খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবা হায়বসি বিকসিত ভারত অমা শেম্নবা য়াম্না মরুওই”
“পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায় এন্তয়োদয়াগী ইথিল পীবা শক্তমন
28 FEB 2024 7:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মহারাস্ত্রাগী য়বতমালদা রেল, লম্বী অমসুং ইথৈগা মরী লৈনবা লুপা করোর ৪,৯০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। থৌরম অদুদা মহাক্না পি.এম কিষান অমসুং অতোপ্পা স্কিমশিংগী কান্নবশিংশু য়েন্থোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রা শীনবা থুংনা অয়ুস্মান কার্দ করোর ১ য়েন্থোকপা হৌদোকখ্রে অমসুং ও.বি.সি কাংলুপকী বেনিফিসরিশিংগীদমক মোদী অৱাস ঘরকুল য়োজনা হৌদোকখ্রে। মহাক্না ত্রেন অসি লমথাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা য়বতমাল সহরদা পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়গী মীতম অমা মাইখুম হাংদোকখ্রে। লৈবাক শীনবা থুংবগী মশিং য়াম্লবা লৌমীশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ছত্রপতি সিবাজীগী লমদমদা কোক নোনখি অমসুং লমদম অসিগী মপারি বাবা অম্বেদকারগী মফমদা ইকায়খূম্নবা উৎখি। মহাক্না ২০১৪ দা ‘চাই পে চার্চা’গীদমক লাকপদা মীয়াম্না উৎখিবা থৌজালশিং অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক্না অমুক হন্না মীয়ামদগী বর নিখি। ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা থৌজাল পীবগীদমক মহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ছত্রপতি সিবাজীনা পানখিবা চহি ৩৫০ মপুংফাখিবা পল্লদুনা, মহাক্না ফম্বাল তোংখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক্কী অপুনবা ৱাখল্লোন অমসুং মপাঙ্গলগীদমক মহাক্না মরুওইনা হোৎনখি অমসুং মসিগীদমক মহাক্কী পুন্সিগী অরোইবা তাঙ্কক ফাওবা থবক তৌখি। হৌজিক্কী সরকার অসিনা মহাক্কী ফিদমশিং ঙাক্লি অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা মিসন অমদা থবক তৌরি। হৌখিবা চহি ১০দা পাংথোকখিবা থবক খুদিংমক্না মথং চহি ২৫গী য়ুম্ফম থোল্লে। মফম খুদিং বিকসিত ভারত ওইহন্নবা ঐনা ৱাশক লৌরে। ঐগী হকচাংগী শরুক খুদিংমক অমসুং ঐগী পুন্সিগী মিকুপ খুদিং মসিগী ৱাশক অসিগীদমক কৎথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা লায়রবা, নহারোল, নুপীশিং অমসুং লৌমীশিং মরুওইনা লৌরি। মরি অসিদা শক্তি পীবনা ইমুং খুদিংমক অমসুং খুন্নাই শীনবা থুংনা মপাঙ্গল কনগনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসি মখোয় মরিদা শক্তি পীনবা ঙাক্তনি। লৌমীশিংগী ইথৈগী খুদোংচাবশিং, লায়রগী পাক্কাগী য়ূম, খুঙ্গংগী নুপীশিংগী শেন্থং অমসুং নহারোলশিংগী তুংগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওরে।
মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা লৌমীশিং, ত্রাইবেলশিং অমসুং লায়রবশিংদা শেন্থং পীবদা খপহৌবগী থৌদোক্তা নুংঙাইতবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি বত্তম অমা হেক নম্বদা পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী লুপা করোর ২১,০০০ হেনবগী শেনফম য়েন্থোকখ্রে। মসি মোদী কি গরেন্তিগী খুদম অমনি। ঙসি লায়রবশিং মখোয়গী ফংফম থোকপা চাকথুং ফংলে।
মহারাস্ত্রাদা দবল ইঞ্জিন সরকারগী দবল গরেন্তিগী ৱাফম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহারাস্ত্রা শীনবা থুংবগী লৌমী লাখ ৮৮রোমগী লুপা করোর ৩৮০০ গী শেনফম মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংনা তোখায়না ফংলে। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ১১না লুপা করোর লাখ ৩ ফংলে। মসিগী মনুংদা মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ৩০,০০০ অমসুং য়বতমালগী লৌমীশিংনা মখোয়গী একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৯০০ ফংলে। চুগী এফ.আর.পি কুইন্তল অমদা লুপা ৩৪০দা হেনগৎলে। কৈ শানবা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা স্কিম হন্দক ভারত মন্দপামদা হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবা হায়বসি বিকসিত ভারত অমা শেম্নবা য়াম্না মরুওই। মখোয়দা শেন্থং পীদুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুংশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক পায়ৎলে। মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা খুঙ্গংশিংদা ইকংগুম্বা ফিবমশিং থেংনদুনা থক্নবা নত্ত্রগা লৌ উনবা ঈশিং ফংখিদে। ২০১৪গী মমাঙদা ইমুং ১০০গী মনুংদা ইমুং ১৫ খক তোতি ঈশিং ফংখি। মীরাইবীরবা ইমুংশিং অয়াম্বা লায়রবা, দিলিতশিং অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংনি। ঈশিং তাংবদগী নুপীশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং মোদীনা ‘হর ঘর জল’গী গরেন্তি পীদুনা চহি ৪-৫গী মনুংদা ইমুং ১০০গী মনুংদা ইমুং ৭৫ তোতি ঈশিং ফংলে। মহারাস্ত্রাগী ওইনা তোতি ঈশিং ফংবা লাখ ৫০ ওইরম্বদগী হৌজিক করোর ১.২৫ য়ৌরে। মোদী কি গরেন্তি হায়বগী ৱাহন্থোক্তি থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকপগী গরেন্তি হায়বনি।
মতম কয়াগী মমাংদগী পন্দুনা লৈরক্লবা ইরিগেসন প্রোজেক ১০০গী মরমদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা প্রোজেক ৬০ লোইশিনখ্রে। মহারাস্ত্রাগী ওইনা অসিগুম্বা প্রোজেক ২৬ পন্দুনা লৈরি। মখোয়গী ইমুংশিংনা ৱাবগী মরমশিং বিদরভাগী লৌমীশিংনা খঙগদবনি। হায়রিবা প্রোজেক ২৬ অসিগী মনুংদা ১২ সরকার অসিনা লোইশিল্লে অমসুং অতোপ্পা প্রোজেকশিংগীশু থবক পায়খৎলি। চহি ৫০গী মতুংদা নিলৱান্দে ধাম পরিয়োজনা লোইশিল্লে অমসুং কৃষ্ণ কোয়না অমসুং তেমভু প্রোজেকশিং অমসুং গোসিখুর্দ প্রোজেকশু চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা মতুংদা মঙাল উবা ফংলে। পি.এম কৃষি সিঞ্চাই অমসুং বালিরাজা সঞ্জিবিনি স্কিমগী মখাদা ঙসি বিদরভা অমসুং মরাথৱারাদা প্রোজেক ৫১ কৎথোক্লে।
খুঙ্গংশিংদা লাখপতি দিদি কয়া শেমগৎনবা মোদীগী গরেন্তিগী মতাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপী করোর ১গী পান্দম হান্ননা ফংখ্রে অমসুং চহি অসিগী বজেত্তা লাখপতি দিদি করোর ৩ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি। হেল্ফ-হেল্প গ্রপশিংদা থবক তৌরিবা নুপী করোর ১০ হেনবদা বেঙ্কতগী লুপা করোর লাখ ৮গী শেন্থং পীখ্রে অমসুং মহারাস্ত্রাগী নুপী লাখ কয়াদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৪০,০০০গী অখন্নবা ফন্দ অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়বতমালদা নুপীশিংদা ই-রিক্সোশিং য়েন্থোকখ্রে। থবক অসিগীদমদক মহারাস্ত্রাগী সরকার থাগৎচরি। নুপীশিং দ্রোন পাইলোতশিং ওইনা ত্রেনিং পীনবা সরকারনা নমো দ্রোন দিদি স্কিম পায়খৎলে অমসুং লৌউ-শিংউদা শীজিন্ননবা দ্রোনশিং পীরগনি।
ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা য়বতমাল সহরদা পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়গী মীতম অমা মাইখুম হাংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায় এন্তয়োদয়াগী ইথিল পীবা শক্তমনি। মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা লায়রবশিংগীদমক কৎথোকখি। হৌখিবা চহি ১০দা লায়রবশিংগীদমক কৎথোক্লবা প্রোজেক কয়া পায়খৎলে। লেম্না চেঙ পীবা অমসুং লেম্না লায়য়েংবগী স্কিমশিং য়াওনা স্কিম কয়া পায়খৎলে। মহারাস্ত্রাগী ইমুং করোর ১দা অয়ুস্মান কার্দশিং পীনবা কেম্পেন অমা ঙসিগী থৌরম অসিদা হৌদোক্লে। লায়রবশিংগী য়ুম শানবা ঙসি হৌদোক্লিবা স্কিম অসিগী মখাদা ও.বি.সি ইমুং লিশিং ১০ পাক্কাগী য়ুমশিং ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কনা অমতনা য়েংশিনবীদ্রবশিং মোদীনা য়েংশিনবা খক নত্তনা মখোয়শু লাৎলি। খুৎহৈবশিং অমসুং হেন্দিক্রাফকী থবক শুরিবা মীওইশিংগীদমক লুপা করোর ১৩,০০০ গী পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজনা পায়খৎলে অমসুং ত্রাইবেলশিংগীদমক লুপা করোর ২৩,০০০গী পি.এম জনমন য়োজনা হৌদোক্লে। মহারাস্ত্রাগী কাতকারি, কোলা অমসুং মাদিয়া য়াওনা ত্রাইবেল ফুরুপ কয়া পি.এম জনমন য়োজননা হিংবদা লাইহল্লগনি। কেম্পেন অসিনা লায়রবশিং, নহারোলশিং, লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংদা শক্তি পীগনি অমসুং মখা তানা নারী শক্তি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মথং চহি ৫দা য়াংনা চাউখৎপা উদুনা বিদরভাগী ইমুং খুদিংমক হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি অমা ফংলগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী রমেস বাইস, মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সিন্দে, অমসুং মহারাস্ত্রাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তরশিং শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস অমসুং শ্রী অজিৎ পৱার, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং মহারাস্ত্রা সরকারগী লেজিসলেতিপ কাউন্সিলগী মেম্বরশিং শরুক য়াখি। এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অর্জুন মুন্দা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
লৌমীশিংগী য়াইফনবা প্রধান মন্ত্রীনা থবক ওইনা পায়খৎপগী অতোপ্পা খুদম অমা ওইনা, য়বতমালদা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরম অমদা, দাইরেক্ত বেনিফিতস ত্রান্সফরগী খুৎথাংদা বেনিফিসরিশিংদা, প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্মান নিধি(পিএম-কিষান)গী মখাদা লুপা করোর ২১,০০০ রোমগী ১৬শুবা ইন্সতোলমেন্তগী শেনফম য়েন্থোকখ্রে। মসিগী শেনফম অসিগা লোয়ননা, লৌমীশিংগী ইমুং করোর ১১ হেনবদা লুপা করোর ৩ হেনবগী শেনফম য়েন্থোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘নমো সেতকারি মহাসন্মান নিধি’গী মখাদা লুপা করোর ৩৮০০ রোমগী ২শুবা অমসুং ৩শুবা ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোকখ্রে অমসুং মহারাস্ত্রা শীনবা থুংবগী বেনিফিসরি লৌমী লাখ ৮৮ কান্নবা ফংগনি। স্কিম অসিনা মহারাস্ত্রাগী পি.এম কিষান সম্মান নিধি য়োজনাগী বেনিফিসরিশিংদা চহি অমদা লুপা ৬০০০গী অহেনবা শেনফম অমা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রা শীনবা থুংবগী নুপীশিংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ ৫.৫ তা লুপা করোর ৮২৫ গী রিভোলভিং ফন্দ য়েন্থোকখ্রে। শেনফম অসি নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদ মিসন(এন আর এল এম)গী মখাদা ভারত সরকারনা পীখিবা রিভোলবিং ফন্দগী মথক্তা পীবনি। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী মনুংদা ওন ওন্দুনা শেন শান্দোকপা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং খুঙ্গংদা নুপীশিংনা মপু ওইবা মাইক্রো ইন্তরপ্রাইজশিং য়োকখৎতুনা লায়রবা ইমুংশিংগী চহিগী শেন্থোক হেনগৎনবা রিভোলবিং ফন্দ(আর এফ) পীবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রা শীনবা থুংনা অয়ুস্মান কার্দ করোর ১ য়েন্থোকপগী থৌরম হৌদোকখি। মসি সরকারগী স্কিমশিং চাদা ১০০ থবক ওইনা পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মঙফাওন্নবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী বেনিফিসরিশিং য়ৌনবা অতোপ্পা খোঙথাং অমনি।
মহারাস্ত্রাগী ও.বি.সি বেনিফিসরিশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মোদী অৱাস ঘরকুল য়োজনা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দগী শেনবা চহি ২০২৫-২৬ ফাওবা য়ুম লাখ ১০ শাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা য়োজনা অসিগী বেনিফিসরি লাখ ২.৫ তা অহানবা ইন্সতোলমেন্তগী লুপা করোর ৩৭৫ য়েন্থোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাগী মরাথাৱারা অমসুং বিদরভা লমদমদা কান্নবা পীগদবা তোঙান-তোঙানবা ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেকশিং লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রোজেকশিং অদু প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিঞ্চাই য়োজনা(পি এম কে এস ৱাই) অমসুং বালিরাজা জল সঞ্জীবনি য়োজনা(বি জে এস ৱাই)গী মখাদা লুপা করোর ২৭৫০ হেন্না চঙনা পায়খৎপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাদা লুপা করোর ১৩০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা রেল প্রোজেকশিং শঙ্গাখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ৱার্ধা-কলাম্বা ব্রোদ গেজ লাইন(ৱার্ধা-য়বতমাল-নন্দেদ অনৌবা ব্রোদ গেল লাইন প্রোজেক্কী শরুক) অমসুং নিউ এস্তি-অমালনর ব্রোদ গেজ লাইন( অহমেদনাগর-বিদ-পার্লি অনৌবা ব্রোদ গেজ লাইন প্রোজেক্কী শরুক) য়াওরি। অনৌবা ব্রোদ গেজ লাইনশিংনা মরাথাৱারা অমসুং বিদরভা লমদমদা চৎথোক-চৎশিনগী ফিবম ফগৎহনগনি অমসুং খুন্নাই অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনগনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ভর্চুএল ওইনা ত্রেন অনি লমথাখি। মসিগী মনুংদা কলাম্বা অমসুং ৱার্ধা শম্নবা ত্রেন; অমসুং অমালনর অমসুং নিউ অস্তি শম্নবা ত্রেন য়াওরি। অনৌবা ত্রেন চেনবা অসিনা রেলদা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী মহৈরোয়শিং, ললোনবশিং অমসুং নুমিৎ খুদিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংদা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রদা লম্বীগী সেক্তর ফগৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-৯৩০গী ৱারোরা-ৱানি সেক্সন লেন মরি ওইহনবা; সাকোলি-ভান্দারা অমসুং সালাইখুর্দ-তিরোরা শম্নবা মরুওইবা লম্বীশিং ফগৎহন্নবা প্রোজেকশিং য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি, চৎপগী মতম হন্থহনগনি, খুন্নাইগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা য়বতমাল সহরদা পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়গী মীতম অমা মাইখুম হাংদোকখি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 4,900 crores in Yavatmal, Maharashtra
Releases 16th installment amount of about Rs 21,000 crores under PM-KISAN; and 2nd and 3rd installments of about Rs 3800 crore under ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’
Disburses Rs 825 crore of revolving fund to 5.5 lakh women SHGs across Maharashtra
Initiates distribution of 1 crore Ayushman cards across Maharashtra
Launches the Modi Awaas Gharkul Yojana
Inaugurates statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city
Dedicates multiple road, rail and irrigation projects
“We take inspiration from Chhatrapati Shivaji”
“I have resolved to make every corner of India Viksit. Every particle of my body and every moment of my life is devoted to this resolution”
“Everything done in the last 10 years lays the foundations for the next 25 years”
“The poor are getting their deserved share today”
“Strengthening of the rural economy is imperative to the creation of Viksit Bharat”
“Pandit Deendayal Upadhyay is the inspiration figure of Antyodaya. His entire life was dedicated to the poor”
28 FEB 2024 7:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects related to rail, road and irrigation worth more than Rs 4900 crores at Yavatmal in Maharashtra today. He also released benefits under PM KISAN and other schemes during the program. The Prime Minister also initiated the distribution of 1 crore Ayushman cards across Maharashtra and launched the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries. He also flagged off two train services. The Prime Minister also inaugurated the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city. Farmers connected with the event from all over the country in large numbers.
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed before the land of Chhatrapati Shivaji and also paid tributes to the son of the soil Baba Saheb Ambedkar. The Prime Minister remembered the people’s blessings when he came for ‘Chai par Charcha’ in 2014 and also in 2019. He asked for people’s blessings once again. He expressed gratitude for the blessings of the mothers and sisters.
Noting the completion of 350 years of Chhatrapati Shivaji’s rule, The Prime Minister recalled his coronation and said that he gave paramount importance to national consciousness and strength and worked for it till his last breath. Prime Minister Modi emphasized that the present government follows his ideals and is on a mission to transform the lives of the citizens. “Everything done in the last 10 years lays the foundations for the next 25 years”, the Prime Minister said, “I have taken the resolve to develop every corner of India and every moment of my life and every particle in my body is devoted to this resolution.”
The Prime Minister reiterated the four biggest priorities - poor, youth, women and farmers. “Empowerment of these four will ensure the strength of every family and entire society”, he said. He linked the projects of today’s event with the empowerment of all four. He mentioned irrigation facilities for farmers, pucca houses for the poor, financial assistance to rural women and the infrastructure for the future of the youth.
Lamenting the leakage in the financial assistance to farmers, tribals and the needy during the previous governments, the Prime Minister highlighted the contrast during today’s occasion of disbursal of PM Kisan Samman Nidhi worth Rs 21,000 crores with the push of a button and deemed the gesture as Modi ki Guarantee. “The poor are getting their deserved share today”, PM Modi said.
Underlining the double guarantee of the double engine government in Maharashtra, the Prime Minister said that farmers in Maharashtra separately received Rs 3800 crores benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra.
The Prime Minister stated that 11 crore farmers of the country have received Rs 3 lakh crore under the PM Kisan Samman Nidhi. Out of which farmers of Maharashtra have received Rs 30,000 crore and Yavatmal farmers got Rs 900 crore in their accounts. The Prime Minister also informed about the increase in FRP of sugarcane to Rs 340 per quintal. He also mentioned the world’s biggest scheme for constructing food storage, which was launched recently at the Bharat Mandapam.
“Strengthening of the rural economy is imperative to the creation of Viksit Bharat”, the Prime Minister said, highlighting the government’s impetus to tackle all the issues faced by the families dwelling in villages by providing them with financial support. Be it water for drinking or irrigation, the Prime Minister recalled the drought-like conditions in villages during the previous governments and informed that merely 15 out of 100 families had access to tapped water supply before 2104. “Most of the neglected families belonged to the poor, dalits and tribal communities”, he added. He also recalled the tough conditions that women had to face due to water scarcity and reminded them of Modi’s guarantee of ‘Har Ghar Jal’ which led to 75 out of 100 families getting access to tap water within 4-5 years. He also mentioned Maharashtra’s statistics increasing from less than 50 lakhs to 1.25 crore tap water connections. “Modi’s guarantee means the guarantee of fulfilment of guarantee”, he added.
Referring to the long pending 100 irrigation projects from the earlier era, the Prime Minister told the farmers that 60 of them have been completed in the last 10 years. 26 such pending irrigation projects were from Maharashtra. “Farmers of Vidarbha deserve to know who was behind the miseries of their families”, the Prime Minister said and informed that 12 out of these 26 projects have been completed by the government and work is going on other projects too. PM gave the example of Nilwande Dam Pariyojana which was completed after 50 years, Krishna Koyna and Tembhu projects and the GosiKhurd project also saw the light of the day after a delay of decades by the current government. Today also 51 projects were dedicated to Vidarbha and Marathwada under PM Krishi Sinchai and Baliraja Sanjivini Scheme.
Referring to Modi’s guarantee of creating Lakhpati Didis from villages, the Prime Minister informed that the target of 1 crore women has already been achieved and this year’s Budget has plans to grow the number of Lakhpati Didis to 3 crores. He also mentioned more than 10 crore women associating with self-help groups that are provided with Rs 8 lakh crores from the bank and a special fund worth Rs 40,000 crores by the central government, benefitting lakhs of women from Maharashtra. In Yavatmal district, the Prime Minister informed, women were also handed out many e-rickshaws. The Prime Minister congratulated the Maharashtra government for this work. He also mentioned the NaMo Drone Didi scheme where women are being trained as drone pilots by the government and drones will also be provided for agricultural uses.
The Prime Minister dedicated the statue of Pandit Deendayal Upadhyaya today. Taking inspiration from the Antyodaya philosophy of Pandit Deendayal Upadhyaya the Prime Minister gave details of projects dedicated to the poor during the last 10 years such as guarantee of free ration and free medical treatment. Today a campaign to give Ayushman Cards to 1 crore families of Maharashtra was launched. Referring to the pucca houses for the poor, the Prime Minister mentioned a scheme for houses for OBC families under which 10 thousand OBC families will get pucca houses that was launched today.
“Modi has not only cared for those who were never cared for but also worshipped them”, the Prime Minister remarked, mentioning the Vishwakarma Yojna for artisans and handicrafts men worth Rs 13,000 crores and PM Janman Yojna for tribals worth Rs 23,000 crores. He said that PM Janman Yojna will make life easier for many tribal communities from Maharashtra including Katkari, Kolam and Madiya. Concluding the address, the Prime Minister said that this campaign to empower the poor, farmers, youth and Nari Shakti is going to intensify further and the next 5 years will witness more rapid growth creating a better life for every family in Vidarbha.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among other Members of Parliament, Legislative Assembly, Legislative Council and Government of Maharashtra. Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Arjun Munda made his presence virtually.
Background
In a step that will showcase yet another example of the Prime Minister’s commitment towards the welfare of farmers, the 16th instalment amount of more than Rs 21,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) was released at the public program in Yavatmal through direct benefits transfer to beneficiaries. With this release, an amount of more than 3 lakh crore, has been transferred to more than 11 crore farmers’ families.
The Prime Minister also disbursed the 2nd and 3rd instalments of ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’ worth about Rs 3800 crores, benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra. The scheme provides an additional amount of Rs 6000 per year to the beneficiaries of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana in Maharashtra.
The Prime Minister disbursed Rs 825 crore of Revolving Fund to 5.5 lakh women Self Help Groups (SHGs) across Maharashtra. This amount is additional to the Revolving fund provided by the Government of India under the National Rural Livelihood Mission (NRLM). Revolving Fund (RF) is given to SHGs to promote the lending of money within SHGs on a rotational basis and increase the annual income of poor households by promoting women-led micro-enterprises at the village level.
The Prime Minister initiated the distribution of one crore Ayushman cards across Maharashtra in yet another step to reach out to beneficiaries of welfare schemes to realize his vision of 100 percent saturation of all government schemes.
The Prime Minister launched the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries in Maharashtra. The scheme envisages the construction of 10 lakh houses from FY 2023-24 to FY 2025-26. The Prime Minister transferred the first installment of Rs 375 Crore to 2.5 lakh beneficiaries of the Yojana.
The Prime Minister dedicated to the nation multiple irrigation projects benefiting the Marathwada and Vidarbha regions of Maharashtra. These projects are developed at a cumulative cost of more than Rs 2750 crore under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna (PMKSY) and Baliraja Jal Sanjeevani Yojana (BJSY).
The Prime Minister also inaugurated multiple rail projects worth more than Rs. 1300 crore in Maharashtra. The projects include the Wardha-Kalamb broad gauge line (part of the Wardha-Yavatmal-Nanded new broad gauge line project) and the New Ashti - Amalner broad gauge line (part of the Ahmednagar-Beed-Parli new broad gauge line project). The new broad gauge lines will improve connectivity of the Vidarbha and Marathwada regions and boost socio-economic development. The Prime Minister also virtually flagged off two train services during the program. This includes train services connecting Kalamb and Wardha, and train service connecting Amalner and New Ashti. This new train service will help improve rail connectivity and benefit students, traders and daily commuters of the region.
The Prime Minister dedicated to the nation several projects for strengthening the road sector in Maharashtra. The projects include four laning of the Warora-Wani section of NH-930; road upgradation projects for important roads connecting Sakoli-Bhandara and Salaikhurd-Tirora. These projects will improve connectivity, reduce travel time and boost socio-economic development in the region. The Prime Minister also inaugurated the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city.