Prime Minister's Office
PM inaugurates and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 4,900 crores in Yavatmal, Maharashtra
Releases 16th installment amount of about Rs 21,000 crores under PM-KISAN; and 2nd and 3rd installments of about Rs 3800 crore under ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’
Disburses Rs 825 crore of revolving fund to 5.5 lakh women SHGs across Maharashtra
Initiates distribution of 1 crore Ayushman cards across Maharashtra
Launches the Modi Awaas Gharkul Yojana
Inaugurates statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city
Dedicates multiple road, rail and irrigation projects
“We take inspiration from Chhatrapati Shivaji”
“I have resolved to make every corner of India Viksit. Every particle of my body and every moment of my life is devoted to this resolution”
“Everything done in the last 10 years lays the foundations for the next 25 years”
“The poor are getting their deserved share today”
“Strengthening of the rural economy is imperative to the creation of Viksit Bharat”
“Pandit Deendayal Upadhyay is the inspiration figure of Antyodaya. His entire life was dedicated to the poor”
28 FEB 2024 7:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects related to rail, road and irrigation worth more than Rs 4900 crores at Yavatmal in Maharashtra today. He also released benefits under PM KISAN and other schemes during the program. The Prime Minister also initiated the distribution of 1 crore Ayushman cards across Maharashtra and launched the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries. He also flagged off two train services. The Prime Minister also inaugurated the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city. Farmers connected with the event from all over the country in large numbers.
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed before the land of Chhatrapati Shivaji and also paid tributes to the son of the soil Baba Saheb Ambedkar. The Prime Minister remembered the people’s blessings when he came for ‘Chai par Charcha’ in 2014 and also in 2019. He asked for people’s blessings once again. He expressed gratitude for the blessings of the mothers and sisters.
Noting the completion of 350 years of Chhatrapati Shivaji’s rule, The Prime Minister recalled his coronation and said that he gave paramount importance to national consciousness and strength and worked for it till his last breath. Prime Minister Modi emphasized that the present government follows his ideals and is on a mission to transform the lives of the citizens. “Everything done in the last 10 years lays the foundations for the next 25 years”, the Prime Minister said, “I have taken the resolve to develop every corner of India and every moment of my life and every particle in my body is devoted to this resolution.”
The Prime Minister reiterated the four biggest priorities - poor, youth, women and farmers. “Empowerment of these four will ensure the strength of every family and entire society”, he said. He linked the projects of today’s event with the empowerment of all four. He mentioned irrigation facilities for farmers, pucca houses for the poor, financial assistance to rural women and the infrastructure for the future of the youth.
Lamenting the leakage in the financial assistance to farmers, tribals and the needy during the previous governments, the Prime Minister highlighted the contrast during today’s occasion of disbursal of PM Kisan Samman Nidhi worth Rs 21,000 crores with the push of a button and deemed the gesture as Modi ki Guarantee. “The poor are getting their deserved share today”, PM Modi said.
Underlining the double guarantee of the double engine government in Maharashtra, the Prime Minister said that farmers in Maharashtra separately received Rs 3800 crores benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra.
The Prime Minister stated that 11 crore farmers of the country have received Rs 3 lakh crore under the PM Kisan Samman Nidhi. Out of which farmers of Maharashtra have received Rs 30,000 crore and Yavatmal farmers got Rs 900 crore in their accounts. The Prime Minister also informed about the increase in FRP of sugarcane to Rs 340 per quintal. He also mentioned the world’s biggest scheme for constructing food storage, which was launched recently at the Bharat Mandapam.
“Strengthening of the rural economy is imperative to the creation of Viksit Bharat”, the Prime Minister said, highlighting the government’s impetus to tackle all the issues faced by the families dwelling in villages by providing them with financial support. Be it water for drinking or irrigation, the Prime Minister recalled the drought-like conditions in villages during the previous governments and informed that merely 15 out of 100 families had access to tapped water supply before 2104. “Most of the neglected families belonged to the poor, dalits and tribal communities”, he added. He also recalled the tough conditions that women had to face due to water scarcity and reminded them of Modi’s guarantee of ‘Har Ghar Jal’ which led to 75 out of 100 families getting access to tap water within 4-5 years. He also mentioned Maharashtra’s statistics increasing from less than 50 lakhs to 1.25 crore tap water connections. “Modi’s guarantee means the guarantee of fulfilment of guarantee”, he added.
Referring to the long pending 100 irrigation projects from the earlier era, the Prime Minister told the farmers that 60 of them have been completed in the last 10 years. 26 such pending irrigation projects were from Maharashtra. “Farmers of Vidarbha deserve to know who was behind the miseries of their families”, the Prime Minister said and informed that 12 out of these 26 projects have been completed by the government and work is going on other projects too. PM gave the example of Nilwande Dam Pariyojana which was completed after 50 years, Krishna Koyna and Tembhu projects and the GosiKhurd project also saw the light of the day after a delay of decades by the current government. Today also 51 projects were dedicated to Vidarbha and Marathwada under PM Krishi Sinchai and Baliraja Sanjivini Scheme.
Referring to Modi’s guarantee of creating Lakhpati Didis from villages, the Prime Minister informed that the target of 1 crore women has already been achieved and this year’s Budget has plans to grow the number of Lakhpati Didis to 3 crores. He also mentioned more than 10 crore women associating with self-help groups that are provided with Rs 8 lakh crores from the bank and a special fund worth Rs 40,000 crores by the central government, benefitting lakhs of women from Maharashtra. In Yavatmal district, the Prime Minister informed, women were also handed out many e-rickshaws. The Prime Minister congratulated the Maharashtra government for this work. He also mentioned the NaMo Drone Didi scheme where women are being trained as drone pilots by the government and drones will also be provided for agricultural uses.
The Prime Minister dedicated the statue of Pandit Deendayal Upadhyaya today. Taking inspiration from the Antyodaya philosophy of Pandit Deendayal Upadhyaya the Prime Minister gave details of projects dedicated to the poor during the last 10 years such as guarantee of free ration and free medical treatment. Today a campaign to give Ayushman Cards to 1 crore families of Maharashtra was launched. Referring to the pucca houses for the poor, the Prime Minister mentioned a scheme for houses for OBC families under which 10 thousand OBC families will get pucca houses that was launched today.
“Modi has not only cared for those who were never cared for but also worshipped them”, the Prime Minister remarked, mentioning the Vishwakarma Yojna for artisans and handicrafts men worth Rs 13,000 crores and PM Janman Yojna for tribals worth Rs 23,000 crores. He said that PM Janman Yojna will make life easier for many tribal communities from Maharashtra including Katkari, Kolam and Madiya. Concluding the address, the Prime Minister said that this campaign to empower the poor, farmers, youth and Nari Shakti is going to intensify further and the next 5 years will witness more rapid growth creating a better life for every family in Vidarbha.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among other Members of Parliament, Legislative Assembly, Legislative Council and Government of Maharashtra. Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Arjun Munda made his presence virtually.
Background
In a step that will showcase yet another example of the Prime Minister’s commitment towards the welfare of farmers, the 16th instalment amount of more than Rs 21,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) was released at the public program in Yavatmal through direct benefits transfer to beneficiaries. With this release, an amount of more than 3 lakh crore, has been transferred to more than 11 crore farmers’ families.
The Prime Minister also disbursed the 2nd and 3rd instalments of ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’ worth about Rs 3800 crores, benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra. The scheme provides an additional amount of Rs 6000 per year to the beneficiaries of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana in Maharashtra.
The Prime Minister disbursed Rs 825 crore of Revolving Fund to 5.5 lakh women Self Help Groups (SHGs) across Maharashtra. This amount is additional to the Revolving fund provided by the Government of India under the National Rural Livelihood Mission (NRLM). Revolving Fund (RF) is given to SHGs to promote the lending of money within SHGs on a rotational basis and increase the annual income of poor households by promoting women-led micro-enterprises at the village level.
The Prime Minister initiated the distribution of one crore Ayushman cards across Maharashtra in yet another step to reach out to beneficiaries of welfare schemes to realize his vision of 100 percent saturation of all government schemes.
The Prime Minister launched the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries in Maharashtra. The scheme envisages the construction of 10 lakh houses from FY 2023-24 to FY 2025-26. The Prime Minister transferred the first installment of Rs 375 Crore to 2.5 lakh beneficiaries of the Yojana.
The Prime Minister dedicated to the nation multiple irrigation projects benefiting the Marathwada and Vidarbha regions of Maharashtra. These projects are developed at a cumulative cost of more than Rs 2750 crore under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna (PMKSY) and Baliraja Jal Sanjeevani Yojana (BJSY).
The Prime Minister also inaugurated multiple rail projects worth more than Rs. 1300 crore in Maharashtra. The projects include the Wardha-Kalamb broad gauge line (part of the Wardha-Yavatmal-Nanded new broad gauge line project) and the New Ashti - Amalner broad gauge line (part of the Ahmednagar-Beed-Parli new broad gauge line project). The new broad gauge lines will improve connectivity of the Vidarbha and Marathwada regions and boost socio-economic development. The Prime Minister also virtually flagged off two train services during the program. This includes train services connecting Kalamb and Wardha, and train service connecting Amalner and New Ashti. This new train service will help improve rail connectivity and benefit students, traders and daily commuters of the region.
The Prime Minister dedicated to the nation several projects for strengthening the road sector in Maharashtra. The projects include four laning of the Warora-Wani section of NH-930; road upgradation projects for important roads connecting Sakoli-Bhandara and Salaikhurd-Tirora. These projects will improve connectivity, reduce travel time and boost socio-economic development in the region. The Prime Minister also inaugurated the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯବତମାଲରେ ୪୯୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 FEB 2024 7:44PM by PIB Bhubaneswar
ପିଏମ-କିଷାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୨୧୦୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୬ ତମ କିସ୍ତି ରାଶି ଜାରି କରାଯାଇଛି; ଏବଂ 'ନମୋ ଶେତ୍କାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ନିଧି' ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୩୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କିସ୍ତି
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୫.୫ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ୮୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପାଣ୍ଠି ବଣ୍ଟନ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୧ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ
ମୋଦୀ ଆବାସ ଘରକୁଳ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ
ଯବତମାଲ ସହରରେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉଦ୍ଘାଟନ
ବହୁ ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗ
"ଆମେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଉଛୁ"
"ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ବିକାଶ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। ମୋ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଏବଂ ମୋ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ"
"ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରେ"
"ଗରୀବମାନେ ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶ ପାଉଛନ୍ତି"
"ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ବିକାଶ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ"
"ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ହେଉଛନ୍ତି ଜଣେ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ,ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା।"
ପ୍ରକାଶିତ ତାରିଖ: ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭.୪୪ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯବତମାଲରେ ୪୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳ, ସଡ଼କ ଏବଂ ଜଳସେଚନ ସହିତ ଜଡିତ ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୧ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଓବିସି ବର୍ଗର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦି ଆବାସ ଘରକୁଳ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦୁଇଟି ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯବତମାଲ ସହରରେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସାରା ଦେଶରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଚାଷୀମାନେ ଜଡିତ ହୋଇଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀଙ୍କ ଭୂମି ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମାଟିର ପୁତ୍ର ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ ଏବଂ ୨୦୧୯ ରେ 'ଚାଏ ପର ଚର୍ଚ୍ଚା' ପାଇଁ ଆସିଥିବା ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେ ପୁଣି ଥରେ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମାଗିଥିଲେ। ସେ ମାଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀଙ୍କ ଶାସନର ୩୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଜାତୀୟ ଚେତନା ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଶେଷ ନିଶ୍ୱାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ତାଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନରେ ଅଛନ୍ତି। "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ବିକାଶ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି ଏବଂ ମୋ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ମୋ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚାରୋଟି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା - ଗରିବ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ କୃଷକଙ୍କୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। "ଏହି ଚାରିଟିର ସଶକ୍ତିକରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ସମାଜର ଶକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ", ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଚାରିଟିର ସଶକ୍ତିକରଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ। ସେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଚାଷୀ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅସହାୟଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ ଫାଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ୨୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ବଣ୍ଟନ ଅବସରରେ ଏହି ବିପରୀତତାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବୋଲି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଗରୀବମାନେ ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶ ପାଉଛନ୍ତି"।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଡବଲ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀମାନେ ପୃଥକ ଭାବରେ ୩୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ଯାହା ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରାୟ ୮୮ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୧୧ କୋଟି ଚାଷୀ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀମାନେ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୟବତମାଲର ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଖୁର ଏଫଆରପି ପ୍ରତି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲକୁ ୩୪୦ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
"ଭିକ୍ଷିତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପାନୀୟ ଜଳ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳସେଚନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମରୁଡ଼ି ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୧୦୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦୦ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର ୧୫ ପରିବାର ନଳକୂପ ପାଣି ଯୋଗାଣ ପାଇପାରୁଥିଲେ। "ଅଧିକାଂଶ ଅବହେଳିତ ପରିବାର ଗରିବ, ଦଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଥିଲେ", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଜଳ ଅଭାବରୁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିବା କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋଦିଙ୍କ 'ହର ଘର ଜଳ' ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯାହା ଫଳରେ ୪-୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୦୦ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ୭୫ ପରିବାର ନଳକୂପ ପାଣି ପାଇପାରିଲେ। ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ କମ୍ ୧.୨୫ କୋଟି ନଳକୂପ ପାଣି ସଂଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ପୂର୍ବ ଯୁଗର ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ୧୦୦ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୬୦ ଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଏପରି ୨୬ ଟି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଥିଲା। "ବିଦର୍ଭର ଚାଷୀମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଦୁଃଖ ପଛରେ କିଏ ଅଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ୨୬ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ୧୨ ଟି ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଚାଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଲୱାଣ୍ଡେ ଡ୍ୟାମ୍ ପରିଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ୫୦ ବର୍ଷ ପରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା, କୃଷ୍ଣ କୋୟନା ଏବଂ ତେମ୍ଭୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ ଦଶନ୍ଧି ବିଳମ୍ବ ପରେ ଗୋସିଖୁର୍ଦ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକ ଦେଖିଥିଲା। ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଏବଂ ବଳିରାଜା ସଞ୍ଜିବନୀ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୧ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଦର୍ଭ ଏବଂ ମରାଠୱାଡାକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଗାଁରୁ ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ମୋଦିଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ 1 କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଲଖପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 3 କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ସେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯବତମାଲ ଜିଲ୍ଲାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଇ-ରିକ୍ସା ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ଭାବରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ କୃଷି ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡ୍ରୋନ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଦର୍ଶନରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯେପରିକି ମାଗଣା ରାସନ ଏବଂ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୧ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓବିସି ପରିବାର ପାଇଁ ଘର ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଅଧୀନରେ ୧୦ ହଜାର ଓବିସି ପରିବାର ପକ୍କା ଘର ପାଇବେ ଯାହା ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
"ମୋଦୀ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଇଛନ୍ତି ନାହିଁ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଯତ୍ନ ନେଇ ନଥିଲେ ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରିଗର ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପୁରୁଷଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଏବଂ ୨୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ୍ମ ଯୋଜନା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା କାଟକାରୀ, କୋଲାମ ଏବଂ ମାଡିଆ ସମେତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ। ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ, ଚାଷୀ, ଯୁବକ ଏବଂ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆହୁରି ତୀବ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଦର୍ଭର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ସୃଷ୍ଟି କରି ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବୈସ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାବୀସ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଏହି ଅବସରରେ ସଂସଦ, ବିଧାନସଭା, ବିଧାନ ପରିଷଦ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ଭର୍ଚୁଆଲି ଭାବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମ-କିସାନ) ଅଧୀନରେ ଯବତମାଲର ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ୨୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ୧୬ ତମ କିସ୍ତି ରାଶି ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହି ମୁକ୍ତି ସହିତ, ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ପରିବାରକୁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଶି ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୩୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ନମୋ ଶେତ୍କାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ନିଧିର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରାୟ ୮୮ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦୦୦ ଟଙ୍କା ଅତିରିକ୍ତ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୫.୫ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଛଜି)କୁ ୮୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବର୍ତ୍ତନ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ରାଶି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (NRLM) ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପାଣ୍ଠି ସହିତ ଅତିରିକ୍ତ। ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପାଣ୍ଠି (RF) SHGଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ SHG ମଧ୍ୟରେ ଟଙ୍କା ଋଣ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଗରିବ ପରିବାରର ବାର୍ଷିକ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତାର ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ OBC ବର୍ଗର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦି ଆବାସ ଘରକୁଳ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଜନାର ୨.୫ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୩୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମରଠୱାଡା ଏବଂ ବିଦର୍ଭ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ଅନେକ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା (PMKSY) ଏବଂ ବଳିରାଜା ଜଳ ସଞ୍ଜୀବନୀ ଯୋଜନା ( BJSY) ଅଧୀନରେ ୨୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କ୍ରମାଗତ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ୱାର୍ଦ୍ଧା-କଲମ୍ବ ବ୍ରଡଗଜ୍ ଲାଇନ (ୱାର୍ଦ୍ଧା-ଯବତମାଲ-ନାନ୍ଦେଦ ନୂତନ ବ୍ରଡଗଜ୍ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ) ଏବଂ ନୂତନ ଆଷ୍ଟି - ଅମଲନେର ବ୍ରଡଗଜ୍ ଲାଇନ (ଅହମଦନଗର-ବୀଦ-ପାରଲି ନୂତନ ବ୍ରଡଗଜ୍ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ନୂତନ ବ୍ରଡଗଜ୍ ଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ବିଦର୍ଭ ଏବଂ ମରାଠୱାଡା ଅଞ୍ଚଳର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଦୁଇଟି ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ କଲମ୍ବ ଏବଂ ୱାର୍ଦ୍ଧାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଏବଂ ଅମଲନେର ଏବଂ ନୂତନ ଆଷ୍ଟିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ର, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସଡ଼କ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଏନଏଛ-୯୩୦ ର ୱାରୋରା-ୱାନି ସେକ୍ସନର ଚାରି ଲେନ୍ ନିର୍ମାଣ; ସାକୋଲି-ଭଣ୍ଡାରା ଏବଂ ସଲାଇଖୁର୍ଦ-ତିରୋରାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସ୍ତା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଉନ୍ନତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯବତମାଲ ସହରରେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।