Prime Minister's Office
PM inaugurates and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 4,900 crores in Yavatmal, Maharashtra
Releases 16th installment amount of about Rs 21,000 crores under PM-KISAN; and 2nd and 3rd installments of about Rs 3800 crore under ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’
Disburses Rs 825 crore of revolving fund to 5.5 lakh women SHGs across Maharashtra
Initiates distribution of 1 crore Ayushman cards across Maharashtra
Launches the Modi Awaas Gharkul Yojana
Inaugurates statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city
Dedicates multiple road, rail and irrigation projects
“We take inspiration from Chhatrapati Shivaji”
“I have resolved to make every corner of India Viksit. Every particle of my body and every moment of my life is devoted to this resolution”
“Everything done in the last 10 years lays the foundations for the next 25 years”
“The poor are getting their deserved share today”
“Strengthening of the rural economy is imperative to the creation of Viksit Bharat”
“Pandit Deendayal Upadhyay is the inspiration figure of Antyodaya. His entire life was dedicated to the poor”
28 FEB 2024 7:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects related to rail, road and irrigation worth more than Rs 4900 crores at Yavatmal in Maharashtra today. He also released benefits under PM KISAN and other schemes during the program. The Prime Minister also initiated the distribution of 1 crore Ayushman cards across Maharashtra and launched the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries. He also flagged off two train services. The Prime Minister also inaugurated the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city. Farmers connected with the event from all over the country in large numbers.
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed before the land of Chhatrapati Shivaji and also paid tributes to the son of the soil Baba Saheb Ambedkar. The Prime Minister remembered the people’s blessings when he came for ‘Chai par Charcha’ in 2014 and also in 2019. He asked for people’s blessings once again. He expressed gratitude for the blessings of the mothers and sisters.
Noting the completion of 350 years of Chhatrapati Shivaji’s rule, The Prime Minister recalled his coronation and said that he gave paramount importance to national consciousness and strength and worked for it till his last breath. Prime Minister Modi emphasized that the present government follows his ideals and is on a mission to transform the lives of the citizens. “Everything done in the last 10 years lays the foundations for the next 25 years”, the Prime Minister said, “I have taken the resolve to develop every corner of India and every moment of my life and every particle in my body is devoted to this resolution.”
The Prime Minister reiterated the four biggest priorities - poor, youth, women and farmers. “Empowerment of these four will ensure the strength of every family and entire society”, he said. He linked the projects of today’s event with the empowerment of all four. He mentioned irrigation facilities for farmers, pucca houses for the poor, financial assistance to rural women and the infrastructure for the future of the youth.
Lamenting the leakage in the financial assistance to farmers, tribals and the needy during the previous governments, the Prime Minister highlighted the contrast during today’s occasion of disbursal of PM Kisan Samman Nidhi worth Rs 21,000 crores with the push of a button and deemed the gesture as Modi ki Guarantee. “The poor are getting their deserved share today”, PM Modi said.
Underlining the double guarantee of the double engine government in Maharashtra, the Prime Minister said that farmers in Maharashtra separately received Rs 3800 crores benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra.
The Prime Minister stated that 11 crore farmers of the country have received Rs 3 lakh crore under the PM Kisan Samman Nidhi. Out of which farmers of Maharashtra have received Rs 30,000 crore and Yavatmal farmers got Rs 900 crore in their accounts. The Prime Minister also informed about the increase in FRP of sugarcane to Rs 340 per quintal. He also mentioned the world’s biggest scheme for constructing food storage, which was launched recently at the Bharat Mandapam.
“Strengthening of the rural economy is imperative to the creation of Viksit Bharat”, the Prime Minister said, highlighting the government’s impetus to tackle all the issues faced by the families dwelling in villages by providing them with financial support. Be it water for drinking or irrigation, the Prime Minister recalled the drought-like conditions in villages during the previous governments and informed that merely 15 out of 100 families had access to tapped water supply before 2104. “Most of the neglected families belonged to the poor, dalits and tribal communities”, he added. He also recalled the tough conditions that women had to face due to water scarcity and reminded them of Modi’s guarantee of ‘Har Ghar Jal’ which led to 75 out of 100 families getting access to tap water within 4-5 years. He also mentioned Maharashtra’s statistics increasing from less than 50 lakhs to 1.25 crore tap water connections. “Modi’s guarantee means the guarantee of fulfilment of guarantee”, he added.
Referring to the long pending 100 irrigation projects from the earlier era, the Prime Minister told the farmers that 60 of them have been completed in the last 10 years. 26 such pending irrigation projects were from Maharashtra. “Farmers of Vidarbha deserve to know who was behind the miseries of their families”, the Prime Minister said and informed that 12 out of these 26 projects have been completed by the government and work is going on other projects too. PM gave the example of Nilwande Dam Pariyojana which was completed after 50 years, Krishna Koyna and Tembhu projects and the GosiKhurd project also saw the light of the day after a delay of decades by the current government. Today also 51 projects were dedicated to Vidarbha and Marathwada under PM Krishi Sinchai and Baliraja Sanjivini Scheme.
Referring to Modi’s guarantee of creating Lakhpati Didis from villages, the Prime Minister informed that the target of 1 crore women has already been achieved and this year’s Budget has plans to grow the number of Lakhpati Didis to 3 crores. He also mentioned more than 10 crore women associating with self-help groups that are provided with Rs 8 lakh crores from the bank and a special fund worth Rs 40,000 crores by the central government, benefitting lakhs of women from Maharashtra. In Yavatmal district, the Prime Minister informed, women were also handed out many e-rickshaws. The Prime Minister congratulated the Maharashtra government for this work. He also mentioned the NaMo Drone Didi scheme where women are being trained as drone pilots by the government and drones will also be provided for agricultural uses.
The Prime Minister dedicated the statue of Pandit Deendayal Upadhyaya today. Taking inspiration from the Antyodaya philosophy of Pandit Deendayal Upadhyaya the Prime Minister gave details of projects dedicated to the poor during the last 10 years such as guarantee of free ration and free medical treatment. Today a campaign to give Ayushman Cards to 1 crore families of Maharashtra was launched. Referring to the pucca houses for the poor, the Prime Minister mentioned a scheme for houses for OBC families under which 10 thousand OBC families will get pucca houses that was launched today.
“Modi has not only cared for those who were never cared for but also worshipped them”, the Prime Minister remarked, mentioning the Vishwakarma Yojna for artisans and handicrafts men worth Rs 13,000 crores and PM Janman Yojna for tribals worth Rs 23,000 crores. He said that PM Janman Yojna will make life easier for many tribal communities from Maharashtra including Katkari, Kolam and Madiya. Concluding the address, the Prime Minister said that this campaign to empower the poor, farmers, youth and Nari Shakti is going to intensify further and the next 5 years will witness more rapid growth creating a better life for every family in Vidarbha.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among other Members of Parliament, Legislative Assembly, Legislative Council and Government of Maharashtra. Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Arjun Munda made his presence virtually.
Background
In a step that will showcase yet another example of the Prime Minister’s commitment towards the welfare of farmers, the 16th instalment amount of more than Rs 21,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) was released at the public program in Yavatmal through direct benefits transfer to beneficiaries. With this release, an amount of more than 3 lakh crore, has been transferred to more than 11 crore farmers’ families.
The Prime Minister also disbursed the 2nd and 3rd instalments of ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’ worth about Rs 3800 crores, benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra. The scheme provides an additional amount of Rs 6000 per year to the beneficiaries of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana in Maharashtra.
The Prime Minister disbursed Rs 825 crore of Revolving Fund to 5.5 lakh women Self Help Groups (SHGs) across Maharashtra. This amount is additional to the Revolving fund provided by the Government of India under the National Rural Livelihood Mission (NRLM). Revolving Fund (RF) is given to SHGs to promote the lending of money within SHGs on a rotational basis and increase the annual income of poor households by promoting women-led micro-enterprises at the village level.
The Prime Minister initiated the distribution of one crore Ayushman cards across Maharashtra in yet another step to reach out to beneficiaries of welfare schemes to realize his vision of 100 percent saturation of all government schemes.
The Prime Minister launched the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries in Maharashtra. The scheme envisages the construction of 10 lakh houses from FY 2023-24 to FY 2025-26. The Prime Minister transferred the first installment of Rs 375 Crore to 2.5 lakh beneficiaries of the Yojana.
The Prime Minister dedicated to the nation multiple irrigation projects benefiting the Marathwada and Vidarbha regions of Maharashtra. These projects are developed at a cumulative cost of more than Rs 2750 crore under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna (PMKSY) and Baliraja Jal Sanjeevani Yojana (BJSY).
The Prime Minister also inaugurated multiple rail projects worth more than Rs. 1300 crore in Maharashtra. The projects include the Wardha-Kalamb broad gauge line (part of the Wardha-Yavatmal-Nanded new broad gauge line project) and the New Ashti - Amalner broad gauge line (part of the Ahmednagar-Beed-Parli new broad gauge line project). The new broad gauge lines will improve connectivity of the Vidarbha and Marathwada regions and boost socio-economic development. The Prime Minister also virtually flagged off two train services during the program. This includes train services connecting Kalamb and Wardha, and train service connecting Amalner and New Ashti. This new train service will help improve rail connectivity and benefit students, traders and daily commuters of the region.
The Prime Minister dedicated to the nation several projects for strengthening the road sector in Maharashtra. The projects include four laning of the Warora-Wani section of NH-930; road upgradation projects for important roads connecting Sakoli-Bhandara and Salaikhurd-Tirora. These projects will improve connectivity, reduce travel time and boost socio-economic development in the region. The Prime Minister also inaugurated the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ যৱতমালত ৪,৯০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু দেশবাসীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
পিএম-কিষাণৰ অধীনত প্ৰায় ২১,০০০ কোটি টকাৰ ১৬ টা কিস্তিৰ ধন মুকলি; আৰু ‘নমো শ্বেতকাৰী মহাসন্মান নিধি’ৰ অধীনত প্ৰায় ৩৮০০ কোটি টকাৰ ২য় আৰু ৩য় কিস্তিৰ ধন মুকলি
সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৫.৫ লাখ মহিলা আত্মসহায়ক গোটক ৮২৫ কোটি টকাৰ ৰিভলভিং ফাণ্ড প্ৰদান
সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰত ১ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ শুভাৰম্ভ
মোডী আৱাস ঘৰকূল যোজনা আৰম্ভ
যৱতমল চহৰত পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন
একাধিক স্থলপথ, ৰে’লপথ আৰু জলসিঞ্চন প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা
“ছত্ৰপতি শিৱাজীৰ পৰা আমি প্ৰেৰণা লওঁ”
‘ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণকে বিকশিত কৰাৰ সংকল্প লৈছো। মোৰ শৰীৰৰ প্ৰতিটো কণা আৰু মোৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত এই সংকল্পৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত”
“বিগত ১০ বছৰত কৰা সকলো কামেই আগন্তুক ২৫ বছৰৰ ভেটি স্থাপন কৰে”
“দুখীয়াই আজি তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য লাভ কৰিছে”
“বিকশিত ভাৰত সৃষ্টিৰ বাবে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়”
28 FEB 2024 7:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ যৱতমলত ৪৯০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ ৰে’ল, পথ আৰু জলসিঞ্চনৰ সৈতে জড়িত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ লগতে সেইবোৰ দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত তেওঁ পি এম কিষাণ আৰু অন্যান্য আঁচনিৰ অধীনত বিভিন্ন সুবিধাও মুকলি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰতে ১ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ সমান্তৰালকৈ অন্যান্য পিছপৰা শ্ৰেণীৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে মোডী আৱাস ঘৰকূল যোজনা আৰম্ভ কৰে। তেওঁ দুখন ৰে’ল সেৱাৰো ফ্লেগ অফ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যৱতমল চহৰত পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ প্ৰতিমূৰ্তিও উন্মোচন কৰে। সমগ্ৰ দেশৰ পৰা বৃহৎ সংখ্যক কৃষকে আজি এই অনুষ্ঠানৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে।
বিশাল সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছত্ৰপতি শিৱাজীৰ ভূমিত প্ৰণাম কৰাৰ লগতে ভূমিপুত্ৰ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰকো শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনত ‘চাই পৰ চৰ্চা’ৰ বাবে এই একেই ঠাইলৈ অহাৰ সময়ত ৰাইজৰ আশীৰ্বাদৰ কথা মনত পেলায় আৰু লগতে ২০১৯ চনতো ৰাইজৰ আশীৰ্বাদ বিচৰাৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে কৃতজ্ঞতাও প্ৰকাশ কৰে।
ছত্ৰপতি শিৱাজীৰ শাসনকালৰ ৩৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ৰাজ অভিষেকৰ ক্ষণ স্মৰণ কৰি কয় যে তেওঁ জাতীয় চেতনা আৰু শক্তিক সৰ্বোচ্চ গুৰুত্ব দিছিল আৰু শেষ নিশ্বাসলৈকে ইয়াৰ বাবে কাম কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে তেওঁৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰি নাগৰিকৰ জীৱন পৰিৱৰ্তনৰ এক অভিযানত নামি পৰিছে। “বিগত ১০ টা বছৰত কৰা সকলো কামেই আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবে ভেটি স্থাপন কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, “ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণ উন্নত কৰাৰ বাবে মই সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছো আৰু মোৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত আৰু মোৰ শৰীৰৰ প্ৰতিটো কণা এই সংকল্পৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাৰিটা বৃহৎ অগ্ৰাধিকাৰ ক্ৰমে দৰিদ্ৰ, যুৱক-যুৱতী, মহিলা আৰু কৃষকৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। “এই চাৰিটা শ্ৰেণীৰ সবলীকৰণে প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ লগতে সমগ্ৰ সমাজৰ শক্তি নিশ্চিত কৰে”, তেওঁ কয়। তেওঁ আজিৰ অনুষ্ঠানৰ প্ৰকল্পসমূহক এই চাৰিওটা শ্ৰেণীৰ সবলীকৰণৰ সৈতে সংযোগ কৰে। কৃষকৰ বাবে জলসিঞ্চনৰ সুবিধা, দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে পকী ঘৰ, গ্ৰাম্য মহিলাক আৰ্থিক সাহায্য আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ত কৃষক, জনজাতীয় আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা বেমেজালিক লৈ দুখ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ২১,০০০ কোটি টকাৰ বিতৰণ উপলক্ষে এটা বুটাম টিপিয়েই এই ধন দৰিদ্ৰ হিতাধিকাৰীৰ একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি ইয়াক ‘মোডী কি গেৰাণ্টি’ বুলি অভিহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে কয়, "দৰিদ্ৰ সকলে আজি তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য অংশ লাভ কৰিছে"।
মহাৰাষ্ট্ৰত দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দ্বৈত গেৰাণ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলে পৃথকে ৩৮০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে যাৰ ফলত সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰায় ৮৮ লাখ হিতাধিকাৰী কৃষক উপকৃত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত দেশৰ ১১ কোটি কৃষকে ৩ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে। যাৰ ভিতৰত মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলে ৩০,০০০ কোটি টকা আৰু যৱতমালৰ কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ একাউণ্টত ৯০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কুঁহিয়াৰৰ এফআৰপি প্ৰতি কুইন্টলত ৩৪০ টকালৈ বৃদ্ধি হোৱাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। তেওঁ লগতে ভাৰত মণ্ডপমত শেহতীয়াকৈ আৰম্ভ কৰা খাদ্য সঞ্চয় নিৰ্মাণৰ বাবে বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আঁচনিখনৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
"বিকশিত ভাৰত সৃষ্টিৰ বাবে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, গাওঁসমূহত বাস কৰা পৰিয়ালবোৰে তেওঁলোকক আৰ্থিক সহায় আগবঢ়াই সন্মুখীন হোৱা সকলো সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ উৎসাহৰ ওপৰত তেওঁ আলোকপাত কৰে। খোৱাপানীৰ বাবেই হওক বা জলসিঞ্চনৰ বাবেই পানী হওক, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ত গাঁওসমূহৰ খৰাংসদৃশ পৰিস্থিতিৰ কথা মনত পেলাই কয় যে ২১০৪ চনৰ পূৰ্বে ১০০টা পৰিয়ালৰ ভিতৰত মাত্ৰ ১৫টা পৰিয়ালে নল সংযোগী পানী যোগানৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। “অৱহেলিত পৰিয়ালসমূহৰ অধিকাংশই দৰিদ্ৰ, দলিত আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ আছিল”, তেওঁ লগতে কয়। পানীৰ অভাৱৰ বাবে মহিলাসকলে সন্মুখীন হ’বলগীয়া কঠিন পৰিস্থিতিৰ কথাও তেওঁ সোঁৱৰাই দিয়ে আৰু মোডীয়ে ‘হৰ ঘৰ জল’ৰ নিশ্চয়তা দিয়াৰ কথাও সোঁৱৰাই দিয়ে, যাৰ ফলত ১০০টা পৰিয়ালৰ ভিতৰত ৭৫টা পৰিয়ালে ৪-৫ বছৰৰ ভিতৰত নলৰ পানী লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰিসংখ্যা ৫০ লাখতকৈও কমৰ পৰা ১.২৫ কোটি টেপ পানী সংযোগলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় “মোডীৰ গেৰাণ্টিৰ অৰ্থ হ’ল নিশ্চয়তা পূৰণৰ নিশ্চয়তা”।
পূৰ্বৰ যুগৰ দীৰ্ঘদিনীয়া ১০০টা জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষকসকলক কয় যে বিগত ১০ বছৰত ইয়াৰে ৬০টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। এনে ২৬টা বাকী থকা জলসিঞ্চন প্ৰকল্প মহাৰাষ্ট্ৰৰ আছিল। “বিদৰ্ভৰ কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ দুৰ্দশাৰ আঁৰত কোন আছিল সেই কথা জনাটো যোগ্য”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় আৰু এই ২৬টা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত ১২টা প্ৰকল্প চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিছে আৰু অন্যান্য প্ৰকল্পতো কাম চলি আছে বুলি জনাইছে। ৫০ বছৰৰ পাছত সম্পূৰ্ণ হোৱা নীলবণ্ডে বান্ধ প্ৰকল্পৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী কয়, কৃষ্ণ কয়না আৰু টেম্ভু প্ৰকল্প আৰু গোছিখুৰদ প্ৰকল্পতো বৰ্তমান চৰকাৰৰ দিনতেই দশক দশকৰ যাতনাৰ পিছত সক্ৰিয় ৰূপ দেখা গ’ল। আজিও পি এম কৃষি সিঁচাই আৰু বালিৰাজা সঞ্জীৱনী আঁচনিৰ অধীনত বিদৰ্ভ আৰু মাৰাথৱাড়ালৈ ৫১টা প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰা হয়।
গাঁৱৰ পৰা লাখপতি দিদি সৃষ্টিৰ বাবে মোডীয়ে দিয়া গেৰাণ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইতিমধ্যে ১ কোটি মহিলাক লাখপতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে আৰু এইবাৰৰ বাজেটত লাখপতি দিদিৰ সংখ্যা ৩ কোটিলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ পৰিকল্পনা আছে। বেংকৰ পৰা ৮ লাখ কোটি টকা আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৪০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিশেষ পুঁজি প্ৰদান কৰা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত ১০ কোটিৰো অধিক মহিলাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যাৰ ফলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ লাখ লাখ মহিলা উপকৃত হ’ব। যৱতমল জিলাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা মতে, মহিলাসকলকো ভালেমান ই-ৰিক্সা প্ৰদান কৰা হয়। এই কামৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ NaMo Drone Didi আঁচনিৰ কথাও উল্লেখ কৰে য’ত মহিলাসকলক চৰকাৰে ড্ৰ’ন পাইলট হিচাপে প্ৰশিক্ষণ দিছে আৰু কৃষিত ব্যৱহাৰৰ বাবেও ড্ৰ’নৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব বুলিও উল্লেখ কৰে।
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰে। পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ অন্ত্যোদয় দৰ্শনৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত ১০ বছৰৰ ভিতৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে নিবেদিত প্ৰকল্প যেনে বিনামূলীয়া ৰেচনৰ গেৰাণ্টি আৰু বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সবিশেষ উল্লেখ কৰে। আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ ১ কোটি পৰিয়ালক আয়ুষ্মান কাৰ্ড দিয়াৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হয়। দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে পকী ঘৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অ’বিচি পৰিয়ালৰ বাবে ঘৰৰ আঁচনিৰ কথাও দোহাৰে, যাৰ অধীনত ১০ হাজাৰ অ’বিচি পৰিয়ালে পকী ঘৰ লাভ কৰিব।
“যিসকলৰ কেতিয়াও যত্ন লোৱা নাছিল, মোদীয়ে কেৱল তেওঁলোকৰ যত্ন লোৱাই নহয়, তেওঁলোকৰ পূজাও কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৩ হাজাৰ কোটি টকাৰ শিল্পী আৰু হস্তশিল্পৰ বাবে বিশ্বকৰ্মা যোজনা আৰু ২৩ হাজাৰ কোটি টকাৰে আদিবাসীসকলৰ বাবে পি এম জনমান যোজনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে পি এম জনমান যোজনাই কটকৰী, কোলাম, মাদিয়াকে ধৰি মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা অহা বহু জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু নাৰী শক্তিক সবলীকৰণৰ এই অভিযান আৰু অধিক তীব্ৰতৰ হ’বলৈ গৈ আছে আৰু আগন্তুক ৫ বছৰত বিদৰ্ভৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বাবে এক উন্নত জীৱন সৃষ্টি কৰি অধিক দ্ৰুত বিকাশৰ সাক্ষী হ’ব ভাৰত।
আজিৰ এই অনুষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্ধে, আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীদ্বয় ক্ৰমে শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নবিছ আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰৰ লগতে সংসদ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিধানসভা, বিধান পৰিষদ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ অন্যান্য সদস্যসকলো উপস্থিত থাকে। কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাই ভাৰ্চুৱেলি উপস্থিত থাকে।
পশ্চাদপট
কৃষকৰ কল্যাণৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দায়বদ্ধতাৰ আন এক উদাহৰণ দাঙি ধৰা এক পদক্ষেপত প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (পিএম-কিষাণ)ৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকললৈ প্ৰত্যক্ষ সুবিধাসমূহ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে ষষ্ঠদশ কিস্তিৰ ধনৰাশি যৱতমলত ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত মুকলি কৰা হয়। এই ধন মুকলিৰ জৰিয়তে ৩ লাখ কোটিতকৈ অধিক ধন, ১১ কোটিতকৈ অধিক কৃষকৰ পৰিয়াললৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৩৮০০ কোটি টকাৰ ‘নমো শ্বেতকাৰী মহাসন্মান নিধি’ৰ ২য় আৰু ৩য় কিস্তি প্ৰদান কৰি সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰায় ৮৮ লাখ হিতাধিকাৰী কৃষক উপকৃত কৰে। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ হিতাধিকাৰীক প্ৰতি বছৰে ৬০০০ টকা অতিৰিক্ত ধন প্ৰদান কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৫.৫ লাখ মহিলা আত্মসহায়ক গোট (SHG)ক ৮২৫ কোটি টকা ৰিভলভিং ফাণ্ড প্ৰদান কৰে। এই ধনৰাশি ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য জীৱিকা অভিযান (এন আৰ এল এম)ৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰে প্ৰদান কৰা ঘূৰ্ণনীয় পুঁজিৰ অতিৰিক্ত। ঘূৰ্ণীবতাহৰ ভিত্তিত SHG সমূহৰ ভিতৰত ধন ঋণ প্ৰদানৰ প্ৰসাৰ আৰু গাঁও পৰ্যায়ত মহিলা নেতৃত্বাধীন ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগক প্ৰচাৰ কৰি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহৰ বাৰ্ষিক আয় বৃদ্ধিৰ বাবে ঘূৰ্ণনীয় পুঁজি (RF) দিয়া হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো চৰকাৰী আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ পৰিপূৰকতাৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ আন এক পদক্ষেপত সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰতে এক কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ কাম আৰম্ভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰত অ’বিচি শ্ৰেণীৰ হিতাধিকাৰীৰ বাবে মোডী আৱাস ঘৰকূল যোজনা মুকলি কৰে। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ১০ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোজনাৰ ২.৫ লাখ হিতাধিকাৰীলৈ ৩৭৫ কোটি টকাৰ প্ৰথম কিস্তি হস্তান্তৰ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাৰাথৱাড়া আৰু বিদৰ্ভ অঞ্চলক উপকৃত কৰা একাধিক জলসিঞ্চন প্ৰকল্প জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিনচাই যোজনা (PMKSY) আৰু বালিৰাজা জল সঞ্জীৱনী যোজনা (BJSY)ৰ অধীনত ২৭৫০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ব্যয়ৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫০ লাখ টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক ৰে’ল প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে। মহাৰাষ্ট্ৰত ১৩০০ কোটি টকা। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৱৰ্ধা-কালাম্ব ব্ৰড গেজ লাইন (বৰ্ধা-যৱতমল-নান্দেদ নতুন ব্ৰড গেজ লাইন প্ৰকল্পৰ অংশ) আৰু নিউ আষ্টী - আমলনেৰ ব্ৰড গেজ লাইন (আহমেদনগৰ-বীদ-পাৰলি নতুন ব্ৰড গেজ লাইন প্ৰকল্পৰ অংশ)। নতুন ব্ৰড গেজ লাইনে বিদৰ্ভ আৰু মাৰাথৱাড়া অঞ্চলৰ সংযোগ উন্নত কৰাৰ লগতে আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন বৃদ্ধি কৰিব। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাৰ্যতঃ দুখন ৰে’ল সেৱাও ফ্লেগ অফ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত কালাম আৰু ৱৰ্ধা সংযোগ কৰা ৰেল সেৱা, আৰু অমলনেৰ আৰু নিউ আষ্টি সংযোগ কৰা ৰে’ল সেৱাও অন্তৰ্ভুক্ত। এই নতুন ৰেল সেৱাই ৰে’ল সংযোগ উন্নত কৰাত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, ব্যৱসায়ী আৰু দৈনিক যাতায়ত কৰা লোকসকলক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ গড়কাপ্তানী খণ্ড শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ৯৩০ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৱাৰোৰা-ৱানী অংশৰ চাৰিটা লেনিং; ছাকোলি-ভাণ্ডাৰা আৰু ছালাইখুৰ্ড-তিৰোৰা সংযোগী গুৰুত্বপূৰ্ণ পথসমূহৰ বাবে পথ উন্নীতকৰণ প্ৰকল্প। এই প্ৰকল্পসমূহে সংযোগৰ উন্নতি সাধন কৰিব, ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যৱতমল চহৰত পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ প্ৰতিমূৰ্তিও উন্মোচন কৰে।