প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৫.০২.২০২৪ দা মন কি বাতকী ১১০শুবা তাঙ্কক্তা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
25 FEB 2024 12:08PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুরুমজরি।
মন কি বাতকী ১১০শুবা তাঙ্কক্তা তরাম্না ওকচরি। মহৌশাগুম, হন্দকশু ঐখোয়না পাউতাকশিং, ৱাফম কয়া অমসুং ৱাকৎ কয়া ফংখি। হান্নগুম, হন্দকশু তাঙ্কক অসিদা খনগৎলবা হিরমশিং য়াওহনবা অসি শিংনবা অমা ওইখি। ঐনা ৱারোল কয়া ফংখি, অতোপ্পা অমদগী হেন্না ফবা কয়া লাকখি। ফংখিবা ৱারোলশিংগী মনুংদা মখোয়দা থাজবগী মঙাল অমা পীদুনা অতোপ্পশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা হোৎনরিবা লৈবাক অসিগী মীওই কয়া য়াওরি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, মার্চ ৮দা ঐখোয় ‘নুপীগী নুমিৎ’ থৌরম পাংথোক্লগনি। লৈবাক চাউখৎনবা খোঙচত্তা নুপীশিংগী শক্তিনা লৌরিবা থৌদাং ইকায়খুম্নবা উৎনবা খুদোংচাবা অমা অখন্নবা নুমিৎ অসিনা পীরে। মহাকবি ভারতীয়ার জিনা হায়খি নুপীশিংদা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লবা মতমদা মালেম অসি নুংঙাইগনি। ঙসি ভারতকী নুপীশিং হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরে। খুঙ্গংগী নুপীশিংশু দ্রোনশিং পাইগনি হায়না চহি খরগী মমাঙদা কনা খঙবা ঙমখিবগে ?
অদুবু ঙসিদি মসি ওইথোক্লে। ঙসিদি খুঙ্গং খুদিংমক্তা দ্রোন দিদিগী মরমদা ৱারি শান্নরে… “নমো দ্রোন দিদি, নমো দ্রোন দিদি”, হায়না মীওই খুদিংমক্কী মচিন্দা ঙাংনরে। মীওই খুদিংমক মখোয়গী মরমদা ৱারিনরে। মরম অদুনা, হন্দক্কী মন কি বাত অসিদা নমো দ্রোন দিদি অমগা করিগী ৱারি শান্নরোইদৌরিবনো হায়না ঐশু খনখি। উত্তর প্রদেসকী সিতাপুরদগী নমো দ্রোন দিদি সুনিতা জি, ঐখোয়না ফাওনরে। ঐখোয় মহাক্কা ৱারি শারসি।
অহানবা কোল
মোদী জি: সুনিতা দেবী জি, খুরুমজরি।
সুনিতা দেবী: খুরুমজরি সার।
মোদী জি: ফরে সুনিতা জি, অহানবদা, ঐ অদোমগী মরমদা খঙনিংই। ঐনা অদোমগী ইমুংগী মরমদা খঙনিংই। ঐঙোন্দা খর হায়বীয়ু।
সুনিতা দেবী : সার, ঐখোয়গী ইমুংদা অঙাং অনি লৈ। ঐ, ইপুরোইবা, ঐগী ইমা লৈরি।
মোদী জি: সুনিতা জি অদোম লাইরিক কদাই ফাওবা তম্বগে”
সুনিতা দেবী: সার, বি.এ(ফাইনেল) ফাওবা তম্লে।
মোদী জি: য়ুমদা করি থবক শুবগে?
সুনিতা দেবী: লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক শুই।
মোদী জি: ফরে সুনিতা জি, কমদৌনা অদোম দ্রোন দিদি অমা ওইরকপগে? অদোম কদাইদা ত্রেনিং ফংখিবগে, করি অহোংবা পুরক্লে; মকোক্তগী হৌনা ঐ খঙনিংই।
সুনিতা দেবী: হোই সার, এল্লাহবাদতা লৈবা ঐখোয়গী ফুলপুর ইফকো কম্পেনিদা ত্রেনিং পাংথোকখি অমসুং মফম অদুদা ঐখোয় ত্রেনিং চৎথখি।
মোদী জি: মতম অদুদা অদোম দ্রোনগী মরমদা তারবরা ?
সুনিতা দেবী: সার, ঐ অমুক্তা তাদ্রি.. ঐখোয় সিতাপুরদা কৃষি বিগ্যান কেন্দ্রদা অমুক্তং উখ্রে… ঐখোয়না মফম অদুদা উখ্রে… মফম অদুদা অহানবা ওইনা ঐখোয়না দ্রোন অমা উখিবনি।
মোদী জি: সুনিতা জি, অদোম্না মফম অদুদা অহানবা নুমিত্তা চৎপা অদুদগী হৌনা খঙবা পাম্মী।
মোদী জি: অদোম অহানবা নুমিত্তা দ্রোন অমা উরমগনি… বোর্দতা অদোমদা করিগুম্বা খর তাক্লমগনি; চেদা তাক্লমগনি, অদুদগী লৌবুক্তা পাইবা তম্লমগন… মপুংফানা অদোম্না ঐঙোন্দা শন্দোক্না তাকপা য়াগদরা?
সুনিতা দেবী: হোই সার, অহানবা নুমিত্তা ঐখোয় মফম অদুদা চৎখি… অনিশুবা নুমিত্তা ঐখোয়গী ত্রেনিং হৌখি। অহানবদা থিওরি তম্বীখি অমসুং নুমিৎ নিনি ক্লাস চৎথখি। ক্লাসতা, দ্রোন অমগী পার্তশিং করি করিনো, কমদৌনা মথৌ পাংথোকই অমসুং নহাক্না করি তৌগনি.. পুম্নমক অসি থিওরিদা তমখি। সার, হুমনি চনবা নুমিত্তা, ঐখোয় চায়েং অমা পাংথোকখি.. মদুগী তুংদা সার, কম্পতরদশু পরিক্ষা অমা পাংথোকখি.. হায়বদি, অহানবদা ক্লাস তৌখি অমসুং তুংদা তেস্ত তৌখি। মতুংদা কমদৌনা দ্রোন পাইগনি, কমদৌনা কন্ত্রোল তৌগনি, খুদিংমক থবক ওইনা তাকখি।
মোদী জি: অদুদগী দ্রোন্না করি পাংথোকই, কমদৌনা তম্বী?
সুনিতা দেবী: সার, মহৈ-মরোং হৌবা হৌরকপদা, দ্রোন থবক তৌগনি। নোংচু থা নত্ত্রগা লৌবুক্কী থবক অমা লাকপা মতমদা…
সুনিতা দেবী: নোং চুবা মতমদা মহৈ-মরোং লোক্নবা ঐখোয় লৌবুক্তা চঙবা ঙমদে, মরম অদুনা কমদৌনা থবক শুগনি। অদুবু মসিগী খুৎথাংদা লৌমীশিং কান্নবা য়াম্না ফংগনি অমসুং মখোয় লৌবুক্তা চঙবা ফাওবা চঙলরোই। শিন্মীশিংনা শুরম্বা থবকশিং ঐখোয়গী দ্রোন্না শুবা য়ারগনি, লৌরিদা লেপ্লগা ঐখোয়না ঐখোয়গী থবক তৌবা য়ারগনি, করিগুম্বা লৌবুক্তা তিল তারবদি ঐখোয়না য়েংশিনবা ঙম্লগনি, খুদোংচাদবা অমতা লৈররোই অমসুং লৌমীশিং ৱাখল নুংঙাইরগনি। সার, ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা একর ৩৫ তিলহিদাক চাইখ্রে।
মোদী জি: মরম অদুনা লৌমীশিংনা মসিগী কান্নবশিং খঙলে ?
সুনিতা দেবী: হোই সার, লৌমীশিং য়াম্না পেল্লে… মখোয় ময়াম্না ফরে হায়না মখোয়না হায়রি। মতমশু চঙদ্রে, থবক খুদিংমক ঐখোয়না পাংথোকচরে… ঈশিং, হিদাক, খুদিংমক পুন্না থম্লে অমসুং ঐখোয় লৌবুক্তা হেক থুংলবগা লৌবুক অসিদ কদাইদগী কদাই ফাওবনো হায়বা খঙজিল্লে… অমসুং পুং ১:৩০গী মনুংদা থবক পুম্নমক ঐনা লোইশিনখি।
মোদী জি: অতোপ্পা মীওইশিং দ্রোন অসি য়েংবা লাকপরা?
সুনিতা দেবী: হোই সার, মীওই ময়াম অমা দ্রোন য়েংবা লাকই। মশিং য়াম্লবা ইনাকখুনবা লৌমীশিংশু লাকখি, মখোয়গী হিদাক চাইনবা নেক্কনি হায়না মখোয়না হায়খি।
মোদী জি: য়াম্না ফরে, লাখপতি দিদি শেম্নবা ঐগী মিসন অমা লৈরি… ঙসি লৈবাক শীনবা থুংবগী ইচলশিংনা তারবদি, অহানবা ওইনা ঐনা দ্রোন দিদি অমগা ৱারি শানরি। মসিদা অদোম করি হায়নিংই?
সুনিতা দেবী: ঙসি ঐ ইথন্তা দ্রোন দিদি ওইরিবা অসিগুম্না, ঐগুম্না দ্রোন দিদি ওইনবা ইচল লিশিং কয়া থোরক্কদবনি অমসুং ঐ ইথন্তা ঙাইবা মতমদা ঐ হরাওগনি… অতোপ্পা মীওই লিশিং কয়া ঐগা থবক তৌমিন্নগনি.. ঐখোয় খক্তা নত্তে হায়বা খঙবদা মসি য়াম্না নুংঙাইগনি.. দ্রোন দিদিশিং ওইনা মীওই কয়া ঐগা থবক তৌমিন্নরি।
মোদী জি: য়াম্না ফরে সুনিতা জি, ঐনা কয়ারক থাগৎচরি। নমো দ্রোন দিদি অসি লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউগী থবক চাউখৎনবা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরে। ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
সুনিতা দেবী: অদোম থাগৎচরি, অদোম থাগৎচরি সার।
মোদী জি: অদোম থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা নুপীশিংগী শক্তি শোৎথনা লৈবা লমদম অমতা লৈত্রে। নুপীশিংনা মখোয়গী লুচিংবা ঙম্বগী শক্তিশিং উবা ঙম্বা অতোপ্পা হিরমদি ওর্গনিক ফার্মিং, ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং সেনিতেসন্নি। কেমিকেলশিংগী মরম ওইদুনা ঐখোয়গী মালেম ইমানা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি- ঐখোয়গী মালেম ইমা কনবদা লৈবাক অসিগী মাত্রিশক্তিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। লৈবাক্কী মফম শীনবা থুংনা হৌজিক নুপীশিংনা নেচরেল ফার্মিং পায়খৎলে।
হৌজিক, জল জিবন মিসনগী মখাদা লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা অশুক য়াম্বা থবকশিংদা, ৱাতর কম্মিতিনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। হায়রিবা ৱাতর কম্মিতিশিংগী লুচিংবগী থবকশিং অসি নুপীশিং খক্তনা ওইরি। মসিগী মথক্ত,আ ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিনা ঈশিং তুংশিন্নবা থবক খুদিংমক পাংথোক্লি। অসিগুম্বা নুপী অমা, কলয়ানি প্রাফুল্লা জি হৌজিক ফোন লাইন্দা লৈরে। মহাক মহারাস্ত্রাদগীনি।
মহাক্কী থবকশিংগী মরমদা খঙনবা ঐখোয় কলয়ানি প্রাফুল্লা জি ৱারি শানরসি।
অনিশুবা কোল
প্রধান মন্ত্রী: কলয়ানি জি, খুরুমজরি।
কলয়ানি জি: খুরুমজরি সার।
প্রধান মন্ত্রী: কলয়ানি জি, অহানবদা, অদোমগী, অদোমগী ইমুংগী অমসুং অদোমগী থবক্কী মরমদা ঐখোয়দা তাকপীয়ু।
কলায়নি জি: সার, ঐ এম.এস.সি মাইক্রোবাইওলোজি অমনি অমসুং য়ুমদা ঐগী ইপুরোইবা, ঐগী ইনেম্বোক অমসুং ঐগী ইচা অনি লৈরি অমসুং ঐ ঐখোয়গী গ্রাম পঞ্চয়াত্তা চহি অনি থবক তৌরক্লে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম খুঙ্গংদা লৌ উবগী থবক তৌবরা? অদোম হান্না খঙলে, অদোম হিরম অসিদশু তম্লে অমসুং হৌজিক অদোম লৌ উবা শরুক য়ারে, মরম অদুনা নহাক্না করি অনৌবা থবকশিং পাংথোকপগে?
কলয়ানি জি : সার, ঐখোয়না উ মখল ১০ খোমজিল্লে অমসুং মদুদগী ঐখোয়না ওর্গনিক স্প্রে অমা শেম্লে অমসুং ঐখোয়না তিলহাৎ হিদাক চাইবা অদুগুম্না শীজিন্নরে।
কলয়ানি জি: ঐখোয়দা কান্নবা পীবা তিলশিংশু হাৎতোক্লে অমসুং কেমিকেলশিং শীজিন্নবদগী ঐখোয়গী লৈবাক-লৈহাও পোল্লুসন থোকপদগী ঐখোয়গী হকচাংশু মাঙহল্লে। মরম অদুনা ঐখোয়না তিলহাৎ হিদাকশিং চাং য়ামদনা শীজিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রী: মরম অদুনা অদোম মপুংফানা নেচরেল ফার্মিং পায়খৎলে।
কলয়ানি জি: হোই, সার, ঐখোয়গী মমাঙঙৈদগী লৈরক্লবা লৌউ মখল অসি ঐখোয়না হৌখিবা চহিদগী পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রী: নেচরেল ফার্মিংদগী অদোম করি কান্নবা ফংলবগে?
কলয়ানি জি: সার, ঐখোয়গী নুপীশিংগী চাদিং হন্থরে অমসুং পোৎথোকশিং মফম অসিদা লৈজরে, সার, পাম্বৈ ফংবদগী, ঐখোয় লৌ উবদা তিল তাদ্রে… সহরগী লমদা কেন্সর হেনগৎলকপা হৌজিক উরে… ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদশু মসি হেনগৎলকপা উরে, করিগুম্বা অদোম্না অদোমগী ইমুং ঙাকথোকপা পাম্লবদি, নেচরেল ফার্মিং পায়খৎপা দরকার ওইরে। হায়রিবা নুপীশিং অসি থৱায় য়াওনা মসিদা শরুক য়ারি।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্ন ফরে কলয়ানি জি, অদোম ঈশিং তুংশিনবগী থবকশু পাংথোকপরা ? মসিগীদমক অদোম করি থবক পাংথোকপগে?
কলয়ানি জি: প্রাইমারি স্কুল, অঙ্গানৱাদি, ঐখোয়গী গ্রাম পঞ্চয়াত বিল্দিংগুম্বা সরকারগী বিল্দিংশিংদা নোংগী ঈশিং লৌশিল্লে। নোংগী ঈশিং অদু লৈনুংদা থাজিল্লে। ঐখোয়গী খুঙ্গংদা ঐখোয়না লৈনুংদা নোংগী ঈশিং থাজিন্নবা সাফ ২০ শেম্লে অমসুং রিচার্জ সাফ ৫০গী সেঙ্কসন তৌরে। হৌজিক মসিগী থবক অথুবা মতমদা হৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম ফরে কলয়ানি জি, অদোমগা ৱারি শানবা নুংঙাইরে। ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
কলয়ানি জি: সার, অদোম থাগৎচরি। অদোমগা ৱারি শানবদা ঐশু হরাওই। ঐগী পুন্সি মহৈ য়াল্লে হায়না ঐনা থাজৈ।
প্রধান মন্ত্রী: থবক মখা পাংথোকখো।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, অদোমগী মিং অসি কলয়ানি হায়বনি, মরম অদুনা, অদোম্না মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌগদবনি। অদোম থাগৎচরি। খুরুমজরি।
কলয়ানি জি: সার, অদোম থাগৎচরি।
মরুপশিং,
সুনিতা জি নত্ত্রগা কলয়ানি জি ওইগেরা, হিরম কয়াদা নুপীশিংগী শক্তিনা মাইপাকপা অসি পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। ঐগী থম্মোয়নুংদগী, ঐনা অমুক হন্না ঐখোয়গী নুপীশিংগী থৌনা ঐনা থাগৎচরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসিদি ঐখোয় খুদিংমক্কী পুন্সিদা তেক্নোলোজিগী মরুওইবা হেনগৎলক্লে। মোবাইল ফোনশিং অমসুং দিজিতেলগী গেজেদশিং মীওই খুদিংমক্কী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরে। দিজিতেল গেজেদশিংগী মতেংদগী, হৌজিক ঐখোয়না লম্লক্কী শা-উচেকশিংগা পুন্না লৈমিন্নবদা মতেং পাংলে হায়বা অদোম ৱাখলদা শাগৎপা ঙমগনি।
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, মার্চ ৩ অসি ‘ৱার্ল্দ ৱাইল্দলাইফ দে’ নি। লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক-শেনবগী মতাংদা ৱাখল তাহন্নবা পান্দমদা নুমিৎ অসি পাংথোক্লি। চহি অসিদা, ‘ৱার্ল্দ ৱাইল্দলাইফ দে’ গী থিমদা দিজিতেলগী অনৌবা থবকশিং অসি মরুওইনা লৌরি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক-শেন্নবা তেক্নোলোজি মপুংফানা শীজিন্নরে হায়বা খঙবদা অদোম হরাওগনি। হৌখিবা চহি খর অসিদা, সরকারগী থবকশিংদগী , লৈবাক অসিদা কৈ মশিং হেনগৎলে। মহারাস্ত্রাগী চান্দ্রপুরদা লৈবা তাইগর রিজার্বতা কৈ মশিং হেনগৎলক্তুনা হৌজিক কৈ ২৫০ হেল্লে।
চন্দ্রপুর জিলাদা মীওইবা অমসুং কৈশিংগী মরক্তা মুক্নবা হন্থহন্নবা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সকী মতেং লৌরে। খুঙ্গংশিং অমসুং উমংশিংগী ঙমখৈদা কেমেরাশিং খিল্লে। খুঙ্গং অমগী মনাক্তা কৈ অমা লাকপা মতমদা, এ.আইগী মতেংদগী, মফম অদুগী মীওইশিং মখোয়গী মোবাইল ফোন্দা খঙহল্লক্কনি। ঙসিদি, মসিগী থবক অসিনা তাইগর রিজার্ব অসিগী অকোয়বদা লৈরিবা খুঙ্গং ১৩ গী মীয়ামদা কান্নবা য়াম্না পীরে অমসুং কৈশিংশু ঙাক-শেল্লে।
মরুপশিং,
ঙসিদি নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক-শেনবা অমসুং ইকো-তুরিজমগী লমদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে। উত্তরখন্দগী রুরকিদা, ৱাইল্দলাইফ ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়াগা খুৎশম্নদুনা রোতর প্রিসিজন গ্রুপনা কেন তুরেলগী গুমভিরশিং য়েংশিন্নবদা মতেং পাংনবা দ্রোন অমা পুথোক্লে। বেঙ্গালারুগী কম্পেনি অমনা ‘বাঘীরা’ অমসুং ‘গরুরা’ কৌবা এপ্প অমা পুথোক্লে।
বাঘীরা এপ্পকী মতেংনা, জঙ্গল সাফারি অমদা গারিগী অয়াংবা অমসুং অতোপ্পা থবকশিং য়েংশিনবা ঙম্লগনি। মসি লৈবাক অসিগী তাইগর রিজার্ব কয়াদা শীজিন্নরে। এ.আই অমসুং ইন্তরনেত ওফ থিংসতা য়ুম্ফম ওইবা গরুরা এপ্প অসিনা সি.সি.তি.ভি অমগা হেক শম্নবগা খুদক্তা পাউ পীবা হৌরকই।
লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক-শেন্নবা পায়খৎলকপা থবক খুদিংমক্না, ঐখোয়গী লৈবাক্কী বাইওদাইভর্সিতি ইনাকখুনবা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ভারত্তা মহৌশাগা নুংশিননা হিংমিন্নবা হায়বসি ঐখোয়গী চৎনবীগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। ঐখোয় চহি লিশিং কয়া মহৌশা অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশিংগা পুন্না হিংমিন্নবগী ৱাখল্লোন অমদা লৈরক্লি। করিগুম্বা অদোম্না মহারাস্ত্রাগী মেলঘাত তাইগর রিজার্বতা চৎপা মতমদা, অদোম্না মসি থবক ওইনা উগনি। সরকারগী মতেংদগী মেলঘাত তাইগর রিজার্ব ময়াদা লৈবা খাতকালি খুঙ্গংগী ত্রাইবেল ইমুংশিং মখোয়গী য়ুমশিং হোম স্তেশিং ওন্থোক্লে। মসি মখোয়গী অচৌবা শেন্থোক লম্বী অমা ওইরে। খুঙ্গং অসিগী কোরকু ত্রাইবকী প্রকাস জমকার জিনা মহাক্কী হেক্তর অনিগী লমদা কা তরেৎ লৈবা স্তে হোম অমা শারে। মহাক্কী ইমুং-মনুংনা মহাক্কী য়ুমদা লৈবা মীওইশিংগী চানবা অমসুং থক্নবা থৌরাং তৌখি। হিদাক ওইনা শীজিন্নবা য়াবা পাম্বীশিংগী মথক্তা, মহাক্না মহাক্কী য়ুমগী অকোয়বদা হৈনৌ অমসুং কোফি পাম্বীশিং থাখি। মসিনা লমকোয়বা মীওইশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা খক নত্তনা, মসিনা অতোপ্পা মীওইশিংদা অনৌবা থবক কয়া ফংহল্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়না শা-ষন লোইবগী ৱারি শান্নবা মতমদা, ঐখোয়না ষনশিং অমসুং ইরোইশিং খক্ত খন্নৈ। অদুবু মরুওইবা শা অমা ওইরিবা হমেংশিংগী মরমদা ঐখোয়না তোইনা খন্নদে। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা মীওই কয়া হমেং লোইরি। ওরিসাগী কলাহন্দিদা হামেং লোইবা অসি খুঙ্গী মীয়ামগী হিংনবগী লম্বী ফগৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎনবা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরে। থবক অসিগী মতুংদা জয়ান্তি মহাপত্রা জি অমসুং মহাক্কী মপুরোইবা বিরেন সাহু জিগী অচৌবা ৱারেপ অমা লৈরি। মখোয় অনিমক বেঙ্গালুরুদা মেনেজমেন্তগী শীনফমদা থবক তৌরি, মখোয় ছুতি লৌনবা ৱারেপ অমা লৌখি অমসুং কলাহন্দিগী সালেভতা খুঙ্গংদা লাকখি। খুঞ্জাশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা মখোয়না করিগুম্বা খর পাংথোকপা পামখি। ৱাখল অসিগা লোয়ননা, মখোয়না মনিকাসতু এগ্রো লিংখৎখি অমসুং লৌমীশিংগা লোয়ননা থবক তৌবা হৌখি। মখোয় অনিনা মফম অদুদা মনিকাসতু গোত বেঙ্ক হাংদোকখি। মখোয়না হমেং লোইবা পুক্নিং থৌগৎখি। মখোয়গী হমেং ফার্মদা হমেং দর্জন কয়া লৈরে।
মনিকাসতু গোত বেঙ্কনা লৌমীশিংগী মপুংফাবা থবক অমা পায়খৎলে। মসিগী খুৎথাংদা, লৌমীশিংদা থা ২৪গীদমক হমেং অনি পীখি। চহি অনিদা হমেংশিংনা মচা ৯ দগী মচা ১০ ফাওবা পোকই। মসিগী মনুংদা মচা ৬ মখোয়না বেঙ্কতা থমখি অমসুং অতৈ অদুনা হমেং য়োক্লিবা ইমুংশিংদা পীখি। মসি খক নত্তনা, হমেংগী দরকার ওইবা থবক খুদিংমক মখোয়না পাংথোকখি।
ঙসিদি খুঙ্গং ৫০গী লৌমী ১০০০ হেন্না মতৈ-মনাও অসিগা থবক তৌমিন্নরে। মখোয়গী মতেংদগী, খুঞ্জাশিং শা-ষন লোইবগী লমদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে। তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা মাইপাক্লবা মীওইশিংনা লায়রবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলকপদা ঐ হরাওই। মখোয়গী থবকশিংনা মীওই খুদিংমক ইথিল পীরগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী চৎনবীগী পাউতাকশিংগী মরুওইবদি- ‘পরমার্থ পরামো ধর্মহ’ হায়বদি অতোপ্পশিংগী মতেং পাংবা অসিনা খ্বাইদগী চাইবা থৌদাংনি। ৱাখল্লোন অসিগী মতুংইন্না, মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা অতোপ্পশিংগী সেবা তৌনবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মশিং থিঙমদ্রবা মীওই কয়া মখোয়গী পুন্সিশিং কৎথোক্লি। অসিগুম্বা মীওইশিংগী মনুংদা-বিহারগী ভোজপুরদগী ভিম সিংহ ভবেস অমনি। মহাক্কী লমগী মুসাহার ফুরপকী মীয়াম মরক্ত মহাক্কী থবকশিংগী মরমদা য়াম্না ঙাংনরে।
মরম অদুনা ঙসি মহাক্কী মরমদা করিগীদমক ৱা ঙাংলোইদৌরিবনো হায়না ঐনা খনখি। মুসাহার অসি বিহারদা য়াম্না তোনবা কাংলুপ অমনি। ভিম সিংহ ভাবেসনা মহাক্কী কাংলুপকী অঙাংশিংগী লাইরিক তম্নবা থবক পায়খৎখি, মসিনা মখোয়গী তুংগী পুন্সিদা অফবা ওইগনি। মহাক্না স্কুলদা মুসাহার কাংলুপকী অঙাং লিশিং ৮ রোম মিং চনখি। মহাক্না অচৌবা লাইব্রেরি অমা শাদুনা অঙাংশিংদা খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহনখি।
মহাক্কী কাংলুপকী মীওইশিং দরকার ওইবা চে-চাংশিং শেম-শাবা অমসুং ফোর্মশিং মেনশিনবদা ভিম সিংহ ভাবেসনা মতেং পাংখি। মীয়ামগী হকশেলগী ফিবম ফগৎনবা মহাক্না মেদিকেল কেম্প ১০০ হেন্না পাংথোকখি। কোরোনা লাইচৎ মনুংদা, মহাক্কী লমগী মীওইশিং তিকা থানবা ভিম সিংহ ভাবেসনা পুক্নিং থৌগৎখি।
খুন্নাইগীদমক অসিগুম্বা অফবা থবক কয়া পাংথোকপা ভিম সিংহ ভাবেসগুম্বা মীওই কয়া লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লৈরি। করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাংশিং দাইত্ব লৈবা নাগরি অমা ওইনা পাংথোক্লবদি, মসিনা মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা শেমগৎপদা ময়াম্না মতেং ওইগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ভারতকী ফজবা মসিগী খেন্নবশিং অমসুং মচু কয়াগী ঐখোয়গী চৎনবীদা লৈরি। ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীশিং ঙাক-শেন্নবা মশিং থিঙমদ্রবা মীওই কয়া মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা থবক কয়া পাংথোকপা উবদা অপেনবা ফাওই। অসিগুম্বা মীওই অদোম্না ভারতকী মফম খুদিংমক্তা উবা ফংগনি। মখোয়গী মরক্তা, লোলগী লমদা থবক তৌরিবা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং য়াওরি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী গন্দরবলদগী মোহমদ মনসাহ জিনা হৌখিবা চহি ৩০ অসিদা গোজরি লোল ঙাক-শেন্নবা থবক তৌদুনা লাক্লি।
মহাক ত্রাইবেল ফুরুপ গুজার বাকারৱালগী মীওইনি অমসুং মহাক অঙাং ওইরিঙৈদগী নোংমদা খোঙনা কিমি ২০ খোঙনা চৎতুনা লাইরিক তম্লকখি। অসিগুম্বা শিংনবা কয়াগী মরক্তা, মহাক মাস্তর দিগ্রি লোইশিনখি অমসুং মতম অদুদগী মহাক্কী লোল ঙাক-শেন্নবা মহাক্কী ৱাশক অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎখি। মনসাহ জিনা সাহিত্যগী লমদা য়াম্না কন্না থবক তৌদুনা চাউরাক্না ভোলুম ৫০ ঙাক-শেনখি। মখোয়গী মনুংদা শৈরেংশিং অমসুং খুনুং ঈশৈশিং য়াওরি। মহাক্না লাইরিক কয়া গোজরি লোলদা হন্দোকখি।
মরুপশিং,
অরুনাচল প্রদেসকী তিরাপতগী বনৱাং লোসু জি ওজা অমনি। মহাক্না ৱানচো লোল শন্দোক্নবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। লোল অসি অরুনাচল প্রদেস, নাগালেন্দ অমসুং অসামগী শরুক খরদা ঙাংনরিবা লোলনি। মহাক্না লোলগী স্কুল অমা লিংখৎখি অমসুং ৱানচো লোলগী ময়েক অমসু পুথোকখি। লোল অসি মুৎখিগদবদগী কন্নবা মহাক্না তুংগী মীরোলশিংদা ৱানচো লোল তম্বীরি।
মরুপশিং,
ঈশৈশিং অমসুং জগোয়শিংগী খুৎথাংদা মখোয়গী নাৎ অমসুং লোল য়োকখৎলিবা মীওই কয়া ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরি। হিরম অসিদা কর্নাতকাগী ভেনকাপ্পা অম্বাজি সুগেতকারগী পুন্সি পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। বাগালকোতকী সুগতকার জি খুনুং ঈশৈ শকপা মীওই অমনি। মহাক গোন্ধালি ঈশৈ ১০০০ হেন্না শকখ্রে অমসুং ৱারি কয়া লিদুনা লোল অসি শন্দোক্লি। মহাক ফি অমতা লৌদুনা মহৈরোয় কয়া ত্রেনিং পীরি। অসিগুম্বা ঐখোয়গী নাৎ ইনাকখুনহলবা মীওই কয়া ভারত্তা ৱাৎপা লৈতে। অদোম্না মখোয়দগী ইথিল লৌগনি অমসুং অদোম ইশাগী ওইবা করিগুম্বা খর পাংথোক্নবা হোৎনৌ। মদুদা অদোম অপেনবা ফাওগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐনা নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা, বরানাসীদা অঙকপা ফোতো একজিবিসন অমা য়েংখ্রে। কাসি অমসুং মসিগী অকোয়গী মফমশিংগী নহারোলশিংনা মোবাইল কেমেরা অমা নম্বা ফোতোশিংনি। তশেংনা, ঙসি মোবাইল অমা লৈরবা মীওই অমা কন্তেন্ত ক্রিয়েতর অমা ওইরে। মীয়ামগী লৌশিং অমসুং হৈশিংবা উৎথোকপদা সোসিএল মেদিয়ানা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলে। য়েংবদা নুংঙাইবা থৌরমশিং পুথোকপগী লমদা ভারতকী নহারোলশিংনা অঙকপা কয়া পাংথোক্লি।
তুরিজম, খুন্নাইগী, মীয়াম শরুক য়াবা নত্ত্রগা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা পুন্সি অমগী খোঙচৎকী মতাং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা মখল কয়াগী কন্তেন্তশিং সোসিএল মেদিয়াদা ফংলে। কন্তেন্ত পুথোক্লিবা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী খোল্লাউ ঙসিদি মপাঙ্গল কল্লে। মখোয়গী হৈশিংবা ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা নেসনেল ক্রেয়েতরস এৱার্দ হৌদোক্লে। মসিগী মখাদা, খুন্নাইগী অহোংবা পুরক্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা কাংলুপ কয়াদা কেন্তেন্ত শেম্লিবশিং ইকায়খুম্নবা উৎকনি। চাংদম্নবা অসি MyGov তা পাংথোক্লি অমসুং কন্তেন্ত ক্রিয়েতরশিং শরুক য়ানবা ঐনা তকশিল্লি। করিগুম্বা অদোম্না অসিগুম্বা কন্তেন্ত ক্রিয়েতরশিং মশক খঙলবদি মখোয় নেসনেল ক্রিয়েতর এৱার্দকী নোমিনেত তৌগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা ইলেক্সন কম্মিসন্না ‘মেরা পহেলা ভোৎ-দেস কে লিয়ে’ হায়বা কেম্পেন অমা হৌদোকখিবদা ঐ হরাওই। মসিগী খুৎথাংদা, অহানবা ওইনা ভোৎ থাগদবা ভোত্তরশিং মশিং য়াম্না ভোৎ থাদনবা ঐনা তকশিল্লি। লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী থৌনাগীদমক ভারতনা চাউথোকচবা পোক্লি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মীখলগী থবক্তা হেন্না শরুক য়ারিবমখৈ, লৈবাক অসি হেন্না কান্নবা ওইগনি।
অহানবা ওইনা ভোৎ থাগদবা মীওইশিং মশিং য়াম্না ভোৎ থাদনবা ঐনা হায়জরি। চহি ১৮ শুরকপদা, ১৮শুবা লোক সভাগী মেম্বর অমা খন্নবা অদোমগী খুদোংচাবা অমা ফংলে। মসিনা তাক্লি মদুদি ১৮শুবা লোক সভা অসি নহারোলশিংগী অপাম্বগী খুদম অমা ওইরগনি। মরম অদুনা, অদোমগী ভোৎকী মরুওইবা অদু হেনগৎলক্লে। সাধরন মীখলগী চরাংনবা মরক অসিদা, নহারোলশিং রাজনিতিগী থবকশিংদা শরুক য়াবা খক নত্তনা খন্ন-নৈনবশিং মিকুপ-নাহুম শিংনা তাগদবনি। নিংশংউ- ‘ঐগী অহানবা ভোৎ-লৈবাক্কীদমক’। লৈবাক অসিগী ইথিল পীবা মীওইশিংদা ঐনা হায়জরি, মখোয় শান্নবগী, ফিল্মগী, সাহিত্যগী, অতোপ্পা শীনফমগী নত্ত্রগা ইন্সতাগ্রাম অমসুং য়ুতুবকী ইনফ্লুয়েন্সরশিং ওইবা য়াই, কেম্পেন অসিদা মখোয়শু থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি অমসুং অহানবা ভোত্তরশিং পুক্নিং থৌগৎকদবনি।
মরুপশিং,
তাঙ্কক অসিগী মন কি বাত মতাং অসিদা লোইরে। লৈবাক শীনবা থুংনা লোক সভা মীখলগী থৌরাং তৌরে অমসুং মার্চ থাদা কোদ ওফ কন্দক লাকপা য়ারে। মন কি বাত তাঙ্কক ১১০ শুরকপা অসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি, মসি ঐখোয়না সরকারগী মমি ফাওবা তাহন্দে। মন কি বাত অসি, লৈবাক অসিগী অপুনবা শক্তিনি অমসুং লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিং ৱারি লিফমনি।
মসি মীয়ামগীদমক, মীয়াম্না অমসুং মীয়ামগী খুৎথাংদা শেমজবা থৌরম অমনি। লোক সভাগী মীখল মনুংদা মথংগী থা অহুম মন কি বাত শন্দোক্লোই। মথংগী মন কি বাতকী ১১১শুবা তাঙ্কক্তা ঐখোয়না অদোমগা উনগনি। মথংগী মন কি বাত অশেংবা মশিং ১১১গা লোয়ননা হৌরগনি। মরুপশিং, অদোম্না ঐগীদমক থবক অমা পাংথোক্কদবনি।
থা অহুম মন কি বাত শন্দোকপা লেপ্লবশু, লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিং লেপ্লোই। মরম অদুনা মন কি বাতকী হেসতেগকা লোয়ননা খুন্নাইগী অমসুং লৈবাক্কী মাইপাকপশিং সোসিএল মেদিয়াদা থাগৎকদবনি। মতম খরগী মমাঙদা নহা অমনা ঐঙোন্দা অফবা পাউতাক অমা পীরকখি। পাউতাক অদুদি মমাঙগী মন কি বাত তাঙ্ককশিংদগী য়ুতুব সোর্তশিংগী মওংদা সোর্ত ভিদিও সিয়ার তৌনবা হায়বনি। মরম অদুনা, মন কি বাত তারিবশিংনা অসিগুম্বা সোর্তশিং সিয়ার তৌনবা হায়জরি। মথং অদোমগা লোয়ননা ৱারি শানবা মতমদা, অনৌবা থৌনা অমসুং অনৌবা ই-পাউগা লোয়ননা ঐনা অদোমগা উনগনি।
অদোম চেকশিন্না লৈবীয়ু, অদোম থাগৎচরি।
খুরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 110th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 25.02.2024
25 FEB 2024 12:08PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Welcome to the 110th episode of ‘Mann Ki Baat’. As always, this time too we have received a lot of your suggestions, inputs and comments. And like always, this time as well, selecting topics to be included in the episode, is a challenge. I have received many an input, one better than the other, full of positivity. These comprise due mention of many countrymen who are striving to improve the lives of others by becoming a ray of hope for them.
Friends, just after a few days on the 8th of March, we will celebrate 'Women's Day'. This special day is an opportunity to salute the contribution of woman power in the developmental journey of the country. Mahakavi Bharatiyar ji has said that the world will prosper only when women get equal opportunities. Today the woman power of India is touching new heights of progress in every field. Who would have thought till a few years ago that in our country, women living in villages too would fly drones? But today this is becoming possible. Today there is so much discussion about Drone Didi in every village… “Namo Drone Didi, Namo Drone Didi”, adorns everyone's lips. Everyone is talking about them. A big curiosity has arisen and that is why, I also thought that this time in 'Mann Ki Baat', why not talk to a NaMo Drone Didi! Namo Drone Didi Sunita ji, who’s from Sitapur, Uttar Pradesh, is at the moment connected with us. Let's speak to her.
Call-1.
Modi ji: Sunita Devi ji, Namaskar.
Sunita Devi: Namaste Sir.
Modi ji: Okay Sunita ji, at the outset, I wish to know about you; I want to know about your family. Tell me a bit.
Sunita Devi: Sir, there are two children in our family, I’m there, husband is there; my mother is there.
Modi ji: What has your education been Sunita ji?
Sunita Devi: Sir, it is BA (Final).
Modi ji: And what is the nature of work in the household?
Sunita Devi: Work related to agriculture, farming etc.
Modi ji: Okay Sunita ji, how did your journey of becoming a Drone Didi start? Where did you get the training, what kind of changes took place; I want to know, right from the beginning.
Sunita Devi: Ji Sir, the training was done in our Phulpur IFFCO company in Allahabad… and we got training there itself.
Modi ji: So till then had you ever heard about drones?
Sunita Devi: Sir, I had not heard about that… though we had seen once, at the Krishi Vigyan Kendra in Sitapur… we had seen it there… for the first time we had seen a drone there.
Modi ji: Sunita ji, I want to understand that right since you went there on the first day.
Modi ji: You must have been shown a drone on the first day… then something must have been taught to you on the board; taught on paper, then taken to the field for practice… what all must have happened! Can you explain to me with complete description?
Sunita Devi: Ji-Ji Sir. On the first day sir we all went there… our training started from the second day. First the theory was taught and then the class went on for two days. In the class, what are the parts of a drone, how and what you have to do - all these things were taught in theory. On the third day, sir, we had our paper… after that sir, there was a paper also on the computer… meaning, first the class was conducted and then the test was taken. Then practical was conducted, that is, how to fly the drone, how to handle the controls, everything was taught in practical mode.
Modi ji: Then what work would the drone do, how was that taught?
Sunita Devi: Sir, the drone will work, when the crop is growing. During the rainy season or anything like that…
Sunita Devi: well, there is a problem during the rains and we are not able to enter the fields to harvest the crops, so how will the farmhands go inside! Then through this, the farmers will benefit a lot and they will not even have to enter the fields. We can do the work done by labourers using our drone, we can do our work by standing on the farm boundary, we will have to be careful if there are any insects inside the field, there won’t be any problem and the farmers are also feeling very good. Sir, we have sprayed over 35 acres so far.
Modi ji: So do farmers also understand that it has benefits?
Sunita Devi: Yes Sir, the farmers feel very satisfied… they are saying that they are feeling very good. Time is also saved, you look after all the facilities yourself… water, medicine, everything is kept together and we just have to come to the farm and note from where to where the farm is… and I finish the entire work within half an hour.
Modi ji: So other people would also be coming over to see this drone?
Sunita Devi: Sir, there is a huge crowd… many people come to see the drone. Those who are big farmers, they also take our number, saying that we would also be called for spraying.
Modi ji: Okay. Because I have a mission to make Lakhpati Didi… if sisters across the country are listening today, a Drone Didi is talking to me for the first time. What would you like to say?
Sunita Devi: Just like today I am the only Drone Didi, thousands of such sisters should come forward to become Drone Didi like me and I will be very happy that when I am alone, thousands of other people will stand with me… it will feel very good that we’re not alone… many people are with me known as Drone Didis!
Modi ji: Well Sunita ji, many congratulations to you from my side. This Namo Drone Didi is becoming a great means to modernize agriculture in the country. My very best wishes.
Sunita Devi: Thank you, Thank you Sir.
Modi ji: Thank you!
Friends, today there is no region in the country where the woman power has lagged behind. Another area where women have demonstrated their leadership abilities is natural farming, water conservation and sanitation. The suffering, the pain and the hardships that our mother earth is facing due to chemicals - the Matrishakti of the country is playing a big role in saving our mother earth. Women are now extending natural farming in every corner of the country. Today, if so much work is being done in the country under the 'Jal Jeevan Mission', water committees have had a big role to play in it. The leadership of these water committees lies only with women. Apart from this, sisters and daughters are making all-out efforts for water conservation. One such lady, Kalyani Prafulla Patil ji is on the phone line with me. She is a resident of Maharashtra.
Come let’s talk to Kalyani Prafulla Patil ji and know about her experience.
Call 2
Prime Minister – Kalyani ji, Namaste.
Kalyani ji – Namaste Sir Ji, Namaste.
Prime Minister – Kalyani ji, first of all tell us about yourself, your family, your work.
Kalyani ji – Sir, I am MSC Microbiology and at home I have my husband, my mother-in-law and my two children and I have been working in my Gram Panchayat for three years.
Prime Minister – And then you got engaged in farming work in the village? Since you have basic knowledge as well, you have also studied in this field and now you have joined farming, so what all new experiments have you conducted?
Kalyani ji - Sir, we collected ten types of flora and we have made an organic spray from it, just like when we spray pesticides etc.,
Kalyani ji - the pests etc. that remain in our Mitra-Keet i.e. friendly insects are also getting destroyed and there is pollution of our soil which is causing harmful effects on our body due to the chemicals getting mixed in the water. Accordingly, we have used minimum pesticides.
Prime Minister – So in a way you are moving towards natural farming, completely!
Kalyani ji – Yes, which is our traditional farming Sir; we did it last year.
Prime Minister – What experience did you have in natural farming?
Kalyani ji – Sir, the expenses incurred by our women were less and the products are there, sir, after getting that solution, we did it without pests… because now the evidence of cancer is increasing in urban areas… yes, it is there, but the evidence of it is increasing in our villages too, so accordingly, if you want to protect your future family, then it is necessary to adopt this path. Accordingly, those women are also displaying active participation in it.
Prime Minister – Okay Kalyani ji, have you also done some work in water conservation? What have you done in that?
Kalyani ji – Sir, through rainwater harvesting at government buildings like primary school, Anganwadi, our Gram Panchayat building… we have collected all the rain water there, at one place. Sir, the rain water that falls should percolate into the ground through recharge shafts… Kalyani ji - so accordingly we have made 20 recharge shafts in our village and secured sanction for 50 recharge shafts. Now that work is also going to start soon.
Prime Minister – Well Kalyani ji, it was a pleasure to talk to you. Many best wishes to you.
Kalyani ji – Thank you sir, thank you sir. I was also very happy to talk to you. Meaning, I believe that my life has become completely meaningful.
Prime Minister – Just keep serving!
Prime Minister - Well, your name is Kalyani, so you have to look after welfare. Thank you ji. Namaskar
Kalyani ji – Thank you sir. Thank you
Friends, whether it is Sunita ji or Kalyani ji, the success of woman power in myriad fields is very inspiring. I once again appreciate this spirit of our woman power, from the core of my heart.
My dear countrymen, today the importance of technology has increased manifold in the lives of all of us. Mobile phones and digital gadgets have become an important part of everyone's life. But can you imagine that with the help of digital gadgets, we are now getting help in creating a balance with wild animals!
A few days later, on the 3rd of March, it is ‘World Wildlife Day’. This day is celebrated with the aim of spreading awareness on the conservation of wild animals. This year, Digital Innovation has been kept paramount in the theme of the World Wild Life Day. You will be happy to know that technology is being used extensively for the conservation of wildlife in different parts of our country. During the the last few years, through the efforts of the government, the number of tigers in the country has increased. The number of tigers in the Tiger Reserve of Chandrapur, Maharashtra has risen to more than 250.
The help of Artificial Intelligence is being taken to reduce conflict between humans and tigers in Chandrapur district. Here cameras have been installed on the border of the villages and the forest. Whenever a tiger comes near a village; with the help of AI, local people get an alert on their mobile. Today, this system has provided a lot of convenience to the people in the 13 villages around this Tiger Reserve and the tigers have also got protection.
Friends, today young entrepreneurs are also working in new innovations for wildlife conservation and eco-tourism. In Roorkee, Uttarakhand, Rotor Precision Group in collaboration with Wildlife Institute of India has developed a drone which is helping to keep an eye on the crocodiles in the Ken River. Similarly, a Bengaluru company has prepared an app named ‘Bagheera’ and ‘Garuda’.
With the Bagheera App, the speed of the vehicle and other activities can be monitored during a jungle safari. It is being used in many Tiger Reserves of the country. The Garuda App, based on Artificial Intelligence and Internet of Things, starts providing real time alerts on connecting it to any CCTV.
With every such effort towards conservation of wildlife, the biodiversity of our country is becoming richer.
Friends, in India harmony with nature has been an integral part of our culture. We have been living with a spirit of coexistence with nature and wildlife for thousands of years. If you ever go to the Melghat Tiger Reserve in Maharashtra, you will be able to experience it for yourself. Tribal families living in Khatkali village near this Tiger Reserve have converted their houses into home stays with the help of the government. This is becoming a big source of income for them. Prakash Jamkar ji of Korku tribe living in the same village has built a seven-room home stay on his two hectare land. His family makes arrangements for food and drink for the tourists staying at his place. Along with medicinal plants, he has also planted mango and coffee trees around his house. This has not only increased the attraction of tourists; it has also created new employment opportunities for other people.
My dear countrymen, when we talk about animal husbandry, we often stop at cows and buffaloes only. But the goat is also an important animal, which is not discussed much.
Many people in different areas of the country are also associated with goat rearing. In Kalahandi, Odisha, goat rearing is becoming a major means of improving the livelihood of the village people as well as their standard of living. Behind this effort is a major decision of Jayanti Mahapatra ji and her husband Biren Sahu ji. Both of them were management professionals in Bengaluru, but they decided to take a break and come to Salebhata village of Kalahandi. These people wanted to do something that would solve the problems of the villagers here and simultaneously empower them. With this thinking full of service and dedication, they established Manikastu Agro and started working with the farmers. Jayanti ji and Biren ji have also opened an interesting Manikastu Goat Bank here. They are promoting goat rearing at the community level. There are about dozens of goats at their Goat Farm.
Manikastu Goat Bank has set up a complete system for the farmers. Through this, farmers are given two goats for 24 months. Goats give birth to 9 to 10 kids in 2 years, out of which 6 kids are kept by the bank, the rest are given to the same family which rears goats. Not only that, necessary services are also provided for the care of goats.
Today more than 1000 farmers from 50 villages are associated with this couple. With their help, the village people are moving towards self-reliance in the field of animal husbandry.
I feel very happy to see that successful professionals in various fields are adopting novel methods to make small farmers empowered and self-reliant. Their efforts are going to inspire everyone.
My dear countrymen, the essence of the teachings of our culture is – ‘Parmarth Paramo Dharmah’ i.e. helping others is the highest duty. Following this sentiment, countless people in our country dedicate their lives to serving others selflessly. One such person is - Bhim Singh Bhavesh ji of Bhojpur in Bihar. There is a lot of buzz about his work among the people of the Musahar caste of his region. That's why I thought why not talk to you about him as well today! Musahar has been a very deprived community in Bihar; a very poor community. Bhim Singh Bhavesh ji has focused on the education of the children of this community, so that their future could be bright. He has enrolled about 8 thousand children of Musahar caste in school. He has also built a big library, through which children are getting better facilities for education.
Bhim Singh ji also helps his community members in making necessary documents and filling up their forms. This has further improved the village people's access to essential resources. To improve the health of the people, he has organized more than 100 medical camps. When the terrible Corona crisis was looming large, Bhim Singh ji encouraged the people in his area to get vaccinated.
There are many people like Bhim Singh Bhavesh ji in different parts of the country, who are engaged in many such noble endeavours in the society. If we perform our duties as a responsible citizen, it will prove to be very helpful in building a strong nation.
My dear countrymen, the beauty of India lies in her diversity and also in the different hues of our culture. I feel good to see how many people are selflessly making efforts to preserve and beautify Indian culture. You will find such people in every part of India. Among these, a large number are also those who are working in the field of language. Mohammad Manshah ji of Ganderbal in Jammu and Kashmir has been engaged in efforts to preserve the Gojri language for the last three decades.
He comes from the Gujjar Bakarwal community which is a tribal community. In his childhood he had to work hard to study, he used to cover a distance of 20 kilometers on foot every day. Amidst such challenges, he obtained a Masters degree and it was only then that his resolve to preserve his language became stronger.
The scope of Manshah ji's work in the field of literature is so extensive that it has been conserved in about 50 volumes. These also include poems and folk songs. He has translated many books into Gojri language.
Friends, Banwang Losu ji of Tirap in Arunachal Pradesh is a teacher. He has made an important contribution in the spread of Wancho language.
This language is spoken in Arunachal Pradesh, Nagaland and some parts of Assam. He has undertaken the task of setting up a language school. A script of Vancho language has also been prepared. He is also teaching Wancho language to the coming generations so that it can be saved from extinction.
Friends, there are many people in our country who are engaged in preserving their culture and language through songs and dances. The life of Venkappa Ambaji Sugetkar of Karnataka, is also very inspiring in this regard. Sugatkar ji, resident of Bagalkot here, is a folk singer. He has sung more than 1000 Gondhali songs and has also widely propagated stories in this language. He has also imparted training to hundreds of students without charging any fees. There is no dearth of such people full of zeal and enthusiasm in India, who are continuously enriching our culture. You too take inspiration from them; try to do something of your own. You will feel immense satisfaction.
My dear countrymen, two days ago I was in Varanasi and there I saw a wonderful photo exhibition. The moments that the youth of Kashi and surrounding areas have captured on camera are amazing. There are many photographs in it which were taken with a mobile camera. Indeed, today anyone who has a mobile has become a content creator. Social media has also helped a lot in showcasing people’s skills and talents. Our young friends in India are doing wonders in the field of content creation.
No matter what social media platform it is, you will definitely find our young friends sharing varied content on different topics. Be it tourism, social cause, public participation or an inspiring life journey, various types of content related to these are available on social media. The voice of the youth of the country who are creating content has become very effective today. To honour their talent, the National Creators Award has been started in the country. Under this, preparations are being made to honour those change makers in different categories who are using technology to become effective voices of social change. This contest is running on MyGov and I would urge content creators to join it. If you also know such interesting content creators, then definitely nominate them for the National Creators Award.
My dear countrymen, I am happy that just a few days ago the Election Commission has started another campaign – ‘Mera Pehla Vote – Desh Ke Liye’. Through this, first time voters have been especially requested to vote in maximum numbers. India is proud of its youth power, full of enthusiasm and energy. The more our youth participate in the electoral process, the more beneficial its results will be for the country.
I would also urge first time voters to vote in record numbers. On turning 18, you are getting a chance to elect a member for the 18th Lok Sabha. That means this 18th Lok Sabha will also be a symbol of youth aspiration. That is why, the importance of your vote has risen further. Amidst this hustle and bustle of the general elections, you, the youth, should not only be a part of political activities but also remain aware of the discussions and debates during this period. And do remember – ‘My first vote – for the country’. I would also urge the influencers of the country, whether they are from the sports world, film industry, literature world, other professionals or our Instagram and YouTube influencers, they too should actively participate in this campaign and motivate our first time voters.
Friends, that's all with me in this episode of 'Mann Ki Baat'. The atmosphere of Lok Sabha elections is all pervasive in the country and as happened last time, there is a possibility that the code of conduct might also be in place in the month of March. It is a huge success of ‘Mann Ki Baat’ that in the last 110 episodes, we have kept it away from even the shadow of the government. In ‘Mann Ki Baat’, there is mention of the collective power of the country;
there is talk of the achievements of the country. In a way, this is a programme prepared by the people, for the people, through the people. But still, adhering to political decorum, 'Mann Ki Baat' will not be broadcast for the next three months in these days of Lok Sabha elections. Next when we will interact with you in ‘Mann Ki Baat’, it will be the 111th episode of ‘Mann Ki Baat’. Next time 'Mann Ki Baat' starting with the auspicious number 111… what could be better than that! But, friends, you have to keep performing one task for me. Even though ‘Mann Ki Baat’ is undergoing a break for three months, the achievements of the country will not stop even for a while, therefore, keep posting the achievements of the society and the country on social media with the hashtag ‘Mann Ki Baat’. Some time ago a young person had offered me a good suggestion. The suggestion is to share short videos in the form of YouTube Shorts from earlier episodes of 'Mann Ki Baat' so far. Therefore, I would urge the listeners of ‘Mann Ki Baat’ to share such shorts extensively. Friends, the next time I converse with you, I will meet you with new energy and new information.
Take care of yourself, thank you very much.
Namaskar.