ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
୧୧ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୧ଟି ପ୍ୟାକ୍ସରେ 'ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା' ର ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ଗୋଦାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଅତିରିକ୍ତ ୫୦୦ ପ୍ୟାକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ସାରା ଦେଶରେ ୧୮,୦୦୦ ପ୍ୟାକ୍ସର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ସ୍ଥିର ଅର୍ଥନୀତି ଗଠନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ସାଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ବିଶାଳ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସମବାୟରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଓ କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିର ଚେହେରା ବଦଳାଇବାର ଏକ ପ୍ରମାଣିତ ଉପାୟ
"କୃଷି ଓ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି"
"ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ନିହାତି ଜରୁରୀ"
"ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ବିନା ବିକଶିତ ଭାରତ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ"
24 FEB 2024 12:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ୧୧ ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୧ଟି ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ)ରେ ଚାଲିଥିବା 'ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା' ର ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଗୋଦାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅତିରିକ୍ତ ୫୦୦ଟି ପ୍ୟାକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ୟାକ୍ସ ଗୋଦାମ ଗୁଡ଼ିକୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହିତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ିବା, ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନାବାର୍ଡ ସମର୍ଥିତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି) ନେତୃତ୍ୱରେ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ପ୍ରୟାସରେ ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପ୍ୟାକ୍ସ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ସବସିଡି ଏବଂ ସୁଧ ରିହାତି ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ନିମନ୍ତେ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ), କୃଷି ବିପଣନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଏଏମଆଇ) ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ବିଦ୍ୟମାନ ଯୋଜନାର ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ "ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି" ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୮,୦୦୦ ପ୍ୟାକ୍ସର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅର୍ଥାତ୍ 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି' ଦିଗରେ ଏକ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢୁଥିବାର ଦେଖୁଛି । କୃଷି ଓ କୃଷିର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହଯୋଗ ଶକ୍ତିର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି, ତେଣୁ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 'ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା' ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ହଜାର ହଜାର ଶସ୍ୟଭଣ୍ଡାର ଓ ଗୋଦାମ ନିର୍ମାଣ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯଥା ପ୍ୟାକ୍ସର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କୃଷିକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବ ଏବଂ ଦେଶରେ କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବ ।
ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଧାରଣା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏକ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥରୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଛୋଟ ଛୋଟ ସମ୍ବଳକୁ ଏକାଠି କରାଯାଏ ତେବେ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏହି ମଡେଲ୍ ଭାରତର ଗ୍ରାମର ପ୍ରାଚୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନୁସରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ସମବାୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ସମାଜର ମୂଳଦୁଆ । ଏହା କେବଳ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ, ଏକ ଭାବନା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟର ଏହି ଭାବନା କେବଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମ୍ବଳର ସୀମା ଭିତରେ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ଅସାଧାରଣ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ସାଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ବିରାଟ ପରିଶ୍ରମୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଏହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଚେହେରା ଏହାର ପ୍ରମାଣିତ ଫଳାଫଳ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ନୂତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜରିଆରେ ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିଖଣ୍ଡିତ କ୍ଷମତାକୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଗ୍ରାମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଥିବାରୁ ଦେଶରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୧୦,୦୦୦ ଏଫପିଓ ମଧ୍ୟରୁ ୮୦୦୦ ଏଫପିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇସାରିଛି । ସମବାୟ ସମିତିର ଲାଭ ଏବେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚୁଛି । ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ୟୁନିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ୨,୦୦,୦୦୦ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୁଲ ଏବଂ ଲିଜ୍ଜତ ପାପଡ଼ର ସଫଳତାର କାହାଣୀକୁ ସମବାୟର ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ନୀତିରେ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି । ବହୁ - ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରି ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମସ୍ୟାକୁ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସଂରକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭାବରୁ କୃଷକଙ୍କର ହେଉଥିବା କ୍ଷତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ୭୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଭଣ୍ଡାରଣ ଯୋଜନା ଏବଂ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଶେଷ କରିବାକୁ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ନିଜ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ବିକ୍ରି କରି ପାରିବେ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ୟାକ୍ସ ଭଳି ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଭୂମିକା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ " । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କମିଟିଗୁଡିକ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବେଳେ ହଜାର ହଜାର ପିଏମ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମବାୟ ସମିତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା ବେଳେ ପ୍ୟାକ୍ସ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଗ୍ରାମରେ ଜଳ ସମିତିର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଋଣ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ଆୟର ନୂତନ ଉତ୍ସ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ "ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ରାମରେ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଶହ ଶହ ପ୍ରକାରର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି" । ଏହି ସେବାକୁ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସୃଷ୍ଟି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗାଁରେ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ବିନା ବିକଶିତ ଭାରତ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ସମବାୟ ସେହି ଜିନିଷ ଗୁଡ଼ିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ପାଇଁ ଆମେ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛୁ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ତାହା ଖୋଜି ବାହାର କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଖାଇବା ତେଲକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରେ । ସେହିଭଳି ଇଥାନଲ ପାଇଁ ସମବାୟ ପ୍ରୟାସ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ । ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଡାଲି ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଅନେକ ଉତ୍ପାଦନ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉର୍ଜାଦାତା (ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀ) ଏବଂ ଉର୍ବରକଦାତା (ସାର ପ୍ରଦାନକାରୀ) ରେ ପରିଣତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫାର୍ମର ସୀମାରେ ଥିବା ଛାତ ଉପର ସୌରିକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସୌର ପ୍ୟାନେଲକୁ ସମବାୟ ପଦକ୍ଷେପର କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଦେଖା ଯାଇପାରେ । ଗୋବର୍ଦ୍ଧନରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ଜୈବ ସିଏନଜି ଉତ୍ପାଦନ, ସାର ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମ୍ପତ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ଭବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସାର ଆମଦାନୀ ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂରେ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ସେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାକୁ କହିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ – ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ସମବାୟର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ କାଶୀରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ୭୫ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ମହୁ ରପ୍ତାନି ୨୮ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୮୦ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାରୁ ମହୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ କରିଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନାଫେଡ୍‌, ଟ୍ରାଇଫେଡ୍ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଂସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକର ପରିସର ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଦେୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବା ସହ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକ ଓ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ସମବାୟ ସହ ଜଡ଼ିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ଏକ ନୂତନ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ପ୍ୟାକ୍ସ ଏବଂ ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ", ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏକ ପୋର୍ଟାଲ, ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ସଂଗଠନ ନିର୍ବାଚନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧିର ଆଧାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ୧ କୋଟିରୁ ୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ସମବାୟ ସମିତି ଉପରେ ସେସ୍‌କୁ ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଫଳରେ କମିଟିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ କମ୍ପାନୀ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବାଟ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛି । ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟରେ ବିକଳ୍ପ ଟିକସରେ ଭେଦଭାବ ବିଷୟରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୋସାଇଟି ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଳ୍ପ ଟିକସ ୧୮.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟରେ ସମାନତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଉଠାଣ ଉପରେ ଟିଡିଏସ୍ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉଠାଣ ସୀମାକୁ ବାର୍ଷିକ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୩ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସହଯୋଗ ଦିଗରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଦେଶର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ବିକାଶର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୨,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳର ଏହି ସ୍ମାରକୀ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ଏକ ୟୁନିଫାଇଡ୍ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜ୍ ରିସୋର୍ସ ପ୍ଲାନିଂ (ଇଆରପି) ଆଧାରିତ ଜାତୀୟ ସଫ୍ଟୱେୟାରରେ ପରିଣତ କରିବା, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ନାବାର୍ଡ ସହ ସଂଯୋଗ କରି, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ୟାକ୍ସର ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶାସନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୋଟି କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର କୃଷକ ଉପକୃତ ହେବେ । ନାବାର୍ଡ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର କମନ୍ ସଫ୍ଟୱେୟାର୍ ବିକଶିତ କରିଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ୟାକ୍ସର ବିବିଧ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଇଆରପି ସଫ୍ଟୱେୟାରରେ ୧୮,୦୦୦ ପ୍ୟାକ୍ସର ଅନବୋର୍ଡିଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, ଯାହା ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone of multiple key initiatives for Cooperative sector
Inaugurates pilot Project of the 'World's Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector' in 11 PACS of 11 states
Lays foundation stone for additional 500 PACS across the country for construction of godowns & other agri infrastructure
Inaugurates project for computerization in 18,000 PACS across the country
“Cooperative sector is instrumental in shaping a resilient economy and propelling the development of rural areas”
“Cooperatives have the potential to convert an ordinary system related to daily life into a huge industry system, and is a proven way of changing the face of the rural and agricultural economy”
“A large number of women are involved in agriculture and dairy cooperatives”
“Modernization of agriculture systems is a must for Viksit Bharat”
“Viksit Bharat is not possible without creating an Aatmnirbhar Bharat”
24 FEB 2024 12:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated and laid the foundation stone of multiple key initiatives for the Cooperative sector at Bharat Mandapam, New Delhi. The Prime Minister inaugurated the pilot project of 'World's Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector’, which is being done in 11 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) of 11 States. The Prime Minister also laid the foundation stone for additional 500 PACS across the country for construction of godowns & other agri infrastructure under this initiative. This initiative aims to seamlessly integrate PACS godowns with the food grain supply chain, fortifying food security and fostering economic development in the country with a collaborative effort supported by NABARD and spearheaded by the National Cooperative Development Corporation (NCDC). This initiative is being implemented through convergence of various existing schemes like the Agriculture Infrastructure Fund (AIF), Agriculture Marketing Infrastructure (AMI), etc. to enable PACS participating in the project to avail subsidies and interest subvention benefits for undertaking infrastructure development. The Prime Minister also inaugurated a project for computerization in 18,000 PACS across the country, aligning with the government's vision of "Sahakar se Samridhi" aimed at rejuvenating the cooperative sector and empowering small and marginal farmers.
Speaking on the occasion the Prime Minister noted that Bharat Mandapam is witnessing another milestone in the journey of Viksit Bharat i.e. a step forward in the direction of ‘Sahkaar se Samriddhi’.The power of cooperation has a huge role in strengthening the foundation of agriculture and farming, this has led to a separate Ministry for Cooperation. He said that the 'World's Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector’ launched today will result in thousands of warehouses and godowns in every corner of the country. This and other projects like computerization of PACs will give new dimensions to agriculture and modernize farming in the country.
The Prime Minister underlined that cooperatives are an ancient concept for India. Quoting a scripture, the Prime Minister explained that a large task can be accomplished if smaller resources are put together and said that this model was followed in the ancient system of villages in India. “Cooperatives were the foundations of India’s atmanirbhar society. It is not just any system, but a belief, a spirit”, PM Modi remarked, highlighting that this spirit of cooperatives is beyond the boundaries of systems and resources and produces exceptional results. He said that it has the potential to convert an ordinary system related to daily life into a huge industrious system, and a proven result of the changing face of the rural and agricultural economy. Through this new Ministry, the Prime Minister emphasized, the government aims to bring together the fragmented powers of the agricultural sector of India
Giving the example of Farmers Producers Organisation (FPOs), the Prime Minister noted the growing entrepreneurship among the small farmers in villages. He said due to having a separate Ministry, 8000 FPOs out of a target of 10,000 FPOs are already functional in the country. The benefits of cooperatives are now reaching fishermen and pushupalaks also. More than 25,000 cooperative units are functional in the fishery sector. The Prime Minister reiterated the government’s goal of establishing 200,000 cooperative societies in the coming years.
Recalling his experience as Chief Minister of Gujarat, the Prime Minister cited the success stories of Amul and Lijjat Papad as the power of cooperatives and also highlighted the central role of women in these enterprises. The government has given priority to women in the policies related to the cooperative sector. He mentioned ensuring board representation for women by amending the Multi-state Cooperative Societies Act.
The Prime Minister underlined that cooperatives have the potential to tackle the personal issues of farmers with collective strength and gave the example of storage. Pointing out the losses incurred by farmers due to lack of storage infrastructure, the Prime Minister drew attention to the world’s largest storage plan of 700 lakh metric tons initiated by the government and to be completed in the next 5 years at a cost of Rs 1.25 lakh crores. He said that it would enable farmers to store their produce and sell it at the right time according to their own needs while also helping to avail loans from banks.
“Modernization of agricultural systems is equally important for the creation of a Viksit Bharat”, the Prime Minister said, highlighting the government’s endeavour to create a new role for government organizations such as PACS. He stated that these committees are functioning as Jan Aushadhi Kendras while thousands of PM Kisan Samruddhi Kendras are also being operated. He also mentioned cooperative committees operating in the areas of petrol, diesel, and LPG cylinders while PACS also plays the role of water committees in several villages. This, the Prime Minister said, has increased the productivity of loan committees and also created new sources of income. “Cooperative committees are now acting as common service centers in villages and providing hundreds of facilities”, he added, noting the emergence of technology and digital India to take the services to farmers on a larger scale. He further added that it will create new employment opportunities for the youth in the villages.
The Prime Minister outlined the importance of cooperative institutions in the journey of Viksit Bharat. He asked them to contribute towards the goals of Aatmnirbhar Bharat. “Viksit Bharat is not possible without an Aatmanirbhar Bharat '', the Prime Minister stressed. He suggested that the cooperative should list the items for which we are dependent on import and explore how the cooperative sector can help with producing them locally. He gave an example of edible oil as a product that may be taken up. Similarly, cooperative push for ethanol can reduce dependence on oil imports for energy needs. Pulse import is another area that the Prime Minister suggested for cooperative societies for the reduction of foreign dependence. Many manufacturing goods can also be taken up by the cooperatives, he said.
The Prime Minister also underlined the role of the cooperatives in natural farming and turning farmers into Urjadata (provider of energy) and Urvarakdata (provider of fertilizer). He said rooftop solar and solar panels on the borders of the farms can be seen as areas for cooperative initiative. Similar intervention is feasible in Gobardhan, production of bio CNG, manure and waste to wealth. This will reduce fertilizer import bills also, he said. He asked the cooperative to come forward in global branding of the efforts of the small farmers. He also asked them to make Shri Anna-Millets available on dining tables globally.
Focussing on the role of the cooperative in increasing rural income, the Prime Minister noted the impact of the dairy cooperative in his constituency Kashi. He also noted the strides made by cooperatives in the honey sector as honey production increased from 75 thousand metric tonnes to 1.5 lakh metric tonnes and honey export increased from 28 thousand metric tonnes to 80 thousand metric tonnes in the last 10 years. Acknowledging the role of NAFED, TRIFED and state cooperatives, the Prime Minister asked to expand the ambit of these bodies.
Underlining the benefits of digital payment and Direct Benefit Transfer, the Prime Minister emphasized the need for direct and digital payment by the PACS. He also asked them to come forward for soil testing and make soil health card campaign a success.
The Prime Minister drew attention to increasing the contributions of the youth and women in cooperatives. He suggested that farmers associated with cooperatives be taught to analyse the health of the soil and make produce accordingly. He said that it would create a new environment and reenergize the sector. The Prime Minister also stressed creating awareness about skill development and training in the cooperative sector. “PACS and cooperative societies will also have to learn from each other”, the Prime Minister said, suggesting the creation of a portal for sharing best practices, a system for online training and modules to take forward best practices. Speaking about the Aspirational District Program, the Prime Minister mentioned creating healthy competition among districts and suggested a similar mechanism in the cooperative sector. He also touched upon the importance of bringing transparency in the elections of cooperative organizations to boost people's confidence.
The Prime Minister highlighted the government’s efforts to make cooperative societies the basis of prosperity and mentioned reducing the cess on cooperative societies with income between Rs 1 crore and Rs 10 crore from 12 percent to 7 percent. This has led to increased capital for the committees while also opening various avenues to move forward as a company. He pointed out the discrimination in alternative taxes between cooperative societies and companies and mentioned reducing the minimum alternate tax for societies from 18.5 percent to 15 percent, thereby establishing equality between cooperative societies and companies. The Prime Minister also stated increasing the withdrawal limit to Rs 3 crore from Rs 1 crore annually tackling the issue of TDS on withdrawals. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the joint efforts in the direction of cooperation will open up all the possibilities of development with the collective strength of the country.
Union Minister for Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah, Union Minister for Agriculture, Shri Arjun Munda and Union Minister for Commerce, Shri Piyush Goyal were present on the occasion among others.
Background
The monumental project has been approved with a financial outlay of more than Rs 2,500 crore. This initiative involves transitioning all functional PACS onto a unified Enterprise Resource Planning (ERP) based national software, ensuring seamless integration and connectivity. By linking these PACS with NABARD through State Cooperative Banks and District Central Cooperative Banks, the project aims to enhance the operation efficiency & governance of PACS, thus benefiting crores of small & marginal farmers. NABARD has developed the National Level Common Software for this project, tailored to meet the diverse needs of PACS across the country. Onboarding of 18,000 PACS on ERP software has been completed, marking a significant milestone in the project's implementation.