প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীৰ বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়ত সাংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতাত পুৰস্কাৰ বিতৰণী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 FEB 2024 2:21PM by PIB Guwahati
নমো পাৰ্বতী পতয়ে.., হৰ হৰ মহাদেৱ!
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, কাশী বিদ্বত পৰিষদৰ অধ্যক্ষ অধ্যাপক বশিষ্ঠ ত্ৰিপাঠী জী, কাশী বিশ্বনাথ ন্যাস পৰিষদৰ অধ্যক্ষ অধ্যাপক নগেন্দ্ৰ জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী আৰু অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধি, সন্মানীয় পণ্ডিত, অংশগ্ৰহণকাৰী বন্ধু-বান্ধৱী, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল।
মোৰ পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যকে শুভেচ্ছা জনাইছো! মহামনাৰ এই চোতালত সকলো পণ্ডিত আৰু বিশেষকৈ ডেকা পণ্ডিতৰ মাজত আহি জ্ঞানৰ গংগাত ডুব যোৱাৰ দৰে অনুভৱ হয়। যি কাশী যি কালজয়ী, যিটো সময়তকৈ পুৰণি বুলি কোৱা হয়, যাৰ পৰিচয় আমাৰ আধুনিক যুৱ প্ৰজন্মই এনে দায়িত্ব লৈ শক্তিশালী হৈ উঠিছে। এই দৃশ্যই হৃদয়ত সন্তুষ্টি দিয়ে, গৌৰৱ অনুভৱ হোৱাৰ লগতে আত্মবিশ্বাস জগাই তোলে যে অমৃতকালত আপোনালোক সকলোৱে দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। আৰু কাশী সকলো জ্ঞানৰ ৰাজধানী। আজি সেই শক্তি আৰু কাশীৰ সেই ৰূপটো পুনৰ উত্থান ঘটিছে। এয়া সমগ্ৰ ভাৰতৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। আৰু এতিয়া কাশী সাংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতা, কাশী সাংসদ জ্ঞান প্ৰতিযোগিতা আৰু কাশী সাংসদ ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতাৰ বিজয়ী সকলক বঁটা দিয়াৰ সুযোগ পাইছো। সকলো বিজয়ীকে তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, প্ৰতিভাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু শিক্ষাগুৰুসকলকো অভিনন্দন জনাইছো। সফলতাৰ পৰা কেইখোজমান দূৰত থকা একাংশ যুৱক-যুৱতীও থাকিব পাৰে, কোনোবাই ৪ বছৰত আবদ্ধ হৈ থাকিব পাৰে। মই তেওঁকো অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোক কাশীৰ জ্ঞান পৰম্পৰাৰ অংশ হৈ পৰিল আৰু ইয়াৰ প্ৰতিযোগিতাতো অংশগ্ৰহণ কৰিলে। এয়া সঁচাকৈয়ে এক বৃহৎ গৌৰৱ। আপোনালোকৰ কোনোৱেই পৰাজিত নাই বা পিছ পৰি ৰোৱা নাই। এই অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে আপোনালোকে বহু নতুন কথা শিকি বহু দূৰ আগুৱাই গৈছে। গতিকে এই প্ৰতিযোগিতা সমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা প্ৰতিজন ব্যক্তি অভিনন্দনৰ পাত্ৰ। লগতে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে শ্ৰী কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ ন্যাস, কাশী বিদ্বত পৰিষদ আৰু সকলো পণ্ডিতক শ্ৰদ্ধাৰে ধন্যবাদ জনাইছো। কাশীৰ সাংসদ হিচাপে মোৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাত আপোনালোকে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰি অভূতপূৰ্ব সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। যোৱা ১০ বছৰত কাশীত যি উন্নয়নমূলক কাম হৈছে আৰু কাশী সম্পৰ্কীয় সম্পূৰ্ণ তথ্যৰ ওপৰত আজি ইয়াত দুখন গ্ৰন্থ উন্মোচন কৰা হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত কাশীয়ে যি উন্নয়নৰ যাত্ৰা হাতত লৈছে, তাৰ প্ৰতিটো পৰ্যায় আৰু ইয়াৰ সংস্কৃতিৰ বিষয়েও এই কফি টেবুলৰ কিতাপবোৰত বৰ্ণনা কৰা হৈছে। তদুপৰি, কাশীত অনুষ্ঠিত সকলো সাংসদ প্ৰতিযোগিতাৰ ওপৰতো সৰু সৰু গ্ৰন্থ উন্মোচন কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ কাশীবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আপোনালোকেও জানে যে আমি সকলোৱে নিমিত্ৰ মাত্ৰ। কাশীত যি কৰে কেৱল মহাদেৱ আৰু তেওঁৰ অনুগামীসকলহে কৰে। মহাদেৱে য'তেই আশীৰ্বাদ দিয়ে, জগত সমৃদ্ধিশালী হয়, এই সময়ত মহাদেৱ অতি আনন্দত, মহাদেৱ অতি সুখী। সেইবাবেই মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদত বিগত ১০ বছৰত কাশীৰ সকলোতে উন্নয়নৰ জোৱাৰ উঠিছে। আজি আকৌ এবাৰ... আমাৰ কাশী পৰিয়ালৰ ৰাইজৰ বাবে কোটি কোটি টকাৰ এখন আঁচনি উদ্বোধন কৰা হৈছে। শিৱৰাত্ৰি আৰু ৰংগভৰি একাদশীৰ পূৰ্বে আজি কাশীত উদযাপন কৰা হৈছে উন্নয়নৰ উৎসৱ। মঞ্চলৈ উপৱিষ্ট হোৱাৰ ঠিক আগতে কাশী সাংসদ ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতাৰ গেলেৰীখন চাই আছিলো। যোৱা ১০ বছৰত উন্নয়নৰ গংগাই কাশীক মহীয়ান কৰিছে, আপোনালোক সকলোৱে প্ৰত্যক্ষভাৱে দেখিছে যে কাশীৰ কিমান দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন হৈছে। মই ঠিকেই কৈছো, গতিকে যদি আপোনালোকে মোক কয় তেতিয়া আপোনালোকে গম পাব, মই আচলতে যি কৈছো সেয়া শুদ্ধ, পৰিৱৰ্তন হৈছে, মই সন্তুষ্ট। কিন্তু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে হয়তো আগৰ কাশীখন দেখা নাই;সিহঁতে হয়তো এটা স্বাভাৱিক, ভব্য কাশী দেখিছে। এইটোৱেই মোৰ কাশীৰ শক্তি আৰু এইটোৱেই কাশীবাসীৰ সন্মান, এইটোৱেই মহাদেৱৰ কৃপাৰ শক্তি। বাবা জৌন চাহ গ’ল, তেওঁক জানো ৰাখিব পাৰিলে? সেইবাবেই যেতিয়াই বেনাৰসত কিবা শুভ ঘটনা ঘটে! মানুহে হাত দাঙি ক’লে – নমো পাৰ্বতী পতয়ে, হৰ-হৰ মহাদেৱ!
বন্ধুসকল,
কাশী কেৱল আমাৰ বিশ্বাসৰ তীৰ্থস্থান নহয়, ই ভাৰতৰ চিৰন্তন চেতনাৰ জাগৰণ কেন্দ্ৰ। ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ কাহিনী সমগ্ৰ বিশ্বতে শুনা গৈছিল। ইয়াৰ আঁৰত কেৱল ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি নাছিল। ইয়াৰ আঁৰত আছিল আমাৰ সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধি, সামাজিক আৰু আধ্যাত্মিক সমৃদ্ধিও। আমাৰ কাশীৰ দৰে তীৰ্থস্থান আৰু বিশ্বনাথ ধামৰ দৰে আমাৰ মন্দিৰবোৰ আগতে দেশৰ প্ৰগতিৰ বলিদানৰ স্থান আছিল। ইয়াত সাধনাও কৰা হৈছিল আৰু শাস্ত্ৰৰো ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। ইয়াত আলোচনা আৰু গৱেষণা হৈছিল। ইয়াত সংস্কৃতিৰ উৎস আছিল, সাহিত্য আৰু সংগীতৰ ধাৰাও আছিল। সেইবাবেই আপোনালোকে দেখিছে, ভাৰতে যিমানবোৰ নতুন ধাৰণা আৰু নতুন বিজ্ঞান দিছে, সেইবোৰ কোনোবা নহয় কোনোবা সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰ লগত জড়িত। কাশীৰ আদৰ্শ আমাৰ সন্মুখত। কাশীও শিৱৰ নগৰ, ই বুদ্ধৰ শিক্ষাৰো ভূমি। কাশী জৈন তীৰ্থংকৰৰো জন্মস্থান, আদি শংকৰাচাৰ্যেও ইয়াৰ পৰাই জ্ঞান লাভ কৰিছিল। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আনকি বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰাও মানুহে জ্ঞান, গৱেষণা আৰু শান্তিৰ সন্ধানত কাশীলৈ আহে। প্ৰতিখন প্ৰদেশ, প্ৰতিটো ভাষা, প্ৰতিটো উপভাষা, প্ৰতিটো প্ৰথাৰ পৰা ইয়াৰ মানুহ আহি কাশীত বসতি স্থাপন কৰিছে। এনে বৈচিত্ৰ্য থকা ঠাইত নতুন নতুন ধাৰণাৰ জন্ম হয়। য’ত নতুন ধাৰণা ফুলি উঠে, তাতেই প্ৰগতিৰ সম্ভাৱনাও ফুলি উঠে।
সেইবাবেই ভাই-ভনীসকল,
বিশ্বনাথ ধাম উদ্বোধন উপলক্ষে মই কৈছিলোঁ, সেই সময়ত মই কোৱা কথাখিনি মনত ৰাখিব, সেই সময়ত মই কৈছিলোঁ– “বিশ্বনাথ ধাম ভাৰতক এক নিৰ্ণায়ক দিশ দিব, ভাৰতক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশে লৈ যাব”। আজি দেখিবলৈ পাইছে নে নাই, ঘটিছেনে ঘটা নাই। বিশ্বনাথ ধামে নিজৰ ভৱিষ্যৎ ৰূপত পুনৰ জাতীয় ভূমিকালৈ ঘূৰি আহি ভাৰতক এক নিৰ্ণায়ক ভৱিষ্যতৰ দিশে আগুৱাই লৈ গৈছে। আজি বিশ্বনাথ ধাম কমপ্লেক্সত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা পণ্ডিতসকলৰ ‘বিদ্বান আলোচনা চক্ৰ’ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। বিশ্বনাথ মন্দিৰ ন্যাসেও শাস্ত্ৰৰ পৰম্পৰা পুনৰুজ্জীৱিত কৰি তুলিছে। ধ্ৰুপদী কণ্ঠৰ সমান্তৰালকৈ কাশীত শাস্ত্ৰ আধাৰিত সংলাপো অনুৰণন ঘটিছে। ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ দেশৰ পণ্ডিতসকলৰ মাজত মত বিনিময় বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰাচীন জ্ঞান সংৰক্ষণৰ লগতে নতুন ধাৰণাৰো সৃষ্টি হ’ব। কাশী সাংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতা আৰু কাশী সাংসদ জ্ঞান প্ৰতিযোগিতাও এই প্ৰচেষ্টাৰ এক অংশ। সংস্কৃত অধ্যয়ন কৰা হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক কিতাপ, কাপোৰ-কানি আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় সম্পদৰ লগতে বৃত্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। শিক্ষকসকলকো সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। কেৱল ইমানেই নহয় বিশ্বনাথ ধাম কাশী তামিল সংগমম আৰু গংগা পুষ্কৰুলু মহোৎসৱৰ দৰে ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ অভিযানৰ অংশ হৈ পৰিছে। জনজাতীয় সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে এই বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰই সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰি তুলিছে। কাশীৰ পণ্ডিতসকলে আৰু আধুনিক বিজ্ঞানৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা প্ৰাচীন জ্ঞানৰ ওপৰত বিদ্বত পৰিষদে নতুন গৱেষণাও কৰি আছে। মোক কোৱা হৈছে যে অতি সোনকালে মন্দিৰ ট্ৰাষ্টে মহানগৰীৰ বহু ঠাইত বিনামূলীয়া খাদ্যৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিবলৈ ওলাইছে। মাতৃ অন্নপূৰ্ণা চহৰত যাতে কোনো লোক ভোকত নাথাকে তাৰ বাবে এই মন্দিৰটোৱে নিশ্চিত কৰিব। অৰ্থাৎ বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰটো কেনেকৈ সামাজিক আৰু জাতীয় সংকল্পৰ শক্তিৰ কেন্দ্ৰ হ’ব পাৰে, নৈ কাশী নতুন ভাৰতৰ বাবে প্ৰেৰণা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আশা কৰোঁ ইয়াৰ পৰা ওলাই অহা যুৱক-যুৱতীসকলে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতীয় জ্ঞান, পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিৰ পতাকাবাহী হৈ উঠিব। বাবা বিশ্বনাথৰ এই ভূমি তেওঁৰ বিশ্ব কল্যাণৰ সংকল্পৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে্।
বন্ধুসকল,
আমাৰ জ্ঞান, বিজ্ঞান আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ বিকাশত যিবোৰ ভাষাই সৰ্বাধিক অৱদান আগবঢ়াইছে, তাৰ ভিতৰত সংস্কৃত ভাষাই আটাইতকৈ প্ৰধান। ভাৰত এক ধাৰণা, সংস্কৃত ইয়াৰ মূল প্ৰকাশ। ভাৰত এক যাত্ৰা, সংস্কৃত ইয়াৰ ইতিহাসৰ মূল অধ্যায়। ভাৰত বৈচিত্ৰ্যৰ ঐক্যৰ দেশ, সংস্কৃত ইয়াৰ উৎপত্তি। সেইবাবেই ইয়াত কোৱা হৈছে - “ভাৰতস্য প্ৰতিষ্ঠে দ্বে সংস্কৃত সাংস্কৃতিক-স্থিতি”। অৰ্থাৎ ভাৰতৰ প্ৰতিপত্তিত সংস্কৃতৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আমাৰ দেশত সংস্কৃত বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ ভাষা আছিল, সংস্কৃত ধ্ৰুপদী বুজাবুজিৰ ভাষাও আছিল। জ্যোতিৰ্বিজ্ঞানৰ সূৰ্য্য সিদ্ধান্তৰ দৰে গ্ৰন্থই হওক, গণিতত আৰ্যভটিয়া আৰু লীলাৱতী, চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ চৰক আৰু সুশ্ৰুত সংহিতা হওক, বা বৃহৎ সংহিতাৰ দৰে গ্ৰন্থই হওক, এই সকলোবোৰ সংস্কৃত ভাষাত ৰচনা কৰা হৈছিল। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ সংস্কৃত ভাষাৰ পৰা সাহিত্য, সংগীত আৰু কলাৰ বহু ধাৰাও উৎপত্তি হৈছে। এই ধাৰাসমূহৰ জৰিয়তে ভাৰতে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। কাশীত যিবোৰ বেদ পাঠ কৰা হয়, সেইবোৰ আমি একেটা সংস্কৃততে কাশীত শুনিব লাগিব। এইবোৰেই হৈছে ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ চিৰন্তন কণ্ঠ, যিয়ে ভাৰতক এক দেশ হিচাপে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি একত্ৰিত কৰি ৰাখিছে।
বন্ধুসকল,
আজি কাশীক ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ আৰ্হি হিচাপে দেখা গৈছে। আজি বিশ্বই দেখিছে যে পৰম্পৰা আৰু আধ্যাত্মিকতাক কেন্দ্ৰ কৰি আধুনিকতা কেনেকৈ বিস্তাৰিত হয়। ৰামলালাই নিজৰ নতুন ভব্য মন্দিৰত প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ পিছত এতিয়া অযোধ্যাও একেদৰেই উজ্বলি উঠিছে। দেশৰ ভগৱান বুদ্ধৰ সৈতে জড়িত স্থানসমূহত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু সা-সুবিধাসমূহো নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। কুশীনগৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ সুবিধা পাইছে উত্তৰপ্ৰদেশে। এনে বহু কাম আজি দেশত চলি আছে। অহা ৫ বছৰত এই আত্মবিশ্বাসেৰে দেশে উন্নয়নক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব আৰু দেশে সফলতাৰ নতুন আৰ্হিৰ সৃষ্টি কৰিব। আৰু এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টি। আৰু আপোনালোকে এইটোও জানে যে মোদীৰ গেৰাণ্টি মানে পূৰণৰ গেৰাণ্টি। এতিয়া মই এজন সাংসদ কিন্তু প্ৰতিবাৰেই মই কিছু কাম আনিম, মোৰ বাবে আৰু আপোনালোকৰ বাবে...আপোনালোকে কৰিবনে? চাওক, মই কোৱা সকলো কথাই ইমান সুন্দৰভাৱে ইয়াৰ মানুহে গ্ৰহণ কৰিছিল, সকলোৱে ইয়াৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছিল আৰু নতুন প্ৰজন্মলৈ আহিছিল এক নতুন চেতনা। এই প্ৰতিযোগিতাবোৰ স্বাভাৱিক নহয়। যিটো মোৰ সকলো প্ৰচেষ্টাৰে লক্ষ্য, সকলো প্ৰচেষ্টাৰে এইটো এটা সফল পৰীক্ষা। আগন্তুক দিনত চাব বিচাৰিম প্ৰতিটো পৰ্যটনস্থলীত কি হয়, মানুহে পোষ্ট কাৰ্ড ছপা কৰে, সন্মুখত সেই ঠাইখনৰ বিশেষ ছবি আৰু পিছফালে ২ শাৰী লিখিবলৈ ঠাই আছে। মই বিচাৰো যে কাশীৰ ফটো প্ৰতিযোগিতাত শীৰ্ষ শ্ৰেষ্ঠ ছবিৰ বাবে ভোটিং হ’ব লাগে, মানুহে ভোট দিব লাগে আৰু পোষ্ট কাৰ্ড ছপা কৰি ১০ খন শ্ৰেষ্ঠ ছবি পৰ্যটকক বিক্ৰী কৰাৰ কাৰ্যসূচী হাতত ল’ব লাগে। আৰু প্ৰতি বছৰে এই ফটো প্ৰতিযোগিতা হ'ব, প্ৰতি বছৰে ১০ খন নতুন ফটো আহিব। কিন্তু ভোটদানৰ জৰিয়তে কৰিব লাগে, কাশীবাসীয়ে ভোট দি এই ফটোখন আগুৱাই নিব লাগে। সকলো ফটো ওলাই গ’লে আমি অনলাইন প্ৰতিযোগিতা কৰিব নোৱাৰোনে? ঠিক আছে।
দ্বিতীয় কামটো হৈছে– ফটোগ্ৰাফী কিছুমান মানুহে হয়তো মোবাইলত কৰিছিল আৰু হয়তো প্ৰতিযোগিতাত অংশ লৈছিল। এতিয়া আহক আমি এটা অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰোঁ য’ত মানুহে নিজৰ ইচ্ছামতে বিভিন্ন ঠাইত বহি কাগজৰ আকাৰ নিৰ্ধাৰণ কৰি তাৰ ওপৰত আঁকি স্কেচ কৰে। আৰু ইয়াত থকা শ্ৰেষ্ঠ স্কেচিং সকলকো পুৰস্কাৰ দিব লাগে আৰু পিছত, যিসকলে ড্ৰ’ হ’ব তেওঁলোকৰ শ্ৰেষ্ঠ ১০ খন পোষ্ট কাৰ্ডো আঁকিব লাগে নহয়নে? মাতবোল নাইকিয়া হ’ল যে?
তৃতীয় কামটো হৈছে – চাওক, এতিয়া কোটি কোটি মানুহ কাশীলৈ আহে, গাইডৰ বৰ প্ৰয়োজন, মানুহে বিচাৰে কোনোবাই বুজাই ক’ব। বহু কষ্ট কৰি অহা যাত্ৰীজন কাশীৰ প্ৰভাৱত প্ৰভাৱিত হ’ব লাগে;কাশী তেওঁৰ হৃদয় আৰু মনৰ পৰা নোহোৱা হ’ব নালাগে। ইয়াৰ বাবে এটা ভাল গাইডৰ প্ৰয়োজন। আৰু সেইবাবেই মই কৈছো যে শ্ৰেষ্ঠ গাইডৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা হব লাগে, সকলোৱে আহি গাইড হিচাপে পৰিবেশন কৰিব লাগে আৰু শ্ৰেষ্ঠ গাইডক পুৰস্কাৰ আৰু প্ৰমাণ পত্ৰ দিব লাগে। ভৱিষ্যতে তেওঁ গাইড হিচাপেও জীৱিকা উপাৰ্জন কৰিব পাৰিব, নতুন এলেকাৰ বিকাশ হ’লে কৰিবনে? আপোনালোকে নাকচ কৰা নাই বন্ধু, গতিকে পৰীক্ষা দিব লাগে নে নাই?তেতিয়া আপোনাৰ শিক্ষকসকলে ক'ব যে সাংসদজনে এনেকুৱা যে আমাৰ ল'ৰা-ছোৱালীক পঢ়াবলৈ দিয়াৰ সলনি তেওঁলোকে আন কামবোৰ কৰি দিয়ে। চাওক, আমাৰ ভিতৰত যিমান দক্ষতা বিকাশ কৰিব পাৰো সিমান দক্ষতা থাকিব লাগে। প্ৰতিভাক বিকাশৰ প্ৰতিটো সুযোগ দিব লাগে। ভগৱানে সকলোকে প্ৰতিটো ধৰণৰ শক্তি দিছে, কোনোবাই আহৰণ কৰে, কোনোবাই সামৰি সুতৰি তাতেই পৰি থাকিবলৈ দিয়ে।
কাশীক সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰা হ’ব। ইয়াত দলং নিৰ্মাণ হ’ব, ৰাস্তা-ঘাট নিৰ্মাণ হ’ব, অট্টালিকাও নিৰ্মাণ হ’ব, কিন্তু মই ইয়াত প্ৰতিজন ব্যক্তিক সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰিব লাগিব, প্ৰতিটো হৃদয়ক সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰিব লাগিব আৰু সেৱক হৈ সুন্দৰ কৰিব লাগিব, সংগী হৈ সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰিব লাগিব, আমি আগবাঢ়ি গৈ লক্ষ্যত উপনীত হ'ব লাগিব। আৰু সেইবাবে সকলো বিজয়ীলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। যদিও অনুষ্ঠানৰ কিছু বিলম্ব হৈছে, তথাপি আপোনালোকৰ মাজত অধিক সময় কটাব বিচাৰিছো। মই দেখিছোঁ যে বহুতে ফটো এখন তুলিবলৈ ইচ্ছা কৰে বন্ধু, কিন্তু মই আপোনালোকৰ লগত ফটো এখন তুলিবলৈ ইচ্ছা কৰিছো। গতিকে আপোনালোকে মোক সহায় কৰিবনে?...চাওক, মই কোৱা কথা অনুসৰণ কৰিলেহে সহায় হ’ব। ইয়াৰ পৰা নোযোৱালৈকে কোনো থিয় হ'ব নালাগে...ঠিক আছে। মই ইয়াৰ পৰা ঘুৰি গৈ প্ৰতিটো ব্লকত থিয় দিম আৰু সকলো কেমেৰামেন মঞ্চত আহিব, ইয়াৰ পৰা ফটো উঠাব... ঠিক আছে। কিন্তু এই ফটোখন মই লগত লৈ যাম, তোমালোকৰ কি হ’ব...কি হ’ব তোমালোকৰ? ইয়াৰ সমাধান আছে, আমি আপোনালোকক ক'ম। আপোনালোকে আপোনালোকৰ মোবাইলত নমো এপ ডাউনলোড কৰিব, তাত এটা ফটো ছেকচন আছে, আপোনাৰ চেলফিটো লৈ তাত থৈ দিব। তেতিয়া সেই সকলোবোৰ ফটো যিবোৰৰ সৈতে তোলা হৈছে মই, যিকোনো ঠাইতে চাব পাৰিম।সকলোবোৰ এআইৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আহিব। গতিকে আমাৰ কাশীত সংস্কৃত আৰু বিজ্ঞান থাকিব। গতিকে আপোনালোকে মোক নিশ্চয় সহায় কৰিব...আপোনালোকে বহি থাকিব, নহয়নে? কোনেও থিয় হ’ব নালাগে, বহি থাকোঁতে মূৰটো ওপৰলৈ তুলিব পাৰে যাতে সকলোৰে ফটো দেখা যায়। আৰু মোৰ হাতত এনেকুৱা কেমেৰা আছে যে হাঁহি থকা মানুহজনৰ ফটোখন ওলাই আহে।
হৰ হৰ মহাদেৱ!
গতিকে মই নামি আহিছো, এওঁলোক ইয়াত বহিব, আপোনালোক তাত বহিব। কেমেৰামেন সকল ওপৰলৈ উঠক।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the prize distribution ceremony of Sansad Sanskrit Pratiyogita at BHU, Varanasi
23 FEB 2024 2:21PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pataye …, Har Har Mahadev!
Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, Professor Vashishth Tripathi ji, President of Kashi Vidvat Parishad, Professor Nagendra ji, President of Kashi Vishwanath Nyas Parishad, ministers of the state government, and other dignitaries, esteemed scholars, participants, ladies and gentlemen.
Greetings to all the family members! Amidst all the scholars, especially the young scholars, it feels like taking a dip in the river of knowledge in this sacred arena of Mahamana. The Kashi that transcends time, the Kashi that is considered ancient, our modern youth are strengthening its identity with such great responsibility. This not only brings satisfaction to the heart but also instils a sense of pride, and it reaffirms the belief that all the youth will lead the country to new heights in the future during the ‘Amrit Kaal’. And Kashi is indeed the capital of all knowledge. Today, the potency, the essence of Kashi is being refined once again. This is a matter of pride for the entire Bharat. And I have the opportunity to present awards to the winners of the Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita, Kashi Sansad Gyan Pratiyogita, and Kashi Sansad Photography Pratiyogita. I congratulate all the winners for their hard work... for their talent, I congratulate their families, and I congratulate their mentors as well. Those who fell a few steps short of success, some might have stumbled upon reaching the fourth place, I congratulate them as well. This, in itself, is a great pride that you became a part of Kashi's tradition of knowledge and participated in its competitions as well. None of you have lost, nor lagged behind. By participating in these competitions, you have learned a lot and have taken many steps forward. Therefore, everyone participating in these competitions is worthy of congratulations.
I express my sincere gratitude to Shri Kashi Vishwanath Temple Trust, Kashi Vidvat Parishad, and all the scholars for this event. You have played a significant role in realizing my vision as Kashi's Member of Parliament and provided unprecedented support. Two books have also been launched today which have complete information about the development work that has taken place in Kashi in the last 10 years. These coffee table books also mention every stage of the journey of development that Kashi has embarked on in the last 10 years and the description of its culture. Additionally, small books have been launched on all the Sansad competitions which have been held in Kashi. I congratulate all the people of Kashi in this regard.
But friends,
You also know that we are merely instruments. It is only Lord Shiva and his devotees who do everything in Kashi. Wherever Lord Shiva's grace falls, that place flourishes on its own accord. At this moment, Lord Shiva is in extreme bliss, very pleased indeed. Therefore, with the blessings of Lord Shiva, development has resonated in all directions in Kashi over the past 10 years. Once again today, projects worth crores of rupees are being inaugurated today for the people of our Kashi family. Before Shivratri and the colourful Ekadashi, the festival of development is being celebrated in Kashi today. Before coming to the stage, I was looking at the gallery of the Kashi Sansad Photography Pratiyogita. You all have witnessed first hand the Ganges of development that has nourished Kashi in the last 10 years and how rapidly Kashi has changed. Am I telling the truth or not? You tell me, what I'm saying is indeed true. There has been a change; there is satisfaction. But the little children might not have seen the old Kashi at all, for them it might seem that Kashi has always been like this. This is the capability of my Kashi, and this is the respect of the people of Kashi and this is the power of Lord Shiva's grace. How can one be stopped if Lord Shiva so wishes. That's why whenever something good happens in Banaras; people raise their hands and say, "Namah Parvati Pataye, Har-Har Mahadev!”
Friends,
Kashi is not just a pilgrimage of our faith; it is the awakening centre of Bharat's eternal consciousness. There was a time when the tale of Bharat’s prosperity resonated throughout the world. Behind this was not only Bharat’s economic strength but also our cultural, social, and spiritual prosperity. Our pilgrimage sites like Kashi and our temples like Vishwanath Dham used to be the yagna arenas of the nation's progress. Here, there used to be meditation as well as philosophical discussions. Here, there used to be dialogue as well as research. Here were the sources of culture and the streams of literature and music as well. Therefore, you see, whatever new ideas Bharat has given, whatever new sciences it has contributed, their connection is with one or the other cultural centre. The example of Kashi is before us. Kashi is the city of Shiva and it is also the land of Buddha's teachings. Kashi is the birthplace of Jain Tirthankars, and it was also here that Adi Shankaracharya received enlightenment. People come to Kashi from all over the country and from every corner of the world in search of knowledge, research, and peace. People from every region, every language, every dialect, every tradition come and settle in Kashi. Where there is such diversity, new ideas are born. Where new ideas flourish, the possibilities of progress also thrive there.
Therefore, brothers and sisters,
On the occasion of the inauguration of Vishwanath Dham, I had said, remember what I said at that time, I had said - "Vishwanath Dham will give Bharat a decisive direction, it will lead Bharat towards a bright future". Today, it is being seen or not, whether it is happening or not. In its magnificent form, Vishwanath Dham is once again returning to its national role to lead Bharat towards a decisive future. Scholarly conferences from all over the country are taking place in the premises of Vishwanath Dham. Vishwanath Temple is also reviving the tradition of Nyas Shastra discourse. Along with classical melodies, dialogues of scholarly discourse are also echoing in Kashi. This will increase the exchange of ideas among scholars across the country. This will preserve ancient knowledge and also create new ideas. The Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita and the Kashi Sansad Gyan Pratiyogita are also part of this effort.
Thousands of young Sanskrit learners are being provided with scholarships along with books, clothes, and essential resources. Teachers are also being supported. Not only this, Vishwanath Dham has also become a part of campaigns like ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ through Tamil Sangamam and Ganga Pushkaralu festival. The resolution of social inclusion from this centre of faith is strengthened through the Adivasi Cultural Event. New research is also being conducted on ancient knowledge from the scholars of Kashi and the Vidvat Parishad from the perspective of modern science. I have been told that arrangements for free meals will also be started at many places in the city by the temple trust soon. The temple will ensure that no one remains hungry in the city of Maa Annapurna. The new Kashi has emerged as an inspiration for the new Bharat, how the centre of faith can become a centre of energy for social and national resolutions. I hope that the youth who pass out from here will become flag bearers of Indian knowledge, tradition and culture in the whole world. This land of Baba Vishwanath will become a witness to the resolve of global welfare.
Friends,
Our knowledge, science, and spirituality have been significantly enriched by several languages, with Sanskrit being foremost among them. Bharat is a thought, and Sanskrit is its primary expression. Bharat is a yatra (journey), and Sanskrit is the primary chapter of its history. Bharat is the land of unity in diversity, and Sanskrit is its origin. Hence, it has been said here, "भारतस्य प्रतिष्ठे द्वे संस्कृतम् संस्कृति-स्तथा"॥ which means, Sanskrit plays a significant role in the prestige of Bharat. There was a time when Sanskrit was the language of scientific research in our country, and it was also the language of classical knowledge. Whether it was texts like Surya Siddhanta in astronomy, Aryabhatiya and Lilavati in mathematics, Charaka and Sushruta Samhita in medical science, or Brihat Samhita, all of these were written in Sanskrit. Along with this, many forms of literature, music, and arts have also originated from the Sanskrit language. It is through these forms that Bharat has been recognized. The same Vedas which are recited in Kashi, we have to listen to them in Kanchi in the same Sanskrit. These are the eternal voices of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’, which have kept Bharat united as a nation for thousands of years.
Friends,
Today, Kashi is being seen as a model of ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development). The expansion of modernity around traditions and spirituality is being witnessed globally. After the consecration of Ram Lalla in the grand new temple, Ayodhya is also flourishing in a similar manner. Modern infrastructure and facilities are being developed at places associated with Lord Buddha across the country. Uttar Pradesh has benefited from the construction of an international airport in Kushinagar. Many such projects are underway in the country today. In the next five years, the nation will accelerate development with the same confidence, setting new benchmarks of success. And this is guarantee of Modi and you also know that Modi’s guarantee means fulfilment of the guarantee. As a Member of Parliament, I bring some work every time for me and for you also... will you do it? I mentioned so many things, and people here have embraced them so wonderfully. Everything has been embraced in such a magnificent way, and everyone has been connected to it, instilling a new consciousness in the new generation. These competitions are not ordinary. My goal of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) is a successful experiment. In the coming days, I hope to see what happens at every tourist place. People print postcards, there is a special picture there, and some space is left at the back of it to write something. But I want that in the photo competition that has taken place, there should be a voting for the excellent picture in Kashi. People should vote, and the top 10 pictures with the highest votes should be printed as postcards and sold to tourists. And this photo competition should be held every year, and there will be 10 new photos every year. But it should be done through voting. People of Kashi should vote to select the best photos. Can we have an online competition for all the photos that have come out? Can we do it? Let's do it.
The second task – some people may have taken out photos from their mobile phones and participated in the photography competition. Now let's organize a program where people can sit at various places and draw sketches on a paper of a fixed size. And prizes should also be given for the best sketches, and later the best 10 postcards should be selected from those sketches. Shall we do it? Why did the voice trail off... yes!
The third task – Look, now that millions of people come to Kashi, there is a great need for guides. People want someone to explain, to inform them. Kashi should immerse in the hearts and minds of travellers who make efforts to come here. For this, there is a need for excellent guides. That's why I said there should be a competition for the best guide, where everyone participates as a guide and performs their best, and those who are the best guides should be rewarded, given certificates. In the future, being a guide could also become a source of livelihood, a new sector would develop. Will you do it? You're not refusing at all, buddy. Are you not going to sit in the exams? Then your teachers will say that MP (Member of Parliament) is such that instead of focusing on our children's education, he gets them to do other work. See, as much skill development can happen within us, it should happen. Every opportunity should be given for talent to flourish. God has given everyone all kinds of abilities, some people nurture it and some people leave it in a cold box to stagnate.
Kashi is going to be beautified. Bridges will be built, roads will be constructed, buildings will be erected, but I have to improve upon everybody, have to refine every mind and serve as a servant, to be a companion and reach our destination holding each other's fingers and achieving the goal. I extend my heartfelt congratulations to all the winners. I might be running late for the program, but this program is such that I feel like spending a little more time with you. I've seen that many people wish to take photos with me, but my wish is to take photos with you. So, will you help me? See, help will be there when you will follow whatever I say, right? Until I leave from here, no one has to stand... Okay. I'll come back there, stand in every block, and everyone with a camera will come up on the stage, they'll take photos from there... Alright! But I'll take these photos with me, what about you... what about you? There's a solution for this, I will tell you. You'll go to the NaMo app on your mobile phone, download the NaMo app, there's a section for photos in it, take a selfie and upload it there, press a button, and wherever you are, all the photos that you've taken with me will be sent to you via AI. So, in our Kashi, there will be Sanskrit as well as science. So, you'll definitely help me, right... you'll stay seated. No one has to stand, you can sit and raise your head high so that everyone's photo will come, and the camera that I have takes photos of those who smile.
Har Har Mahadev!
So I am coming down. These people will sit here, and you will sit there. The ones with cameras should come up on stage.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.