প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ লক্ষ্ণৌত ‘বিকশিত ভাৰত বিকশিত উত্তৰ প্ৰদেশ’ কাৰ্যসূচী সম্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
‘উত্তৰ প্ৰদেশ গ্লোবেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট ২০২৩’-ৰ ‘চতুৰ্থ গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান’ত উত্তৰ প্ৰদেশত ১০লাখ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ১৪০০০ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে
"উত্তৰ প্ৰদেশৰ ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰি আছে"
"যোৱা ৭টা বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশত ব্যৱসায়, বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে"
"ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে দেখুৱাইছে যে যদি পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰকৃত অভিপ্ৰায় থাকে তেন্তে কোনেও ইয়াক বন্ধ কৰিব নোৱাৰে"
"ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্ব জুৰি অভূতপূৰ্ব ইতিবাচকতা দেখিবলৈ পোৱা গৈছে"
"আমি উত্তৰ প্ৰদেশত স্বাচ্ছন্দ্যৰে জীৱন ধাৰণ আৰু স্বাচ্ছন্দ্যৰে ব্যৱসায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো"
19 FEB 2024 4:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি লক্ষ্ণৌত ‘বিকশিত ভাৰত বিকশিত উত্তৰ প্ৰদেশ’ কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে। তেওঁ ২০২৩ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত অনুষ্ঠিত ‘ইউপি গ্লোবেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট ২০২৩’ৰ ‘চতুৰ্থ গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান’ত উত্তৰ প্ৰদেশত ১০ লাখ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ১৪০০০ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। প্ৰকল্পসমূহ উৎপাদন, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু আইটিইএছ, খাদ্য সংসাধন, গৃহ নিৰ্মাণ আৰু ‘ৰিয়েল এষ্টেট’, আতিথ্য আৰু মনোৰঞ্জন, আৰু শিক্ষাৰ দৰে খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানটো ‘বিকশিত উত্তৰ প্ৰদেশ’ৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ দিশত এক পদক্ষেপ। ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৪০০ তকৈয়ো অধিক সমষ্টিৰ লাখ লাখ লোকৰ উপস্থিতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক আদৰণি জনায় আৰু আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে নাগৰিকসকলে এতিয়া প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰিব পাৰে, যিটো কথা ৭-৮ বছৰ পূৰ্বে অকল্পনীয় আছিল। ইয়াৰ পূৰ্বে উত্তৰ প্ৰদেশত অপৰাধৰ উচ্চ হাৰৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনিয়োগ আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ সন্দৰ্ভত ৰাজ্যখনত বৰ্তমানে বিৰাজ কৰা ইতিবাচকতাৰ পৰিৱেশটোক প্ৰশংসা কৰে। "আজি উত্তৰ প্ৰদেশত লাখ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ হোৱা দেখিবলৈ পোৱা গৈছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীৰ এজন সংসদ সদস্য হিচাপে ৰাজ্যখনৰ প্ৰগতিত আনন্দ প্ৰকাশ কৰি এই মন্তব্য কৰে। উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই উত্তৰ প্ৰদেশৰ চেহেৰা সলনি কৰি দিব আৰু ইয়াৰ বাবে বিনিয়োগকাৰীসকলৰ লগতে যুৱপ্ৰজন্মকো অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
উত্তৰ প্ৰদেশত সাত বছৰ ধৰি চলি থকা ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰখনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সময়ছোৱাত 'ৰে’ড কাৰ্পেট কলচাৰ'য়ে 'ৰে’ড টে’প কালচাৰ'ক প্ৰতিস্থাপিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে যোৱা ৭টা বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশত অপৰাধ হ্ৰাস পাইছে আৰু ব্যৱসায়-সংস্কৃতি বিকশিত হৈছিল। "যোৱা ৭টা বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশত ব্যৱসায়, বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ পৰিৱেশ বিকশিত হৈছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। পৰিৱৰ্তনৰ বাবে যদি সঁচাকৈয়ে আকাংক্ষা থাকে, পৰিৱৰ্তন হ’বই। ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে সেই অনিবাৰ্যতা প্ৰতিপন্ন কৰিছে বুলি তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ এই সময়ছোৱাত ৰাজ্যখনৰ পৰা হোৱা ৰপ্তানি দুগুণলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ বিদ্যুৎ উৎপাদন আৰু পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যধনে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰশংসা কৰে। "আজি উত্তৰ প্ৰদেশ হৈছে দেশৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক এক্সপ্ৰেছৱে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ থকা এখন ৰাজ্য। এইখন সেই ৰাজ্য য'ত দেশৰ প্ৰথমখন দ্ৰুতগতিসম্পন্ন ৰে'লগাড়ী চলি আছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনত পূব আৰু পশ্চিম পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱেৰ এটা ডাঙৰ অংশৰ উপস্থিতিৰ ফালে আঙুলিয়াই দিয়ে। ৰাজ্যখনত নদী জলপথৰ সদ্ব্যৱহাৰৰ কথা দোহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাজ্যখনত সংযোগ আৰু ভ্ৰমণ স্বাচ্ছন্দ্যপূৰ্ণ কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহক কেৱল বিনিয়োগৰ দৃষ্টিভংগীৰেই মূল্যায়ন কৰিব পৰা নাযায়, বৰঞ্চ এইসমূহ প্ৰকল্পইযে উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে আশাৰ ৰশ্মিকো উপস্থাপন কৰে সেই কথাও বিবেচনা কৰিব লাগিব। শেহতীয়াকৈ ইউএই আৰু কাটাৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ প্ৰতি অভূতপূৰ্ব ইতিবাচকতাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰই ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীতক আস্থা আৰু বিশ্বাসেৰে গ্ৰহণ কৰিছে। "যদিও আজি সমগ্ৰ দেশতে 'মোদী কী গেৰাণ্টী' সন্দৰ্ভত ব্যাপক আলোচনা চলিবলৈ লৈছে, তথাপিও বিশ্বই ভাৰতক অধিক লাভৰ গেৰাণ্টী ৰূপত গ্ৰহণ কৰিছে," প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বিশ্বাসক পুনৰ নিশ্চিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নিৰ্বাচনে দুৱাৰত টোকৰ মৰাৰ সময়ত বিনিয়োগৰ পৰা আঁতৰি যোৱা চৰকাৰসমূহৰ প্ৰৱণতা ভাৰতে ভংগ কৰিছে। উত্তৰ প্ৰদেশত এই নতুন ধৰণৰ প্ৰৱণতাৰ উদ্ভৱ হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে, "সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলে চৰকাৰৰ নীতি আৰু স্থিৰতাক বিশ্বাস কৰিছে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে নতুন চিন্তা আৰু দিশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে নাগৰিকসকলক ন্যুনতম অস্তিত্ব আৰু আঞ্চলিক ভাৰসাম্যহীনতাত ৰখা পূৰ্বৰ দৃষ্টিভংগী ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশৰ বাবে উপযুক্ত নহয়। তেওঁ কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশো এই পদ্ধতিৰ বাবেই ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈ আহিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এতিয়া, ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱন গঢ়ি তোলাত জড়িত কিয়নো ‘স্বচ্ছন্দ্যৰে জীৱনধাৰণ কৰিব পৰাৰ ফলত স্বাচ্ছন্দ্যৰে ব্যৱসায়ো কৰিব পৰা’ হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাসৰ অধীনত ৪ কোটি পকীঘৰ নিৰ্মাণ কৰাৰ মুহূৰ্ততে নগৰীয়া মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহকো তেওঁলোকৰ নিজাববীয়াকৈ এটা ঘৰ সজাৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ ৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে ইয়াৰ জৰিয়তে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ১.৫ লাখ পৰিয়ালকে ধৰি ২৫ লাখ হিতাধিকাৰী পৰিয়ালে সূতত ৰেহাই লাভ কৰিছে। ২০১৪ চনত ৰেহাইৰ সীমা ২ লাখৰ পৰা ৭ লাখলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ দৰে আয় কৰ সংস্কাৰে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক সহায় কৰিছে।
জীৱন ধাৰণৰ সহজতা আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে সমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে প্ৰতিগৰাকী হিতাধিকাৰীৰ বাবে প্ৰতিটো লাভ উপলব্ধ কৰাৰ বাবে চেষ্টা কৰি আহিছে। তেওঁ ‘বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰে, যিয়ে আঁচনিসমূহৰ লাভ উত্তৰ প্ৰদেশৰ লাখ লাখ হিতাধিকাৰীৰ দুৱাৰমুখলৈ লৈ গৈ সংশ্লিষ্টসকলক লাভান্বিত কৰিছে। "মোদী কী গেৰাণ্টী বাহন’ প্ৰায় সকলো গাঁও আৰু চহৰতে উপস্থিত হৈছে" বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব দি কয় যে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ ১০০শতাংশ ৰূপায়ণে সামাজিক ন্যায়ৰ আটাইতকৈ প্ৰকৃত ৰূপটো প্ৰদৰ্শিত কৰে। "এয়াই হৈছে প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা," প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত দুৰ্নীতি আৰু বৈষম্যৰ পয়োভৰৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যাৰ ফলত হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে ক্লান্তিকৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, "সেয়া লাগিলে পকীঘৰ, বিদ্যুৎ যোগান, গেছ সংযোগ বা টে’প সংযোজিত পানীৰ যোগানেই হওক, প্ৰতিগৰাকী হিতাধিকাৰীয়ে তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্যখিনি নোপোৱালৈকে চৰকাৰে বিশ্ৰাম নল'ব, এয়া হৈছে মোদীৰ গেৰাণ্টী"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয়, "মোদীয়ে আগতে সকলোৱে উপেক্ষা কৰাসকলৰ তদাৰকী কৰি আছে"। এনে খণ্ডসমূহৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনি’ৰ অধীনত পথৰ দাঁতিত বেহা কৰাসকলক ১০,০০০ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদানৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। উত্তৰ প্ৰদেশত, প্ৰায় ২২ লাখ পথৰ দাঁতিত বেহা কৰা বেপাৰীয়ে এই সুবিধা লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আঁচনিখনৰ হিতাধিকাৰীসকলে ২৩,০০০টকা মূল্যৰ অতিৰিক্ত বাৰ্ষিক উপাৰ্জনৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে জনায় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধিৰ ৭৫ শতাংশ হিতাধিকাৰী অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, পিছপৰা শ্ৰেণী বা জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ আৰু তেওঁলোকৰ আধাখিনিয়েই মহিলা। "আগতে তেওঁলোকৰ বেংকক দিব পৰাকৈ কোনো ‘গেৰাণ্টী’-য়েই নাছিল, আজি তেওঁলোকৰ ওচৰত মোদীৰ ‘গেৰাণ্টী’ আছে," তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ কয় যে এয়া জয়প্ৰকাশ নাৰায়ণ আৰু ৰামমনোহৰ লোহিয়াৰ সপোনৰ সামাজিক ন্যায়।
লাখপতি দিদি আঁচনি সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তই সামাজিক ন্যায় আৰু অৰ্থনীতি দুয়োটাকে লাভান্বিত কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ১০ কোটিৰো অধিক ‘মহিলা আত্ম-সহায়ক গোট’ৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে আৰু এতিয়ালৈকে ১ কোটি মহিলা ‘লাখপতি দিদি’ হৈ উঠিছে। তেওঁ ৩ কোটি ‘লাখপতি দিদি’ গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সংকল্প সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰে, যিটো পদক্ষেপে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু কুটিৰ উদ্যোগসমূহৰ শক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰি ৰাজ্যখনৰ এমএছএমই খণ্ডক প্ৰদান কৰা সম্প্ৰসাৰণ আৰু সমৰ্থনৰ লগতে প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ দৰে প্ৰকল্পৰ লাভৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে এক জিলা এক সামগ্ৰী আঁচনিৰ অধীনত প্ৰতিখন জিলাৰ স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহৰ শক্তিসমৃদ্ধ কৰা হৈছে। একেদৰেই, ১৩,০০০ কোটি টকাৰ ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনি’য়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ লাখ লাখ ‘বিশ্বকৰ্মা পৰিয়াল’ক আধুনিক পদ্ধতিৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ কাম-কাজৰ দ্ৰুত গতি সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে আৰু ভাৰতৰ পুতলা উৎপাদন খণ্ডৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰে। তেওঁ বাৰাণসীত নিৰ্মাণ কৰা কাঠৰ পুতলাসমূহৰ প্ৰচাৰ অঞ্চলটোৰ এজন সাংসদ হিচাপে কৰি থকাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। জনসাধাৰণে প্ৰজন্মৰ পিচত প্ৰজন্ম ধৰি পুতলা তৈয়াৰ কৰাত দক্ষতা প্ৰদৰ্শনৰ লগতে দেশত এক সমৃদ্ধ পৰম্পৰা থকাৰ পিচতো ভাৰতলৈ হৈ থকা পুতলাৰ আমদানিৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে দুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতীয় পুতলাৰ বজাৰখন বিদেশত নিৰ্মাণ কৰা পুতলাই গ্ৰাস কৰি পেলাইছিল, কিয়নো ভাৰতীয় পুতলাৰ প্ৰচাৰ কৰা হোৱা নাছিল আৰু শিল্পীসকলক আধুনিক পৃথিৱীৰ সৈতে খাপ খুৱাবলৈ সহায় কৰা হোৱা নাছিল। এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ পুতলা নিৰ্মাতাসকলক এই কাৰণত সমৰ্থন কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰে যাৰ ফলত শেহতীয়া সময়ছোৱাত পুতলাৰ ৰপ্তানি যথেষ্ট বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰিছে।
"উত্তৰ প্ৰদেশ ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে," প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে আজি বাৰাণসী আৰু অযোধ্যা ভ্ৰমণ কৰিব বিচাৰে আৰু লাখ লাখ দৰ্শনাৰ্থী আৰু আজিৰ তাৰিখত লাখ লাখ পৰ্যটকে ইয়ালৈ যাত্ৰা কৰিছে। ইয়াৰ ফলত উত্তৰ প্ৰদেশত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী, ‘এয়াৰলাইন কোম্পানী’ আৰু হোটেল-ৰেষ্টুৰেণ্টৰ মালিকসকলৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ স্থানীয়, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংযোগব্যৱস্থাৰ উন্নয়ন হোৱা বুলিও উল্লেখ কৰে আৰু বাৰাণসীৰ জৰিয়তে শেহতীয়াকৈ আৰম্ভ কৰা বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া ‘ক্ৰুজ সেৱা’ৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে কুম্ভ মেলাও ২০২৫ চনত আয়োজন কৰা হ'ব, এই পদক্ষেপো ৰাজ্যখনৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ হব। তেওঁ কয় যে অনাগত সময়ত পৰ্যটন আৰু আতিথ্য খণ্ডত ইয়াত বৃহৎ সংখ্যক নিয়োগ সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হ'ব।
বৈদ্যুতিক গতিশীলতা আৰু সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ গুৰুত্বৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক এনে প্ৰযুক্তি আৰু উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত গোলকীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত চৰকাৰে গুৰুত্ব কৰিছে বুলি মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্যঘৰ বা বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰি কয়, "আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে দেশৰ প্ৰতিটো ঘৰ আৰু প্ৰতিটো পৰিয়ালক সৌৰ শক্তি উৎপাদক কৰি তোলা, য'ত ৩০০ ইউনিট বিনামূলীয়াকৈ বিদ্যুৎ উপলব্ধ হ'ব আৰু নাগৰিকসকলে অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ চৰকাৰক বিক্ৰী কৰিবলৈও সক্ষম হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে বৰ্তমান ১ কোটি পৰিয়ালৰ বাবে উপলব্ধ এই আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ৩০,০০০ৰ পৰা প্ৰায় ৮০,০০০ টকা জমা কৰা হ'ব। তেওঁ লগতে ব্যাখ্যা কৰে যে যিসকলে প্ৰতি মাহে ১০০ ইউনিট বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰে তেওঁলোকে ৩০,০০০ টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিব আনহাতে ৩০০ ইউনিট বা অধিক বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰা সকলে প্ৰায় ৮০,০০০ টকা লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বৈদ্যুতিক বাহন খণ্ডৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ গুৰুত্বৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু নিৰ্মাণ অংশীদাৰসকলৰ বাবে পিএলআই আঁচনিৰ লগতে বৈদ্যুতিক বাহন ক্ৰয়ৰ ওপৰত কৰ ৰেহাইৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, যোৱা ১০টা বছৰত প্ৰায় ৩৪.৫ লাখ বৈদ্যুতিক বাহন বিক্ৰী হৈছে", তেওঁ লগতে কয়, "আমি দ্ৰুত গতিত বৈদ্যুতিক বাছৰ প্ৰচলন আৰম্ভ কৰিবলৈ গৈ আছো। সৌৰই হওক বা ইভিয়েই হওক, দুয়োটা খণ্ডতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে।
চৌধুৰী চৰণ সিঙক ভাৰত ৰত্ন প্ৰদান কৰা শেহতীয়া সিদ্ধান্তৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভূমি-পুত্ৰ চৌধুৰী চাহেবক সন্মান জনোৱাটো দেশৰ কোটি কোটি শ্ৰমিক কৃষকৰ বাবে এক সন্মানৰ কথা।" তেওঁ ৰাজ্যৰ সন্দৰ্ভত পূৰ্বৰ বৈষম্যমূলক প্ৰথাৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। তেওঁ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকললৈ চৌধুৰী চৰণ সিঙৰ অৱদানৰ প্ৰশংসা কৰি কয়, "আমি চৌধুৰীচাহাবৰ অনুপ্ৰেৰণাৰে দেশৰ কৃষকসকলক শক্তিসমৃদ্ধ কৰি আছো"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষিক্ষেত্ৰত নতুন পথ অন্বেষণত কৃষকসকলক সহায় কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ কথা দোহাৰে আৰু কয়, "আমি কৃষকসকলক আমাৰ দেশৰ কৃষিক এক নতুন পথলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে সহায় আৰু উৎসাহিত কৰিছো।" তেওঁ উত্তৰ প্ৰদেশৰ গঙ্গাৰ পাৰত বৃহৎ পৰিমাণৰ প্ৰাকৃতিক কৃষি পামে থন্ ধৰি উঠাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু বাজ্ৰাৰ খেতি কৰা ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যি কেৱল কৃষকসকলকে কেৱল লাভান্বিত নকৰে, বৰঞ্চ আমাৰ পৱিত্ৰ নদীসমূহৰ বিশুদ্ধতাৰ সংৰক্ষণতো সহায়ক হব।
খাদ্য সংসাধনকাৰী উদ্যোগীসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাত "শূন্য প্ৰভাৱ, শূন্য ত্ৰুটি"ৰ মন্ত্ৰক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ সমগ্ৰ বিশ্বৰ ডাইনিং টেবুলত ভাৰতীয় খাদ্য সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰাৰ এক উমৈহতীয়া লক্ষ্যৰ দিশত কাম কৰাৰ বাবে উদ্যোগ গ্ৰহণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, সিদ্ধাৰ্থ নগৰৰ কলা নামক চাউল আৰু চান্দৌলিৰ ক'লা চাউলৰ দৰে সামগ্ৰীৰ সফলতাৰ কাহিনীত আলোকপাত কৰে, যি চাউল এতিয়া যথেষ্ট পৰিমাণে ৰপ্তানি কৰা হৈছে।
বাজ্ৰাৰ বৰ্ধিত জনপ্ৰিয়তাক ছুপাৰফুড হিচাপে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, "বাজ্ৰাৰ দৰে ছুপাৰফুডত বিনিয়োগৰ বাবে এয়াই সঠিক সময়," তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘কৃষক উৎপাদক সংগঠন’ (এফপিঅ') আৰু সমবায় সমিতিসমূহৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি কৃষকসকলৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ উদ্যোগীসকলক উৎসাহিত কৰে, যিয়ে পাৰস্পৰিক ভাৱে লাভজনক অংশীদাৰিত্বৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। "কৃষকসকলৰ বাবে লাভ আৰু আপোনালোকৰ ব্যৱসায়ৰ বাবেও কৃষি হব ভাল", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক কয়।
ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি আৰু কৃষি-আধাৰিত অৰ্থনীতিক সঞ্চালিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অংশীদাৰসকলক এই সুযোগৰ সৰ্বাধিক লাভ আদায় কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁ উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ সামৰ্থ্য আৰু ৰাজ্য আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতিৰ ভেটি স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত আস্থা ব্যক্ত কৰে।
এই অনুষ্ঠানত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত আছিল। অনুষ্ঠানটোত প্ৰায় ৫০০০ অংশগ্ৰহণকাৰী উপস্থিত আছিল, যাৰ ভিতৰত আছিল উল্লেখযোগ্য উদ্যোগপতি, শীৰ্ষ গোলকীয় আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ প্ৰতিনিধি, ৰাষ্ট্ৰদূত আৰু উচ্চায়ুক্ত আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট অতিথিসকল।

Prime Minister's Office
PM addresses Viksit Bharat Viksit Uttar Pradesh program in Lucknow, Uttar Pradesh
Launches 14000 projects across Uttar Pradesh worth more than Rs 10 lakh crores at the fourth groundbreaking ceremony of UP Global Investors Summit 2023
“The double engine government of Uttar Pradesh is working day and night to make life easier for the people of the state”
“In the last 7 years, an atmosphere of business, development and trust has been created in UP”
“The double engine government has shown that if there is a true intention of change then no one can stop it”
“Globally, there is unprecedented positivity for India”
“We have given equal emphasis on ease of living and ease of doing business in UP”
“We will not relax till benefits of government schemes reach everyone”
“UP is the state with highest number of expressways and international airports”
“Honoring Chaudhary Charan Singh ji, the son of the soil of Uttar Pradesh, is an honor for crores of farmers of the country”
19 FEB 2024 4:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Viksit BharatViksit Uttar Pradesh program in Lucknow today. He also launched 14000 projects across Uttar Pradesh worth more than Rs 10 lakh crores at the fourth groundbreaking ceremony of UP Global Investors Summit 2023 held in February 2023. The projects relate to sectors like Manufacturing, Renewable Energy, IT & ITeS, Food Processing, Housing & Real Estate, Hospitality and Entertainment, and Education among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today’s organization is a step towards the resolution of Viksit Bharat through the development of Viksit Uttar Pradesh. Noting the presence of lakhs of people from more than 400 constituencies of Uttar Pradesh through video conferencing, Prime Minister Modi welcomed them and expressed delight that citizens can now join in the program with the help of technology, something which was unimaginable 7-8 years ago. Pointing out the high crime rates in Uttar Pradesh earlier, the Prime Minister lauded the atmosphere of positivity in the state regarding investments and employment opportunities. “Today, Uttar Pradesh is witnessing investments worth lakhs of crores of rupees”, the Prime Minister said, expressing delight with the state’s progress since he is also a Member of Parliament from Varanasi. Speaking about the development projects of today, the Prime Minister said that it will change the face of Uttar Pradesh, and congratulated the investors as well as the youth.
Noting the seven years of double-engine government in Uttar Pradesh, the Prime Minister said that in this period ‘red carpet culture’ has replaced ‘red tape culture’. He said in the last 7 years crime decreased in UP and business culture flourished. “In the last 7 years an atmosphere of business, development and trust has developed in Uttar Pradesh”, the Prime Minister said. The double-engine government has proven the inevitability of change if there is a genuine desire for it, he added. He noted doubling of exports from the state during this period. He also praised the state’s strides in electricity generation and transmission. “Today, UP is a state with the maximum number of expressways, and international airports in the country. It is the state where the country’s first rapid rail is running”, said the Prime Minister pointing to the presence of a big chunk of Eastern and Western Peripheral Expressways in the state. Acknowledging the use of river waterways in the state, PM Modi praised the connectivity and ease of travel in the state.
The Prime Minister underlined that today’s development projects are not being assessed in terms of investment alone, but they present a holistic vision for a better future and a ray of hope for investors. Recalling his recent visit to UAE and Qatar, the Prime Minister noted the unprecedented positivity towards India all around the globe and said that every nation feels assurance and trust in India’s growth story. “Even though ‘Modi ki guarantee’ is being widely discussed around the country today, the world is seeing India as a guarantee for better returns”, the Prime Minister said. Reaffirming the belief of investors, the Prime Minister said that India has broken the trend of governments drifting away from investments when elections are knocking on the doors. “Investors around the globe trust the government’s policies and stability”, the Prime Minister remarked, noting the emergence of a similar trend in Uttar Pradesh.
The Prime Minister underscored the need for new thinking and direction for Viksit Bharat. He said that the earlier approach of keeping the citizens at a bare minimum existence and regional imbalance was not suitable for the development of the nation. Uttar Pradesh, he said, also suffered due to this approach. Now, he pointed out that the double-engine government is involved in making the life of every family as ease of living leads to ease of doing business. He said as 4 crore pucca houses were constructed under PM Awas, urban middle-class families were also provided assistance of Rs 7 thousand crore to realize their dream of owning a house. Through this, he informed, 25 lakh beneficiary families, including 1.5 lakh families from UP, received rebates in interest. Income tax reforms like raising the limit of exemption from 2 lakh in 2014 to 7 lakh now have helped the middle class.
Highlighting the government’s equal emphasis on Ease of Living and Ease of Doing Business, the Prime Minister said that the double-engine government strives to make every benefit available for every beneficiary. He touched upon the Viksit Bharat Sankalp Yatra which has benefitted lakhs of people from Uttar Pradesh by taking the benefits to the doorsteps of beneficiaries. “Modi ki guarantee vehicle has reached almost all villages and cities”, the Prime Minister said. The Prime Minister emphasized that the saturation of government schemes constitutes the truest form of social justice. “This is true secularism”, PM Modi said, pointing out the prevalence of corrupt practices and disparity during the previous government which led to tedious processes for the beneficiaries. “Modi’s guarantee that the government will not rest till every beneficiary gets what they deserve, be it pucca homes, electricity supply, gas connection or tapped water”, PM Modi added.
The Prime Minister reiterated “Modi is looking after those who were ignored by all earlier”. Elaborating on such segments the Prime Minister gave examples of 10,000 crore Rs worth of assistance to street vendors under the PM SVANidhi scheme. In UP, about 22 lakh street vendors received the benefits. He mentioned that beneficiaries of the scheme experienced 23,000 worth of extra annual income. He also informed that 75 percent beneficiaries of PM SVANidhi are from SC, ST, backward or tribal communities with half of them being women. “Earlier they had no guarantee for banks, today they have Modi’s guarantee”, he added. He said that this is the social justice of Jai Prakash Narain and Ram Manohar Lohiya's dreams.
Speaking about the Lakhpati Didi Scheme, the Prime Minister stated that the policies and decisions of the double-engine government benefit both social justice and the economy. He also mentioned that more than 10 crore women have been associated with self-help groups and 1 crore women have become Lakhpati Didis so far. He also highlighted the government’s resolve to create 3 crore Lakhpati Didis which will strengthen the rural economy
The Prime Minister touched upon the strength of the small, micro and cottage industries of Uttar Pradesh and mentioned the expansion and support that was provided to the MSME sector of the state along with the benefits of projects like defence corridor. He further pointed out that local products of every district are being strengthened under One District One Product scheme. Similarly. 13,000 crore Rs PM Vishwakarma Scheme will connect lakhs of Vishwakarma families of UP with modern practices.
The Prime Minister highlighted the fast-paced functioning of the government and touched upon the toy manufacturing sector of India. He also informed about promoting the wooden toys manufactured in Varanasi as a Parliamentarian from the region. Shri Modi lamented the import of toys in India even though the people have been skilled at making toys for generations and the nation has a rich tradition. He pointed out the Indian toys market was overtaken by toys manufactured in foreign countries as Indian toys were not promoted and artisans were not given help to adapt to the modern world. Underlining his determination to change this, the Prime Minister recalled appealing to toy makers across the country to support the cause which led to a significant increase in the export of toys.
“UP has the potential to become India's largest tourism hub”, the Prime Minister said, noting that every person in the country wants to visit Varanasi and Ayodhya today drawing lakhs of visitors and tourists. Due to this, the Prime Minister said, unprecedented opportunities are being created for small entrepreneurs, airline companies and hotel-restaurant owners here in UP. PM Modi also touched upon UP’s improved local, national and international connectivity and highlighted the recently initiated world's longest cruise service via Varanasi. He further added that Kumbh Mela is also going to be organized in 2025 making it very important for the state’s economy. He said that a large number of jobs are going to be created here in the tourism and hospitality sector in the coming times.
Throwing light on India’s focus on electric mobility and green energy, the Prime Minister highlighted the government’s emphasis on making India a global hub in such technology and manufacturing. “Our effort is that every house and every family in the country should become a solar power generator”, PM Modi said referring to the PM Suryaghar or Free Electricity Scheme where 300 units of electricity will be available free of cost and citizens will also be able to sell the excess electricity to the government. Shri Modi informed that under this scheme which is available for 1 crore families currently, Rs 30,000 to about Rs 80,000 will be deposited directly into the bank account of every family. He further explained that those generating 100 units of electricity every month will get assistance of Rs 30,000 while those generating 300 units or more electricity will get around Rs 80,000.
Prime Minister Modi also highlighted the government’s push towards the EV sector and mentioned the PLI scheme for manufacturing partners as well as tax exemptions on the purchase of electric vehicles. “As a result, about 34.5 lakh electric vehicles have been sold in the last 10 years”, he added, “We are rolling out electric buses at a fast pace. Be it solar or EV, there are a lot of possibilities in both sectors in Uttar Pradesh.
Referring to the recent decision to confer Bharat Ratna to Chaudhary Charan Singh, PM Modi said “Honoring Chaudhary Saheb, the son of the soil of Uttar Pradesh, is an honor for crores of laboring farmers of the country.” He also talked about the earlier discriminatory practices with regard to the conferment of state regards. He praised Chaudhary Charan Singh’s contribution to the small farmers and said, “We are empowering the country’s farmers with the inspiration of Chaudhary Sahab”.
The Prime Minister reiterated the government's commitment to supporting farmers in exploring new avenues in agriculture, stating, "We are assisting and encouraging farmers to take our country's agriculture on a new path." He emphasized the focus on natural farming and millets, citing the emergence of large-scale natural farming along the banks of the Ganges in Uttar Pradesh, which not only benefits farmers but also helps preserve the purity of our sacred rivers.
Addressing food processing entrepreneurs, Prime Minister Modi urged them to prioritize the mantra of "zero effect, zero defect" in their endeavors. He emphasized the importance of working towards a common goal of having Indian food products on dining tables across the globe, highlighting the success stories of products like Siddharth Nagar's Kala Namak rice and Chandauli's black rice, which are now being exported in significant quantities.
Highlighting the growing trend of millets as superfoods, Prime Minister Modi emphasized the need for investment in this sector, stating, "This is the right time for investment in superfoods like millets," he said. The Prime Minister encouraged entrepreneurs to form partnerships with farmers, underscoring the government's efforts in empowering small-scale farmers through Farmer Producer Organizations (FPOs) and cooperative societies, which present opportunities for mutually beneficial partnerships. “Benefit to farmers and agriculture is good for your business too”, PM Modi told the investors.
Reflecting on Uttar Pradesh's pivotal role in driving the rural economy and agriculture-based economy of India, Prime Minister Modi called upon stakeholders to maximize the benefits of this opportunity. He expressed confidence in the capabilities of the people of Uttar Pradesh and the efforts of the double-engine government in laying the foundation for the state's and the nation's progress.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, and Ministers from Uttar Pradesh Government were present on the occasion. The program was attended by about 5000 participants, including notable industrialists, representatives of top global and Indian companies, ambassadors and high commissioners and other distinguished guests.