Prime Minister's Office
PM addresses Viksit Bharat Viksit Uttar Pradesh program in Lucknow, Uttar Pradesh
Launches 14000 projects across Uttar Pradesh worth more than Rs 10 lakh crores at the fourth groundbreaking ceremony of UP Global Investors Summit 2023
“The double engine government of Uttar Pradesh is working day and night to make life easier for the people of the state”
“In the last 7 years, an atmosphere of business, development and trust has been created in UP”
“The double engine government has shown that if there is a true intention of change then no one can stop it”
“Globally, there is unprecedented positivity for India”
“We have given equal emphasis on ease of living and ease of doing business in UP”
“We will not relax till benefits of government schemes reach everyone”
“UP is the state with highest number of expressways and international airports”
“Honoring Chaudhary Charan Singh ji, the son of the soil of Uttar Pradesh, is an honor for crores of farmers of the country”
19 FEB 2024 4:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Viksit BharatViksit Uttar Pradesh program in Lucknow today. He also launched 14000 projects across Uttar Pradesh worth more than Rs 10 lakh crores at the fourth groundbreaking ceremony of UP Global Investors Summit 2023 held in February 2023. The projects relate to sectors like Manufacturing, Renewable Energy, IT & ITeS, Food Processing, Housing & Real Estate, Hospitality and Entertainment, and Education among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today’s organization is a step towards the resolution of Viksit Bharat through the development of Viksit Uttar Pradesh. Noting the presence of lakhs of people from more than 400 constituencies of Uttar Pradesh through video conferencing, Prime Minister Modi welcomed them and expressed delight that citizens can now join in the program with the help of technology, something which was unimaginable 7-8 years ago. Pointing out the high crime rates in Uttar Pradesh earlier, the Prime Minister lauded the atmosphere of positivity in the state regarding investments and employment opportunities. “Today, Uttar Pradesh is witnessing investments worth lakhs of crores of rupees”, the Prime Minister said, expressing delight with the state’s progress since he is also a Member of Parliament from Varanasi. Speaking about the development projects of today, the Prime Minister said that it will change the face of Uttar Pradesh, and congratulated the investors as well as the youth.
Noting the seven years of double-engine government in Uttar Pradesh, the Prime Minister said that in this period ‘red carpet culture’ has replaced ‘red tape culture’. He said in the last 7 years crime decreased in UP and business culture flourished. “In the last 7 years an atmosphere of business, development and trust has developed in Uttar Pradesh”, the Prime Minister said. The double-engine government has proven the inevitability of change if there is a genuine desire for it, he added. He noted doubling of exports from the state during this period. He also praised the state’s strides in electricity generation and transmission. “Today, UP is a state with the maximum number of expressways, and international airports in the country. It is the state where the country’s first rapid rail is running”, said the Prime Minister pointing to the presence of a big chunk of Eastern and Western Peripheral Expressways in the state. Acknowledging the use of river waterways in the state, PM Modi praised the connectivity and ease of travel in the state.
The Prime Minister underlined that today’s development projects are not being assessed in terms of investment alone, but they present a holistic vision for a better future and a ray of hope for investors. Recalling his recent visit to UAE and Qatar, the Prime Minister noted the unprecedented positivity towards India all around the globe and said that every nation feels assurance and trust in India’s growth story. “Even though ‘Modi ki guarantee’ is being widely discussed around the country today, the world is seeing India as a guarantee for better returns”, the Prime Minister said. Reaffirming the belief of investors, the Prime Minister said that India has broken the trend of governments drifting away from investments when elections are knocking on the doors. “Investors around the globe trust the government’s policies and stability”, the Prime Minister remarked, noting the emergence of a similar trend in Uttar Pradesh.
The Prime Minister underscored the need for new thinking and direction for Viksit Bharat. He said that the earlier approach of keeping the citizens at a bare minimum existence and regional imbalance was not suitable for the development of the nation. Uttar Pradesh, he said, also suffered due to this approach. Now, he pointed out that the double-engine government is involved in making the life of every family as ease of living leads to ease of doing business. He said as 4 crore pucca houses were constructed under PM Awas, urban middle-class families were also provided assistance of Rs 7 thousand crore to realize their dream of owning a house. Through this, he informed, 25 lakh beneficiary families, including 1.5 lakh families from UP, received rebates in interest. Income tax reforms like raising the limit of exemption from 2 lakh in 2014 to 7 lakh now have helped the middle class.
Highlighting the government’s equal emphasis on Ease of Living and Ease of Doing Business, the Prime Minister said that the double-engine government strives to make every benefit available for every beneficiary. He touched upon the Viksit Bharat Sankalp Yatra which has benefitted lakhs of people from Uttar Pradesh by taking the benefits to the doorsteps of beneficiaries. “Modi ki guarantee vehicle has reached almost all villages and cities”, the Prime Minister said. The Prime Minister emphasized that the saturation of government schemes constitutes the truest form of social justice. “This is true secularism”, PM Modi said, pointing out the prevalence of corrupt practices and disparity during the previous government which led to tedious processes for the beneficiaries. “Modi’s guarantee that the government will not rest till every beneficiary gets what they deserve, be it pucca homes, electricity supply, gas connection or tapped water”, PM Modi added.
The Prime Minister reiterated “Modi is looking after those who were ignored by all earlier”. Elaborating on such segments the Prime Minister gave examples of 10,000 crore Rs worth of assistance to street vendors under the PM SVANidhi scheme. In UP, about 22 lakh street vendors received the benefits. He mentioned that beneficiaries of the scheme experienced 23,000 worth of extra annual income. He also informed that 75 percent beneficiaries of PM SVANidhi are from SC, ST, backward or tribal communities with half of them being women. “Earlier they had no guarantee for banks, today they have Modi’s guarantee”, he added. He said that this is the social justice of Jai Prakash Narain and Ram Manohar Lohiya's dreams.
Speaking about the Lakhpati Didi Scheme, the Prime Minister stated that the policies and decisions of the double-engine government benefit both social justice and the economy. He also mentioned that more than 10 crore women have been associated with self-help groups and 1 crore women have become Lakhpati Didis so far. He also highlighted the government’s resolve to create 3 crore Lakhpati Didis which will strengthen the rural economy
The Prime Minister touched upon the strength of the small, micro and cottage industries of Uttar Pradesh and mentioned the expansion and support that was provided to the MSME sector of the state along with the benefits of projects like defence corridor. He further pointed out that local products of every district are being strengthened under One District One Product scheme. Similarly. 13,000 crore Rs PM Vishwakarma Scheme will connect lakhs of Vishwakarma families of UP with modern practices.
The Prime Minister highlighted the fast-paced functioning of the government and touched upon the toy manufacturing sector of India. He also informed about promoting the wooden toys manufactured in Varanasi as a Parliamentarian from the region. Shri Modi lamented the import of toys in India even though the people have been skilled at making toys for generations and the nation has a rich tradition. He pointed out the Indian toys market was overtaken by toys manufactured in foreign countries as Indian toys were not promoted and artisans were not given help to adapt to the modern world. Underlining his determination to change this, the Prime Minister recalled appealing to toy makers across the country to support the cause which led to a significant increase in the export of toys.
“UP has the potential to become India's largest tourism hub”, the Prime Minister said, noting that every person in the country wants to visit Varanasi and Ayodhya today drawing lakhs of visitors and tourists. Due to this, the Prime Minister said, unprecedented opportunities are being created for small entrepreneurs, airline companies and hotel-restaurant owners here in UP. PM Modi also touched upon UP’s improved local, national and international connectivity and highlighted the recently initiated world's longest cruise service via Varanasi. He further added that Kumbh Mela is also going to be organized in 2025 making it very important for the state’s economy. He said that a large number of jobs are going to be created here in the tourism and hospitality sector in the coming times.
Throwing light on India’s focus on electric mobility and green energy, the Prime Minister highlighted the government’s emphasis on making India a global hub in such technology and manufacturing. “Our effort is that every house and every family in the country should become a solar power generator”, PM Modi said referring to the PM Suryaghar or Free Electricity Scheme where 300 units of electricity will be available free of cost and citizens will also be able to sell the excess electricity to the government. Shri Modi informed that under this scheme which is available for 1 crore families currently, Rs 30,000 to about Rs 80,000 will be deposited directly into the bank account of every family. He further explained that those generating 100 units of electricity every month will get assistance of Rs 30,000 while those generating 300 units or more electricity will get around Rs 80,000.
Prime Minister Modi also highlighted the government’s push towards the EV sector and mentioned the PLI scheme for manufacturing partners as well as tax exemptions on the purchase of electric vehicles. “As a result, about 34.5 lakh electric vehicles have been sold in the last 10 years”, he added, “We are rolling out electric buses at a fast pace. Be it solar or EV, there are a lot of possibilities in both sectors in Uttar Pradesh.
Referring to the recent decision to confer Bharat Ratna to Chaudhary Charan Singh, PM Modi said “Honoring Chaudhary Saheb, the son of the soil of Uttar Pradesh, is an honor for crores of laboring farmers of the country.” He also talked about the earlier discriminatory practices with regard to the conferment of state regards. He praised Chaudhary Charan Singh’s contribution to the small farmers and said, “We are empowering the country’s farmers with the inspiration of Chaudhary Sahab”.
The Prime Minister reiterated the government's commitment to supporting farmers in exploring new avenues in agriculture, stating, "We are assisting and encouraging farmers to take our country's agriculture on a new path." He emphasized the focus on natural farming and millets, citing the emergence of large-scale natural farming along the banks of the Ganges in Uttar Pradesh, which not only benefits farmers but also helps preserve the purity of our sacred rivers.
Addressing food processing entrepreneurs, Prime Minister Modi urged them to prioritize the mantra of "zero effect, zero defect" in their endeavors. He emphasized the importance of working towards a common goal of having Indian food products on dining tables across the globe, highlighting the success stories of products like Siddharth Nagar's Kala Namak rice and Chandauli's black rice, which are now being exported in significant quantities.
Highlighting the growing trend of millets as superfoods, Prime Minister Modi emphasized the need for investment in this sector, stating, "This is the right time for investment in superfoods like millets," he said. The Prime Minister encouraged entrepreneurs to form partnerships with farmers, underscoring the government's efforts in empowering small-scale farmers through Farmer Producer Organizations (FPOs) and cooperative societies, which present opportunities for mutually beneficial partnerships. “Benefit to farmers and agriculture is good for your business too”, PM Modi told the investors.
Reflecting on Uttar Pradesh's pivotal role in driving the rural economy and agriculture-based economy of India, Prime Minister Modi called upon stakeholders to maximize the benefits of this opportunity. He expressed confidence in the capabilities of the people of Uttar Pradesh and the efforts of the double-engine government in laying the foundation for the state's and the nation's progress.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, and Ministers from Uttar Pradesh Government were present on the occasion. The program was attended by about 5000 participants, including notable industrialists, representatives of top global and Indian companies, ambassadors and high commissioners and other distinguished guests.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী উত্তর প্রদেসকী লাখনৌদা বিকসিত ভারত বিকসিত উত্তর প্রদেস থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
য়ু.পি গ্লোবেস ইনভেস্তরস সম্মিৎ ২০২৩গী ৪শুবা গ্রাউন্দব্রিক্কিং থৌরমদা উত্তর প্রদেস শীনবা থুংনা লুপা করোর লাখ ১০ হেনবগী প্রোজেক ১৪০০ হৌদোকখ্রে
“রাজ্য অসিগী মীয়াম হিংবদা লাইহন্নবা উত্তর প্রদেসকী দবল ইঞ্জিন সরকার অহিং অমসুং নুংথিল অনিমক থবক শুরি”
“হৌখিবা চহি ৭ তা, উত্তর প্রদেসতা ললোন-ইতিক, চাউখৎপা অমসুং থাজবগী ফিবম অমা শেমগৎলে”
“ করিগুম্বা তশেংনা অহোংবা পুরক্কে হায়না চপ য়ুংনা খল্লবদি মসি কনাগুম্বা অমতনা থিংবা ঙম্লোই হায়বা দবল ইঞ্জিন সরকারনা উৎলে”
“মালেমগী ওইনা, মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী মরমদা ফনা খল্লে”
“ঐখোয়না উত্তর প্রদেসতা হিংবদা লাইহনবা অমসুং ললোন-ইতিক চৎথবদা লাইহনবা অনিমক চপ মান্ননা মরুওইনা লৌরে”
“সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং মীওই খুদিংমক্তা য়ৌহন্দ্রিবা ফাওবা ঐখোয় পোথারোই”
“উত্তর প্রদেস অসি এক্সপ্রেসৱেশিং অমসুং ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তশিং মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্যনি”
“উত্তর প্রদেসকী মপারি চৌধুরি চরন সিংহ জি ইকায়খুম্নবা উৎপা অসি লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়া ইকায়খুম্নবা উৎপনি”
19 FEB 2024 4:36PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী লাখনৌদা বিকসিত ভারত বিকসিত উত্তর প্রদেস থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না ফেব্রুৱারি ২০২৩দা পাংথোকখিবা য়ু.পি গ্লোবেস ইনভেস্তরস সম্মিৎ ২০২৩গী ৪শুবা গ্রাউন্দব্রিক্কিং থৌরমদা উত্তর প্রদেস শীনবা থুংনা লুপা করোর লাখ ১০ হেনবগী প্রোজেক ১৪০০ হৌদোকখ্রে। প্রোজেকশিং অদু মেনুফেকচরিং, রিনিউএবল ইনর্জি, আই.তি অমসুং আই.তি.ই.এস, চীঞ্জাক শেম-শাবা, হাওসিং অমসুং রিএল স্তেৎ, হোস্পিতেলিতি অমসুং হরাও-কুহ্মৈ, লাইরিক-লাইশু অমসুং অতৈ কয়া য়াওখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসি বিকসিত উত্তর প্রদেসকী খুৎথাংদা বিকসিত ভারতকী ৱারেপ লৌনবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাংনি। ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা উত্তর প্রদেসকী কেন্দ্র ৪০০ হেনবগী মীওই লাখ কয়া শরুক য়াখিবা মীওইশিং তরাম্না ওক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৭-৮গী মমাঙদা ৱাখলদা ফাওবা শাগৎখিদবা তেক্নোলোজিগী মতেংদগী মীয়াম থৌরম অসি শরুক য়াবা ফংলে। মমাঙদা উত্তর প্রদেসতা মীহাৎ-মীপুনগী থৌদোকশিং চাং য়াম্না ৱাংনা থোকখি। ঙসিদি রাজ্য অসিদা শেন থাদবা অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং য়াওনা অফবা ফিবমশিং লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি উত্তর প্রদেসতা লুপা করোর লাখ কয়া থাদরকপা উরে। মহাক বরানাসীদগী এম.পি অমা ওইবগা লোয়ননা রাজ্য অসিগী চাউখৎপদা মহাক অপেনবা পোকই। ঙসি হৌদোক্লিবা প্রোজেকশিং অসিনা উত্তর প্রদেসতা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি অমসুং মসিগীদমক ইনভেস্তরশিং অমসুং নহারোলশিং হরাওবা ফোঙদোকচরি।
উত্তর প্রদেসতা চহি ৭ দবল ইঞ্জিন সরকার লৈরকপা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অসিগী মনুংদা ‘রেদ তেপ কলচর’গী মহুৎ ‘রেদ কার্পেত কলচর’না শীল্লে। হৌখিবা চহি ৭তা উত্তর প্রদেসতা মীহাৎ-মীপুন হন্থরে অমসুং ললোন-ইতিক চাউখৎলে। হৌখিবা চহি ৭ তা, উত্তর প্রদেসতা ললোন-ইতিক, চাউখৎপা অমসুং থাজবগী ফিবম অমা শেমগৎলে। করিগুম্বা তশেংনা অহোংবা পুরক্কে হায়না চপ য়ুংনা খল্লবদি মসি কনাগুম্বা অমতনা থিংবা ঙম্লোই হায়বা দবল ইঞ্জিন সরকারনা উৎলে। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা রাজ্য অসিদগী মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা শরুক অনি হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তর প্রদেসতা মৈ পুথোকপা অমসুং ত্রান্সমিসনগী থবক য়াম্না ফগৎলে। লৈবাক অসিদা উত্তর প্রদেস অসি এক্সপ্রেসৱেশিং অমসুং ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তশিং মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্যনি। রাজ্য অসিদা লৈবাক অসিগী অহানবা রেপিদ রেল চেল্লি। রাজ্য অসিদা ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন পেরিফেরেল এক্সপ্রেসৱেগী অয়াম্বা শরুক লৈরি। রাজ্য অসিদা তুরেলগী ঈশিং লম্বীশিং শীজিন্নবদগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে অমসুং চৎথোক-চৎশিন হেন্না লাইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসি শেন থাদরকপা খক্তা য়েংলোইদবনি, প্রোজেকশিং অসিদা তুংগী য়াইফনবা অফবা পান্দম অমা য়াওরি অমসুং ইনভেস্তরশিংগী থাজবগী মঙাল অমা ওইরি। মালেমগী ওইনা, মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী মরমদা ফনা খল্লে। ভারতকী চাউখৎপগী ৱারিদা লৈবাক খুদিংমক থাজবা ফাওরে। ঙসি লৈবাক শীনবা থুংনা ‘মোদী কি গরেন্তি’ পাক-শন্না ঙাংনরবশু, মালেম্না ভারত অসি হেন্না শেন্দোং ফংনবগী গরেন্তি অমা ওইনা উরে।
ইনভেস্তরশিংগী থাজবা অমুক হন্না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীখল মতম য়ৌরকপদা সরকারনা শেন থাদবা তোকপগী চৎনবী অদু ভারত্তা লৈত্রে। মালেম শীনবা থুংবগী ইনভেস্তরশিংনা সরকারগী থৌশিলশিং অমসুং তুংদু-লৈতাবা পাম্মী। মসিগা চপ মান্নবা ফিবম অমা উত্তর প্রদেসতা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারতকী অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং মাইকৈ দরকার ওই। মীয়াম মমিংতগী ওইনা হিংহনবা অমসুং চাউখৎপা থোং মান্নদবা হান্নগী ফিবম অদু লৈবাক অমা চাউখৎনবগীদমক চুনদে। উত্তর প্রদেসশু মসিগী থৌওং অসিগী অৱাবা নংখি। ইমুং খুদিংমক্কী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহন্নবা হৌজিক দবল ইঞ্জিন সরকার শরুক য়ারে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ শারে অমসুং মশাগী য়ুম লৈনবগী মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাউন্নবা সহরগী মিদল-ক্লাস ইমুংশিংদা লুপা করোর লিশিং ৭গী শেন্থং পীখ্রে। মসিগী খুৎথাংদা উত্তর প্রদেসগী ইমুং লাখ ১.৫ য়াওনা বেনিফিসরি ইমুং লাখ ২৫ শেন্দোয়গী রিবেত ফংলে। ২০১৪দা ইনকম তেক্স কোমথোক্নবগী লিমিত লুপা লাখ ২ ওইরম্বা অউ হৌজিক লুপা লাখ ৭ ওইহন্দুনা মিদল ক্লাসশিং মতেং পাংলে।
হিংবদা লাইহনবা অমসুং ললোন-ইতিক চৎথবদা লাইহনবা অনিমক চপ মান্ননা মরুওইনা লৌরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বেনিফিসরি খুদিংমক্তা কান্নবা খুদিংমক ফংহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক পায়খৎলে। কান্নবশিং বেনিফিসরিশিংগী থোংজিলদা য়ৌহন্দুনা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রানা উত্তর প্রদেসকী মীওই লাখ কয়া কান্নবা ফংহল্লে। খুঙ্গংশিং অমসুং সহর খুদিংমক মোদী কি গরেন্তি গারি য়ৌরে। সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং চাদা ১০০ ফংহনবা হায়বসি খুন্নাইগী অচুম্বগী খ্বাইদগী অচুম্বা মওংনি। মসি অচুম্বা সেকুলারিজমনি। মমাঙগী সরকারশিংদা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং মীচং-মীখাই নাইবা লৈবদগী বেনিফিসরশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নবনি। পাক্কাগী য়ুমশিং, মৈ, গ্যাস নত্ত্রগা তোতি ঈশিং ওইবা য়াই, মখোয়না ফংফম থোকপশিং বেনিফিসরি খুদিংমক্না ফংদ্রি ফাওবা সরকার পোথারোই হায়বসি মোদীগী থাজবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা মীরাইবীরম্লবা মীওইশিং মোদীনা য়েংশিল্লি। পি.এম শ্বানিধি য়োজনাগী মখাদা লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা লুপা করোর ১০,০০০গী মতেং পীখ্রে। উত্তর প্রদেসতা, লম্বী নাকলদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবা মীওই লাখ ২২ রোম স্কিম অসি কান্নবা ফংলে। য়োজনাগী অসিগী বেনিফিসরিশিং চহি অমদা লুপা ২৩,০০০রোমগী অহেনবা শেনফম তানবা ঙম্লে। পি.এম শ্বানিধিগী বেনিফিসরিশিংগী চাদা ৭৫ দি এস.সি.এস.তি অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংনি অমসুং তঙ্খায় অমনা নুপীশিংনি। মমাঙদা বেঙ্কশিংগী মখোয়গী গরেন্তি অমতা লৈরমদে, ঙসি মখোয় মোদীগী গরেন্তি লৈরে। মসি জয় প্রকাস নরায়ন অমসুং রাম মনোহর লোহিয়াগী মঙলানশিংগী খুন্নাইগী অচুম্বনি।
লাখপতি দিদি স্কিমগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দবল ইঞ্জিন সরকারগী থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংনা খুন্নাইগী অচুম্বা অমসুং শেন্মিৎলো অনিমক কান্নবা ফংলে। নুপী করোর ১০ হেন্না সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়ারে অমসুং হৌজিক ফাওবদা নুপী করোর ১ হেন্না লাখপতি দিদি ওইরে। লাখপতি দিদি করোর ৩ শেমগৎনবা সরকারগী ৱারেপ অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তর প্রদেসকী স্মোল, মাইক্রো অমসুং কোতেচ ইন্দস্ত্রিশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎলে অমসুং দিফেন্স কোরিদোরগুম্বা প্রোজেকশিং য়াওনা রাজ্য অসিগী এম.এস.এম.ই সেক্তরদা মতেং কয়া পীরে। ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক স্কিমগী মখাদা জিলা খুদিংমক্কী মফম অদুগী পোৎথোকশিং ফগৎহল্লে। লুপা করোর ১৩,০০০গী বিশ্বকর্মা স্কিম্না উত্তর প্রদেসকী বিশ্বকর্মা ইমুং লাখ কয়া মতমগা চুনবা থবকশিং পায়খৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা শান্নপোৎশিং শাবগী হিরমদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। বরানাসীদা উগী শান্নপোৎশিং শাবগী থবক য়োকখৎনবা থবক পায়খৎলে। লৈবাক অসিদা শান্নপোৎ শাবগী ইনাকখুল্লবা চৎনবীশিং লৈরবশু অমসুং মীরোল কয়া শান্নপোৎশিং শাবা হৈরবশু ভারতনা মপান লৈবাকশিংদগী শান্নপোৎশিং পুশিল্লক্লি। ভারতকী শান্নপোৎশিং য়োকখৎতবা অমসুং মালেমগী অহোংবশিং চুশিন্নবা ঙম্নবা শান্নপোৎ শাবা খুৎহৈবশিং মতেং পাংদবদগী মপান লৈবাকশিংদা শাবা শান্নপোৎশিনা ভারতকী শান্নপোৎশিং কৈথেল নমথবনি। মসিদা অহোংবা পুরক্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা শান্নপোৎ শারিবশিংনা মপান্দা শান্নপোৎশিং থাদোকপা হেনগৎহন্নবা মতেং পাংগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা তুরিজমগী মফম অমা ওইনবা খুদোংচাবশিং উত্তর প্রদেসতা লৈরি। লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক বরানাসী য়েংবা পাম্মী অমসুং ঙসিদি অযোধ্যাদা মীওই লাখ কয়া লাক্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, উত্তর প্রদেসতা অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, এয়রলাইন কম্পেনিশিং অমসুং হোতেল-রেসতুরান্ত মপুশিং মমাঙদা অমুক্তা ফংখিদ্রিবা খুদোংচাবশিং ফংলে। উত্তর প্রদেসগী লোকেল, নেসনেল অমসুং ইন্তরনেসনেলগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা য়াম্না ফগৎলে অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা ক্রুইজ সর্বিস বরানাসী ফাওদুনা চৎখ্রে। ২০২৫ দা পাংথোক্কদৌরিবা কুম্ভ মেলা অসি রাজ্য অসিগী শেন্মিৎলোনগী য়াম্না মরুওইগনি। তুংদা তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতি সেক্তরদা রাজ্য অসিদা মশিং য়াম্লবা থবকশিং ফংহনগনি।
ইলেক্ত্রিক মোবিলিতি অমসুং গ্রিন ইনর্জিদা ভারতনা মীৎয়েং চঙলিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা তেক্নোলোজি অমসুং মেনুফেকচরিংগী লমদা ভারত মালেমগী মফম অমা ওইহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। ঐখোয়গী থবক্তি লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক অমসুং য়ুম খুদিংমক সোলার পৱার পুথোকপা অমা ওইহনবনি। পি.এম সুর্য়াঘর স্কিমগী মখাদা ইলেক্তিসিতি য়ুনিত ৩০০ লেম্না পীগনি অমসুং মীয়াম্না অহেনবা মৈ সরকারদা য়োনবা য়াগনি। স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ইমুং করোর ১ শরুক য়ারে অমসুং ইমুং খুদিংমক্কী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা ৩০,০০০ দগী লুপা ৮০,০০০ ফাওবা হাপচিনগনি। থা অমদা মৈ য়ুনিত ১০০ পুথোকপা ইমুংশিং লুপা ৩০,০০০গী শেন্থং ফংগনি অমসুং মৈ য়ুনিত ৩০০ নত্ত্রগা মসিদগী হেন্না পুথোকপা ইমুংশিংনা লুপা ৮০,০০০ ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা ই.ভি সেক্তর চাউখৎনবা মীৎয়েং চঙলে অমসুং ইলেক্ত্রিক গারিশিং লৈবদা তেক্স লৌদনবা গারি শারিবশিংগী পি.এল.আই স্কিম হৌদোক্লে। মসিগী ফল ওইনা, হৌখিবা চহি ১০দা ইলেক্ত্রিক গারি লাখ ৩৪.৫ য়োনখ্রে। ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা ইলেক্ত্রিক বসশিং শীজিন্নবা হৌরে। মসি সোলার নত্ত্রগা ই.ভি ওইগেরা, হিরম অনিমক উত্তর প্রদেসতা খুদোংচাবা কয়া লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক চৌধুরি চরন সিংহদা ভারত রত্ন পীনবা সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে। উত্তর প্রদেসকী মপারি চৌধুরি চরন সিংহ জি ইকায়খুম্নবা উৎপা অসি লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়া ইকায়খুম্নবা উৎপনি। চৌধুরি চরন সিংহনা লায়রবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক কয়া পাংথোক্লমখি। চৌধুরি সাহেবনা ইথিল পীদুনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা শক্তি পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা লৌমীশিং সরকারনা শৌগৎলি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী লৌউ-শিং অনৌবা লম্বী অমদা চৎনবা ঐখোয়না লৌমীসিং মতেং পাংলি অমসুং পুক্নিং থৌগৎলি। ওর্গানিক লৌউ অমসুং মিল্লেতশিংদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। উত্তর প্রদেসতা গঙ্গা মপান্দা পাক-শন্না মহৌশাগী লৌউ মখল পায়খৎপা অসিনা লৌমীশিং খক কান্নবতা নত্তনা ঐখোয়গী শেংলবা তুরেলশিং লু-নান্না থম্বদা মতেং পাংগনি।
ফুদ প্রোসেসিং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা মখোয়গী থবকশিংদা “জিরো ইফেক, জিরো দিফেক”গী লাইৱা মরুওইনা লৌগদবনি। মালেম শীনবা থুংবগী দাইনিং তেবলশিংদা ভারতকী চীঞ্জাকশিং য়াওহন্নবা চপ মান্নবা পান্দম অমগী মখাদা থবক তৌবা মরুওই। সিদ্ধার্থ নাগরগী কালা নমক রাইজ অমসুং চান্দাউলিগী চাকহাও হৌজিক শিংথাবা য়ানা মপান লৈবাকশিংদা থাদোক্লে।
মিল্লেতশিং সুপরফুদশিং ওইনা শীজিন্নবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হিরম অসিদা শেন থাদবা দরকার ওইরে। মিল্লেতশিংগুম্বা সুপরফুদশিংদা শেন থাদবা চপ চারবা মতমনি। ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা লৌমীশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন(এফ পি ও) অমসুং কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংগী খুৎথাংদা অপীকপা লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউদা কান্নবা ফংহনবা হায়বসি অদোমগী ললোন-ইতিক্কীশু অফবনি।
ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন অমসুং লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা উত্তর প্রদেসনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরী লৈনবশিংনা মসিগী খুদোংচাবা অসি খ্বাইদগী য়াম্না লৌনবা হোৎনগদবনি। উত্তর প্রদেসকী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বদা মহাক্কী থাজবা লৈরি অমসুং দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবকশিংনা রাজ্য অসিগী অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎনবা য়ুম্ফম থোল্লে।
থৌরম অদুদা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যানাথ, য়ুনিয়ন দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহ অমসুং উত্তর প্রদেস সরকারগী মিনিস্তরশিং শরুক য়াখি। শক্নাইরবা উদোগপতিশিং, মালেমগী অমসুং ভারতকী কম্পেনিশিংগী মকোক থোংবা লুচিংবশিং, এম্বেসেদরশিং অমসুং হায় কম্মিসন্নরশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিং য়াওনা মীওই ৫০০০ রোম থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।