Prime Minister's Office
PM addresses Viksit Bharat Viksit Uttar Pradesh program in Lucknow, Uttar Pradesh
Launches 14000 projects across Uttar Pradesh worth more than Rs 10 lakh crores at the fourth groundbreaking ceremony of UP Global Investors Summit 2023
“The double engine government of Uttar Pradesh is working day and night to make life easier for the people of the state”
“In the last 7 years, an atmosphere of business, development and trust has been created in UP”
“The double engine government has shown that if there is a true intention of change then no one can stop it”
“Globally, there is unprecedented positivity for India”
“We have given equal emphasis on ease of living and ease of doing business in UP”
“We will not relax till benefits of government schemes reach everyone”
“UP is the state with highest number of expressways and international airports”
“Honoring Chaudhary Charan Singh ji, the son of the soil of Uttar Pradesh, is an honor for crores of farmers of the country”
19 FEB 2024 4:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Viksit BharatViksit Uttar Pradesh program in Lucknow today. He also launched 14000 projects across Uttar Pradesh worth more than Rs 10 lakh crores at the fourth groundbreaking ceremony of UP Global Investors Summit 2023 held in February 2023. The projects relate to sectors like Manufacturing, Renewable Energy, IT & ITeS, Food Processing, Housing & Real Estate, Hospitality and Entertainment, and Education among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today’s organization is a step towards the resolution of Viksit Bharat through the development of Viksit Uttar Pradesh. Noting the presence of lakhs of people from more than 400 constituencies of Uttar Pradesh through video conferencing, Prime Minister Modi welcomed them and expressed delight that citizens can now join in the program with the help of technology, something which was unimaginable 7-8 years ago. Pointing out the high crime rates in Uttar Pradesh earlier, the Prime Minister lauded the atmosphere of positivity in the state regarding investments and employment opportunities. “Today, Uttar Pradesh is witnessing investments worth lakhs of crores of rupees”, the Prime Minister said, expressing delight with the state’s progress since he is also a Member of Parliament from Varanasi. Speaking about the development projects of today, the Prime Minister said that it will change the face of Uttar Pradesh, and congratulated the investors as well as the youth.
Noting the seven years of double-engine government in Uttar Pradesh, the Prime Minister said that in this period ‘red carpet culture’ has replaced ‘red tape culture’. He said in the last 7 years crime decreased in UP and business culture flourished. “In the last 7 years an atmosphere of business, development and trust has developed in Uttar Pradesh”, the Prime Minister said. The double-engine government has proven the inevitability of change if there is a genuine desire for it, he added. He noted doubling of exports from the state during this period. He also praised the state’s strides in electricity generation and transmission. “Today, UP is a state with the maximum number of expressways, and international airports in the country. It is the state where the country’s first rapid rail is running”, said the Prime Minister pointing to the presence of a big chunk of Eastern and Western Peripheral Expressways in the state. Acknowledging the use of river waterways in the state, PM Modi praised the connectivity and ease of travel in the state.
The Prime Minister underlined that today’s development projects are not being assessed in terms of investment alone, but they present a holistic vision for a better future and a ray of hope for investors. Recalling his recent visit to UAE and Qatar, the Prime Minister noted the unprecedented positivity towards India all around the globe and said that every nation feels assurance and trust in India’s growth story. “Even though ‘Modi ki guarantee’ is being widely discussed around the country today, the world is seeing India as a guarantee for better returns”, the Prime Minister said. Reaffirming the belief of investors, the Prime Minister said that India has broken the trend of governments drifting away from investments when elections are knocking on the doors. “Investors around the globe trust the government’s policies and stability”, the Prime Minister remarked, noting the emergence of a similar trend in Uttar Pradesh.
The Prime Minister underscored the need for new thinking and direction for Viksit Bharat. He said that the earlier approach of keeping the citizens at a bare minimum existence and regional imbalance was not suitable for the development of the nation. Uttar Pradesh, he said, also suffered due to this approach. Now, he pointed out that the double-engine government is involved in making the life of every family as ease of living leads to ease of doing business. He said as 4 crore pucca houses were constructed under PM Awas, urban middle-class families were also provided assistance of Rs 7 thousand crore to realize their dream of owning a house. Through this, he informed, 25 lakh beneficiary families, including 1.5 lakh families from UP, received rebates in interest. Income tax reforms like raising the limit of exemption from 2 lakh in 2014 to 7 lakh now have helped the middle class.
Highlighting the government’s equal emphasis on Ease of Living and Ease of Doing Business, the Prime Minister said that the double-engine government strives to make every benefit available for every beneficiary. He touched upon the Viksit Bharat Sankalp Yatra which has benefitted lakhs of people from Uttar Pradesh by taking the benefits to the doorsteps of beneficiaries. “Modi ki guarantee vehicle has reached almost all villages and cities”, the Prime Minister said. The Prime Minister emphasized that the saturation of government schemes constitutes the truest form of social justice. “This is true secularism”, PM Modi said, pointing out the prevalence of corrupt practices and disparity during the previous government which led to tedious processes for the beneficiaries. “Modi’s guarantee that the government will not rest till every beneficiary gets what they deserve, be it pucca homes, electricity supply, gas connection or tapped water”, PM Modi added.
The Prime Minister reiterated “Modi is looking after those who were ignored by all earlier”. Elaborating on such segments the Prime Minister gave examples of 10,000 crore Rs worth of assistance to street vendors under the PM SVANidhi scheme. In UP, about 22 lakh street vendors received the benefits. He mentioned that beneficiaries of the scheme experienced 23,000 worth of extra annual income. He also informed that 75 percent beneficiaries of PM SVANidhi are from SC, ST, backward or tribal communities with half of them being women. “Earlier they had no guarantee for banks, today they have Modi’s guarantee”, he added. He said that this is the social justice of Jai Prakash Narain and Ram Manohar Lohiya's dreams.
Speaking about the Lakhpati Didi Scheme, the Prime Minister stated that the policies and decisions of the double-engine government benefit both social justice and the economy. He also mentioned that more than 10 crore women have been associated with self-help groups and 1 crore women have become Lakhpati Didis so far. He also highlighted the government’s resolve to create 3 crore Lakhpati Didis which will strengthen the rural economy
The Prime Minister touched upon the strength of the small, micro and cottage industries of Uttar Pradesh and mentioned the expansion and support that was provided to the MSME sector of the state along with the benefits of projects like defence corridor. He further pointed out that local products of every district are being strengthened under One District One Product scheme. Similarly. 13,000 crore Rs PM Vishwakarma Scheme will connect lakhs of Vishwakarma families of UP with modern practices.
The Prime Minister highlighted the fast-paced functioning of the government and touched upon the toy manufacturing sector of India. He also informed about promoting the wooden toys manufactured in Varanasi as a Parliamentarian from the region. Shri Modi lamented the import of toys in India even though the people have been skilled at making toys for generations and the nation has a rich tradition. He pointed out the Indian toys market was overtaken by toys manufactured in foreign countries as Indian toys were not promoted and artisans were not given help to adapt to the modern world. Underlining his determination to change this, the Prime Minister recalled appealing to toy makers across the country to support the cause which led to a significant increase in the export of toys.
“UP has the potential to become India's largest tourism hub”, the Prime Minister said, noting that every person in the country wants to visit Varanasi and Ayodhya today drawing lakhs of visitors and tourists. Due to this, the Prime Minister said, unprecedented opportunities are being created for small entrepreneurs, airline companies and hotel-restaurant owners here in UP. PM Modi also touched upon UP’s improved local, national and international connectivity and highlighted the recently initiated world's longest cruise service via Varanasi. He further added that Kumbh Mela is also going to be organized in 2025 making it very important for the state’s economy. He said that a large number of jobs are going to be created here in the tourism and hospitality sector in the coming times.
Throwing light on India’s focus on electric mobility and green energy, the Prime Minister highlighted the government’s emphasis on making India a global hub in such technology and manufacturing. “Our effort is that every house and every family in the country should become a solar power generator”, PM Modi said referring to the PM Suryaghar or Free Electricity Scheme where 300 units of electricity will be available free of cost and citizens will also be able to sell the excess electricity to the government. Shri Modi informed that under this scheme which is available for 1 crore families currently, Rs 30,000 to about Rs 80,000 will be deposited directly into the bank account of every family. He further explained that those generating 100 units of electricity every month will get assistance of Rs 30,000 while those generating 300 units or more electricity will get around Rs 80,000.
Prime Minister Modi also highlighted the government’s push towards the EV sector and mentioned the PLI scheme for manufacturing partners as well as tax exemptions on the purchase of electric vehicles. “As a result, about 34.5 lakh electric vehicles have been sold in the last 10 years”, he added, “We are rolling out electric buses at a fast pace. Be it solar or EV, there are a lot of possibilities in both sectors in Uttar Pradesh.
Referring to the recent decision to confer Bharat Ratna to Chaudhary Charan Singh, PM Modi said “Honoring Chaudhary Saheb, the son of the soil of Uttar Pradesh, is an honor for crores of laboring farmers of the country.” He also talked about the earlier discriminatory practices with regard to the conferment of state regards. He praised Chaudhary Charan Singh’s contribution to the small farmers and said, “We are empowering the country’s farmers with the inspiration of Chaudhary Sahab”.
The Prime Minister reiterated the government's commitment to supporting farmers in exploring new avenues in agriculture, stating, "We are assisting and encouraging farmers to take our country's agriculture on a new path." He emphasized the focus on natural farming and millets, citing the emergence of large-scale natural farming along the banks of the Ganges in Uttar Pradesh, which not only benefits farmers but also helps preserve the purity of our sacred rivers.
Addressing food processing entrepreneurs, Prime Minister Modi urged them to prioritize the mantra of "zero effect, zero defect" in their endeavors. He emphasized the importance of working towards a common goal of having Indian food products on dining tables across the globe, highlighting the success stories of products like Siddharth Nagar's Kala Namak rice and Chandauli's black rice, which are now being exported in significant quantities.
Highlighting the growing trend of millets as superfoods, Prime Minister Modi emphasized the need for investment in this sector, stating, "This is the right time for investment in superfoods like millets," he said. The Prime Minister encouraged entrepreneurs to form partnerships with farmers, underscoring the government's efforts in empowering small-scale farmers through Farmer Producer Organizations (FPOs) and cooperative societies, which present opportunities for mutually beneficial partnerships. “Benefit to farmers and agriculture is good for your business too”, PM Modi told the investors.
Reflecting on Uttar Pradesh's pivotal role in driving the rural economy and agriculture-based economy of India, Prime Minister Modi called upon stakeholders to maximize the benefits of this opportunity. He expressed confidence in the capabilities of the people of Uttar Pradesh and the efforts of the double-engine government in laying the foundation for the state's and the nation's progress.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, and Ministers from Uttar Pradesh Government were present on the occasion. The program was attended by about 5000 participants, including notable industrialists, representatives of top global and Indian companies, ambassadors and high commissioners and other distinguished guests.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ୟୁପି ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ସମିଟ୍ ୨୦୨୩ ର ଚତୁର୍ଥ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ବ୍ରେକିଂ ସମାରୋହରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୪୦୦୦ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସର୍ବଦା କାମ କରୁଛନ୍ତି
ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିରେ ବ୍ୟବସାୟ, ବିକାଶ ଓ ବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅଛି ତେବେ ଏହାକୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସକାରାତ୍ମକତା ରହିଛି
ଆମେ ୟୁପିରେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସୁଗମତା ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ
ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ନ ପହଞ୍ଚିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବିଶ୍ରାମ ନେବୁ ନାହିଁ
"ୟୁପି ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିବା ରାଜ୍ୟ"
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମାଟିର ପୁତ୍ର ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଜୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନ
19 FEB 2024 4:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୟୁପି ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ସମିଟ୍ ୨୦୨୩ ର ଚତୁର୍ଥ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ସେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୪୦୦୦ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ପାଦନ, ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି, ଆଇଟି ଓ ଆଇଟିଇଏସ୍, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ହାଉସିଂ ଆଣ୍ଡ ରିଅଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍, ଆତିଥ୍ୟ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ରହିଛି।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ସଂଗଠନ ବିକଶିତ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ । ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ନାଗରିକମାନେ ଏବେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ୭-୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଅପରାଧ ହାର ଅଧିକ ଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ନେଇ ରାଜ୍ୟରେ ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । "ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରଣାସୀର ସାଂସଦ ହୋଇଥିବାରୁ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଗତିରେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଚେହେରା ବଦଳାଇଦେବ ଏବଂ ନିବେଶକ ତଥା ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଦୁଇ ଇଞ୍ଜିନ ବିଶିଷ୍ଟ ସରକାରର ସାତ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟରେ 'ରେଡ୍ କାର୍ପେଟ୍ ସଂସ୍କୃତି' 'ରେଡ୍ ଟେପ୍ ସଂସ୍କୃତି'ର ସ୍ଥାନ ନେଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିରେ ଅପରାଧ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସଂସ୍କୃତି ର ବିକାଶ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ, ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଯଦି ପ୍ରକୃତ ଇଚ୍ଛା ଥାଏ ତେବେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅନିବାର୍ଯ୍ୟତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟରୁ ରପ୍ତାନି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସଂପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ୟୁପି ହେଉଛି ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିବା ରାଜ୍ୟ। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଦ୍ରୁତ ରେଳ ଚଳାଚଳ କରୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟରେ ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ପେରିଫେରାଲ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶର ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସୂଚାଇ କହିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟରେ ନଦୀ ଜଳପଥର ବ୍ୟବହାରକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଜ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ର ସହଜତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆକଳନ କରାଯାଉନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶାର କିରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ନିକଟରେ ତାଙ୍କର ୟୁଏଇ ଏବଂ କାତାର ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ସକାରାତ୍ମକତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ଉପରେ ନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଯଦିଓ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ 'ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି' ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, ତଥାପି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଉତ୍ତମ ରିଟର୍ଣ୍ଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ନିବେଶକମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନ ଦ୍ୱାର ଟକ୍କର ଦେଉଥିବା ବେଳେ ସରକାରମାନେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶରୁ ଦୂରେଇ ଯିବାର ଧାରାକୁ ଭାରତ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ସମାନ ଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକମାନେ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି"।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦିଗଦର୍ଶନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଅସ୍ତିତ୍ୱରେ ରଖିବା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅସନ୍ତୁଳନର ପୂର୍ବ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏବେ ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, କାରଣ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ଆସିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଅଧୀନରେ ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଙ୍କୁ ଘର ପାଇବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଜରିଆରେ ୟୁପିର ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ସମେତ ୨୫ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାର ସୁଧରେ ରିହାତି ପାଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଆୟକର ସଂସ୍କାର ୨୦୧୪ରେ ଛାଡ଼ ସୀମା ୨ ଲକ୍ଷରୁ ୭ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ୍ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତି । ସେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ଏହାର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି । "ମୋଦି ଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡି ପ୍ରାୟ ସବୁ ଗାଁ ଓ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସନ୍ତୁଳନ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ପ୍ରକୃତ ରୂପ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଅସମାନତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ପକ୍କା ଘର ହେଉ, ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ ହେଉ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହେଉ କିମ୍ବା ପାଣି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ଯାହା ପାଇବା ଦରକାର ତାହା ନମିଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ବିଶ୍ରାମ ନେବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ "ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତେ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଉଛନ୍ତି"। ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରମାନଙ୍କୁ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ୟୁପିରେ ପାଖାପାଖି ୨୨ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡର ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ୨୩ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ହୋଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧିର ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ଏସସି, ଏସଟି, ପଛୁଆ କିମ୍ବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧା ମହିଳା ଅଟନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିଲା, ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଜୟ ପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣ ଏବଂ ରାମ ମନୋହର ଲୋହିଆଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଲଖପତି ଦିଦି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ବିଶିଷ୍ଟ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉଭୟ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୧ କୋଟି ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। ୩ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପର ଶକ୍ତି ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପର ଲାଭ ସହିତ ରାଜ୍ୟର ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସହାୟତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି। ସେହିଭଳି ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ୟୁପିର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପରିବାରକୁ ଆଧୁନିକ ପଦ୍ଧତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଖେଳନା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ବାରାଣସୀରେ ନିର୍ମିତ କାଠ ଖେଳନାକୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାଂସଦ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଲୋକମାନେ ଖେଳନା ତିଆରି କରିବାରେ ଦକ୍ଷ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ତଥାପି ଭାରତରେ ଖେଳନା ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ଖେଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉ ନଥିବାରୁ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଦୁନିଆ ସହ ଖାପ ଖୁଆଇବା ପାଇଁ ସହାୟତା ଦିଆଯାଉ ନ ଥିବାରୁ ବିଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ଖେଳନା ବଜାରକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରା ଦେଶରେ ଖେଳନା ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ଯାହା ଫଳରେ ଖେଳନାର ରପ୍ତାନିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିଲା ।
"ୟୁପିରେ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ବୁଲିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହି କାରଣରୁ ୟୁପିରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ବିମାନ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ହୋଟେଲ-ରେସ୍ତୋରାଁ ମାଲିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୟୁପିର ଉନ୍ନତ ସ୍ଥାନୀୟ, ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାରାଣସୀରେ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କ୍ରୁଜ୍ ସେବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୫ ରେ କୁମ୍ଭ ମେଳା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଯାହା ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଆତିଥେୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟି ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ବା ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏକ ସୌର ଶକ୍ତି ଜେନେରେଟର ହେବା ଉଚିତ", ଯେଉଁଠାରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଜୁଳି ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅତିରିକ୍ତ ବିଜୁଳି ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧ କୋଟି ପରିବାର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୩୦,୦୦୦ରୁ ପାଖାପାଖି ୮୦,୦ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଜମା କରାଯିବ । ମାସକୁ ୧୦୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ୩୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ଏବଂ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୮୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସହାୟତା ମିଳିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଇଭି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ କ୍ରୟ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଫଳରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩୪.୫ ଲକ୍ଷ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛୁ। ସୌର ହେଉ କି ଇଭି, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମାଟିର ପୁତ୍ର ଚୌଧୁରୀ ସାହେବଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଶ୍ରମିକ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ମାନ। ରାଜ୍ୟ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ଭେଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭ୍ୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି, ଚୌଧୁରୀ ସାହେବଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରେ ଆମେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଖୋଜିବାରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ଆମ ଦେଶର କୃଷିକୁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗରେ ନେବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ସେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏବଂ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ବୃହତ ପରିମାଣର ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଆବିର୍ଭାବ ଘଟିଛି, ଯାହା କେବଳ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଆମର ପବିତ୍ର ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ଶୁଦ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ 'ଜିରୋ ଇଫେକ୍ଟ, ଜିରୋ ଡିଫେକ୍ଟ'ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସିଦ୍ଧାର୍ଥ ନଗରର କଳା ନମକ ଚାଉଳ ଏବଂ ଚାନ୍ଦୌଲିର କଳା ଚାଉଳ ଭଳି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରଖିବାର ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି ।
ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବରେ ବାଜରାର ବଢୁଥିବା ଧାରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, "ମୋଟାଶସ୍ୟ ଭଳି ସୁପରଫୁଡ୍ ରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଏବଂ ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଏବଂ କୃଷି ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଚଳାଇବାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶିଷ୍ଟ ଶିଳ୍ପପତି, ଶୀର୍ଷ ବୈଶ୍ୱିକ ଓ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀର ପ୍ରତିନିଧି, ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଓ ହାଇକମିଶନର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିଙ୍କ ସମେତ ପାଖାପାଖି ୫୦୦୦ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।