ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ତରଭ, ମହେସାନାରେ ୧୩,୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ, ରେଳ, ସଡ଼କ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଅଧୀନରେ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ
ଭାରତ ନେଟ୍ ଫେଜ୍ -୨ - ଗୁଜରାଟ ଫାଇବର ଗ୍ରିଡ୍ ନେଟୱାର୍କ ଲିମିଟେଡ୍ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ରେଳ, ସଡ଼କ ଓ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ
ଗାନ୍ଧୀନଗର ଠାରେ ଗୁଜରାଟ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ଏକାଡେମିକ କୋଠା ଲୋକାର୍ପିତ
ଆନନ୍ଦରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଆମ୍ବାଜି ଠାରେ ରିନଛାଡ଼ିଆ ମହାଦେବ ମନ୍ଦିର ଓ ହ୍ରଦର ବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଗାନ୍ଧୀନଗର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ବନାସକଣ୍ଠା ଏବଂ ମହେସାନାରେ ଏକାଧିକ ସଡ଼କ ଏବଂ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ; ଏୟାରଫୋର୍ସ ଷ୍ଟେସନ , ଦିସାରେ ରନୱେ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ହ୍ୟୁମାନ ଓ ବାୟୋଲୋଜିକାଲ୍ ସାଇନ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରୀ, ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଗୁଜରାଟ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର (ଜିବିଆରସି)ର ନୂତନ କୋଠାର ଶିଳାନ୍ୟାସ
"ମେହସାନାରେ ରହିବା ସବୁବେଳେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହୋଇଥାଏ"
ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଭଗବାନଙ୍କ କାମ (ଦେବ କାର୍ଯ୍ୟ) ହେଉ କିମ୍ବା ଦେଶର କାମ (ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟ) ଉଭୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି
"ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମାଜର ଅନ୍ତିମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
22 FEB 2024 2:54PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ମହେସାନାର ତରଭ ଠାରେ ୧୩,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ, ରେଳ, ସଡ଼କ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଗବେଷଣା ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଠିକ୍ ଏକ ମାସ ପୂର୍ବେ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମଲାଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମାରୋହ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଫେବୃଆରି ୧୪ ତାରିଖରେ ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀରେ ଆବୁଧାବିରେ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଥମ ହିନ୍ଦୁ ମନ୍ଦିର ଉଦଘାଟନ କରିବା ଅବସରକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସମ୍ଭାଲ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଳ୍‌କୀ ଧାମର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ତରଭସ୍ଥିତ ବାଲିନାଥ ମହାଦେବ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ଓ ଦର୍ଶନ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବାଲିନାଥ ଶିବ ମନ୍ଦିର ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ , କିନ୍ତୁ ଏହା ରେୱାରି ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଥିବା ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁଙ୍କ ଶୁଭ ସ୍ଥାନ ଅଟେ ।
ଉଭୟ 'ଦେବ କାର୍ଯ୍ୟ' ଏବଂ 'ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟ' (ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ) ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଥିବାରୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଏହି ଶୁଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଲୋକାର୍ପଣ ତଥା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହି ରେଳ, ସଡ଼କ, ବନ୍ଦର, ପରିବହନ, ଜଳ, ନିରାପତ୍ତା, ନଗର ଉନ୍ନୟନ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ କରିବା ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ମେହସାନାର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତିର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଅବଲୋକନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନା ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡିଥାଏ । ଏହି ଶକ୍ତି ଲୋକଙ୍କୁ ଗାଦିପତି ମହନ୍ତ ବୀରମ - ଗିରି ବାପୁଜୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଗାଦିପତି ମହନ୍ତ ବଳଦେବଗିରି ବାପୁଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିଥିବାରୁ ସେ ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀରାମଗିରି ବାପୁଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ । ବଳଦେବଗିରି ବାପୁଜୀଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଚାରି ଦଶନ୍ଧିର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ଥର ତାଙ୍କ ବାସଭବନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୧ରେ ତାଙ୍କର ବିୟୋଗକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସଂକଳ୍ପର ସଫଳତା ପରେ ତାଙ୍କର ଦିବଂଗତ ଆତ୍ମା ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବ । ଶତାଧିକ କାରିଗର ଓ ଶ୍ରମଜୀବୀଙ୍କ ଅବଦାନ ଓ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ମହିମା ଓ ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାର ଦେବତ୍ୱରେ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଏହି ମନ୍ଦିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଆଜି ବାଲିନାଥ ମହାଦେବ, ହିଙ୍ଗଳାଜ ମାତା ଓ ଭଗବାନ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟଙ୍କ ସଫଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡିକ ଏକ ଉପାସନା ସ୍ଥାନ ଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଏହା ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ସଭ୍ୟତାର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ସମାଜରେ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରସାରରେ ମନ୍ଦିରର ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜ୍ଞାନର ପ୍ରସାର ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ଧାର୍ମିକ ଆଖଡ଼ାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁସ୍ତକ ପରବର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଦେବ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଏହା ଠାରୁ ଭଲ ଉଦାହରଣ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଆଲୋକିତ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ରେୱାରି ସମାଜକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲିନାଥ ଧାମରେ ଥିବା ସବକା ସାଥ ବିକାଶର ଭାବନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମାଜର ଅନ୍ତିମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା । କୋଟି କୋଟି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ସହ ନୂଆ ମନ୍ଦିର ସ୍ଥାପନାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ନିକଟରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଘରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ୮୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ 'ଭଗବାନ କା ପ୍ରସାଦ' ରୂପେ ମାଗଣା ରାସନ ଏବଂ ୧୦ କୋଟି ନୂଆ ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି 'ଅମୃତ' ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବ୍ୟତୀତ ଗୁଜରାଟରେ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତରେ ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ, ପବିତ୍ର ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ବିବାଦର ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହେବା, ପାୱାଗଡ଼ ସ୍ଥଳକୁ ଅବହେଳା, ମୋଧେରାର ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ନେଇ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି, ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇବା ଏବଂ ତାଙ୍କ ମନ୍ଦିରର ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନେଇ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ରାମଲାଲାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମିତ ମନ୍ଦିରକୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆନନ୍ଦିତ ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଲୋକମାନେ ଏବେ ବି ନକାରାତ୍ମକତା ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ନୂଆ ଭାରତରେ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଐତିହ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ନୂଆ ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସଡ଼କ ଓ ରେଳ ଧାରଣା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ତାହା କେବଳ ବିକଶିତ ଭାରତର ମାର୍ଗ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମେହସାନାକୁ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି । ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା କାଣ୍ଡଲା, ଟୁନା ଓ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦର ସହିତ ବନାସକଣ୍ଠା ଓ ପାଟଣର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ତଳେ ସେ ଦିସା ଏୟାରଫୋର୍ସ ଷ୍ଟେସନ ରନୱେ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ମୋଦି ଯାହା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତି, ସେ ତାହା ପୂରଣ କରନ୍ତି, ଦିସାର ଏହି ରନ୍‌ୱେ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି\" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
୨୦ -୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଶିଳ୍ପାୟନର ପରିସର ସହିତ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରେ ସୁଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋପାଳକ ମାନେ ସାମନା କରୁଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ଜଳସେଚନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଆଣିଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ବର୍ଷକୁ ୨ - ୩ଟି ଫସଲ ଚାଷ କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଜଳସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜଳ ଉତ୍ସ ସହ ଜଡ଼ିତ ୮ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଜଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଆହୁରି ସହାୟକ ହେବ । ଡ୍ରିପ୍ ଜଳସେଚନ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଉଦୀୟମାନ ଧାରା ପାଇଁ ସେ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିକାଶ ସହ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମିଥସମ୍ପାଦନାଧ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ନେଟ୍ ଫେଜ୍ -୨ - ଗୁଜରାଟ ଫାଇବର ଗ୍ରିଡ୍ ନେଟୱାର୍କ ଲିମିଟେଡ୍ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୮୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ; ମହେସାନା ଏବଂ ବନାସକଣ୍ଠା ଜିଲ୍ଲାରେ ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ, ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ, ନୂତନ ବ୍ରଡଗେଜ ଲାଇନ ପାଇଁ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଖେଡା, ଗାନ୍ଧୀନଗର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ମହେସାନାରେ ଏକାଧିକ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଗାନ୍ଧୀନଗର ଠାରେ ଗୁଜରାଟ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ଏକାଡେମିକ କୋଠା; ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବନାସକଣ୍ଠାରେ ଏକାଧିକ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଥିରେ ରହିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ନୂତନ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ବନାସକଣ୍ଠାର ଅମ୍ବାଜୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ରିନ୍‌ଛାଡିଆ ମହାଦେବ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ହ୍ରଦର ବିକାଶ; ଗାନ୍ଧୀନଗର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ବନାସକଣ୍ଠା ଏବଂ ମହେସାନାରେ ଏକାଧିକ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଏୟାରଫୋର୍ସ ଷ୍ଟେସନର ରନୱେ, ଦିସା; ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ହ୍ୟୁମାନ ଓ ବାୟୋଲୋଜିକାଲ୍ ସାଇନ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରୀ; ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଗୁଜରାଟ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର (ଜିବିଆରସି)ର ନୂତନ କୋଠା; ଗାନ୍ଧିନଗର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ବନାସକଣ୍ଠାରେ ଜଳ ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।

Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 13,500 crore in Tarabh, Mahesana, Gujarat
Inaugurates multiple projects under the internet connectivity, rail, road, education, health, connectivity, research and tourism sectors
Dedicates to nation Bharat Net Phase-II - Gujarat Fibre Grid Network Limited
Dedicates multiple projects for rail, road and water supply
Dedicates main academic building of Gujarat Biotechnology University at Gandhinagar
Lays foundation stone for district-level Hospital & Ayurvedic Hospital in Anand and development of Rinchhadiya Mahadev Temple and Lake at Ambaji
Lays foundation stone for multiple road and water supply improvement projects in Gandhinagar, Ahmedabad, Banaskantha, and Mahesana; Runway of Air Force Station, Deesa
Lays foundation stone for Human and Biological Science Gallery in Ahmedabad, new building of Gujarat Biotechnology Research Centre (GBRC) at GIFT city
“It is always special to be in Mehsana”
“This is a time when whether it is God's work (Dev Kaaj) or country's work (Desh Kaaj), both are happening at a fast pace”
“Goal of Modi’s guarantee is to transform the life of the person on the last pedestal of the society”
“Whatever pledge Modi takes, he fulfills it, this runway of Deesa is an example of this. This is Modi's guarantee”
“Today, every effort being made in New India is creating a legacy for the future generations”
22 FEB 2024 2:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 13,500 crores in Tarabh, Mahesana, Gujarat today. The projects encompass a wide range of sectors such as internet connectivity, rail, road, education, health, connectivity, research and tourism.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled 22nd January exactly one month ago when he got the opportunity to perform the Pran Pratishtha ceremony of Ram Lalla in Ayodhya. He also recalled the occasion of Basantpanchmi on 14th February when he inaugurated the first Hindu temple of the Gulf countries in Abu Dhabi. In Sambhal district of Uttar Pradesh, the Prime Minister mentioned laying the foundation stone for Kalki Dham. He also mentioned performing consecration and darshan and pooja at Valinath Mahadev Temple in Tarabh today.
For India and the world, the Prime Minister noted that Valinath Shiv Dham is a pilgrimage site but it is an auspicious seat of the Guru for the Rewari society and devotees from around the country.
The Prime Minister underscored the importance of the present moment in the development journey of India as both the ‘Dev Kaaj’ (divine works) and ‘Desh kaaj’ (national tasks) are going on at a rapid pace. “On the one hand, this auspicious event has taken place and development works worth 13,000 crore Rs were dedicated or foundation stones were laid, on the other”, he said. These rail, road, port, transport, water, security, urban development and tourism projects will increase ease of living and create new job opportunities for the youth of the region, he added.
Observing the presence of divine energy in the pious land of Mehsana, the Prime Minister said that it connects the people with the spiritual consciousness of thousands of years associated with Lord Krishna and Lord Mahadev. This energy, PM Modi said, connects the people with the journey of Gadipati Mahant Veeram-Giri Bapu ji as he paid tribute to him. He also bowed before Mahant Shri Jayaramgiri Bapu for forwarding the resolve of Gadipati Mahant Baldevgiri Bapu and accomplishing it. Highlighting his four-decade-old deep connection with Baldevgiri Bapu ji, the Prime Minister recalled welcoming him to his residence on numerous occasions as the then Chief Minister of Gujarat to awaken the spiritual consciousness. He also recalled his demise in 2021 and emphasized that his departed soul would be blessing everyone today after the accomplishments of his resolve. “The centuries-old temple has been completed with the magnificence of the 21st century and the divinity of the ancient traditions”, the Prime Minister said as he highlighted the contributions and efforts of hundreds of craftsmen and shramjeevis. He lauded their efforts for the successful consecration of Valinath Mahadev, Hinglaj Mata ji and Lord Dattatreya today and congratulated them on the occasion
The Prime Minister said that these temples are more than a place of worship but are also symbols of our centuries-old civilization. The Prime Minister highlighted the role of temples in spreading knowledge in society. The Prime Minister praised the local religious Akhadas for taking forward the tradition of spreading knowledge and said that the organization of Pustak Parab and the construction of school and hostel have enhanced awareness and education among the people. “There can not be a better example of Dev Kaaj and Desh Kaaj, " PM Modi added. He praised Rabari Samaj for nurturing such enlightened traditions.
The Prime Minister talked about the spirit of Sabka Saath Vikas ingrained in Valinath Dham and said in sync with this spirit, the government is committed to make the lives of every section better. “Goal of Modi’s guarantee is to transform the life of the person on the last pedestal of the society”, he said. He juxtaposed the coming of new temples with the construction of pucca houses for crores of poor, recalling dedication and foundation stone laying for 1.25 lakh houses recently. He also mentioned free ration for 80 crore citizens as ‘Bhagwan ka Prasad’, and piped water for 10 crore new families as ‘Amrit’.
The Prime Minister highlighted the government’s efforts towards the development of heritage sites in Gujarat apart from infrastructure development in the last two decades. He lamented the conflict created between development and heritage in India for decades, the auspicious Somnath Temple becoming a site of dispute, neglect of the site of Pavagadh, vote bank politics of the Sun Temple in Modhera, questioning the existence of Lord Ram and creating obstacles in the development of his temple. He also pointed out that the same people are still spreading negativity even though the entire nation is rejoicing in the temple built on Ram Lalla’s birthplace.
The Prime Minister emphasized, “Today, every effort being made in the New India is creating a legacy for the future generations. The new and modern roads and railway tracks that are being built today are the pathways of developed India only.” He said that today rail connectivity to Mehsana was strengthened. He remarked that doubling the rail line has improved the connectivity of Banaskantha and Patan with Kandla, Tuna and Mundra ports. He said that he laid the foundation stone of the runway one and a half years ago for Deesa Air Force Station runway. “Whatever pledge Modi takes, he fulfills it, this runway of Deesa is an example of this. This is Modi's guarantee”, the Prime Minister said.
Recalling the time period 20-25 years ago when opportunities were very limited in North Gujarat along with the scope of industrialization, the Prime Minister pointed out the challenges of cattle herders and the irrigation of the farmer’s fields. The Prime Minister highlighted the positive changes brought about by the present government and mentioned farmers growing 2-3 crops in a year and an increase in the water level of the entire area. Referring to the inauguration and foundation stone laying of the 8 projects related to water supply and water sources today worth more than Rs 1500 crores, the Prime Minister said that it will further help in solving the water problems of North Gujarat. He also lauded the farmers of North Gujarat for adopting modern technology like drip irrigation and the emerging trends of chemical-free natural farming. “Your efforts will increase the enthusiasm of farmers across the country”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the government’s emphasis on developing the country as well as preserving the heritage and conveyed his best wishes for today’s development projects.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel was present on the occasion along with several MPs, MLAs and Representatives of Gujarat Government.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation, important projects including Bharat Net Phase-II - Gujarat Fibre Grid Network Limited, which will provide high-speed internet to more than 8000 gram panchayats; multiple projects for rail line doubling, gauge conversion, new broad-gauge line in districts of Mahesana and Banaskantha; multiple road projects in Kheda, Gandhinagar, Ahmedabad, and Mahesana; Main academic building of Gujarat Biotechnology University at Gandhinagar; multiple water supply projects in Banaskantha, among others.
During the programme, the Prime Minister laid the foundation stone for several important projects including a new district-level Hospital & Ayurvedic Hospital in Anand district; the development of Rinchhadiya Mahadev Temple and Lake at Ambaji region in Banaskantha; multiple road projects in Gandhinagar, Ahmedabad, Banaskantha, and Mahesana; Runway of Air Force Station, Deesa; Human and Biological Science Gallery in Ahmedabad; Gujarat Biotechnology Research Centre (GBRC) new building at GIFT city; multiple projects for improving water supply in Gandhinagar, Ahmedabad and Banaskantha, among others.