ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜିସିଏମଏମ୍‌ଏଫ୍‌, ଅମୁଲ ଫେଡେରେସନର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 FEB 2024 1:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ !
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ !
ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୁପାଲା ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ସି ଆର ପାଟିଲ, ଅମୁଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଶ୍ୟାମଲ ଭାଇ ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ,
୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ଗ୍ରାମ ଏକାଠି ହୋଇ ଯେଉଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାରା ଗଛକୁ ରୋପଣ କରିଥିଲେ, ତାହା ଏବେ ଏକ ବିରାଟ ବର ଗଛରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆଉ ଆଜି ଏହି ବିରାଟ ବର ଗଛର ଡାଳ ଦେଶ ବିଦେଶକୁ ବ୍ୟାପି ଯାଇଛି । ଗୁଜରାଟ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିପଣନ ମହାସଂଘର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ଦୁଗ୍ଧ ସମିତି ଗୁଡିକ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁରୁଷ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆମର ଅନ୍ୟ ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି, ଯିଏ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଅଂଶୀଦାର, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଏହି ଅଂଶୀଦାରମାନେ, ଏହି ଭାଗୀଦାରମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ପଶୁସମ୍ପଦ । ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ସଫଳ କରିବାରେ ପଶୁସମ୍ପଦର ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ମୁଁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରୁଛି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମ୍ମାନ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି । ସେମାନଙ୍କ ବିନା ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ପଶୁଧନକୁ ମଧ୍ୟ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ପରେ ଦେଶରେ ଅନେକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା , କିନ୍ତୁ ଅମୁଲ ଭଳି କେହି ନଥିଲେ । ଆଜି ଅମୁଲ ଭାରତର ଗୋପାଳକଙ୍କ ମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି । ଅମୁଲର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ । ଅମୁଲର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିକାଶ । ଅମୁଲର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ । ଅମୁଲର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କୃଷକ ସଶକ୍ତିକରଣ । ଅମୁଲ ଅର୍ଥ ସମୟ ସହିତ ଆଧୁନିକତାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା, ଅମୁଲ ଅର୍ଥ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପ୍ରେରଣା, ଅମୁଲର ଅର୍ଥ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ, ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଆହୁରି ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି । ଆଜି ଅମୁଲର ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱର ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି । ୧୮ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ମଣ୍ଡଳ, ୩୬ ଲକ୍ଷ ଦୁଗ୍ଧଚାଷୀଙ୍କ ନେଟୱର୍କ, ଦୈନିକ ସାଢ଼େ ୩ କୋଟି ଲିଟରରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ, ପ୍ରତି ଦିନ ୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଦେଣନେଣ, ଏହା ଏତେ ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ । କ୍ଷୁଦ୍ର ଗୋପାଳକ ମାନଙ୍କର ଏହି ସଂଗଠନ ଆଜି ଯେଉଁ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହା ହେଉଛି ସଂଗଠନର ଶକ୍ତି, ସହଯୋଗର ଶକ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସୁଦୂର ପ୍ରସାରୀ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି କିପରି ବେଳେବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଥାଏ , ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଅମୁଲ । ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଖେଡା ମିଲ୍କ ୟୁନିୟନ ଆକାରରେ ଆଜିର ଅମୁଲର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ସମୟକ୍ରମେ ଗୁଜରାଟରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ ହେଲା ଏବଂ ପରେ ଗୁଜରାଟ ଦୁଗ୍ଧ ମାର୍କେଟିଂ ଫେଡେରେସନ୍ ଗଠନ ହେଲା । ଆଜି ବି ଏହା ସରକାର ଓ ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ମହାନ ମଡେଲ । ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର । ୮ କୋଟି ଲୋକ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି । ଯଦି ମୁଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ବିଷୟରେ କହିବି, ତେବେ ଭାରତରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା କ୍ଷୀରର ଉପଲବ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ମାତ୍ର ୨ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ୬ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଯାହା ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ , ଆଜି ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ମୁଁ ଏହି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଭାରତରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରବାର କରୁଥିବା ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ମୁଖ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି । ଏହା ସହିତ ଆମର ମାଆ , ଆମର ଭଉଣୀ, ଆମର ଝିଅମାନେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ଯଦି ଆମେ ଧାନ, ଗହମ ଓ ଆଖୁକୁ ଏକାଠି କରିଦେଉ, ତେବେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଫସଲର କାରବାର ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରବାର ହେଉଥିବା ବେଳେ ଆମର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମା' ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ମହିଳା ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ମେରୁଦଣ୍ଡ । ଆଜି ଅମୁଲ ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି , ତାହା କେବଳ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ଏହି ସଫଳତା ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସମାନ ଭାବରେ ଆବଶ୍ୟକ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଆଜି ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚାରିଆଡ଼େ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ସରକାର ଦେଉଥିବା ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସହାୟତାର ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ୧୦ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଜେପି ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେଇଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ସରକାର ଦେଇଥିବା ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ରହିଛି । ଏଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଆଜି ସମାଜରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆପଣମାନେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଗାଁର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ୧୫ ହଜାର ଆଧୁନିକ ଡ୍ରୋନ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି । ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ କୀଟନାଶକ ଓ ସାର ସିଞ୍ଚନରେ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରହିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ଆମେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ମହିଳା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ଦୁଗ୍ଧ କାରବାର ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଆମ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଯେପରି ଜମା ହେବ । ଆଜି ଏହି ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଅମୁଲକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପ୍ରତି ଗାଁରେ ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ୍ ଲାଗିବା ପରେ ଗୋପାଳକଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଦୂରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଗୋପାଳକଙ୍କୁ ରୂପେ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଦେବାର ଯୋଜନା ରହିଛି । ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଭାବେ ପଞ୍ଚମହଲ ଓ ବନାସକଣ୍ଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗାନ୍ଧିଜୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଗାଁରେ ବାସ କରେ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଦରକାର । ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଭାଗ ଭାଗ କରି ଦେଖୁଥିଲେ । ଆମେ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛୁ । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ କିପରି ଉନ୍ନତି ଆସିପାରିବ ତାହା ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ରହିଛି । ପଶୁପାଳନର ପରିସରକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ତାହା ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ରହିଛି । ପଶୁମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ କିପରି ଉନ୍ନତି ଅଣାଯାଇପାରିବ ସେଥିପ୍ରତି ଆମର ଧ୍ୟାନ ରହିଛି । ଗାଁରେ ପଶୁପାଳନ ସହ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଓ ମହୁମାଛି ପାଳନକୁ କିପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ତାହା ଉପରେ ଆମେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛୁ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପଶୁସମ୍ପଦ ଚାଷୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ବିହନ ଦେଇଛୁ ଯାହା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା କରିପାରିବ । ବିଜେପି ସରକାର ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଳ ମିଶନ ଭଳି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରଦାନକାରୀ ପଶୁଙ୍କ ପ୍ରଜାତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗ ଆମ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଯନ୍ତ୍ରଣାର କାରଣ ପାଲଟିଛି । ଏହି ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଗୋପାଳକମାନେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତି ସହିଥାନ୍ତି । ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ମାଗଣା ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ୧୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ୬୦ କୋଟି ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗକୁ ଦୂର କରିବା ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଗତ କାଲି ପଶୁସମ୍ପଦର ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା, ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକ ବସିଥିଲା ଏବଂ ବିଜେପି ସରକାର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ପ୍ରାଣୀଧନ ମିଶନରେ ସଂଶୋଧନ କରି ଦେଶୀ ପ୍ରଜାତିଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବା ପାଇଁ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ପଡିଆ ପଡିଥିବା ଜମିକୁ ଚାରଣଭୂମି ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ପଶୁସମ୍ପଦ ବୀମା କରିବାରେ କୃଷକଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରିମିୟମ ପରିମାଣ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ପଶୁଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପଶୁସମ୍ପଦ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅଧିକ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଜାଣିଛୁ ଜଳ ସଙ୍କଟ କ'ଣ । ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ, କଚ୍ଛରେ, ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ସମୟରେ ହଜାର ହଜାର ଗୋରୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ମାଇଲ ମାଇଲ ଚାଲି ଚାଲି ଯାଇଥାନ୍ତି । ମରିଯାଉଥିବା ପଶୁଙ୍କ କୁଢ଼ କୁଢ଼ ଶବ, ସେମାନଙ୍କର ଫଟୋ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛେ । ନର୍ମଦା ପାଣି ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଏଭଳି ଅଞ୍ଚଳର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳିଯାଇଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହେବାକୁ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଗାଁର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । ଗୁଜରାଟରେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ଓ ଡ୍ରିପ୍ ଜଳସେଚନର ପରିସର ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଡ୍ରିପ୍ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି । ଆମେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଗାଁ ନିକଟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମାଧାନ ପାଇପାରିବେ । ଜୈବିକ ସାର ତିଆରିରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀ ତଥା ସାର ପ୍ରଦାନକାରୀ କରିବା ଉପରେ ଆମ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୌର ପମ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନାରେ ଗୋପାଳକଙ୍କ ଠାରୁ ଗୋବର କିଣିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ଆମ ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାରେ ମଧ୍ୟ ଗୋବରରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି । ପ୍ରତିବଦଳରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ଜୈବିକ ସାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଖୁବ୍ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ମିଳୁଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ କୃଷକ ଓ ପଶୁ ଉପକୃତ ହେବେ ନାହିଁ, ବରଂ କ୍ଷେତର ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭଲ ରହିବ । ବନାସକଣ୍ଠାରେ ଅମୁଲ ଯେଉଁ ଗୋବର ଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି ତାହା ଏ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମବାୟର ପରିସରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ । ଆଜି ଦେଶର ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ ହେଉଛି । କୃଷି ହେଉ, ପଶୁପାଳନ ହେଉ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ହେଉ, ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଉଛି । ଆମେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାର କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ (ଏଫ୍‌ପିଓ) ଗଠନ କରାଯାଉଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ପାଖାପାଖି ୮ ହଜାର ନିର୍ମାଣ ହୋଇସାରିଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ମାନଙ୍କର ବଡ଼ ସଂଗଠନ । ଏହା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦକ ହେବା ସହ କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ରପ୍ତାନିକାରୀ କରିବାର ଏକ ମିଶନ । ଆଜି ବିଜେପି ସରକାର ପ୍ୟାକ୍ସ, ଏଫ୍‌ପିଓ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିକୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଉଛନ୍ତି । ଗାଁରେ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଆମେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ କୃଷକଙ୍କ ସମବାୟ ସଂଗଠନକୁ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ପଶୁପାଳନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଧ ଉପରେ ଅଧିକ ରିହାତି ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଜି ସାବରକଣ୍ଠ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଘର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଦୈନିକ ୮୦୦ ଟନ୍ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବିକଶିତ ଭାରତର କଥା କହୁଛି, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି । ଅମୁଲ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏଠାରୁ ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡିବ । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାର ପୁଷ୍ଟିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୁଁ ଏହା ଜାଣି ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଗୁଡିକର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଆଜି ଅମୁଲ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଅଷ୍ଟମ ବୃହତ୍ତମ ଦୁଗ୍ଧ କମ୍ପାନୀ । ଆପଣଙ୍କୁ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦୁଗ୍ଧ କମ୍ପାନୀରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସରକାର ସବୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ୫୦ ବର୍ଷର ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Golden Jubilee Celebration of GCMMF, Amul Federation
22 FEB 2024 1:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji; the popular Chief Minister of Gujarat, Bhupendrabhai Patel; my cabinet colleague Parshottam Rupala ji; esteemed colleague in Parliament CR Patil, Chairman of Amul Shri Shamalbhai, and all my brothers and sisters who have gathered here in such large numbers!
The sapling that was collectively planted by the villages of Gujarat 50 years ago has now grown into a magnificent banyan tree. Today, the branches of this colossal banyan tree have extended across the nation and abroad. I extend my heartfelt congratulations to all of you on the golden jubilee of the Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation. I also commend every individual, both men and women, who are associated with the milk committees of Gujarat. Additionally, I acknowledge another significant partner in this journey, the primary stakeholder in the dairy sector – our livestock. Today, I also honour the invaluable contribution of our livestock in the success of this endeavour. The dairy sector is incomplete without them, and hence, I express my gratitude towards the livestock of our country.
Brothers & Sisters,
Since Bharat's independence, numerous brands have emerged in the country, but none quite like Amul. Today, Amul stands as a symbol of Bharat's cattle rearers' resilience and strength. Amul embodies trust, progress, public participation, and the empowerment of farmers. It epitomizes the fusion of modernity with tradition, serving as an inspiration for a self-reliant Bharat, characterized by lofty aspirations, resolutions, and remarkable achievements. Amul's products are now exported to over 50 countries worldwide. With a network comprising more than 18 thousand milk cooperative groups, over 36 lakh farmers, and 3.5 crore litres of milk collected daily, alongside online payments exceeding Rs 200 crore to cattle rearers each day, Amul's scale of operation is truly formidable. This organization of small-scale livestock rearers thrives on the power of organization and cooperation.
Brothers and Sisters,
Amul serves as a testament to how forward-thinking decisions can shape the destiny of future generations. Its inception as the Kheda Milk Union, under the guidance of Sardar Vallabhbhai Patel, laid the foundation for what would become today's Amul. Over time, dairy cooperatives proliferated in Gujarat, culminating in the formation of the Gujarat Milk Marketing Federation. Even today, it remains an exemplary model of collaboration between the government and cooperatives. Thanks to such concerted efforts, Bharat has emerged as the largest milk-producing country globally, with approximately 8 crore people directly involved in the dairy sector. Over the past decade, milk production in Bharat has surged by approximately 60 percent, while per capita milk availability has increased by about 40 percent. While the global dairy sector grows at a modest rate of 2 percent, Bharat's dairy sector flourishes at a remarkable 6 percent.
Friends,
There is a significant aspect of Bharat's dairy sector that often goes unnoticed. On this momentous occasion, I wish to delve into this topic in depth. The driving force behind Bharat's dairy sector, with a turnover of Rs 10 lakh crore, is the nation's female workforce. Within our society, we have mothers, sisters, and daughters who contribute immensely to this sector. Even when considering staple crops like paddy, wheat, and sugarcane, their combined turnover does not match that of the dairy sector. Remarkably, 70 percent of the work in the dairy sector, with its substantial turnover, is carried out by our mothers, sisters, and daughters. They are truly the backbone of Bharat's dairy industry, showcasing the power of women. The remarkable success attained by Amul today is largely attributed to this female workforce. As Bharat strides forward with the mantra of Women-Led Development, the dairy sector's success stands as a profound inspiration. I firmly believe that to foster Bharat's development, it is imperative to enhance the economic empowerment of every woman in the country. Hence, our government is diligently working towards bolstering the economic standing of women across various fronts. Nearly 70 percent of the beneficiaries of the government's Mudra Yojana, which has provided over Rs 30 lakh crore, are women. Over the past decade, the number of women involved in self-help groups has surpassed 10 crores, with the BJP government offering financial assistance exceeding Rs 6 lakh crore. Furthermore, the majority of the 4 crore houses provided under the PM Awas Yojana are registered in the names of women, signifying their increasing economic participation in society. You may have heard about the NaMo Drone Didi campaign, aimed at empowering women further. Under this initiative, 15 thousand modern drones are being provided to village self-help groups, with women being trained to operate these drones. It won't be long before NaMo Drone Didis take the lead in various village activities, from pesticide spraying to fertilizer distribution.
Friends,
I am delighted to note that the number of women participating in our dairy cooperative societies here in Gujarat is steadily rising. During my time in Gujarat, we undertook a significant initiative for women involved in the dairy sector. We ensured that dairy payments were directly deposited into the bank accounts of these women. I commend Amul for upholding this practice today. With micro ATMs installed in every village, cattle rearers will have convenient access to cash withdrawals. Additionally, there are plans to issue RuPay credit cards to cattle rearers in the near future, starting with pilot projects in Panchmahal and Banaskantha.
Brothers & Sisters,
Gandhiji famously remarked that "the soul of India resides in its villages". To build a developed Bharat, it is imperative to bolster the rural economy. Unlike previous governments at the Centre, which approached the needs of the rural economy in a fragmented manner, our government has taken a comprehensive approach, addressing various aspects of village life. Our primary focus is on enhancing the livelihoods of small farmers, expanding the scope of the animal husbandry sector, and promoting the health and well-being of livestock. We are also keen on fostering activities like pisciculture and beekeeping in rural areas. To this end, we have introduced the Kisan Credit Card facility for cattle rearers and fishermen for the first time. Additionally, we have provided farmers with modern seeds resilient to climate change. Initiatives such as the Rashtriya Gokul Mission underscore our commitment to enhancing the quality of breed of milch animals. Foot and mouth disease has long plagued our livestock, causing significant losses to cattle rearers each year. To mitigate this, the central government has launched a nationwide free vaccination campaign, investing over Rs 15 thousand crores and administering 60 crore vaccines. Our aim is to eradicate foot and mouth disease by 2030.
Friends,
Yesterday, during a late-night cabinet meeting, the BJP government announced crucial measures related to livestock. Amendments to the National Livestock Mission were introduced to safeguard indigenous species, along with financial assistance schemes for utilizing barren land as pasture. Moreover, premium amounts for insuring livestock will be reduced, alleviating the financial burden on livestock rearers and fostering an increase in animal numbers and income for livestock rearers.
Friends,
We, the people of Gujarat, are familiar with the challenges posed by water scarcity. In regions like Saurashtra, Kutch, and North Gujarat, we have witnessed countless animals trekking for miles in search of water during droughts and famine. Heartbreaking images of dying animals piled up have left a lasting impact. The introduction of Narmada water has transformed the fate of such areas, and we are determined to prevent such crises in the future. The construction of over 60 thousand Amrit Sarovars by the government will significantly contribute to the rural economy. Our endeavour is to equip small farmers in villages with modern technology. In Gujarat, the adoption of micro-irrigation and drip irrigation has surged in recent years, with farmers receiving assistance for drip irrigation. We have established numerous Kisan Samriddhi Kendras to provide farmers with scientific solutions closer to their villages. Additionally, efforts are underway to assist farmers in producing organic fertilizers.
Friends,
Our government prioritizes transforming Anna-data or farmers into Urja-data or energy and fertilizer providers. We are distributing solar pumps to farmers and facilitating the installation of small solar plants in their fields. Furthermore, arrangements are being made to purchase cow dung from cattle rearers under the Gobardhan Yojana. At our dairy plants, electricity is generated from cow dung, and the resulting organic fertiliser is made available to farmers at a nominal cost. This initiative will not only benefit farmers and animals but also improve soil health in agricultural fields. The biogas plant established by Amul in Banaskantha marks a significant stride in this direction.
Friends,
We are significantly expanding the scope of cooperation in the rural economy. For the first time, we have established a separate Ministry of Cooperation at the Centre. Presently, cooperative societies are being established in over 2 lakh villages across the country. These committees are being formed in various sectors such as farming, animal husbandry, pisciculture, and even in manufacturing under the 'Made in India' initiative. Tax reductions have also been implemented significantly for these societies. Additionally, we are actively promoting the formation of Farmer Producer Organizations (FPOs), with approximately 8000 out of the 10,000 FPOs already established. These organizations serve as significant platforms for small farmers, aiming to transform them into producers, agricultural entrepreneurs, and exporters. The BJP government is providing substantial financial assistance to Primary Agricultural Credit Societies (PACS), FPOs, and other cooperative societies. Moreover, we have allocated a fund of Rs 1 lakh crore for agriculture-related infrastructure in villages, which is benefitting farmers' cooperative organizations as well.
Friends,
Our government is also making record investments in modernizing infrastructure related to animal husbandry, with a special fund of Rs 30 thousand crore established for this purpose. Additionally, provisions have been made for increased interest rate rebates to dairy cooperative institutions. Substantial sums of money are being allocated for the modernization of dairy plants, with the inauguration of two significant projects under the Sabarkantha Milk Union today, including a modern plant capable of producing 800 tonnes of animal fodder per day.
Brothers & Sisters,
As I speak of a developed Bharat, I firmly believe in the collective efforts of everyone. Bharat has pledged to become a developed nation by its hundredth year of independence in 2047. Amul, as an organization, will also be celebrating its 75th anniversary then. I urge you all to leave with new resolutions today. Your significant role in fulfilling the nutritional needs of the rapidly growing population cannot be overstated. It's heartening to learn about your target of doubling the processing capacity of your plants in the next five years. Presently, Amul stands as the eighth-largest dairy company globally, but together, we aim to make it the world's largest dairy company at the earliest. Rest assured, the government stands firmly with you, and I guarantee unwavering support. And this is Modi's guarantee. Once again, congratulations to all on achieving this remarkable milestone of 50 years!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.