Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Golden Jubilee Celebration of GCMMF, Amul Federation
22 FEB 2024 1:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji; the popular Chief Minister of Gujarat, Bhupendrabhai Patel; my cabinet colleague Parshottam Rupala ji; esteemed colleague in Parliament CR Patil, Chairman of Amul Shri Shamalbhai, and all my brothers and sisters who have gathered here in such large numbers!
The sapling that was collectively planted by the villages of Gujarat 50 years ago has now grown into a magnificent banyan tree. Today, the branches of this colossal banyan tree have extended across the nation and abroad. I extend my heartfelt congratulations to all of you on the golden jubilee of the Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation. I also commend every individual, both men and women, who are associated with the milk committees of Gujarat. Additionally, I acknowledge another significant partner in this journey, the primary stakeholder in the dairy sector – our livestock. Today, I also honour the invaluable contribution of our livestock in the success of this endeavour. The dairy sector is incomplete without them, and hence, I express my gratitude towards the livestock of our country.
Brothers & Sisters,
Since Bharat's independence, numerous brands have emerged in the country, but none quite like Amul. Today, Amul stands as a symbol of Bharat's cattle rearers' resilience and strength. Amul embodies trust, progress, public participation, and the empowerment of farmers. It epitomizes the fusion of modernity with tradition, serving as an inspiration for a self-reliant Bharat, characterized by lofty aspirations, resolutions, and remarkable achievements. Amul's products are now exported to over 50 countries worldwide. With a network comprising more than 18 thousand milk cooperative groups, over 36 lakh farmers, and 3.5 crore litres of milk collected daily, alongside online payments exceeding Rs 200 crore to cattle rearers each day, Amul's scale of operation is truly formidable. This organization of small-scale livestock rearers thrives on the power of organization and cooperation.
Brothers and Sisters,
Amul serves as a testament to how forward-thinking decisions can shape the destiny of future generations. Its inception as the Kheda Milk Union, under the guidance of Sardar Vallabhbhai Patel, laid the foundation for what would become today's Amul. Over time, dairy cooperatives proliferated in Gujarat, culminating in the formation of the Gujarat Milk Marketing Federation. Even today, it remains an exemplary model of collaboration between the government and cooperatives. Thanks to such concerted efforts, Bharat has emerged as the largest milk-producing country globally, with approximately 8 crore people directly involved in the dairy sector. Over the past decade, milk production in Bharat has surged by approximately 60 percent, while per capita milk availability has increased by about 40 percent. While the global dairy sector grows at a modest rate of 2 percent, Bharat's dairy sector flourishes at a remarkable 6 percent.
Friends,
There is a significant aspect of Bharat's dairy sector that often goes unnoticed. On this momentous occasion, I wish to delve into this topic in depth. The driving force behind Bharat's dairy sector, with a turnover of Rs 10 lakh crore, is the nation's female workforce. Within our society, we have mothers, sisters, and daughters who contribute immensely to this sector. Even when considering staple crops like paddy, wheat, and sugarcane, their combined turnover does not match that of the dairy sector. Remarkably, 70 percent of the work in the dairy sector, with its substantial turnover, is carried out by our mothers, sisters, and daughters. They are truly the backbone of Bharat's dairy industry, showcasing the power of women. The remarkable success attained by Amul today is largely attributed to this female workforce. As Bharat strides forward with the mantra of Women-Led Development, the dairy sector's success stands as a profound inspiration. I firmly believe that to foster Bharat's development, it is imperative to enhance the economic empowerment of every woman in the country. Hence, our government is diligently working towards bolstering the economic standing of women across various fronts. Nearly 70 percent of the beneficiaries of the government's Mudra Yojana, which has provided over Rs 30 lakh crore, are women. Over the past decade, the number of women involved in self-help groups has surpassed 10 crores, with the BJP government offering financial assistance exceeding Rs 6 lakh crore. Furthermore, the majority of the 4 crore houses provided under the PM Awas Yojana are registered in the names of women, signifying their increasing economic participation in society. You may have heard about the NaMo Drone Didi campaign, aimed at empowering women further. Under this initiative, 15 thousand modern drones are being provided to village self-help groups, with women being trained to operate these drones. It won't be long before NaMo Drone Didis take the lead in various village activities, from pesticide spraying to fertilizer distribution.
Friends,
I am delighted to note that the number of women participating in our dairy cooperative societies here in Gujarat is steadily rising. During my time in Gujarat, we undertook a significant initiative for women involved in the dairy sector. We ensured that dairy payments were directly deposited into the bank accounts of these women. I commend Amul for upholding this practice today. With micro ATMs installed in every village, cattle rearers will have convenient access to cash withdrawals. Additionally, there are plans to issue RuPay credit cards to cattle rearers in the near future, starting with pilot projects in Panchmahal and Banaskantha.
Brothers & Sisters,
Gandhiji famously remarked that "the soul of India resides in its villages". To build a developed Bharat, it is imperative to bolster the rural economy. Unlike previous governments at the Centre, which approached the needs of the rural economy in a fragmented manner, our government has taken a comprehensive approach, addressing various aspects of village life. Our primary focus is on enhancing the livelihoods of small farmers, expanding the scope of the animal husbandry sector, and promoting the health and well-being of livestock. We are also keen on fostering activities like pisciculture and beekeeping in rural areas. To this end, we have introduced the Kisan Credit Card facility for cattle rearers and fishermen for the first time. Additionally, we have provided farmers with modern seeds resilient to climate change. Initiatives such as the Rashtriya Gokul Mission underscore our commitment to enhancing the quality of breed of milch animals. Foot and mouth disease has long plagued our livestock, causing significant losses to cattle rearers each year. To mitigate this, the central government has launched a nationwide free vaccination campaign, investing over Rs 15 thousand crores and administering 60 crore vaccines. Our aim is to eradicate foot and mouth disease by 2030.
Friends,
Yesterday, during a late-night cabinet meeting, the BJP government announced crucial measures related to livestock. Amendments to the National Livestock Mission were introduced to safeguard indigenous species, along with financial assistance schemes for utilizing barren land as pasture. Moreover, premium amounts for insuring livestock will be reduced, alleviating the financial burden on livestock rearers and fostering an increase in animal numbers and income for livestock rearers.
Friends,
We, the people of Gujarat, are familiar with the challenges posed by water scarcity. In regions like Saurashtra, Kutch, and North Gujarat, we have witnessed countless animals trekking for miles in search of water during droughts and famine. Heartbreaking images of dying animals piled up have left a lasting impact. The introduction of Narmada water has transformed the fate of such areas, and we are determined to prevent such crises in the future. The construction of over 60 thousand Amrit Sarovars by the government will significantly contribute to the rural economy. Our endeavour is to equip small farmers in villages with modern technology. In Gujarat, the adoption of micro-irrigation and drip irrigation has surged in recent years, with farmers receiving assistance for drip irrigation. We have established numerous Kisan Samriddhi Kendras to provide farmers with scientific solutions closer to their villages. Additionally, efforts are underway to assist farmers in producing organic fertilizers.
Friends,
Our government prioritizes transforming Anna-data or farmers into Urja-data or energy and fertilizer providers. We are distributing solar pumps to farmers and facilitating the installation of small solar plants in their fields. Furthermore, arrangements are being made to purchase cow dung from cattle rearers under the Gobardhan Yojana. At our dairy plants, electricity is generated from cow dung, and the resulting organic fertiliser is made available to farmers at a nominal cost. This initiative will not only benefit farmers and animals but also improve soil health in agricultural fields. The biogas plant established by Amul in Banaskantha marks a significant stride in this direction.
Friends,
We are significantly expanding the scope of cooperation in the rural economy. For the first time, we have established a separate Ministry of Cooperation at the Centre. Presently, cooperative societies are being established in over 2 lakh villages across the country. These committees are being formed in various sectors such as farming, animal husbandry, pisciculture, and even in manufacturing under the 'Made in India' initiative. Tax reductions have also been implemented significantly for these societies. Additionally, we are actively promoting the formation of Farmer Producer Organizations (FPOs), with approximately 8000 out of the 10,000 FPOs already established. These organizations serve as significant platforms for small farmers, aiming to transform them into producers, agricultural entrepreneurs, and exporters. The BJP government is providing substantial financial assistance to Primary Agricultural Credit Societies (PACS), FPOs, and other cooperative societies. Moreover, we have allocated a fund of Rs 1 lakh crore for agriculture-related infrastructure in villages, which is benefitting farmers' cooperative organizations as well.
Friends,
Our government is also making record investments in modernizing infrastructure related to animal husbandry, with a special fund of Rs 30 thousand crore established for this purpose. Additionally, provisions have been made for increased interest rate rebates to dairy cooperative institutions. Substantial sums of money are being allocated for the modernization of dairy plants, with the inauguration of two significant projects under the Sabarkantha Milk Union today, including a modern plant capable of producing 800 tonnes of animal fodder per day.
Brothers & Sisters,
As I speak of a developed Bharat, I firmly believe in the collective efforts of everyone. Bharat has pledged to become a developed nation by its hundredth year of independence in 2047. Amul, as an organization, will also be celebrating its 75th anniversary then. I urge you all to leave with new resolutions today. Your significant role in fulfilling the nutritional needs of the rapidly growing population cannot be overstated. It's heartening to learn about your target of doubling the processing capacity of your plants in the next five years. Presently, Amul stands as the eighth-largest dairy company globally, but together, we aim to make it the world's largest dairy company at the earliest. Rest assured, the government stands firmly with you, and I guarantee unwavering support. And this is Modi's guarantee. Once again, congratulations to all on achieving this remarkable milestone of 50 years!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আমূল ফেডাৰেচনৰ জিচিএমএমএফৰ সোণালী জয়ন্তী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 FEB 2024 1:26PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী; গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল; মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী পৰশোত্তম ৰূপালা জী; সংসদৰ সন্মানীয় সহকৰ্মী চি আৰ পাটিল, আমূলৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী শামালভাই, আৰু ইয়াত সমবেত হোৱা মোৰ সকলো ভাই-ভনী!
৫০ বছৰ পূৰ্বে গুজৰাটৰ গাঁওবোৰে সামূহিকভাৱে ৰোপণ কৰা গছপুলিটো এতিয়া এটা ভয়ংকৰ বেন গছলৈ গজি উঠিছে। আজি এই বিশাল বেন গছজোপাৰ ডালবোৰ দেশৰ লগতে বিদেশতো বিস্তৃত হৈ পৰিছে। গুজৰাট সমবায় গাখীৰ বিপণন ফেডাৰেচনৰ সোণালী জয়ন্তী উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। লগতে গুজৰাটৰ গাখীৰ সমিতিৰ লগত জড়িত পুৰুষ-মহিলা প্ৰতিজন ব্যক্তিক প্ৰশংসা কৰিছো। ইয়াৰ উপৰিও এই যাত্ৰাৰ আন এক উল্লেখযোগ্য অংশীদাৰ, দুগ্ধ খণ্ডৰ প্ৰথম আৰু প্ৰধান অংশীদাৰ, আমাৰ পশুধনলৈ সেৱা জনাইছো। আজি এই প্ৰচেষ্টাৰ সফলতাত আমাৰ পশুধনৰ অমূল্য অৱদানক শ্ৰদ্ধা জনাইছো। তেওঁলোকৰ অবিহনে দুগ্ধ খণ্ড অসম্পূৰ্ণ, আৰু সেয়েহে, আমাৰ দেশৰ পশুধনৰ প্ৰতি মোৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা দেশত অসংখ্য ব্ৰেণ্ডৰ উত্থান ঘটিছে যদিও কোনোটোৱেই আমূলৰ দৰে নহয়। আজি আমূল ভাৰতৰ গো-পালকসকলৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু শক্তিৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে। আমূলে আস্থা, প্ৰগতি, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, আৰু কৃষকৰ সবলীকৰণক সামৰি লৈছে। ই পৰম্পৰাৰ সৈতে আধুনিকতাৰ সংমিশ্ৰণৰ সাৰ্থকতা, উচ্চ আকাংক্ষা, সংকল্প আৰু উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰ বৈশিষ্ট্যপূৰ্ণ আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ বাবে প্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰিছে। এতিয়া বিশ্বৰ ৫০খনতকৈও অধিক দেশলৈ আমূলৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰা হয়। ১৮ হাজাৰতকৈ অধিক দুগ্ধ সমবায় গোট, ৩৬ লাখৰো অধিক কৃষক, আৰু দৈনিক ৩.৫ কোটি লিটাৰ গাখীৰ সংগ্ৰহ কৰা নেটৱৰ্কৰ লগতে প্ৰতিদিনে গোপালকসকলক ২০০ কোটি টকাতকৈ অধিক অনলাইন পেমেণ্টৰ সৈতে আমূলৰ পৰিচালনাৰ পৰিসৰ সঁচাকৈয়ে অবিশ্বাস্য। ক্ষুদ্ৰ গোপালকৰ এই সংগঠনটোৱে সংগঠন আৰু সমবায় শক্তিৰ ওপৰত লাভৱান হৈ আহিছে।
ভাই-ভনীসকল,
ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ ভাগ্য গঢ় দিয়াত দূৰদৰ্শী সিদ্ধান্তৰ শক্তিৰ সাক্ষী হিচাপে আমূল থিয় দিছে। চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ দৃষ্টিভংগীৰে পৰিচালিত খেড়া দুগ্ধ সংঘ হিচাপে ইয়াৰ উৎপত্তিয়েই আজি আমি জনা আমূলৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। গুজৰাটত দুগ্ধ সমবায়ৰ প্ৰসাৰৰ জৰিয়তে, গুজৰাট দুগ্ধ বিপণন ফেডাৰেচন স্থাপনৰ দ্বাৰা শিখৰত উপনীত হোৱাৰ জৰিয়তে আমূলে চৰকাৰ আৰু সমবায়ৰ মাজত সফল সহযোগিতাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। এই সামূহিক প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বাবে আৰু প্ৰায় ৮ কোটি ব্যক্তিয়ে প্ৰত্যক্ষভাৱে দুগ্ধ উদ্যোগত জড়িত হৈ ভাৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ গাখীৰ উৎপাদনকাৰী ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। বিগত দশকত ভাৰতত গাখীৰৰ উৎপাদন প্ৰায় ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, জনমূৰি গাখীৰৰ উপলব্ধতা প্ৰায় ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। বিশ্বৰ দুগ্ধ খণ্ড ২ শতাংশৰ সামান্য হাৰত বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে ভাৰতৰ দুগ্ধ উদ্যোগটো আকৰ্ষণীয় ৬ শতাংশ হাৰত বিকশিত হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ এটা উল্লেখযোগ্য দিশ আছে যিটো প্ৰায়ে লক্ষ্যহীন হৈ থাকে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষে এই বিষয়টোৰ ওপৰত গভীৰভাৱে আলোকপাত কৰিবলৈ বিচাৰিছো। ১০ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱসায়েৰে ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ চালিকা শক্তি হৈছে দেশৰ মহিলা কৰ্মশক্তি। আমাৰ সমাজৰ ভিতৰত আমাৰ এনে মাতৃ, ভগ্নী, কন্যা আছে যিয়ে এই খণ্ডত অপৰিসীম অৰিহণা যোগায়। আনকি ধান, ঘেঁহু, চুপাৰিৰ দৰে মূল শস্যৰ কথা বিবেচনা কৰিলেও ইয়াৰ সংযুক্ত ব্যৱসায় দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে মিল নাথাকে। উল্লেখযোগ্য যে দুগ্ধ খণ্ডৰ ৭০ শতাংশ কাম, ইয়াৰ যথেষ্ট ব্যৱসায়ৰ সৈতে, আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাই কৰে। সঁচা অৰ্থত তেওঁলোক ভাৰতৰ দুগ্ধ উদ্যোগৰ মেৰুদণ্ড, নাৰীৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন। আজি অমুলে লাভ কৰা উল্লেখযোগ্য সফলতাৰ বহুলাংশে এই মহিলা কৰ্মশক্তিৰ বাবেই জগৰীয়া। ভাৰতে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে দুগ্ধ খণ্ডৰ সফলতাই এক গভীৰ প্ৰেৰণা হিচাপে থিয় দিছে। Iদৃঢ় বিশ্বাস যে ভাৰতৰ উন্নয়নক লাভান্বিত কৰিবলৈ দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণ বৃদ্ধি কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। সেয়েহে আমাৰ চৰকাৰে বিভিন্ন ফ্ৰণ্টত মহিলাসকলৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত অধ্যৱসায়ীভাৱে কাম কৰি আছে। ৩০ লাখ কোটিৰো অধিক ধন আগবঢ়োৱা চৰকাৰৰ মুদ্ৰা যোজনাৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ হিতাধিকাৰী মহিলা। বিগত দশকত আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলাৰ সংখ্যাই ১০ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে, বিজেপি চৰকাৰে ৬ লাখ কোটিতকৈ অধিক আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়াইছে। তদুপৰি পি এম আৱাস যোজনাৰ অধীনত প্ৰদান কৰা ৪ কোটি ঘৰৰ অধিকাংশই মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, যিয়ে সমাজত তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ ইংগিত দিয়ে। আপুনি হয়তো শুনিছে NaMo Drone Didi অভিযানৰ কথা, যাৰ লক্ষ্য হৈছে মহিলাসকলক আৰু অধিক সবলীকৰণ কৰা। এই পদক্ষেপৰ অধীনত গাঁৱৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহক ১৫ হাজাৰ আধুনিক ড্ৰ’ন প্ৰদান কৰা হৈছে, এই ড্ৰ’নসমূহ চলাবলৈ মহিলাসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। কীটনাশক স্প্ৰে’ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সাৰ বিতৰণলৈকে নামো ড্ৰ’ন দিদিসকলে গাঁৱৰ বিভিন্ন কাম-কাজত আগভাগ ল’বলৈ বেছি দিন নালাগিব।
বন্ধুসকল,
মই এই কথা জানিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো যে ইয়াত গুজৰাটত আমাৰ দুগ্ধ সমবায় সমিতিসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা মহিলাৰ সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। গুজৰাটত থকা সময়ছোৱাত আমি দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিলো। আমি নিশ্চিত কৰিলোঁ যে ডেইৰী পেমেণ্ট এই মহিলাসকলৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ জমা হয়। আজি এই প্ৰথা বজাই ৰখাৰ বাবে অমুলক প্ৰশংসা কৰিছো। প্ৰতিখন গাঁৱত মাইক্ৰ’ এটিএম স্থাপন কৰাৰ ফলত গৰু পালকসকলে নগদ ধন উলিওৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও পঞ্চমহল আৰু বানাস্কান্তত পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অদূৰ ভৱিষ্যতে গৰুপালকসকলক ৰূপে ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
গান্ধীজীয়ে বিখ্যাতভাৱে মন্তব্য কৰিছিল যে "ভাৰতৰ আত্মা ইয়াৰ গাঁৱত বাস কৰে"। এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক শক্তিশালী কৰাটো অতি জৰুৰী। গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাক খণ্ডিতভাৱে চোৱা-চিতা কৰা কেন্দ্ৰৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ দৰে নহয়, আমাৰ চৰকাৰে গাঁৱৰ জীৱনৰ বিভিন্ন দিশৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এক ব্যাপক পন্থা গ্ৰহণ কৰিছে। আমাৰ প্ৰধান গুৰুত্ব হৈছে ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ জীৱিকা বৃদ্ধি, পশুপালন খণ্ডৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা, পশুধনৰ স্বাস্থ্য আৰু মংগলৰ প্ৰসাৰ। গ্ৰাম্য অঞ্চলত মীনপালন আৰু মৌপালনৰ দৰে কাৰ্য্যকলাপক লালন-পালন কৰাৰ বাবেও আমি আগ্ৰহী। ইয়াৰ বাবে আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে গৰু পালক আৰু মাছমৰীয়াৰ বাবে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা প্ৰৱৰ্তন কৰিছো। ইয়াৰ উপৰিও আমি কৃষকসকলক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি স্থিতিস্থাপক আধুনিক বীজ প্ৰদান কৰিছো। ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছনৰ দৰে পদক্ষেপে গাখীৰ খোৱা প্ৰাণীৰ জাতৰ গুণগত মান বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে। ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগে দীৰ্ঘদিন ধৰি আমাৰ পশুধনক জুৰুলা কৰি আহিছে, যাৰ ফলত প্ৰতি বছৰে গৰু পালকসকলৰ যথেষ্ট লোকচান হৈছে। ইয়াক লাঘৱ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশজুৰি বিনামূলীয়া টিকাকৰণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে, ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগ কৰি ৬০ কোটি ভেকচিন প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ লক্ষ্য ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগ নিৰ্মূল কৰা।
বন্ধুসকল,
কালি গভীৰ নিশা কেবিনেট বৈঠকৰ সময়ত বিজেপি চৰকাৰে পশুধনৰ সৈতে জড়িত গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থাৰ কথা ঘোষণা কৰে। থলুৱা প্ৰজাতিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পশুধন অভিযানৰ সংশোধনীৰ লগতে বন্যাৰ্ত ভূমিক চৰণীয়া পথাৰ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল। তদুপৰি পশুধনৰ বীমাৰ বাবে প্ৰিমিয়ামৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰা হ’ব, যাৰ ফলত পশুপালকৰ ওপৰত আৰ্থিক বোজা কম হ’ব আৰু পশুপালকৰ বাবে পশুৰ সংখ্যা আৰু আয় বৃদ্ধিৰ পোষকতা হ’ব।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটত আমি অন্তৰংগভাৱে বুজি পাওঁ পানীৰ অভাৱত কঢ়িয়াই অনা কষ্ট। সৌৰাষ্ট্ৰ, কাচ, উত্তৰ গুজৰাটৰ দৰে অঞ্চলত আমি খৰাং আৰু দুৰ্ভিক্ষৰ সময়ত পানী বিচাৰি বিপুল দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰা অগণন জীৱ-জন্তুৰ সাক্ষী হৈছো। স্তূপ হৈ থকা মৃত্যুমুখত পৰা জীৱ-জন্তুৰ ভূতুনী ছবিবোৰে এৰি থৈ গৈছে এক অমলিন চিন। নৰ্মদা পানীৰ প্ৰৱৰ্তন এই ক্ষেত্ৰসমূহত এক পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, আৰু আমি ভৱিষ্যতে এনে সংকট দূৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ। ৬০ হাজাৰৰো অধিক অমৃত সৰোৱৰ নিৰ্মাণৰ বাবে চৰকাৰৰ এই পদক্ষেপে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সবলীকৰণ কৰা। গুজৰাটত শেহতীয়া বছৰবোৰত ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন আৰু ড্ৰিপ জলসিঞ্চনৰ ব্যৱহাৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে, কৃষকসকলে ড্ৰিপ জলসিঞ্চন ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ বাবে সমৰ্থন লাভ কৰিছে। বৈজ্ঞানিক সমাধান গাঁৱৰ ওচৰলৈ অনাৰ বাবে আমি অসংখ্য কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছো। তদুপৰি জৈৱিক সাৰ উৎপাদনত কৃষকসকলক সহায়ৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে পৰম্পৰাগতভাৱে "আন্না-ডাটা" নামেৰে জনাজাত কৃষকসকলক শক্তি আৰু সাৰ প্ৰদানকাৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যাৰ ফলত "উৰ্জা-ডাটা"লৈ পৰিণত হৈছে। আমি কৃষকসকলক সৌৰ পাম্প বিতৰণ কৰি তেওঁলোকৰ পথাৰত সৰু সৰু সৌৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছো। তদুপৰি গোবৰ্ধন যোজনাৰ অধীনত গৰু পালকৰ পৰা গৰুৰ গোবৰ ক্ৰয় কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আমাৰ দুগ্ধ উদ্যোগত গৰুৰ গোবৰৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰা হয়, আৰু তাৰ পৰা পোৱা জৈৱিক সাৰ কৃষকসকলক নামমাত্ৰ খৰচত যোগান ধৰা হয়। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে কৃষক আৰু পশু উভয়কে উপকৃত কৰাৰ লগতে কৃষি পথাৰত মাটিৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰা। বানাস্কান্তত আমুলৰ দ্বাৰা এটা বায়’গেছ উদ্যোগ স্থাপন কৰাটোৱে এই প্ৰচেষ্টাৰ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
বন্ধুসকল,
আমি গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত সহযোগিতাৰ পৰিসৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছো। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি কেন্দ্ৰত সুকীয়া সহযোগিতা মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰিছো। বৰ্তমান সমগ্ৰ দেশৰ ২ লাখৰো অধিক গাঁৱত সমবায় সমিতি স্থাপন কৰা হৈছে। এই সমিতিসমূহ ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ পদক্ষেপৰ অধীনত কৃষি, পশুপালন, মীনপালন, আনকি উৎপাদন ক্ষেত্ৰতো বিভিন্ন খণ্ডত গঠন কৰা হৈছে। এই সমাজসমূহৰ বাবে যথেষ্ট পৰিমাণৰ কৰ হ্ৰাস কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও আমি কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফ পি অ’) গঠনৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰসাৰিত হৈছো, ইতিমধ্যে ১০,০০০ এফ পি অ’ৰ ভিতৰত প্ৰায় ৮,০০০ টা এফ পি অ’ গঠন কৰা হৈছে। এই সংস্থাসমূহে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে উল্লেখযোগ্য মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে তেওঁলোকক উৎপাদক, কৃষি উদ্যোগী, আৰু ৰপ্তানিকাৰকলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা। বিজেপি চৰকাৰে প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (পিএচিএছ), এফপিঅ’, আৰু অন্যান্য সমবায় সমিতিসমূহক যথেষ্ট আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়াইছে। তদুপৰি আমি গাঁৱে-ভূঞে কৃষি সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাৰ পুঁজি আবণ্টন দিছো, যাৰ ফলত কৃষক সমবায় সংগঠনসমূহো উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও পশুপালনৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত অভিলেখ বিনিয়োগ কৰিছে, ইয়াৰ বাবে ৩০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিশেষ পুঁজি স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও দুগ্ধ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সুতৰ হাৰৰ ৰেহাই বৃদ্ধিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। দুগ্ধ উদ্যোগৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে যথেষ্ট পৰিমাণৰ ধন আবণ্টন দিয়া হৈছে, আজি সবৰকান্ত গাখীৰ সংঘৰ অধীনত দুটা উল্লেখযোগ্য প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে, য’ত প্ৰতিদিনে ৮০০ টন পশুৰ খাদ্য উৎপাদন কৰিব পৰা আধুনিক উদ্যোগ এটাও আছে।
ভাই-ভনীসকল,
মই এক উন্নত ভাৰতৰ কথা কোৱাৰ লগে লগে, মই সকলোৰে সামূহিক প্ৰচেষ্টাত দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰো। ভাৰতে ২০৪৭ চনত স্বাধীনতাৰ শততম বছৰৰ ভিতৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। আমুলে, এটা সংগঠন হিচাপে, তেতিয়া ইয়াৰ 75 তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব। মই আপোনালোক সকলোকে আজি নতুন সংকল্প লৈ যাবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। দ্ৰুতগতিত বৰ্ধিত জনসংখ্যাৰ পুষ্টিগত প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত আপোনাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা অতিৰিক্ত কৰিব নোৱাৰি। পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত আপোনাৰ উদ্ভিদৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতা দুগুণ কৰাৰ আপোনাৰ লক্ষ্যৰ বিষয়ে জানি আনন্দিত হৈছে। বৰ্তমান, আমুল বিশ্বব্যাপী অষ্টম সৰ্ববৃহৎ দুগ্ধ কোম্পানী হিচাপে থিয় হৈ আছে, কিন্তু একেলগে, আমি ইয়াক অতি সোনকালে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দুগ্ধ কোম্পানী হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো। নিশ্চিত হওক, চৰকাৰে আপোনাৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে, আৰু মই অটল সমৰ্থনৰ নিশ্চয়তা দিওঁ। আৰু এইটো মোডীৰ গেৰাণ্টি। আকৌ এবাৰ, 50 বছৰৰ এই উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন!
বহু বহু ধন্যবাদ!
টোকা - মূল ভাষণটো হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা হৈছিল।