ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିୟାଣାର ରେଓ୍ଵାରିରେ ୯,୭୫୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରାୟ ୫,୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଗୁରୁଗ୍ରାମ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ପାଖାପାଖି ୧୬୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏମ୍ସ ରେୱାରୀ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ
କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରର ଜ୍ୟୋତିସାରଠାରେ ଅନୁଭୂତିମୂଳକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ 'ଅନୁଭବ କେନ୍ଦ୍ର'ର ଉଦଘାଟନ
ଏକାଧିକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ
ରୋହତକ-ମେହମ-ହାନ୍ସି ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ହରିୟାଣାର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
"ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ"
"ଅନୁଭବ କେନ୍ଦ୍ର ଜ୍ୟୋତିସାର ଭଗବତ ଗୀତାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇବ"
ହରିୟାଣା ସରକାର ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି
"ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପରେ ହରିୟାଣା ନିଜର ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି"
"ହରିୟାଣା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଅର୍ଥ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି"
16 FEB 2024 3:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ହରିୟାଣାର ରେଓ୍ଵାରିଠାରେ ୯୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରେଳ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୀର ରେଓ୍ଵାଡିଙ୍କ ଭୂମିରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅଞ୍ଚଳବାସୀଙ୍କ ସ୍ନେହ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ୨୦୧୩ରେ ରେୱାରୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ସମ୍ପତ୍ତି । ବିଶ୍ୱରେ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଭାରତକୁ ସେ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ୟୁଏଇ ଏବଂ କତାର ଗସ୍ତ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସଦ୍ଭାବନା ପାଇଁ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେହିପରି ଜି-୨୦, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଉନ୍ନତି ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଯୋଗୁଁ ବଡ଼ ସଫଳତା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ଜରୁରୀ । ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ସହିତ ସଡ଼କ ପଥ ଓ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବାକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏମ୍ସ ରେଓ୍ଵାରି, ଗୁରୁଗ୍ରାମ ମେଟ୍ରୋ, ଅନେକ ରେଳ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସହିତ ଅନୁଭୂତିମୂଳକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ - ଅନୁଭବ କେନ୍ଦ୍ର ଜ୍ୟୋତିସାର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଅନୁଭବ କେନ୍ଦ୍ର ଜ୍ୟୋତିସାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭଗବତ ଗୀତାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ହରିୟାଣାର ଗୌରବମୟ ଭୂମିର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବ । ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସେ ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
'ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି'କୁ ନେଇ ଜାତୀୟ ତଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚର୍ଚ୍ଚା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଓ୍ଵାରି ହେଉଛି 'ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି'ର ପ୍ରଥମ ସାକ୍ଷୀ। ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମରେ ଦେଶର ଗୌରବ ଏବଂ ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ସେ ଏଠାରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେହିପରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ଦେଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅନୁଯାୟୀ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ମହିଳା, ପଛୁଆ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ମିଳୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଓ୍ଵାରିରେ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ 'ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ ଓ୍ଵାନ ପେନ୍ସନ୍'ର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ହରିୟାଣାର ଅନେକ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ରେୱାରୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଓଆରଓପିର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର ଓଆରଓପି ପାଇଁ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯାହା କେବଳ ରେଓ୍ଵାରିରେ ସୈନିକଙ୍କ ପରିବାରକୁ ମିଳିଥିବା ରାଶିଠାରୁ କମ୍।
ଆଜିର ଶିଳାନ୍ୟାସ ପରେ ରେଓ୍ଵାରିରେ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ରେଓ୍ଵାରି ଏମ୍ସର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ରେଓ୍ଵାରି ଏମ୍ସ ହେଉଛି ୨୨ତମ ଏମ୍ସ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଟି ନୂତନ ଏମ୍ସ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ହରିୟାଣାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଭଲ ଏବଂ ଖରାପ ଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ତୁଳନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ହରିୟାଣାରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିବା ନୀତିକୁ ପାଳନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟ ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହରିୟାଣାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ସେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସଡ଼କ, ରେଳ କିମ୍ବା ମେଟ୍ରୋ ସେବା ହେଉ, ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଦକ୍ଷିଣ ହରିୟାଣାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଦିଲ୍ଲୀ-ଦୌସା-ଲାଲସୋଟ ସେକ୍ସନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦଘାଟନ ହୋଇସାରିଥିବା ବେଳେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ହରିୟାଣାର ଗୁରୁଗ୍ରାମ, ପଲୱାଲ ଏବଂ ନୁହ ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ହରିୟାଣାର ବାର୍ଷିକ ରେଳ ବଜେଟ୍ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏବେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସେ ରୋହତକ-ମେହମ-ହଂସି ଏବଂ ଜିନ୍ଦ-ସୋନିପତ ପାଇଁ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଅମ୍ବାଲା କ୍ୟାଣ୍ଟ-ଦପର ଭଳି ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ।
ଶତାଧିକ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କଂପାନି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟରେ ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହରିୟାଣା ନିଜର ଏକ ବଡ଼ ନାମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ୩୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କାର୍ପେଟ୍ ରପ୍ତାନି କରନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି । ହରିୟାଣାର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ଆଗେଇ ନେଉଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପାନିପତ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ, ଫରିଦାବାଦ ବୟନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ, ଗୁରୁଗ୍ରାମ ରେଡିମେଡ୍ ପୋଷାକ ପାଇଁ, ସୋନିପତ ବୈଷୟିକ ବସ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏବଂ ଭିୱାନୀ ଅଣ ବୁଣା-ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ପୁରୁଣା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଓ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ରାଜ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ରେଓ୍ଵାରିରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ପିତ୍ତଳ କାରିଗରୀ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାରିଗରୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୮ଟି ବୃତ୍ତି ସହ ଜଡ଼ିତ ଏଭଳି ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍-ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି, ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କୁ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ଋଣ ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏବଂ ରାସ୍ତାକଡ଼ରେ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ରାଜ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଯୋଡିବା ସହିତ ଜଳ ଯୋଗାଣର ଉପଯୋଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଲଖପତି ଦିଦି ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧ କୋଟି ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୩ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କୃଷିରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ହରିୟାଣାର ପ୍ରଥମ ଥର ଭୋଟରଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ହରିୟାଣା ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସମ୍ଭାବନାର ରାଜ୍ୟ"। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ହେଉ କି ବୟନଶିଳ୍ପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉ କି ବାଣିଜ୍ୟ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହରିଆଣାକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟ ରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । "ହରିୟାଣା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ହରିୟାଣା ର ରାଜ୍ୟପାଳ ବନ୍ଦାରୁ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ ଏବଂ ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଖଟ୍ଟରଙ୍କ ସମେତ ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବିଧାୟକମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୫୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଗୁରୁଗ୍ରାମ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ସମୁଦାୟ ୨୮.୫ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମିଲେନିୟମ ସିଟି ସେଣ୍ଟରକୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିହାର ଫେଜ୍ -୫ କୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ସାଇବର ସିଟି ନିକଟ ମୌଲସରୀ ଆଭେନ୍ୟୁ ଷ୍ଟେସନରେ ରାପିଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଗୁରୁଗ୍ରାମର ବର୍ତ୍ତମାନର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କରେ ମିଶ୍ରଣ ହେବ । ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସ୍ପର ରହିବ । ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଦ୍ରୁତ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ହରିୟାଣାର ରେଓ୍ଵାରିସ୍ଥିତ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏମ୍ସ)ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି। ପାଖାପାଖି ୧୬୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏମ୍ସ ରେଓ୍ଵାରିର ମାଜରା ମୁସ୍ତିଲ ଭାଲଖୀ ଗ୍ରାମରେ ୨୦୩ ଏକର ଜମିରେ ବିକଶିତ ହେବ। ଏଥିରେ ୭୨୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ହସ୍ପିଟାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ୧୦୦ ସିଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ୬୦ ସିଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ନର୍ସିଂ କଲେଜ, ୩୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆୟୁଷ ବ୍ଲକ, ଅଧ୍ୟାପକ ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସିକ ବାସଗୃହ, ୟୁଜି ଓ ପିଜି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ହଷ୍ଟେଲ ଆବାସ ରହିବ। ଏହା ସହିତ ରାତ୍ରି ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ, ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ୍, ଅଡିଟୋରିୟମ ଇତ୍ୟାଦି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା (ପିଏମଏସଏସୱାଇ) ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାପିତ ଏମ୍‌ସ ରେୱାରି ହରିଆଣାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ତୃତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମିଳିପାରିବ। ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଡିଓଲୋଜି, ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋଏଣ୍ଟ୍ରୋଲୋଜି, ନେଫ୍ରୋଲୋଜି, ୟୁରୋଲୋଜି, ନ୍ୟୁରୋଲୋଜି, ନ୍ୟୁରୋସର୍ଜରି, ମେଡିକାଲ ଅଙ୍କୋଲୋଜି, ସର୍ଜିକାଲ ଅଙ୍କୋଲୋଜି, ଏଣ୍ଡୋକ୍ରିନୋଲୋଜି, ବର୍ନସ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ସର୍ଜରୀ ସମେତ ୧୮ଟି ସ୍ପେଶାଲିଟି ଏବଂ ୧୭ଟି ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟିରେ ରୋଗୀ ସେବା ସେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଇଣ୍ଟେନ୍ସିଭ୍ କେୟାର ୟୁନିଟ୍, ଜରୁରୀକାଳୀନ ଏବଂ ଟ୍ରମା ୟୁନିଟ୍, ଷୋହଳଟି ମଡ୍ୟୁଲାର ଅପରେସନ୍ ଥିଏଟର, ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ଲାବୋରେଟୋରି, ବ୍ଲଡ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଫାର୍ମାସି ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ରହିବ। ହରିୟାଣାରେ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ, ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ତୃତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରଠାରେ ନବନିର୍ମିତ ଅନୁଭବ କେନ୍ଦ୍ର ଜ୍ୟୋତିସାରକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ପାଖାପାଖି ୨୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ୧୭ ଏକର ପରିମିତ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ୧,୦୦,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟରୁ ଅଧିକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସ୍ଥାନ ରହିଛି। ଏହା ମହାଭାରତର ମହାକାବ୍ୟ କାହାଣୀ ଏବଂ ଗୀତାର ଶିକ୍ଷାକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବ । ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଅନୁଭୂତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଅଗମେଣ୍ଟେଡ୍ ରିଆଲିଟି (ଏଆର), ଥ୍ରିଡି ଲେଜର ଏବଂ ପ୍ରୋଜେକ୍ସନ ମ୍ୟାପିଂ ସମେତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଜ୍ୟୋତିସର, କୁରୁକ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଏକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଅର୍ଜୁନଙ୍କୁ ଭଗବତ ଗୀତାର ଅନନ୍ତ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଧିକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେବ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରେଓ୍ଵାରି-କାଠୁବାସ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ (୨୭.୭୩ କିଲୋମିଟର); କାଥୁୱାସ-ନାରନୌଲ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ (୨୪.୧୨ କିଲୋମିଟର); ଭିୱାନୀ-ଡୋଭ ଭାଲି ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ (୪୨.୩୦ କିଲୋମିଟର); ଏବଂ ମନହେରୁ-ବାୱାନୀ ଖେରା ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ (୩୧.୫୦ କିଲୋମିଟର)। ଏହି ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦୋହରାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଚଳାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରୋହତକ-ମେହମ-ହଂସି ରେଳ ଲାଇନ (୬୮ କିଲୋମିଟର)କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ, ଯାହା ରୋହତକ ଏବଂ ହିସାର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ସେ ରୋହତକ-ମେହମ-ହଂସି ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ରୋହତକ ଏବଂ ହିସାର ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ରେଳ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 9,750 crores in Rewari, Haryana
Lays foundation stone for Gurugram Metro Rail project to be developed at a cost of about Rs 5,450 crores
Lays foundation stone for AIIMS Rewari to be built at a cost of about Rs 1,650 crores
Inaugurates experiential museum ‘Anubhav Kendra’ at Jyotisar, Kurukshetra
Lays foundation stone and dedicates to nation multiple railway projects
Flags off train service in the Rohtak-Meham-Hansi section
“Double engine government of Haryana is committed to building world-class infrastructure”
“Very important for Haryana to become developed to make Viksit Bharat”
“Anubhav Kendra Jyotisar will introduce the world to the lessons by Lord Shri Krishna in Bhagavad Gita”
“Haryana Government has done commendable work to resolve water-related issues”
“Haryana making a huge name for itself in the textile and apparel industry”
“Haryana is emerging as a top state for investment, and increasing investment means an increase in new job opportunities”
16 FEB 2024 3:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 9750 crores in Rewari, Haryana today. The projects cater to several important sectors concerning urban transport, health, rail and tourism. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibitions showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to the land of the bravehearts Rewari and underlined the affection of the people of the region for him. He recalled his first programme as PM candidate in 2013 in Rewari and remembered the good wishes of the people. The Prime Minister said that the blessings of the people are a huge asset for him. He credited the blessings of the people to India soaring to new heights in the world. Talking about his visit to UAE and Qatar, the Prime Minister credited the people of India for the honor and goodwill that India enjoys on the global stage. Similarly, he said that the G20, Chandrayaan, and the rise of the Indian economy from 11th to 5th place, were great successes due to the support of the public. He sought people’s blessings for making India the 3rd largest economy in the world in the coming years.
The Prime Minister said that the development of Haryana is necessary for the nation to become Viksit Bharat. He mentioned dedicating to the nation and laying the foundation stone of multiple development projects today worth about Rs 10,000 crores for the modernization of roadways and railway networks along with well-equipped hospitals for the development of Haryana. Listing out the development projects, the Prime Minister mentioned AIIMS Rewari, Gurugram Metro, several rail lines and new trains along with the experiential museum - Anubhav Kendra Jyotisar. Throwing light on Anubhav Kendra Jyotisar, the Prime Minister said that it will introduce the world to the lessons by Lord Shri Krishna in Bhagavad Gita as well as highlight the contributions of the glorious land of Haryana in Indian culture. He congratulated the people of Haryana for the development projects of today.
Talking about the national and even global buzz about ‘Modi’s Guarantee’, PM Modi said that Rewari is the first witness of ‘Modi’s Guarantee’. He recalled guarantees that he furnished here about the prestige of the country and Shri Ram Temple in Ayodhya Dham which have seen the light of the Day. Similarly, Article 370 was abrogated as per the guarantee given by the PM Modi. “Today women, backwards, dalits, tribals are getting their rights in Jammu and Kashmir”, he added.
The Prime Minister recalled accomplishing the guarantee of ‘One Rank One Pension’ to ex-servicemen here in Rewari and informed about providing about Rs 1 lakh crores so far, where many ex-servicemen from Haryana have reaped its benefits. In Rewari, the Prime Minister informed that beneficiaries of OROP have received more than Rs 600 crores so far. He also pointed out that the previous government had earmarked a budget of Rs 500 crores for OROP which is less than the amount received by the families of the servicemen in Rewari alone.
Guarantee of establishment of AIIMS at Rewari was similarly fulfilled with today’s foundation stone laying. The Prime Minister assured that he will also inaugurate Rewari AIIMS. He said this will ensure better treatment and opportunity to become a doctor for the local citizens. Noting that Rewari AIIMS is the 22nd AIIMS, PM Modi informed that 15 new AIIMS have been sanctioned in the last 10 years. More than 300 medical colleges came into being in the last 10 years. In Haryana too, work is going on to ensure at least one medical college in every district.
The Prime Minister drew the comparison between the good and bad governance of the present and the past governments and highlighted the presence of double-engine government in Haryana for the past 10 years. He informed that the state stands at the top when it comes to abiding by policies formulated by the central government for the welfare of the poor. He touched upon Haryana’s growth in the agricultural sector and the state’s expansion of industries. He also highlighted the fast-paced development of South Haryana which lagged for decades, be it road, rail or metro services. PM Modi informed that the first phase of Delhi-Dausa-Lalsot section of the Delhi-Mumbai Expressway has already been inaugurated, while adding that the Delhi-Mumbai Expressway, the longest expressway in India, passes through Gurugram, Palwal and Nuh districts of Haryana.
Prime Minister Modi informed that the annual railway budget of Haryana which was around Rs 300 crores on average before 2014 has now been increased to Rs 3,000 crores in the last 10 years. He mentioned new railway lines for Rohtak-Meham-Hansi and Jind-Sonipat and the doubling of lines like Ambala Cantt-Dappar and said that it will enhance Ease of Living and Ease of Doing Business while benefiting lakhs of people
The Prime Minister also commended the work of the state government in resolving the water-related issues in the state which is now home to hundreds of multinational companies creating employment for the youth.
PM Modi said that Haryana is making a huge name for itself when it comes to the textile and apparel industry which exports more than 35 percent of the carpets and manufactures about 20 percent of the garments in India. Touching upon the small-scale industries taking Haryana's textile industry forward, the Prime Minister highlighted that Panipat is famous for handloom products, Faridabad for textile production, Gurugram for readymade garments, Sonipat for technical textiles and Bhiwani for non-woven-textiles. The Prime Minister informed about the Central Government’s assistance worth lakhs of crores of rupees to MSMEs and small-scale industries in the last 10 years, resulting in the strengthening of old small scale industries and cottage industries while also establishing thousands of new industries in the state.
Throwing light on the brass workmanship and handicraft workmanship of the Vishwakarma in Rewari, the Prime Minister highlighted the launch of PM-Vishwakarma Yojna for such traditional artisans related to 18 professions. He informed that lakhs of beneficiaries across the country are becoming part of PM Vishwakarma Yojana and the government is going to spend Rs 13,000 crores to transform the lives of our traditional artisans and their families.
“Modi's guarantee is meant for those who do not have anything to guarantee to the banks”, the Prime Minister said, as he mentioned providing PM Kisan Samman Nidhi to the small farmers, Mudra Yojna for collateral-free loans to the poor, Dalit, backwards and OBC communities and PM Swanidhi Yojana for the street vendors.
Touching upon the welfare of women in the state, the Prime Minister mentioned free gas connections and tapped water supply along with connecting 10 crore women across the country with self-help groups including lakhs of women from Haryana. He also mentioned financial assistance worth lakhs of crores of rupees for these self-help groups. Speaking about the Lakhpati Didi schemes, the Prime Minister informed that 1 crore women have become Lakhpati Didi so far while work is underway to increase their number to 3 crores under this year’s Budget. The Prime Minister also touched upon NaMo Drone Didi Scheme where groups of women are being trained to operate for usage in farming, thereby creating additional income for them.
“Haryana is a state of amazing possibilities”, the Prime Minister said emphasizing the bright future for the first-time voters of Haryana. He underlined that the double-engine government is striving to make Haryana a developed state and create new employment opportunities in every sector, be it technology or textile, tourism or trade. “Haryana is emerging as a good state for investment, and increasing investment means an increase in new job opportunities”, the Prime Minister concluded.
Governor of Haryana, Bandaru Dattatreya and Chief Minister of Haryana, Shri Manohar Lal Khattar were present on the occasion among others including other Ministers of the Haryana Government and MLAs.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of Gurugram Metro Rail project to be developed at a cost of about Rs 5450 crores. The project, with a total length of 28.5 kms, will connect Millennium City Centre to Udyog Vihar Phase-5 and merge into the existing metro network of Rapid Metro Rail Gurugram at Moulsari Avenue station near Cyber City. It will also have a spur at Dwarka Expressway. The project is an important step towards realizing the Prime Minister’s vision to provide citizens with world-class environment-friendly mass rapid urban transport systems.
In line with the Prime Minister’s vision to strengthen public health infrastructure across the country, the foundation stone of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Rewari, Haryana is being laid. To be built at a cost of about Rs 1650 crores, AIIMS Rewari will be developed on 203 acres of land at village Majra Mustil Bhalkhi in Rewari. It will have facilities including the Hospital Complex with 720 beds, Medical College with 100 seats, Nursing College with 60 seats, AYUSH Block with 30 beds, residential accommodation for faculty and staff, hostel accommodation for UG and PG students, Night Shelter, Guest House, Auditorium etc. Established under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY), AIIMS Rewari will provide comprehensive, quality and holistic tertiary care health services to the people of Haryana. The facilities include patient care services in 18 Specialities and 17 Super Specialities including Cardiology, Gastroenterology, Nephrology, Urology, Neurology, Neurosurgery, Medical Oncology, Surgical Oncology, Endocrinology, Burns & Plastic Surgery. The Institute will also have facilities for Intensive Care Unit, Emergency & Trauma Unit, sixteen Modular Operation Theatres, Diagnostic Laboratories, Blood Bank, Pharmacy etc. The establishment of AIIMS in Haryana is an important milestone in providing comprehensive, quality and holistic tertiary care health services to the people of Haryana.
The Prime Minister inaugurated a newly built Anubhav Kendra Jyotisar, Kurukshetra. This experiential museum has been built at a cost of around 240 crores. The museum spans over 17 acres, encompassing over 100,000 square feet of indoor space. It will vividly bring the epic narrative of the Mahabharata and the teachings of the Gita to life. The museum also leverages cutting-edge technology, including Augmented Reality (AR), 3D laser, and projection mapping to enrich the experience of visitors. Jyotisar, Kurukshetra is the sacred site where Lord Krishna imparted the eternal wisdom of the Bhagavad Gita to Arjuna.
The Prime Minister also laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple railway projects. The projects whose foundation stone will be laid include the doubling of the Rewari-Kathuwas rail line (27.73 Km); doubling of the Kathuwas-Narnaul rail line (24.12 Km); doubling of the Bhiwani-Dobh Bhali rail line (42.30 Km); and doubling of Manheru-Bawani Khera rail line (31.50 Km). Doubling these railway lines will augment the rail infrastructure in the region and help in the timely running of both passenger and freight trains. The Prime Minister dedicated to the nation the Rohtak-Meham-Hansi rail line (68 kms), which will reduce the travel time between Rohtak and Hisar. He also flagged off train service in the Rohtak-Meham-Hansi section, which will improve rail connectivity in Rohtak and Hisar region benefiting the rail passengers.