Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 9,750 crores in Rewari, Haryana
Lays foundation stone for Gurugram Metro Rail project to be developed at a cost of about Rs 5,450 crores
Lays foundation stone for AIIMS Rewari to be built at a cost of about Rs 1,650 crores
Inaugurates experiential museum ‘Anubhav Kendra’ at Jyotisar, Kurukshetra
Lays foundation stone and dedicates to nation multiple railway projects
Flags off train service in the Rohtak-Meham-Hansi section
“Double engine government of Haryana is committed to building world-class infrastructure”
“Very important for Haryana to become developed to make Viksit Bharat”
“Anubhav Kendra Jyotisar will introduce the world to the lessons by Lord Shri Krishna in Bhagavad Gita”
“Haryana Government has done commendable work to resolve water-related issues”
“Haryana making a huge name for itself in the textile and apparel industry”
“Haryana is emerging as a top state for investment, and increasing investment means an increase in new job opportunities”
16 FEB 2024 3:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 9750 crores in Rewari, Haryana today. The projects cater to several important sectors concerning urban transport, health, rail and tourism. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibitions showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to the land of the bravehearts Rewari and underlined the affection of the people of the region for him. He recalled his first programme as PM candidate in 2013 in Rewari and remembered the good wishes of the people. The Prime Minister said that the blessings of the people are a huge asset for him. He credited the blessings of the people to India soaring to new heights in the world. Talking about his visit to UAE and Qatar, the Prime Minister credited the people of India for the honor and goodwill that India enjoys on the global stage. Similarly, he said that the G20, Chandrayaan, and the rise of the Indian economy from 11th to 5th place, were great successes due to the support of the public. He sought people’s blessings for making India the 3rd largest economy in the world in the coming years.
The Prime Minister said that the development of Haryana is necessary for the nation to become Viksit Bharat. He mentioned dedicating to the nation and laying the foundation stone of multiple development projects today worth about Rs 10,000 crores for the modernization of roadways and railway networks along with well-equipped hospitals for the development of Haryana. Listing out the development projects, the Prime Minister mentioned AIIMS Rewari, Gurugram Metro, several rail lines and new trains along with the experiential museum - Anubhav Kendra Jyotisar. Throwing light on Anubhav Kendra Jyotisar, the Prime Minister said that it will introduce the world to the lessons by Lord Shri Krishna in Bhagavad Gita as well as highlight the contributions of the glorious land of Haryana in Indian culture. He congratulated the people of Haryana for the development projects of today.
Talking about the national and even global buzz about ‘Modi’s Guarantee’, PM Modi said that Rewari is the first witness of ‘Modi’s Guarantee’. He recalled guarantees that he furnished here about the prestige of the country and Shri Ram Temple in Ayodhya Dham which have seen the light of the Day. Similarly, Article 370 was abrogated as per the guarantee given by the PM Modi. “Today women, backwards, dalits, tribals are getting their rights in Jammu and Kashmir”, he added.
The Prime Minister recalled accomplishing the guarantee of ‘One Rank One Pension’ to ex-servicemen here in Rewari and informed about providing about Rs 1 lakh crores so far, where many ex-servicemen from Haryana have reaped its benefits. In Rewari, the Prime Minister informed that beneficiaries of OROP have received more than Rs 600 crores so far. He also pointed out that the previous government had earmarked a budget of Rs 500 crores for OROP which is less than the amount received by the families of the servicemen in Rewari alone.
Guarantee of establishment of AIIMS at Rewari was similarly fulfilled with today’s foundation stone laying. The Prime Minister assured that he will also inaugurate Rewari AIIMS. He said this will ensure better treatment and opportunity to become a doctor for the local citizens. Noting that Rewari AIIMS is the 22nd AIIMS, PM Modi informed that 15 new AIIMS have been sanctioned in the last 10 years. More than 300 medical colleges came into being in the last 10 years. In Haryana too, work is going on to ensure at least one medical college in every district.
The Prime Minister drew the comparison between the good and bad governance of the present and the past governments and highlighted the presence of double-engine government in Haryana for the past 10 years. He informed that the state stands at the top when it comes to abiding by policies formulated by the central government for the welfare of the poor. He touched upon Haryana’s growth in the agricultural sector and the state’s expansion of industries. He also highlighted the fast-paced development of South Haryana which lagged for decades, be it road, rail or metro services. PM Modi informed that the first phase of Delhi-Dausa-Lalsot section of the Delhi-Mumbai Expressway has already been inaugurated, while adding that the Delhi-Mumbai Expressway, the longest expressway in India, passes through Gurugram, Palwal and Nuh districts of Haryana.
Prime Minister Modi informed that the annual railway budget of Haryana which was around Rs 300 crores on average before 2014 has now been increased to Rs 3,000 crores in the last 10 years. He mentioned new railway lines for Rohtak-Meham-Hansi and Jind-Sonipat and the doubling of lines like Ambala Cantt-Dappar and said that it will enhance Ease of Living and Ease of Doing Business while benefiting lakhs of people
The Prime Minister also commended the work of the state government in resolving the water-related issues in the state which is now home to hundreds of multinational companies creating employment for the youth.
PM Modi said that Haryana is making a huge name for itself when it comes to the textile and apparel industry which exports more than 35 percent of the carpets and manufactures about 20 percent of the garments in India. Touching upon the small-scale industries taking Haryana's textile industry forward, the Prime Minister highlighted that Panipat is famous for handloom products, Faridabad for textile production, Gurugram for readymade garments, Sonipat for technical textiles and Bhiwani for non-woven-textiles. The Prime Minister informed about the Central Government’s assistance worth lakhs of crores of rupees to MSMEs and small-scale industries in the last 10 years, resulting in the strengthening of old small scale industries and cottage industries while also establishing thousands of new industries in the state.
Throwing light on the brass workmanship and handicraft workmanship of the Vishwakarma in Rewari, the Prime Minister highlighted the launch of PM-Vishwakarma Yojna for such traditional artisans related to 18 professions. He informed that lakhs of beneficiaries across the country are becoming part of PM Vishwakarma Yojana and the government is going to spend Rs 13,000 crores to transform the lives of our traditional artisans and their families.
“Modi's guarantee is meant for those who do not have anything to guarantee to the banks”, the Prime Minister said, as he mentioned providing PM Kisan Samman Nidhi to the small farmers, Mudra Yojna for collateral-free loans to the poor, Dalit, backwards and OBC communities and PM Swanidhi Yojana for the street vendors.
Touching upon the welfare of women in the state, the Prime Minister mentioned free gas connections and tapped water supply along with connecting 10 crore women across the country with self-help groups including lakhs of women from Haryana. He also mentioned financial assistance worth lakhs of crores of rupees for these self-help groups. Speaking about the Lakhpati Didi schemes, the Prime Minister informed that 1 crore women have become Lakhpati Didi so far while work is underway to increase their number to 3 crores under this year’s Budget. The Prime Minister also touched upon NaMo Drone Didi Scheme where groups of women are being trained to operate for usage in farming, thereby creating additional income for them.
“Haryana is a state of amazing possibilities”, the Prime Minister said emphasizing the bright future for the first-time voters of Haryana. He underlined that the double-engine government is striving to make Haryana a developed state and create new employment opportunities in every sector, be it technology or textile, tourism or trade. “Haryana is emerging as a good state for investment, and increasing investment means an increase in new job opportunities”, the Prime Minister concluded.
Governor of Haryana, Bandaru Dattatreya and Chief Minister of Haryana, Shri Manohar Lal Khattar were present on the occasion among others including other Ministers of the Haryana Government and MLAs.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of Gurugram Metro Rail project to be developed at a cost of about Rs 5450 crores. The project, with a total length of 28.5 kms, will connect Millennium City Centre to Udyog Vihar Phase-5 and merge into the existing metro network of Rapid Metro Rail Gurugram at Moulsari Avenue station near Cyber City. It will also have a spur at Dwarka Expressway. The project is an important step towards realizing the Prime Minister’s vision to provide citizens with world-class environment-friendly mass rapid urban transport systems.
In line with the Prime Minister’s vision to strengthen public health infrastructure across the country, the foundation stone of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Rewari, Haryana is being laid. To be built at a cost of about Rs 1650 crores, AIIMS Rewari will be developed on 203 acres of land at village Majra Mustil Bhalkhi in Rewari. It will have facilities including the Hospital Complex with 720 beds, Medical College with 100 seats, Nursing College with 60 seats, AYUSH Block with 30 beds, residential accommodation for faculty and staff, hostel accommodation for UG and PG students, Night Shelter, Guest House, Auditorium etc. Established under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY), AIIMS Rewari will provide comprehensive, quality and holistic tertiary care health services to the people of Haryana. The facilities include patient care services in 18 Specialities and 17 Super Specialities including Cardiology, Gastroenterology, Nephrology, Urology, Neurology, Neurosurgery, Medical Oncology, Surgical Oncology, Endocrinology, Burns & Plastic Surgery. The Institute will also have facilities for Intensive Care Unit, Emergency & Trauma Unit, sixteen Modular Operation Theatres, Diagnostic Laboratories, Blood Bank, Pharmacy etc. The establishment of AIIMS in Haryana is an important milestone in providing comprehensive, quality and holistic tertiary care health services to the people of Haryana.
The Prime Minister inaugurated a newly built Anubhav Kendra Jyotisar, Kurukshetra. This experiential museum has been built at a cost of around 240 crores. The museum spans over 17 acres, encompassing over 100,000 square feet of indoor space. It will vividly bring the epic narrative of the Mahabharata and the teachings of the Gita to life. The museum also leverages cutting-edge technology, including Augmented Reality (AR), 3D laser, and projection mapping to enrich the experience of visitors. Jyotisar, Kurukshetra is the sacred site where Lord Krishna imparted the eternal wisdom of the Bhagavad Gita to Arjuna.
The Prime Minister also laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple railway projects. The projects whose foundation stone will be laid include the doubling of the Rewari-Kathuwas rail line (27.73 Km); doubling of the Kathuwas-Narnaul rail line (24.12 Km); doubling of the Bhiwani-Dobh Bhali rail line (42.30 Km); and doubling of Manheru-Bawani Khera rail line (31.50 Km). Doubling these railway lines will augment the rail infrastructure in the region and help in the timely running of both passenger and freight trains. The Prime Minister dedicated to the nation the Rohtak-Meham-Hansi rail line (68 kms), which will reduce the travel time between Rohtak and Hisar. He also flagged off train service in the Rohtak-Meham-Hansi section, which will improve rail connectivity in Rohtak and Hisar region benefiting the rail passengers.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাৰিয়ানাৰ ৰেৱাৰীত ৯,৭৫০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰায় ৫,৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰিব লগা ‘গুৰুগ্ৰাম মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
প্ৰায় ১,৬৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া ‘এইমছ ৰেৱাৰী’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
কুৰুক্ষেত্ৰৰ জ্যোতিসাৰত পৰীক্ষামূলক সংগ্ৰহালয় 'অনুভৱ কেন্দ্ৰ' উদ্বোধন কৰে
আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে একাধিক ৰেল প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ৰোহতক-মেহম-হাঁছী শাখাত ৰে’লসেৱাৰ শুভাৰম্ভ কৰে
"হাৰিয়ানাৰ ‘দ্বৈত ইঞ্জিন’ চৰকাৰ বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ"
"বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে হাৰিয়ানাৰ বিকাশ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব "
"অনুভৱ কেন্দ্ৰ জ্যোতিসাৰ’-য়ে ভগৱান শ্ৰী কৃষ্ণই ‘ভগৱৎ গীতা’ত প্ৰদান কৰা পাঠৰ সৈতে বিশ্বক পৰিচয় কৰাই দিব"
16 FEB 2024 3:32PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হাৰিয়ানাৰ ৰেৱাৰীত ৯৭৫০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰাৰ লগতে কেবাটাও প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে নগৰপৰিবহন, স্বাস্থ্য, ৰে’ল আৰু পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় কেবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডলৈ সেৱা আগবঢ়াব। শ্ৰী মোদীয়ে অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে অনুষ্ঠিত কৰা প্ৰদৰ্শনীসমূহো পদব্ৰজে পৰিদৰ্শন কৰে।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বীৰযোদ্ধাৰ জন্মভূমি ৰেৱাৰীলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে তেওঁৰ প্ৰতি অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণে প্ৰদৰ্শন কৰি অহা মৰমৰ কথা উল্লেখ কৰে। ২০১৩ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী পদৰ প্ৰাৰ্থী হিচাপে ৰেৱাৰীত তেওঁৰ প্ৰথম কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰাৰ লগতে ৰাইজে আগবঢ়োৱা শুভকামনা কৃতজ্ঞতাৰে সোঁৱৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদ তেওঁৰ বাবে এক বৃহৎ সম্পদ। তেওঁ বিশ্বত নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত হোৱা ভাৰতখনৰ বাবে জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদক কৃতিত্ব দিয়ে। ‘ইউএই’ আৰু কাটাৰ ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতে লাভ কৰা সন্মান আৰু সদিচ্ছাৰ বাবে ভাৰতৰ জনসাধাৰণক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। একেদৰে, তেওঁ কয় যে ‘জি-২০’, ‘চন্দ্ৰযান’ আৰু ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ একাদশৰ পৰা পঞ্চম স্থানলৈ উত্থান, ৰাইজৰ সমৰ্থনৰ বাবে যথেষ্ট সফলতা লাভ কৰিছে। তেওঁ অনাগত বছৰবোৰত ভাৰতক বিশ্বৰ ‘তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ৰাইজৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশখন ‘বিকশিত ভাৰত’ হোৱাৰ বাবে হাৰিয়ানাৰ উন্নয়ন নিতান্তই প্ৰয়োজন। তেওঁ হাৰিয়ানাৰ উন্নয়নৰ বাবে সুসজ্জিত চিকিৎসালয়ৰ লগতে পথ আৰু ৰে'লপথ নেটৱৰ্কৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে আজি প্ৰায় ১০,০০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ তালিকা দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘এইমছ ৰেৱাৰী’, ‘গুৰুগ্ৰাম মেট্ৰ' , কেবাটাও ৰে'লপথ আৰু নতুন ৰে'লগাড়ীৰ চলাচলৰ শুভাৰম্ভ লগতে অভিজ্ঞতামূলক সংগ্ৰহালয়- ‘অনুভৱ কেন্দ্ৰ জ্যোতিসাৰ’ৰ কথা উল্লেখ কৰে। ‘অনুভৱ কেন্দ্ৰ জ্যোতিসাৰ’ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই কেন্দ্ৰই ‘ভগৱৎ গীতা’ত ভগৱান শ্ৰী কৃষ্ণই প্ৰদান কৰা পাঠৰ সৈতে বিশ্বক পৰিচয় কৰাই দিব আৰু ভাৰতীয় সংস্কৃতিত হাৰিয়ানাৰ গৌৰৱময় ভূমিৰ অৱদানক আলোকপাত কৰিব। তেওঁ আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়।
'মোদীৰ গেৰাণ্টী' সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আনকি গোলকীয় গুঞ্জনৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰেৱাৰী হৈছে 'মোদীৰ গেৰাণ্টী'ৰ প্ৰথম সাক্ষী। তেওঁ এই প্ৰসংগত দেশৰ সন্মান আৰু ‘অযোধ্যা ধাম’ৰ ‘শ্ৰী ৰাম মন্দিৰ’ৰ বিষয়ে প্ৰদান কৰা গেৰাণ্টীৰ কথা স্মৰণ কৰে, যি বাস্তৱত ৰূপায়িত হৈছে। একেদৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দিয়া ‘গেৰাণ্টী’ অনুসৰিয়েই ‘অনুচ্ছেদ ৩৭০’ বাতিল কৰা হৈছে। "আজি জম্মু-কাশ্মীৰত মহিলা, পিছপৰা, দলিত, জনজাতীয় লোকে তেওঁলোকৰ অধিকাৰ লাভ কৰিছে" বুলি তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰেৱাৰীত প্ৰাক্তন সৈনিকসকলক 'এক পদ এক পেঞ্চন'ৰ ‘গেৰাণ্টী’ প্ৰদান কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰা বুলি তথ্য অৱগত কৰে, য'ত হাৰিয়ানাৰ বহু প্ৰাক্তন সৈনিকেও ইয়াৰ লাভ আদায় কৰিব পাৰিছে। ৰেৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে অ'আৰঅ'পিৰ হিতাধিকাৰীসকলে এতিয়ালৈকে ৬০০ কোটিতকৈয়ো অধিক টকা লাভ কৰিছে। তেওঁ এইটোও আঙুলিয়াই দিয়ে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে অ'আৰঅ'পি-ৰ বাবে ৫০০ কোটি টকাৰ বাজেটহে নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল, যিটো কেৱল ৰেৱাৰীৰ সৈনিকসকলৰ পৰিয়ালে লাভ কৰা পৰিমাণতকৈয়ো কম। ৰেৱাৰীত ‘এইমছ’ স্থাপনৰ ‘গেৰাণ্টী’ আজিৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ জৰিয়তে একেদৰেই পূৰণ কৰা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰি কয় যে তেওঁ ‘ৰেৱাৰী এইমছ’ৰো শুভ উদ্বোধন কৰিবহি। তেওঁ কয় যে ই স্থানীয় নাগৰিকসকলৰ বাবে উন্নত চিকিৎসা আৰু চিকিৎসক হোৱাৰ সুযোগ নিশ্চিত কৰিব। ‘ৰেৱাৰী এইমছ’ দেশৰ ২২ সংখ্যক ‘এইমছ’ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে যোৱা ১০ বছৰত ১৫ খন নতুন ‘এইমছ’লৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত ৩০০ তকৈয়ো অধিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। হাৰিয়ানাতো, প্ৰতিখন জিলাত কমেও এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিশ্চিত কৰাৰ কাম চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমান আৰু বিগত চৰকাৰৰ ভাল আৰু বেয়া শাসনৰ তুলনাত্মক আলোচনা আগবঢ়ায় আৰু যোৱা ১০টা বছৰত হাৰিয়ানাত ‘দ্বৈত ইঞ্জিন’ চৰকাৰৰ উপস্থিতিত আলোকপাত কৰে। তেওঁ জনাই যে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰস্তুত কৰা নীতিসমূহ ৰূপায়ণৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখন শীৰ্ষস্থানত আছে। তেওঁ কৃষিখণ্ডত হাৰিয়ানাৰ বিকাশ আৰু ৰাজ্যখনৰ উদ্যোগসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ সেয়া পথেই হওক কিম্বা ৰে'ল বা মেট্ৰ' সেৱাই হওক, দক্ষিণ হাৰিয়ানাত দ্ৰুত গতিত সম্পন্ন হোৱা উন্নয়নৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিটো অঞ্চল কেবা দশক ধৰি পিছ পৰি আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ‘দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে’’ৰ ‘দিল্লী-দৌচা-লালছত’ শাখাৰ প্ৰথম পৰ্যায় ইতিমধ্যে উদ্বোধন কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল ‘এক্সপ্ৰেছৱে’ ‘দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে’ হাৰিয়ানাৰ গুৰুগ্ৰাম, পালৱাল আৰু নুহ জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ আগতে হাৰিয়ানাৰ বাৰ্ষিক ৰে'ল বাজেট গড়ে প্ৰায় ৩০০ কোটি টকা আছিল, এতিয়া যোৱা ১০ বছৰত ৩,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ ‘ৰোহতক-মেহম-হাঁচী’ আৰু ‘জিন্দ-সোনিপত’ৰ বাবে নতুন ৰে'লপথ আৰু ‘আম্বালা কেণ্ট-দাপ্পাৰ’ৰ দৰে পথছোৱাৰ দ্বৈতকৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ই লাখ লাখ লোকক লাভান্বিত কৰাৰ লগতে জীৱনধাৰণৰ সহজতা আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনত পানী সম্পৰ্কীয় সমস্যা সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য চৰকাৰৰ কামৰ প্ৰশংসা কৰে, যিটো এতিয়া যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে নিযুক্তি সৃষ্টি কৰা শ শ বহুজাতিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাসস্থানত পৰিণত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কৈছিল যে বস্ত্ৰ আৰু পোছাক উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানাই নিজৰ বাবে এক বৃহৎ পৰিচিতি গঢ়ি তুলিছে যিয়ে ৩৫ শতাংশতকৈ অধিক কাৰ্পেট ৰপ্তানি কৰে আৰু ভাৰতৰ প্ৰায় ২০ শতাংশ পোছাক নিৰ্মাণ কৰে। হাৰিয়ানাৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগক আগুৱাই নিয়া ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পানীপত হস্ততাঁত সামগ্ৰীৰ বাবে, ফৰিদাবাদ বস্ত্ৰ উৎপাদনৰ বাবে, ‘গুৰুগ্ৰাম ৰেডিমেড পোছাক’ৰ বাবে গুৰুগ্ৰাম, ‘কাৰিকৰী বস্ত্ৰ’ৰ বাবে সোনিপত ‘টেকনিকেল বস্ত্ৰ’ৰ বাবে ভিৱানী ‘নন-উভেন’ বস্ত্ৰৰ বাবে জনাজাত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত ১০ বছৰত ‘এমএছএমই’ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক লাখ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ লগতে ৰাজ্যখনত হাজাৰ হাজাৰ নতুন উদ্যোগ স্থাপন, পুৰণি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু কুটিৰ উদ্যোগসমূহ শক্তিশালী হোৱাৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰে।
ৰেৱাৰীত ‘বিশ্বকৰ্মাসকল’ৰ পিতলৰ কাৰুশিল্প আৰু হস্তশিল্পৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৮টা বৃত্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এনে পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ হিতাধিকাৰী ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ৰ অংশ হৈ পৰিছে আৰু চৰকাৰে আমাৰ পৰম্পৰাগত শিল্পী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ জীৱন সলনি কৰিবলৈ ১৩,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে।
"মোদীৰ ‘গেৰাণ্টী’ তেওঁলোকৰ বাবে, যাৰ বেংকসমূহক ‘গেৰাণ্টী’ দিয়াৰ বাবে সম্বল নাই", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, তেওঁ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি, দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু ‘অ'বিচি’ সম্প্ৰদায়ক বন্ধকী-মুক্ত ঋণৰ বাবে ‘মুদ্ৰা যোজনা’ আৰু পথৰ দাঁতিৰ বেপাৰীসকলৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনা’ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰিছে।
ৰাজ্যখনৰ মহিলাসকলৰ কল্যাণ সাধনৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ আৰু টেপৰ পানী যোগানৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ ১০ কোটি মহিলাক হাৰিয়ানাৰ লাখ-লাখ মহিলা তথা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে সংযোগৰ কথা উল্লেখ কৰে। লগতে এই আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ বাবে লাখ-লাখ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্যৰ কথাও উল্লেখ কৰে। লাখপতি দিদি আঁচনি সম্পৰ্কে ব্যক্তকৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে এইবাৰৰ বাজেটত তেওঁলোকৰ সংখ্যা ৩ কোটিলৈ বৃদ্ধিৰ পৰিকল্পনাৰ সমান্তৰালকৈ এতিয়ালৈকে ১ কোটি মহিলা লাখপতি দিদি হৈ উঠিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নমো ড্ৰোন দিদি আঁচনিৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে মহিলাৰ গোটসমূহক কৃষি খণ্ডত কাম কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয়, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ বাবে অতিৰিক্ত আয়ৰ সৃষ্টি হয়।
“হাৰিয়ানা এখন বিশাল সম্ভাৱনাপূৰ্ণ ৰাজ্য” বুলি উল্লেখেৰে হাৰিয়ানাৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদান কৰাসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। তেখেতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে হাৰিয়ানাক এখনি উন্নত ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লগতে প্ৰযুক্তি বা বস্ত্ৰশিল্প, পৰ্যটন বা বাণিজ্যই হওঁক প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুনকৈ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা চলাইছে। “হাৰিয়ানাই বিনিয়োগৰ বাবে এখনি অনুকূল ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ অৰ্থ হৈছে নতুন চাকৰিৰ সুযোগ বৃদ্ধি”, এইবুলি কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল বন্দৰু দত্তাত্ৰেয় আৰু হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লাল খট্টৰকে প্ৰমুখ্য কৰি হাৰিয়ানা চৰকাৰৰ আন-আন মন্ত্ৰী আৰু বিধায়কসকলো উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
প্রধানমন্ত্রীগৰাকীয়ে প্রায় ৫,৪৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে উন্নীত হ’বলগীয়া গুৰুগ্রাম মেট্ৰ’ ৰেল প্রকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। মুঠ ২৮.৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এই প্ৰকল্পটোৱে মিলেনিয়াম চিটি চেন্টাৰক উদ্যোগ বিহাৰ ফেজ-৫ৰ সৈতে সংযোগেৰে চাইবাৰ চিটিৰ সমীপৰ মৌলছাৰী এভিনিউ ষ্টেচনত ৰেপিড মেট্ৰ’ ৰেলক গুৰুগ্ৰামৰ বৰ্তমানৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰে একত্ৰিত কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱেত ইয়াৰ স্পাৰ থাকিব। নাগৰিকসকলক বিশ্বমানৰ পৰিবেশ অনুকূল, দ্ৰুত নগৰীয়া পৰিবহণ ব্যৱস্থা প্ৰদানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টি বাস্তৱায়িতকৰণৰ দিশত এই প্ৰকল্পটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
সমগ্ৰ দেশতে জনস্বাস্থ্যৰ আন্তঃগাঁথনি সুদৃঢ়কৰণৰ অৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ দৃষ্টিৰে সংগতি ৰাখি হাৰিয়ানাৰ ৰেৱাৰীত সৰ্ব-ভাৰতীয় আৰ্য়ুবিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (AIIMS)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰায় ১,৬৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া এইমছখনি ২০৩ একৰ মাটিত স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াত ৭২০ খন বিছনাযুক্ত হাস্পতাল কমপ্লেক্স, ১০০ খন আসনৰ মেডিকেল কলেজ, ৬০ খন আসনৰ নাৰ্চিং কলেজ, ৩০ খন বিছনাযুক্ত আয়ুষ ব্লক, অধ্যাপক আৰু কৰ্মচাৰীৰ বাবে থকাৰ ব্যৱস্থা, ইউজি আৰু পিজিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে হোষ্টেলৰ ব্যৱস্থা, নাইট শ্বেল্টাৰ, গেষ্ট হাউচ আদিৰ ব্যৱস্থা থাকিব। এই স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানে হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক সৰ্বাংগীন, মানসম্পন্ন আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়াব। এই সুবিধাসমূহৰ ভিতৰত আছে কাৰ্ডিঅ’লজি, গেষ্ট্ৰ’এন্টেৰ’লজি, নেফ্ৰ’লজি, ইউৰ’লজি, নিউৰ’লজি, নিউৰ’চাৰ্জাৰী, মেডিকেল অংক’লজি, চাৰ্জিকেল অংক’লজি, এণ্ডক্ৰাইন’লজি, বাৰ্নছ আৰু প্লাষ্টিক চাৰ্জাৰীকে ধৰি ১৮ টা স্পেচিয়েলিটি আৰু ১৭ টা ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটিত ৰোগীসকলৰ যত্ন লোৱা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কুৰুক্ষেত্ৰত নৱ-নিৰ্মিত অনুভৱ কেন্দ্ৰ জ্যোতিষৰ উদ্বোধন কৰে। প্ৰায় ২৪০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এই সংগ্ৰহালয়। ১৭ একৰৰো অধিক ভূমিত বিস্তৃত এই সংগ্ৰহালয়টোৱে এক লাখ বৰ্গফুটৰো অধিক মজিয়া সামৰি লৈছে। ই মহাভাৰতৰ মহাকাব্যিক আখ্যান আৰু গীতাৰ শিক্ষাক প্ৰাঞ্জলভাৱে জীৱন্ত কৰি তুলিব। সংগ্ৰহালয়টোৱে দৰ্শনাৰ্থীৰ অভিজ্ঞতাক সমৃদ্ধ কৰিবলৈ অগমেন্টেড ৰিয়েলিটি (AR), থ্ৰীডি লেজাৰ আৰু প্ৰজেকচন মেপিংকে ধৰি অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰো ব্যৱহাৰ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে একাধিক ৰেল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন তথা ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। আধাৰশিলা স্থাপন কৰা প্ৰকল্পসমূহ হৈছেঃ ৰেৱাৰী-কাঠুৱা ৰেল লাইনৰ (২৭.৭৩ কিলোমিটাৰ) দ্বৈতকৰণ; কাঠুৱা-নাৰনাউল ৰেলপথৰ দ্বৈতকৰণ (২৪.১২ কিলোমিটাৰ); ভীৱানী-দোভ ভলী ৰেলপথৰ দ্বৈতকৰণ (৪২.৩০ কিলোমিটাৰ) আৰু মানহেৰু-বাৱানী খেৰা ৰেল লাইনৰ (৩১.৫০ কিলোমিটাৰ) দ্বৈতকৰণ। এই ৰেলপথসমূহৰ দ্বৈতকৰণে অঞ্চলটোৰ ৰেল আন্তঃগাঁথনিৰ বৰ্ধন ঘটাব আৰু যাত্ৰীবাহী তথা মালবাহী উভয় ৰেলসমূহ সময়মতে চলোৱাত সহায়ক হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা ৰোহটক-মেহাম-হাঁছি ৰে’লপথে (৬৮ কিলোমিটাৰ) ৰোহটক আৰু হিছাৰৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস কৰিব।