Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 9,750 crores in Rewari, Haryana
Lays foundation stone for Gurugram Metro Rail project to be developed at a cost of about Rs 5,450 crores
Lays foundation stone for AIIMS Rewari to be built at a cost of about Rs 1,650 crores
Inaugurates experiential museum ‘Anubhav Kendra’ at Jyotisar, Kurukshetra
Lays foundation stone and dedicates to nation multiple railway projects
Flags off train service in the Rohtak-Meham-Hansi section
“Double engine government of Haryana is committed to building world-class infrastructure”
“Very important for Haryana to become developed to make Viksit Bharat”
“Anubhav Kendra Jyotisar will introduce the world to the lessons by Lord Shri Krishna in Bhagavad Gita”
“Haryana Government has done commendable work to resolve water-related issues”
“Haryana making a huge name for itself in the textile and apparel industry”
“Haryana is emerging as a top state for investment, and increasing investment means an increase in new job opportunities”
16 FEB 2024 3:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 9750 crores in Rewari, Haryana today. The projects cater to several important sectors concerning urban transport, health, rail and tourism. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibitions showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to the land of the bravehearts Rewari and underlined the affection of the people of the region for him. He recalled his first programme as PM candidate in 2013 in Rewari and remembered the good wishes of the people. The Prime Minister said that the blessings of the people are a huge asset for him. He credited the blessings of the people to India soaring to new heights in the world. Talking about his visit to UAE and Qatar, the Prime Minister credited the people of India for the honor and goodwill that India enjoys on the global stage. Similarly, he said that the G20, Chandrayaan, and the rise of the Indian economy from 11th to 5th place, were great successes due to the support of the public. He sought people’s blessings for making India the 3rd largest economy in the world in the coming years.
The Prime Minister said that the development of Haryana is necessary for the nation to become Viksit Bharat. He mentioned dedicating to the nation and laying the foundation stone of multiple development projects today worth about Rs 10,000 crores for the modernization of roadways and railway networks along with well-equipped hospitals for the development of Haryana. Listing out the development projects, the Prime Minister mentioned AIIMS Rewari, Gurugram Metro, several rail lines and new trains along with the experiential museum - Anubhav Kendra Jyotisar. Throwing light on Anubhav Kendra Jyotisar, the Prime Minister said that it will introduce the world to the lessons by Lord Shri Krishna in Bhagavad Gita as well as highlight the contributions of the glorious land of Haryana in Indian culture. He congratulated the people of Haryana for the development projects of today.
Talking about the national and even global buzz about ‘Modi’s Guarantee’, PM Modi said that Rewari is the first witness of ‘Modi’s Guarantee’. He recalled guarantees that he furnished here about the prestige of the country and Shri Ram Temple in Ayodhya Dham which have seen the light of the Day. Similarly, Article 370 was abrogated as per the guarantee given by the PM Modi. “Today women, backwards, dalits, tribals are getting their rights in Jammu and Kashmir”, he added.
The Prime Minister recalled accomplishing the guarantee of ‘One Rank One Pension’ to ex-servicemen here in Rewari and informed about providing about Rs 1 lakh crores so far, where many ex-servicemen from Haryana have reaped its benefits. In Rewari, the Prime Minister informed that beneficiaries of OROP have received more than Rs 600 crores so far. He also pointed out that the previous government had earmarked a budget of Rs 500 crores for OROP which is less than the amount received by the families of the servicemen in Rewari alone.
Guarantee of establishment of AIIMS at Rewari was similarly fulfilled with today’s foundation stone laying. The Prime Minister assured that he will also inaugurate Rewari AIIMS. He said this will ensure better treatment and opportunity to become a doctor for the local citizens. Noting that Rewari AIIMS is the 22nd AIIMS, PM Modi informed that 15 new AIIMS have been sanctioned in the last 10 years. More than 300 medical colleges came into being in the last 10 years. In Haryana too, work is going on to ensure at least one medical college in every district.
The Prime Minister drew the comparison between the good and bad governance of the present and the past governments and highlighted the presence of double-engine government in Haryana for the past 10 years. He informed that the state stands at the top when it comes to abiding by policies formulated by the central government for the welfare of the poor. He touched upon Haryana’s growth in the agricultural sector and the state’s expansion of industries. He also highlighted the fast-paced development of South Haryana which lagged for decades, be it road, rail or metro services. PM Modi informed that the first phase of Delhi-Dausa-Lalsot section of the Delhi-Mumbai Expressway has already been inaugurated, while adding that the Delhi-Mumbai Expressway, the longest expressway in India, passes through Gurugram, Palwal and Nuh districts of Haryana.
Prime Minister Modi informed that the annual railway budget of Haryana which was around Rs 300 crores on average before 2014 has now been increased to Rs 3,000 crores in the last 10 years. He mentioned new railway lines for Rohtak-Meham-Hansi and Jind-Sonipat and the doubling of lines like Ambala Cantt-Dappar and said that it will enhance Ease of Living and Ease of Doing Business while benefiting lakhs of people
The Prime Minister also commended the work of the state government in resolving the water-related issues in the state which is now home to hundreds of multinational companies creating employment for the youth.
PM Modi said that Haryana is making a huge name for itself when it comes to the textile and apparel industry which exports more than 35 percent of the carpets and manufactures about 20 percent of the garments in India. Touching upon the small-scale industries taking Haryana's textile industry forward, the Prime Minister highlighted that Panipat is famous for handloom products, Faridabad for textile production, Gurugram for readymade garments, Sonipat for technical textiles and Bhiwani for non-woven-textiles. The Prime Minister informed about the Central Government’s assistance worth lakhs of crores of rupees to MSMEs and small-scale industries in the last 10 years, resulting in the strengthening of old small scale industries and cottage industries while also establishing thousands of new industries in the state.
Throwing light on the brass workmanship and handicraft workmanship of the Vishwakarma in Rewari, the Prime Minister highlighted the launch of PM-Vishwakarma Yojna for such traditional artisans related to 18 professions. He informed that lakhs of beneficiaries across the country are becoming part of PM Vishwakarma Yojana and the government is going to spend Rs 13,000 crores to transform the lives of our traditional artisans and their families.
“Modi's guarantee is meant for those who do not have anything to guarantee to the banks”, the Prime Minister said, as he mentioned providing PM Kisan Samman Nidhi to the small farmers, Mudra Yojna for collateral-free loans to the poor, Dalit, backwards and OBC communities and PM Swanidhi Yojana for the street vendors.
Touching upon the welfare of women in the state, the Prime Minister mentioned free gas connections and tapped water supply along with connecting 10 crore women across the country with self-help groups including lakhs of women from Haryana. He also mentioned financial assistance worth lakhs of crores of rupees for these self-help groups. Speaking about the Lakhpati Didi schemes, the Prime Minister informed that 1 crore women have become Lakhpati Didi so far while work is underway to increase their number to 3 crores under this year’s Budget. The Prime Minister also touched upon NaMo Drone Didi Scheme where groups of women are being trained to operate for usage in farming, thereby creating additional income for them.
“Haryana is a state of amazing possibilities”, the Prime Minister said emphasizing the bright future for the first-time voters of Haryana. He underlined that the double-engine government is striving to make Haryana a developed state and create new employment opportunities in every sector, be it technology or textile, tourism or trade. “Haryana is emerging as a good state for investment, and increasing investment means an increase in new job opportunities”, the Prime Minister concluded.
Governor of Haryana, Bandaru Dattatreya and Chief Minister of Haryana, Shri Manohar Lal Khattar were present on the occasion among others including other Ministers of the Haryana Government and MLAs.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of Gurugram Metro Rail project to be developed at a cost of about Rs 5450 crores. The project, with a total length of 28.5 kms, will connect Millennium City Centre to Udyog Vihar Phase-5 and merge into the existing metro network of Rapid Metro Rail Gurugram at Moulsari Avenue station near Cyber City. It will also have a spur at Dwarka Expressway. The project is an important step towards realizing the Prime Minister’s vision to provide citizens with world-class environment-friendly mass rapid urban transport systems.
In line with the Prime Minister’s vision to strengthen public health infrastructure across the country, the foundation stone of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Rewari, Haryana is being laid. To be built at a cost of about Rs 1650 crores, AIIMS Rewari will be developed on 203 acres of land at village Majra Mustil Bhalkhi in Rewari. It will have facilities including the Hospital Complex with 720 beds, Medical College with 100 seats, Nursing College with 60 seats, AYUSH Block with 30 beds, residential accommodation for faculty and staff, hostel accommodation for UG and PG students, Night Shelter, Guest House, Auditorium etc. Established under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY), AIIMS Rewari will provide comprehensive, quality and holistic tertiary care health services to the people of Haryana. The facilities include patient care services in 18 Specialities and 17 Super Specialities including Cardiology, Gastroenterology, Nephrology, Urology, Neurology, Neurosurgery, Medical Oncology, Surgical Oncology, Endocrinology, Burns & Plastic Surgery. The Institute will also have facilities for Intensive Care Unit, Emergency & Trauma Unit, sixteen Modular Operation Theatres, Diagnostic Laboratories, Blood Bank, Pharmacy etc. The establishment of AIIMS in Haryana is an important milestone in providing comprehensive, quality and holistic tertiary care health services to the people of Haryana.
The Prime Minister inaugurated a newly built Anubhav Kendra Jyotisar, Kurukshetra. This experiential museum has been built at a cost of around 240 crores. The museum spans over 17 acres, encompassing over 100,000 square feet of indoor space. It will vividly bring the epic narrative of the Mahabharata and the teachings of the Gita to life. The museum also leverages cutting-edge technology, including Augmented Reality (AR), 3D laser, and projection mapping to enrich the experience of visitors. Jyotisar, Kurukshetra is the sacred site where Lord Krishna imparted the eternal wisdom of the Bhagavad Gita to Arjuna.
The Prime Minister also laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple railway projects. The projects whose foundation stone will be laid include the doubling of the Rewari-Kathuwas rail line (27.73 Km); doubling of the Kathuwas-Narnaul rail line (24.12 Km); doubling of the Bhiwani-Dobh Bhali rail line (42.30 Km); and doubling of Manheru-Bawani Khera rail line (31.50 Km). Doubling these railway lines will augment the rail infrastructure in the region and help in the timely running of both passenger and freight trains. The Prime Minister dedicated to the nation the Rohtak-Meham-Hansi rail line (68 kms), which will reduce the travel time between Rohtak and Hisar. He also flagged off train service in the Rohtak-Meham-Hansi section, which will improve rail connectivity in Rohtak and Hisar region benefiting the rail passengers.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না হরিয়ানাগী রেৱারীদা লুপা করোর ৯৭৫০ হেনবগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তমখ্রে
চাউরাক্না লুপা করোর ৫৪৫০ চঙনা শেমগৎকদবা গুরুগ্রাম মেত্রো রেল প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
চাউরাক্না লুপা করোর ১৬৫০ চঙনা শাগদবা এমস রেৱারীগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
কুরুক্ষেত্রগী জ্যোতিসারদা ‘অনুভব কেন্দ্র’ এক্সপরেন্সিএল ম্যুজিয়ম শঙ্গাখ্রে
রেলৱেগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা লৈবাক মীয়ামদসু খুৎশিন্নখ্রে
রোহতাক-মেহম-হান্সী সেক্সনগী ত্রেন সর্ভিস লম্থাখ্রে
“হরিয়ানাগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা মালেমগী থাক্তা লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শানবা খোঙফম চেৎলি”
“বিকশিৎ ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা হরিয়ানা চাউখৎহনবা য়াম্না মথৌ তাই”
“অনুভব কেন্দ্র জ্যোতিসারনা শ্রী কৃষ্ণনা ভগবদ গীতাদা তাক্লম্বা পাউতাকশিংবু মালেমদা খঙহনগনি”
“হরিয়ানা সরকারনা ঈশিংগী মরী লৈনবা শিংনবা কয়া লোইশিন্নবা মশক থোকপা থবক কয়া পায়খৎখ্রে”
“হরিয়ানা তেক্সতাইল অমসুং এপ্পারেল ইন্দস্ত্রীদা মশাগী চাউরবা মিং অমা থম্বা ঙম্লে”
“হরিয়ানানা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা রাজ্য ওইরক্লি, অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎলকপা হায়বদি থবক্কী খুদোংচাবা হেনগৎলকপা হায়বনি”
16 FEB 2024 3:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি হরিয়ানাগী রেৱারীদা লুপা করোর ৯৭৫০ হেনবগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা অর্বান ত্রান্সপোর্ত, হেল্থ, রেল অমসুং তুরিজমগা মরী লৈনবা মরু ওইবা সেক্তর কয়া য়াওরি। শ্রী মোদীনা ঙসিগী থৌরমদা উৎখিবা একজিবিসন অমসু য়েংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা থৌনা ফবশিংগী লমদম রেৱারীগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখিবগা লোয়ননা লমদমসিগী মীয়াম্না মহাকপু নুংশিবীরিবা অসিগী মতাংদা পনখি। পি.এম.গী কেন্দিদেত ওইনা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা রেৱারীদা ইং ২০১৩দা পাংথোকখিবা মহাক্কী প্রোগ্রাম অমসুং মীয়াম্না য়াইফ থৌজাল পীখিববু মহাক্না নীংশিংখি। মীয়ামগী থৌজাল অসিনা মহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতনা মালেমগী ওইনা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরিবা অসি মীয়ামগী থৌজালগী মতেংদগীনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্কী য়ু.এ.ই. অমসুং কতারগী খোঙচৎকী মতাংদা পাউদম্লদুনা, ভারতনা মালেমগী ফম্বাক্তা ফংলিবা ইকায় খুম্নবা অমসুং মীনুংশি অসিদি ভারত মীয়াম্না ফংহনবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। চপ মান্নবা মতৌ ওইনা, G20, চন্দ্রয়ান, অমসুং ভারতকী শেন্মিৎলোন্না ১১শুবা থাক্তগী ৫শুবা থাক্তা লাকখিবগী মায় পাক্লবা থৌওংশিং অসিসু মীয়াম্না শৌগৎপদগী ফংবা ঙমখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইহন্নবা মীয়াম্না থৌজানবীয়ু হায়না মহাক্না হায়খি।
লৈবাক অসিনা বিকশিৎ ভারত অমা ওইনবা হরিয়ানানা চাউখৎপগী মথৌ য়ানা তারি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। হরিয়ানাগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা খুৎলায় মতিক চানা লৈবা হোস্পিতাল শাবগা লোয়ননা রোদৱে অমসুং রেলৱে নেতৱর্ক মোদর্নাইজেসন তৌনবা চাউরাক্না লুপা করোর ১০,০০০গী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া ঙসি লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তমখিবশিংগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী মিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এমস রেৱারী, গুরুগ্রাম মেত্রো, অনৌবা ত্রেন অমসুং রেল লাইন কয়া অমগা লোয়ননা এক্সপরেন্সিএল ম্যুজিয়ম – অনুভব কেন্দ্র জ্যোতিসারগী মতাংদা পাউদমখি। অনুভব কেন্দ্র জ্যোতিসারগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদম্লদুনা, মসিনা ভগ্বান শ্রী কৃষ্ণনা ভগবদ গীতাদা পীরম্বা পাউতাক কয়াবু মালেমদা খঙহনবগা লোয়ননা হরিয়ানানা ভারতকী চৎনবীদা শরুক তম্লিবা কয়া অমসু মালেমগী মফমদা খঙহনগনি হায়খি। ঙসিগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা হরিয়ানাগী মীয়াম্বু থাগৎখি।
‘মোদীগী গেরেন্তী’গী মতাংদা লৈবাক অমসুং মালেমদা ঙাঙনরিবা অসিগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রেৱারীনা ‘মোদীগী গেরেন্তী’বু অহানবা ওইনা উখিবা লমদম্নি হায়খি। লৈবাক্কী মিংচৎকীদমক্তা মফমসিদা পীখিবা গেরেন্তী অমসুং ঐখোয়না মিৎনা উবা ফংলবা অয়োধ্যাগী শ্রী রাম মন্দিরগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি। চপ মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, পি.এম. মোদীনা পীখিবা গেরেন্তীগী মতুং ইন্না আর্তিকল ৩৭০বুসু লৌথোকখি। “ঙসিদি, নুপী, শোত্থরবা, দলিত, ত্রাইবেলশিংনা জম্মু কশ্মিরদা মশাগী ফংফম থোকপা হক ফংলে”, মহাক্না হায়খি।
এক্স সর্ভিসমেনশিংগী মফমদা ‘ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন’গী গেরেন্তী অমা মহাক্না রেৱারীদা পীখিববু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংলদুনা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাক্ষ ১ পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদগী হরিয়ানাগী এক্স সর্ভিসমেন কয়ানা মসিগী কান্নবা ফংখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা রেৱারীদা OROPকী বেনেফিশরীশিংনা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৬০০ ফংনখ্রে হায়না পাউদমখি। মমাংগী সরকারনা OROPকীদমক্তা শুপ্নগী লুপা করোর ৫০০ খাক্লম্মি, মসিদি রেৱারীদা লৈবা এক্স সর্ভিসমেনশিংগী ইমুংনা ফংবা শেনফমদগী তাথৈ হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙসিগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম অসিনা রেৱারীদা এমস শাগনি হায়বগী গেরেন্তী মপুং ফাহল্লে। প্রধান মন্ত্রী মশামক্না রেৱারীগী এমস শঙ্গাগনি হায়বগী থাজবা পীখি। মসিনা অনা লাইয়েংবা হেন্না নুংঙাইহনবগা লোয়ননা লোকেল মীয়াম্না দাক্তর ওইবগী খুদোংচাবসু হেন্না ফংগনি হায়না মহাক্না হায়খি। রেৱারী এমস অসিনা ২২শুবা এমস ওইগনি হায়না ফোংদোক্লদুনা, পি.এম. মোদীনা হৌখিবা চহি ১০দা অনৌবা এমস ১৫ হাংদোকপগী অয়াবা পীখ্রবনি হায়না মহাক্না হায়খি। হৌখিবা চহি ১০গী মনুংদা লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৩০০ হেন্না হাংদোকখ্রবনি। হরিয়ানাগী ওইনসু, জিলা খুদিংদা মেদিকেল কোলেজ অমা লৈহনবগী থবক কন্না চত্থরিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী অমসুং হৌজিক্কী সরকারগী ফত্তবা অমসুং অফবা লৈঙাক্কী মতাংদা মহাক্না চাংদম্নখি অমসুং হরিয়ানাদা হৌখিবা চহি ১০দগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা পান্দুনা লাক্লি হায়বা ৱাফমসু ফোংদোকখি। লাইরবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা শেম্বা পোলিসী ইন্দুনা চৎপগী হীরমদা হরিয়ানানা খ্বাইদগী মকোক থোংনা চৎলি হায়না মহাক্না পাউদমখি। হরিয়ানানা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা শাহৌ লৌরিবা অমসুং রাজ্যসিগী ইন্দস্ত্রীনা পাকথোক চাউথোক্লিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না পনবদা য়াওখি। রেল, রোদ নত্ত্রগা মেত্রো সর্ভিস ওইরো, খা হরিয়ানাদা মমাংগী দিকেদ কয়াদা লৈরমদবা হীরম কয়াদা হৌজিক চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল লাক্লিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী দিল্লী-দৌসা-লালসোত সেক্সনগী অহানবা ফেজ অসি হান্ননা শঙ্গাখ্রে, মসিনা ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা এক্সপ্রেসৱে ওইরিবা, অমসুং হরিয়ানাগী গুরুগ্রাম, পলৱল অমসুং নুহ জিলা ফাওদুনা চৎলিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পনখি।
ইং ২০১৪গী মমাংদা হরিয়ানাগী রেলৱেগী বজেৎনা চাউরাক্না লুপা করোর ৩০০ ওইরম্মি, অদুবু, হৌখিবা চহি তরাগী মনুংদা বজেৎ অসি লুপা করোর ৩০,০০০ য়ৌনবা হেনগৎখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পাউদমখি। রোহতক-মেহাম-হান্সীগী অনৌবা রেল লাইন অমসুং অম্বালা কেন্ত-দাপ্পরগুম্বা লাইনগী দব্লিং তৌবগী মতাংদা মহাক্না পল্লদুনা, মসিনা ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজনেস অনিমক ফগৎহনবগা লোয়ননা মীয়ামদসু কান্নবা য়াম্না পীগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
নহাশিংদা থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা কয়া পীরিবা মলতিনেস্নেল কম্পেনী চা কয়াগী হৌজিক লৈফম ওইরিবা রাজ্য অসিগী ঈশিংগা মরী লৈনবা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপগীদমক্তা রাজ্য সরকারগী থবক থৌরমশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি।
পি.এম. মোদীনা হরিয়ানানা তেক্সতাইল অমসুং এপ্পারেলগী হীরমদা মশাগী চাউরবা মমিং অমা থম্বা ঙম্লে অমসুং রাজ্যসিনা ভারতকী ওইনা কার্পেতকী চাদা ৩৫ হেন্না এক্সপোর্ত তৌরি অমসুং গার্মেন্তকী ওইনা চাদা ২০ মেন্যুফেকচরসু তৌরি হায়খি। হরিয়ানাগী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীবু চাউখৎহল্লিবা স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রী কয়াগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পানিপৎ অসিদি হেন্দলুম পোত্থোক্কীদমক্তা, ফরিদাবাদনা তেক্সতাইল প্রদক্সনগীদমক্তা, গুরুগ্রাম্না রেদীমেদ গার্মেতকীদমক্তা, সোনিপৎনা তেক্নিকেল তেক্সতাইলগীদমক্তা অমসুং ভিৱানীনা নন- ৱুভন তেক্সতাইলগীদমক্তা মমিং চৎলি হায়না ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি ১০দা কেন্দ্র সরকারনা MSME অমসুং স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রীশিংদা লুপা করোর লাক্ষ কয়াগী শেলগী তেংবাং পীখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি, মসিনা অরিবা স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রী অমসুং কোত্তেজ ইন্দস্ত্রীশিংদা মপাঙ্গল হাপখিবগা লোয়ননা রাজ্যসিদা অনৌবা ইন্দস্ত্রী লিশিং কয়া অমা লিংখৎপা ঙমহনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
রেৱারীগী বিশ্বকর্মশিংগী ব্রাসকী থবক হৈবা অমসুং হেন্দিক্রাফতা হৈথোই শিংথোইবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শিনফম ১৮গা মরী লৈনবা মখোয়গুম্বা আর্তিসানশিংগী ওইনা পি.এম.-বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোকখিবগী ৱাফম পনখি। লৈবাক্কী বেনেফিশরী লাক্ষ কয়ানা য়োজনা অসিগী শরুক ওইরি অমসুং ঐখোয়গী নাৎকী আর্তিসান অমসুং মখোয়গী ইমুংশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক্তা সরকারনা লুপা করোর ১৩,০০০ চাদিং তৌরি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
“মোদীগী গেরেন্তী অসিদি বেঙ্কতা গেরেন্তী পীবা ঙমদবা মীওইশিংগীদমক্তনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং অপীকপা লৌমীশিংদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধী পীবা, লাইরবা, দলিত, শোত্থরবা অমসুং ও.বি.সি. খুন্নাইশিংদা কোলেতরেল য়াওদবা লোন পীবগী মুদ্র য়োজনা অমসুং স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী পি.এম. স্বনিধী য়োজনা পীবগী থৌওংশিং পনখি।
রাজ্যসিগী নুপীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হরিয়ানাগী নুপী লাক্ষ কয়া য়াওরিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং য়াওনা লৈবাক পুম্বগী নুপী করোর ১০বু অমত্তা ওইনা পুরকপগা লোয়ননা গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না পীবা অমসুং য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি পাইপকী খুত্থাংদা অশেংবা ঈশিং ফংহনবগী থবকশিং পনখি। হায়রিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিদা লুপা করোর কয়াগী শেনফমগী তেংবাং পীখিবগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক্কী নুপী করোর অমা হেনবনা লাক্ষপতি দিদি ওইনখ্রে অমসুং মখোয়গী মশিং অসিবু করোর ৩দা হেনগৎহন্নবা হন্দক্কী বজেৎকী থৌরাংশিংগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা নামো দ্রোন দিদি স্কিমগী মতাংদসু পনখি, মসিগী মখাদা নুপী কাঙলুপশিংবু লৌউবদা দ্রোন শিজিন্নবগী ত্রেনিং পীরি অমসুং মসিনা মখোয়গী চাগা তানবগী অহেনবা পাম্বৈ অমসু ওইরি।
“হরিয়ানা অসিদি নীংথিরবা খুদোংচাবা কয়াগী রাজ্যনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হরিয়ানাগী খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ভোত থাদগদৌরিবা মীওইশিংগী তুংগী য়াইফরবা মতম লৈরগনি হায়বদা মিৎয়েং চঙলদুনা পাউদমখি। দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা হরিয়ানাবু চাউখৎপা রাজ্য অমা ওইহন্নবা অমসুং তেক্নোলোজী, তেক্সতাইল, তুরিজম নত্ত্রগা ত্রেদ ওইরো, সেক্তর খুদিংদা থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা লৈহন্নবা কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “হরিয়ানানা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী অফবা রাজ্য ওইরক্লি অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎপা হায়বনা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লাকহনবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা ফোংদোকখি।
হরিয়ানাগী রাজ্যপাল, বন্দারু দত্তাত্রেয়া, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী মনোহর লাল খত্তরসু ঙসিগী থৌরমসিদা হরিয়ানা সরকারগী মন্ত্রী অসুং এম.এল.এ.শিং অমদি অতোপ্পা মীথুংলেনশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৫৪৫০ রোম চঙনা পায়খৎকদবা গুরুগ্রাম মেত্রো রেল প্রোজেক উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। কিমি ২৮.৫ শাংবা প্রোজেক অসিনা মিল্লেনিয়ম সিতি সেন্তরদগী উদোগ বিহার ফেজ-৫ ফাওবা শম্নগনি অমসুং সাইবর সিতি ময়াদা মাউলসারি এভেনিউ স্তেসন্দা হৌজিক লৈরিবা রেপিদ মেত্রো রেল গুরুগ্রামগী মেত্রো নেতৱার্কতা পুনশিনগনি। মসিনা দ্বারকা এক্সপ্রেসৱেদা স্পুর অমশু লৈগনি। মীয়ামদা মালেম থাক্কী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা মাস রেপিদ অর্বান ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমশিং লৈহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান থবক ওইনা পাংথোক্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামগী হকশেলগী মচাকশিং ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগী শরুক অমা ওইনা, হরিয়ানাগী রেৱারিদা এ.আই.আই.এম.এস শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। এ.আই.আই.এম.এস রেৱারি অসি রেৱারিগী মাজ্রা মুস্তিল ভালখি খুঙ্গংদা লম একর ২০৩দা শেমগৎকদবনি। মসিদা ফমুং ৭২০গী হোস্পিতাল কমপ্লেক্স, সিত ১০০গী মেদিকেল কলেজ, সিত ৬০গী নর্সিং কলেজ, ফমুং ৩০গী অয়ুস ব্লোক, ওজা অমসুং স্তাফকী ক্বাতর, য়ু.জি অমসুং পি.জি মহৈরোয়শিংগী হোস্তেল, অহিং য়ারেকফম, গেস্ত হাওস অমসুং ওদিতোরিয়ম অসিনচিংবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রী শ্বাস্থ্যা সুরক্ষা য়োজনা(পি এম এস এস ৱাই)গী মখাদা লিংখৎপা এ.আই.আই.এম.এস রেৱারিনা হরিয়ানাগী মীয়ামদা মগুন লৈবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। খুদোংচাবশিংগী মনুংদা কার্দিওলোজি, গাস্ত্রো-ইন্তেরোলোজি, নেফ্রোলোজি, উরোলোজি, নিউরোলোজি, নিউরোসর্জরি, মেদিকেল ওনকোলোজি, সর্জিকেল ওনকোলোজি, ইন্দোক্রাইনোলোজি, বর্ন অমসুং প্লাস্তিক সর্জরি য়াওনা স্পিলিএলিস্ত ১৭ অমসুং সুপরস্পিসিএলিস্ত ১৭ য়াওরি। ইন্সতিতুৎ অসিদা ইন্তেন্সিপ কিয়ার য়ুনিত, ইমর্জেন্সি অমসুং ত্রোমা য়ুনিত, মোদুলার ওপরেসন থিয়েতর ১৬, দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতোরিশিং, ব্লদ বেঙ্ক, ফার্মসিগী খুদোংচাবশিংশু লৈগনি। হরিয়ানাদা এ.আই.আই.এম.এস লিংখৎপা অসিনা হরিয়ানাগী মীয়ামদা অপুনা, মগুন লৈবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কুরুক্ষেত্রা, জয়তিসরদা নৌবা শাবা ‘অনুভাব কেন্দ্র’ অমা শঙ্গাখ্রে। মিউজম অসি লুপা করোর ২৪০ রোম চঙনা লিংখৎপনি। মিউজম অসি লম একর ১৭ পাক-চাউই অমসুং মনুংদা ইসক্বার ফিত ১০০০,০০০ হেন্না পাক-চাউই। মসিদা মহাভারত অমসুং পুন্সিদা গীতাগী পাউতাকশিং ময়েক শেংনবা উবা ফংগনি। মিউজম অসিদা ওগমেন্তেদ রিএলিতি(এ আর), ৩-দি লেজর অমসুং প্রোজেক্সন মেপ্পিং য়াওনা অৱাংবা থাক্কী অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা য়েংবা লাকপা মীওইশিং নুংঙাইহনগনি। কুরুক্ষেত্রা, জয়তিসর অসি ভাগবান কৃষ্ণনা অর্জুন্দা লোম্বা নাইদ্রবা ভাগবদ গীতাগী লৌশিং তাকপীখিবা শেংলবা মফমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা রেলৱে প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। উরেপ-উয়ুং তমখ্রবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা রেৱারি-কাথুৱাস রেল লাইন(কিমি ২৭.৭৩) দবল ওনখৎপা; কাথুৱাস-নারনাউল রেল লাইন(কিমি ২৪.১২) দবল ওনখৎপা; ভিৱানি-দোভ ভালি রেল লাইন(কিমি ৪২.৩০) দবল ওনখৎপা অমসুং মনহেরু-বৱানি খেরা রেল লাইন(কিমি৩১.৫০) দবল ওনখৎপা য়াওরি। রেলৱে লাইনশিং অসি দবল ওইহনবা অসিনা লমদম অসিদা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনগনি অমসুং মী পুবা অমসুং পোৎ-চৈ পুবা রেল অনিমক মতম চানা চেনবদা মতেং পাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা রোহতাক-মেহাম-হান্সি রেল লাইন(কিমি ৬৮) কৎথোক্কনি, মসিনা রোহতাক অমসুং হিসারগী মরক্তা চৎপগী মতম হন্থহনগনি। মহাক্না রোহতাক-মেহাম-হান্সি সেক্সন্দা ত্রেন অমশু লমথাগনি, মসিনা রোহতাক অমসুং হিসার লমদমদা রেল পেসেঞ্জরশিং কান্নবা পীগনি।