তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
আঞ্চলিক সম্প্ৰদায় ৰেডিঅ' সন্মিলন (দক্ষিণ) ভাৰতত কমিউনিটি ৰেডিঅ'ৰ ২০ বছৰ সম্পূৰ্ণ
শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে ভাৰতত কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচন স্থাপনৰ বাবে সংশোধিত নীতি নিৰ্দেশনা মুকলি কৰে
খণ্ডটোৰ বিকাশ আৰু সামূহিক ৰেডিঅ' ষ্টেচনৰ বিত্তীয় স্থিৰতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সংশোধিত নীতি (চিআৰএছ)
বিজ্ঞাপনৰ হাৰ প্ৰতি ১০ ছেকেণ্ডত ৭৪ টকালৈ বৃদ্ধি আৰু চিআৰএছৰ বাবে বিজ্ঞাপনৰ সময় প্ৰতি ঘণ্টাত ১২ মিনিটলৈ বৃদ্ধি
পৰামৰ্শদাতা আৰু সমল সমিতিৰ ৫০% সদস্য মহিলা হ'ব
13 FEB 2024 3:48PM by PIB Guwahati
মাননীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে চেন্নাইৰ আন্না বিশ্ববিদ্যালয়ত ২০২৪ চনৰ ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী তাৰিখে আঞ্চলিক সম্প্ৰদায় ৰেডিঅ' সন্মিলনৰ (দক্ষিণ) সময়ত 'বিশ্ব ৰেডিঅ' দিৱস উপলক্ষে ভাৰতত সামূহিক ৰেডিঅ' ষ্টেচন স্থাপনৰ বাবে 'সংশোধিত নীতি নিৰ্দেশনা' মুকলি কৰে। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে বিশেষ ভাষণ প্ৰদান কৰে, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানৰ সৈতে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে তেওঁৰ মূল ভাষণত সামূহিক ৰেডিঅ'ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে:
"কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচনবোৰে এক মঞ্চ আগবঢ়ায় য'ত স্থানীয় উপভাষা আৰু আঞ্চলিক ভাষাত সমল প্ৰচাৰ কৰা হয়। স্থানীয়, প্ৰসংগ নিৰ্দিষ্ট বিষয়বোৰ মুখ্যতঃ এই ষ্টেচনবোৰত উত্থাপন আৰু আলোচনা কৰা হয়। চৰকাৰে সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ মন্ত্ৰৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই দিশত সামূহিক ৰেডিঅ'ৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ 'মন কি বাত'ত ব্যক্তিগত উদাহৰণৰ জৰিয়তে দেখুৱাইছে যে ৰেডিঅ' মাধ্যমটো কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, ৰাইজৰ সৈতে কথা পতা আৰু শুনা দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে। প্ৰতিটো চি.আৰ.এছ. হৈছে বিগত বছৰবোৰত নিৰ্মাণ কৰা স্থানীয় আৰ্হি আৰু সংগ্ৰহ আৰু ভাগ-বতৰা কৰা অভিজ্ঞতামূলক শিক্ষাৰ প্ৰতিফলন।
মাননীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানে তেওঁৰ বিশেষ ভাষণত কয় যে
"কমিউনিটি ৰেডিঅ' হৈছে এক অগ্ৰণী ধাৰণা আৰু ই সম্প্ৰদায়ৰ পৰা অশুনা কণ্ঠস্বৰক এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে। এই ষ্টেচনবোৰ হৈছে মানুহৰ ওচৰলৈ ঘনিষ্ঠভাৱে আৰু পোনপটীয়াকৈ যোগাযোগ কৰাৰ এক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উপায় কিয়নো এই ষ্টেচনবোৰে সমাজৰ বাবে উপযোগী স্থানীয়ভাৱে প্ৰাসঙ্গিক কাৰ্যসূচী সৃষ্টি কৰে। সামূহিক ৰেডিঅ' ষ্টেচনৰ তুলনামূলকভাৱে সস্তা মাধ্যমতকৈ সমাজৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ ভাল উপায় থাকিব নোৱাৰে। এই দেশৰ বিশাল দৃশ্যপটৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰতত আৰু বহুতো সামূহিক অনাতাঁৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে।"
দক্ষিণ কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচনৰ (চিআৰএছ) বাবে দুদিনীয়া আঞ্চলিক সম্প্ৰদায় ৰেডিঅ' সন্মিলনত ভাৰতত ২০ বছৰৰ কমিউনিটি ৰেডিঅ' সম্পূৰ্ণ হোৱাটো চিহ্নিত কৰা হৈছে। দক্ষিণৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ১০০ ৰো অধিক চিআৰএছে অন্যান্য কমিউনিটি মিডিয়া বিশেষজ্ঞৰ সৈতে সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। সন্মিলনখনে চি.আৰ.এছ.-সকলক ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে, লগতে তেওঁলোকক ইজনে সিজনৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
কমিউনিটি ৰেডিঅ' হৈছে ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ তৃতীয় স্তৰ, ৰাজহুৱা সেৱা ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰ আৰু বাণিজ্যিক ৰেডিঅ'ৰ পৰা পৃথক। কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচন (চি.আৰ.এছ.) হৈছে নিম্ন শক্তিৰ ৰেডিঅ' ষ্টেচন, যাক স্থানীয় সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা স্থাপন আৰু পৰিচালনা কৰাৰ বাবে। ২০০৪ চনত আন্না বিশ্ববিদ্যালয় চৌহদত ভাৰতৰ প্ৰথম কমিউনিটি ৰেডিঅ' উদ্বোধন কৰা হৈছিল। বৰ্তমান, ভাৰতত ৪৮১ চিআৰএছ আছে, আৰু যোৱা দুবছৰত, ১৩৩ টাতকৈও অধিক চিআৰএছ কাৰ্যক্ষম হৈছে।
২০০২ চনৰ ডিচেম্বৰত, ভাৰত চৰকাৰে আইআইটি/আইআইএমকে ধৰি সুপ্ৰতিষ্ঠিত শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক সামূহিক ৰেডিঅ' ষ্টেচন স্থাপনৰ বাবে অনুজ্ঞাপত্ৰ প্ৰদানৰ বাবে এক নীতি অনুমোদিত কৰে। বিষয়টো ২০০৬ চনত পুনৰ বিবেচনা কৰা হৈছিল আৰু চৰকাৰে উন্নয়ন আৰু সামাজিক পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰত নাগৰিক সমাজৰ দ্বাৰা অধিক অংশগ্ৰহণৰ অনুমতি দিয়াৰ বাবে নাগৰিক সমাজ সংগঠন, স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠন আদিৰ দৰে 'অলাভজনক' সংগঠনবোৰক ইয়াৰ পৰিধিৰ অধীনলৈ আনি নীতিটো বহল কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। সংশোধিত নীতি নিৰ্দেশনাবোৰ ২০০৬ চনত জাৰী কৰা হৈছিল, আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত ২০১৭, ২০১৮ আৰু ২০২২ বৰ্ষত সংশোধন কৰা হৈছিল।
সামূহিক ৰেডিঅ' ষ্টেচনৰ বিত্তীয় স্থিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু সামূহিক ৰেডিঅ' খণ্ডৰ বিকাশ নিশ্চিত কৰিবলৈ, চৰকাৰে নীতি নিৰ্দেশনাৱলীত অধিক সংশোধন কৰিছে। নিম্নলিখিত সংশোধিত আঁচনি নিৰ্দেশনাৱলীৰ মুখ্য বিশেষত্ববোৰ:
ক) একাধিক জিলাত পৰিচালনা কৰা এটা যোগ্য সংগঠন/প্ৰতিষ্ঠানক বিভিন্ন জিলাত সৰ্বাধিক ছয় (৬) চিআৰএছ স্থাপন কৰাৰ অনুমতি দিয়া হ'ব, যদিহে ই মন্ত্ৰালয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰা কিছুমান চৰ্ত পূৰণ কৰে।
খ) অনুমতি চুক্তি (জি.ও.পি.এ.) অনুমতি চুক্তিৰ প্ৰাৰম্ভিক সময়সীমা দহ (১০) বছৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
গ) চি.আৰ.এছ.-ৰ বাবে বিজ্ঞাপনৰ সময় প্ৰতি ঘণ্টাত ৭ মিনিটৰ পৰা প্ৰতি ঘণ্টাত ১২ মিনিটলৈ বৃদ্ধি কৰা হয়।
ঘ) কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচনৰ বাবে বিজ্ঞাপনৰ হাৰ প্ৰতি ১০ ছেকেণ্ডত ৫২ টকাৰ পৰা প্ৰতি ১০ ছেকেণ্ডত ৭৪ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
ঙ) সংগঠন এটাক জাৰী কৰা অভিপ্ৰায় পত্ৰৰ বৈধতা এক বছৰলৈ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। যিকোনো অপ্ৰত্যাশিত পৰিস্থিতিৰ বাবে আবেদনকাৰীক তিনি মাহৰ অতিৰিক্ত সময় দিয়া হয়।
চ) সম্পূৰ্ণ আবেদন প্ৰক্ৰিয়াৰ সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
সংশোধিত নীতি নিৰ্দেশনাসমূহে সামূহিক ৰেডিঅ' খণ্ডৰ বিকাশত ইন্ধন যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে। লগতে, সমল সৃষ্টিত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ ব্যৱস্থা, যেনে উপদেষ্টা আৰু সমল সমিতিৰ কমেও আধা সদস্য মহিলা হ'ব লাগে, খণ্ডটোত মহিলাসকলক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে সংশোধিত নিৰ্দেশনাৱলীত যোগ দিয়া হৈছে। নীতি নিৰ্দেশনাসমূহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইট www.mib.gov.in ত উপলব্ধ।

Ministry of Information & Broadcasting
Regional Community Radio Sammelan (South) marks 20 years of Community Radio in India
Shri Anurag Singh Thakur releases Revised Policy Guidelines for setting up Community Radio Stations in India
Revised Policy to ensure growth of the sector and financial sustainability of Community Radio Stations (CRSs)
Increase in Advertising Rate to Rs. 74 per 10 seconds and advertising time to 12 minutes per hour for CRSs
50% of Advisory & Content Committee members to be Women
13 FEB 2024 3:48PM by PIB Delhi
Shri Anurag Singh Thakur, Hon’ble Minister of Information and Broadcasting, and Youth Affairs & Sports, released the ‘Revised Policy Guidelines for setting up Community Radio Stations in India’ on the occasion of ‘World Radio Day’ during the Regional Community Radio Sammelan (South) on 13th February 2024 at Anna University, Chennai. Shri Anurag Singh Thakur delivered the keynote address, with Dr. L. Murugan, Hon’ble Minister of State for Information and Broadcasting, giving the special address during the inaugural ceremony.
Speaking on the occasion, Shri Thakur highlighted the importance of community radio in his keynote address:
“Community Radio Stations offer a platform where content is disseminated in localised dialects and regional languages. Local, context specific issues are raised and discussed in these stations in local idioms. The Government is committed to its mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. It is important to realise the importance of community radio in this direction. Our Hon’ble Prime Minister in his ‘Mann ki Baat’ has shown through personal example how important the radio medium is, in both speaking to and listening to the public. Each CRS is a reflection of the local model that has been built over the years and the experiential learnings that have been collected and shared.”
Dr. L. Murugan, Hon’ble Minister of State for Information and Broadcasting, in his special address stated that
“Community Radio is a pioneering concept and provides a platform to unheard voices from the community. These stations are one of the best ways to reach out intimately and directly to the people as these stations create locally relevant programmes useful to the community. There cannot be a better way of reaching out to the community than through the relatively inexpensive medium of community radio stations. There is a huge potential to set up many more community radio stations in India, given the vast landscape of this country.”
The two-day Regional Community Radio Sammelan for southern Community Radio Stations (CRS) also marked completion of 20 years of Community Radio in India. More than 100 CRSs of the Southern States/UT are attending the Sammelan along with other Community Media experts. The Sammelan gave an opportunity for capacity building to the CRSs, along with providing them a platform to interact with each other.
Community Radio is an important third tier in Radio Broadcasting, distinct from Public Service Radio broadcasting and Commercial Radio. Community Radio Stations (CRSs) are low power Radio Stations, which are meant to be set-up and operated by local communities. India’s first Community Radio was inaugurated in the year 2004 on the Anna University campus. Currently, there are 481 CRSs in India, and in the last two years, more than 133 CRSs have become operational.
In December 2002, the Government of India approved a policy for the grant of licences for setting up of Community Radio Stations to well established educational institutions, including IITs/IIMs. The matter was reconsidered in the year 2006 and the Government decided to broadbase the policy by bringing ‘non-profit’ organisations like civil society organisations, voluntary organisations, etc, under its ambit in order to allow greater participation by civil society on issues relating to development and social change. The revised Policy Guidelines were issued in the year 2006, and subsequently amended in the years 2017, 2018, and 2022.
To ensure financial sustainability of Community Radio Stations and to ensure growth of the Community Radio Sector, the Government has carried out further amendments in the Policy Guidelines. Salient features of the Revised Policy Guidelines are as under:
1. An eligible organisation/ institution that operates in multiple districts shall be allowed to set up a maximum of six (6) CRS in different districts of operation, provided it fulfils certain conditions laid by the Ministry.
2. The initial time period for the Grant of Permission Agreement (GOPA) increased to ten (10) years.
3. Advertising time for CRSs is increased from 7 minutes per hour to 12 minutes per hour.
4. Rate of Advertisement has been increased from Rs. 52 per 10 sec to Rs. 74 per10 sec for Community Radio Stations.
5. Validity of Letter of Intent issued to an Organisation has been fixed to one year. A buffer of three months is also given to the applicant for any unforeseen circumstances.
6. Timeline for the complete application process is fixed.
The revised Policy Guidelines is expected to fuel growth for the Community Radio sector. Further, provisions for participation of women in content creation, viz. at least half of the Advisory and Content Committee members should be women, have also been added in the Revised Guidelines to encourage women in the sector. The policy guidelines are available on the website of the Ministry www.mib.gov.in