मत्स्यपालन, पशुपालन तथा दुग्ध मन्त्रालय
सचिव श्रीमती अलका उपाध्यायले पूर्वोत्तर राज्यका पशुपालन तथा डेयरी विभागका अतिरिक्त मुख्य सचिव/प्रधान सचिव/सचिव/निर्देशक र योजना अधिकारीहरूसँग एक समीक्षा बैठकको अध्यक्षता गरिन्।
14 FEB 2024 5:07PM by PIB Gangtok
सचिव (एएचडी) श्रीमती अलका उपाध्यायले आज नयाँ दिल्लीमा पशुपालन र डेयरी क्षेत्रको लागि अतिरिक्त मुख्य सचिव/प्रधान सचिव/सचिव सहित विभागका कार्यक्रमहरू/योजनाहरूको कार्यान्वयनको प्रगतिबारे छलफल गर्न पूर्वोत्तर राज्यहरू जस्तै असम, अरुणाचल प्रदेश, मणिपुर, मेघालय, मिजोरम, नागाल्याण्ड, सिक्किम र त्रिपुराका सम्बन्धित निर्देशकहरूसँग क्षेत्रीय समीक्षा बैठकको अध्यक्षता गर्नुभयो। समीक्षा बैठकमा भारत सरकारको पशुपालन तथा दुग्ध विकास विभागका अतिरिक्त सचिव, सहसचिव, लेखा प्रमुख नियन्त्रक तथा अन्य वरिष्ठ अधिकारीहरुको सहभागिता रहेको थियो।
श्रीमती अलका उपाध्याय सचिव एएचडीले राष्ट्रिय गोकुल मिशन (आरजीएम), राष्ट्रिय पशुधन मिशन (एनएलएम) अन्तर्गत उद्यमशीलता विकास, राष्ट्रिय पशु रोग नियन्त्रण कार्यक्रम (एनएडीसीपी), डेयरी प्रशोधन र बुनियादी ढाँचा जस्ता सबै पशुपालन तथा दुग्ध योजनाहरूको भौतिक एवं वित्तीय प्रगतिको समीक्षा गरिन्। विकास कोष (डीआईडीएफ), राष्ट्रिय डेयरी विकास कार्यक्रम (एनपीडीडी) उत्तर पूर्व राज्यहरूमा केन्द्र सरकारद्वारा लागू गरिएको छ। उनले योजनाहरू अन्तर्गत पूर्वोत्तर राज्यहरूसँग रहेको अव्ययित शेष राशिको उपयोग र निपटानको आवश्यकतामाथि जोड दिइन् र राज्यहरूलाई तुरुन्तै अन्तिम रूप दिन र वित्तीय वर्ष 2024-25 को लागि आफ्नो वार्षिक कार्य योजना र मागहरू केन्द्र सरकारलाई बुझाउन निर्देशन दिइन्।
उनले राज्यहरूले चारा टास्क फोर्सको निर्माण, पशुधन बीमा, आईभीएफ ल्याबहरूको स्थापनालाई प्राथमिकता दिनुपर्ने कुरामा पनि जोड दिइन् र राज्य एएचडीलाई राज्यभित्र उत्कृष्ट स्वास्थ्य सेवाको लागि बुनियादी ढाँचाको विकासमा ध्यान दिन आग्रह गरिन्। यस अतिरिक्त, उनले एनएडीसीपी योजनाको प्रभावकारी कार्यान्वयन सुनिश्चित गर्न राज्यहरूलाई प्रतिक्रियाको लागि निर्देशन दिइन्। उनले दुग्ध उद्योगलाई बढ़ावा दिनका लागि एक रणनीतिक दृष्टिकोणका रूपमा दुग्ध सहकारी संस्थाहरूका साथ साथै दुग्ध उत्पादक कम्पनीहरूको स्थापनामा जोड दिइन्।
पुनर्गठित पशुपालन पूर्वाधार विकास कोष (एएचआईडीएफ) पोर्टलको लञ्चको साथै उनले राज्यहरूलाई सक्रिय रूपमा लाभार्थीहरू बीच योजनालाई बढावा दिन प्रोत्साहित गरिन्, जसले उनीहरूलाई यसको फाइदा अधिकतम बनाउन र उद्यमशीलतालाई बढावा दिन सक्षम पार्न सक्नेछ।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Secretary Smt Alka Upadhyaya chairs a review meeting with Additional Chief Secretary/ Principal Secretary/ Secretary /Directors and scheme officers, Animal Husbandry and Dairying Department of North East States
14 FEB 2024 5:07PM by PIB Delhi
Secretary (AHD), Smt Alka Upadhyaya chaired a Regional Review Meeting in New Delhi today for Animal Husbandry and Dairy sector with Additional Chief Secretary/Principal Secretary/ Secretary along with concerned Directors, Animal Husbandry and Dairying Department of North East States namely Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura to discuss the progress of implementation of the programmes /schemes of the Department. The review meeting was attended by Additional Secretary, Joint Secretaries, Chief Controller of Accounts and other senior officers of the Department of Animal Husbandry and Dairying, GOI.
Smt. Alka Upadhyaya, Secretary AHD reviewed the physical and financial progress of all animal husbandry and dairying schemes like Rashtriya Gokul Mission (RGM), Entrepreneurship Development under National Livestock Mission (NLM), National Animal Disease Control Programme (NADCP), Dairy Processing & Infrastructure Development Fund (DIDF), National Programme for Dairy Development (NPDD) being implemented by Central Government in North East States. She emphasized the need to utilize and disposal of unspent balances lying with North East States under the schemes and directed states to promptly finalize and submit their annual action plans and demands for financial year 2024-25 to the Central Government.
She also emphasized that States should prioritizing the Creation of Fodder Task Force, Livestock Insurance, establishment of IVF Labs, and asked State AHD to focus on the infrastructure development for improved healthcare services within States. Additionally, she directed States for feedback with respect to NADCP scheme to ensure its effective implementation. She placed strong emphasis on the establishment of Milk Producer Companies, along with dairy cooperatives as a strategic approach to bolster the dairy industry.
With the launch of the Realigned Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) Portal, she encouraged states to actively promote the scheme among beneficiaries, enabling them to maximize its benefits and fostering entrepreneurship.