প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী ১১ ফেব্ৰুৱাৰীত মধ্যপ্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৭৩০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েবিশেষভাৱে পিছপৰা জনজাতিৰ প্ৰায় দুই লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীক আহাৰ অনুদানৰ মাহেকীয়া কিস্তি প্ৰদান কৰিব
স্বামিত্বআঁচনিৰ হিতাধিকাৰীক ১.৭৫ লাখ অধিকাৰ অভিলেখ বিতৰণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনাৰ অধীনত ৫৫০ খনতকৈও অধিক গাঁৱৰ বাবে ধন হস্তান্তৰ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ৰাতলাম আৰু মেঘনগৰ ৰেল ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ বাবেও আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পথ, ৰেল, শক্তি আৰু জল খণ্ডৰ সৈতে জড়িত একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু দেশলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
09 FEB 2024 5:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ১১ ফেব্ৰুৱাৰীত মধ্যপ্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব। তেওঁ দুপৰীয়া প্ৰায় ১২:৪০ বজাত মধ্যপ্ৰদেশৰ ঝাবুৱাত প্ৰায় ৭৩০০ কোটি টকাৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ পথ প্ৰদৰ্শক হৈ আহিছে অন্ত্যোদয়ৰ দৃষ্টিভংগী। উন্নয়নৰ সুবিধা যাতে জনজাতীয় সমাজৰ মাজলৈ যায় তাৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিয়া হয়, যাৰ গৰিষ্ঠসংখ্যক স্বাধীনতাৰ কেইবা দশকৰ পাছতো এই সুবিধাসমূহৰ পৰা বঞ্চিত হৈছে। ইয়াৰ লগত সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও পদক্ষেপৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু উদ্বোধন কৰিব, যিয়ে অঞ্চলটোৰ জনজাতীয় সমাজক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খাদ্য ৰাজসাহায্য আঁচনিৰ অধীনত খাদ্য ৰাজসাহায্যৰ মাহিলী কিস্তি প্ৰায় দুই লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীক বিতৰণ কৰিব। এই আঁচনিৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশৰ বিভিন্ন বিশেষ পিছপৰা জনজাতিৰ মহিলাসকলক পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ বাবে প্ৰতিমাহে ১৫০০ টকাকৈ প্ৰদান কৰা হয়।
স্বামীত্ব যোজনাৰ হিতাধিকাৰীক ১.৭৫ লাখ অধিকাৰৰ অভিলেখ বিতৰণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ইয়াৰ লগে লগে ৰাইজৰ ভূমিৰ অধিকাৰৰ বাবে নথিপত্ৰৰ প্ৰমাণ উপলব্ধ হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনা’ৰ অধীনত ৫৫৯খন গাঁৱৰ বাবে ৫৫.৯ কোটি টকা মুকলি কৰিব। এই ধনৰাশি অংগনবাড়ী ভৱন, ৰেচন দোকান, স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ, বিদ্যালয়ৰ অতিৰিক্ত কোঠা, আভ্যন্তৰীণ পথকে ধৰি বিভিন্ন ধৰণৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য্যৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঝাবুৱাত ‘চি এম ৰাইজ স্কুল’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। বিদ্যালয়খনে প্ৰযুক্তি একত্ৰিত কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক স্মাৰ্ট ক্লাছ, ই-লাইব্ৰেৰী আদি আধুনিক সা-সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু উদ্বোধন কৰিব, যিয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ পানী যোগান আৰু খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিব। যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব সেইবোৰৰ ভিতৰত আছে ‘তালৱাৰা প্ৰকল্প’। এইখন ধৰ আৰু ৰাতলামৰ এহেজাৰৰো অধিক গাঁৱৰ খোৱাপানী যোগান আঁচনি। ইয়াৰ উপৰিও অটল মিছন ফৰ ৰিজুভেনেচন এণ্ড আৰ্বান ট্ৰেন্সফৰ্মেচন (AMRUT) ২.০ৰ অধীনত ১৪খন নগৰীয়া পানী যোগান আঁচনিৰ জৰিয়তে মধ্যপ্ৰদেশৰ বহু জিলাৰ ৫০ হাজাৰৰো অধিক নগৰীয়া পৰিয়াল উপকৃত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঝাবুৱাৰ ৫০খন গ্ৰাম পঞ্চায়তৰ বাবে ‘টেপ ৱাটাৰ আঁচনি’ দেশলৈ উচৰ্গা কৰিব, যাৰ জৰিয়তে প্ৰায় ১১ হাজাৰ ঘৰলৈ টেপ পানী যোগান ধৰা হ’ব।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও ৰে’ল প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰি সেইবোৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত ৰাতলাম ৰে’লৱে ষ্টেচন আৰু মেঘনগৰ ৰে’ল ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাও অন্যতম। এই ষ্টেচনসমূহৰ পুনৰ উন্নয়ন অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত কৰা হ’ব। দেশৰ বাবে উৎসৰ্গিত ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ইন্দোৰ-দেৱাছ-উজ্জয়িন সাগৰীয় কেবিন ৰে’লপথ দুগুণ কৰাও আছে। ইয়াৰ উপৰিও উত্তৰ-দক্ষিণ গ্ৰেড ছেপাৰেটৰৰ লগতে ইটাৰ্ছি গজ ৰিমডেলিং আৰু বৰখেৰা-বুডনী-ইটাৰ্ছী সংযোগী তৃতীয় লাইনটোও ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ লগতে যাত্ৰীবাহী আৰু মালবাহী ৰে’ল উভয়ৰে যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশত ৩২৭৫ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও পথ উন্নয়ন প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত ৪৭ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ০.০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ৩০.০০ কিলোমিটাৰ (হৰ্দা-টেমগাঁও)লৈ হৰ্দা-বেতুল (পেকেজ-I)ৰ চাৰিলেনযুক্ত; ৭৫২ডি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উজ্জয়ন দেৱাছ অংশ; ৪৭ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ইন্দোৰ-গুজৰাট সাংসদ সীমান্ত অংশৰ চাৰি লেনযুক্ত (১৬ কিলোমিটাৰ) আৰু ৪৭ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ চিচোলি-বেতুল (পেকেজ-III) হৰদা-বেতুল অংশ আৰু ৫৫২জি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উজ্জয়িন ঝালাৱাৰ অংশৰ চাৰি লেনযুক্ত। এই প্ৰকল্পসমূহে পথ সংযোগ উন্নত কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নতো সহায় কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৱৰ্জনা পেলোৱা স্থানৰ সংশোধন, বৈদ্যুতিক উপকেন্দ্ৰ আদি উন্নয়নমূলক অন্যান্য পদক্ষেপৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to visit Madhya Pradesh on 11th February
PM to dedicate to the nation and lay foundation stone of multiple development projects worth around Rs 7300 crores
PM to disburse monthly instalment of Aahar Anudan to about two lakh women beneficiaries from specially backward tribes
PM to distribute 1.75 lakh Adhikar Abhilekh to beneficiaries of SVAMITVA scheme
PM to transfer funds for more than 550 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
PM to also lay foundation stone for redevelopment of Ratlam and Meghnagar railway station
PM to also dedicate to nation and lay foundation stone of multiple projects related to road, rail, power and water sector
09 FEB 2024 5:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Madhya Pradesh on 11th February, 2024. At around 12:40 PM, he will dedicate to the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth about 7300 crores in Jhabua, Madhya Pradesh.
The vision of Antyodaya has been a guiding light for the initiatives taken by the Prime Minister. One of the key focus areas has been ensuring that benefits of development reach out to the tribal community, major sections of which were not able to gain these benefits even several decades after independence. In line with this, Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of multiple initiatives that will benefit the significant tribal population of the region.
Prime Minister will disburse monthly instalment of Aahar Anudan under Aahar Anudan Yojna to about two lakh women beneficiaries. Under this scheme, Rs 1500 per month is provided for nutritious food to women of various specially backward tribes of Madhya Pradesh.
Prime Minister will distribute 1.75 lakh adhikar abhilekh (record of rights) to beneficiaries of SVAMITVA Scheme. This will provide documentary evidence to people for the right to their land.
Prime Minister will also transfer Rs. 55.9 crores for 559 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana. This amount will be utilised for various kinds of construction activities including Anganwadi Bhawans, Fair Price Shops, Health Centres, additional rooms in schools, internal roads, among others.
Prime Minister will lay the foundation stone of ‘CM Rise School’ in Jhabua. The school will integrate technology to provide modern facilities like smart classes, e Library etc to students.
Prime Minister will dedication to the nation and lay the foundation stone of multiple projects that will strengthen the water supply and provisioning of drinking water in Madhya Pradesh. The projects whose foundation stone will be laid include ‘Talavada Project’ which is a drinking water supply scheme for more than one thousand villages of Dhar & Ratlam; and 14 urban water supply schemes under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) 2.0, benefitting more than 50 thousand urban households across multiple districts of Madhya Pradesh. Prime Minister will also dedicate to Nation ‘Nal Jal Yojna’ for 50 Gram Panchayats of Jhabua which will provide tap water to about 11 thousand households.
Prime Minister will dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple rail projects during the programme. These include laying of foundation stone for the redevelopment of Ratlam railway station and Meghnagar railway station. These stations will be redeveloped under the Amrit Bharat station scheme. The rail projects dedicated to the nation include projects for doubling of Indore- Dewas- Ujjain C cabin railway line; Itarsi- North – South grade separator with yard remodelling; and third line connecting Barkhera- Budni-Itarsi. These projects will help strengthen rail infrastructure and reduce travel time for both passenger and goods trains.
Prime Minister will dedicate to nation multiple road development projects worth more than 3275 crore in Madhya Pradesh including four-laning of Harda-Betul (Package-I) from km 0.00 to km 30.00 (Harda-Temagaon) of NH-47; Ujjain Dewas section of NH-752D; four-laning (16 km) of Indore-Gujarat MP Border section of NH-47 and four-laning of Chicholi-Betul (Package-III) Harda-Betul of NH-47; and Ujjain Jhalawar section of NH-552G. These projects will improve road connectivity and also help in economic development in the region.
Further, Prime Minister will also dedicate and lay the foundation stone of other development initiatives like waste dumpsite remediation, electric substation, among others.