Ministry of Development of North-East Region
President Smt. Droupadi Murmu inaugurates 'Vividdhta ka Amrit Mahotsav’
Inaugural Edition of 'Vividdhta ka Amrit Mahotsav' captivates audiences with Northeasten cultural splendour
09 FEB 2024 11:42AM by PIB Delhi
The inaugural edition of 'Vividdhta ka Amrit Mahotsav,' being held at Rashtrapati Bhavan from the 8th to the 11th February, 2024, commenced with a historic celebration of the diverse cultural heritage of Northeast India. Organized by the Ministry of Development of North Eastern Region in collaboration with the Ministry of Culture, the Mahotsav served as a vibrant cultural odyssey, leaving an indelible mark on the hearts of the attendees.
The event was inaugurated by the President of India, Smt. Droupadi Murmu with the Minister of DoNER, Shri G. Kishan Reddy, leading the felicitation.
Minister of DoNER, Culture and Tourism, Shri G. Kishan Reddy addressed the august gathering and expressed gratitude to president for her continued support and encouragement for the North Eastern Region. He further added that since 2014, the North East Region has become a national priority under the leadership of Prime Minister and unprecedented development has taken place ever since. He further added that be it physical connectivity by road, Rail, Air or Water way, or political connectivity or cultural and emotional connectivity, all distances with North East are being erased. He further added that rich heritage of north east is the key to unlimited prosperity of its people and the government is taking numerous steps to unlock this full potential.
Minister of Earth Sciences, Shri Kiren Rijiju also delivered an address. He noted how the North East Region has completely transformed in the past 10 years and that there is greater hope and expectations among the people of the region. The presence of Governors and Chief Ministers from all eight states of the Northeast region added immense prestige to the occasion.
The Mahotsav features 320+ stalls, each dedicated to showcasing the unique handicrafts, handlooms, and agro products of the eight culturally rich states. Visitors had the opportunity to explore and appreciate the best of Northeast India, including exquisite handcrafted products, sustainable handicrafts, and organic agro products.
Additionally, the splendid Geographical Indication (GI) Pavilion with GI products from the Northeast Region. From the internationally renowned Muga Silk from Assam, to the beautifully weaved Wangkhei Phee from Manipur, handmade carpets from Arunachal Pradesh and the delectable Queen Pineapple from Tripura, it is a matter of great pride to present 25+ textile, craft and agricultural GI products from our Ashtlaxmi states
Engaging live demonstrations at 20+ stations showcased the traditional craftsmanship of the North-East, including Majuli Mask making, Basket weaving, Lotus Silk Extraction, and more. Attendees had the rare opportunity to witness firsthand the skill and expertise that goes into curating these cultural jewels.
Esteemed dignitaries including President of India, Smt Murmu also witnessed the Ashtalakshmi rangoli and the fusion cultural performances. The first day witnessed artists from all eight states elevated the Mahotsav with remarkable performances, including traditional dances of all the eight States. Over the next four days, 350+ artists will be captivating the audience with more such performances.
Moreover, visitors were seen embarking on a culinary journey, exploring the region's rich gastronomic heritage at the diverse food stalls that have brought the diverse flavours and traditions all the way from northeast India to the capital.
The Kids Activity Zone and Youth Engagement Zone was seen vibrating with energy and enthusiasm as youth and children engaged in novel activities, specifically designed to engage creatively with the historical and cultural richness of Northeast.
In closing, the Ministry of Development of North East Region expressed gratitude to the Ministry of Culture, esteemed dignitaries, and the enthusiastic participants. 'Vividdhta ka Amrit Mahotsav' has undeniably set a precedent as a joyous celebration of unity in diversity, fostering a deeper understanding and appreciation for the Northeast's contribution to our collective identity. The next four days are anticipated to garner a greater footfall following the unmatchable inaugural day.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ‘বিবিধতা কা অমৃত মহোৎসব’ হৌদোকখ্রে
‘বিবিধতা কা অমৃত মহোৎসব’ অহানবা থৌরম্না অৱাং নোংপোক্কী কলচরগী নীংথিবা মতৌনা মীয়ামগী পুক্নিং শুমহৎখ্রে
09 FEB 2024 11:42AM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক ভারতকী মখল য়াম্লবা চৎনবী কয়াগী হেরিতেজকী নুংঙাইবা ফোংদোকপা ওইনা ‘বিবিধতা কা অমৃত মহোৎসব’কী অহানবা থৌরম অমা ইং ২০২৪গী ফেব্রুৱারী ৮দগী ১১ ফাওবা রাস্ত্রপতি ভবন্দা পুৱারী ওইরবা মওংদা হৌজিক পাংথোক্লি। অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয় অমদি কলচর মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা পাংথোক্লিবা থৌরম অসিনা মখল মথেল কয়ানা থল্লবা কলচরগী শাংলবা খোঙচৎ অমা ওইদুনা মসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংগী মফমদা কাওবা নাইদ্রবা ইথিল অমা পীরি।
থৌরম অসি DoNER মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ফেলিসিতেসনগী থৌওং লুচিংদুনা ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদী মুর্মুনা হৌদোকখি।
DoNER, কলচর অমসুং তুরিজম মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা রাস্ত্রপতিবু অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংদা লেপ্তনা তেংবাংবগা লোয়ননা পুক্নিং থৌগৎপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারকপা ওইনা, অৱাং নোংপোক লমদমগী মাইকৈদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইং 2014দগী হৌদুনা নেস্নেল প্রাইওরিতী ওইনা মিৎয়েং চঙদুনা মহাক্কী লুচিং মখাদা লমদমসিদা মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাং কয়া পায়খত্তুনা লাক্লি হায়খি। শোরোক, রেল, নোংথক অমসুং ঈশিংগী ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতী ওইরো, নত্ত্রগা পোলিতিকেল, কলচরেল নত্ত্রগা ইমোস্নেল কন্নেক্তিবিতীগী হীরমদা ওইরো, লমদম অসিগী অথাপ্পা খুদিংমক লৈহন্দ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। অৱাং নোংপোক্কী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজ অসিনা লমদম অসিগী মীয়ামগী লোম্বা নাইদবা নুংঙাই য়াইফবগী মরম্নি অমসুং সরকারনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিকশিংবু মপুং ফানা শিজিন্নবা ঙম্নবা মখল কয়াগী খোঙথাং পায়খৎলি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
আর্থ সাইন্স মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজুসু ঙসিগী থৌরমদা ৱা ঙাঙখি। অৱাং নোংপোক লমদম্না হৌখিবা চহি 10গী মনুংদা মতৌ করম্না অওনবা কয়া লাকখিবগে হায়না পাউদম্লদুনা লমদম অসিগী মীয়ামদা হৌজিক থাজবা য়াম্না লৈনরে হায়না মহাক্না হায়খি। অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপানগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং রাজ্যপালশিংনা শরুক য়াবনা থৌরম অসিগী মগুন হেন্না হাপখি।
মহোৎসব অসিদা কলচরদা ইনাক খুল্লবা রাজ্য নিপানগী তোপ-তোপ্পা হেন্দিক্রাফ, হেন্দলুম অমসুং এগ্রোগী পোত্থোক কয়া উৎপা স্তোল 320+ ফম্লি। থৌরম য়েংবা লাকপা মীয়াম্না খুৎনা শাবা ফজরবা পোত্থোক, সস্তেনেবল ওইবা হেন্দিক্রাফ অমসুং ওর্গানিক ওইবা এগ্রো পোত্থোক কয়া য়াওনা অৱাং নোংপোক ভারতকী খ্বাইদগী ফজরবা পোৎলমশিংবু য়েংবা অমসুং খঙবগী খুদোংচাবা ফংনখি।
অহেনবা ৱাফম অমা ওইনা, অৱাং নোংপোক লমদমগী জিওগ্রাফিকেল ইনিদকেসন (GI) পোত্থোকশিং উৎপা নিংথীরবা GI পেভিলিয়ন অমসু থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইনা য়াওরি। মালেম্না শকখঙলবা অসমগী মুগা সিল্কতগী হৌদুনা মনিপুরগী নীংথিরবা ৱাংখৈ ফী, অরুনাচল প্রদেশকী খুৎনা শাবা কার্পেত অমসুং ত্রিপুরাগী মহাও লৈরবা ক্বীন কিহোম ফাওবা পোৎলমশিং অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী অস্ত্রলক্ষমী রাজ্যশিংগী তেক্সতাইল, ক্রাফ অমসুং এগ্রিকলচরেল GI পোত্থোক 25+ পুথোকচরিবা অসি য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা থৌওং অমা ওইরি।
স্তেসন 20+তা উৎলিবা ইনগেজিং ওইবা লাইব দিমোনস্ত্রেসন কয়ানা মাজুলী মায়খুম শাবা, খাও লোনবা, থম্বালদগী সিল্ক চিংবা অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী খুৎশা হৈবগী অতোপ্পা চৎনবী কয়া উৎলি। হায়রিবা লৈতেংশিং অসি শাবদা চঙলিবা স্কিল অমসুং মহৈ কয়াবু মমিৎমক্না হকথেংননা উজবগী তাঙল্বা খুদোংচাবা কয়াসু থৌরম য়েংবা লাক্লিবা মীওইশিংনা ফংখি।
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মু য়াওনা শক্নাইরবা মীথুংলেন কয়ানা অস্তলক্ষমী রঙ্গোলী অমসুং কলচরেল পরফোর্মেন্সকী অপুনবা থৌওং কয়া মিৎয়েং তাখি। অহানবা নুমিৎ অসিদা রাজ্য নিপানগী আর্তিস্তশিংনা রাজ্য নিপান অসিগী নাৎকী জগোই উৎপা য়াওনা মখোয়গী মশক থোক্লবা পরফোর্মেন্স কয়ানা মহোৎসব অসিগী থাক ৱাংখৎহনবগী মতৌ উখি। মথংগী নুমিৎ মরিনি অসিদা, আর্তিস্ত 350+না মসিগুম্বা পরফোর্মেন্স কয়ানা থৌরম য়েংবা লাকপা মীওইশিংগী পুক্নিং শুমহৎখিগনি।
মসিদা নত্তনা, অৱাং নোংপোক্তগী পুদুনা লাক্লিবা মখল কয়াগী মহাও পুদুনা লাক্লগা ফম্লিবা মখল কয়াগী ফুদ স্তোল হাংলিবশিংদা ভিজিতরশিংনা লমদমসিগী মখল মথেল অহাওবা কয়া চাবগী মতৌ উবা ফংখি।
অঙাংশিংগী এক্তিবিতী জোন অমসুং নহাশিংগী ইনগেজমেন্ত জোন্দা নহা অমসুং অঙাংশিংনা তোঙান-তোঙানবা এক্তিবিতী কয়াদা মতম লেন্দুনা নুংঙাইবগী মতৌ উবা ফংখি। মখোয়না অৱাং নোংপোক লমদমগী পুৱারী অমসুং নাৎকী ওইবা ইনাক খুল্লবা পোৎলমশিংগা লোয়ননা ইনগেজ তৌবগী মতৌ উবা ফংখি।
লোইশিল্লকপদা, DoNER মন্ত্রালয়না কলচর মন্ত্রালয়, শক্নাইরবা গেস্ত অমসুং থৌরম অসিদা থৱাই য়াওনা শরুক য়ারিবা মীওই কয়াগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎখি। ‘বিবিধতা কা অমৃত মহোৎসব’ অসিনা য়ুনিতী ইন দাইবর্সিতীগী মতাংদা নুংঙাইবা ফোংদোকপগা লোয়ননা অৱাং নোংপোক্কী নীংথিরবা কলচর অসিগা অমত্তা ওইবগী মরী অমসু শেমগৎখি। মথংগী নুমিৎ মরিনি অসিনা ঙসিগী নুমিত্তা লাকখিবা মীয়াম মশিং হেনবগী পুক্নিং চীংশিনগনি।