প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আচাৰ্য শ্ৰী এছ এন গোৱেংকাৰ ১০০ তম জয়ন্তীৰ বছৰজোৰা উদযাপনৰ সামৰণী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 FEB 2024 3:20PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আচাৰ্য শ্ৰী এছ এন গোৱেংকাজীৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন এবছৰ আগতে আৰম্ভ হৈছিল। এই সময়ছোৱাত, দেশে 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' উদযাপন কৰাৰ লগতে কল্যাণমিত্ৰ গোৱেংকাজীৰ নীতি-আদৰ্শবোৰো সোঁৱৰণ কৰে। আজি তেওঁৰ শতবাৰ্ষিকী উৎসৱৰ সমাপ্তিৰ সময়তে দেশখনে এক উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প সাকাৰ কৰাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এই যাত্ৰাত, আমি এছ এন গোৱেংকাজীৰ চিন্তা আৰু সমাজৰ প্ৰতি তেওঁৰ সমৰ্পণৰ পৰা বহুত শিক্ষা লাভ কৰিব পাৰোঁ। গুৰুজীয়ে প্ৰায়ে ভগৱান বুদ্ধৰ মন্ত্ৰ -"চমগ্গা-নমঃ তাপোচুখো" আওৰাইছিল, যিয়ে মানুহে একেলগে ধ্যান কৰাৰ সময়ত প্ৰাপ্ত শক্তিশালী ফলাফলক সূচায়। ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ঐক্যৰ এই মনোভাৱ এক বহুত ডাঙৰ ভেটি। এই শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ সময়ছোৱাত আপোনালোক সকলোৱে এই মন্ত্ৰৰ প্ৰচাৰ-প্ৰসাৰ কৰিছে, আৰু মই সকলোকে মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আচাৰ্য এছ এন গোৱেংকাজীৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক বহুদূৰ আগুৱাই গৈছে। মই প্ৰথমতে তেওঁক ৰাষ্ট্ৰসংঘত বিশ্ব ধৰ্ম সন্মিলনত লগ পাইছিলো। পৰৱৰ্তী সময়ত, গুজৰাটত কেইবাবাৰো আমাৰ সাক্ষাত হৈছিল। এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে মই তেওঁক শেষবাৰৰ বাবে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। আমাৰ সম্পৰ্কৰ এক অতুলনীয় ঘনিষ্ঠতা আছিল, আৰু মই তেওঁক নিবিড়ভাৱে লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলোঁ। মই প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলোঁ যে তেওঁ বিপাসনাক কিমান গভীৰভাৱে আঁকোৱালি লৈছিল- কোনো ব্যক্তিগত আকাংক্ষা নাছিল, তেওঁৰ ব্যক্তিত্ব পৰিষ্কাৰ পানীৰ দৰে আছিল, সম্পূৰ্ণ শান্ত আৰু গম্ভীৰ। এজন নীৰৱ সেৱকৰ দৰে, তেওঁ য'লৈকে গৈছিল এক সৎ বাতাৱৰণ সৃষ্টি কৰিছিল। 'এক জীৱন, এক অভিযান'ৰ প্ৰতিমূৰ্তি হিচাপে তেওঁৰ একক লক্ষ্য আছিল বিপাসনা। তেওঁ তেওঁৰ বিপাসনা জ্ঞানৰ লাভালাভ সকলোৰে সৈতে ভাগ বতৰা কৰিছিল। তেওঁ মানৱতা আৰু সমগ্ৰ বিশ্বলৈ অৱদান আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
গোৱেংকাজীৰ জীৱনে আমাৰ সকলোৰে বাবে এক গভীৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে কাম কৰে। প্ৰাচীন ভাৰতীয় জীৱন শৈলীৰ পৰা সমগ্ৰ বিশ্বলৈ এক উল্লেখযোগ্য উপহাৰ বিপাসনা, কিন্তু আমাৰ এই ঐতিহ্যক পাহৰি পেলোৱা গৈছিল। ভাৰতত, এক দীঘলীয়া সময় এনে আছিল য'ত বিপাসনা শিকোৱা আৰু শিকাৰ কলা ক্ৰমান্বয়ে ম্লান হৈ গৈছিল। ম্যানমাৰত ১৪ বছৰ তপস্যা কৰাৰ পিছত গোৱেংকাজীয়ে ভাৰতলৈ এই প্ৰাচীন গৌৰৱ ঘূৰাই অনাৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰে। আত্ম-পৰ্যৱেক্ষণৰ জৰিয়তে আত্ম-পৰিৱৰ্তনৰ পথ বিপাসনা হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতে উদ্ভৱ হোৱাৰ সময়তো গুৰুত্বপূৰ্ণ আছিল, আৰু আজিৰ জীৱনত ইয়াৰ প্ৰাসংগিকতা আৰু বৃদ্ধি পাইছে। আজি বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে বিপাসনাৰ বৃহত্ শক্তি আছে। গুৰুজীৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে, বিশ্বব্যাপী ৮০ খনতকৈও অধিক দেশে ধ্যানৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰিছে আৰু ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছে। আচাৰ্য শ্ৰী গোৱেংকাজী সেই উল্লেখযোগ্য ব্যক্তিসকলৰ মাজত আছে যিয়ে বিপাসনাক পুনৰ এক বৈশ্বিক পৰিচয় প্ৰদান কৰিছে। আজি ভাৰতে এই সংকল্প কঠোৰভাৱে সম্প্ৰসাৰিত কৰি আছে। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘক আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছিলো, যিয়ে ১৯০ খনতকৈও অধিক দেশৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছিল। যোগ এতিয়া বিশ্বব্যাপী জীৱনৰ এটা অংশ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে বিপাসনাৰ দৰে যোগ অভ্যাসৰ ওপৰত গৱেষণা কৰিছিল। কিন্তু, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মই ইয়াৰ গুৰুত্ব আৰু ব্যৱহাৰ পাহৰি গৈছিল। বিপাসনা, ধ্যান আৰু ধাৰণাক ত্যাগৰ বিষয় বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰকৃত ভূমিকা পাহৰি গৈছিল। আচাৰ্য শ্ৰী এছ এন গোৱেংকাজীৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে এই ৰাজহুৱা ভুল ধাৰণাটো সংশোধন কৰিছিল। গুৰুজীয়ে কৈছিল, "স্বাস্থ্যৱান জীৱন হৈছে আমাৰ সকলোৰে নিজৰ প্ৰতি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব।" আজি, বিপাসনা সকলোৰে বাবে এক কাৰ্যকৰী মাধ্যম হৈ পৰিছে, আচৰণ গঢ়াৰ পৰা ব্যক্তিত্ব গঢ়ালৈকে। আধুনিক সময়ৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰে বিপাসনাৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি কৰিছে। চাপ আৰু দুখ এক সহজ কথা হৈ পৰিছে। কৰ্মজীৱনৰ ভাৰসাম্যহীনতা আৰু জীৱনশৈলী সম্পৰ্কীয় সমস্যাই যুৱ আৰু বৃদ্ধ উভয়কে প্ৰভাৱিত কৰে। বিপাসনা তেওঁলোকৰ বাবে এটা সমাধান হ'ব পাৰে। একেদৰে, ক্ষুদ্ৰ পৰিয়াল আৰু নিউক্লিয়াৰ পৰিয়ালৰ বাবে, ঘৰত বৃদ্ধ পিতৃ-মাতৃসকলেও যথেষ্ট চাপত থাকে। আমি অৱসৰৰ বয়স অতিক্ৰম কৰা যিমান সম্ভৱ সিমান বৃদ্ধ লোকক ইয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
এছ এন গোৱেংকাজীৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টা এনে আছিল যাতে প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে সুখী জীৱন যাপন কৰিব পাৰে, শান্তিপূৰ্ণ মনেৰে থাকিব পাৰে আৰু বিশ্বত সদ্ভাৱ অটুত থাকে। তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাৰ উদ্দেশ্য আছিল তেওঁৰ এই অভিযানৰ সুফল যাতে ভৱিষ্যত প্ৰজন্ময়ো লাভ কৰে। সেয়েহে, তেওঁ নিজৰ জ্ঞান বিলাই দিছিল। বিপাসনা প্ৰচাৰ কৰাৰ উপৰিও, তেওঁ দক্ষ শিক্ষক সৃষ্টিৰ দায়িত্বও গ্ৰহণ কৰিছিল। বিপাসনা হৈছে আত্মাৰ ভিতৰলৈ এক যাত্ৰা, নিজৰ ভিতৰত গভীৰভাৱে অনুসন্ধান কৰাৰ এক গভীৰ উপায়। এয়া কেৱল এটা অভ্যাস নহয়; ই এক বিজ্ঞানো। আমি এই বিজ্ঞানৰ ফলাফলৰ সৈতে পৰিচিত যদিও, আধুনিক মানদণ্ড আৰু আধুনিক বিজ্ঞানৰ ভাষাত ইয়াৰ প্ৰমাণ উপস্থাপন কৰা এতিয়া সময়ৰ দাবী। আজি আমি এই দিশত চলি থকা বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টাৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। অৱশ্যে, ভাৰতে আগভাগ ল'ব লাগিব আৰু ইয়াক আগুৱাই নিব লাগিব, কিয়নো আমাৰ ঐতিহ্যৰ লগতে আধুনিক বিজ্ঞানৰ বুজাবুজি আছে। নতুন গৱেষণাই ইয়াৰ গ্ৰহণযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু বিশ্বৰ অধিক কল্যাণ সাধিব।
বন্ধুসকল,
আচাৰ্য এছ এন গোৱেংকাজীৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ এই বছৰটো আমাৰ সকলোৰে বাবে এক অনুপ্ৰেৰণাদায়ক সময়। আমি মানৱ সেৱাৰ বাবে তেওঁৰ পদক্ষেপবোৰ নিৰন্তৰে আগবঢ়াই নিয়া উচিত। আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message during the concluding ceremony of year-long celebrations of Acharya Shri S N Goenka’s 100th birth anniversary
04 FEB 2024 3:20PM by PIB Delhi
Namaskar!
The celebrations marking the birth centenary of Acharya Shri S. N. Goenka Ji commenced a year ago. Over this period, while celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav,' the nation reflected upon the principles advocated by Kalyanmitra Goenka Ji. As we approach the conclusion of his centenary festivities today, the nation is swiftly progressing towards the realization of a developed Bharat. In this journey, we can apply the teachings derived from the thoughts of S. N. Goenka Ji and his commitment to society. Guruji often reiterated Lord Buddha's mantra – "Samagga-nam Taposukho," signifying the powerful results obtained when people meditate together. This spirit of unity is a fundamental cornerstone for making Bharat a developed nation. Throughout this centenary celebration, all of you have propagated this mantra, and I extend my heartfelt wishes to everyone.
Friends,
My association with Acharya S. N. Goenka Ji goes back a long way. I initially met him at the World Religion Conference at the UN. Subsequently, we crossed paths several times in Gujarat. It is my good fortune that I had the opportunity to meet him one last time. Our relationship had a unique closeness, and I had the privilege of observing him closely. I witnessed how deeply he embraced Vipassana—no personal aspirations, absolutely tranquil and serious, his persona resembled clear water. Like a silent servant, he would emanate a virtuous atmosphere wherever he went. As an embodiment of 'One Life, One Mission,' his singular goal was Vipassana. He shared the benefits of his Vipassana knowledge with everyone, contributing to humanity and the entire world.
Friends,
Goenka Ji's life serves as a profound source of inspiration for all of us. Vipassana, a remarkable gift from the ancient Indian way of life to the entire world, had been forgotten within our heritage. In Bharat, there was an extended period during which the art of teaching and learning Vipassana gradually faded away. Goenka Ji, after 14 years of penance in Myanmar, took the initiative to bring back this ancient glory to Bharat. Vipassana, the path of self-transformation through self-observation, held significance even when it originated thousands of years ago, and its relevance has grown in today's life. Vipassana possesses the significant power to address the challenges the world faces today. Thanks to Guruji's efforts, over 80 countries worldwide have recognized the importance of meditation and embraced it. Acharya Shri Goenka Ji stands among those remarkable individuals who have reinstated a global identity for Vipassana. Today, Bharat is vigorously expanding this resolve. We had made a proposal to the United Nations to establish International Yoga Day which received the support of more than 190 countries. Yoga has now become a part of life globally.
Friends,
Our ancestors researched yoga practices like Vipassana. Ironically, subsequent generations forgot its importance and use. Vipassana, meditation, and dharana were considered matters of renunciation, and their real roles were forgotten. Eminent personalities like Acharya Shri SN Goenka Ji corrected this public misconception. Guruji used to say, "A healthy life is a major responsibility towards ourselves." Today, Vipassana has become an effective medium for everything, from shaping behaviour to building personality. The challenges of modern times have increased the importance of Vipassana. Stress and distress have become common, affecting both the youth and elderly due to work-life imbalances and lifestyle-related issues. Vipassana could be a solution for them. Similarly, due to micro-family and nuclear families, elderly parents at home also remain under a lot of stress. We are also trying to connect as many elderly people as possible with it who have crossed the retirement age.
Friends,
SN Goenka Ji's every endeavour was driven by the aspiration for every person to lead a happy life, possess a peaceful mind, and contribute to global harmony. His effort aimed to ensure that the benefits of his campaign continue flowing to future generations. Therefore, he expanded his knowledge. Besides spreading Vipassana, he also assumed the responsibility of developing skilled teachers in the practice. Vipassana, a journey into the soul, is a profound way to delve deep within oneself. It is not merely a practice; it is also a science. While we are familiar with the results of this science, the need of the hour is to present its evidence on modern standards and in the language of modern science. Today, we take pride in the ongoing global efforts in this direction. However, Bharat must take the lead and carry it forward because we possess the heritage as well as an understanding of modern science. New research will enhance its acceptance and bring greater welfare to the world.
Friends,
This year of the birth centenary celebrations of Acharya SN Goenka ji has been an inspiring time for all of us. We should persist in advancing his initiatives for human service. Once again, best wishes to all of you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.