ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଏସ୍. ଏନ୍ . ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ୧୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନର ସମାପନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
04 FEB 2024 3:20PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଏସ୍.ଏନ୍. ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 'ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ' ପାଳନ କରିବା ସମୟରେ କଲ୍ୟାଣମିତ୍ର ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କ ନୀତିକୁ ଦେଶ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲା। ଆଜି ତାଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ବେଳେ ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଉପଲବ୍ଧି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ, ଆମେ ଏସ.ଏନ. ଗୋଏଙ୍କା ଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମାଜ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିପାରିବା | ଗୁରୁଜୀ ପ୍ରାୟତଃ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର- "ସମଗ୍ଗା-ନମ ତପୋସୁଖୋ"କୁ ଦୋହରାଇଥାନ୍ତି, ଯେଉଁଠି ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ଧ୍ୟାନ କଲେ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଥିବା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଫଳାଫଳକୁ ସୂଚାଇଥାଏ । ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଏକତା ଭାବନା ଏକ ମୌଳିକ ମୂଳଦୁଆ । ଏହି ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଚାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏସ୍.ଏନ୍. ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କ ସହ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ବହୁ ପୁରୁଣା। ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଜାତିସଂଘରେ ବିଶ୍ୱ ଧର୍ମ ସମ୍ମିଳନୀରେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି । ବହୁ ସମୟରେ ଗୁଜରାଟରେ ଯିବାଆସିବା କରିବା ବେଳେ ଭେଟ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲା | ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଘନିଷ୍ଠତା ଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ନିକଟରୁ ଶିଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି | ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ସେ ବିପାସନାଙ୍କୁ କେତେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ- କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆକାଂକ୍ଷା ନଥିଲା, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶାନ୍ତ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର, ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ପରି ଦେଖାଯାଉଥିଲା । ଜଣେ ନୀରବ ସେବକ ପରି ସେ ଯେଉଁଠି ବି ଯାଆନ୍ତି ସେଠାରେ ଏକ ପୁଣ୍ୟ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ। 'ଗୋଟିଏ ଜୀବନ, ଗୋଟିଏ ମିଶନ'ର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ବିପାସନା। ସେ ତାଙ୍କ ବିପସନା ଜ୍ଞାନର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ, ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ସମଗ୍ର ମାନବିକତା ପାଇଁ ଥିଲା ପୁରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଥିଲା ।
ସାଥିମାନେ,
ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ବହୁତ ବଡ ଉତ୍ସ ରହିଛି ।| ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଜୀବନଶୈଳୀରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉପହାର ବିପାସନା ଆମ ଐତିହ୍ୟ ଭିତରେ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲା। ଭାରତରେ ଏକ ଲମ୍ବା ସମୟ ଥିଲା ଯେଉଁ ସମୟରେ ବିପାସନା ଶିଖାଇବା ଓ ଶିଖିବାର କଳା ଧୀରେ ଧୀରେ ଲୋପ ପାଉଥିଲା । ମିଆଁମାରରେ ୧୪ ବର୍ଷ ତପସ୍ୟା କରିବା ପରେ ଗୋଏଙ୍କା ଜୀ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ଭାରତଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ । ଆତ୍ମ-ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମ-ପରିବର୍ତ୍ତନର ମାର୍ଗ ବିପାସନ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଥିଲା ଏବଂ ଆଜିର ଜୀବନରେ ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଶ୍ୱ ଆଜି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ବିପାସନାଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଛି । ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱର ୮୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଧ୍ୟାନର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କା ଜୀ ସେହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବିପାସନା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚୟ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଜୋରଦାର ଭାବେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି | ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଆମେ ଜାତିସଂଘରେ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲୁ ଯାହାକୁ ୧୯୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ସମର୍ଥନ ମିଳିଥିଲା | ଯୋଗ ଏବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ବିପାସନା ଭଳି ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିଥିଲେ । ବିଡ଼ମ୍ବନାର ବିଷୟ ହେଲା, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ବ୍ୟବହାରକୁ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ। ବିପାସନା, ଧ୍ୟାନ ଓ ଧାରଣାକୁ ତ୍ୟାଗ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଗଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକୃତ ଭୂମିକାକୁ ଭୁଲିଗଲେ । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଏସ୍ ଏନ୍ ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ଜନଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣାକୁ ଦୂର କରିଛନ୍ତି। ଗୁରୁଜୀ କହୁଥିଲେ, ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ। ଆଚରଣ ଗଠନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଗଠନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କିଛି ପାଇଁ ଆଜି ବିପାସନା ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ଆଧୁନିକ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ବିପାସନାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବଢାଇଦେଇଛି । କର୍ମଜୀବନର ଅସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ମାନସିକ ଚାପ ଏବଂ ଦୁଃଖ ଉଭୟ ଯୁବକ ଏବଂ ବୟସ୍କଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ସାଧାରଣ ହୋଇଗଲାଣି । ବିପାସନା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମାଧାନ ହୋଇପାରେ । ସେହିଭଳି ମାଇକ୍ରୋ ଫ୍ୟାମିଲି ଓ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ଫ୍ୟାମିଲି ଯୋଗୁଁ ଘରେ ବୟସ୍କ ପିତାମାତା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଚାପରେ ରହୁଛନ୍ତି । ଅବସର ବୟସ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ସହ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଏସ୍. ଏନ୍. ଗୋଏଙ୍କା ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଏକ ସୁଖୀ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବା, ତାଙ୍କର ମନଶାନ୍ତ ରହୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟରେ ହେଉ। ଯୋଗଦାନ କରିବାର ଆକାଂକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା। ତାଙ୍କର ଏହି ଅଭିଯାନର ସୁଫଳ ଯେପରି ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ସେ ନିଜର ଜ୍ଞାନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ । ବିପାସନାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ସହିତ ସେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସରେ ଦକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକ ବିକାଶ ର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ବିପାସନା, ଆତ୍ମାର ଏକ ଯାତ୍ରା, ନିଜ ଭିତରେ ଗଭୀର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ଏକ ଗଭୀର ଉପାୟ | ଏହା କେବଳ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ନୁହେଁ; ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଜ୍ଞାନ । ଯଦିଓ ଆମେ ଏହି ବିଜ୍ଞାନର ଫଳାଫଳ ସହିତ ପରିଚିତ, କିନ୍ତୁ ଆଧୁନିକ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନର ଭାଷାରେ ଏହାର ପ୍ରମାଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା | ଆଜି ଆମେ ଏ ଦିଗରେ ଚାଲିଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ । ତଥାପି ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଦରକାର ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦରକାର କାରଣ ଆମ ପାଖରେ ଐତିହ୍ୟ ତଥା ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନର ବୁଝାମଣା ରହିଛି । ଯାହା କି ନୂତନ ଗବେଷଣା ଓ ଏହାର ଗ୍ରହଣୀୟତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଅଧିକ କଲ୍ୟାଣ ଆଣିଦେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏସ୍.ଏନ୍। ଗୋଏଙ୍କାଙ୍କ ଜନ୍ମଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ସମୟ ରହିଥିଲା । ମାନବ ସେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ରହିବା ଉଚିତ୍ | ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message during the concluding ceremony of year-long celebrations of Acharya Shri S N Goenka’s 100th birth anniversary
04 FEB 2024 3:20PM by PIB Delhi
Namaskar!
The celebrations marking the birth centenary of Acharya Shri S. N. Goenka Ji commenced a year ago. Over this period, while celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav,' the nation reflected upon the principles advocated by Kalyanmitra Goenka Ji. As we approach the conclusion of his centenary festivities today, the nation is swiftly progressing towards the realization of a developed Bharat. In this journey, we can apply the teachings derived from the thoughts of S. N. Goenka Ji and his commitment to society. Guruji often reiterated Lord Buddha's mantra – "Samagga-nam Taposukho," signifying the powerful results obtained when people meditate together. This spirit of unity is a fundamental cornerstone for making Bharat a developed nation. Throughout this centenary celebration, all of you have propagated this mantra, and I extend my heartfelt wishes to everyone.
Friends,
My association with Acharya S. N. Goenka Ji goes back a long way. I initially met him at the World Religion Conference at the UN. Subsequently, we crossed paths several times in Gujarat. It is my good fortune that I had the opportunity to meet him one last time. Our relationship had a unique closeness, and I had the privilege of observing him closely. I witnessed how deeply he embraced Vipassana—no personal aspirations, absolutely tranquil and serious, his persona resembled clear water. Like a silent servant, he would emanate a virtuous atmosphere wherever he went. As an embodiment of 'One Life, One Mission,' his singular goal was Vipassana. He shared the benefits of his Vipassana knowledge with everyone, contributing to humanity and the entire world.
Friends,
Goenka Ji's life serves as a profound source of inspiration for all of us. Vipassana, a remarkable gift from the ancient Indian way of life to the entire world, had been forgotten within our heritage. In Bharat, there was an extended period during which the art of teaching and learning Vipassana gradually faded away. Goenka Ji, after 14 years of penance in Myanmar, took the initiative to bring back this ancient glory to Bharat. Vipassana, the path of self-transformation through self-observation, held significance even when it originated thousands of years ago, and its relevance has grown in today's life. Vipassana possesses the significant power to address the challenges the world faces today. Thanks to Guruji's efforts, over 80 countries worldwide have recognized the importance of meditation and embraced it. Acharya Shri Goenka Ji stands among those remarkable individuals who have reinstated a global identity for Vipassana. Today, Bharat is vigorously expanding this resolve. We had made a proposal to the United Nations to establish International Yoga Day which received the support of more than 190 countries. Yoga has now become a part of life globally.
Friends,
Our ancestors researched yoga practices like Vipassana. Ironically, subsequent generations forgot its importance and use. Vipassana, meditation, and dharana were considered matters of renunciation, and their real roles were forgotten. Eminent personalities like Acharya Shri SN Goenka Ji corrected this public misconception. Guruji used to say, "A healthy life is a major responsibility towards ourselves." Today, Vipassana has become an effective medium for everything, from shaping behaviour to building personality. The challenges of modern times have increased the importance of Vipassana. Stress and distress have become common, affecting both the youth and elderly due to work-life imbalances and lifestyle-related issues. Vipassana could be a solution for them. Similarly, due to micro-family and nuclear families, elderly parents at home also remain under a lot of stress. We are also trying to connect as many elderly people as possible with it who have crossed the retirement age.
Friends,
SN Goenka Ji's every endeavour was driven by the aspiration for every person to lead a happy life, possess a peaceful mind, and contribute to global harmony. His effort aimed to ensure that the benefits of his campaign continue flowing to future generations. Therefore, he expanded his knowledge. Besides spreading Vipassana, he also assumed the responsibility of developing skilled teachers in the practice. Vipassana, a journey into the soul, is a profound way to delve deep within oneself. It is not merely a practice; it is also a science. While we are familiar with the results of this science, the need of the hour is to present its evidence on modern standards and in the language of modern science. Today, we take pride in the ongoing global efforts in this direction. However, Bharat must take the lead and carry it forward because we possess the heritage as well as an understanding of modern science. New research will enhance its acceptance and bring greater welfare to the world.
Friends,
This year of the birth centenary celebrations of Acharya SN Goenka ji has been an inspiring time for all of us. We should persist in advancing his initiatives for human service. Once again, best wishes to all of you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.