Prime Minister's Office
Text of PM's address at the Commonwealth Legal Education Association - Commonwealth Attorney and Solicitors Generals Conference
03 FEB 2024 12:19PM by PIB Delhi
Distinguished legal luminaries, Guests from various nations across the world, and members of the esteemed audience. My greetings to all of you.
Friends,
It is a pleasure to inaugurate this Conference. I am happy that leading legal minds from across the world are here. On behalf of one point four billion Indians, I welcome all our international guests. I urge you all to experience Incredible India to the fullest.
Friends,
I am told that there are many friends from Africa here. India has a special relationship with the African Union. We are proud that the African Union became a part of the G20 during India’s presidency. This will go a long way in addressing the aspirations of the people of Africa.
Friends,
In the last few months, I have interacted with the legal fraternity on many occasions. A few days ago, I was at the celebration of 75 years of the Supreme Court of India. Last September, in this very location, I came to the International Lawyers Conference. Such interactions help us all appreciate the work of our justice system. These are also opportunities to resolve for better and faster justice delivery.
Friends,
Justice has been given great importance in Indian thoughts. Ancient Indian thinkers said: न्यायमूलं स्वराज्यं स्यात्. It means justice is at the root of independent self-governance. Without justice, even the existence of a nation is not possible.
Friends,
The theme of this conference is ‘Cross-Border Challenges in Justice Delivery’. In a highly connected, rapidly changing world, this is a very relevant topic. Sometimes, ensuring justice in one country requires working with other countries. When we collaborate, we can understand each other’s systems better. Greater understanding brings greater synergy. Synergy boosts better and faster justice delivery. Therefore, such platforms and conferences are important.
Friends,
Our systems already work with each other in many domains. For example, air traffic control and maritime traffic. Similarly, we need to expand cooperation to investigation and justice delivery. Cooperation can happen even while respecting each other’s jurisdiction. When we work together, jurisdiction becomes a tool to deliver justice, not delay it.
Friends,
In recent times, the nature and scope of crime have seen a radical change. Criminals have wide networks across various countries and regions. They use the latest technology for both funding and operations. Economic crimes in one region are being used to fund activities in other regions. The rise of cryptocurrency and cyber threats are posing new challenges. 21st-century challenges cannot be fought with a 20th-century approach. There is a need to rethink, reimagine and reform. This includes modernizing legal systems that deliver justice. This includes making our systems more flexible and adaptable.
Friends,
When we speak of reforms, there needs to be a focus on making justice systems more citizen-centric. Ease of Justice is a pillar of justice delivery. In this space, India has many learnings to share. In 2014, the people of India blessed me with the responsibility of becoming the Prime Minister. Before that, I worked as the Chief Minister in the state of Gujarat. Back then, we decided to set up evening courts. This helped people attend court hearings after their work hours. This gave justice but also saved time and money. Hundreds of thousands of people benefited from this.
Friends,
India also has a unique concept of Lok Adalat. It means People's Court. These courts provide a mechanism for settlement of small cases related to public utility services. This is a pre-litigation process. Such courts have resolved thousands of cases and ensured easy justice delivery. Discussions on such initiatives could be of great value across the world.
Friends,
Legal education is a key instrument in boosting justice delivery. Education is where both passion and professional competence are introduced to young minds. Worldwide, there is a discussion on how to bring more women into every domain. The first step to do so is to make each domain inclusive at the educational level. When the number of women in law schools increases, the number of women in the legal profession will also increase. Participants in this conference can exchange ideas on how more women can be brought into legal education.
Friends,
The world needs young legal minds who have diverse exposure. Legal education also needs to adapt to changing times and technologies. A focus on understanding the latest trends in crimes, investigation and evidence would be helpful.
Friends,
There is a need to help young legal professionals with greater international exposure. Our finest law universities can strengthen exchange programmes between countries. For example, India has perhaps the world’s only university dedicated to forensic science. Students, law faculty and even judges from various countries can be helped to explore short courses here. Further, there are many international institutions related to justice delivery. Developing countries can work together to get greater representation in them. Our students can also be helped to find internships at such institutions. This will enable our legal systems to learn from international best practices.
Friends,
India inherited a legal system from colonial times. But in the last few years, we made a number of reforms to it. For example, India has done away with thousands of obsolete laws from colonial times. Some of these laws had the potential to become tools of harassment of people. This has boosted ease of living and ease of doing business. India is also modernizing laws to reflect the present realities. Now, 3 new legislations have replaced more than 100-year-old colonial criminal laws. Earlier, the focus was on punishment and penal aspects. Now, the focus is on ensuring justice. Therefore, citizens have a sense of assurance rather than fear.
Friends,
Technology can also have a positive impact on justice systems. In the last few years, India has used drones to map places and provide clear property cards to rural people. Disputes reduce. The possibility of litigation reduces. And the justice system’s load decreases, making it more efficient. Digitalisation has also helped many courts in India take proceedings online. This has helped people access justice even from far-away locations. India is happy to share its learnings in this regard with other countries. We are also keen to learn about similar initiatives in other countries.
Friends,
Every challenge in justice delivery can be addressed. But the journey starts with one shared value. We must share a passion for justice. May this conference strengthen this spirit. Let us build a world where everyone has access to timely justice and none is left behind.
Thank You.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ସଂଘ- ରାଜ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଏବଂ ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
03 FEB 2024 12:19PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶିଷ୍ଟ ଆଇନଜୀବୀ, ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅତିଥିଗଣ ଓ ସମ୍ମାନିତ ଦର୍ଶକବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରି ଖୁସି ଲାଗୁଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଆଇନଜୀବୀମାନେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିବି ।
ସାଥିମାନେ,
ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏଠାରେ ଆଫ୍ରିକାର ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି । ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ସହ ଭାରତର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ କାଳରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଜି-୨୦ର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଆଫ୍ରିକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଅନେକ ଥର ଆଇନଜୀବୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି। ଗତ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ମୁଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓକିଲ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସିଥିଲି। ଏଭଳି ଆଲୋଚନା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମର ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାରେ ଅବସର ମଧ୍ୟ ଅଟେ |
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ନ୍ୟାୟକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ବିଚାରକମାନେ କହିଛନ୍ତି, ନ୍ୟାୟାଳୟ ସ୍ଵରାଜ୍ୟ ସ୍ୟାତ. ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ୱାଧୀନ ସ୍ୱୟଂଶାସନର ମୂଳରେ ନ୍ୟାୟ ରହିଛି। ନ୍ୟାୟ ବିନା ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି 'ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନରେ ସୀମାପାର ଆହ୍ୱାନ'। ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଂଯୋଜିତ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ଦୁନିଆରେ, ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଷୟ | ବେଳେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଦେଶରେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସହଯୋଗ କରୁ, ଆମେ ପରସ୍ପରର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିବା | ଅଧିକ ବୁଝାମଣା ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟ ଆଣିଥାଏ। ସମନ୍ୱୟ ଉତ୍ତମ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଏଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଓ ସମ୍ମିଳନୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ସିଷ୍ଟମ୍ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଡୋମେନ୍ ରେ ପରସ୍ପର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏୟାର ଟ୍ରାଫିକ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଟ୍ରାଫିକ୍। ସେହିଭଳି ତଦନ୍ତ ଓ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ପରସ୍ପରର ଅଧିକାରକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରାଯାଇପାରେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକାଠି କାମ କରୁ, ଅଧିକାର ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଅସ୍ତ୍ର ପାଲଟିଯାଏ, ବିଳମ୍ବ କରେ ନାହିଁ ।
ସାଥିମାନେ,
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅପରାଧର ପ୍ରକୃତି ଓ ପରିସରରେ ଆମୂଳଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଓ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅପରାଧୀଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ନେଟୱର୍କ ରହିଛି। ଉଭୟ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସେମାନେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧକୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି ର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାଇବର ବିପଦ ବର୍ତ୍ତମାନେ ନୂଆ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନକୁ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରେ ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ପୁନର୍ବିଚାର, ପୁନଃକଳ୍ପନା ଓ ସଂସ୍କାର ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏଥିରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏଥିରେ ଆମ ର ସିଷ୍ଟମକୁ ଅଧିକ ନମନୀୟ ଏବଂ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସଂସ୍କାର କଥା କହୁଛୁ, ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନର ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ସହଜ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନର ସ୍ତମ୍ଭ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତପାଖରେ ଅନେକ ଶିଖିବାର ଅଛି । ୨୦୧୪ମସିହାରେ ଭାରତବାସୀ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲି । ସେତେବେଳେ ଆମେ ସନ୍ଧ୍ୟା ଅଦାଲତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ। ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ପରେ ଅଦାଲତଶୁଣାଣିରେ ଯୋଗ ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନ୍ୟାୟ ମିଳିବା ସହ ସମୟ ଓ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିଲା। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକ ଅଦାଲତର ଏକ ନିଆରା ଅବଧାରଣା ରହିଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜନତାଙ୍କ ଅଦାଲତ। ଏହି ଅଦାଲତଗୁଡିକ ଜନଉପଯୋଗୀ ସେବା ସହିତ ଜଡିତ ଛୋଟ ଛୋଟ ମାମଲାଗୁଡିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି | ଏହା ଏକ ପ୍ରାକ୍ ମକଦ୍ଦମା ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଏଭଳି ଅଦାଲତ ହଜାର ହଜାର ମାମଲାର ସମାଧାନ କରିବା ସହ ସହଜରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରେ ।
ସାଥିମାନେ,
ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପକରଣ । ଶିକ୍ଷା ହେଉଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠି ଯୁବକମାନଙ୍କ ମନରେ ଉଭୟ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ଦ୍ଵାରା ପରିଚିତ ହୋଇଥାଏ | ସାରା ବିଶ୍ୱରେ କିପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଣାଯାଇପାରିବ ସେନେଇ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷାଗତ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା । ଆଇନ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିଲେ ଆଇନ ବୃତ୍ତିରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ କିପରି ଅଧିକ ରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଆଇନ ଶିକ୍ଷାରେ ଅଣାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଧାରଣା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ପୃଥିବୀକୁ ଯୁବ ଆଇନଜୀବୀମାନକରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବିବିଧ ପରିଚୟ ରହିଛି। ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଅପରାଧ, ତଦନ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରମାଣର ସଦ୍ୟତମ ଧାରାକୁ ବୁଝିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ଯୁବ ଆଇନଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଆଇନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଭାରତରେ ବୋଧହୁଏ ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଆଇନ ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଏପରିକି ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ବିଚାରପତିମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ଛୋଟ ବଡ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଖୋଜିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଛି। ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଇବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ। ଆମ ର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଖୋଜିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ର ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରିପାଟିରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସରୁ ଶିଖିପାରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଔପନିବେଶିକ କାଳରୁ ଭାରତ ଏକ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏଥିରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଭାରତ ଉପନିବେଶ କାଳରୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଆଇନ ଲୋକଙ୍କୁ ହଇରାଣ କରିବାର ଅସ୍ତ୍ର ପାଲଟିବାର ସମ୍ଭାବନା ଥିଲା। ମାତ୍ର ଏହା ହେବା ଦ୍ୱାରା ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତିର ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଆଇନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ କରୁଛି । ଏବେ ୧୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଔପନିବେଶିକ ଅପରାଧିକ ଆଇନବଦଳରେ ୩ଟି ନୂଆ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଦଣ୍ଡ ଓ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ଦିଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଥିଲା। ଏବେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ତେଣୁ ନାଗରିକଙ୍କ ମନରେ ଭୟ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆଶ୍ୱାସନାର ଭାବନା ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିପାରେ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ସ୍ଥାନର ମାନଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହ ଗ୍ରାମୀଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ବିବାଦ କମିଯାଏ। ମକଦ୍ଦମା ହେବାର ସମ୍ଭାବନା କମିଯାଏ । ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭାର କମିଯାଏ, ଯାହା ଏହାକୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିଥାଏ । ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅନେକ ଅଦାଲତକୁ ଅନଲାଇନରେ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଏପରିକି ଦୂରଦୂରାନ୍ତରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଭାରତ ଏ ସମ୍ପର୍କିତ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟିବାରେ ଆନନ୍ଦିତ । ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୂପ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ ଯାତ୍ରା ଗୋଟିଏ ଅଂଶୀଦାର ମୂଲ୍ୟସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ | ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ଉତ୍ସାହ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏହି ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରୁ। ଆସନ୍ତୁ ଏମିତି ଏକ ଦୁନିଆ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ମିଳିପାରିବ ଏବଂ କେହି ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ ।
ଧନ୍ୟବାଦ।