କ୍ୟାବିନେଟ
ପଶୁଧନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
01 FEB 2024 11:35AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ପଶୁଧନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପାଣ୍ଠି ଏବେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ଆଇଡିଏଫ୍‌) ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ୨୯,୬୧୦ କୋଟି ୨୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅର୍ଥ ବିଶେଷତଃ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସଂରକ୍ଷଣ, ମାଂସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଉତ୍ପାଦର ବିବିଧାୟନ, ପଶୁଖାଦ୍ୟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ, ପଶୁ ପ୍ରଜାତିର ସୁରକ୍ଷା ଓ ବିକାଶ, ଗୋମେଷାଦିର ମଳମୂତ୍ରରୁ ଖତ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦରକାରୀ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ଟିକା ଓ ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତି ୟୁନିଟ୍‌ମାନ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ।
ଯେଉଁମାନେ ପଶୁଧନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଋଣ ନେବେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଆଠ ବର୍ଷ ଯାଏ ୩ ଶତାଂଶ ସୁଧ ରିହାତି ଦେବେ । ଋଣ ନେବାର ପ୍ରଥମ ଦୁଇବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିସ୍ତି ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏହି ଋଣ ସବୁ ଅନୁସୂଚିତ ବ୍ୟାବସାୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନ୍‌ସିଡିସି), ଏଫପିଓ, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମଇ ଓ ଧାରା ଆଠର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କମ୍ପାନୀ ସମୂହ ନେଇପାରିବେ । ଏବେ ଡେରୀ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ଡେରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ତଥା ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟକୁ ଲାଭ ମିଳିବ । ସରକାର ଯେଉଁ ସୁଧ ରିହାତି ଦେବେ ତାହା ମୋଟ ଋଣର ୯୦ ଶତାଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ ।
ସରକାର ମଧ୍ୟ ୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଣ୍ଠିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ସେହି ପାଣ୍ଠିରୁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟଗୁଡିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଋଣ ଉପରେ ୨୫ ଶତାଂଶ ଯାଏ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ପଶୁଧନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ଏଏଚ୍‌ଆଇଡିଏଫ) ଏବେ ଦେଶରେ ଦୈନିକ ୧୪୧.୦୪ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହାଛଡା ଏବେ ଦେଶରେ ଦୈନିକ ୭୯.୨୪ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ୯.୦୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକଟନ୍ ମାଂସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ ତଥା ବ୍ୟାପକ ହୋଇ ଲୋକଙ୍କର ଆୟ ବଢିଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶରେ ଦୁଗ୍ଧ, ମାଂସ ଓ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ୨ରୁ ୪ ଶତାଂଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପଶୁଧନ କ୍ଷେତ୍ର ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ପଶୁପକ୍ଷୀ ପାଳନ, ଶୀତଳ ଜଞ୍ଜିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ, ଦୁଗ୍ଧ, ମାଂସ ଓ ପଶୁଖାଦ୍ୟର ସମନ୍ୱିତ ଉଦ୍ୟୋଗ, ବୈଷୟିକ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଗୋମେଷ ଓ କୁକୁଡା ବତକ ପାଳନ, ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ଆବର୍ଜନାର ପରିଚାଳନା, ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ଔଷଧ ଓ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ଏସବୁକୁ ମିଶାଇଲେ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଲଟିଛି ଯେଉଁଠି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବିଶେଷ ଲାଭଜନକ ହୋଇଛି ।
ଏହି ଯୋଜନା ବିପୁଳ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ପାଇବେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ୟମିତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ । ପ୍ରାଣୀଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ । ଏଯାବତ ଏଚଆଇଡିଏଫ ଉଭୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ପ୍ରାୟ ୧୫ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗ ଉତ୍ତମ ଅବଦାନ ଯୋଗାଇବ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଯେତେ ବଢିବ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସେତେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ମାନବୃଦ୍ଧି କରି ଏହାର ରପ୍ତାନୀ ବଜାରକୁ ବଢାଇବାରେ ହେଉଥିବାର ଉଦ୍ୟମ ଉତ୍ସାହଜନକ ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ପ୍ରବେଶ ବହୁ ଭାବେ ଘଟୁଛି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କାମ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ଅତଏବ ଏଏଚ୍‌ଆଇଡିଏଫକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏକ ବାସ୍ତବବାଦୀ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ସାତଗୁଣ ବଢାଇବା ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଏ । ସର୍ବୋପରି ଏହା ମଧ୍ୟ କୃଷକଙ୍କୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Cabinet
Cabinet approves extension of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund
01 FEB 2024 11:35AM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the continuation of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) to be implemented under Infrastructure Development Fund (IDF) with an outlay of Rs.29,610.25 crore for another three years up to 2025-26. The scheme will incentivize investments for Dairy processing and product diversification, Meat processing and product diversification, Animal Feed Plant, Breed multiplication farm, Animal Waste to Wealth Management (Agri-waste management) and Veterinary vaccine and drug production facilities.
Government of India will provide 3% interest subvention for 8 years including two years of moratorium for loan up to 90% from the scheduled bank and National Cooperative Development Corporation (NCDC), NABARD and NDDB. The eligible entities are individuals, Private Companies, FPO, MSME, Section 8 companies. Now the Dairy Cooperatives will also avail benefits for modernization, strengthening of the dairy plants.
Government of India will also provide credit guarantee to the MSME and Dairy Cooperatives up to the 25% of the credit borrowed from the Credit Guarantee Fund of Rs.750 crore.
The AHIDF has so far created an impact by adding 141.04 LLPD (Lakh Ltr. Per Day) of milk processing capacity, 79.24 lakh metric ton of feed processing capacity and 9.06 Lakh metric ton of meat processing capacity by adding to the supply chain since the inception of the scheme. The scheme has been able to increase processing capacity by 2-4% in dairy, meat and animal feed sector.
Animal Husbandry sector presents an opportunity for the investors to invest in the Livestock sector making this sector a lucrative one ranging from value addition, cold chain and integrated units of Dairy, Meat, Animal Feed units to technologically assisted Livestock and Poultry farms, Animal Waste to wealth Management and Setting up of Veterinary Drugs/ Vaccine units.
After inclusion of new activities like technologically assisted breed multiplication farms, strengthening of veterinary drugs and vaccine units, Animal waste to wealth management, the scheme will exhibit a huge potential for the upgradation of infrastructure in Livestock sector.
The scheme will be a channel towards employment generation directly and indirectly to 35 lakh people through entrepreneurship development and aims for wealth creation in the livestock sector. So far, the AHIDF has benefitted directly /indirectly approximately to 15 lakh farmers. AHIDF is emerging a path towards achieving the Prime Minister’s goal of doubling farmers’ income, tapping the livestock sector by bringing the private sector investment, bringing in the latest technologies for processing and value addition, and last but not the least contributing to the Nation’s economy by promoting the export of Livestock products. Such investments in processing and value addition infrastructure by eligible beneficiaries would also promote export of these processed and value- added commodities.
Thus investment by incentivisation in AHIDF would not only leverage private investment 7 times but would also motivate farmers to invest more on inputs thereby driving higher productivity leading to increase in farmers income.