মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা এনিমেল হসবেন্দ্রী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ মখা চত্থবদা অয়াবা পীখ্রে
01 FEB 2024 11:35AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা লুপা করোর 29,610.25গী আউৎলেগা লোয়ননা 2025-26 ফাওবা চহি অহুম অমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (IDF)কী মখাদা ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবা এনিমেল হসবেন্দ্রী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (AHIDF) মখা চত্থবদা অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিনা দাইরী প্রোসেসিং অমসুং প্রদক্ত দাইভর্সিফিকেসন, মীৎ প্রোসেসিং অমসুং প্রদক্ত দাইভর্সিফিকেসন, এনিমেল ফীদ প্লান্ত, ব্রীদ মলতিপ্লিকেসন ফার্ম, এনিমেল ৱেস্ত তু ৱেল্থ মেনেজমেন্ত (এগ্রি-ৱেস্ত মেনেজমেন্ত) অমসুং ভেতেরিনরী ভেক্সিন অমদি দ্রগ প্রদক্সন ফেসিলিতীশিংগীদমক ইনভেস্তমেন্তশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌরগনি।
ভারত সরকারনা সেদ্যুল্দ বেঙ্ক অমসুং নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC), NABARD অমসুং NDDBদগী 90% ফাওবগী লোনগী চহি অনিগী মোরাতোরিয়ম য়াওনা চহি 8গী 3% ইন্তরেস্ত সবভেন্সন পীগনি। ইলিজিবল ওইবা এন্তিতীশিংদি ইন্দিবিজুএলশিং, প্রাইবেৎ কম্পনীশিং, FPO. MSME, সেক্সন 8 কম্পনীশিংনি। হৌজিক দাইরী কোওপরেতিবশিংনা মোদর্নাইজেসনগী কান্নবসু লৌবা য়ারগনি অমদি দাইরী প্লান্তশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
ভারত সরকারনা MSME অমসুং দাইরী কোওপরেতিবশিংদা লুপা করোর 750গী ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দদগী 25% ফাওবগী ক্রেদিৎ লৌবদা ক্রেদিৎ গরেন্তীসু ফংহনগনি।
AHIDFনা হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসি হৌদোকখিবদগী সপ্লাই চেনদা মিল্ক প্রোসেসিং কেপাসিতীগী 141.04 LLPD (লাখ লিতর পর দে), ফীদ প্রোসেসিং কেপসিতী 79.24 লাখ মেত্রিক তন অমসুং মীত প্রোসেসিং কেপাসিতী 9.06 লাখ মেত্রিক তন হাপচিন্দুনা কান্নবা অমা পীখ্রে। স্কিম অসিনা দাইরী, মীত, অমসুং এনিমেল ফীদ সেক্তরদা 2-4%গী প্রোসেসিং কেপাসিতী হেনগৎহনবা ঙমখি।
এনিমেল হসবেন্দ্রী সেক্তরনা লাইবস্তোক সেক্তরদা ইনভেস্ত তৌনবা ইনভেস্তরশিংদা খুদোংচাবা অমা পীরি, মসিনা সেক্তর অসিবু ভেল্যু এদিসন, কোল্দ চেন অমসুং দাইরী, মীত, এনিমেল ফীদ য়ুনিৎশিংগী ইন্তিগ্রেতেদ য়ুনিৎশিং, তেক্নোলোজী এসিস্তেদ লাইবস্তোক এন্দ পোলত্রী ফার্মশিং, এনিমেল ৱেস্ত তু ৱেল্থ মেনেজমেন্ত, অমসুং বেতেরিনরী দ্রগশিং/ভেক্সিন য়ুনিৎশিং হাংদোকপা য়াওনা হেন্না শেল থোকপা ওইহল্লি।
তেক্নোলোজী এসিস্তেদ ব্রীদ মলতিপ্লিকেসন ফার্মশিং, বেতেরিনরী দ্রগশিং অমসুং ভেক্সিন য়ুনিৎশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, এনিমেল ৱেস্ত তু ৱেল্থ মেনেজমেন্ত অনৌবা এক্তিবিতীশিং হাপচিল্লবা মতুংদা স্কিম অসিনা লাইবস্তোক সেক্তরদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদেসন তৌনবগী অচৌবা পোতেন্সিএল অদু উৎখি।
স্কিম অসিনা ওন্তপ্রিনোর্শিপ দিবেলপমেন্তগী খুত্থাংদা মীওই লাখ 35দা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীনবা চেনেল অমা ওইরগনি অমসুং মসিনা লাইবস্তোক সেক্তরদা লন শেমগৎনবা পান্দম থম্মি। হৌজিক ফাওবদা AHIDFনা লৌমী চাউরাক্না লাখ 15দা হকথেংননা/নাকোইননা কান্নবা ফংহনখ্রে। AHIDFনা লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম অদু ফংনবা মাইকৈদা লম্বী অমা ওইরক্লি, প্রাইবেৎ সেক্তর ইনভেস্তমেন্ত তৌদুনা লাইবস্তোক সেক্তর তেপ্পিং তৌরি, প্রোসেসিং অমদি ভেল্যু এদিসনগীদমক খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং পুশিল্লক্লি অমসুং অরোইবদা লাইবস্তোক প্রদক্তশিং এক্সপোর্ত তৌবা থৌগৎতুনা লৈবাক্কী শেন্মীৎলোন্দা শরুক তম্মি। ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরীশিংনা প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অসিগুম্বা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌবনা প্রোসেস অমসুং ভেল্যু-এদেদ কম্মোদিতীশিংগী এক্সপোর্তসু থৌগৎকনি।
AHIDFদা ইনসেন্তিভাইজেসন তৌনবা ইনভেস্তমেন্ত অসিনা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত শরুক 7 হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা লৌমীশিংদসু ইনপুৎশিংদা হেন্না ইনভেস্ত তৌনবা ইথিল পীগনি মসিনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহন্নবা হেন্না চাউবা প্রদক্তিবিতী লৈহল্লগনি।

Cabinet
Cabinet approves extension of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund
01 FEB 2024 11:35AM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the continuation of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) to be implemented under Infrastructure Development Fund (IDF) with an outlay of Rs.29,610.25 crore for another three years up to 2025-26. The scheme will incentivize investments for Dairy processing and product diversification, Meat processing and product diversification, Animal Feed Plant, Breed multiplication farm, Animal Waste to Wealth Management (Agri-waste management) and Veterinary vaccine and drug production facilities.
Government of India will provide 3% interest subvention for 8 years including two years of moratorium for loan up to 90% from the scheduled bank and National Cooperative Development Corporation (NCDC), NABARD and NDDB. The eligible entities are individuals, Private Companies, FPO, MSME, Section 8 companies. Now the Dairy Cooperatives will also avail benefits for modernization, strengthening of the dairy plants.
Government of India will also provide credit guarantee to the MSME and Dairy Cooperatives up to the 25% of the credit borrowed from the Credit Guarantee Fund of Rs.750 crore.
The AHIDF has so far created an impact by adding 141.04 LLPD (Lakh Ltr. Per Day) of milk processing capacity, 79.24 lakh metric ton of feed processing capacity and 9.06 Lakh metric ton of meat processing capacity by adding to the supply chain since the inception of the scheme. The scheme has been able to increase processing capacity by 2-4% in dairy, meat and animal feed sector.
Animal Husbandry sector presents an opportunity for the investors to invest in the Livestock sector making this sector a lucrative one ranging from value addition, cold chain and integrated units of Dairy, Meat, Animal Feed units to technologically assisted Livestock and Poultry farms, Animal Waste to wealth Management and Setting up of Veterinary Drugs/ Vaccine units.
After inclusion of new activities like technologically assisted breed multiplication farms, strengthening of veterinary drugs and vaccine units, Animal waste to wealth management, the scheme will exhibit a huge potential for the upgradation of infrastructure in Livestock sector.
The scheme will be a channel towards employment generation directly and indirectly to 35 lakh people through entrepreneurship development and aims for wealth creation in the livestock sector. So far, the AHIDF has benefitted directly /indirectly approximately to 15 lakh farmers. AHIDF is emerging a path towards achieving the Prime Minister’s goal of doubling farmers’ income, tapping the livestock sector by bringing the private sector investment, bringing in the latest technologies for processing and value addition, and last but not the least contributing to the Nation’s economy by promoting the export of Livestock products. Such investments in processing and value addition infrastructure by eligible beneficiaries would also promote export of these processed and value- added commodities.
Thus investment by incentivisation in AHIDF would not only leverage private investment 7 times but would also motivate farmers to invest more on inputs thereby driving higher productivity leading to increase in farmers income.