ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ୍ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ କଥାହେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ଖୋଲାଖୋଲି ବାର୍ତ୍ତାଳପ କଲେ
ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧିର ବିବରଣୀ ସେୟାର କରିବା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲେ
23 JAN 2024 6:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସକାଳେ ନିଜ ଆବାସ, ୭ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ୍ ପୁରସ୍କାର (ପିଏମ୍‌ଆର୍‌ବିପି) ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ସ୍ମୃତି ଚିହ୍ନ ଉପହାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଖୋଲାଖୋଲି କଥା ହୋଇଥିଲେ । ପିଲାମାନେ ନିଜ ନିଜର ଉପଲବ୍ଧିର ବିବରଣୀ ସେୟାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନେ ପୁରସ୍କୃତ ହୋଇଥିଲେ । ସଙ୍ଗୀତ, ସଂସ୍କୃତି, ସୌର ଶକ୍ତି, ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ, ଚେସ୍ ଭଳି କ୍ରୀଡ଼ା ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ।
ପିଲାମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଗୋଟିଏର ଉତ୍ତର ଦେଇ ସେ ସବୁପ୍ରକାର ସଙ୍ଗୀତରେ ନିଜ ରୁଚି ବାବଦରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ତାହା ତାଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । କାଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବାବଦରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରାଯିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବାବେଳେ ସୌରଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନାରେ କିପରି ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ଏହି ଦିନର ମହତ୍ତ୍ୱ ବାବଦରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ସରକାର କିପରି ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତ ସରକାର କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି, ବାହାଦୂରୀ, ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ସାମାଜିକ ସେବା, ଖେଳ, ପରିବେଶ ଭଳି ୭ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସାଧାରଣ ଉପଲବ୍ଧି ପାଇଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥାନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ଏକ ପଦକ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରଶସ୍ତି ପୁସ୍ତିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ବର୍ଷ ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀରେ ସାରା ଦେଶରୁ ୧୯ ପିଲାଙ୍କୁ ପିଏମ୍‌ଆର୍‌ବିପି-୨୦୨୪ ପାଇଁ ମନୋନୀତ କରାଯାଇଛି । ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୧୮ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୯ ବାଳକ ଏବଂ ୧୦ ବାଳିକା ରହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM interacts with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar awardees
PM engages in a freewheeling interaction with the awardees
Children share details of their achievements; also ask PM several questions
23 JAN 2024 6:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) awardees at his residence, 7 Lok Kalyan Marg earlier today.
Prime Minister presented souvenirs to each awardee and then engaged in a freewheeling interaction with them. The children shared details of their achievements due to which they have been selected for the award. Various subjects like music, culture, solar power, sports like badminton, chess, among others were discussed.
The children also asked the Prime Minister several questions as well, while answering one of which, he spoke about his interest in music of all kinds, and how it helps him in meditation. On being asked about the launch of Pradhanmantri Suryodaya Yojana yesterday, Prime Minister recalled the steps taken by him to harness solar energy while he was Chief Minister of Gujarat, and also spoke about how people will benefit from this scheme. Prime Minister also discussed with the children about the significance of the day and told them about Parakram Diwas and how the government is honouring the legacy of Netaji Subhas Chandra Bose.
The Government of India has been conferring the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar to children for their exceptional achievement in seven categories namely Art & Culture, Bravery, Innovation, Science & Technology, Social Service, Sports and Environment. Each awardee is given a medal, certificate and citation booklet. This year, 19 children from across the country, under different categories, have been selected for PMRBP-2024. The awardees include 9 boys and 10 girls, belonging to 18 States/UTs.