Ministry of Home Affairs
1132 personnel of Police, Fire Service, Home Guard & Civil Defence and Correction Service awarded Gallantry/Service Medals on the occasion of the Republic Day- 2024
25 JAN 2024 9:24AM by PIB Delhi
On the occasion of the Republic Day, 2024, a total of 1132 personnel of Police, Fire Service, Home Guard & Civil Defence and Correctional Service have been awarded Gallantry/Service Medals.
The Government has taken many steps in recent years to rationalize and transform the entire award eco system of various awards. In this regard, Sixteen Gallantry/Service Medals (for Police, Fire Service, Home Guard & Civil Defence and Correctional Service) have been rationalized and merged into following four medals:
1. President’s Medal for Gallantry (PMG)
2. Medal for Gallantry (GM)
3. President's Medal for Distinguished Service (PSM)
4. Medal for Meritorious Service (MSM)
After recent restructuring of medals, a total of 1132 personnel of Police, Fire Service, Home Guard & Civil Defence and Correctional Service have been awarded Gallantry/ Service Medals on the occasion of the Republic Day, 2024. The break-up is as under:-
Gallantry Medals – Police Service
Name of the Medals
Number of Medals Awarded
President’s Medal for Gallantry (PMG)
02
Medal for Gallantry (GM)
275
President’s Medal for Gallantry (PMG) and Medal for Gallantry (GM) are awarded on the ground of Rare Conspicuous Act of Gallantry and Conspicuous Act of Gallantry respectively in saving life and property, or in preventing crime or arresting criminals, the risk incurred being estimated with due regard to the obligations and duties of the officer concerned.
Among the majority of the 277 Gallantry Awards, 119 personnel from Left Wing Extremism affected areas, 133 personnel from Jammu & Kashmir region and 25 personnel form other regions are being awarded for their gallant action.
Among the personnel receiving Gallantry Medals, 02 PMG have been awarded to BSF personnel for their outstanding contribution in the prestigious task of peace keeping as part of the United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of Congo (MONUSCO) as members of the 15th Congo Contingent of BSF at the Moroccan Rapid Deployment Battalion (MORRDB) Camp at Butembo.
Out of 277 Gallantry Medals, 275 GM have been awarded to 72 personnel from J&K Police, 18 personnel from Maharashtra, 26 personnel from Chhattisgarh, 23 personnel from Jharkhand, 15 personnel from Odisha, 08 personnel from Delhi, 65 personnel from CRPF, 21 personnel from SSB and the remaining personnel from the other States/UTs and CAPFs.
President’s Medal for Distinguished Service (PSM) and Medal for Meritorious
Service (MSM)
President’s Medal for Distinguished Service (PSM) is awarded for special distinguished record in Service and Medal for Meritorious Service (MSM) is awarded for valuable service characterized by resource and devotion to duty.
Out of 102 President’s Medal for Distinguished Service (PSM), 94 have been awarded to Police Service, 04 to Fire Service and 04 to Civil Defence& Home Guard Service. Out of 753 Medal for Meritorious Service (MSM), 667 have been awarded to Police Service, 32 to Fire Service, 27 to Civil Defence& Home Guard Service and 27 to Correctional Service.
Service-Wise Break Up of Medals Awarded
Name of Medal
Police Service
Fire Service
Civil Defence& Home Guard Service
Correctional Service
President’s Medal for Distinguished Service (PSM) (Total Medal Awarded : 102)
94
04
04
--
Medal for Meritorious Service (MSM)
(Total Medal Awarded : 753)
667
32
27
27
Total
761
36
31
27
Details of Awardees List are enclosed as below:
Sl No.
Subject
Number of persons
Annexure
1
President’s Medal for Gallantry (PMG)
02
List-I
2
Medals for Gallantry (GM)
275
List-II
3
President’s Medals for Distinguished Service (PSM)
102
List-III
4
Medal for Meritorious Service (MSM)
753
List-IV
5
State Wise/ Force Wise list of Medals Awardees
As per list
List -V
Click here to view List-I
Click here to view List-II
Click here to view List-III
Click here to view List-IV
Click here to view List-V
Details are available at www.mha.gov.inand https://awards.gov.in.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
পুলিস, ফাইয়র সর্ভিস, হোম গার্দ অমদি সিভিল দিফেন্স অমসুং করেক্সনেল সর্ভিস পর্সনেল ১১৩২দা রিপব্লিক দে – ২০২৪দা গেলেন্ত্রী/সর্ভিস মেদল পীখ্রে
25 JAN 2024 9:24AM by PIB Imphal
রিপব্লিক দে, ২০২৪না লাকপদা, পুলিস, ফাইয়র সর্ভিস, হোম গার্দ অমদি সিভিল দিফেন্স অমসুং করেক্সনেল সর্ভিস পর্সনেল ১১৩২দা গেলেন্ত্রী/সর্ভিস মেদলশিং পীখ্রে‍।
তোঙান তোঙানবা মনাশিংগী এৱার্দ ইকোসিস্তেম পুম্বা রেস্নেলাইজ তৌনবা অমদি অওনবা পুরক্নবগীদমক লৈঙাক্না হৌখিবা চহি খরসিদা খোঙথাং ময়াম অমা লৌখৎখ্রে‍। হীরম অসিদা, গেলেন্ত্রী/সর্ভিস মেদল (পুলিস, ফাইয়র সর্ভিস, হোম গার্দ অমদি সিভিল দিফেন্স অমসুং করেক্সনেল সর্ভিসকী) রেস্সেলাইজ তৌদুনা মখাদা মেদল মরিসিদা পুনশিনখ্রেঃ
১. প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (পি.এম.জি.)
২. মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (জি.এম.)
৩. প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস (পি.এস.এম.)
৪. মেদল ফোর মেরিতরিয়স সর্ভিস (এম.এস.এম.)
কুইদ্রিঙৈদা মেদলশিং রিস্ত্রকচর তৌখ্রবা মতুংদা, রিপব্লিক দে ২০২৪দা পুলিস, ফাইয়র সর্ভিস, হোম গার্দ অমদি সিভিল দিফেন্স অমসুং করেক্সন সর্ভিস পর্সনেল ১১৩২দা গেলেন্ত্রী/সর্ভিস মেদলশিং লান্থোকখিবনি‍। ব্রেক-অপ মখাদা পীরিঃ
গেলেন্ত্রী মেদলশিং – পুলিস সর্ভিস
মেদল মমিং
মেদল পীখিবা মশিং
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (পি.এম.জি.)
০২
মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (জি.এম.)
২৭৫
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (পি.এম.জি.) অমদি মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (জি.এম.) অসি পুন্সি অমদি লন থুম কনবদা, নৎত্রগা ক্রাইম থোকহন্দবা নৎত্রগা ক্রিমিনেলশিং ফাবদা, মরী লৈনরিবা ওফিসর অদুগী তৌফম থোকপা অমদি মথৌশিংগী মতুং ইন্না নংলিবা খুদোংথিবদু য়েংলগা, মথঙ শিৎনা য়াম্না তাঙনা মতিক মথৌনা ফুদোকপা অমদি মতিক মথৌনা ফুদোকপদা য়ুম্ফম ওইরগা পীবনি‍।
গেলেন্ত্রী মনা ২৭৭গী মনুংদা অয়াম্বা শরুক্তি, লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিংদগী পর্সনেল ১১৯, জম্মু অমসুং কাস্মির রিজন্দগী পর্সনেল ১৩৩ অমদি অতোপ্পা মফমশিংদগী পর্সনেল ২৫ ওইদুনা মখোয়গী মথৌনা লৈবা থৌদাংগীদমক মনা পীবনি‍।
গেলেন্ত্রী মেদল ফংলিবা পর্সনেলশিংগী মনুংদা, পি.এম.জি. ০২দি বি.এস.এফ. পর্সনেলশিংদা বুতেম্বোদা লৈবা মোরোকান রেপিদ দিপ্লোইমেন্ত বত্তালিয়ন (এম.ও.আর.আর.দি.বি.)দা লৈবা বি.এস.এফ.কী ১৫শুবা কোঙ্গো কন্তিঞ্জেন্তকী মেম্বরশিং ওইনা য়ুনাইতেদ নেসন্স ওর্গনাইজেসন স্তেবিলাইজেসন মিসন ইন দি দিমোক্রেতিক রিপব্লিক ওফ কোঙ্গো (মোনুস্কো)গী শরুক অমা ওইনা লমদমদুদা ইং তপ্পা পুরক্বগী লেমজনিংঙাই ওইরবা থবক্তা মশক থোকপা থৌদাং য়াখিবগীদমক পীবনি‍।
গেলেন্ত্রী মেদল ২৭৭গী মনুংদা, জি.এম. ২৭৫দি জে&কে পুলিসকী পর্সনেল ৭২, মহারাস্ত্রগী পর্সনেল ১৮, ছত্তিসগরগী পর্সনেল ২৬, ঝার্খন্দগী পর্সনেল ২৩, ওরিসাগী পর্সনেল ১৫, দিল্লীগী পর্সনেল ০৮, সি.আর.পি.এফ.কী পর্সনেল ৬৫, এস.এস.বি.গী পর্সনেল ২১, অমদি লেমহৌরিবা পর্সনেলশিংনা অতৈ স্তেত/য়ু.তি. অমদি সি.এ.পি.এফ.শিংদগীনি‍।
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস (পি.এস.এম.) অমদি মেদল ফোর মেরিতরিয়স সর্ভিস (এম.এস.এম.)
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস (পি.এস.এম.) সর্ভিসদা অখন্নবা মশক নাইবা রেকোর্দশিংগীদমক পীবনি অদুগা মেদল ফোর মেরিতরিয়স সর্ভিস (এম.এস.এম.)না সর্ভিসতা রিসোর্স অমদি মথৌদা পুক্নিং চঙবগী মতৌ উত্তুনা মমল য়াম্লবা থৌদাং লৌবগীদমক পীবনি‍।
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস (পি.এস.এম.) ১০২গী মনুংদা, পুলিস সর্ভিসতগী ৯৪, ফাইয়র সর্ভিসতগী ০৪ অমদি সিভিল দিফেন্স অমসুং হোম গার্দ সর্ভিসতগী ০৪ য়াওরি‍। মেদল ফোর মেরিতরিয়স সর্ভিস (এম.এস.এম.) ৭৫৩গী মনুংদা, পুলিস সর্ভিসতগী ৬৬৭, ফাইয়র সর্ভিসতগী ৩২, সিভিল দিফেন্স অমদি হোম গার্দ সর্ভিসতগী ২৭ অমদি করেক্সনেল সর্ভিসতগী ২৭ য়াওরি‍।
পীখিবা মেদলশিংগী সর্ভিস-ৱাইজ ব্রেক-অপ
মেদলগী মমিং
পুলিস সর্ভিস
ফাইয়র সর্ভিস
সিভিল দিফেন্স অমদি হোম গার্দ সর্ভিস
করেক্সনেল সর্ভিস
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস (পি.এস.এম.) (পীখিবা অপুনবা মেদল: ১০২)
৯৪
০৪
০৪
--
মেদল ফোর মেরিতরিয়স সর্ভিস (এম.এস.এম.)
(পীখিবা অপুনবা মেদল: ৭৫৩)
৬৬৭
৩২
২৭
২৭
অপুনবা
৭৬১
৩৫
৩১
২৭
মনা ফংলবশিংগী মচা খায়বা লিস্ত মখাদা হাপ্লি:
সেরিএল মশিং
হীরম
মীশিং
এনেক্সচর
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (পি.এম.জি.)
০২
লিস্ত-১
মেদল ফোর গেলেন্ত্রী (জি.এম.)
২৭৫
লিস্ত-২
প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস (পি.এস.এম.)
১০২
লিস্ত-৩
মেদল ফোর মেরিতরিয়স সর্ভিস (এম.এস.এম.)
৭৫৩
লিস্ত-৪
মেদল ফংলবশিংগী স্তেত-স্তেতকী/ ফোর্স-ফোর্সকী লিস্ত
লিস্তকী মতুং ইন্না
লিস্ত-৫
লিস্ত-১ য়েংননবা মসিদা নম্বিয়ু
লিস্ত-২ য়েংননবা মসিদা নম্বিয়ু
লিস্ত-৩ য়েংননবা মসিদা নম্বিয়ু
লিস্ত-৪ য়েংননবা মসিদা নম্বিয়ু
লিস্ত-৫ য়েংননবা মসিদা নম্বিয়ু
অকুপ্পা ৱারোল www.mha.gov.in অমদি https://awards.gov.in দা ফংবিগনি‍।