কেবিনেট
কেবিনেটে ভাৰত আৰু ডমিনিকান গণৰাজ্যৰ মাজত যৌথ অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য কমিটি গঠনৰ বাবে প্ৰট’কলত অনুমোদন জনায়
24 JAN 2024 6:01PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰত গণৰাজ্যৰ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ বাণিজ্য বিভাগ আৰু ডমিনিকান গণৰাজ্যৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত যৌথ অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য কমিটি (JETCO) গঠনৰ প্ৰট’কলত স্বাক্ষৰৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়।
ভাৰত আৰু ডমিনিকান গণৰাজ্যৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক সৌহাদ্যপূৰ্ণ আৰু সকলো ক্ষেত্ৰতে গভীৰতা অব্যাহত আছে। সম্প্ৰতি ভাৰত আৰু ডমিনিকান গণৰাজ্যৰ মাজত ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত কোনো দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা নাই। ভাৰতে মূলতঃ ডমিনিকান গণৰাজ্যৰপৰা সোণ আমদানি আৰু বিদেশী ৰাষ্ট্ৰখনলৈ ঔষধ, সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী, মটৰ গাড়ী, দুচকীয়া আৰু তিনিচকীয়া বাহন আদি ৰপ্তানি কৰি আহিছে।
ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, উক্ত কমিটিখন গঠনে ভাৰত আৰু ডমিনিকান গণৰাজ্যৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক সুদৃঢ় আৰু এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালনেৰে আলোচনা, তথ্য, অভিজ্ঞতা আৰু ধাৰণা বিনিময় প্ৰশস্ত কৰিব। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ বৰ্ধন ঘটিব। এই প্ৰট’কল বৃহত্তৰ লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ান বজাৰসমূহৰ বাবে এক ফলপ্ৰসূ অনুঘটক হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
যৌথ কমিটিখনে ভিন্ন কৰ্তৃপক্ষ আৰু এইসমূহৰ প্ৰতিপক্ষৰ মাজত তথ্যৰ বিনিময়ৰ বাবে এখনি মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিব। ইয়াৰ ফলত, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ ব্যৱসায়ত সহায়ক হ’ব আৰু ফলস্বৰূপে দুয়োখন দেশৰ পেছাদাৰীসকলৰ বাবে উন্নত নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
কমিটিখনৰ গঠনে পাৰস্পৰিক আলোচনাৰ ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ লাঘৱ কৰিব আৰু ভাৰতত প্ৰস্তুত ঔষধ, অট’ম’বাইল আৰু অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব যাৰ ফলত এখনি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে অধিক বৈদেশিক মুদ্ৰা উপাৰ্জন হ’ব।

Cabinet
Cabinet approves Protocol for establishment of joint Economic and Trade Committee between India and Dominican Republic
24 JAN 2024 6:01PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal for signing of a protocol for establishment of Joint Economic and Trade Committee (JETCO) between the Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry of the Republic of India and the Ministry of Foreign Affairs of the Dominican Republic.
Bilateral relations between India and the Dominican Republic have been friendly and continue to deepen in all spheres. At present, there is no bilateral institutional mechanism between India and Dominican Republic on trade and commerce. India primarily imports gold from Dominican Republic and exports pharmaceuticals, marine products, motor vehicles, two and three wheelers etc. to them.
The establishment of JETCO will strengthen economic tie between India and the Dominican Republic and shall play a pivotal role and provide a platform for discussions, exchange of information, knowledge and ideas which would in turn facilitate trade and industry. The Protocol can be an effective gateway to the larger Latin American and Caribbean markets.
The Joint Committee will provide a platform for exchange of information between various authorities and their counterparts. This would help in facilitating trade of goods and services and consequentially help in better employment opportunities for professionals in both the countries.
The establishment of JETCO will facilitate mitigating challenges in export of Indian products of mutual dialogue and pave the way for boosting exports of pharmaceuticals, automobiles and engineering goods manufactured in India leading to more foreign exchange earnings for a Atmanirbhar Bharat.