মন্ত্রীমন্দল
ভারত অমসুং দোমিনিকন রিপব্লিক্কী মরক্তা জোইন্ত ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ কম্মিত্তী শেম্বগী প্রোতোকোলবু কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে
24 JAN 2024 6:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ভারত সরকারগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী কম্মর্স বিভাগ অমসুং দোমিনিকন রিপব্লিক্কী ফোরেন এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মরক্তা জোইন্ত ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ কম্মিত্তী (JETCO) শেম্নবা প্রোতোকোল অমগীদমক্তা খুৎয়েক পীনবগী ৱাহৌদোক্কী অয়াবা পীখ্রে।
ভারত অমসুং দোমিনিকন রিপব্লিক্কী মরী অসি হীরম খুদিংদা য়াম্না ফনা লাক্লি। হৌজিক্কী ওইনা, লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা ত্রেদ অমসুং কম্মর্সকা মরী লৈনবা বাইলেতরেল ইন্সতিস্যুস্নেল মেকানিজম অমত্তা লৈত্রি। ভারতনা দোমিনিকন রিপব্লিক্তগী অয়াম্বা মতমদা সনা ইম্পোর্ত তৌই অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল, মেরিন প্রদক্ত, মোতোর ভেহিকল, চকা অনি অমসুং অহুম পানবা গারীশিং এক্সপোর্ত তৌই।
JETCO অমা শেম্বনা ভারত অমসুং দোমিনিকন রিপব্লিক্কী শেন্মিৎলোনগী মরী চেৎশিলহনগনি অমসুং ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রীদা কান্নবা পীগদবা ৱারী খন্ন-নৈনবা, ই-পাউ লান্নবগী ফম্বাক অমা শেম্বদা য়াম্না চাউনা তেংবাংগনি। প্রোতোকোল অসিনা লেতিন অমেরিকা অমসুং কেরিবিয়ন মার্কেত্তা চঙবগী কান্নবা থোঙ অমা হাংদোকপা ঙমগনি।
জোইন্ত কম্মিত্তী অসিনা তোঙান-তোঙানবা ওথোরিতী অমসুং মখোয়গী কাউন্তর্পারতশিংগী মরক্তা ই-পাউ লান্নবগী ফম্বাক অমা ওইগনি। মসিনা গুদ অমসুং সর্ভিসকী ত্রেদতা তেংবাংদুনা লৈবাক অনিমক্কী প্রোফেস্নেলশিংদা থবক্কী হেন্না ফবা খুদোংচাবা কয়া পীবদা তেংবাংগনি।
JETCO শেম্বনা লৈবাক অনিনা পাম্বা ভারতকী পোত্থোকশিং এক্সপোর্ত তৌবদা থেংনবা শিংনবশিং হন্থহনবদা তেংবাংগনি অমসুং ভারত্তা শাবা ফার্মাস্যুতিকেল, ওতোমোবিল অমসুং ইঞ্জিনিয়রিংগী পোত্থোকশিং একপোর্ত তৌবদা হেন্না তেংবাংদুনা আত্মানির্ভর ভারত অমগীদমক্তা ফোরেন এক্সচেঞ্জ হেন্না তালহনবা ঙমগনি।

Cabinet
Cabinet approves Protocol for establishment of joint Economic and Trade Committee between India and Dominican Republic
24 JAN 2024 6:01PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal for signing of a protocol for establishment of Joint Economic and Trade Committee (JETCO) between the Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry of the Republic of India and the Ministry of Foreign Affairs of the Dominican Republic.
Bilateral relations between India and the Dominican Republic have been friendly and continue to deepen in all spheres. At present, there is no bilateral institutional mechanism between India and Dominican Republic on trade and commerce. India primarily imports gold from Dominican Republic and exports pharmaceuticals, marine products, motor vehicles, two and three wheelers etc. to them.
The establishment of JETCO will strengthen economic tie between India and the Dominican Republic and shall play a pivotal role and provide a platform for discussions, exchange of information, knowledge and ideas which would in turn facilitate trade and industry. The Protocol can be an effective gateway to the larger Latin American and Caribbean markets.
The Joint Committee will provide a platform for exchange of information between various authorities and their counterparts. This would help in facilitating trade of goods and services and consequentially help in better employment opportunities for professionals in both the countries.
The establishment of JETCO will facilitate mitigating challenges in export of Indian products of mutual dialogue and pave the way for boosting exports of pharmaceuticals, automobiles and engineering goods manufactured in India leading to more foreign exchange earnings for a Atmanirbhar Bharat.