ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିଆଇବି ଫଟୋ ଫିଚର
ଶ୍ରୀରାମଲଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ୧୧ ଦିନିଆ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରୀତିନୀତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ରାମାୟଣ ପାଠ ଶୁଣୁଛନ୍ତି
21 JAN 2024 7:01PM by PIB Bhubaneswar
ଜାନୁଆରୀ ୧୨, ୨୦୨୪ ରୁ ନାସିକର କଳା ରାମ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୧ ଦିନିଆ ପବିତ୍ର ସମାରୋହ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଜାନୁଆରି ୨୨ ରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ମନ୍ଦିରରେ ଶ୍ରୀରାମଲାଲାଙ୍କ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ସେ ନାସିକ ଧାମ - ପଞ୍ଚବଟିରୁ ଏହି ରୀତିନୀତି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ରାମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀକଳାରାମ ମନ୍ଦିର, ନାସିକ
ଜାନୁଆରୀ ୧୨, ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକରେ ଅବସ୍ଥିତ କଳାରାମ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀରାମ କୁଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଦର୍ଶନ ଓ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ । ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ବିଜୟୀ ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ରାମାୟଣର 'ଯୁଦ୍ଧ କାଣ୍ଡ' ବିଭାଗ ମରାଠୀ ଭାଷାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପାଠ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ ଏକନାଥଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମରାଠୀରେ ଲିଖିତ ରାମାୟଣର ଭାବାର୍ଥ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଥିଲେ ।
ବୀରଭଦ୍ର ମନ୍ଦିର, ଲେପାକ୍ଷୀ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ
ମଙ୍ଗଳବାର, ୧୬ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ଅବସ୍ଥିତ ପୁଟ୍ଟପର୍ଥିର ଲେପାକ୍ଷୀରେ ଥିବା ବୀରଭଦ୍ର ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରି ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲୁଗୁ ଭାଷାରେ ରଙ୍ଗନାଥ ରାମାୟଣ ଶୁଣିଥିଲେ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଥୋଲୁ ବୋମାଲତା ନାମକ ପ୍ରାଚୀନ ଛାୟା କଣ୍ଢେଇ କଳା ଦ୍ୱାରା ଚିତ୍ରିତ ଜଟାୟୁଙ୍କ କାହାଣୀ ଦେଖିଥିଲେ ।
ଗୁରୁବାୟୁର ମନ୍ଦିର, ଥ୍ରିଶୂର, କେରଳ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେରଳର ଗୁରୁବାୟୁରସ୍ଥିତ ଗୁରୁବାୟୁର ମନ୍ଦିରକୁ ଯାଇ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ ।
ଥ୍ରିପ୍ରୟାର ଶ୍ରୀରାମସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର, ତ୍ରିଶୂର, କେରଳ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀ ୧୭ ତାରିଖରେ କେରଳର ଥ୍ରିପ୍ରୟାରଠାରେ ଥିବା ଶ୍ରୀରାମସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ବାସଭବନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀରାମସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରେ ସେ ଦର୍ଶନ ଓ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିବା ସହ କଳାକାର ଓ ବଟୁକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର, ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ, ତାମିଲନାଡୁ
୨୦ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ପବିତ୍ର ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାମିଲନାଡୁର ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥସ୍ୱାମୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ପୀଠ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେ ସେହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରେ କାମ୍ବା ରାମାୟଣର କାବ୍ୟ ପରିବେଷଣ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କାମ୍ବନ ପ୍ରଥମେ ତାଙ୍କର କଳାକୃତିକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅରୁଲମିଗୁ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର, ରାମେଶ୍ୱରମ୍
ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାମିଲନାଡୁର ରାମେଶ୍ୱରମ୍ ସ୍ଥିତ ଅରୁଲମିଗୁ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ବାସଭବନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେ ସେଠାରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ଯିଏ କି ବାରଟି ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଭାବରେ ସମ୍ମାନିତ ଅଟନ୍ତି । ଭଜନ ସନ୍ଧ୍ୟା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ଅନେକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୀତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା।
କୋଥଣ୍ଡରାମାସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର, ଧନୁଷକୋଡ଼ି
ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନୁଷକୋଡ଼ିସ୍ଥିତ କୋଥଣ୍ଡାରାମା ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଓ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଛନ୍ତି । ଧନୁଷକୋଡ଼ି ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆରିଚାଲ ମୁନାଇ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରୁ ରାମ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।

Ministry of Information & Broadcasting
PIB Photo Feature
Prime Minister Narendra Modi’s 11 day special ritual for the Pran Pratishtha of Shri Ramlala
Prime Minister is touring various shrines and hearing the recitations of Ramayana in diverse languages
21 JAN 2024 7:01PM by PIB Delhi
From January 12, 2024, at Kala Ram Mandir in Nashik, Prime Minister, Narendra Modi has begun an 11 day sacred ceremony, leading up to the consecration of Shri Ramlala at the Ayodhya Dham temple on January 22. He initiated the ritual from Nashik Dham - Panchavati where Lord Ram spent significant time.
Shree Kalaram Temple, Nashik
On January 12, 2024, the Prime Minister offered prayers and worshiped at Kala Ram Mandir, located in Nashik, Maharashtra. He also performed darshan and puja at Shree Ram Kund. The ‘Yudh Kanda’ section of the Ramayana, which portrays Lord Rama’s triumphant homecoming to Ayodhya, was recited to the Prime Minister in Marathi language. PM also heard the verses from the Bhavarth Ramayana written in Marathi by Sant Eknath Ji.
Veerabhadra Temple, Lepakshi, AP
On Tuesday, 16 January 2024, the Prime Minister visited and worshiped at the Veerbhadra Temple in Lepakshi, Puttaparthi, located in Andhra Pradesh. Prime Minister listened to the Ranganatha Ramayan in Telugu language and saw the story of Jatayu depicted by the ancient shadow puppetry art form of Andhra Pradesh called Tholu Bommalata.
Guruvayur Temple, Thrissur, Kerala
Prime Minister also visited and worshiped at the Guruvayur Temple in Guruvayur, Kerala.
Thriprayar Shree Ramaswami Temple, Thrissur, Kerala
Prime Minister, Narendra Modi, visited the divine abode of Shree Ramaswami in Thriprayar, Kerala on January 17, 2024. He performed darshan and puja at Shree Ramaswami Temple. Prime Minister also witnessed a cultural performance and also felicitated the artists and batuks.
Sri Ranganathaswamy Temple, Tiruchirappalli, Tamil Nadu
On the auspicious day of 20 January 2024, the Prime Minister, Narendra Modi, visited the sacred shrine of Sri Ranganathaswamy in Tamil Nadu. He also heard the poetic rendition of the Kamba Ramayan at the holy site where the illustrious Kamban first unveiled his masterpiece to the world.
Sri Arulmigu Ramanathaswamy Temple, Rameshwaram
After performing puja at Sri Ranganathaswamy Temple, Prime Minister, Narendra Modi, visited the holy abode of Arulmigu Ramanathaswamy, Rameshwaram in Tamil Nadu. He paid his respects and offered his devotion to the Lord, who is revered as one of the twelve Jyotirlingas. He also joined in various events such as Bhajan Sandhya, where many spiritual songs were performed at the temple premises in the evening.
Kothandaramaswamy Temple, Dhanushkodi
Today, Prime Minister performed Darshan and Pooja at Kothandaramaswamy Temple, Dhanushkodi. Near Dhanushkodi, Prime Minister also visited Arichal Munai, which is said to be the place from where the Ram Setu was built.