ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡୁର ଚେନ୍ନାଇରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୩ ର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପାଖାପାଖି ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ସୁନ୍ଦର ସହର ଚେନ୍ନାଇରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ
"ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ - ୨୦୨୪ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଏକ ଭଲ ଉପାୟ"
"ତାମିଲନାଡୁ ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯାହା ଚାମ୍ପିୟନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି"
"ଭାରତକୁ ଏକ ଶୀର୍ଷ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମେଗା କ୍ରୀଡ଼ା ଇଭେଣ୍ଟର ଆୟୋଜନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ"
ସେ କହିଛନ୍ତି, ବୀର ମଙ୍ଗାଇ ଭେଲୁ ନାଚିୟାର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ। ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ସଂସ୍କାର ଆଣିଛନ୍ତି, ଆଥଲେଟମାନେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତରେ ବଦଳିଯାଇଛି
ଆଜି ଆମେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଆସିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁନାହୁଁ, କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଉଛୁ
ଆଜି ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ପଢୁଥିବା ଯୁବପିଢି ଯେଉଁମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର କ୍ୟାରିୟର ଗଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି
19 JAN 2024 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାମିଲନାଡୁର ଚେନ୍ନାଇଠାରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୩ର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ସେ ଦୁଇ ଜଣ ଆଥଲେଟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାର ମଶାଲ ମଧ୍ୟ ରଖିଥିଲେ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୩ଶ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ୨୦୨୪ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ଉପାୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ଲୋକମାନେ ଏକ ଯୁବ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି, ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାର ଶକ୍ତି ଦେଶକୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଚେନ୍ନାଇରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ୍ ଓ କ୍ରୀଡ଼ାପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ସେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏକାଠି ଆପଣମାନେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଉତ୍ସାହକୁ ପରିପ୍ରକାଶ କରିପାରିବେ। ତାମିଲନାଡୁର ଉତ୍ସାହୀ ଜନସାଧାରଣ, ସୁନ୍ଦର ତାମିଲ ଭାଷା, ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଘର ପରି ଅନୁଭବ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ତାମିଲନାଡୁର ଆତିଥେୟତା ସମସ୍ତଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। "ଏଠାରେ କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ବନ୍ଧୁତା ମଧ୍ୟ ସାରା ଜୀବନ ରହିବ", ସେ କହିଥିଲେ।
ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୫ ରେ ପ୍ରସାରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଚେନ୍ନାଇ କେନ୍ଦ୍ର ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଛି । ୮ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧୨ଟି ଆକାଶବାଣୀ ଏଫ୍ଏମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୧.୫ କୋଟି ଲୋକ ସାମିଲ ହେବେ।
ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାମିଲନାଡୁର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଭୂମି ଯାହା ଚାମ୍ପିୟନ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଟେନିସ୍ ଚାମ୍ପିୟନ ଅମୃତରାଜ ବ୍ରଦର୍ସ, ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତକୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଆଣିଥିବା ଭାରତର ହକି ଅଧିନାୟକ ଭାସ୍କରନ, ଚେସ୍ ଖେଳାଳି ବିଶ୍ୱନାଥନ ଆନନ୍ଦ, ପ୍ରଜ୍ଞାନାନନ୍ଦ ଓ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ ଚାମ୍ପିୟନ ମରିୟାପ୍ପନଙ୍କ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ୍ ତାମିଲନାଡୁ ମାଟିରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ ର ଉପଯୋଗୀତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଏହି ମେଗା ଇଭେଣ୍ଟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଭା ଖୋଜିବା ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୧୨ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରୀଡ଼ା, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ କ୍ରିଡ଼ା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଖୋଜିବାର ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏବେ ତାମିଲନାଡୁ, ଚେନ୍ନାଇ, ତ୍ରିଚି, ମଦୁରାଇ ଓ କୋଏମ୍ବାଟୁର ଭଳି ୪ଟି ଭବ୍ୟ ସହର ଆଥଲେଟ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି। "ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଦର୍ଶକ, ଚେନ୍ନାଇର ଆକର୍ଷଣୀୟ ବେଳାଭୂମି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ମଦୁରାଇର ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର, ତ୍ରିଚିର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଏହାର କଳା ଓ କାରିଗରୀ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମୀ ସହର କୋଏମ୍ବାଟୁରର ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରର ଅନୁଭୂତି ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ସମସ୍ତ ୩୬ ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ରେ ୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଥଲେଟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବାତାବରଣ ଏକ ଅନୁଭୂତି ଯୋଗ୍ୟ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିବା ତୀରନ୍ଦାଜି, ଆଥଲେଟିକ୍ସ, ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଏବଂ ସ୍କ୍ୱାସ୍ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟ ସିଲାମ୍ବାମ୍ ଆଦି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । "ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଏକାଠି କରିବ ଏବଂ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ହାର ନମାନିବାର ଭାବନା ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହର ସାକ୍ଷୀ ହେବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁଭରଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଲେଖା ମାଧ୍ୟମରେ ସନ୍ଥ ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁବର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ । ମହାନ ସନ୍ଥଙ୍କୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରହିବାର ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଲୋଗୋରେ ତାଙ୍କର ଛବି ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ବୀରମଙ୍ଗାଇ ଭେଲୁ ନାଚିୟାର ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାର ଏହି ସଂସ୍କରଣର ମାସ୍କଟ୍ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ସେ କହିଥିଲେ "ଜଣେ ବାସ୍ତବ ଜୀବନର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ମାସ୍କଟ ଭାବରେ ଚୟନ କରିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ । ବୀର ମଙ୍ଗାଇ ଭେଲୁ ନାଚିୟାର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ । ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ତାଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରେ ସରକାର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ୨୦ଟି କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ମହିଳା ଲିଗ୍ ଏବଂ 'ଦାସ କାସ୍ ଡ୍ୟାମ୍' ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମହିଳା ଆଥଲେଟଙ୍କ କ୍ରୀଡ଼ା ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଭାବେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ।
୨୦୧୪ ପରେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପାରା କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଐତିହାସିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପଦକର ନୂତନ ରେକର୍ଡ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହା ରାତାରାତି ସଫଳତା ନୁହେଁ ଏବଂ ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ ଆଥଲେଟମାନେ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପାଇଛନ୍ତି । "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ସଂସ୍କାର କରିଛନ୍ତି, ଆଥଲେଟ୍ ମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତରେ ବଦଳିଯାଇଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ମାସିକ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ୨୦୧୪ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ ସ୍କିମ୍ (ଟପ୍ସ) ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଶୀର୍ଷ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ା ଇଭେଣ୍ଟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଚଳିତ ବର୍ଷ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ୨୦୨୮ ଲସ୍ ଆଞ୍ଜେଲସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଉପରେ ଭାରତର ନଜର ରହିଥିବାରୁ ଟିଓପିଏସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଯୁବବର୍ଗ ଆସିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁନାହୁଁ, ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଉଛୁ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଗ୍ରାମୀଣ, ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ ଓ ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଯୁବକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଲୋକାଲ୍ ଫର୍ ଭୋକାଲ୍ ମନ୍ତ୍ରର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଅନେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ଦିଉରେ ଆୟୋଜିତ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ୮ଟି ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ୧୬୦୦ ଆଥଲେଟ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ତାହା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ କାରଣ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାଗୁଡ଼ିକ ବେଳାଭୂମି ଖେଳ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଭାରତର ଯୁବ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଦେଶ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ତେଣୁ ୨୦୩୦ରେ ଯୁବ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଓ ୨୦୩୬ ରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡ଼ା ଭାରତରେ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। କ୍ରୀଡ଼ା କେବଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ବିଶାଳ ଅର୍ଥନୀତି ଯାହା ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଂଶ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। କ୍ରୀଡ଼ା ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଦେଶରେ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜ୍ଞାନ, ନବସୃଜନ, ଉତ୍ପାଦନ, କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, କ୍ରୀଡ଼ା ମନୋବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ପୋଷଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗଠନ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ସମ୍ମାନଜନକ ଏକାଡେମୀ, ୧୦୦୦ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ୩୦ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ମୁଖ୍ୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପିଲାଦିନେ ହିଁ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ବୃତ୍ତି ଭାବରେ ବାଛିବା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ଶିଳ୍ପର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଷୟରେ ନୂତନ ସଚେତନତା ଏବଂ ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ପ୍ରସାରଣ, କ୍ରୀଡ଼ା ସାମଗ୍ରୀ, କ୍ରୀଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ପୋଷାକ ବ୍ୟବସାୟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପକରଣ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଲଷ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା ଲିଗ୍ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜି ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ପଢୁଥିବା ଯୁବକମାନେ ଯେଉଁମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର କ୍ୟାରିୟର ଗଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
"ଭାରତ କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ନୁହେଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଭାରତ ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ସେ ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଏହାର ବିଶ୍ୱାସ, ସଂକଳ୍ପ, ମାନସିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜିତିବାର ଇଚ୍ଛା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ବିଶାଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବ ଏବଂ ତାହା ହାସଲ କରିପାରିବ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ନୂଆ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ କାରଣ ଭାରତ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତୁ, ଜିତନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ବିଜୟୀ କରନ୍ତୁ। ମୁଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୩ କୁ ଆରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରୁଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡୁ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆର ଏନ ରବି, ତାମିଲନାଡୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏମକେ ଷ୍ଟାଲିନ, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିସିଥ ପ୍ରାମାଣିକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର କ୍ରୀଡ଼ା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଚେନ୍ନାଇର ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆୟୋଜିତ ଷଷ୍ଠ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୩ର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ତାମିଲନାଡୁର ୪ଟି ସହର ଯଥା ଚେନ୍ନାଇ, ମଦୁରାଇ, ତ୍ରିଚି ଓ କୋଏମ୍ବାଟୁରରେ ୧୯ରୁ ୩୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ଖେଳାଯିବ।
ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାର ମାସ୍କଟ୍ ହେଉଛନ୍ତି ବୀରା ମଙ୍ଗାଇ। ରାଣୀ ଭେଲୁ ନାଚିୟାର, ଯାହାଙ୍କୁ ସ୍ନେହରେ ବୀରା ମଙ୍ଗାଇ କୁହାଯାଏ, ଜଣେ ଭାରତୀୟ ରାଣୀ ଥିଲେ ଯିଏ ବ୍ରିଟିଶ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧ କରିଥିଲେ । ମାସ୍କଟ ଭାରତୀୟ ମହିଳାଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ, ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ । ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାର ଲୋଗୋରେ କବି ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁଭରଙ୍କ ଚିତ୍ର ରହିଛି।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁଥ୍ ଗେମ୍ସର ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ୧୩ ଦିନ ଧରି ୧୫ଟି ସ୍ଥାନରେ ୨୬ ଟି କ୍ରୀଡ଼ା, ୨୭୫ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓ ୧ଟି ଡେମୋ କ୍ରୀଡ଼ା ସହିତ ୫୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଥଲେଟ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହି ୨୬ଟି କ୍ରୀଡ଼ା ବିଭାଗ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡ଼ା ଯଥା ଫୁଟବଲ୍, ଭଲିବଲ୍, ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଇତ୍ୟାଦି ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡ଼ା ଯଥା କଲାରିପାୟାଟ୍ଟୁର ବିବିଧ ମିଶ୍ରଣ ଗଟକା, ଥାଙ୍ଗତା, କବାଡି ଓ ଯୋଗାସନ ଆଦି ରହିଛି । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁଥ୍ ଗେମ୍ସ ଇତିହାସରେ ତାମିଲନାଡୁର ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡ଼ା ସିଲାମ୍ବାମ୍ କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡେମୋ କ୍ରୀଡ଼ା ଭାବେ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଉଛି।
ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଡିଡି ତାମିଲ ନାମରେ ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଡିଡି ପୋଡିଗାଇ ଚ୍ୟାନେଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ; ୮ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧୨ଟି ଆକାଶବାଣୀ ଏଫ୍ଏମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ୪ ଟି ଡିଡି ଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୨ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୨୬ଟି ନୂଆ ଏଫ୍ଏମ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates opening ceremony of the Khelo India Youth Games 2023 in Chennai, Tamil Nadu
Launches and lays foundation stone for projects related to the Broadcasting sector worth about Rs 250 crores
“It is a matter of great joy that Khelo India Youth Games are being held in the beautiful city of Chennai”
“Khelo India Games – A great way to start 2024”
“Tamil Nadu is a land that has produced champions”
“Organization of mega sporting events is crucial for making India a top sporting nation”
“Veera Mangai Velu Nachiyar is a symbol of women power. Today her personality is reflected in many decisions of the government”
“In the last 10 years, the government reformed, the athletes performed and the entire sports system transformed in India”
“Today, we are not waiting for youth to come to sports, we are taking sports to youth”
“Today, for our youth in schools and colleges who want to make their career in sports-related sectors, their better future too is Modi's guarantee”
19 JAN 2024 8:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the opening ceremony of the Khelo India Youth Games 2023 in Chennai, Tamil Nadu today. Shri Modi also launched and laid the foundation stone of projects related to the Broadcasting sector worth about Rs 250 crores. He also witnessed a cultural program. He also placed the Games’ torch handed by two athletes on the cauldron marking the inauguration of Khelo India Youth Games.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the 13th Khelo India Games and said that it is a great way to begin 2024. He said that the people gathered on the occasion represent a young India, a new India whose energy is taking the country to new heights in the world of sports. He extended his best wishes to all athletes and sports lovers who have arrived in Chennai from across the country. “Together, you showcase the true spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”, he remarked adding that the warm people of Tamil Nadu, the beautiful Tamil language, its culture and cuisine will make the athletes feel at home. He expressed confidence that the hospitality of Tamil Nadu will win all hearts and that the Khelo India Youth Games will provide the opportunity to showcase the skills. “New friendships made here will also last a lifetime”, he added.
Referring to the Doordarshan and All India Radio projects that were inaugurated and for which foundation stone was laid today, the Prime Minister said that Channai Kendra that started broadcasting in 1975 is embarking on a new journey today. 12 Akashvani FM projects in 8 States will cover 1.5 crore people.
Highlighting Tamil Nadu’s contribution to sports in India, the Prime Minister said that it is a land that produces champions. Mentioning the tennis champions Amritraj Brothers, India’s Hockey captain Bhaskaran who led India to a gold medal in the Olympics, Chess players Vishwanathan Anand, Praggnanandhaa and Paralympic champion Mariyappan, the Prime Minister expressed confidence that all athletes will derive inspiration from the land of Tamil Nadu.
The Prime Minister highlighted the importance of exposure for the athletes and for that emphasized the utility of holding big sporting events in the country. He added that Khelo India Abhiyan is playing the role of finding talent at the ground level that is participating in these mega events. PM Modi mentioned 12 Khelo India games, Khelo India Youth Games, Khelo India University Games, Khelo India Winter Games and Khelo India Para Games as great opportunities to play and find talent. He said that now, four grand cities of Tamil Nadu, Chennai, Trichy, Madurai and Coimbatore are ready to host the athletes. “Be it a participant or a spectator, the fascinating beaches of Chennai will attract everyone”, the Prime Minister said. He also mentioned the aura of the magnificent temples of Madurai, Trichy’s temples and its art and crafts and the industrious town of Coimbatore and said that the experiences in each of Tamil Nadu’s towns are unforgettable.
The Khelo India Youth Games, the Prime Minister informed, will witness the participation of athletes from all 36 states and union territories of India. “The atmosphere of competition among 5,000 plus athletes during Khelo India Youth Games will be worth an experience”, the Prime Minister said mentioning archery, athletics, badminton, and squash which has been included in Khelo India Games for the first time and Silambam a martial art originating in Tamil Nadu, among other sports. “Khelo India Youth Games will bring together the resolve, commitment and belief of all athletes and the nation will be a witness to their dedication, self-confidence, never-say-die spirit and passion for extraordinary performances”, the Prime Minister said.
The Prime Minister remembered Saint Thiruvalluvar and said that through his writings, Saint Thiruvalluvar inspired the youth and gave them direction. Quoting the great saint, the Prime Minister mentioned his teaching of staying strong in adversity. Khelo India Logo also carries his image. The Prime Minister expressed happiness that VeeraMangai Velu Nachiyar is the mascot of this edition of the games, he said “It is unprecedented for a real-life personality to be chosen as the mascot. Veera Mangai Velu Nachiyar is a symbol of women power. Today her personality is reflected in many decisions of the government. With her inspiration, the government is continuously working to empower sportswomen. He listed women leagues on 20 sports and initiatives like ‘Das kas Dam’ as opportunities to showcase the sporting prowess of women athletes.
Throwing light on India’s recent successes in sports post-2014, the Prime Minister mentioned India’s best-ever performance at the Tokyo Olympics and Paralympic Games, historic performance at the Asian Games and Para Games, and the new record of medals at the University Games. Pointing out that it is not an overnight success, and that the athletes were passionate even in the past, the Prime Minister said that they got a boost in enthusiasm and support from the government in the last 10 years. “In the last 10 years, the government reformed, the athletes performed and the entire sports system transformed in India”, the Prime Minister remarked. He mentioned the Khelo India campaign which provides monthly support of Rs 50,000 to thousands of athletes in the country and the Target Olympic Podium Scheme (TOPS) Initiative launched in 2014 which ensured training, international exposure and participation in big sporting events for top athletes. “With India’s eyes on the Paris Olympics to be held this year and the 2028 Los Angeles Olympics, every possible assistance is being provided to athletes under the TOPS initiative”, he said.
The Prime Minister said “Today, we are not waiting for youth to come to sports, we are taking sports to youth”. He highlighted that campaigns like Khelo India are realizing the dreams of youth from rural, poor, tribal and lower-middle-class families. Including showcasing local talent as part of the Local for Vocal mantra, the Prime Minister reiterated his efforts for international exposure for local talent. He pointed out that many international tournaments have been organized in India in the last 10 years. Referring to the recently held Beach Games in Diu, PM Modi said that the games where 8 traditional Indian sports featured were attended by 1600 athletes, will greatly benefit the coastal cities as these games have started a new era of beach games and sports tourism.
The Prime Minister underlined the government’s resolve to provide international exposure to India’s young athletes and the nation becoming an important center of the global sports ecosystem. “Therefore”, the Prime Minister said, “we are working diligently to host the Youth Olympics in 2029 and the Olympic Games in 2036 in India.” Emphasizing that sports is not limited to just the field but is a huge economy in itself creating many employment opportunities for the youth, the Prime Minister reiterated his guarantee to make India the third-largest economy in the world. He stated that the government has been making all efforts to increase the share of the sports economy and developing sports-related sectors in the past 10 years. He mentioned the focus on skill development to nurture sports professionals and the creation of a sports equipment manufacturing and services ecosystem in the country. The Prime Minister said that the government is providing a platform to the professionals related to sports science, innovation, manufacturing, sports coaching, sports psychology, and sports nutrition in the country. He mentioned the creation of India’s first National Sports University in the past years, creation of more than 300 prestigious academies in the country under the Khelo India campaign, 1,000 Khelo India centers and more than 30 centers of excellence. In the new National Education Policy of the country, the Prime Minister informed that sports has been made a part of the main curriculum helping create awareness about choosing sports as a career in childhood itself.
Talking about the expected growth of India's sports industry to one lakh crore rupees, PM Modi noted the new awareness about sports and the resulting growth in broadcasting, sports goods, sports tourism and sports apparel business. Shri Modi said it is the effort of the government to create manufacturing clusters for sports equipment in different parts of the country.
The Prime Minister pointed out that the sports infrastructure that has been created under Khelo India is becoming a great source of employment. He said various sporting leagues are also creating new jobs. “Today, for our youth in schools and colleges who want to make their career in sports-related sectors, their better future too is Modi's guarantee” the Prime Minister added.
“India is making waves in every sector, not just in sports”, the Prime Minister said emphasizing that the New India has started breaking old records and creating new ones. He expressed belief in the potential of India’s youth, its faith, determination, mental strength and desire to win. He said that today's India can set huge goals and achieve them. He expressed confidence that this year will witness the creation of new records and marking new achievements for the nation and the world. “You have to move forward because India will move forward with you. Get together, win and make the country win. I declare Khelo India Youth Games 2023 open”, the Prime Minister concluded.
Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M K Stalin, Union Minister of Information & Broadcasting and Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for Information & Broadcasting, Dr L Murugan and Union Minister of State for Youth Affairs and Sports, Shri Nisith Pramanik were present on the occasion among others.
Background
The unwavering commitment of the Prime Minister to promote grassroots sports development and nurture budding sports talent resulted in the start of the Khelo India Youth Games. The Prime Minister was the Chief Guest for the opening ceremony of the 6th Khelo India Youth Games 2023 held at the Jawaharlal Nehru Stadium in Chennai. This is the first time that Khelo India Youth Games are being held in South India. The Games will be played across four cities of Tamil Nadu, namely Chennai, Madurai, Trichy and Coimbatore from 19th to 31st January 2024.
The mascot for the games is Veera Mangai. Rani Velu Nachiyar, fondly called Veera Mangai, was an Indian queen who waged a war against British colonial rule. The mascot symbolizes the valour and spirit of Indian women, embodying the strength of women power. The logo for the games incorporates the figure of poet Thiruvalluvar.
Over 5600 athletes will be participating in this edition of Khelo India Youth Games, spread across 13 days in 15 venues with 26 sporting disciplines, over 275 competitive events and 1 demo sport. The 26 sporting disciplines are a diverse mix of conventional sports such as Football, Volleyball, Badminton etc. and traditional sports such as Kalaripayattu, Gatka, Thang ta, Kabaddi and Yogasana. Silambam, a traditional sport of Tamil Nadu, is being introduced as a demo sport for the first time in the history of Khelo India Youth Games.
During the inaugural ceremony, the Prime Minister also launched and laid the foundation stone of projects related to the Broadcasting sector worth about Rs 250 crore. This includes the launch of the revamped DD Podhigai channel as DD Tamil; 12 Akashvani FM projects in 8 States; and 4 DD transmitters in Jammu and Kashmir. In addition, the Prime Minister will lay the foundation stone for 26 new FM transmitter Projects in 12 States.