প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা চেন্নাইগী তামিল নাদুদা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস ২০২৩ হৌদোকখ্রে
ব্রোদকাস্তিং সেক্তরগা মরী লৈনবা লুপা করোর ২৫০ রোমগী প্রোজেকশিং হৌদোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“ফজরবা চেন্নাই সহরদা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস পাংথোকপা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি”
“খেলো ইন্দিয়া গেমস-২০২৪ হৌনবা অচৌবা লম্বী অমনি”
“তামিল নাদু চেম্পিয়ন কয়া পুথোকপা লম অমনি”
“ভারত শান্নবদা মকোক থোংবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা অচৌবা শান্নবগী থৌরমশিং পাংথোকপা হায়বসি য়াম্না মরুওই”
“বীরা মঙ্গাই নাচিয়ার অসি নুপীগী শক্তিগী খুদম অমনি। ঙসি মহাক্কী মগুন সরকারগী ৱারেপ কয়াদা মমি তারে”
“হৌখিবা চহি ১০দা, সরকারন অওনবা পুরক্লে, শান্নরোয়শিং শান্নরে অমসুং ভারত্তা শান্নবগী থবক খুদিংমক অহোংবা পুরক্লে”
“ঙসিদি, ঐখোয়না নহারোলশিং শান্নবা শরুক য়ানবা ঙাইদ্রে, ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবশিং নহারোলশিংগী মনাক্তা য়ৌহল্লে”
“ঙসিদি, স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংদা শান্নবগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা মখোয়গী শীনফম ওইনিংবা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক, মখোয়গী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অসি মোদীগী গরেন্তিনি”
19 JAN 2024 8:10PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেন্নাইগী তামিল নাদুদা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস ২০২৩ হৌদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা ব্রোদকাস্তিং সেক্তরগা মরী লৈনবা লুপা করোর ২৫০ রোমগী প্রোজেকশিং হৌদোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না নাৎকী থৌরম অমসু য়েংখি। খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস হৌদোকপা ওইনা শান্নরোয় অনিনা শীন্নরকপা গেমসগী মৈরা মহাক্না মৈফুদা থমখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা মীওই খুদিংমক ১৩শুবা খেলো ইন্দিয়া গেমসতা তরাম্না ওকখি অমসুং হায়খি মসি ২০২৪ হৌনবা অচৌবা থৌরম অমনি। নহা ওইরবা ভারত অমা উৎলিবা, লৈবাক অসিগী শক্তিনা শান্নবগী তাইবংদা লৈবাক অসি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলিবা অনৌবা ভারত থৌরম অসিদা তিল্লিবা মীয়াম্না মহুৎশিল্লি। অমতা ওইনা অদোম্না এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী অশেংনবা থৌনা উৎলে। তামিল নাদু মীয়ামগী মীয়োক-মীচান ফবা, ফজরবা তামিল লোল অমসুং মসিগী চৎনবী অমসুং ইন্সাং মথেলশিংনা শান্নরোয়শিং নুংঙাইহনগনি। তামিল নাদুগী মীয়োক-মীচান্না পুম্নমক্কী থম্মোয় জয় তৌগনি অমসুং খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসনা হৈথোই-শিংথোইবা উৎনবা খুদোংচাবা পীগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মফম অসিদা নৌনা মরুপ ওইখিবশিং পুন্সি চুপ্পা অমা লৈহৌরগনি।
ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখিবা অমসুং শঙ্গাখিবা দুরদর্সন অমসুং ওল ইন্দিয়া রেদিও প্রোজেকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯৭৫ তগী থৌরম শন্দোকপা হৌখিবা চেন্নাই কেন্দ্র ঙসিদগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌরে। রাজ্য ৮ দা একাসবানি এফ.এফ প্রোজেক ১২ না মীওই করোর ১.৫ কোনশিনগনি।
ভারত্তা শান্নবগী লমদা তামিল নাদুনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য অসি চেম্পিয়ন কয়া পুথোক্লিবা লমদম অমনি। তেন্নিস চেম্পিয়ন অমৃতরাজ মচিন-মনাওশিং, ওলেম্পিক্তা সনাগী মেদল অমা ফংখিবা ভারতকী হোক্কী কেপ্তেন বাসকার, চেস শান্নরোয় বিশ্বানাথন অনন্দ, প্রাগনানন্ধা অমসুং পেরালেম্পিক চেম্পিয়ন মরিয়াপা লৈরি। শান্নরোয় খুদিংমক্না তামিল নাদুদগী ইথিল লৌগনি হায়বগী থাজবা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শান্নরোয়শিং শান্নবগী থৌরমশিংদা শরুক য়াহনবা য়াম্না মরুওইবদগী লৈবা অসিদা শান্নবগী অচৌবা থৌরমশিং শীনবনি। মখোঙদগী হৌনা হৈথোই-শিংথোইবা শান্নরোয়শিং মশক খঙদোক্নবা হোৎনবদা খেলো ইন্দিয়া অভিয়ান্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। খেলো ইন্দিয়া গেমস ১২, খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস, খেল ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতি গেমস, খেল ইন্দিয়া ৱিন্তর গেমস অমসুং খেল ইন্দিয়া পেরা গেমসনা শান্নবগী অমসুং তেলেন্ত মশক খঙদোক্নবা খুদোংচাবশিং পীরে।
মহাক্না হায়খি তামিল নাদুগী অচৌবা সহর মরি হায়বদি চেন্নাই, ত্রিচি, মদুরাই অমসুং কোইয়ম্বতুরনা শান্নরোয়শিং ওক্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। শরুক য়াবা ওইগেরা নত্ত্রগা ভাবক অমা ওইগেরা, চেন্নাইগী ফজরবা সমুদ্র মপান্না মীওই খুদিংমক পুক্নিং চিংশিনগনি। মদুরাই, ত্রিচিগী ফজরবা লাইশঙশিং অমসুং মসিগী কলা অমসুং ক্রাফশিং অমসুং কোইয়ম্বতুরগী উদোগকী সহর লৈরি অমসুং তামিল নাদুগী সহর অমমম অসি কাউবা ঙম্লরোইদবা ঙাক্তনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী রাজ্য অমসুং য়ু.তি ৩৬ গী শান্নরোয়শিং গেমস অসিদা শরুক য়ারি। গেমস মনুংদা শান্নরোয় ৫,০০০ হেনবগী মরক্তা চাংদম্নবা অসি কান্নবা অমা ওইগনি। অহানবা ওইনা গেমস অসিদা আর্চরি, এথলেতিক্স, বেদমিন্তন অমসুং ইসক্বাস হাপচিল্লে অমসুং তামিল নাদুদগী হৌখিবা শারিৎ-শারাৎ অমা ওইরিবা সিলাম্বম য়াওরে। গেমস অসিনা শান্নরোয় খুদিংমক্তা অচেৎপা ফিরেপ, থাজবা অমসুং অফবা পুরক্কনি অমসুং লৈবাক অসিনা মখোয়গী কৎথোকপা, মশানা মশাবু থাজবা, কিদবগী থৌনা অমসুং অখন্নবা পর্ফোমেন্স পাংথোক্নবা থৌনা লৈবাক অসিনা উবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সাধু তিরুবাল্লুবারনা নহারোলশিংদা ইথিল পীখি অমসুং মখোয়গী মাইকৈ তাকখি। অৱাবা ফিবমশিংদা মপাঙ্গল কন্না লৈনবা মহাক্না পাউতাকশিং পীখি। খেলো ইন্দিয়াগী লোগোদা মহাক্কী শক্তম য়াওরি। গেমস অসিগী ইদিসন্দা বিরা মঙ্গাই বেলু নাচিয়ারনা মেসকোত ওইরি। মমাঙদা অশেংবা মীওই অমতনা মাসকোত ওইখিদ্রি। বীরা মঙ্গাই নাচিয়ার অসি নুপীগী শক্তিগী খুদম অমনি। ঙসি মহাক্কী মগুন সরকারগী ৱারেপ কয়াদা মমি তারে। মহাক্কী ইথিলগা লোয়ননা শান্নরোয় নুপীশিং থৌনা পীনবা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। স্পোর্ত ২০দা নুপীশিংগী লিগ লৈরে অমসুং নুপী শান্নরোয়শিংগী তৌবা ঙম্বা উৎনবা ‘দস কাস দাম’ গুম্বা থবকশিংগী খুদোংচাবশিং লৈরে।
২০১৪গী মতুংদা হন্দক শান্নবগী লমদা ভারতনা মাইপাকখিবশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তোকিও ওলেম্পিক্স অমসুং পেরালেম্পিক্সতা ভারতনা খ্বাইদগী ফজনা শান্নবা উখ্রে অমসুং এসিয়ান গেমস অমসুং পেরা গেমসতা পুৱারি ওইনা শান্নখিবা উরে অমসুং য়ুনিভর্সিতি গেমসতা মেদলশিংগী অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে। মসি নোংমতদা মাইপাকপা নত্তে, হৌখিবা চহি ১০ অসিদা শান্নরোয়শিং সরকারগী মতেং ফংখি অমসুং মখোয়দা নুংঙাইবগী ইনোৎ অমা ফংখি। হৌখিবা চহি ১০দা, সরকারন অওনবা পুরক্লে, শান্নরোয়শিং শান্নরে অমসুং ভারত্তা শান্নবগী থবক খুদিংমক অহোংবা পুরক্লে।
মহাক্না হায়খি খেলো ইন্দিয়া কেম্পেন্না লৈবাক অসিদা শান্নরোয় লিশিং কয়া লুপা ৫০,০০০গী থাগী মতেং পীরি অমসুং ২০১৪ দা হৌদোকখিবা তার্গেত ওলেম্পিক পোদিয়ম স্কিমনা মকোক থোংবা শান্নরোয়শিং অচৌবা শান্নবগী থৌরমশিংদা শরুক য়ানবা ত্রেনিং অমসুং মালেমগী থৌরমশিংদা শরুক য়ানবগী খুদোংচাবশিং পীরি। চহি অসিদা পাংথোক্কদৌরবা পেরিস ওলেম্পিক্স অমসুং ২০২৮ লোস এঞ্জেলেস ওলেম্পিক্সকী য়েংলগা স্কিম অসিগী মখদা শান্নরোয়শিংদা পীবা য়াবা মতেং পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, ঐখোয়না নহারোলশিং শান্নবা শরুক য়ানবা ঙাইদ্রে, ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবশিং নহারোলশিংগী মনাক্তা য়ৌহল্লে। খুঙ্গং, লায়রবা, ত্রাইবেল অমসুং লাৱার-মিদল-ক্লাস ইমুংশিংগী নহারোলশিংগী মঙলান খেলো ইন্দিয়া কেম্পেন্না মঙফাউনহল্লে। লোকেল ফোর ভোকেল লাইৱাগী শরুক অমা ওইনা লমদম অমগী তেলেন্ত উৎথোকপা য়াওরি। লোকেল তেলেন্তশিং মালেমগী থাক্তা উৎথোক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা ভারত্তা মালেম থাক্কী শান্নবগী থৌরমশিং পাংথোক্লে। হন্দক দিয়ুদা পাংথোকখিবা বিচ গেমসতা ভারতকী অরিবা মশান্না ৮ য়াওদুনা শান্নরোয় ১৬০০ শরুক য়াখি। মসিনা বিচ গেমস অমসুং স্পোর্তস তুরিজমগী অনৌবা যুগ অমা হৌদুনা হায়রিবা গেমশিং অসিনা সমুদ্রা মপানগী সহরশিংদা চাউনা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিং মালেমগী শান্নবগী থৌরমশিং শরুক য়াহন্নবা অমসুং মালেমগী শান্নবগী লমদা লৈবাক অসি মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। মরম অদুনা, ভারত্তা ২০৩০দা য়ুথ ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনবা অমসুং ২০৩৬ তা ওলেম্পিক্স পাংথোক্নবা ঐখোয় চোকথবা লৈতনা হোৎনরি। শান্নবা অসি শান্নবুংদা খক নত্তনা মসিনা নহারোল কয়া থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীদুনা অচৌবা শেন্মিৎলোল অমা ওইরি। মালেমদা ভারত খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমি ওইহন্নবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি ১০দা শান্নবগী ইকোনোমিগী চাকথুং হেনগৎহন্নবা অমসুং শান্নবগা মরী লৈনবা সেক্তরশিং চাউখৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে। শান্নবগী পোৎলমশিং শানবা অমসুং থবকশিং চাউখৎহন্নবা অমসুং শীনফম অমা ওইনা শান্নবা য়োকখৎনবা মীৎয়েং চঙলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা স্পোর্তস সাইন্স, ইন্নোবেসন, মেনুফেকচরিং, স্পোর্তস কোচিং, স্পোর্তস সাইকোলোজি অমসুং স্পোর্তস নিউত্রিসনগী লমদা শীনফম অমা ওইনা থবক তৌরিবশিংগী মফম অমা সরকারনা পীরে। হৌখিবা চহি ১০দা ভারতকী অহানবা নেসনেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতি লিংখৎলে অমসুং খেলো ইন্দিয়া কেম্পেনগী মখাদা লৈবাক অসিদা মমিং লৈরবা একাদেমি ৩০০ হেন্না, খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ১০০০ অমসুং সেন্তর ওফ এক্সলেন্স ৩০ লিংখৎলে। অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা শান্নবা অসি শীনফম অমা ওইনা খন্নবা ৱাখল তাহনবদা মতেং পাংনবা লৈবাক অসিগী অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিদা শান্নবা অসি মরুওইবা করিকুলমগী শরুক অমা ওইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী শান্নবগী উদোগ অসি লুপা করোর লাখ ১ য়ৌরগনি হায়বগী থাজবা লৈরে। শান্নবগী লমদা খঙবা হেনগৎলকপদগী ব্রোদকাস্তিং, শান্নবগী পোৎলমশিং, শান্নবগী তুরিজম অমসুং শান্নবগী ফিরোলশিংগি ললোন-ইতিক্কী থবকশিং চাউখৎলক্লে। লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা শান্নবগী পোৎলমশিংগী মেনুফেকচরিং ক্লস্তরশিং শেমগৎনবা সরকারনা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খেলো ইন্দিয়া কেম্পেনগী মখাদা শেমগৎলিবা শান্নবগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসিনা থবক পীনবগী অচৌবা মফম অমা ওইরে। তোঙান-তোঙানবা শান্নবগী লিগশিংনা অনৌবা থবকশিংশু ফংহল্লে। ঙসিদি, স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংদা শান্নবগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা মখোয়গী শীনফম ওইনিংবা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক, মখোয়গী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অসি মোদীগী গরেন্তিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শান্নবা খক নত্তনা, হিরম খুদিংমক্তা ভারতনা ইথক কাহল্লে। অনৌবা ভারতনা অরিবা রেকোর্দশিং থুগাইরে অমসুং অনৌবা রেকোর্দশিং শেম্লে। ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনা, খাংবা কনবা, তৌবা ঙম্বা, পুক্নিং-ৱাখলগী থৌনা অমসুং মাইপাক্নিংবগী খৌরাংবা অদুদা থাজবা থম্লি। ঙসিগী ভারতনা য়াম্লবা পান্দমশিং থম্লে অমসুং মখোয় ফংবা ঙম্লে। চৎলিবা চহি অসিদা লৈবাক্কীদমক অমসুং মালেমগীদমক অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা অমসুং অনৌবা মাইপাকপশিং উবা ফংলগনি। ভারতনা অদোমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবা মরমনা অদোম মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। অপুনবা ওইনা, মাইপাক্লসি অমসুং লৈবাক অসি মাইপাক্লসি। খেলোই ইন্দিয়া য়ুথ গেমস ২০২৩ হৌদোক্লে হায়না ঐনা লাউথোকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা তামিল নাদুগী রাজ্যপাল শ্রী আর.এন রবি, তামিল নাদুগী চীফ মিনিস্তর শ্রী এম.কে স্তেলিন, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমসুং য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল মুরুগান অমসুং য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিসিথ প্রামানিক য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রাসরুত স্পোর্ত দিভেলপমেন্তপু খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং হৌগৎলক্লিবা স্পোর্তকী তেলেন্তশিংবু য়োকখৎপদা খোঙফম চেৎলিবা অসিনা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস হৌদোকহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা চেন্নাইগী জৱাহরলাল নেহরু স্তেদিয়মদা পাংথোক্কদৌরিবা ৬শুবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস ২০২৩ গী থৌরম মপু ওইনা শরুক য়াখি। খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস অসি খা ভারত্তা পাংথোকপসি মসিনা অহানবা ওইগনি। গেমস অসি তমিল নাদুগী মরু ওইবা শহর মরি, মিং ওইনা পল্লবদা, চেন্নাই, মদুরাই, ত্রিচী অমসুং কোইম্বতোরদা জনুৱারী ১৯-২৪,২০২৪ ফাওবা পাংথোক্কনি।
গেমস অসিগী মাস্কোতনা বীর মঙ্গাই ওইগনি। বীর মঙ্গাই হায়না নুংশিনা কৌনবা রানী বেলু নচিয়র অসিদি ব্রিতিশকী লোইলম লৈঙাক্কী মাইয়োক্তা লান হৌখিবী ভারতকী মহারানী অমনি। মাস্কোত অসিনা নুপীগী পাঙ্গলগা শাগোন্নবা ভারত নুপীশিংগী মথৌনা অমসুং ইথিলগী খুদম ওইরি। গেম্স অসিগী লোগোদা কবি থিরুবল্লুবরগী শক্তম য়াওরি।
নুমিৎ ১৩ গী মনুংদা য়াম্লবা মফম ১৫ দা শন্দোক্তুনা মশান্না ২৬ তা কম্পিতিতিব ইভেন্ত ২৭৫ অমসুং দেমো স্পোর্ত ১ গা লোয়ননা পাংথোক্কদৌরিবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসকী হন্দক্কী তাঙ্কক অসিদা শান্নরোই ৫৬০০ হেনবনা শরুক য়ারি। মশান্না ২৬ অদুদি ফুতবোল, ভোল্লীবোল, বেদমিন্তন্নচিংবা কনভেনস্নেল স্পোর্ত অমসুং কলারিপায়ত্তু, গতকা, থাং তা, কবদ্দী অমসুং য়োগাসনগুম্বা নাৎকী তোঙান-তোঙানবা মশান্না কয়ানা শেম্বনি। তমিল নাদুগী ত্রেদিস্নেল স্পোর্ত অমা ওইরিবা সিলম্বম অসিবু খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমসকী পুৱারীদা দেমো স্পোর্ত অমা ওইনা খ্বাইদগী ইহান হান্না হৌদোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকপগী থৌরমদা ব্রোদকাস্তিং সেক্তরগা মরী লৈনবা লুপা করোর ২৫০গী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপগা লোয়ননা উরেপ উয়ুংসু তমখি। মসিগী মনুংদা নৌনা শক্তাক পীরবা দি.দি. পোধিগাইবু দি.দি. তমিল হায়না হৌদোকপা; রাজ্য ৪ তা আকাশবানী এফ.এম প্রোজেক্ত ১২ হৌদোকপা; অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মিরদা দি.দি. ত্রান্সমিত্তর ৪ হৌদোকপা য়াওখি। পুম্নমক অসিগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য ১২ তা অনৌবা এফ.এম ত্রান্সমিত্তর প্রোজেক্ত ২৬ কী উরেপ উয়ুংসু তমখি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates opening ceremony of the Khelo India Youth Games 2023 in Chennai, Tamil Nadu
Launches and lays foundation stone for projects related to the Broadcasting sector worth about Rs 250 crores
“It is a matter of great joy that Khelo India Youth Games are being held in the beautiful city of Chennai”
“Khelo India Games – A great way to start 2024”
“Tamil Nadu is a land that has produced champions”
“Organization of mega sporting events is crucial for making India a top sporting nation”
“Veera Mangai Velu Nachiyar is a symbol of women power. Today her personality is reflected in many decisions of the government”
“In the last 10 years, the government reformed, the athletes performed and the entire sports system transformed in India”
“Today, we are not waiting for youth to come to sports, we are taking sports to youth”
“Today, for our youth in schools and colleges who want to make their career in sports-related sectors, their better future too is Modi's guarantee”
19 JAN 2024 8:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the opening ceremony of the Khelo India Youth Games 2023 in Chennai, Tamil Nadu today. Shri Modi also launched and laid the foundation stone of projects related to the Broadcasting sector worth about Rs 250 crores. He also witnessed a cultural program. He also placed the Games’ torch handed by two athletes on the cauldron marking the inauguration of Khelo India Youth Games.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the 13th Khelo India Games and said that it is a great way to begin 2024. He said that the people gathered on the occasion represent a young India, a new India whose energy is taking the country to new heights in the world of sports. He extended his best wishes to all athletes and sports lovers who have arrived in Chennai from across the country. “Together, you showcase the true spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat”, he remarked adding that the warm people of Tamil Nadu, the beautiful Tamil language, its culture and cuisine will make the athletes feel at home. He expressed confidence that the hospitality of Tamil Nadu will win all hearts and that the Khelo India Youth Games will provide the opportunity to showcase the skills. “New friendships made here will also last a lifetime”, he added.
Referring to the Doordarshan and All India Radio projects that were inaugurated and for which foundation stone was laid today, the Prime Minister said that Channai Kendra that started broadcasting in 1975 is embarking on a new journey today. 12 Akashvani FM projects in 8 States will cover 1.5 crore people.
Highlighting Tamil Nadu’s contribution to sports in India, the Prime Minister said that it is a land that produces champions. Mentioning the tennis champions Amritraj Brothers, India’s Hockey captain Bhaskaran who led India to a gold medal in the Olympics, Chess players Vishwanathan Anand, Praggnanandhaa and Paralympic champion Mariyappan, the Prime Minister expressed confidence that all athletes will derive inspiration from the land of Tamil Nadu.
The Prime Minister highlighted the importance of exposure for the athletes and for that emphasized the utility of holding big sporting events in the country. He added that Khelo India Abhiyan is playing the role of finding talent at the ground level that is participating in these mega events. PM Modi mentioned 12 Khelo India games, Khelo India Youth Games, Khelo India University Games, Khelo India Winter Games and Khelo India Para Games as great opportunities to play and find talent. He said that now, four grand cities of Tamil Nadu, Chennai, Trichy, Madurai and Coimbatore are ready to host the athletes. “Be it a participant or a spectator, the fascinating beaches of Chennai will attract everyone”, the Prime Minister said. He also mentioned the aura of the magnificent temples of Madurai, Trichy’s temples and its art and crafts and the industrious town of Coimbatore and said that the experiences in each of Tamil Nadu’s towns are unforgettable.
The Khelo India Youth Games, the Prime Minister informed, will witness the participation of athletes from all 36 states and union territories of India. “The atmosphere of competition among 5,000 plus athletes during Khelo India Youth Games will be worth an experience”, the Prime Minister said mentioning archery, athletics, badminton, and squash which has been included in Khelo India Games for the first time and Silambam a martial art originating in Tamil Nadu, among other sports. “Khelo India Youth Games will bring together the resolve, commitment and belief of all athletes and the nation will be a witness to their dedication, self-confidence, never-say-die spirit and passion for extraordinary performances”, the Prime Minister said.
The Prime Minister remembered Saint Thiruvalluvar and said that through his writings, Saint Thiruvalluvar inspired the youth and gave them direction. Quoting the great saint, the Prime Minister mentioned his teaching of staying strong in adversity. Khelo India Logo also carries his image. The Prime Minister expressed happiness that VeeraMangai Velu Nachiyar is the mascot of this edition of the games, he said “It is unprecedented for a real-life personality to be chosen as the mascot. Veera Mangai Velu Nachiyar is a symbol of women power. Today her personality is reflected in many decisions of the government. With her inspiration, the government is continuously working to empower sportswomen. He listed women leagues on 20 sports and initiatives like ‘Das kas Dam’ as opportunities to showcase the sporting prowess of women athletes.
Throwing light on India’s recent successes in sports post-2014, the Prime Minister mentioned India’s best-ever performance at the Tokyo Olympics and Paralympic Games, historic performance at the Asian Games and Para Games, and the new record of medals at the University Games. Pointing out that it is not an overnight success, and that the athletes were passionate even in the past, the Prime Minister said that they got a boost in enthusiasm and support from the government in the last 10 years. “In the last 10 years, the government reformed, the athletes performed and the entire sports system transformed in India”, the Prime Minister remarked. He mentioned the Khelo India campaign which provides monthly support of Rs 50,000 to thousands of athletes in the country and the Target Olympic Podium Scheme (TOPS) Initiative launched in 2014 which ensured training, international exposure and participation in big sporting events for top athletes. “With India’s eyes on the Paris Olympics to be held this year and the 2028 Los Angeles Olympics, every possible assistance is being provided to athletes under the TOPS initiative”, he said.
The Prime Minister said “Today, we are not waiting for youth to come to sports, we are taking sports to youth”. He highlighted that campaigns like Khelo India are realizing the dreams of youth from rural, poor, tribal and lower-middle-class families. Including showcasing local talent as part of the Local for Vocal mantra, the Prime Minister reiterated his efforts for international exposure for local talent. He pointed out that many international tournaments have been organized in India in the last 10 years. Referring to the recently held Beach Games in Diu, PM Modi said that the games where 8 traditional Indian sports featured were attended by 1600 athletes, will greatly benefit the coastal cities as these games have started a new era of beach games and sports tourism.
The Prime Minister underlined the government’s resolve to provide international exposure to India’s young athletes and the nation becoming an important center of the global sports ecosystem. “Therefore”, the Prime Minister said, “we are working diligently to host the Youth Olympics in 2029 and the Olympic Games in 2036 in India.” Emphasizing that sports is not limited to just the field but is a huge economy in itself creating many employment opportunities for the youth, the Prime Minister reiterated his guarantee to make India the third-largest economy in the world. He stated that the government has been making all efforts to increase the share of the sports economy and developing sports-related sectors in the past 10 years. He mentioned the focus on skill development to nurture sports professionals and the creation of a sports equipment manufacturing and services ecosystem in the country. The Prime Minister said that the government is providing a platform to the professionals related to sports science, innovation, manufacturing, sports coaching, sports psychology, and sports nutrition in the country. He mentioned the creation of India’s first National Sports University in the past years, creation of more than 300 prestigious academies in the country under the Khelo India campaign, 1,000 Khelo India centers and more than 30 centers of excellence. In the new National Education Policy of the country, the Prime Minister informed that sports has been made a part of the main curriculum helping create awareness about choosing sports as a career in childhood itself.
Talking about the expected growth of India's sports industry to one lakh crore rupees, PM Modi noted the new awareness about sports and the resulting growth in broadcasting, sports goods, sports tourism and sports apparel business. Shri Modi said it is the effort of the government to create manufacturing clusters for sports equipment in different parts of the country.
The Prime Minister pointed out that the sports infrastructure that has been created under Khelo India is becoming a great source of employment. He said various sporting leagues are also creating new jobs. “Today, for our youth in schools and colleges who want to make their career in sports-related sectors, their better future too is Modi's guarantee” the Prime Minister added.
“India is making waves in every sector, not just in sports”, the Prime Minister said emphasizing that the New India has started breaking old records and creating new ones. He expressed belief in the potential of India’s youth, its faith, determination, mental strength and desire to win. He said that today's India can set huge goals and achieve them. He expressed confidence that this year will witness the creation of new records and marking new achievements for the nation and the world. “You have to move forward because India will move forward with you. Get together, win and make the country win. I declare Khelo India Youth Games 2023 open”, the Prime Minister concluded.
Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M K Stalin, Union Minister of Information & Broadcasting and Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for Information & Broadcasting, Dr L Murugan and Union Minister of State for Youth Affairs and Sports, Shri Nisith Pramanik were present on the occasion among others.
Background
The unwavering commitment of the Prime Minister to promote grassroots sports development and nurture budding sports talent resulted in the start of the Khelo India Youth Games. The Prime Minister was the Chief Guest for the opening ceremony of the 6th Khelo India Youth Games 2023 held at the Jawaharlal Nehru Stadium in Chennai. This is the first time that Khelo India Youth Games are being held in South India. The Games will be played across four cities of Tamil Nadu, namely Chennai, Madurai, Trichy and Coimbatore from 19th to 31st January 2024.
The mascot for the games is Veera Mangai. Rani Velu Nachiyar, fondly called Veera Mangai, was an Indian queen who waged a war against British colonial rule. The mascot symbolizes the valour and spirit of Indian women, embodying the strength of women power. The logo for the games incorporates the figure of poet Thiruvalluvar.
Over 5600 athletes will be participating in this edition of Khelo India Youth Games, spread across 13 days in 15 venues with 26 sporting disciplines, over 275 competitive events and 1 demo sport. The 26 sporting disciplines are a diverse mix of conventional sports such as Football, Volleyball, Badminton etc. and traditional sports such as Kalaripayattu, Gatka, Thang ta, Kabaddi and Yogasana. Silambam, a traditional sport of Tamil Nadu, is being introduced as a demo sport for the first time in the history of Khelo India Youth Games.
During the inaugural ceremony, the Prime Minister also launched and laid the foundation stone of projects related to the Broadcasting sector worth about Rs 250 crore. This includes the launch of the revamped DD Podhigai channel as DD Tamil; 12 Akashvani FM projects in 8 States; and 4 DD transmitters in Jammu and Kashmir. In addition, the Prime Minister will lay the foundation stone for 26 new FM transmitter Projects in 12 States.