ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳର କୋଚିରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 JAN 2024 5:49PM by PIB Bhubaneshwar
କେରଳରାଜ୍ୟପାଳ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପିନାରାୟୀ ବିଜୟନ ଜୀ, ମୋ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହଯୋଗୀ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ!
ମୁଁ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲଜୀଙ୍କ ଟିମ୍, ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାଏକ ଜୀ ଏବଂ ଆମର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଭି ମୁରଲୀଧରନ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁରଜୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଏଠିକାର କେରଳବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆଜିର ଦିନଟି ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ସୌଭାଗ୍ୟର ଦିନ ଅଟେ। ସକାଳେ ମୁଁ ଗୁରୁବାୟୁର ମନ୍ଦିରରେ ଭଗବାନ ଗୁରୁବାୟୁରପ୍ପନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା। ଏବେ କେରଳର ଈଶ୍ବରରୂପୀ ଜନତାଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ମୁଁ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛି। କେରଳର ବିକାଶ ଉତ୍ସବରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
କିଛି ଦିନ ତଳେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ ସମୟରେ ମୁଁ ନାଲାମ୍ବାଲମ୍ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି - କେରଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ରାମାୟଣ ସହ ଜଡିତ ଚାରିଟି ପବିତ୍ର ମନ୍ଦିର । କେରଳ ବାହାରେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡିକ ରାଜା ଦଶରଥଙ୍କ ଚାରି ପୁତ୍ରଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠାହେବାର କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ତ୍ରିପ୍ରାୟରର ଶ୍ରୀରାମସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି । ମହାନ କବି ଏଚ୍ଛତଚନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ ମାଲାୟାଲମ ରାମାୟଣର ଶବ୍ଦ ଶୁଣିଲେ ଆନନ୍ଦ ମିଳିଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ କେରଳର ଅନେକ ପ୍ରତିଭାବାନ କଳାକାରଙ୍କ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପରିବେଷଣ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଛାପ ଛାଡ଼ିଛି। କେରଳର ଲୋକମାନେ କଳା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମକୁ ଅବଧପୁରୀକଥା ମନେ ପକାଇଦେଉଥିବା ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯେମିତି ପୂରା କେରଳ ଅବଧପୁରୀ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ 'ଆଜାଦି କା ଅମୃତକାଳ' ସମୟରେ ଭାରତର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାରେ ଅନନ୍ୟ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାନ୍ତି। ଯେଉଁ ଯୁଗରେ ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା, ବିଶ୍ୱ ଜିଡିପିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର ବନ୍ଦର ଏବଂ ବନ୍ଦର ସହର ଆମର ଶକ୍ତି ଥିଲା । ବର୍ତମାନ ଭାରତ ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିବାରୁ ଆମେ ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜଡିତ ଅଛୁ । କୋଚି ଭଳି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସହରର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ବନ୍ଦର ର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ଶୁଖିଲା ଡକ୍ ମିଳିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ଜାହାଜ ମରାମତି ଏବଂ ଏଲପିଜି ଆମଦାନୀ ଟର୍ମିନାଲ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହି ବିକାଶ କେରଳ ଏବଂ ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜ ଆଇଏନଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଐତିହାସିକ ଗୌରବ ରହିଛି କୋଚିନ୍ ଶିପୟାର୍ଡ। ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧା ସହିତ ଶିପୟାର୍ଡର କ୍ଷମତା ବହୁଗୁଣିତ ହେବ । ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଁ ମୁଁ କେରଳବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ 'ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍' ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସଂସ୍କାର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ଯୋଗୁଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥର ଉପଯୋଗ ଦେଶ ଭିତରେ ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କଲେ ଫଳାଫଳ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ ହୋଇଥାଏ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ବାର୍ଷିକ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ଆମ ବନ୍ଦରରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାର ସମୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଓହ୍ଲାଇବାକୁ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା । ଆଜି ସ୍ଥିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳିଯାଇଛି। ଜାହାଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବିକଶିତ ଦେଶକୁ ପଛରେ ପକାଇଦେଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛି । ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଉଦାହରଣ। ଏହି କରିଡର ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଆମର ଉପକୂଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ନିକଟରେ 'ମେରିଟାଇମ୍ ଅମୃତ କାଳ ଭିଜନ'ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମେ କିପରି ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବୁ ତାହାର ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ମେଗା ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜାହାଜ ମରାମତି କ୍ଲଷ୍ଟର ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
କେରଳରେ ଆଜି ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ। ନୂତନ ଭାବେ ପ୍ରଚଳନ ହୋଇଥିବା ଶୁଖିଲା ଡକ୍ ଭାରତ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଗୌରବର ଉତ୍ସ। ଏହାର ନିର୍ମାଣ କେବଳ ବଡ଼ ବଡ଼ ଜାହାଜ ଏବଂ ଜାହାଜର ଡକିଂକୁ ସକ୍ଷମ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ମରାମତି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରେ, ଯାହା ବିଦେଶ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପୂର୍ବରୁ ବିଦେଶକୁ ପଠାଯାଇଥିବା ପାଣ୍ଠିକୁ ଦେଶକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ କରିବ, ଯାହା ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜାହାଜ ମରାମତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜାହାଜ ମରାମତି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କୋଚିକୁ ଭାରତ ଏବଂ ଏସିଆର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଜାହାଜ ମରାମତି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିଛି | ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ କୋଚି ଭାରତ ଏବଂ ଏସିଆର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଜାହାଜ ମରାମତି କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି | ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତ ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ କେତେ ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇକୁ ସମର୍ଥନ ମିଳିଥିଲା ତାହା ଆମେ ଦେଖିଛୁ। ସେହିଭଳି ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଓ ମରାମତି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ନବନିର୍ମିତ ଏଲପିଜି ଆମଦାନୀ ଟର୍ମିନାଲ କୋଚି, କୋଏମ୍ବାଟୁର, ଇରୋଡ, ସାଲେମ, କାଲିକଟ, ମଦୁରାଇ ଏବଂ ତ୍ରିଚିର ଏଲପିଜି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଧୁନିକ ଓ ସବୁଜ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ସଜ୍ଜିତ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଜାହାଜ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଚିନ୍ ଶିପୟାର୍ଡ ଏବେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। କୋଚି ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିବା ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଜାହାଜ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଅଯୋଧ୍ୟା, ବାରଣାସୀ, ମଥୁରା ଓ ଗୌହାଟୀ ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ବିମାନ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ତେଣୁ କୋଚିନ୍ ଶିପୟାର୍ଡ ଦେଶର ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସବୁଜ ଜଳ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଆପଣ ନିକଟରେ ନରୱେକୁ 'ଜିରୋ ଏମିସନ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ କାର୍ଗୋ ଫେରି' ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଇନ୍ଧନରେ ଚାଲୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଫିଡର କଣ୍ଟେନର ଜାହାଜ ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମର 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ - ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ'ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମାନ। ଭାରତକୁ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଇନ୍ଧନ ଭିତ୍ତିକ ପରିବହନ ଦିଗରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ର ଆମର ମିଶନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି କୋଚିନ ଶିପୟାର୍ଡ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଦେଶକୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଇନ୍ଧନ ସେଲ ଫେରି ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ବ୍ଲୁ ଇକୋନୋମି ଏବଂ ବନ୍ଦର-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶରେ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ପିଏମ୍ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସକ୍ରିୟ ବିକାଶ କରୁଛି। ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡଙ୍ଗା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। କୃଷକଙ୍କ ଭଳି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି | ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉଭୟ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ରପ୍ତାନି ବହୁଗୁଣିତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ଭାରତର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଆୟ ରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ । କେରଳର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ କାମନା କରି ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of development projects in Kochi, Kerala
17 JAN 2024 5:49PM by PIB Delhi
Governor of Kerala, Arif Mohammed Khan ji, Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan ji, my Cabinet colleagues, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I express my gratitude to Shri Sarbananda Sonowal ji's team, Shri Shripad Yesso Naik ji, and our colleagues, Shri V. Muraleedharan ji and Shri Shantanu Thakur ji.
(Greetings in Malayalam)
Today holds great significance for me. In the morning, I had the privilege of seeking the blessings of the deity Guruvayurappan at the Guruvayur temple. Now, I find myself amidst the god-like public of Kerala as I have received this opportunity to participate in the celebration of Kerala's development.
Friends,
Just a few days ago, during the inauguration of the Maharishi Valmiki International Airport in Ayodhya, I spoke about Nalambalam – the four sacred temples associated with the Ramayana, situated in Kerala. Not many outside Kerala are aware that these temples are linked to the four sons of King Dasharatha. It is indeed fortuitous that a few days before the consecration of the Ram temple in Ayodhya, I have had the privilege of visiting the Shree Ramaswami temple of Thriprayar. It is a delight to listen to verses from the Malayalam Ramayana penned by the great poet Ezhuthachan. Additionally, the captivating performances by many talented artists from Kerala have left a lasting impression. The people of Kerala have cultivated an atmosphere of art, culture, and spirituality, creating an ambience that reminds us of Awadhpuri.
Friends,
Each state in our country plays a unique role in contributing to Bharat's development during the 'Azaadi Ka Amritkaal.' In the era when Bharat flourished, boasting a significant share in the global GDP, our ports and port cities were our strength. Presently, as Bharat emerges as a major hub for global trade once again, we are actively involved in enhancing our maritime capabilities. The Central Government is dedicated to expanding the capacity of coastal cities like Kochi. Efforts are underway to boost port capacity and invest in port infrastructure, while also expanding port connectivity through the Sagarmala project.
Friends,
Today the nation received its largest dry dock here. Besides, infrastructure related to ship building, ship repairing and LPG import terminal has also been inaugurated today. These developments are poised to accelerate the progress of Kerala and the southern region of Bharat. Cochin Shipyard has the historical distinction of building the 'Made in India' aircraft carrier, INS Vikrant. With these new facilities the capacity of the shipyard will increase manifold. I congratulate the people of Kerala for these facilities.
Friends,
Over the past decade, the Central Government has implemented numerous reforms to enhance the 'Ease of Doing Business' in the ports, shipping, and inland waterways sectors. These reforms have attracted more investment to ports and generated increased employment opportunities. Revisions in laws pertaining to Indian seafarers have led to a 140 percent surge in their numbers over the past decade. The utilization of inland waterways has provided a fresh impetus to both passenger and cargo transport within the country.
Friends,
When collective efforts are made, the results are more favourable. Our ports have experienced double-digit annual growth in the last 10 years. A decade ago, ships faced prolonged waiting times at our ports, and it took a lot of time to unload them. Today, the situation has completely changed. Bharat has surpassed many developed countries globally in terms of ship turnaround time.
Friends,
Presently, the world is recognizing Bharat's role in global trade. The endorsement of the proposal for the India-Middle East-Europe Economic Corridor during the G-20 Summit exemplifies this commitment. This corridor is poised to significantly propel the development of Bharat and enhance our coastal economy. Recently 'Maritime Amrit Kaal Vision' has also been launched. This includes a roadmap on how we will strengthen our maritime power for a developed Bharat. We are placing a strong emphasis on creating infrastructures like mega ports, shipbuilding, and ship repair clusters to establish Bharat as a major maritime power globally.
Friends,
The three projects inaugurated today in Kerala will further augment the region's presence in the maritime sector. The newly introduced dry dock is a source of national pride for Bharat. Its construction not only enables the docking of large ships and vessels but also facilitates shipbuilding and repair activities, reducing Bharat's reliance on foreign countries. This move will redirect the funds previously sent abroad back into the country, fostering skill development in the shipbuilding and ship repair sectors.
Friends,
Today the International ship repair facility has also been inaugurated. This project positions Kochi as a major ship repair centre in Bharat and Asia. With this project, Kochi is going to become a major ship repair centre of Bharat and Asia. We have seen how several MSMEs were supported during the construction of INS Vikrant. Similarly, with the creation of significant facilities for shipbuilding and repair, a new ecosystem is being developed for MSMEs. The newly constructed LPG Import Terminal will cater to the LPG needs of Kochi, Coimbatore, Erode, Salem, Calicut, Madurai, and Trichy, supporting industrial and economic development in these areas while creating new employment opportunities.
Friends,
Cochin Shipyard currently stands as a leader in manufacturing 'Made in India' vessels equipped with modern and green technology. The electric vessels that have been built for Kochi Water Metro are praiseworthy. Electric-hybrid passenger ferries for Ayodhya, Varanasi, Mathura and Guwahati are also being constructed here. Therefore, Cochin Shipyard plays a pivotal role in modern and green water connectivity in the cities of the country. I am informed that you have recently delivered 'zero emission electric cargo ferries' to Norway. The ongoing work on the construction of the world's first Feeder Container Vessel running on hydrogen fuel aligns with our vision of 'Make in India – Make for the World.' Cochin Shipyard is furthering our mission of propelling Bharat towards hydrogen fuel-based transport. I am confident that very soon the country will also get indigenous hydrogen fuel cell ferries.
Friends,
Our fishermen are integral to the Blue Economy and port-led development. The PM Matsya Sampada Yojana is actively developing modern infrastructure for fishing. The Central Government is providing subsidies to fishermen to provide modern boats for deep sea fishing. Like farmers, fishermen have also been granted the facility of Kisan Credit Card. Due to such efforts, both fish production and exports have increased manifold in the last 10 years. The Central Government is now focused on enhancing Bharat's share in seafood processing. This will significantly boost the income of our fishermen in future, improving their lives. Wishing continued rapid development for Kerala, I once again congratulate you all for these new projects. Best wishes to all of you.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.