প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেরলাগী কোচিদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
17 JAN 2024 5:49PM by PIB Imphal
কেরলাগী রাজ্যপাল আরিফ মোহম্মদ খানজী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পিনারাই বিজয়নজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা ঐগী মরুপ ওইরিবশিং, অতৈ দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
ঐহাক্না খুরুমজরি, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাজীগী তীম, শ্রী শ্রীপাদ য়েসো নাইকজী অমসুং ঐগী মরুপ শ্রী বি মুরলীধরনজী, শ্রী শান্তনু থাকুরজী!
এল্লা কেরালীয়রকুম এন্দে নল্লা নমস্কার!
ঙসি অসি ঐগীদমক য়াম্না লাইবক ফবা নুমিৎ ওইরি। অয়ুক্তা ঐহাক্না গুরুৱায়ুর মন্দিরদা গুরুৱায়ুরপ্পনগী দর্শন তৌবা ফংজখি। অমসুং হৌজিক্না কেরলাগী ঈশ্বরগী মশক ওইরবা মীয়ামবু উবা ফংজরি। ঐহাক্না মফম অসিদা কেরলাগী চাউখৎ-থৌরাংগী নুংঙাইবা ফোঙদোকপদা শরুক য়ানবা খুদোংচাবা ফংলি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মহাক্না অয়োধ্যাদ মহাঋশি বাল্মিকী ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাবদা ঐহাক্না কেরলাদা লৈরিআ রামায়নগা মরী লৈনবা নালম্বলম, শেংলবা মন্দির মরিগী মরমদা ফোঙদোকখি। কেরলাগী মপালদা লৈরিবা মীওই অয়াম্বনা মন্দিরশিং অসি নীংথৌ দশরতকী মচানুপা মরিগা মরী লৈনৈ হায়বা খঙদে। অয়োধ্যাদা রাম মন্দির থোং হাংদ্রিঙৈগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না ত্রিপায়রদা শ্রী রামাস্বামী মন্দিরদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংজখি। মশক নাইবা কবি এল্লুতচন্না উবা মলয়ালম রামায়নগী পরেং খরা তাবা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাই। কেরলাগী মরু ওইবা আর্তিস্তশিংগী মখোয়গী ফজরবা পরফোর্মেন্সনা পুক্নিং শুমহৎখি। কেরলাগী মীওইশিংনা কেরলা অসি অবধ পুরী ওইবগুম্না আর্ত, কলচর অমসুং স্পিরিচুএলিতীগী এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমখি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী রাজ্য খুদিংমক্না আজাদী কা অমৃত কাল অসিদা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা মখোয়গী মশাগী থৌদাং লৌনরি। ভারতনা চাউখৎলবা মতমদা, ঐখোয়না গ্লোবেল GDPদা চাউনা শরুক তম্লবা মতমদা, ঐখোয়গী হীথাংফমশিং অমসুং হীথাংফম লৈরিবা সহরশিংনা ঐখোয়গী পাঙ্গল ওইগনি। ঙসি ভারতনা গ্লোবেল ত্রেদকী মরু ওইবা সেন্তর অমা হন্না ওইরক্লি, ঐখোয়না অমুক হন্না ঐখোয়গী সমুদ্রগী শক্তি হেনগৎহন্নবা থবক তৌরি। মসিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা সমুদ্র মপালদা লৈবা কোচিগুম্বা সহরশিংগী মতিক ময়াই হেনগৎহন্নবা থবজ পাইখৎলি। ঐখোয়না মফম অসিগী হীথাংফমশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা থবক তৌরি অমসুং পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্ত তৌরি। সাগরমালা প্রোজেক্ত মখাদা হীথাংফমশিংগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি মফম অসিদা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা দ্রাই দোক লৈরে। মসিগী মথক্তা ঙসি জহাজ শাবা, জহাজ রিপিয়র তৌবা অমসুং LPG ইম্পোর্ত তর্মিনেল ইনফ্রাস্ত্রকচরসু শঙ্গাখি। ফেসিলিতীশিং অসিনা কেরলাগী অমসুং ভারতকী খা থংবা শরুক্কী চাউখৎ খোঙচৎ খোঙজেল য়াংশিনহল্লগনি। কোচিন শিপয়ার্দ অসি মেদ ইন ইন্দিয়া এয়রক্রাফ কেরিয়র, INS বিক্রান্ত শাবগীদমক পুৱারীদা ঙান্থোইরি। অনৌবা ফেসিলিতীশিং অসিগা লোয়ননা শিপয়ার্দকী কেপাসিতী শরুক কয়া হেনগৎলগনি। ফেসিলিতীশিং অসিগীদমক ঐহাক্না কেরলাগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
পোর্স, শিপ্পিং অমসুং ইনলেন্দ ৱাতরৱেজকী সেক্তরশিংদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহন্নবা হৌখিবা চহি 10দা কেন্দ্র সরকারনা রিফোর্ম কয়া পুরকখি। মসিনা হীথাংফমশিংদা হেন্না ইনভেস্তমেন্ত লাকহনখি অমসুং থবক হেন্না পীখি। সমুদ্রগী হীরোয়শিংগা মরী লৈনবা কাংলোনশিংদা রিফোর্মশিং তৌখিবনা মরম ওইরগা হৌখিবা চহি 10 অসিদা ভারতকী হীরোইশিংগী মশিং অসি চাদা 140 হেনগৎহনখি। লৈবাক মনুংদা ৱাতরৱেজ শীজিন্নবনা পেসেঞ্জর অমসুং কার্গো ত্রান্সপোর্ত্তা অনৌবা শাহৌ অমা পীখি।
মরুপশিং,
মীপুম খুদিংমক্না হোৎনরবা মতমদা অফবা ফলশিং ফংগনি। ঐখোয়গী হীথাংফমশিং অসিনা হৌখিবা চহি 10দা দবল-দিজিৎ এনুএল গ্রোথ লৈবা ঙমখি। চহি 10 মমাংদা জহাজশিংনা ঐখোয়গী হীথাংফমশিংদা মতম শাংনা ঙাইদুনা লৈবা তারমখি অমসুং মখোয়বু অনলোদ তৌবদা মতম য়াম্না চংলমখি। হৌজিক ফীভম অসিদা চাউনা অহোংবা লাকখ্রে। ঙসি ভারতনা শিপ তর্ন-অরাউন্দ তাইমদা মালেমগী চাউখৎপা লৈবাক কয়াদগী হেনবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম্না ভারতনা গ্লোবেল ত্রেদতা লৌরিবা থৌদাং অসিসু খঙলে। G20 সম্মিৎতা ভারতনা অয়াবা পীখিবা প্রপোজ তৌখিবা মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকনোমিক কোরিদোর অসি মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী খুদম অমনি। কোরিদোর অসিনা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা অচৌবা শাহৌ পীরগনি। মসিনা ঐখোয়গী কোস্তেল ইকনোমীদা অচৌবা শাহৌ পীগনি। হন্দক্তা মেরিতাইম অমৃট কাল বিজনসু লোঞ্চ তৌখি। পান্দম অসিদা চাউখৎপা ভারত অমগী ঐখোয়গী মেরিতাইম পাৱর অসি করম্না মপাঙ্গল কনখৎহনগদগে হায়বগী রোদমেপ য়াওরি। ভারত অসি মালেমদা অচৌবা মেরিতাইম পাৱর অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না মেগা পোর্তশিং, শিপ বিল্দিং অমসুং শিপ রিপিয়র ক্লস্তরশিংগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মীৎয়েং চংলি।
মরুপশিং,
ঙসি কেরালাদা শঙ্গাখিবা প্রোজেক্ত অহুমনা অসিনা মেরিতাইম সেক্তরদা রিজন অসিগী শিয়র হেন্না হেনগৎহল্লগনি। অনৌবা দ্রাই দোক অসিনা লৈবাক্কী মনি ওইরগনি। মসি শাখিবগা ওয়ননা অচৌবা জহাজশিং অমসুং অচৌবা ভেসেলশিংনা মফম অসিদা লাকপা খক্তা নত্তনা জহাজ শাবা অমসুং জহাজ রিপিয়র তৌবগী থবকসু মফম অসিদা পাঙথোকপা ওইথোক্লগনি। মসিনা মীরৈবাক্তা ভারতনা মীপাল তাংবা হন্থহল্লগনি অমসুং মীরৈবাক্তা চৎলিবা শেল অসি লৈবাক অসিদা চাদিং তৌরগনি। মসিগা লোয়ননা জহাজ শাবা, জহাজকী রিপিয়র সেক্তরদা অনৌবা স্কিলশিং লৈহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ইন্তরনেস্নেল শিপ রিপিয়র ফেসিলিতীসু শঙ্গাখি। প্রোজেক্ত অসিগা লোয়ননা কোচিনা ভারত অমসুং এসিয়াগী অচৌবা জহাজকী রিপিয়র সেন্তর ওইরগনি। INS বিক্রান্ত শাবা মতমদা MSME কয়ানা করম্না মতেং পাংখিবা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে। হৌজিক মফম অসিদা জহাজ শাবা অমসুং রিপিয়র তৌনবগী অচৌবা ফেসিলিতীশিং লৈবনা মসিনা MSMEশিংগী অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলগনি। অনৌবা LPG ইম্পোর্ত তর্মিনেল শাখিবা অসিনা কোচি, কোইম্বতুর, ইরোদ, সেলম, কলিকৎ, মদুরাই অমসুং ত্রিচিগী LPGগী মথৌ তাবশিং থুংহনবা ঙমলগনি। মসিনা মফমশিং অসিদা ইন্দস্ত্রী অমসুং ইকনোমিক দিবেলপমেন্তদসু মতেং পাংলগনি অমসুং অনৌবা থবকশিংসু পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি কোচি শিপয়ার্দ অসিনা মোদর্ন অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজী য়াওবা মেদ ইন ইন্দিয়ে ভেসেলশিং শাবদা লুচিংবা অমসু ওইরগনি। কোচি ৱাতর মেত্রোগীদমক শাখিবা ইলেক্ত্রিক ভেসেলশিং অসি থাগৎনীংঙাই ওই। অয়োধ্যা, বারানসী, মথুরা অমসুং গুৱাহাতিগীদমক ইলেক্ত্রিক-হাইব্রিদ পেসেঞ্জর ফেরীশিং অসিসু মফম অসিদা শারি। মসিনা তাকপদি কোচিন শিপয়ার্দনা লৈবাক্কী সহরশিংদা মোদর্ন অমসুং গ্রীন ৱাতর কন্নেক্তিবিতীদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি হায়বনি। ঐঙোন্দা তাকপীরকখি মদুদি নখোয়না জিরো ইমিসন, ইলেক্ত্রিক কার্গো ফেরীশিং নোরৱেদা দেলিভর তৌখি। মালেমগী ইহান হানবা হাইদ্রোজেন ফ্যুএলদা চেনবা ফীদর কন্তেনর ভেসেল শাবগী থবকসু মফম অসিদা চত্থরি। মসিনা ঐখোয়গী মেক ইন ইন্দিয়া – মেক ফোর দি ৱর্ল্দদা বিজন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। কোচিন শিপয়ার্দ অসিনা হাইদ্রোজেন ফ্যুএল বেজ ত্রান্সপোর্তকী মাইকৈদা ভারতকী মিসন মাংদা পুখৎপদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি য়াম্না অথুবদা লৈবাক অসিনা ইন্দিজিনস হাইদ্রোজেন ফ্যুএল সেল ফেরী পুথোক্লগনি।
মরুপশিং,
ব্ল্যু ইকনোমী, হীথাংফমনা লমজিংবা চাউখৎ থৌরাংদা ঐখোয়গী ঙামী ইচিল ইনাওশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌবা ঐনা উবা ফংলি। ঙসি পি.এম. মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদংআ ঙামীশিংগীদমক মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। কেন্দ্র সরকারনা দী সী ফিশিংগীদমক মোদর্ন বোতশিং পীনবা ঙামীশিংদা সবসিদী পীরি। ঙামীশিংদা লৌমীশিংগুম্বা কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবা পীরি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইরগা ঙা পুথোকপা অমসুং এক্সপোর্ত তৌবা অসি হৌখিবা চহি 10 অসিদা শরুক কয়া হেনগৎলকখি। ঙসি কেন্দ্র সরকারনা সীফুদ প্রোসেসিংদা ভারতকী শিয়র হেন্না হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। মসিনা তুংলমচৎতা ঐখোয়গী ঙামীশিংগী ইনকম চাউনা হেনগৎহনগনি অমসুং মখোয়গী পুন্সি নুংঙাইহনগনি। কেরলাদা মখা তানা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিন্নবা য়াইফ মঙ্গোলগা লোয়ননা ঐহাক্না অমুক হন্না পুম্নমক্তা অনৌবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of development projects in Kochi, Kerala
17 JAN 2024 5:49PM by PIB Delhi
Governor of Kerala, Arif Mohammed Khan ji, Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan ji, my Cabinet colleagues, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I express my gratitude to Shri Sarbananda Sonowal ji's team, Shri Shripad Yesso Naik ji, and our colleagues, Shri V. Muraleedharan ji and Shri Shantanu Thakur ji.
(Greetings in Malayalam)
Today holds great significance for me. In the morning, I had the privilege of seeking the blessings of the deity Guruvayurappan at the Guruvayur temple. Now, I find myself amidst the god-like public of Kerala as I have received this opportunity to participate in the celebration of Kerala's development.
Friends,
Just a few days ago, during the inauguration of the Maharishi Valmiki International Airport in Ayodhya, I spoke about Nalambalam – the four sacred temples associated with the Ramayana, situated in Kerala. Not many outside Kerala are aware that these temples are linked to the four sons of King Dasharatha. It is indeed fortuitous that a few days before the consecration of the Ram temple in Ayodhya, I have had the privilege of visiting the Shree Ramaswami temple of Thriprayar. It is a delight to listen to verses from the Malayalam Ramayana penned by the great poet Ezhuthachan. Additionally, the captivating performances by many talented artists from Kerala have left a lasting impression. The people of Kerala have cultivated an atmosphere of art, culture, and spirituality, creating an ambience that reminds us of Awadhpuri.
Friends,
Each state in our country plays a unique role in contributing to Bharat's development during the 'Azaadi Ka Amritkaal.' In the era when Bharat flourished, boasting a significant share in the global GDP, our ports and port cities were our strength. Presently, as Bharat emerges as a major hub for global trade once again, we are actively involved in enhancing our maritime capabilities. The Central Government is dedicated to expanding the capacity of coastal cities like Kochi. Efforts are underway to boost port capacity and invest in port infrastructure, while also expanding port connectivity through the Sagarmala project.
Friends,
Today the nation received its largest dry dock here. Besides, infrastructure related to ship building, ship repairing and LPG import terminal has also been inaugurated today. These developments are poised to accelerate the progress of Kerala and the southern region of Bharat. Cochin Shipyard has the historical distinction of building the 'Made in India' aircraft carrier, INS Vikrant. With these new facilities the capacity of the shipyard will increase manifold. I congratulate the people of Kerala for these facilities.
Friends,
Over the past decade, the Central Government has implemented numerous reforms to enhance the 'Ease of Doing Business' in the ports, shipping, and inland waterways sectors. These reforms have attracted more investment to ports and generated increased employment opportunities. Revisions in laws pertaining to Indian seafarers have led to a 140 percent surge in their numbers over the past decade. The utilization of inland waterways has provided a fresh impetus to both passenger and cargo transport within the country.
Friends,
When collective efforts are made, the results are more favourable. Our ports have experienced double-digit annual growth in the last 10 years. A decade ago, ships faced prolonged waiting times at our ports, and it took a lot of time to unload them. Today, the situation has completely changed. Bharat has surpassed many developed countries globally in terms of ship turnaround time.
Friends,
Presently, the world is recognizing Bharat's role in global trade. The endorsement of the proposal for the India-Middle East-Europe Economic Corridor during the G-20 Summit exemplifies this commitment. This corridor is poised to significantly propel the development of Bharat and enhance our coastal economy. Recently 'Maritime Amrit Kaal Vision' has also been launched. This includes a roadmap on how we will strengthen our maritime power for a developed Bharat. We are placing a strong emphasis on creating infrastructures like mega ports, shipbuilding, and ship repair clusters to establish Bharat as a major maritime power globally.
Friends,
The three projects inaugurated today in Kerala will further augment the region's presence in the maritime sector. The newly introduced dry dock is a source of national pride for Bharat. Its construction not only enables the docking of large ships and vessels but also facilitates shipbuilding and repair activities, reducing Bharat's reliance on foreign countries. This move will redirect the funds previously sent abroad back into the country, fostering skill development in the shipbuilding and ship repair sectors.
Friends,
Today the International ship repair facility has also been inaugurated. This project positions Kochi as a major ship repair centre in Bharat and Asia. With this project, Kochi is going to become a major ship repair centre of Bharat and Asia. We have seen how several MSMEs were supported during the construction of INS Vikrant. Similarly, with the creation of significant facilities for shipbuilding and repair, a new ecosystem is being developed for MSMEs. The newly constructed LPG Import Terminal will cater to the LPG needs of Kochi, Coimbatore, Erode, Salem, Calicut, Madurai, and Trichy, supporting industrial and economic development in these areas while creating new employment opportunities.
Friends,
Cochin Shipyard currently stands as a leader in manufacturing 'Made in India' vessels equipped with modern and green technology. The electric vessels that have been built for Kochi Water Metro are praiseworthy. Electric-hybrid passenger ferries for Ayodhya, Varanasi, Mathura and Guwahati are also being constructed here. Therefore, Cochin Shipyard plays a pivotal role in modern and green water connectivity in the cities of the country. I am informed that you have recently delivered 'zero emission electric cargo ferries' to Norway. The ongoing work on the construction of the world's first Feeder Container Vessel running on hydrogen fuel aligns with our vision of 'Make in India – Make for the World.' Cochin Shipyard is furthering our mission of propelling Bharat towards hydrogen fuel-based transport. I am confident that very soon the country will also get indigenous hydrogen fuel cell ferries.
Friends,
Our fishermen are integral to the Blue Economy and port-led development. The PM Matsya Sampada Yojana is actively developing modern infrastructure for fishing. The Central Government is providing subsidies to fishermen to provide modern boats for deep sea fishing. Like farmers, fishermen have also been granted the facility of Kisan Credit Card. Due to such efforts, both fish production and exports have increased manifold in the last 10 years. The Central Government is now focused on enhancing Bharat's share in seafood processing. This will significantly boost the income of our fishermen in future, improving their lives. Wishing continued rapid development for Kerala, I once again congratulate you all for these new projects. Best wishes to all of you.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.