ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବୋଇଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 JAN 2024 5:40PM by PIB Bhubaneswar
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଥାୱରଚାନ୍ଦ ଜୀ ଗେହଲଟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ସିଦ୍ଧରମୈୟା ଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବିଧାନସଭାରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଆର୍. ଅଶୋକ ଜୀ, ଭାରତରେ ବୋଇଂ କମ୍ପାନୀର ସିଓଓ ଶ୍ରୀମତୀ ଷ୍ଟେଫନି ପୋପ୍, ଅନ୍ୟ ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନର ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ!
ମୁଁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁକୁ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉଛି ଏକ ସହର ଯାହା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି ସହିତ ଯୋଡିଥାଏ | ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଭାରତର ବୈଷୟିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦା ସହ ଯୋଡ଼ିଛି। ବୋଇଂର ନୂଆ ଗ୍ଲୋବାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ୟାମ୍ପସ ମଧ୍ୟ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଏହି ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମେରିକା ବାହାରେ ଏହା ବୋଇଂର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁବିଧା ହେବ। ତେଣୁ ଏହି ସୁବିଧା କେବଳ ଭାରତନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାରକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ, ଏହି ସୁବିଧାର ଗୁରୁତ୍ୱ କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ । ଏହା ବୈଶ୍ୱିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ, ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ଏହି ଦିବସରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଏ ଯେ ଦିନେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତର ବିମାନ ଡିଜାଇନ୍ କରିବ ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ବୋଇଂର ସମଗ୍ର ପରିଚାଳନା, ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଜିର ଦିନ ବହୁତ ବଡ । ଗତବର୍ଷ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ଶେଷ ହୋଇଥିଲା। ଏବେ ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ୟାମ୍ପସ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ କିପରି ଏକ ବଡ଼ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବି, କାରଣ ଏହି ସୁବିଧା ସେମାନଙ୍କୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ କୌଶଳ ଶିଖିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମର ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ଥିବା ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ । ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ କହିଛୁ ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ସମୟ ଆସିଛି | ଆମେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଏରୋସ୍ପେସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ନିୟୋଜିତ ଅଛୁ | ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ ହୁଅନ୍ତୁ କି ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ଆଜି ମହିଳା ପାଇଲଟ ଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ । ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ୧୫% ପାଇଲଟ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ପାଇଲଟ । ଏବଂ ଏହା ପରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିହେବ ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ର ହାରାହାରି ଠାରୁ ୩ ଗୁଣ ଅଧିକ। ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ ର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଗରିବ ପରିବାରର ଝିଅମାନେ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାଇଲଟ୍ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିପାରିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଅନେକ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପାଇଲଟ ହେବା ପାଇଁ କ୍ୟାରିୟର କୋଚିଂ ଏବଂ ବିକାଶର ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
କିଛି ମାସ ତଳେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ କିଭଳି ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ କେଉଁଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଦେଶ ପହଞ୍ଚି ପାରିନଥିଲା । ଏହି ସଫଳତା ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟେମ୍ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଭାରତରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଝିଅ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତ ପଢ଼ନ୍ତି । ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ମୋର ବିଦେଶ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ଏକ ଦେଶର ଜଣେ ପ୍ରମୁଖ ନେତା ମୋତେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଝିଅମାନେ ଷ୍ଟେମ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ କି? ଆପଣଙ୍କ ସେଠାରେ ପଢ଼ନ୍ତି କି? ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଆମର ପୁରୁଷ ଛାତ୍ରଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଛାତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଥିଲା। ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଝିଅମାନଙ୍କର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟରୁ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସାଥୀମାନେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ଭାବରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଗତିପଥ କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାର ନୂଆ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଉତ୍ପାଦନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାର ଭାରତରେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଖୋଜୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଘରୋଇ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଉଡ଼ାନ ଭଳି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏବେ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆହୁରି ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏତେ ଚାହିଦା କୁ ଦେଖି ଆମ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଶହ ଶହ ନୂଆ ବିମାନ ମଗାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାରକୁ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ, ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ । କିନ୍ତୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଏମିତି କ'ଣ ଘଟିଲା, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏତେ ଆଗରେ ରଖିଛି? କାରଣ ଆଜି ଭାରତ ତା'ର ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଯାପନକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଖରାପ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ବାନ ଥିଲା । ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିନଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ସଂଯୋଜିତ ବଜାର ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ୨୦୧୪ରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଥିଲା। ଏବେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି। ଆମେ କେବଳ ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିନାହୁଁ ବରଂ ଆମ ବିମାନବନ୍ଦରର ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ କରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ବିମାନ ବନ୍ଦର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସହିତ ଏୟାର କାର୍ଗୋ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରକୁ ଉତ୍ପାଦ ପରିବହନ କରିବା ସହଜ ହେଉଛି । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ନିଜର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ସ୍ତରରେ କ୍ରମାଗତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି । ବିମାନ ଇନ୍ଧନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଆମେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ଆମେ ବିମାନ ଲିଜ୍ କୁ ସହଜ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ନିୟୋଜିତ ଅଛୁ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ବିମାନ ଲିଜ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉପକୂଳ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା । ତେଣୁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି - ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ବୋଇଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଯୋଡ଼ିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଏବେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିଛୁ । ଏହି କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏବେ ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆୟବର୍ଗରେ ଉନ୍ନତ ଗତିଶୀଳତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକାଧିକ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାର ଭରପୂର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ଏତେ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଶୀଘ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭାରତରେ ଏମଏସଏମଇର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେଟୱାର୍କ ରହିଛି । ଭାରତରେ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ୍ ରହିଛି। ଭାରତରେ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ରହିଛି। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ଏପରି ହୋଇଥାଏ। ଭାରତରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୀତିଗତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିଛି। ତେଣୁ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୱିନ୍ ୱିନ୍ ସ୍ଥିତି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାରତରେ ବୋଇଂର ପ୍ରଥମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ନିର୍ମିତ ବିମାନ ଏବଂ ବୋଇଂର କଥା ଶୁଣିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଅଧିକ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାଗିଦାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ । ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ବିଶେଷ କରି ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ ଯେଉଁ କାମ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ କେବଳ ଦେଖିଥିଲି ଏକ ସିଷ୍ଟମ ଯାହା ସହିତ ମୋର ଭେଟ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହ ଯେପରି କଥା ହେଉଥିଲି, ମୁଁ ସେଥିରେ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ସ୍ପର୍ଶ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି | ଏବଂ ବୋଇଙ୍ଗ୍ ଦଳର ବିଶ୍ୱାସ ବିନା ଭାବନାତ୍ମକ ସ୍ପର୍ଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବୋଇଂ ଟିମକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Boeing India Engineering & Technology Center & launch of Boeing Sukanya Programme
19 JAN 2024 5:40PM by PIB Delhi
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot ji, Chief Minister Shri Siddaramaiah ji, Leader of the Opposition in the Karnataka Assembly, R. Ashok ji, COO of Boeing Company in Bharat, Stephanie Pope, other industry partners, ladies and gentlemen!
A very warm welcome to all the esteemed guests from abroad in Bengaluru. Bengaluru connects aspirations with innovations and achievements, and links Bharat's technological potential with global demand. The inauguration of Boeing's new Global Technology Campus in Bengaluru is poised to reinforce this identity. Notably, this campus stands as Boeing Company's largest facility outside America, imparting fresh vigour not only to Bharat but also to the global aviation market. But friends, the importance of this facility is not limited to this. The significance of this facility resonates with Bharat’s commitment to steering global technological advancements, research, innovation, design, and demand. It bolsters our resolve of 'Make in India, Make For The World.' Moreover, the establishment of this campus underscores the world's confidence in Bharat's talent. Today is a celebration of the belief that one day, Bharat will design the 'Aircraft Of The Future' within this facility. Hence, I extend my heartfelt congratulations to the entire Boeing management and all stakeholders; and my best wishes to you all.
Friends,
Today marks a momentous day for the people of Karnataka as well. Last year, Asia's largest helicopter manufacturing factory was completed in Karnataka. Now they are also going to get this Global Technology Campus. This depicts how Karnataka is developing as a major aviation hub. I extend my congratulations, especially to the youth of Bharat, as this facility will offer them numerous opportunities to acquire new skills in the aviation sector.
Friends,
Our endeavour is to foster women's participation across every sector in the country today. As witnessed in one of our resolutions during the G-20 Summit, we have conveyed to the world that the era of women-led development has arrived. Our efforts extend to creating new opportunities for women in the Aviation and Aerospace Sector. Whether it be in the capacity of fighter pilots or within civil aviation, today, Bharat is a global leader in terms of women pilots. Proudly, I can state that 15 percent of Bharat’s pilots are women, which is three times more than the global average. The newly launched Boeing Sukanya programme is poised to further enhance the participation of our daughters in India's aviation sector. This initiative will actualize the dreams of daughters from economically disadvantaged families in remote areas aspiring to become pilots. Additionally, career coaching and development facilities for aspiring pilots will be established in numerous government schools across the country.
Friends,
In recent months, you witnessed the unprecedented success of Bharat's Chandrayaan, reaching places no other country had ventured before. This achievement has elevated the scientific temper among the youth of our nation. Bharat is a major hub for STEM education, with a considerable number of girls studying Science, Technology, Engineering, and Math. I recall an instance during one of my foreign travels when a prominent world leader inquired about the interest of Indian daughters in STEM. To his surprise, I shared that we have more female students than male students in STEM. The Boeing Sukanya Programme is poised to harness the immense potential of Bharat's daughters in this field. Friends, you have all observed and studied the remarkable growth of Bharat as an aviation market and have been tracking its trajectory. In the past decade, Bharat's aviation market has undergone a profound transformation. Every stakeholder associated with the aviation sector is now brimming with newfound enthusiasm. Every stakeholder is exploring new possibilities in Bharat, from manufacturing to services. Today, Bharat proudly stands as the third-largest domestic aviation market globally, with the number of domestic passengers more than doubling in a decade. Initiatives like UDAN have played a pivotal role in this transformation. Now this number of domestic passengers is going to increase further in the next few years. With the increasing demand, Indian airlines have ordered hundreds of new aircraft, propelling Bharat to infuse fresh energy into the global aviation market.
Friends, our collective enthusiasm for Bharat’s Aviation Sector is palpable today. However, the question arises – what transpired in the last 10 years that propelled Bharat to such heights in the Global Aviation Sector? The answer lies in our commitment to prioritizing the aspirations and ease of living of our citizens. A time existed when poor air connectivity posed a significant challenge for us, hindering the conversion of our potential into performance. Thus, we prioritized investment in connectivity infrastructure, transforming Bharat into one of the most well-connected markets globally. In 2014, Bharat had approximately 70 operational airports, a number that has now doubled to around 150. Beyond constructing new airports, we have substantially increased the efficiency of our existing ones.
Friends,
As Bharat's airport capacity has expanded, the air cargo sector has witnessed rapid growth. This growth has facilitated the easier transportation of products from remote areas of Bharat to international markets. The rapidly growing Aviation Sector is not only contributing to Bharat's overall growth but is also driving employment generation.
Friends,
To ensure the continued and accelerated growth of its aviation sector, Bharat is consistently taking steps at the policy level. We are encouraging state governments to reduce taxes related to aviation fuel and working towards simplifying Aircraft Leasing. We are striving to reduce Bharat’s offshore dependence on aircraft leasing and financing. Therefore, the International Financial Services Centres Authority has also been established in GIFT City, benefiting the entire country's aviation sector.
Friends
I proclaimed from the ramparts of the Red Fort – 'this is the time, this is the right time'. It is also the opportune time for Boeing and other international companies to align their growth with Bharat's rapid progress. The commitment of 140 crore Indians is now focused on building a developed Bharat in the next 25 years. In the last 9 years, approximately 25 crore Indians have been lifted out of poverty, forming a burgeoning neo-middle class. Upward mobility is evident across all income groups in Bharat, and the tourism sector of the country is expanding rapidly, presenting numerous new possibilities for all of you. Seize this opportunity to the fullest.
Friends,
With such immense potential in Bharat, we must swiftly establish the aircraft manufacturing ecosystem. Bharat boasts a robust network of MSMEs and a vast talent pool. Coupled with a stable government and a policy approach that encourages 'Make in India', this creates a win-win situation for every sector. I believe that the people won't have to wait long for Boeing's first fully designed and manufactured aircraft in Bharat. I am confident that Bharat's aspirations and your expansion will emerge as a strong partnership. Best wishes to all of you again for this new facility, and especially for the commendable work done for the 'Divyangjan' (differently-abled). And in my interactions with the people, I did not just see a system, but also felt an 'emotional touch' in it. And without the conviction of the Boeing team, emotional touch is not possible. I particularly congratulate the Boeing team for the same. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.