Prime Minister's Office
PM inaugurates new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center campus in Bengaluru, Karnataka
Launches Boeing Sukanya Program aiming to support entry of girl children into country’s growing aviation sector
Boeing campus will become one of the most cutting-edge examples of the Prime Minister's self-reliant India initiative: Ms Stephanie Pope, COO, Boeing Company
“BIETC will serve as a hub for innovation and drive advancements in aviation”
“Bengaluru links aspirations to innovations and achievements”
“Boeing’s new facility is a clear indication of Karnataka’s rise as a new aviation hub”
“15 percent of India’s pilots are women which is 3 times more than the global average”
“Success of Chandrayaan has infused scientific temper among the youth of India”
“Rapidly growing aviation sector is giving impetus to India's overall growth and employment generation”
“Building a developed India in the next 25 years has now become the resolve of 140 crore Indians”
“India’s policy approach to encourage ‘Make in India’ is a Win-Win situation for every investor”
19 JAN 2024 4:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) campus in Bengaluru, Karnataka today. Built with an investment of Rs 1,600 crores, the 43-acre campus is Boeing’s largest such investment outside the USA. The Prime Minister also launched the Boeing Sukanya Program which aims to support the entry of more girl children from across India into the country’s growing aviation sector.
The Prime Minister took a walkthrough of the Experience Center and interacted with Sukanya beneficiaries.
COO of Boeing Company, Ms Stephanie Pope lauded the Prime Minister’s focus on the growth of the aviation sector in India and his instrumental role in making the Boeing Sukanya Program a reality today. She expressed gratitude for the continued support and looked forward to working together to shape the future of aerospace. Ms Stephanie said that this new campus is a testament to Boeing’s engineering legacy and it underlines the belief in the availability, depth of talent and capability that exists in India. She elaborated on the scope of the new campus and Boeing’s plan to create an ecosystem that propels India to the forefront of the aerospace industry. Ultimately, Ms Stephanie said that the new Boeing campus will become one of the most cutting-edge examples of the Prime Minister's self-reliant India initiative or ‘Atmanirbharta’. She credited the Prime Minister for his idea of the Sukanya program and lauded Boeing’s efforts to create and accelerate opportunities in aviation for Indian women. “This program will break barriers and inspire more women to pursue careers in aerospace”, she remarked. She further explained about the plans to provide STEM labs in middle schools. She expressed confidence that Boeing and India’s partnership would shape the future of aviation and make a positive difference for the people of India and around the world.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Bengaluru is a city which links aspirations to innovations and achievements, and India’s tech potential to global demands. “Boeing’s new technology campus is going to strengthen this belief”, the Prime Minister said, informing that the newly inaugurated campus is Boeing’s largest facility located outside the USA. He underlined that its scale and magnitude will not only strengthen India but also the aviation market of the world.
The Prime Minister said that this facility demonstrates India’s commitment to drive global tech, research & innovation, design and demand. “This strengthens the ‘Make in India-Make for the World’ resolution”, he said. “This campus reinforces the world's trust in India’s talent”, he added. He expressed the faith that one day, India will design aircraft of the future in this facility.
Recalling the inauguration of Asia’s largest helicopter manufacturing factory in Karnataka last year, the Prime Minister said that Boeing’s new facility is a clear indication of Karnataka’s rise as a new aviation hub. He especially congratulated the youth of India who would now have multiple opportunities to acquire new skills in the aviation industry.
The Prime Minister emphasized the government’s efforts to increase women’s participation in every sector and also reiterated India’s push towards women-led development during its G20 Presidency. He said that the government is committed to creating new opportunities for women in the aerospace sector. “Be it fighter pilots or civil aviation, India is leading the world in the number of women pilots”, a proud Prime Minister said informing that 15 percent of India’s pilots are women which is 3 times more than the global average. Speaking about the Boeing Sukanya program, the Prime Minister said that it will give a boost to women’s participation in the aviation sector while helping the poor living in far-flung areas to realize their dreams of becoming a pilot. Under the program, the Prime Minister informed that career coaching and development facilities will be provided in government schools to pursue a career as a pilot.
PM Modi said that the historic success of Chandrayaan has infused scientific temper among the youth of India. Underling India’s status as hub of STEM education, the Prime Minister noted that girls have taken up STEM subjects in a big way. He said that India has become the world’s third largest aviation domestic market. In a decade, the number of domestic passengers has doubled. He said schemes like UDAN have played a big role in this. This number is going to increase further leading to increased demand. This has resulted in new orders of fleets by India’s airlines giving new impetus to the global aviation sector. “This has happened because India is working while keeping the aspiration and needs of its citizens paramount”, he said.
PM Modi talked about the government’s focus on investment in connectivity infrastructure to overcome the previous handicap of poor connectivity that was preventing India's potential in performance. He said that India is becoming one of the most well connected markets. He said today India has about 150 operational airports, up from about 70 in 2014. He also said that efficiency of the airports have been enhanced significantly. He also touched upon the increased air cargo capacity leading to overall growth of economy and employment generation.
The Prime Minister highlighted the rapid growth of the air cargo sector due to India’s increased airport capacity. He said that it has made transportation of products from remote areas of India to international markets easier. “The rapidly growing aviation sector is also giving impetus to India's overall growth and employment generation”, Shri Modi added.
The Prime Minister underlined that the government is continuously taking steps at the policy level to ensure that the growth of its aviation sector continues and accelerates. He said that the center is encouraging state governments to reduce taxes related to aviation fuel and also working to make Aircraft Leasing easier. He also mentioned the International Financial Services Centers Authority established in Gift City to reduce India's offshore dependence on aircraft leasing and financing. “The aviation sector of the entire country will also benefit from this”, he added.
Recalling his declaration from the Red Fort, ‘Yahi Samay hai, Sahi Samay Hai’, the Prime Minister said that this is also the right time for Boeing and other international companies to link their growth with India's rapid rise. “Building a developed India in the next 25 years has now become the resolve of 140 crore Indians”, he emphasized. In the last 9 years, the Prime Minister informed, we have lifted approximately 25 crore Indians out of poverty and these crores of Indians are now creating a neo-middle class. He mentioned upward mobility being seen as a trend in every income group in India. Speaking about the expansion of India's tourism sector, the Prime Minister urged the stakeholders to take maximum advantage of all the new possibilities being created.
PM Modi stressed the need to build an aircraft manufacturing ecosystem in India as he highlighted the potential of India’s strong network of MSMEs, huge talent pool, and stable government in India. “India’s policy approach to encourage ‘Make in India’ is a Win-Win situation for every investor”, the Prime Minister said. Shri Modi expressed confidence that India will not have to wait too long for Boeing's first fully designed and manufactured aircraft in India. “I am confident that India's aspirations and Boeing’s expansion will emerge as a strong partnership”, PM Modi concluded.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Siddarammiah, COO of Boeing Company, Ms Stephanie Pope and President of Boeing India and South Asia, Mr Salil Gupte were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated the new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) campus in Bengaluru. Built with an investment of Rs. 1,600 crores, the 43-acre campus is Boeing’s largest such investment outside the USA. Boeing’s new campus in India will become a cornerstone for partnership with the vibrant startup, private and government ecosystem in India, and will help develop next-generation products and services for the global aerospace and defence industry.
The Prime Minister also launched the Boeing Sukanya Program which aims to support the entry of more girl children from across India into the country’s growing aviation sector. The program will provide opportunities for girls and women from across India to learn critical skills in the science, technology, engineering and maths (STEM) fields and train for jobs in the aviation sector. For young girls, the program will create STEM Labs at 150 planned locations to help spark interest in STEM careers. The program will also provide scholarships to women who are training to be pilots.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা অনৌবা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত বোইং ইন্দিয়া ইঞ্জিনিয়রিং এন্দ তেক্নোলোজী সেন্তর কেম্পস শঙ্গাখ্রে
লৈবাক্কী খুমাং চাউশিল্লক্লিবা এভিএসন সেক্তরদা নুপীমচাশিংনা চংলকপদা শৌগৎনবা পান্দমদা বোইং সুকন্যা প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে
বোইং কেম্পসনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মনির্ভর ভারত থৌশিলগী খ্বাইদগী মতমগা চুনরবা খুদমশিংগী মনুংদা অমা ওইরগনি: কুমারি স্তেফেনী পোপ, COO, বোইং কম্পনী
“BIETC না ইন্নোভেসনগী হব অমা ওইরগনি অমসুং এভিএসনদা খুমাং চাউশিনবদা শাহৌ পীরগনি”
“বেঙ্গলুরনা অনীংবা অপাম্বশিংবু ইন্নোভেসন অমসুং মাইপাকপশিংগা শম্নহল্লি”
“বোইংগী অনৌবা ফেসিলিতী অসিনা কর্নাতকানা অনৌবা এভিএসন হব ওইরক্লিবা অসি ময়েক শেংনা তাক্লি”
“ভারতকী পাইলোৎশিংগী চাদা 15 নুপীশিংনা ওইরি মসি মালেমগী চাংচৎতগী শরুক 3 হেল্লি”
“চন্দ্রয়ান মাইপাকখিবনা ভারতকী নহারোলগী মরক্তা সাইন্তিফিক তেম্পর অমা লৈহনখি”
“খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা এভিএসন সেক্তরনা ভারতকী অপুনবা গ্রোথ অমসুং থবক পীবদা ইনোৎ হাপ্পী”
“মথংগী চহি 25দা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপা হায়বা অসিনা হৌজিক ভারত মচা করোর 140গী ৱারেপ ওইরে”
“‘মেক ইন ইন্দিয়া’ পুক্নিং থৌগৎনবা ভারতকী পোলিসী এপ্রোচনা ইনভেস্তর খুদিংমক্কীদমক খুদোংচারবা ফীভম অমা ওইহল্লি”
19 JAN 2024 4:30PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা অনৌবা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত বোইং ইন্দিয়া ইঞ্জিনিয়রিং এন্দ তেক্নোলোজী সেন্তর (BIETC) কেম্পস শঙ্গাখ্রে। লুপা করোর 1,600গী ইনভেস্তমেন্তদা শাখিবা একর 43 পাকচাউবা কেম্পস অসিনা USAগী মপালদা বোইংগী খ্বাইদগী চাউবা ইনভেস্তমেন্ত ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী খুমাং চাউশিল্লিবা এভিএসন সেক্তরদা চংলকপা ভারত শিনবা থুংবদগী নুপীমচা কয়া সপ্পোর্ত তৌনবা পান্দম থম্মিবা বোইং সুকন্যা প্রোগ্রামসু হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা এক্সপরিয়েন্স সেন্তরদা কোইনা চৎতুনা য়েংখি অমসুং সুকন্যা বেনিফিসরীশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শাখি।
বোইং কম্পনীগী COO, কুমারি স্তেফেনী পোপনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা এভিএসন সেক্তরগী গ্রোথতা মীৎয়েং চংলিবা অমসুং মহাক্না বোইং সুকন্যা প্রোগ্রামবু মঙফাওনবা ঙমহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না লেপ্পা লৈতনা সপ্পোর্ত পীবীবগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং এরোস্পেসকী তুংলমচৎ য়াৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা থাজবা থমখি। কুমারী স্তেফেনীনা হায়খি মদুদি অনৌবা কেম্পস অসিনা বোইংগী ইঞ্জিনিয়রিং লেগেসীগী খুদম অমা ওইরি অমসুং ভারত্তা লৈরিবা তেলেন্ত অমসুং কেপাবিলিতী মরাং কাইরিবা অসিদা থাজবা থমখি। মহাক্না অনৌবা কেম্পসকী স্কোপ অমসুং এরোস্পেস ইন্দস্ত্রীগী লমদা মাংজিল থাহন্নবা ভারতপু শাহৌ পীরিবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা বোইংগী থৌরাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা বোইং কেম্পসনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মনির্ভর ভারত ইনিসিএতিবকী খ্বাইদগী নৌবা খুদমশিংগী মনুংদা অমা ওইরগনি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্কী সুকন্যা প্রোগ্রামগী ৱাখল্লোনগীদমক থাগৎখি অমসুং ভারতকী নুপীশিংগীদমক এভিএসনদা খুদোংচাবশিং লৈহন্নবা অমসুং খুমাং চাউশিন্নবা খোঙথাংশিংবু থাগৎখি। “প্রোগ্রাম অসিনা পলশিং থুগাইবা ঙম্লগনি অমসুং নুপী কয়াবু এরোস্পেসতা কেরিয়র শেম্নবা ইথিল পীরগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা মিদ্দল স্কুলশিংদা STEM লেবশিং লৈহন্নবা থৌরাংসু ফোঙদোকখি। মহাক্না বোইং অমসুং ভারতকী পার্তনরশিপনা এভিএসনগী তুংলমচৎ শেমলগনি অমসুং ভারত অমদি মালেমগী মীয়ামগীদমক অফবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বেঙ্গলুরু অসি অনীংবা অপাম্বশিংবু ইন্নোভেসন অমসুং মাইপাকপশিংগা শম্নহল্লিবা সহর অমনি অমসুং গ্লোবেল দিমান্দশিং থুংহনবা ঙম্বা ভারতকী তেক পোতেন্সিএলনি। “বোইংগী অনৌবা তেক্নোলোজী কেম্পসনা মসিগী থাজবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লদুনা হায় নৌনা শঙ্গাখিবা কেম্পস অসি USAগী মপানদা লৈবা বোইংগী খ্বাইদগী চাউবা ফেসিলিতী ওইরি। মহাক্না মসিগী স্কেল অমসুং মেগনিচুদ অসিনা ভারত খক্তা নত্তনা মালেমগী এভিএসনগী কৈশেলসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফেসিলিতী অসিনা গ্লোবেল তেক, রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন, দিজাইন অমসুং দিমান্দ শাহৌ পীনবা ভারতকী ফিরেপ অদু উৎখি। “মসিনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া – মেক ফোর দি ৱর্ল্দ’গী ফিরেপ মপাঙ্গল কনখৎহল্লি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “কেম্পস অসিনা ভারতকী তেলেন্ততা মালেমনা থাজবা থম্মি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখ্রে” হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না নোংমদি ভারতনা ফেসিলিতীঅসিদা তুংলমচৎতা এয়রক্রাফ দিজাইন তৌগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি।
এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা হেলিকোপ্তর মেন্যুফেকচরিং ফেক্তরী মমাং চহিদা কর্নাতকাদা শঙ্গাখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বোইংগী অনৌবা ফেসিলিতী অসিনা কর্নাতকানা অনৌবা এভিএসন হব ওইনা খুমাং চাউশিল্লি হায়বা ময়েক শেংনা তাক্লি। মহাক্না মরু ওইনা এভিএসন ইন্দস্ত্রী অসিদা অনৌবা স্কিলশিং ফংনবগী খুদোংচাবা কয়ামরুম ফংগদৌরিবা ভারতকী নহারোলদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সেক্তর খুদিংমক্তা নুপীনা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং ভারতনা মাগী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা শাহৌ পীরিবা অদু নৌহৌনা নীংশিংহনখি। মহাক্না হায়খি সকরারনা এরোস্পেস সেক্তরদা নুপীশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা ফিরেপ লৌখি। “ফাইতর পাইলোৎশিং নত্ত্রগা সিভিল এভিএসন ওইরবসু ভারতনা নুপী পাইলোৎশিংগী মশিংদা মালেমগী মাংজিল থারি”, হায়না চাউথোকচবনা থল্লবা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী পাইলোৎশিংগী চাদা 15 নুপীশিংনা ওইরিবা অসি মালেমগী চাংচৎতগী শরুক 3 হেন্না হেল্লি হায়না ফোঙদোকখি। বোইং সুকন্যা প্রোগ্রামগী মতাংদা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা এভিএসন সেক্তরদা নুপীনা শরুক য়াবদা শাহৌ পীগনি অমরোমদা পাইলোৎ ওইনবা মখোয়গী মঙলানশিং থুংহন্নবা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা লায়রবশিংবু মতেং পাংগনি। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেরিয়র কোচিং অমসুং দিবেলপমেন্ত ফেসিলিতীশিং সরকারগী স্কুলশিংদা ফংহন্দুনা পাইলোৎ অমা ওইনবগী কেরিয়র শেমআব য়াহল্লগনি।
পি.এম.না হায়খি মদুদি চন্দ্রয়ানগী পুৱারী ওইরবা মাইপাকপা অসিনা ভারতকী নহারোলগী মরক্তা সাইন্তিফিক তেম্পর অমা লৈহনখি। ভারতনা STEM এজুকেসনগী হব অমা ওইনা লৈরিবা থাক্কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপীশিংনা STEM সবজেক্তশিং চাউনা লৌনরি। মহাক্না হায়খি ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা এভিএসন দিমেস্তিক মার্কেৎ ওইরি। দিকেদ অমদা দোমেস্তিক পেসেঞ্জরগী মশিং শরুক অনি হেনগৎলখকি। মহাক্না হায়খি উরাগুম্বা স্কিমশিংনা মসিদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মশিং অসি হেনগৎলক্তুনা দিমান্দ হেনগৎহল্লকখিগনি। মসিনা ভারতকী এয়রলাইনশিংনা ফ্লীতশিংগী অনৌবা ওর্দরশিং তৌহন্দুনা মালেমগী এভিএসন সেক্তরদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্পী। “মসি ওইথোক্লিবা অসিগী মরমদি ভারতনা মাগী প্রজাশিংগী অনীংবা অপাম্বা অমসুং মথৌ তাবা অদু খঙনা থবক পাইখৎলি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
পি.এম. মোদীনা সরকারনা পরফোর্মেন্সতা ভারতকী মতিক ময়াই পুথোকপা ঙমহনখিদবা ফত্তবা কন্নেক্তিবিতীগী মমাংগী অপনবা অসি কোকহন্নবা কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবদা মীৎয়েং চংখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ভারত অসি য়াম্না নীংথিনা কন্নেক্তেদ ওইবা মার্কেৎশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। মহাক্না হায়খি ঙসি ভারত্তা ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত 150 রোম লৈ, 2014দা 70 লৈরম্বদগী হেনগৎলকখি। মহাক্না হায়খি এয়রপোর্তশিংগী ইফিসিএন্সী অসি চাউনা হেনগৎলকখি। মহাক্না এয়র কার্গো কেপাসিতী হেনগৎলক্তুনা ইকনোমী অমসুং থবক পীবগী অপুনবা গ্রোথতা শাহৌ পীখি হায়নসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা এয়রপোর্ত কেপাসিতীনা মরম ওইরগা এয়র কার্গো সেক্তদা চাউনা গ্রোথ লাকখি ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা ভারতকী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংগী প্রদক্তশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা লাইনা পুথোক পুশিন তৌহনখি। “খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা এভিএসন সেক্তরনা ভারতকী অপুনবা গ্রোথ অমসুং থবক পীবদা শাহৌসু পীরি” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা মাগী এভিএসন সেক্তরগী গ্রোথ মখা তানা লৈনবা অমসুং খোঙজেল য়াংহন্নবা পোলিসী লেবেলদা লেপ্তনা খোঙথাংশিং পাইখৎলি। মহাক্না হায়খি কেন্দ্রনা রাজ্য সরকারশিংদা এভিএসন ফ্যুএলগা মরী লৈনবা তেক্সশিং হন্থহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং এয়রক্রাফ লীসিং অসি লাইথোকহন্নবা থবকসু পাইখৎলি। মহাক্না গিফ সিতীদা লিংখৎখিবা ইন্তরনেস্নেল ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস সেন্তরস ওথোরিতী অসিনা ভারতকী এয়রক্রাফ লীসিং অমসুং ফাইনান্সিংদা মীরৈবাক্কী মপাল তাংলিবা অসি হন্নবনি হায়খি। “লৈবাক পুম্বগী এভিএসন সেক্তরনা মসিদগী কান্নবসু ফংলগনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
‘য়ে সময় হৈ, সহি সময় হৈ’ হায়না লাল কিলাদগী মহাক্না লাউথোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগা লোয়ননা মখোয়গী গ্রোথ লিঙ্ক তৌনবা বোইং অমসুং অতৈ ইন্তরনেস্নেল কম্পনীশিংগীদমক চপ চারবা তানফমনি। “মথংগী চহি 25দা চাউখৎপা ভারত শেমগৎপা অসি হৌজিক ভারত মচা করোর 140গী ৱারেপ ওইরি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। হৌখিবা চহি 9দা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়না ভারত মচা চাউরাক্না করোর 25 লায়রদগী থোরকপা ঙমহনখি অমসুং ভারত মচা করোর কয়াবু হৌজিক নিও-মিদ্দল ক্লাস ওইহল্লি। মহাক্না ভারতকী ইনকম গ্রুপ খুদিংমক্তা অপৱার্দ মোবিলিতীগী ত্রেন্দ অমা উখি হায়নসু ফোঙদোকখি। ভারতকী তুরিজম সেক্তর পাকথোক চাউথোরকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা স্তেকহোল্দরশিংদা ফংহল্লিবা অনৌবা খুদোংচাবা খুদিংমক্কী কান্নবা মপুং ফানা লৌনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী MSME শিংগী অচৌবা নেৎৱার্ক্কী মতিক ময়াই, অচৌবা তেলেন্ত পুল অমসুং ভারত্তা লৈরিবা স্তেবল ওইবা সরকারগী মতাংদা পল্লদুনা ভারত্তা এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা শেম্বা মথৌ তাই হায়খি। “‘মেক ইন ইন্দিয়া’ পুক্নিং থৌগৎনবা ভারতকী পোলিসী এপ্রোচ অসি ইনভেস্তর খুদিংমক্কী খুদোংচাবরবা ফীভম অমনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা ভারতনা বোইংগী অহানবা মপুং ফানা দিজাইন তৌবা অমসুং মেন্যুফেকচর তৌবা ভারত্তা এয়রক্রাফ পুথোক্কবা মতম অদু কুইদ্রে হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। “ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভারতকী অনীংবা অপাম্বশিং অমসুং বোইংগী পাকথোক চাউথোকপা অসি শক্তি লৈরবা পার্তনরশিপ অমা ওইরক্কনি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা পি.এম. মোদীনা ৱা ঙাংবা লোইশিনখি।
কর্নাতকাগী রাজ্যপাল, শ্রী থৱার চান্দ গেহলোৎ, কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী সিদ্দারামমিয়া, বোইং কম্পনীগী COO, কুমারি স্তেফেনী পোপ অমসুং বোইং ইন্দিয়া অমসুং সাউথ এসিয়াগী প্রসিদেন্ত, শ্রী সালিল গুপতেনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্গলুরুদা লৈবা স্তেত ওফ দি আর্ত বোইং ইন্দিয়া ইঞ্জিনিয়রিং এন্দ তেক্নোলোজী সেন্তর (BIETC) অমা শঙ্গাখ্রে। লুপা করোর 1,600 থাদদুনা শাবা একর 43 চাউবা কেম্পস অসিনা বোইংনা USAগী মপান্দা খ্বাইদগী চাউনা ইনভেস্ত তৌবা খোঙথাং অমা ওইগনি। বোইংগী ভারতকী অনৌবা কেম্পস অসিনা ভারতকী মতিক লৈবা স্তার্তঅপ, লন্নাই অমসুং সরকারগী ইকোসীস্তেম অসিগা লৈনবা মরীগী মশক নাইবা খুদম অমা ওইরগনি। মসিনা মালেমগী এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী নেক্স জেনেরেসন প্রদক্ত অমসুং সর্ভিস কয়া শেম্বদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী শাহৌ লৌখৎলক্লিবা এভিএসন সেক্তর অসিদা নুপীমচাশিংনা মশিং য়াম্না শরুক য়াহনবদা তেংবাংবগী পান্দম থম্বা বোইং সুকনয়া প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখ্রে। প্রোগ্রাম অসিনা ভারত শিনবা থুংবগী নুপীমচাশিংগী মফমদা সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মেথ (STEM)কী হীরমগী ক্রিতিকেল স্কিল তম্বগী খুদোংচাবা পীগনি অমসুং এভিএসন সেক্তরদা থবক ফংহন্নবা ত্রেনিংসু পীগনি। নুপমচাশিংগী ওইনদি, প্রোগ্রাম অসিনা STEMদা কেরিয়র শেম্বা পামহন্নবা ইথিল পীনবগীদমক্তা হান্নদগী থৌরাং য়াত্তুনা থম্লবা মফম 150দা STEM লেব শাগনি। প্রোগ্রাম অসিনা পাইলোত ওইনবা ত্রেনিং তৌরিবী নুপীশিংদা স্কোলার্শিপ পীগনি।