Prime Minister's Office
PM inaugurates new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center campus in Bengaluru, Karnataka
Launches Boeing Sukanya Program aiming to support entry of girl children into country’s growing aviation sector
Boeing campus will become one of the most cutting-edge examples of the Prime Minister's self-reliant India initiative: Ms Stephanie Pope, COO, Boeing Company
“BIETC will serve as a hub for innovation and drive advancements in aviation”
“Bengaluru links aspirations to innovations and achievements”
“Boeing’s new facility is a clear indication of Karnataka’s rise as a new aviation hub”
“15 percent of India’s pilots are women which is 3 times more than the global average”
“Success of Chandrayaan has infused scientific temper among the youth of India”
“Rapidly growing aviation sector is giving impetus to India's overall growth and employment generation”
“Building a developed India in the next 25 years has now become the resolve of 140 crore Indians”
“India’s policy approach to encourage ‘Make in India’ is a Win-Win situation for every investor”
19 JAN 2024 4:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) campus in Bengaluru, Karnataka today. Built with an investment of Rs 1,600 crores, the 43-acre campus is Boeing’s largest such investment outside the USA. The Prime Minister also launched the Boeing Sukanya Program which aims to support the entry of more girl children from across India into the country’s growing aviation sector.
The Prime Minister took a walkthrough of the Experience Center and interacted with Sukanya beneficiaries.
COO of Boeing Company, Ms Stephanie Pope lauded the Prime Minister’s focus on the growth of the aviation sector in India and his instrumental role in making the Boeing Sukanya Program a reality today. She expressed gratitude for the continued support and looked forward to working together to shape the future of aerospace. Ms Stephanie said that this new campus is a testament to Boeing’s engineering legacy and it underlines the belief in the availability, depth of talent and capability that exists in India. She elaborated on the scope of the new campus and Boeing’s plan to create an ecosystem that propels India to the forefront of the aerospace industry. Ultimately, Ms Stephanie said that the new Boeing campus will become one of the most cutting-edge examples of the Prime Minister's self-reliant India initiative or ‘Atmanirbharta’. She credited the Prime Minister for his idea of the Sukanya program and lauded Boeing’s efforts to create and accelerate opportunities in aviation for Indian women. “This program will break barriers and inspire more women to pursue careers in aerospace”, she remarked. She further explained about the plans to provide STEM labs in middle schools. She expressed confidence that Boeing and India’s partnership would shape the future of aviation and make a positive difference for the people of India and around the world.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Bengaluru is a city which links aspirations to innovations and achievements, and India’s tech potential to global demands. “Boeing’s new technology campus is going to strengthen this belief”, the Prime Minister said, informing that the newly inaugurated campus is Boeing’s largest facility located outside the USA. He underlined that its scale and magnitude will not only strengthen India but also the aviation market of the world.
The Prime Minister said that this facility demonstrates India’s commitment to drive global tech, research & innovation, design and demand. “This strengthens the ‘Make in India-Make for the World’ resolution”, he said. “This campus reinforces the world's trust in India’s talent”, he added. He expressed the faith that one day, India will design aircraft of the future in this facility.
Recalling the inauguration of Asia’s largest helicopter manufacturing factory in Karnataka last year, the Prime Minister said that Boeing’s new facility is a clear indication of Karnataka’s rise as a new aviation hub. He especially congratulated the youth of India who would now have multiple opportunities to acquire new skills in the aviation industry.
The Prime Minister emphasized the government’s efforts to increase women’s participation in every sector and also reiterated India’s push towards women-led development during its G20 Presidency. He said that the government is committed to creating new opportunities for women in the aerospace sector. “Be it fighter pilots or civil aviation, India is leading the world in the number of women pilots”, a proud Prime Minister said informing that 15 percent of India’s pilots are women which is 3 times more than the global average. Speaking about the Boeing Sukanya program, the Prime Minister said that it will give a boost to women’s participation in the aviation sector while helping the poor living in far-flung areas to realize their dreams of becoming a pilot. Under the program, the Prime Minister informed that career coaching and development facilities will be provided in government schools to pursue a career as a pilot.
PM Modi said that the historic success of Chandrayaan has infused scientific temper among the youth of India. Underling India’s status as hub of STEM education, the Prime Minister noted that girls have taken up STEM subjects in a big way. He said that India has become the world’s third largest aviation domestic market. In a decade, the number of domestic passengers has doubled. He said schemes like UDAN have played a big role in this. This number is going to increase further leading to increased demand. This has resulted in new orders of fleets by India’s airlines giving new impetus to the global aviation sector. “This has happened because India is working while keeping the aspiration and needs of its citizens paramount”, he said.
PM Modi talked about the government’s focus on investment in connectivity infrastructure to overcome the previous handicap of poor connectivity that was preventing India's potential in performance. He said that India is becoming one of the most well connected markets. He said today India has about 150 operational airports, up from about 70 in 2014. He also said that efficiency of the airports have been enhanced significantly. He also touched upon the increased air cargo capacity leading to overall growth of economy and employment generation.
The Prime Minister highlighted the rapid growth of the air cargo sector due to India’s increased airport capacity. He said that it has made transportation of products from remote areas of India to international markets easier. “The rapidly growing aviation sector is also giving impetus to India's overall growth and employment generation”, Shri Modi added.
The Prime Minister underlined that the government is continuously taking steps at the policy level to ensure that the growth of its aviation sector continues and accelerates. He said that the center is encouraging state governments to reduce taxes related to aviation fuel and also working to make Aircraft Leasing easier. He also mentioned the International Financial Services Centers Authority established in Gift City to reduce India's offshore dependence on aircraft leasing and financing. “The aviation sector of the entire country will also benefit from this”, he added.
Recalling his declaration from the Red Fort, ‘Yahi Samay hai, Sahi Samay Hai’, the Prime Minister said that this is also the right time for Boeing and other international companies to link their growth with India's rapid rise. “Building a developed India in the next 25 years has now become the resolve of 140 crore Indians”, he emphasized. In the last 9 years, the Prime Minister informed, we have lifted approximately 25 crore Indians out of poverty and these crores of Indians are now creating a neo-middle class. He mentioned upward mobility being seen as a trend in every income group in India. Speaking about the expansion of India's tourism sector, the Prime Minister urged the stakeholders to take maximum advantage of all the new possibilities being created.
PM Modi stressed the need to build an aircraft manufacturing ecosystem in India as he highlighted the potential of India’s strong network of MSMEs, huge talent pool, and stable government in India. “India’s policy approach to encourage ‘Make in India’ is a Win-Win situation for every investor”, the Prime Minister said. Shri Modi expressed confidence that India will not have to wait too long for Boeing's first fully designed and manufactured aircraft in India. “I am confident that India's aspirations and Boeing’s expansion will emerge as a strong partnership”, PM Modi concluded.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Siddarammiah, COO of Boeing Company, Ms Stephanie Pope and President of Boeing India and South Asia, Mr Salil Gupte were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated the new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) campus in Bengaluru. Built with an investment of Rs. 1,600 crores, the 43-acre campus is Boeing’s largest such investment outside the USA. Boeing’s new campus in India will become a cornerstone for partnership with the vibrant startup, private and government ecosystem in India, and will help develop next-generation products and services for the global aerospace and defence industry.
The Prime Minister also launched the Boeing Sukanya Program which aims to support the entry of more girl children from across India into the country’s growing aviation sector. The program will provide opportunities for girls and women from across India to learn critical skills in the science, technology, engineering and maths (STEM) fields and train for jobs in the aviation sector. For young girls, the program will create STEM Labs at 150 planned locations to help spark interest in STEM careers. The program will also provide scholarships to women who are training to be pilots.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୋଇଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେଣ୍ଟର କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର ବଢୁଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ବୋଇଂ କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଅନ୍ୟତମ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିବ: ବୋଇଂ କମ୍ପାନୀର ସିଓଓ ମିସ୍ ଷ୍ଟେଫନି ପୋପ
"ବିଆଇଇଟିସି ନବସୃଜନ ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ"
"ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି"
ବୋଇଂର ଏହି ନୂଆ ସୁବିଧା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ନୂଆ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେବାର ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି
ଭାରତର ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ପାଇଲଟ୍ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା, ଯାହା କି ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ତୁଳନାରେ ୩ ଗୁଣ ଅଧିକ
"ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି"
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଏବେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ନୀତିଗତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ପରିସ୍ଥିତି
19 JAN 2024 4:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁଠାରେ ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୋଇଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେଣ୍ଟର (ବିଆଇଇଟିସି) କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ୧୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ୪୩ ଏକର ପରିମିତ କ୍ୟାମ୍ପସ ଆମେରିକା ବାହାରେ ବୋଇଂର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ବଢୁଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରୁ ଅଧିକ ଝିଅଙ୍କ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିଜ୍ଞତା କେନ୍ଦ୍ର ବୁଲି ସୁକନ୍ୟା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ବୋଇଂ କମ୍ପାନୀର ସିଓଓ ଶ୍ରୀମତୀ ଷ୍ଟେଫନି ପୋପ ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବାରେ ତାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲେ। ଶ୍ରୀମତୀ ଷ୍ଟେଫନି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ବୋଇଙ୍ଗ୍ ର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପରମ୍ପରାର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଏହା ଭାରତରେ ଥିବା ଉପଲବ୍ଧତା, ପ୍ରତିଭାର ଗଭୀରତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୂଚାଇଥାଏ। ସେ ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସର ପରିସର ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଶିଳ୍ପରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ବୋଇଂର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଶେଷରେ ଶ୍ରୀମତୀ ଷ୍ଟେଫନି କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ବୋଇଂ କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ବା 'ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା'ର ଅନ୍ୟତମ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିବ। ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଧାରଣା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ବୋଇଂର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିବ ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ରେ କ୍ୟାରିୟର କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ଷ୍ଟେମ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରଦାନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ବୋଇଂ ଏବଂ ଭାରତର ଭାଗିଦାରୀ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ଦେବ ଏବଂ ଭାରତ ତଥା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉଛି ଏକ ସହର ଯାହା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ଭାରତର ବୈଷୟିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚାହିଦା ସହିତ ଯୋଡିଥାଏ । "ବୋଇଂର ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ୟାମ୍ପସ ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଯାଉଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଭାବେ ଉଦଘାଟିତ କ୍ୟାମ୍ପସ ହେଉଛି ଆମେରିକା ବାହାରେ ଅବସ୍ଥିତ ବୋଇଂର ସର୍ବବୃହତ ସୁବିଧା । ଏହାର ବ୍ୟାପକତା କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁବିଧା ବୈଶ୍ୱିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ, ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଚାହିଦାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଏ । ଏହା 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ-ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ' ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦିନେ ଭାରତ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତର ବିମାନ ଡିଜାଇନ୍ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଗତବର୍ଷ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୋଇଂର ନୂତନ କାରଖାନା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏକ ନୂତନ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବାର ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ । ସେ ବିଶେଷ କରି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଶିଳ୍ପରେ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିବାପାଇଁ ଏକାଧିକ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏରୋସ୍ପେସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ମହିଳା ପାଇଲଟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ", ଜଣେ ଗର୍ବିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ପାଇଲଟ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ଯାହା କି ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ଠାରୁ ୩ ଗୁଣ ଅଧିକ । ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ରହୁଥିବା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପାଇଲଟ୍ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପାଇଲଟ୍ ଭାବରେ କ୍ୟାରିୟର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କ୍ୟାରିୟର କୋଚିଂ ଏବଂ ବିକାଶ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଷ୍ଟେମ ଶିକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ମାନ୍ୟତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଝିଅମାନେ ଷ୍ଟେମ ବିଷୟକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଉଡ଼ାନ ଭଳି ଯୋଜନା ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଆହୁରି ବଢିବା ସହ ଚାହିଦା ବଢିବାକୁ ଯାଉଛି । ଫଳରେ ଭାରତର ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଗୁଡ଼ିକ ଫ୍ଲିଟ୍ ର ନୂଆ ଅର୍ଡର ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂଆ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛନ୍ତି। "ଏହା ଘଟିଛି କାରଣ ଭାରତ ତା'ର ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି", ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୁର୍ବଳ ସଂଯୋଗର ପୂର୍ବ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବାଧା ଦେଉଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଂଯୋଜିତ ବଜାର ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି, ଯାହା ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ଟି ଥିଲା । ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥନୀତିର ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଦିଗରେ ଏୟାର କାର୍ଗୋ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିମାନବନ୍ଦର କ୍ଷମତା ଯୋଗୁଁ ଏୟାର କାର୍ଗୋ କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହା ଭାରତର ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରକୁ ଉତ୍ପାଦ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯେପରି ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ନୀତିସ୍ତରରେ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ଲିଜିଂକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ବିମାନ ଲିଜ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଉପରେ ଭାରତର ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ସ୍ଥାପିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଲାଲ୍ କିଲ୍ଲାରୁ 'ୟହି ସମୟ ହୈ, ସହି ସମୟ ହୈ' ଘୋଷଣାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୋଇଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଏବେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହି କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏବେ ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆୟ ବର୍ଗରେ ଗତିଶୀଳତା ଏକ ଧାରା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେଟୱର୍କ, ବିଶାଳ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ୍ ଏବଂ ଭାରତରେ ସ୍ଥିର ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ଏକ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ନୀତିଗତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ପରିସ୍ଥିତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଭାରତରେ ବୋଇଂର ପ୍ରଥମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ନିର୍ମିତ ବିମାନ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଅଧିକ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। "ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ବୋଇଂର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାଗିଦାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଜ୍ୟପାଳ ଥାୱର ଚାନ୍ଦ ଗେହଲଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧରାମ୍ମିୟା, ବୋଇଂ କମ୍ପାନୀର ସିଓଓ ଶ୍ରୀମତୀ ଷ୍ଟେଫନି ପୋପ୍ ଏବଂ ବୋଇଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସଲିଲ ଗୁପ୍ତେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୋଇଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେଣ୍ଟର (ବିଆଇଇଟିସି) କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ୧୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ୪୩ ଏକର ପରିମିତ କ୍ୟାମ୍ପସ ଆମେରିକା ବାହାରେ ବୋଇଂର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ। ଭାରତରେ ବୋଇଂର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ଭାରତରେ ଜୀବନ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଏକ ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବାର ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋଇଂ ସୁକନ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ବଢୁଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରୁ ଅଧିକ ଝିଅ ଙ୍କ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଭାରତର ଝିଅ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତ (ଷ୍ଟେମ୍) କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦକ୍ଷତା ଶିଖିବା ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାକିରି ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୫୦ ଟି ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସ୍ଥାନରେ ଷ୍ଟେମ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯାହା ଷ୍ଟେମ୍ କ୍ୟାରିୟର ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ପାଇଲଟ ହେବା ପାଇଁ ତାଲିମ ନେଉଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍କଲାରସିପ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।