Prime Minister's Office
PM inaugurates new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center campus in Bengaluru, Karnataka
Launches Boeing Sukanya Program aiming to support entry of girl children into country’s growing aviation sector
Boeing campus will become one of the most cutting-edge examples of the Prime Minister's self-reliant India initiative: Ms Stephanie Pope, COO, Boeing Company
“BIETC will serve as a hub for innovation and drive advancements in aviation”
“Bengaluru links aspirations to innovations and achievements”
“Boeing’s new facility is a clear indication of Karnataka’s rise as a new aviation hub”
“15 percent of India’s pilots are women which is 3 times more than the global average”
“Success of Chandrayaan has infused scientific temper among the youth of India”
“Rapidly growing aviation sector is giving impetus to India's overall growth and employment generation”
“Building a developed India in the next 25 years has now become the resolve of 140 crore Indians”
“India’s policy approach to encourage ‘Make in India’ is a Win-Win situation for every investor”
19 JAN 2024 4:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) campus in Bengaluru, Karnataka today. Built with an investment of Rs 1,600 crores, the 43-acre campus is Boeing’s largest such investment outside the USA. The Prime Minister also launched the Boeing Sukanya Program which aims to support the entry of more girl children from across India into the country’s growing aviation sector.
The Prime Minister took a walkthrough of the Experience Center and interacted with Sukanya beneficiaries.
COO of Boeing Company, Ms Stephanie Pope lauded the Prime Minister’s focus on the growth of the aviation sector in India and his instrumental role in making the Boeing Sukanya Program a reality today. She expressed gratitude for the continued support and looked forward to working together to shape the future of aerospace. Ms Stephanie said that this new campus is a testament to Boeing’s engineering legacy and it underlines the belief in the availability, depth of talent and capability that exists in India. She elaborated on the scope of the new campus and Boeing’s plan to create an ecosystem that propels India to the forefront of the aerospace industry. Ultimately, Ms Stephanie said that the new Boeing campus will become one of the most cutting-edge examples of the Prime Minister's self-reliant India initiative or ‘Atmanirbharta’. She credited the Prime Minister for his idea of the Sukanya program and lauded Boeing’s efforts to create and accelerate opportunities in aviation for Indian women. “This program will break barriers and inspire more women to pursue careers in aerospace”, she remarked. She further explained about the plans to provide STEM labs in middle schools. She expressed confidence that Boeing and India’s partnership would shape the future of aviation and make a positive difference for the people of India and around the world.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Bengaluru is a city which links aspirations to innovations and achievements, and India’s tech potential to global demands. “Boeing’s new technology campus is going to strengthen this belief”, the Prime Minister said, informing that the newly inaugurated campus is Boeing’s largest facility located outside the USA. He underlined that its scale and magnitude will not only strengthen India but also the aviation market of the world.
The Prime Minister said that this facility demonstrates India’s commitment to drive global tech, research & innovation, design and demand. “This strengthens the ‘Make in India-Make for the World’ resolution”, he said. “This campus reinforces the world's trust in India’s talent”, he added. He expressed the faith that one day, India will design aircraft of the future in this facility.
Recalling the inauguration of Asia’s largest helicopter manufacturing factory in Karnataka last year, the Prime Minister said that Boeing’s new facility is a clear indication of Karnataka’s rise as a new aviation hub. He especially congratulated the youth of India who would now have multiple opportunities to acquire new skills in the aviation industry.
The Prime Minister emphasized the government’s efforts to increase women’s participation in every sector and also reiterated India’s push towards women-led development during its G20 Presidency. He said that the government is committed to creating new opportunities for women in the aerospace sector. “Be it fighter pilots or civil aviation, India is leading the world in the number of women pilots”, a proud Prime Minister said informing that 15 percent of India’s pilots are women which is 3 times more than the global average. Speaking about the Boeing Sukanya program, the Prime Minister said that it will give a boost to women’s participation in the aviation sector while helping the poor living in far-flung areas to realize their dreams of becoming a pilot. Under the program, the Prime Minister informed that career coaching and development facilities will be provided in government schools to pursue a career as a pilot.
PM Modi said that the historic success of Chandrayaan has infused scientific temper among the youth of India. Underling India’s status as hub of STEM education, the Prime Minister noted that girls have taken up STEM subjects in a big way. He said that India has become the world’s third largest aviation domestic market. In a decade, the number of domestic passengers has doubled. He said schemes like UDAN have played a big role in this. This number is going to increase further leading to increased demand. This has resulted in new orders of fleets by India’s airlines giving new impetus to the global aviation sector. “This has happened because India is working while keeping the aspiration and needs of its citizens paramount”, he said.
PM Modi talked about the government’s focus on investment in connectivity infrastructure to overcome the previous handicap of poor connectivity that was preventing India's potential in performance. He said that India is becoming one of the most well connected markets. He said today India has about 150 operational airports, up from about 70 in 2014. He also said that efficiency of the airports have been enhanced significantly. He also touched upon the increased air cargo capacity leading to overall growth of economy and employment generation.
The Prime Minister highlighted the rapid growth of the air cargo sector due to India’s increased airport capacity. He said that it has made transportation of products from remote areas of India to international markets easier. “The rapidly growing aviation sector is also giving impetus to India's overall growth and employment generation”, Shri Modi added.
The Prime Minister underlined that the government is continuously taking steps at the policy level to ensure that the growth of its aviation sector continues and accelerates. He said that the center is encouraging state governments to reduce taxes related to aviation fuel and also working to make Aircraft Leasing easier. He also mentioned the International Financial Services Centers Authority established in Gift City to reduce India's offshore dependence on aircraft leasing and financing. “The aviation sector of the entire country will also benefit from this”, he added.
Recalling his declaration from the Red Fort, ‘Yahi Samay hai, Sahi Samay Hai’, the Prime Minister said that this is also the right time for Boeing and other international companies to link their growth with India's rapid rise. “Building a developed India in the next 25 years has now become the resolve of 140 crore Indians”, he emphasized. In the last 9 years, the Prime Minister informed, we have lifted approximately 25 crore Indians out of poverty and these crores of Indians are now creating a neo-middle class. He mentioned upward mobility being seen as a trend in every income group in India. Speaking about the expansion of India's tourism sector, the Prime Minister urged the stakeholders to take maximum advantage of all the new possibilities being created.
PM Modi stressed the need to build an aircraft manufacturing ecosystem in India as he highlighted the potential of India’s strong network of MSMEs, huge talent pool, and stable government in India. “India’s policy approach to encourage ‘Make in India’ is a Win-Win situation for every investor”, the Prime Minister said. Shri Modi expressed confidence that India will not have to wait too long for Boeing's first fully designed and manufactured aircraft in India. “I am confident that India's aspirations and Boeing’s expansion will emerge as a strong partnership”, PM Modi concluded.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Siddarammiah, COO of Boeing Company, Ms Stephanie Pope and President of Boeing India and South Asia, Mr Salil Gupte were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated the new state-of-the-art Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) campus in Bengaluru. Built with an investment of Rs. 1,600 crores, the 43-acre campus is Boeing’s largest such investment outside the USA. Boeing’s new campus in India will become a cornerstone for partnership with the vibrant startup, private and government ecosystem in India, and will help develop next-generation products and services for the global aerospace and defence industry.
The Prime Minister also launched the Boeing Sukanya Program which aims to support the entry of more girl children from across India into the country’s growing aviation sector. The program will provide opportunities for girls and women from across India to learn critical skills in the science, technology, engineering and maths (STEM) fields and train for jobs in the aviation sector. For young girls, the program will create STEM Labs at 150 planned locations to help spark interest in STEM careers. The program will also provide scholarships to women who are training to be pilots.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত নতুন অত্যাধুনিক বোয়িং ইণ্ডিয়া ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন'লজি চেণ্টাৰৰ কেম্পাছ উদ্বোধন কৰে
দেশৰ বৰ্ধিত বিমান পৰিবহণ খণ্ডত কন্যা শিশুৰ প্ৰৱেশক সমৰ্থন কৰাৰ লক্ষ্যৰে বোয়িং সুকন্যা কাৰ্যসূচীৰ শুভাৰম্ভ
বোয়িং কেম্পাছ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত পদক্ষেপৰ আটাইতকৈ অত্যাধুনিক উদাহৰণসমূহৰ ভিতৰত এটা হৈ পৰিবঃ বোয়িং কোম্পানীৰ চি অ" অ" শ্ৰীমতী ষ্টেফানি পোপ
"বি. আই. ই. টি. চি.-য়ে উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব আৰু বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি সাধন কৰিব"
"বেংগালুৰুৱে উদ্ভাৱন আৰু সাফল্যৰ সৈতে আকাংক্ষাক সংযোগ কৰিছে"
"বোয়িঙৰ নতুন সা-সুবিধা নতুন বিমান পৰিবহণ কেন্দ্ৰ হিচাপে কৰ্ণাটকৰ উত্থানৰ এক স্পষ্ট ইংগিত"
"ভাৰতৰ ১৫ শতাংশ পাইলট মহিলা, যি বিশ্বৰ গড় মানতকৈ ৩ গুণ বেছি"
"চন্দ্ৰযানৰ সফলতাই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত বৈজ্ঞানিক মনোভাৱ বৃদ্ধি কৰিছে"
"দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বিমান পৰিবহণ খণ্ডই ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিত গতি প্ৰদান কৰিছে"
19 JAN 2024 4:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত নতুন অত্যাধুনিক বোয়িং ইণ্ডিয়া ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন'লজি চেণ্টাৰ (বি. আই. ই. টি. চি.)ৰ কেম্পাছ উদ্বোধন কৰে। ১৬০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে নিৰ্মিত ৪৩ একৰ এলেকাৰ এই কেম্পাচটো আমেৰিকাৰ বাহিৰত বোয়িঙৰ এনে ধৰণৰ সৰ্ববৃহৎ বিনিয়োগ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বোয়িং সুকন্যা কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰে যাৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ বৰ্ধিত বিমান পৰিবহণ খণ্ডত সমগ্ৰ ভাৰতৰ পৰা অধিক কন্যা শিশুৰ প্ৰৱেশক সমৰ্থন কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক্সপেৰিয়েন্স চেণ্টাৰটো পৰিদৰ্শন কৰে আৰু সুকন্যাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে।
বোয়িং কোম্পানীৰ চি. অ". অ". শ্ৰীমতী ষ্টেফানি পোপে ভাৰতত বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বিকাশত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গুৰুত্ব আৰু বোয়িং সুকন্যা কাৰ্যসূচীক আজি বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ এইক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰ সমৰ্থনৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে আৰু এৰ"স্পেচৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰীমতী ষ্টেফানিয়ে কয় যে এই নতুন কেম্পাচটো বোয়িঙৰ অভিযান্ত্ৰিক উত্তৰাধিকাৰৰ এক সাক্ষ্য আৰু ই ভাৰতত থকা উপলব্ধতা, প্ৰতিভাৰ গভীৰতা আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত বিশ্বাসত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ নতুন কেম্পাচটোৰ সা-সুবিধা আৰু ভাৰতক এৰ"স্পেচ পদক্ষেপক শিখৰলৈ লৈ যোৱা এটা পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বোয়িঙৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে বৰ্ণনা কৰে।
অৱশেষত, শ্ৰীমতী ষ্টেফানিয়ে কয় যে নতুন বোয়িং কেম্পাছ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত পদক্ষেপ বা 'আত্মনিৰ্ভৰতা'ৰ অন্যতম অত্যাধুনিক উদাহৰণ হৈ পৰিব। তেওঁ সুকন্যা কাৰ্যসূচীৰ ধাৰণাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক কৃতিত্ব দিয়ে আৰু ভাৰতীয় মহিলাৰ বাবে বিমান পৰিবহণৰ সুযোগ সৃষ্টি আৰু ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে বোয়িঙৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। "এই কাৰ্যসূচীয়ে প্ৰতিবন্ধকতা আঁতৰ কৰিব আৰু অধিক মহিলাক এৰ"স্পেচত কেৰিয়াৰ গঢ়ি তুলিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব", তেওঁ কয়। তদুপৰি মাধ্যমিক বিদ্যালয়সমূহত এছ. টি. ই. এম. পৰীক্ষাগাৰ প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে বোয়িং আৰু ভাৰতৰ অংশীদাৰিত্বই বিমান পৰিবহণৰ ভৱিষ্যতক গঢ় দিব আৰু ভাৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এক ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিব।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বেংগালুৰু হৈছে এনে এখন চহৰ যি নতুনত্ব আৰু সাফল্যৰ আকাংক্ষা আৰু ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত সম্ভাৱনাক বিশ্বৰ চাহিদাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। "বোয়িঙৰ নতুন প্ৰযুক্তি কেম্পাচে এই বিশ্বাস শক্তিশালী কৰিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা কেম্পাচটো আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ বাহিৰত অৱস্থিত বোয়িঙৰ সৰ্ববৃহৎ সুবিধা। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ পৰিসৰ আৰু সা-সুবিধাই কেৱল ভাৰতকেই নহয়, বিশ্বৰ বিমান পৰিবহণ ক্ষেত্ৰখনকো শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সুবিধাই গোলকীয় প্ৰযুক্তি, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন, আৰ্হি প্ৰস্তুত আৰু চাহিদাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰদৰ্শন কৰে। "ই 'মেক ইন ইণ্ডিয়া-মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড" প্ৰস্তাৱক শক্তিশালী কৰে", তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে কয়, "এই কেম্পাচে ভাৰতৰ প্ৰতিভাৰ ওপৰত বিশ্বৰ বিশ্বাস শক্তিশালী কৰে" । তেওঁ বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে এদিন ভাৰতে এই সুবিধাৰে ভৱিষ্যতৰ বিমানৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰিব।
যোৱা বছৰ কৰ্ণাটকত এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কাৰখানা উদ্বোধনৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বোয়িঙৰ নতুন সুবিধাটোৱে কৰ্ণাটকৰ নতুন বিমান পৰিবহণ কেন্দ্ৰ হিচাপে উত্থানৰ স্পষ্ট ইংগিত দিয়ে। তেওঁ বিশেষকৈ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অভিনন্দন জনায়, যিসকলে এতিয়া বিমান উদ্যোগত নতুন দক্ষতা আহৰণৰ একাধিক সুযোগ লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰতিটো খণ্ডত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু লগতে জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দিশত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা পুনৰ দোহাৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰ এৰ"স্পেচ খণ্ডত মহিলাসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। "যুঁজাৰু পাইলট হওক বা অসামৰিক বিমান পৰিবহণ, মহিলা পাইলটৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশ্বৰ আগশাৰীৰ স্থান দখল কৰিছে", এগৰাকী গৌৰৱান্বিত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰূপে তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ পাইলটসকলৰ ১৫ শতাংশই মহিলা যি বিশ্বৰ গড়তকৈ ৩ গুণ বেছি। বোয়িং সুকন্যা কাৰ্যসূচীৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ই দূৰৱৰ্তী অঞ্চলত বাস কৰা দৰিদ্ৰ লোকসকলক পাইলট হোৱাৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাত সহায় কৰাৰ লগতে বিমান সেৱা খণ্ডত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিব। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে পাইলট হিচাপে কেৰিয়াৰ গঢ়ি তুলিবলৈ চৰকাৰী বিদ্যালয়সমূহত কেৰিয়াৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু উন্নয়নৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ"ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে চন্দ্ৰযানৰ ঐতিহাসিক সফলতাই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত বৈজ্ঞানিক মনোভাৱ জাগ্ৰত কৰিছে। এছ. টি. ই. এম. শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ছোৱালীবোৰে এছ. টি. ই. এম. বিষয়বোৰ বৃহৎ পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ বিমান পৰিবহণৰ ঘৰুৱা বজাৰ হৈ পৰিছে। এটা দশকত ঘৰুৱা যাত্ৰীৰ সংখ্যা দুগুণ হৈছে। তেওঁ কয় যে উড়ানৰ দৰে আঁচনিসমূহে ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। এই সংখ্যা আৰু বৃদ্ধি হ"বলৈ গৈ আছে যাৰ ফলত চাহিদা বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ সংস্থাসমূহে বিশ্বৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। "ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকৰ আকাংক্ষা আৰু প্ৰয়োজনীয়তাক সৰ্বোপৰি ৰাখি কাম কৰি থকাৰ বাবেই এনে হৈছে", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দুৰ্বল সংযোগৰ পূৰ্বৰ বাধা অতিক্ৰম কৰিবলৈ যোগাযোগ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ ওপৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে যি ভাৰতৰ প্ৰদৰ্শনত সম্ভাৱনাক বাধা দি আছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰত আটাইতকৈ সম্ভাৱনাপূৰ্ণ বজাৰসমূহৰ ভিতৰত এখন হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি ভাৰতত প্ৰায় ১৫০ টা সক্ৰিয় বিমানবন্দৰ আছে, যিটো ২০১৪ চনত প্ৰায় ৭০টা আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে বিমানবন্দৰসমূহৰ সক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ এয়াৰ কাৰ্গো ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যাৰ ফলত অৰ্থনীতিৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টি হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ বিমানবন্দৰৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ ফলত এয়াৰ কাৰ্গো খণ্ডৰ দ্ৰুত বিকাশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে ই ভাৰতৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ পৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰলৈ সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ সহজ কৰি তুলিছে। "দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বিমান পৰিবহণ খণ্ডই ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰতো গতি প্ৰদান কৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে চৰকাৰে ইয়াৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বিকাশ অব্যাহত ৰখা আৰু ত্বৰান্বিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নীতি পৰ্যায়ত নিৰন্তৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰই ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক বিমান ইন্ধন সম্পৰ্কীয় কৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি আছে আৰু লগতে বিমান লীজত দিয়া সহজ কৰি তোলাৰ প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে। তেওঁ লগতে বিমানৰ লীজ আৰু বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ গিফ্ট চিটি-ত স্থাপিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ প্ৰাধিকৰণৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ দেশৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডও উপকৃত হ"ব", তেওঁ লগতে কয়।
লালকিল্লাৰ পৰা তেওঁৰ ঘোষণা 'য়াহী সময় হ্যে, সহী সময় হ্যে"ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বোয়িং আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কোম্পানীসমূহেও তেওঁলোকৰ বিকাশক ভাৰতৰ দ্ৰুত উত্থানৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ এইটোৱেই সঠিক সময়। "অহা ২৫ বছৰৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰত নিৰ্মাণ কৰাটো এতিয়া ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সংকল্প হৈ পৰিছে", তেওঁ গুৰুত্বসহকাৰে উল্লেখ কৰে। যোৱা ৯ বছৰত আমি প্ৰায় ২৫ কোটি ভাৰতীয়ক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছো আৰু এই কোটি কোটি ভাৰতীয়ই এতিয়া এক নব্য-মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ প্ৰতিটো উপাৰ্জন গোটত ঊৰ্ধমুখী গতিশীলতাক এক প্ৰৱণতা হিচাপে দেখা গৈছে। ভাৰতৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশীদাৰসকলক সৃষ্টি কৰা সকলো নতুন সম্ভাৱনাৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল"বলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতত বিমান নিৰ্মাণ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতৰ এমএছএমইৰ শক্তিশালী নেটৱৰ্ক, বিশাল প্ৰতিভাৰ সমষ্টি আৰু ভাৰতত সুস্থিৰ চৰকাৰৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। "মেক ইন ইণ্ডিয়াক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ নীতিগত দৃষ্টিভংগী হৈছে প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এক জয়জয়-ময়ময় পৰিৱেশ", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতত বোয়িঙৰ সম্পূৰ্ণৰূপে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা আৰু নিৰ্মিত প্ৰথমখন বিমানৰ বাবে ভাৰতে বেছি সময় অপেক্ষা কৰিব নালাগে। "মই আত্মবিশ্বাসী যে ভাৰতৰ আকাংক্ষা আৰু বোয়িঙৰ সম্প্ৰসাৰণ এক শক্তিশালী অংশীদাৰিত্ব হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাষণৰ সামৰণিত এইদৰে কয়।
কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী থাৱাৰ চান্দ গেহলট, কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী সিদ্ধাৰামায়া, বোয়িং কোম্পানীৰ চি অ" অ" শ্ৰীমতী ষ্টেফানি পোপ আৰু বোয়িং ইণ্ডিয়া আৰু দক্ষিণ এছিয়াৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী সলিল গুপ্তে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বেংগালুৰুত নতুন অত্যাধুনিক বোয়িং ইণ্ডিয়া ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন'লজি চেণ্টাৰ (বি. আই. ই. টি. চি.)ৰ কেম্পাছ উদ্বোধন কৰে। ১৬০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে নিৰ্মিত ৪৩ একৰ এলেকাৰ এই কেম্পাচটো আমেৰিকাৰ বাহিৰত বোয়িঙৰ এনে ধৰণৰ সৰ্ববৃহৎ বিনিয়োগ। ভাৰতত বোয়িঙৰ নতুন কেম্পাছ ভাৰতৰ সক্ৰিয় ষ্টাৰ্টআপ, ব্যক্তিগত আৰু চৰকাৰী পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক ভেটি হৈ পৰিব আৰু গোলকীয় এৰ"স্পেচ আৰু প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ বাবে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বোয়িং সুকন্যা কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ বৰ্ধিত বিমান পৰিবহণ খণ্ডত সমগ্ৰ ভাৰতৰ পৰা অধিক কন্যা শিশুৰ প্ৰৱেশক সমৰ্থন কৰা। এই কাৰ্যসূচীয়ে সমগ্ৰ ভাৰতৰ ছোৱালী আৰু মহিলাসকলক বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত (এছ. টি. ই. এম) ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ দক্ষতা আয়ত্ত কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু বিমান পৰিবহণ খণ্ডত চাকৰিৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব। যুৱতীসকলৰ বাবে, এই কাৰ্যসূচীয়ে এছ. টি. ই. এম. কেৰিয়াৰৰ প্ৰতি আগ্ৰহ জগোৱাত সহায় কৰিবলৈ ১৫০টা পৰিকল্পিত স্থানত এছ. টি. ই. এম. পৰীক্ষাগাৰ সৃষ্টি কৰিব। এই কাৰ্যসূচীয়ে পাইলট হবলৈ প্ৰশিক্ষণ লোৱা মহিলাসকলক বৃত্তিও প্ৰদান কৰিব।