ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ଜିଲ୍ଲାର ପଲାସାମୁଦ୍ରମ ଠାରେ ଜାତୀୟ ସୀମା ଶୁଳ୍କ, ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ଏକାଡେମୀର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବା (କଷ୍ଟମ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ)ର ୭୪ ତମ ଏବଂ ୭୫ ତମ ବ୍ୟାଚ୍ ଏବଂ ଭୁଟାନର ରୟାଲ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସର ଅଧିକାରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି
"ଦେଶକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଯୋଗାଇବା ହେଉଛି ଏନଏସିଆଇଏନର ଭୂମିକା"
ଶ୍ରୀରାମ ସୁଶାସନର ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରତୀକ ଯେ ସେ ଏନଏସିଆଇଏନ୍ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ହୋଇପାରିବେ
ଆମେ ଦେଶକୁ ଜିଏସଟି ଆକାରରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆୟକରକୁ ସରଳ କରିଛୁ ଏବଂ ଫେସଲେସ୍ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ସବୁ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ରେକର୍ଡ ଟିକସ ଆଦାୟ ହୋଇଛି
ଆମେ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଯାହା କିଛି ନେଇଥିଲୁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇଛୁ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସୁଶାସନ ଏବଂ ରାମରାଜ୍ୟର ବାର୍ତ୍ତା
ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ, ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା
"ଏହି ଦେଶର ଗରିବମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ଅଛି ଯେ ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବଳ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ନିଜେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିବେ
ବର୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି
16 JAN 2024 6:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ଜିଲ୍ଲାର ପାଲାସମୁଦ୍ରମଠାରେ ଜାତୀୟ ସୀମା ଶୁଳ୍କ, ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ଏକାଡେମୀର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ସେ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବା (କଷ୍ଟମ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ)ର ୭୪ତମ ଏବଂ ୭୫ତମ ବ୍ୟାଚର ଅଧିକାରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏବଂ ଭୁଟାନର ରୟାଲ୍ ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସର ଅଧିକାରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଲାସମୁଦ୍ରମଠାରେ ଜାତୀୟ ସୀମା ଶୁଳ୍କ, ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ଏକାଡେମୀର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ପାଲାସମୁଦ୍ରମ ଅଞ୍ଚଳର ବିଶେଷତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସୁଶାସନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ପୁଟ୍ଟପର୍ଥିରେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ, ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ କଲ୍ଲୁର ସୁବା ରାଓ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ କଣ୍ଢେଇ ଶିଳ୍ପୀ ଦଲାବାଇ ଚଲାପତି ରାଓ ଏବଂ ଗୌରବମୟ ବିଜୟନଗର ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସୁଶାସନକୁ ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏନଏସିଆଇଏନର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ସୁଶାସନର ନୂତନ ଦିଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଦେଶରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଆଜି ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁଭର ଦିବସ କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାନ ତାମିଲ ଋଷିଙ୍କୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଟିକସ ଆଦାୟ କରିବାରେ ରାଜସ୍ୱ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଲେପାକ୍ଷୀର ବୀରଭଦ୍ର ମନ୍ଦିର ଯାଇ ରଙ୍ଗନାଥ ରାମାୟଣର ଶବ୍ଦ ଶୁଣିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସହ ଭଜନ କୀର୍ତ୍ତନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ନିକଟରେ ରାମ ଜଟାୟୁ ସମ୍ବାଦ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମରେ ଥିବା ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପୂର୍ବରୁ ସେ ୧୧ ଦିନିଆ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନୁଷ୍ଠାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ପବିତ୍ର ସମୟରେ ମନ୍ଦିରରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଥିବାରୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ବ୍ୟାପୁଥିବା ରାମ ଭକ୍ତିର ବାତାବରଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଭକ୍ତିଠାରୁ ଅଧିକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀରାମ ସୁଶାସନର ଏତେ ମହାନ ପ୍ରତୀକ ଯେ ସେ ଏନଏସିଆଇଏନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ହୋଇପାରିବେ ।
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧିଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକୃତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପଛରେ ରାମରାଜ୍ୟର ଧାରଣା ହିଁ ରହିଛି। ସେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜୀବନ ଅନୁଭୂତିକୁ ରାମରାଜ୍ୟ ବିଚାରଧାରାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପଛର କାରଣ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱର ଶୁଣାଯାଏ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ମିଳିଥାଏ । "ଏହା ରାମ ରାଜ୍ୟର ନାଗରିକଙ୍କ ବିଷୟରେ କୁହାଯାଏ", ଏକ ସଂସ୍କୃତ ଶ୍ଲୋକକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ରାମ ରାଜ୍ୟ ବାସି (ନାଗରିକ), ସମ୍ମାନର ସହିତ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଲଢ଼େଇ କରନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ, ଦୁର୍ବଳମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତୁ, ଧର୍ମକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ରଖନ୍ତୁ, ଆପଣ ରାମ ରାଜ୍ୟ ବାସି"। ଏହି ୪ଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ରାମରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି, ଯେଉଁଠି ସମସ୍ତେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ଚାଲିପାରିବେ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହ ଚାଲିପାରିବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ଦରିଦ୍ରଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ଧର୍ମକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଏ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଏହି ଆଧୁନିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ନିୟମାବଳୀ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଥିବା ପ୍ରଶାସକ ହିସାବରେ ଆପଣ ଏହି ଚାରିଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ରାମ ରାଜ୍ୟରେ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀଦାସଙ୍କ ବର୍ଣ୍ଣନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ରାମଚରିତ ମାନସକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟିକସର କଲ୍ୟାଣ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସା ଟିକସ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ । ଏହାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଟିକସ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ପୂର୍ବ ସମୟର ଏକାଧିକ, ଅଣସ୍ୱଚ୍ଛ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଆମେ ଦେଶକୁ ଜିଏସଟି ଆକାରରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆୟକରକୁ ସରଳ କରିଛୁ ଏବଂ ଫେସଲେସ୍ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ସମସ୍ତ ସଂସ୍କାର ଫଳରେ ରେକର୍ଡ ଟିକସ ଆଦାୟ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଲୋକଙ୍କ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରୁଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଇଟି ଛାଡ଼ ସୀମା କୁ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ପରେ ଟିକସ ସଂସ୍କାର ଫଳରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଟିକସ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି କାରଣ ସେମାନେ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଟିକସ ଅର୍ଥର ସଦୁପଯୋଗ କରାଯାଉଛି । "ଆମେ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଯାହା କିଛି ନେଇଥିଲୁ, ତାହାକୁ ଆମେ ଲୋକଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସୁଶାସନ ଏବଂ ରାମ ରାଜ୍ୟର ବାର୍ତ୍ତା"।
ରାମ ରାଜ୍ୟରେ ସମ୍ବଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଥିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଅତୀତର ସରକାର ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅଟକାଇବା, ସ୍ଥଗିତ ରଖିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟତ୍ର ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ, ତାହାକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭରତଙ୍କ ସହ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, "ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣ ମାନେ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସମୟ ନଷ୍ଟ ନକରି ଅଧିକ ଲାଭ ଦେବେ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ପୁଣି ଥରେ ଗୋସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀଦାସଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ଅଯୋଗ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବାହାର କରିବ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୦ କୋଟି ନକଲି ନାମ କାଗଜପତ୍ରରୁ ବାହାର କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଶରେ କରାଯାଇଥିବା ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିପାରେ କାରଣ ସେ ଗତକାଲି ନୀତି ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟ ବିଷୟରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ସ୍ଲୋଗାନ୍ ଦିଆଯାଉଛି, ସେଠାରେ ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉପଲବ୍ଧି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ୨୦୧୪ରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରଠାରୁ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାର ଫଳ। ଏହି ଦେଶର ଗରିବ ମାନଙ୍କୁ ସାଧନ ଓ ସମ୍ବଳ ଦିଆଗଲେ ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଏହା ବାସ୍ତବରୂପ ନେଉଥିବା ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ରୋଜଗାର ଓ ସ୍ୱରୋଜଗାର ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଆଉ ଏକ ଖୁସି ଖବର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହେଲା ଏବଂ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଗଲା, ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ"। ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ, ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସରେ ଭରିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସକୁ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଉତ୍ଥାନ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପ୍ରସାରକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅର୍ଥନୀତି ଦୁନିଆର ଲୋକମାନେ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏନଏସିଆଇଏନ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଅଧିକ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ପାଳନ କରିବା ଦରକାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ତାଙ୍କର ସବକା ପ୍ରୟାସ ଆହ୍ୱାନକୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଚିତ୍ରିତ କରି ବିସ୍ତୃତ କରିଥିଲେ । ରାବଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଶ୍ରୀରାମ ସମ୍ବଳର ବୁଦ୍ଧିମାନ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ବିଶାଳ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଶେଷରେ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ରେ ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଏସ ଅବଦୁଲ ନାଜିର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ୱାଇଏସ ଜାହାଁ ମୋହନ ରେଡ୍ଡୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ଅଗ୍ରୱାଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଶାସନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ଜିଲ୍ଲାର ପାଲାସମୁଦ୍ରମଠାରେ ଜାତୀୟ ସୀମା ଶୁଳ୍କ, ପରୋକ୍ଷ କର ଏବଂ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ଏକାଡେମୀ (ଏନଏସିଆଇଏନ)ର ନୂତନ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ୟାମ୍ପସର ପରିକଳ୍ପନା ଓ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ (ସୀମା ଶୁଳ୍କ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଓ ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ସେବା ଟିକସ) ଏବଂ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହି ଏକାଡେମୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅନୁଷ୍ଠାନ। ଜାତୀୟସ୍ତରର ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବା (କଷ୍ଟମ ଓ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ) ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସେବା, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଯୋଡ଼ିବା ସହିତ ଏନଏସିଆଇଏନ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଅଗମେଣ୍ଟେଡ୍ ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ରିଆଲିଟି, ବ୍ଲକଚେନ୍ ସହିତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦୀୟମାନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର ଉପର ଧ୍ୟାନ ଦେବ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates new campus of National Academy of Customs, Indirect Taxes & Narcotics at Palasamudram, Sri Sathya Sai District, Andhra Pradesh
Interacts with 74th and 75th batches of the Indian Revenue Service (Custom & Indirect Taxes) and officer trainees of Royal Civil Service of Bhutan
“NACIN's role is to provide a modern ecosystem to the country”
“Shri Ram is such a great symbol of good governance that he can be a great inspiration for NACIN too”
“We gave the country a modern system in the form of GST and simplified income tax and introduced faceless assessment. All these reforms have resulted in record tax collection”
“Whatever we took from people, we returned to them and this is good governance and the message of Ram Rajya”
“Fight against corruption, action against corrupt people has been the priority of the government”
“The poor of this country have the power that if they are given resources, they will defeat poverty themselves”
“Almost 25 crore people have been lifted out of poverty in the last 9 years by the efforts of the present government”
16 JAN 2024 6:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the new campus of National Academy of Customs, Indirect Taxes & Narcotics at Palasamudram, Sri Sathya Sai District in Andhra Pradesh today. He also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. The Prime Minister also interacted with Officer Trainees of the 74th and 75th batches of the Indian Revenue Service (Custom & Indirect Taxes) as well as officer trainees of the Royal Civil Service of Bhutan.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone for the inauguration of the National Academy of Customs, Indirect Taxes & Narcotics at Palasamudram. Highlighting the speciality of the region of Palasamudram, the Prime Minister said that it is associated with spirituality, nation building and good governance and represents the heritage of India. He mentioned Shri Satya Sai Baba’s birthplace in Puttaparthi, the great freedom fighter Padma Shri Kallur Subba Rao, renowned puppetry artist Dalavai Chalapathi Rao and the good governance of the glorious Vijaynagar Empire as sources of inspiration from the region. He expressed confidence that the new campus of NACIN will create new dimensions of good governance and give a boost to trade and industry in the nation.
Noting Thiruvalluvar Day today, the Prime Minister quoted the great Tamil sage and underlined the role of revenue officers in collecting taxes that lead to people’s welfare in a democracy.
PM Modi earlier visited Veerbhadra Temple in Lepakshi and heard the verses of Ranganatha Ramayan. The Prime Minister participated in Bhajan Keertan with the devotees. Noting the belief that Ram Jatayu Samvad took place nearby, the Prime Minister said he is undergoing an 11-day special anushthan before the Pran Pratishtha at the temple at Ayodhya Dham. He expressed gratitude for being blessed at the temple during this pious period. Acknowledging the atmosphere of Ram Bhakti pervading the country, the Prime Minister pointed out that Shri Ram’s inspiration goes beyond devotion. He said that Shri Ram is such a great symbol of good governance that he can be a great inspiration for NACIN too.
Quoting Mahatma Gandhi, the Prime Minister said that the very idea of Ram Rajya is the notion behind true democracy. He highlighted Mahatma Gandhi’s life experience as the reason behind his backing of the Ram Rajya ideology and spoke about a nation where every citizen’s voice is heard and everyone gets their due respect. “It is said about the citizens of Ram Rajya”, the Prime Minister said quoting a Sanskrit shloka, “Ram Rajya Vasi (citizen), Keep your head high and fight for justice, treat everyone as equal, protect the weak, hold Dharma on the highest level, You are Ram Rajya Vasis”. He underlined that Ram Rajya was established on these four pillars where everyone could walk with their heads held high and with dignity, every citizen is treated as equal, the downtrodden are protected, and Dharma holds paramount importance. “In the 21st century”, the Prime Minister said, “as administrators who enforce the rules and regulations of these modern institutions, you must focus on these four goals and keep them in mind.”
The Prime Minister also mentioned Swami Tulsidas’s description of the tax system in the Ram Rajya. Quoting Ramcharit Manas, the Prime Minister highlighted the welfare aspect of taxation and every paisa of tax received from people would go into the welfare of the people to stimulate prosperity. Further elaborating this PM Modi talked about the tax reforms in the last 10 years. He recalled multiple, non-transparent tax systems of earlier times. “We gave the country a modern system in the form of GST and simplified income tax and introduced faceless assessment. All these reforms have resulted in record tax collection”, the Prime Minister said. ‘We are returning people’s money through various schemes’, he added. He informed that the IT exemption limit was raised from the income of 2 lakh to 7 lakh rupees. Tax reforms after 2014 have resulted in tax savings of about 2.5 lakh crore rupees for the citizens. He said that the number of taxpayers is consistently increasing in the country as they feel happy that their tax money is put to good use. “Whatever we took from people, we returned it to people and this is good governance and the message of Ram Rajya”, he said.
The Prime Minister also highlighted the special attention paid to the optimum utilization of resources in Ram Rajya. Pointing out the past government which tended to stall, shelve and divert projects causing huge losses to the nation, the Prime Minister drew an analogy to Lord Ram‘s conversation with Bharat cautioning him against such tendencies and said, “I am confident that you complete tasks which cost less and give more benefit without wasting time.” He highlighted that in the last 10 years, the present government has kept the cost in mind and laid emphasis on completing the projects on time.
Once again quoting Goswami Tulsidas, PM Modi highlighted the need to create a system that supports the poor and weeds out the non deserving. He informed that in the last 10 years, 10 crore fake names have been weeded out of the documents. “Today, every paisa reaches the bank account of the beneficiary who is entitled to it. Fight against corruption and action against corrupt people has been the priority of the government”, he said.
PM Modi underlined that the positive results of this belief can be witnessed in the development works carried out in the nation as he apprised the nation about the latest report released by NITI Aayog yesterday which states that almost 25 crore people have been lifted out of poverty in the last 9 years by the efforts of the present government. Calling it a historic and unprecedented achievement, especially in a nation where slogans for eradicating poverty have been raised for decades, the Prime Minister said that it is the result of the government’s priority for the welfare of the poor since coming to power in 2014. The Prime Minister expressed the belief that the poor of this country have the potential to defeat poverty if they are given the means and resources. “We can see this becoming a reality today”, he added. He stated that the government spent on health, education, employment and self-employment, and increasing the facilities for the poor. “When the potential of the poor strengthened and facilities were provided, they started coming out of poverty”, he said noting that it is another good news before the consecration of the Ram Temple in Ayodhya on January 22. “Poverty can be reduced in India, this is going to fill everyone with a new belief and will increase the confidence of the country”, he remarked. PM Modi credited the reduction in poverty to the rise of the neo-middle class and the proliferation of the middle class. He said that people in the world of economy realize the potential of the growth of neo-middle class and their contribution towards economic activities. “In such a situation, NACIN must fulfil its responsibility with more seriousness.
PM Modi further elaborated his Sabka Prayas call from the ramparts of the Red Fort by illustrating it with the life of Lord Ram. He recalled Shri Ram’s wise use of resources in his fight against Ravan and converting them into a massive force. He concluded by asking the officers to realize their role in nation-building and called for collective efforts to increase the country's income, and investment and enhance ease of doing business.
Governor of Andhra Pradesh, Shri S. Abdul Nazeer, Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri Y S Jahan Mohan Reddy, Union Minister for Finance, Smt Nirmala Sitharaman and Chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs, Shri Sanjay Kumar Agarwal were present on the occasion among others.
Background
In a step towards realizing the Prime Minister’s vision of improving governance through Civil Service Capacity Building, the new state-of-the-art campus of National Academy of Customs, Indirect Taxes and Narcotics (NACIN) at Palasamudram, Sri Sathya Sai District, Andhra Pradesh was conceptualized and built. Spread in 500 acres, the academy is the apex institution of the Government of India for capacity building in the field of Indirect Taxation (Customs, Central Excise and Goods and Services Tax) and Narcotics Control Administration. The national-level world-class training institute will impart training to the officials of the Indian Revenue Service (Custom & Indirect Taxes) as well as to the central allied services, state governments & partner nations.
With the addition of this new campus, the NACIN will focus on the use of new-age technologies such as Augmented & Virtual Reality, Blockchain as well as Artificial Intelligence and other emerging Technologies for training and capacity building.