প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১২ জানুৱাৰীত মহাৰাষ্ট্ৰ ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰত ৩০,৫০০ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
গতিশীলতা বৃদ্ধিৰ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে অটল বিহাৰী বাজপায়ী সেতু উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰায় ১৭,৮৪০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মিত অটল সেতু ভাৰতৰ দীৰ্ঘতম দলং আৰু লগতে দেশৰ দীৰ্ঘতম সাগৰীয় দলং
ৰেল আৰু খোৱাপানীৰে জড়িত একাধিক প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
নাৰী সবলীকৰণৰ দিশত আন এটি প্ৰচেষ্টা হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰতো নমো মহিলা সবলীকৰণ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
11 JAN 2024 11:12AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১২ জানুৱাৰী, ২০২৪ তাৰিখে মহাৰাষ্ট্ৰ ভ্ৰমণ কৰিব। দুপৰীয়া প্ৰায় ১২:১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকী নাচিকত উপস্থিত হ’ব, ইয়াত তেখেতে ২৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ উদ্বোধন কৰিব। বিয়লি প্ৰায় ৩:৩০ বজাত, মুম্বাইত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অটল বিহাৰী বাজপায়ী সেতু উদ্বোধন কৰিব। বিয়লি প্ৰায় ৪:১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নৱী মুম্বাইত এক ৰাজহুৱা কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণেৰে একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
অটল বিহাৰী বাজপায়ী সেতু
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নগৰীয়া পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ সুদৃঢ়কৰণেৰে নাগৰিকসকলৰ ‘ইজ অৱ মবিলিটি’ৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ দৃষ্টি গ্ৰহণ কৰিছে। এই দৃষ্টিভংগীৰে সংগতি ৰাখি মুম্বাই ট্ৰেন্সহাৰ্বাৰ লিংক ((MTHL) নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ নাম এতিয়া ‘অটল বিহাৰী বাজপায়ী সেৱৰী - ন্হাৱা শ্বেভা অটল সেতু’। ২০১৬ৰ ডিচেম্বৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়েই এই দলঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল।
মুঠ ১৭,৮৪০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে অটল সেতু নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এয়া প্ৰায় ২১.৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৬ লেনযুক্ত দলং, যাৰ দৈৰ্ঘ্য সাগৰৰ ওপৰেৰে প্ৰায় ১৬.৫ কিলোমিটাৰ আৰু স্থলভাগত প্ৰায় ৫.৫ কিলোমিটাৰ। ই ভাৰতৰ দীৰ্ঘতম দলং আৰু লগতে ভাৰতৰ দীৰ্ঘতম সাগৰীয় দলং। ইয়াৰ জৰিয়তে মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আৰু নৱী মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ সৈতে দ্ৰুত যোগাযোগ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত হোৱাৰ লগতে মুম্বাইৰ পৰা পুনে, গোৱা আৰু দক্ষিণ ভাৰতলৈ যাত্ৰাৰ সময়ো হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ উপৰিও, মুম্বাই বন্দৰ আৰু জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰৰ মাজত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন হ’ব।
নৱী মুম্বাইত ৰাজহুৱা অনুষ্ঠান
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নৱী মুম্বাইত অনুষ্ঠিত এক ৰাজহুৱা কাৰ্য্যসূচীত ১২,৭০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
ইষ্টাৰ্ণ ফ্ৰীৱে’ অৰেঞ্জ গেট আৰু মেৰিন ড্ৰাইভ সংযোগী আণ্ডাৰগ্ৰাউণ্ড পথ সুৰংগৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। ৯.২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এই সুৰংগটো ৮,৭০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু এয়া মুম্বাইৰ এক উল্লেখযোগ্য আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন হ’ব যাৰ ফলত অৰেঞ্জ গেট আৰু মেৰিন ড্ৰাইভৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সূৰ্য্য আঞ্চলিক বাল্ক খোৱাপানী প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্য্যায়ৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ১,৯৭৫ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰৰ পালঘৰ আৰু থানে জিলালৈ খোৱাপানীৰ যোগান ধৰা হ’ব, যাৰ ফলত প্ৰায় ১৪ লাখ লোক উপকৃত হ’ব।
এই কার্য্যসূচীতে প্রধানমন্ত্রীগৰাকীয়ে প্রায় ২,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ ৰেল প্রকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ‘উৰাণ-খাৰকোপাৰ ৰেলপথৰ দ্বিতীয় পৰ্য্যায়’ৰ উৎসৰ্গা, যিয়ে নৱী মুম্বাইৰ সৈতে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন ঘটাব কাৰণ নেৰুল/বেলাপুৰৰপৰা খাৰকোপাৰৰ মাজত চলি থকা উপনগৰীয়া সেৱা এতিয়া উৰাণলৈ সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। উৰাণ ৰেল ষ্টেচনৰপৰা খাৰকোপাৰলৈ ইএমইউ ৰেলৰ উদ্বোধনী যাত্ৰাৰো প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ফ্লেগ অফ কৰিব।
ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা হ’বলগীয়া আন ৰেল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছেঃ থানে-বাশী/পানভেল ট্ৰেন্স-হাৰ্বাৰ লাইনত নতুন উপনগৰ ষ্টেচন ‘দিঘা গাঁও’ আৰু খাৰ ৰোড আৰু গোৰেগাঁও ৰেলৱে ষ্টেচনৰ মাজত নতুন ৬ষ্ঠ লাইন। এই প্ৰকল্পসমূহে মুম্বাইৰ দৈনিক অহা-যোৱা কৰা হাজাৰ-হাজাৰ লোকক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৩ডিকে প্ৰমুখ্য কৰি বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বোত্তম উপলব্ধ মেচিনৰ সৈতে ভাৰতৰ ভিতৰতে প্ৰথমটো ইলেকট্ৰনিক এক্সপ’ৰ্ট প্ৰচেছিং জ’ন- স্পেচিয়েল ইকনমিক জ’ন (SEEPZ SEZ)ত ৰত্ন আৰু গহনা খণ্ডৰ বাবে ‘ভাৰত ৰত্নম’ (মেগা কমন ফেচিলিটেশ্যন চেন্টাৰ) উদ্বোধন কৰিব। ইয়াত বিশেষভাৱে সক্ষম ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি এই খণ্ডৰ বাবে কৰ্মশক্তিৰ দক্ষতাৰ অৰ্থে এখন প্ৰশিক্ষণ বিদ্যালয় থাকিব। মেগা চিএফচিয়ে ৰত্ন আৰু গহনা ব্যৱসায়ত ৰপ্তানি খণ্ডক ৰূপান্তৰিত কৰিব আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনতো সহায় কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এছইইপিজেদ-এছইজেদত নতুন উদ্যোগ আৰু সেৱা টাৱাৰ (NEST)-০১ উদ্বোধন কৰিব। নতুন টাৱাৰটো বৃহৎ পৰিসৰৰ উৎপাদনৰ বাবে আৰু উদ্যোগটোৰ চাহিদা অনুসৰি ডিজাইন কৰা হৈছে।
এই কাৰ্য্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নমো মহিলা সবলীকৰণ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহিলাসকলক দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু উদ্যমিতা বিকাশেৰে পৰিচিতিৰ ব্যৱস্থাৰে সবলীকৰণ কৰা। ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মহিলা উন্নয়ন কাৰ্য্যসূচীৰ অভিসৰণ আৰু পৰিপূৰকতাৰ অৰ্থেও এই প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে।
২৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ
যুৱক-যুৱতীসকলক দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ মূল অংশ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অহৰহ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰি আহিছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ আন এক অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নাচিকত ২৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ (NYF) উদ্বোধন কৰিব।
প্ৰতি বছৰে ১২ জানুৱাৰীৰপৰা ১৬ জানুৱাৰীলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ অনুষ্ঠিত হয়। ১২ জানুৱাৰীত স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্ম বাৰ্ষিকী। এইবাৰ মহোৎসৱৰ আয়োজক ৰাজ্য হৈছে মহাৰাষ্ট্ৰ। এইবাৰৰ মহোৎসৱৰ বিষয়বস্তু হৈছে Viksit Bharat@ 2047: যুৱ-সমাজৰ বাবে, যুৱ-সমাজৰদ্বাৰা।
এনৱাইএফে ভাৰতৰ ভিন্ন অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱেৰে নিজ-নিজ অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদানেৰে এক ঐক্যবদ্ধ ৰাষ্ট্ৰৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিব পৰাকৈ এখনি মঞ্চ গঢ়িব বিচাৰে। নাচিকত অনুষ্ঠিতব্য এই মহোৎসৱত দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ প্ৰায় ৭,৫০০ যুৱ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ইয়াত সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান, থলুৱা ক্ৰীড়া, যুৱ শিল্পী শিৱিৰ, প’ষ্টাৰ মেকিং, ৰচনা প্ৰতিযোগিতা, যুৱ সন্মিলন, খাদ্য উৎসৱ আদিকে প্ৰমুখ্য কৰি ভিন্ন অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to visit Maharashtra on 12th January
PM to inaugurate, dedicate to Nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs. 30,500 crore in Maharashtra
In a significant step to enhance ease of mobility, PM to inaugurate Atal Bihari Vajpayee Sewri - Nhava Sheva Atal Setu
Built at cost of about Rs 17,840 crore, Atal Setu is the longest bridge in India and also the longest sea bridge in the country
PM to lay the foundation stone of underground road tunnel connecting Eastern Freeway's Orange Gate to Marine Drive
In a significant step to bolster the Gems and Jewellery sector, PM to inaugurate the 'Bharat Ratnam' and New Enterprises & Services Tower (NEST) 01 at SEEPZ SEZ
Multiple projects related to rail and drinking water to be dedicated to Nation
In yet another effort towards women empowerment, PM to also launch Namo Mahila Shashaktikaran Abhiyaan in Maharashtra
PM to inaugurate 27th National Youth Festival
Theme of the Festival - Viksit Bharat@ 2047: युवा के लिए, युवा के द्वारा
11 JAN 2024 11:12AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Maharashtra on 12th January, 2024. At around 12:15 PM, Prime Minister will reach Nashik, where he will inaugurate the 27th National Youth Festival. At around 3:30 PM, in Mumbai, Prime Minister will inaugurate and travel on Atal Bihari Vajpayee Sewri - Nhava Sheva Atal Setu. At around 4:15 PM, Prime Minister will participate in a public programme at Navi Mumbai, where he will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of multiple development projects.
Atal Bihari Vajpayee Sewri - Nhava Sheva Atal Setu
Prime Minister’s vision is to improve ‘ease of mobility’ of citizens by strengthening urban transport infrastructure and connectivity. In line with this vision, Mumbai Transharbour link (MTHL), now named ‘Atal Bihari Vajpayee Sewri - Nhava Sheva Atal Setu’ has been built. The foundation stone of the bridge was also laid by the Prime Minister in December, 2016.
Atal Setu has been constructed at a total cost of more than Rs 17,840 crore. It is about 21.8 km long 6-lane bridge having about 16.5 km length over sea and about 5.5 km on the land. It is the longest bridge in India and also the longest sea bridge in India. It will provide faster connectivity to Mumbai International Airport and Navi Mumbai International Airport and will also reduce the travel time from Mumbai to Pune, Goa and South India. It will also improve connectivity between Mumbai Port & Jawaharlal Nehru Port.
Public programme at Navi Mumbai
Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 12,700 crore in the public programme in Navi Mumbai.
Prime Minister will lay the foundation stone of the underground road tunnel connecting Eastern Freeway's Orange Gate to Marine Drive. The 9.2 Km tunnel will be built at a cost of more than Rs 8700 crore and will be a significant infrastructure development in Mumbai which will reduce travel time between Orange Gate and Marine Drive.
Prime Minister will dedicate phase 1 of the Surya regional bulk drinking water project to the Nation. The project, developed at a cost of more than Rs 1975 crore will provide drinking water supply to the Palghar and Thane district of Maharashtra, benefiting about 14 lakh population.
During the programme, Prime Minister will dedicate about Rs 2000 crore railway projects to the Nation. These include the dedication of ‘Phase 2 of Uran-Kharkopar railway line’ which will enhance connectivity to Navi Mumbai as suburban services running between Nerul/Belapur to Kharkopar will now be extended to Uran. Prime Minister will also flag off the inaugural run of the EMU train from Uran railway station to Kharkopar.
Other rail projects that will be dedicated to Nation include a new suburban station ‘Digha Gaon’ on the Thane-Vashi/Panvel Trans-harbour line and the new 6th Line between Khar Road & Goregaon railway station. The projects will benefit the thousands of daily commuters in Mumbai.
Prime Minister will inaugurate ‘Bharat Ratnam’ (Mega Common Facilitation Centre) for Gems and Jewellery sector at Santacruz Electronic Export Processing Zone- Special Economic Zone (SEEPZ SEZ), which is first of its kind in India with best available machines in world including 3D Metal printing. This will house a training school for skilling of workforce for this sector including specially abled students. The Mega CFC will transform the export sector in Gems and Jewellery trade and will help the domestic manufacturing also.
Prime Minister will also inaugurate the New Enterprises & Services Tower (NEST)- 01 at SEEPZ- SEZ. The NEST - 01 is primarily for Gem & Jewellery sector units which will be relocated from existing Standard Design Factory - I. The new tower has been designed for large scale production and as per the demand of the industry.
During the programme, Prime Minister will launch Namo Mahila Shashaktikaran Abhiyaan. The Abhiyaan aims to empower women in the state of Maharashtra by providing skill development training and exposure to entrepreneurship development. The Abhiyaan will also undertake the effort towards the convergence and saturation of women development programmes of the state and central governments.
27th National Youth Festival
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to make youth a key part of the development journey of the country. In another effort in this endeavour, Prime MInister will inaugurate the 27th National Youth Festival (NYF) in Nashik.
The National Youth Festival is organised every year from 12th to 16th January, with 12th January being the birth anniversary of Swami Vivekananda. The host state for the Festival this year is Maharashtra. The theme of this year’s Festival is Viksit Bharat@ 2047: युवा के लिए, युवा के द्वारा.
NYF seeks to create a forum where youth from different regions of India can share their experiences and strengthen foundations for a united nation, in the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. About 7500 youth delegates from across the country will be taking part in the Festival at Nasik. Various events including cultural performances, indigenous sports, Declamation & Thematic Based Presentation, Young Artist Camp, Poster Making, Story Writing, Youth Convention, Food Festival etc. will be organised.