ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ/ ପୋଲିସ ମହାନିରୀକ୍ଷକଙ୍କ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ହେଲେ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ ନିଜକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀରେ ପରିଣତ କରିବା ଦରକାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂଆ ବଡ଼ ଫୌଜଦାରୀ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
'ସିଟିଜେନ୍ ଫର୍ଷ୍ଟ, ଡିଗ୍‌ନିଟି ଫର୍ଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ଜଷ୍ଟିସ୍ ଫର୍ଷ୍ଟ' ଭାବନାରେ ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହିଳାମାନେ ଯେପରି ନିର୍ଭୀକ ଭାବରେ 'କଭି ଭି ଏବଂ କହିଁ ଭି' କାମ କରିପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ମହିଳା ଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୋଲିସକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି
ନାଗରିକଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ସୂଚନା ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଥାନାଗୁଡ଼ିକ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 JAN 2024 8:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାନୁଆରୀ ୬ ଏବଂ ୭, ୨୦୨୪ ରେ ଜୟପୁରସ୍ଥିତ ରାଜସ୍ଥାନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ / ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ଜେନେରାଲମାନଙ୍କର ୫୮ତମ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ନୂତନ ଫୌଜଦାରୀ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଣୟନ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ 'ସିଟିଜେନ୍ ଫାଷ୍ଟ, ଡିଗ୍ନିଟି ଫର୍ଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ଜଷ୍ଟିସ୍ ଫର୍ଷ୍ଟ'ର ଭାବନା ରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ‘ଡଣ୍ଡା’ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପୋଲିସକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ 'ଡାଟା' ସହିତ କାମ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ନୂତନ ଭାବେ ପ୍ରଣୟନ ହୋଇଥିବା ଆଇନ ପଛରେ ଥିବା ଭାବନାତ୍ମକ ଭାବନାକୁ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କଳ୍ପନାତ୍ମକ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୋଲିସ ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ମହିଳା ଓ ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଅଧିକାର ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ମହିଳାମାନେ ଯେପରି ନିର୍ଭୟରେ 'କଭି ଭି ଓ କହିଁ ଭି' (ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ) କାମ କରିପାରିବେ, ସେଥିପାଇଁ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେ ପୁଲିସକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୋଲିସର ସକାରାତ୍ମକ ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନାଗରିକଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ସୂଚନା ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଥାନା ସ୍ତରରେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଗୁଆ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ନାଗରିକ-ପୁଲିସ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର 'ପ୍ରଥମ ଗାଁ' ହୋଇଥିବାରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ଉତ୍ତମ 'ସଂଯୋଗ' ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ରହିବାକୁ ସେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସୌର ମିଶନ ଆଦିତ୍ୟ-ଏଲ-୧ର ସଫଳତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଦ୍ୱାରା ଆରବ ସାଗରରେ ଅପହରଣ ହୋଇଥିବା ଜାହାଜରୁ ୨୧ ଜଣ କ୍ରୁ ମେମ୍ବରଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ସଫଳତା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିତ୍ୟ-ଏଲ୍-୧ ର ସଫଳତା ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ମିଶନର ସଫଳତା ସହ ସମାନ। ସେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ସଫଳ ଅପରେସନ ପାଇଁ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶର ଉନ୍ନତ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ପଦକ ବିତରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜୟପୁରରେ ତିନି ଦିନିଆ ଡିଜିଏସପି /ଆଇଜିଏସପି ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦ୍‌ଯାପନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତା, ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଡିଜିଏସପି/ଆଇଜିଏସପି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲିସ ସଂଗଠନ/କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀର ମୁଖ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ପୂର୍ବବର୍ଷ ଭଳି ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିଭିନ୍ନ ପାହ୍ୟାର ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ମୋଡରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତାର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଯଥା ନୂତନ ଭାବେ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅପରାଧିକ ଆଇନ, ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ରଣନୀତି, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ, ଉଦୀୟମାନ ସାଇବର ବିପଦ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ପଦକ୍ଷେପ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
PM attends All India Conference of Director Generals/ Inspector Generals of Police
To realise the vision of a developed India by 2047, Indian police should transform itself into a modern and world class police force: PM
Enactment of new major criminal laws was a paradigm shift in the criminal justice system: PM
New criminal laws were framed with the spirit of ‘Citizen First, Dignity First and Justice First’: PM
PM exhorted Police to focus on women safety by ensuring that women could work fearlessly ‘kabhi bhi aur kahin bhi’
Police Stations should use social media for disseminating positive information and messages for the benefit of citizens: PM
07 JAN 2024 8:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi attended the 58th All India Conference of Director Generals/ Inspector Generals of Police on January 6 and 7, 2024 at Rajasthan International Centre, Jaipur.
Discussing the enactment of the new criminal laws, Prime Minister said that the enactment of these laws was a paradigm shift in the criminal justice system. He emphasised that the new criminal laws were framed with the spirit of ‘Citizen First, Dignity First and Justice First’ and instead of working with ‘danda’, Police now needs to work with ‘Data’. Prime Minister exhorted the Police Chiefs to think imaginatively to convey the emotional spirit behind the newly enacted laws to the different sections of society. Prime Minister laid special focus on sensitising women and girls about their rights and protection provided to them under the new Criminal Laws. He exhorted Police to focus on women safety by ensuring that women could work fearlessly ‘kabhi bhi aur kahin bhi’ (anywhere anytime).
Prime Minister underscored the need to reinforce the positive image of the police in citizens. Prime Minister advised the use of social media at the Police Station level for disseminating positive information and messages for the benefit of citizens. He also suggested using social media for disseminating advance information on natural calamities and disaster relief. He also suggested organising various sports events as a way to strengthen citizen-police connect. He also urged the government officials to stay in border villages to establish better ‘connect’ with local populace as these border villages were the ‘first villages’ of India.
Highlighting the success of India’s first solar mission - Aditya-L1 and the swift rescue of 21 crew members from the hijacked vessel in Arabian sea by the Indian Navy, Prime Minister said that such achievements show that India is emerging as a major power in the world. He said that Aditya-L1 success is similar to the success of Chandrayaan-3 mission. He also exuded pride in the Indian Navy’s successful operation. He added that in line with the improving global profile and increasing national strength of the country, the Indian police should transform itself into a modern and world class police force to realise the vision of a developed India by 2047.
Prime Minister also distributed the Police Medal for Distinguished Services and concluded the three-day DGsP/IGsP Conference at Jaipur.
The conference was also attended by the Union Home Minister, National Security Advisor, Ministers of State for Home, Union Home Secretary, DGsP/IGsP of States/UTs and Heads of the Central Police Organisations/Central Armed Police Forces, among others. Like previous years, the Conference was held in hybrid mode with over 500 Police officers of various ranks attending from different places across the country. The Conference deliberated on critical components of national security, including the newly enacted major criminal laws, counter terrorism strategies, left wing extremism, emerging cyber threats, worldwide counter radicalisation initiatives etc.