Prime Minister's Office
PM attends All India Conference of Director Generals/ Inspector Generals of Police
To realise the vision of a developed India by 2047, Indian police should transform itself into a modern and world class police force: PM
Enactment of new major criminal laws was a paradigm shift in the criminal justice system: PM
New criminal laws were framed with the spirit of ‘Citizen First, Dignity First and Justice First’: PM
PM exhorted Police to focus on women safety by ensuring that women could work fearlessly ‘kabhi bhi aur kahin bhi’
Police Stations should use social media for disseminating positive information and messages for the benefit of citizens: PM
07 JAN 2024 8:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi attended the 58th All India Conference of Director Generals/ Inspector Generals of Police on January 6 and 7, 2024 at Rajasthan International Centre, Jaipur.
Discussing the enactment of the new criminal laws, Prime Minister said that the enactment of these laws was a paradigm shift in the criminal justice system. He emphasised that the new criminal laws were framed with the spirit of ‘Citizen First, Dignity First and Justice First’ and instead of working with ‘danda’, Police now needs to work with ‘Data’. Prime Minister exhorted the Police Chiefs to think imaginatively to convey the emotional spirit behind the newly enacted laws to the different sections of society. Prime Minister laid special focus on sensitising women and girls about their rights and protection provided to them under the new Criminal Laws. He exhorted Police to focus on women safety by ensuring that women could work fearlessly ‘kabhi bhi aur kahin bhi’ (anywhere anytime).
Prime Minister underscored the need to reinforce the positive image of the police in citizens. Prime Minister advised the use of social media at the Police Station level for disseminating positive information and messages for the benefit of citizens. He also suggested using social media for disseminating advance information on natural calamities and disaster relief. He also suggested organising various sports events as a way to strengthen citizen-police connect. He also urged the government officials to stay in border villages to establish better ‘connect’ with local populace as these border villages were the ‘first villages’ of India.
Highlighting the success of India’s first solar mission - Aditya-L1 and the swift rescue of 21 crew members from the hijacked vessel in Arabian sea by the Indian Navy, Prime Minister said that such achievements show that India is emerging as a major power in the world. He said that Aditya-L1 success is similar to the success of Chandrayaan-3 mission. He also exuded pride in the Indian Navy’s successful operation. He added that in line with the improving global profile and increasing national strength of the country, the Indian police should transform itself into a modern and world class police force to realise the vision of a developed India by 2047.
Prime Minister also distributed the Police Medal for Distinguished Services and concluded the three-day DGsP/IGsP Conference at Jaipur.
The conference was also attended by the Union Home Minister, National Security Advisor, Ministers of State for Home, Union Home Secretary, DGsP/IGsP of States/UTs and Heads of the Central Police Organisations/Central Armed Police Forces, among others. Like previous years, the Conference was held in hybrid mode with over 500 Police officers of various ranks attending from different places across the country. The Conference deliberated on critical components of national security, including the newly enacted major criminal laws, counter terrorism strategies, left wing extremism, emerging cyber threats, worldwide counter radicalisation initiatives etc.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সৰ্বভাৰতীয় সঞ্চালক প্ৰধান/ আৰক্ষী মহাপৰিদৰ্শকৰ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ ভাৰতীয় আৰক্ষীয়ে নিজকে আধুনিক আৰু বিশ্বমানৰ আৰক্ষী বাহিনীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী
নতুন ডাঙৰ ডাঙৰ অপৰাধমূলক আইন প্ৰণয়ন কৰাটো আছিল অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তনঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘নাগৰিক প্ৰথম, মৰ্যাদা প্ৰথম আৰু ন্যায় প্ৰথম’ৰ মনোভাৱেৰে নতুন অপৰাধমূলক আইন প্ৰস্তুত কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মহিলাসকলে যাতে যিকোনো স্থানতে যিকোনো সময়ত নিৰ্ভয়ে কাম কৰিব পাৰে তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ আৰক্ষীক আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
07 JAN 2024 8:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ৬ আৰু ৭ জানুৱাৰীত জয়পুৰৰ ৰাজস্থানত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰত ৫৮সংখ্যক সৰ্বভাৰতীয় সঞ্চালক প্ৰধান/ আৰক্ষী মহাপৰিদৰ্শক সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
নতুন অপৰাধমূলক আইন প্ৰণয়নৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আইনসমূহ প্ৰণয়ন কৰাটো অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তন। তেওঁ সজোৰে কয় যে নতুন অপৰাধমূলক আইনসমূহ ‘নাগৰিক প্ৰথম, মৰ্যাদা প্ৰথম আৰু ন্যায় প্ৰথম’ৰ মনোভাৱেৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু ‘ডাণ্ডা’ৰ সৈতে কাম কৰাৰ পৰিৱৰ্তে এতিয়া আৰক্ষীয়ে ‘ডাটা’ৰ সৈতে কাম কৰাটো প্ৰয়োজন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰক্ষী অধীক্ষকসকলক কল্পনাপ্ৰসূতভাৱে চিন্তা কৰি নতুনকৈ প্ৰণয়ন কৰা আইনসমূহৰ আঁৰৰ আৱেগিক মনোভাৱ সমাজৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহিলা আৰু ছোৱালীক নতুন অপৰাধ আইনৰ অধীনত প্ৰদান কৰা অধিকাৰ আৰু সুৰক্ষাৰ বিষয়ে সংবেদনশীল কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আৰক্ষীক মহিলাসকলে যাতে নিৰ্ভয়ে কাম কৰিব পাৰে ‘কভি ভি ঔৰ কহিন ভি’ (যিকোনো ঠাইতে যিকোনো সময়তে) কাম কৰিব পাৰে তাৰ বাবে মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকৰ মাজত আৰক্ষীৰ ইতিবাচক ভাবমূৰ্তি শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকৰ সুবিধাৰ্থে ইতিবাচক তথ্য আৰু বাৰ্তা প্ৰচাৰৰ বাবে থানা পৰ্যায়ত ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ ব্যৱহাৰৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ আৰু দুৰ্যোগ সাহায্যৰ আগতীয়া তথ্য প্ৰচাৰৰ বাবেও তেওঁ ছ’চিয়েল মিডিয়া ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। নাগৰিক-আৰক্ষীৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ উপায় হিচাপে বিভিন্ন ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ পৰামৰ্শও আগবঢ়ায়। এই সীমান্ত গাঁওসমূহ ভাৰতৰ ‘প্ৰথম গাঁও’ হোৱাৰ বাবে স্থানীয় জনসাধাৰণৰ সৈতে উন্নত ‘সংযোগ’ স্থাপনৰ বাবে চৰকাৰী বিষয়াসকলক সীমান্ত গাঁওসমূহত থাকিবলৈও আহ্বান জনায়।
ভাৰতৰ প্ৰথমটো সৌৰ অভিযান-আদিত্য-এল১ৰ সফলতা আৰু ভাৰতীয় নৌসেনাই আৰব সাগৰত অপহৰণ কৰা জাহাজখনৰ পৰা ২১জন ক্ৰু সদস্যক ক্ষিপ্ৰতাৰে উদ্ধাৰ কৰা কাৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে কৃতিত্বই ভাৰত বিশ্বৰ এক বৃহৎ শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে আদিত্য-এল১ৰ সফলতা চন্দ্ৰযান-৩ মিছনৰ সফলতাৰ সৈতে একে। ভাৰতীয় নৌসেনাৰ সফল অভিযানৰ বাবেও তেওঁ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ উন্নতিৰ বৈশ্বিক প্ৰফাইল আৰু বৰ্ধিত জাতীয় শক্তিৰ লগত সংগতি ৰাখি ভাৰত আৰক্ষীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ নিজকে আধুনিক আৰু বিশ্বমানৰ আৰক্ষী বাহিনীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে আৰক্ষী পদক বিতৰণ কৰাৰ লগে লগে জয়পুৰত তিনিদিনীয়া জিজিপি—আইডিপিসকলৰ সন্মিলনৰ অন্ত পৰে৷
এই সন্মিলনত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা, গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ডিজিপি/আইজিপি আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠন/কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ মুৰব্বী আদিকে ধৰি বহুকেইজন লোক উপস্থিত থাকে। বিগত বছৰবোৰৰ দৰেই এই সন্মিলনখনো হাইব্ৰিড মোডত অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু দেশৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা বিভিন্ন পদবীৰ ৫০০ৰো অধিক আৰক্ষী বিষয়াই অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। সন্মিলনত নতুনকৈ প্ৰণয়ন কৰা বৃহৎ অপৰাধমূলক আইন, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কৌশল, বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ, উদীয়মান চাইবাৰ ভাবুকি, বৈশ্বিক উগ্ৰবাদ বিৰোধী পদক্ষেপ আদিকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদানসমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়।