मन्त्रीमण्डल
मन्त्रीमण्डलद्वारा हाइड्रोकार्बन क्षेत्रमा सहयोगबारे भारत र गुयानाबीच सम्झौता ज्ञापनमा हस्ताक्षर गर्न स्वीकृति
05 JAN 2024 1:14PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा केन्द्रिय मन्त्री मण्डलले हाइड्रोकार्बन क्षेत्रमा सहयोगबारे पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय, भारत सरकार अनि प्राकृतिक संसाधन मन्त्रालय, गुयाना गणराज्यबीच सम्झौता ज्ञापनमा (एमओयु) हस्ताक्षर गर्ने विषयमाथि स्वीकृति दिएको छ।
सम्झौता ज्ञापनको विवरण :
प्रस्तावित सम्झौतामा गुयानाबाट काँचो तेलको सोर्सिङ, गुयानामा अन्वेषण र उत्पादन (ई एण्ड पी) क्षेत्रमा भारतीय कम्पनीहरूको भागीदारी, काँचो तेलको शोधन, क्षमता, निर्माण, द्विपक्षीय व्यापारलाई सुदृढ बनाउने, प्राकृतिक ग्यास क्षेत्रमा सहयोग, गुयानामा तेल अनि ग्यास क्षेत्रमा नियामक नीति ढाँचाको विकासमा सहयोग, जैव इन्धनसहित स्वच्छ ऊर्जा क्षेत्रका साथसाथै सौर ऊर्जा आदिसहित नविकरणीय क्षेत्रमा सहयोग एवं हाइड्रोकार्बन क्षेत्रको पूर्ण मूल्य शृङ्खला सामेल छ।
प्रभाव :
गुयानाका साथ हाइड्रोकार्बन क्षेत्रमा सहयोगबारे सम्झौता ज्ञापनद्वारा द्विपक्षीय व्यापारमा वृद्धि, एक-अर्काको देशमा निवेशलाई बढावा र काँचो तेलको स्रोतमा विविधता ल्याउन सहयोग प्राप्त हुनेछ, जसले देशको ऊर्जा अनि आपूर्ति सुरक्षामा वृद्धि हुनेछ। यसले भारतीय कम्पनीलाई गुयानामा अन्वेषण अनि उत्पादन क्षेत्रमा भाग लिने अवसर प्रदान गर्नेछ। यसका अतिरिक्त, अपस्ट्रीम परियोजनामा वैश्विक तेल एवं ग्यास कम्पनीका साथ काम गरी अनुभव प्राप्त गर्नेछ, जसबाट आत्मनिर्भर भारतको दृष्टिकोणलाई बढावा प्राप्त हुनेछ।
कार्यान्वयन रणनीति एवं लक्ष्य :
यो सम्झौता ज्ञापन हस्ताक्षरको तिथिदेखि लागू हुनेछ र पाँच सालको अवधिसम्म मान्य रहनेछ। यसका पश्चात् कुनै पनि पक्षले यस सम्झौतालाई समाप्त गर्नका लागि दोस्रो पक्षलाई आफ्नो मनसायबारे तीन महिनाअघि लिखित सूचना नदिएसम्म, स्वचालित रूपमा पाँच सालको आधारमा नविकरण गरिनेछ।
पृष्ठभूमि :
हालका दिनमा गुयानाले तेल अनि ग्यास क्षेत्रमा महत्त्वपूर्ण उपलब्धि हासिल गरेको छ र यो विश्वको नयाँ तेल उत्पादक बनेको छ। गुयानाले 11.2 बिलियन ब्यारल तेलको नयाँ खोज गरेको छ, जुन कूल वैश्विक तेल एवं ग्यासको 18 प्रतिशत र खोजिएको तेलको 32 प्रतिशत हो। ओपेक वर्ल्ड ओयल आटलुक 2022 अनुसार गुयानामा तेल अनि ग्यासको उत्पादनमा उल्लेखनीय वृद्धि देखिने अनुमान व्यक्त गरिएको छ। वर्ष 2021 मा गुयानामा तेल अनि ग्यासको आपूर्ति 0.1 मिलियन ब्यारल थियो, जुन 2027 मा बढेर प्रतिदिन 0.9 मिलियन ब्यारल हुनेछ।
यसका अतिरिक्त, विश्व ऊर्जा 2022 को बृटिश पेट्रोलियम साङ्ख्यिकीय समीक्षा अनुसार भारत विश्वको तेस्रो सबैभन्दा विशाल ऊर्जा उपभोक्ता, तेलको तेस्रो सबैभन्दा विशाल उपभोक्ता तथा चौथो सबैभन्दा ठूलो रिफाइनरी र बढ्दो ऊर्जा आवश्यकताका साथ सबैभन्दा तेजीका साथ बढ्दो प्रमुख अर्थव्यवस्था हो। बृटिश पेट्रोलियम ईनर्जी आउटलुक र इन्टरनेशनल ईनर्जी एजेन्सीको अनुमान अनुसार भारतको ऊर्जा माग 2040 सम्म करिब 3 प्रतिशत प्रति वर्षको दरले बढ्नेछ, जबकि वैश्विक दर 1 प्रतिशत रहेको छ। यसका अतिरिक्त, 2020-2040 बीच वैश्विक ऊर्जा माग वृद्धिमा भारतको अंशदारी करिब 25-28 प्रतिशत रहने आशा गरिएको छ।
देशको ऊर्जा सुरक्षाको आधारमा नागरिकहरूका लागि ऊर्जाको पहुँच, उपलब्धता, सामर्थ्य, सुनिश्चित गर्नका लागि र बढी प्रोत्साहन दिने उद्देश्यका साथ, भारतले काँचो तेल स्रोतहरूको विविधिकरण र गुणवत्तापूर्ण विदेशी परिसम्पत्तिहरूको अधिग्रहणको माध्यमद्वारा हाइड्रोकार्बन क्षेत्रमा नयाँ साझेदारी प्रोत्साहित गर्न ध्यान केन्द्रित गरिरहेको छ। यसले एकल भौगोलिक/ आर्थिक एकाइमाथि निर्भरता घट्नका साथै भारतको रणनीतिक गतिशीलतामा वृद्धि हुनेछ।
गुयानाको महत्त्वलाई ध्यानमा राख्दै हाइड्रोकार्बन क्षेत्रमा द्विपक्षीय सम्बन्धलाई नयाँ गति अनि सहयोगको सम्भावित क्षेत्रको सङ्ख्यालाई ध्यानमा राख्दै हाइड्रोकार्बन क्षेत्रमा सहयोगमाथि गुयानासँग एउटा सम्झौता ज्ञापनको प्रस्ताव रहेको छ।

Cabinet
Cabinet approves signing of Memorandum of Understanding between India and Guyana on cooperation in the hydrocarbon sector
05 JAN 2024 1:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of Petroleum & Natural Gas, Government of India and the Ministry of Natural Resources, Republic of Guyana on cooperation in the hydrocarbon sector.
Details of the MoU:
The proposed MoU covers the complete value chain of hydrocarbon sector including sourcing of crude oil from Guyana, participation of Indian companies in Exploration and Production (E&P) sector of Guyana, cooperation in the areas of crude Oil refining, capacity building, Strengthening bilateral trade, collaboration in natural gas sector, collaboration in developing regulatory policy framework in oil & gas sector in Guyana; Cooperation in the area of clean energy including biofuels as well as renewables sector including solar energy etc.
Impact:
The MoU on cooperation in hydrocarbon sector with Guyana will strengthen bilateral trade, foster investment in each other countries and help diversifying source of crude oil, thus augmenting the energy & supply security of the country. It will also provide opportunity to Indian company to participate in E&P sector of Guyana, gaining experience by working with global oil & gas companies in upstream projects, thus fostering the vision of “Aatmanirbhar Bharat”.
Implementation strategy and targets:
This MoU shall enter into force on the date of its signature and will remain in force for a period of five years and shall be automatically renewed thereafter on a quinquennium basis unless either Party gives the other Party a written notice three months in advance of its intention to terminate this Understanding.
Background:
In recent times, Guyana has gained significant salience in the oil & gas sector becoming the world’s newest oil producer. The new discoveries of 11.2 billion barrels of oil equivalent, amounts to 18% of total global Oil & Gas discoveries and 32% of discovered oil. As per OPEC World Oil Outlook 2022, Guyana is projected to see a significant ramp-up in production, with liquids supply growing from 0.1 mb/d in 2021 to 0.9 mb/d in 2027.
Further, as per BP Statistical Review of World Energy 2022, India is the world’s 3rd largest energy consumer, 3rd largest consumer of oil and 4th largest refiner and the fastest-growing major economy with rising energy needs. BP Energy Outlook and International Energy Agency estimate that India's energy demand would grow at about 3% per annum till 2040, compared to the global rate of 1%. Further, India is likely to account for approximately 25-28 per cent of the global energy demand growth between 2020-2040.
With a view to give a further impetus to ensure energy access, availability, affordability to citizen underpinned by energy security of the country, India is focusing on fostering new partnership in hydrocarbon sector, both through diversification of crude oil sources and through acquiring quality overseas assets. This dilutes dependencies on a single geographical/economic unit and increase India’s strategic maneuverability.
Noting the significance of Guyana and given the renewed momentum to the bilateral relationship in hydrocarbon sector, and the number of possible areas of cooperation, it is proposed to enter into an MoU with Guyana on cooperation in the hydrocarbon sector.