প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬-৭ জানুৱাৰীত আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান/আৰক্ষী মহাপৰিদৰ্শকসকলৰ সৰ্বভাৰতীয় সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব
বিস্তৃত পৰিসৰৰ আৰক্ষীৰ কাৰ্যকলাপ আৰু আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ বিষয়বোৰ আলোচনা কৰা হ’ব
সন্মিলনত নতুন অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণ আইন ৰূপায়ণৰ বাবে পথ মানচিত্ৰৰ চিন্তা-চৰ্চা কৰা হ’ব
সন্মিলনত আৰক্ষীৰ কাৰ্যকলাপ আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত অত্যাধুনিক বিষয়বস্তুসমূহ আলোচনা কৰা হ’ব
04 JAN 2024 11:58AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অহা ৬ আৰু ৭ জানুৱাৰী, ২০২৪ ত জয়পুৰৰ ৰাজস্থান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰত ২০২৩ চনৰ সৰ্বভাৰতীয় আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান/মহাপৰিদৰ্শকসকলৰ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
৫ ৰ পৰা ৭ জানুৱাৰীলৈ তিনিদিনীয়াকৈ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া সন্মিলনত চাইবাৰ অপৰাধ, আৰক্ষীৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তি, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী প্ৰত্যাহ্বান, বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ, কাৰাগাৰ সংস্কাৰকে ধৰি বিভিন্ন ধৰণৰ আৰক্ষীৰ কাৰ্যকলাপ আৰু আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা আদি বিষয়ত আলোচনা কৰা হ'ব। সন্মিলনৰ আন এটা মূল কাৰ্যসূচী হ'ল নতুন অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণ আইন ৰূপায়ণৰ বাবে পথ মানচিত্ৰৰ ওপৰত আলোচনা। লগতে, সন্মিলনখনত আৰক্ষীৰ কাৰ্যকলাপ তথা নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত অত্যাধুনিক বিষয়বস্তু, যেনে-কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, দীপফে’ক আদিৰ দৰে নতুন প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা উত্থাপিত প্ৰত্যাহ্বান আৰু সেইবোৰৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ উপায়ৰ ওপৰতো আলোচনা কৰা হ’ব। এই সন্মিলনত আনুসংগিক কাৰ্যবিন্দু চিনাক্ত কৰা আৰু সেইবোৰৰ প্ৰগতি নিৰীক্ষণ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হয়, যিটো প্ৰতি বছৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰা হয়।
এই সন্মিলনখনত জিলা, ৰাজ্যিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ আৰক্ষী তথা চোৰাংচোৱা বিষয়াসকলৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰে বিভিন্ন বিষয়বস্তু চিনাক্ত কৰি সেই বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। প্ৰতিটো বিষয়ৰ অধীনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিবোৰ সন্মিলনত উপস্থাপন কৰা হ'ব যাতে ৰাজ্যবোৰে পৰস্পৰৰ পৰা শিকিব পাৰে।
২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানসকলৰ সন্মিলনৰ প্ৰতি তীব্ৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰি আহিছে। পূৰ্বৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলৰ প্ৰতীকী উপস্থিতিৰ বিপৰীতে, তেওঁ সন্মিলনৰ সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো আলোচনা ধৈৰ্য্য সহকাৰে শুনাই নহয়, লগতে মুক্ত আৰু অনানুষ্ঠানিক আলোচনাক উৎসাহিতও কৰে যাতে নতুন ধাৰণা আহিব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা জ্যেষ্ঠ আৰক্ষী বিষয়াসকলে দেশক প্ৰভাৱিত কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰক্ষীৰ কাৰ্যকলাপ আৰু আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা বিষয়ত তেওঁলোকৰ মতামত আৰু পৰামৰ্শ প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱাৰ সুযোগ পায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে বাৰ্ষিক আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানসকলৰ সন্মিলনক উৎসাহিত কৰি আহিছে। সন্মিলনখন ২০১৪ চনত গুৱাহাটীত আয়োজন কৰা হৈছিল। ২০১৫ চনত ৰণ কচ্ছৰ ধোৰ্ডো; ২০১৬ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী একাডেমী, হায়দৰাবাদ; ২০১৭ চনত বিএছএফ একাডেমী, টেকানপুৰ; ২০১৮ চনত কেৱাদিয়া; ২০১৯ ত আই.আই.এছ.ই.আৰ., পুনে; ২০২১ চনত লক্ষ্ণৌৰ আৰক্ষী মুখ্য কাৰ্যালয়ত; আৰু ২০২৩ চনত দিল্লীৰ পি.ইউ.এছ.এ.-ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি বিজ্ঞান প্ৰাংগণত এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হয়। এই পৰম্পৰা অব্যাহত ৰাখি, এই বছৰ জয়পুৰত সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
সন্মিলনখনত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা, গৃহ পৰিক্ৰমা বিভাগৰ এমঅ'এছ, কেবিনেট সচিব, ভাৰত চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত সংস্থাৰ আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান আৰু কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী তথা কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠনৰ মুৰব্বীসকল উপস্থিত থাকিব।

Prime Minister's Office
PM to attend All India Conference of Director Generals/ Inspector Generals of Police on 6-7 January
Wide range of policing and internal security issues to be discussed
Road map for implementation of the new criminal laws to be deliberated during the conference
Futuristic themes in policing and security to be discussed in conference
04 JAN 2024 11:58AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will attend the All India Conference of Director Generals/ Inspector Generals of Police 2023 at the Rajasthan International Centre, Jaipur on 6th-7th January, 2024.
The three day Conference, being held from January 5th to 7th, 2024, will discuss a wide range of policing and internal security issues including Cyber Crime, Technology in Policing, Counter Terrorism challenges, Left Wing Extremism, Prison Reforms, among others. Another key agenda of the conference is deliberations on the road map for implementation of the new criminal laws. Further, the Conference will also deliberate on futuristic themes in policing and security like the challenges posed by new technologies such as AI, Deepfake etc. and ways to deal with them. The conference also provides an opportunity to identify tangible action points and monitor their progress, which is also presented before the Prime Minister every year.
The conference is the culmination of extensive deliberations involving police and intelligence officers from district, state and national levels on identified themes. Best practices from States/ UTs under each of the themes will be presented at the Conference so that States can learn from each other.
Since 2014, the Prime Minister has taken a keen interest in the DGP conference. Unlike the symbolic presence of Prime Ministers earlier, he sits through all major sessions of the conference. Prime Minister not only listens patiently to all the inputs, but also encourages free and informal discussions so that new ideas can come up. Free flowing thematic discussions over breakfast, lunch and dinner have also been planned in this year’s conference. This will provide an opportunity to senior police officials to share their views and recommendations on key policing and internal security issues affecting the country to the Prime Minister.
Prime Minister has also encouraged the organisation of annual DGP conferences all across the country since 2014. The conference was organised at Guwahati in 2014; Dhordo, Rann of Kutch in 2015; National Police Academy, Hyderabad in 2016; BSF Academy, Tekanpur in 2017; Kevadiya in 2018; IISER, Pune in 2019; at Police Headquarters, Lucknow in 2021; and at the National Agricultural Science Complex, PUSA, Delhi in 2023. Continuing with this tradition, the conference is being organised in Jaipur this year.
The conference will be attended by Union Home Minister, National Security Advisor, MOS for Home Affairs, Cabinet Secretary, Senior officials of the Government of India, DGP of States/UTs and Heads of Central Armed Police Forces and Central Police Organizations, among others.