ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ୨୦୨୪ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଯାହାକି ଭାରତକୁ ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚରୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନେଇ ପାରିଛି : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଭାରତକୁ ଆଶାର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛି: ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
30 DEC 2023 2:13PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି "ଆମ ସଂକଳ୍ପ ବିକଶିତ ଭାରତ" ଶୀର୍ଷକରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ୨୦୨୪ ର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ୨୦୨୪ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଲୋକାଭିମୁଖୀ ନୀତିର ରୂପରେଖ ଏବଂ ଯୋଜନା ଓ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସିଥିବା ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ଉପଲବ୍ଧି, ଯାହା ସହ ଜଡ଼ିତ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ଚିତ୍ର ଓ ପୃଷ୍ଠାଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ଦିଗରେ ଭାରତ ବହୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି । ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ର ଦ୍ବିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଆମଦାନୀକାରୀ ଦେଶ ଆଜି ଦ୍ବିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ। ଯେଉଁ ଦେଶ ଟିକା ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା ସେହି ଦେଶ ଏବେ ଟିକା ମୈତ୍ରୀ ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଟିକା ବଣ୍ଟନ କରୁଛି। ଭାରତ ଏବେ ଏକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଭାରତୀୟ ଉପସ୍ଥିତି ନଥିଲା, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏବେ ଏକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଆଜି ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି। କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ସ୍ୱାମୀନାଥନ କମିଟି ରିପୋର୍ଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ କୃଷକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨.୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ନୀତି ହିଁ ଭାରତକୁ ଏକଦା ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏରୁ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଭାବନା ଶୀର୍ଷରୁ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଶାବାଦୀ ଭାବରେ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୩ ଶେଷ ହେବା ସହିତ ୨୦୨୪ ଏକ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି। ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶାର ସହ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁ ରହିଛି, ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ 'ଆମ ସଂକଳ୍ପ ବିକଶିତ ଭାରତ' ଶୀର୍ଷକ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ବିଷୟରେ
ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରି ମହିଳା, ଯୁବକ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, କୃଷକ ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ମୁହଁରେ ଫୁଟି ଥିବା ହସକୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥାଏ। 'ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବ୍ କା ପ୍ରୟାସ'ର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଓ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ଏହା ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି।
ଜାନୁଆରୀ:
ନୂଆବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ସମୟରେ ଆମେ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ମାସ ପାଇଁ 'ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା, ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା' ଶୀର୍ଷକ ସହିତ ଅଭିନବତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ । "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଏବଂ "ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ" ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଅତୁଳନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଉଛି ।
ଫେବୃଆରୀ:
ଏହା ପରେ ଆମେ ଫେବୃଆରୀ ମାସକୁ "ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୁବ ଶକ୍ତି" ଶୀର୍ଷକ ସହିତ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଫେବୃଆରୀ ହେଉଛି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ବଢ଼ାଇବା, ଦେଶକୁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଏବଂ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେବାପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ।
ମାର୍ଚ୍ଚ:
ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରିବା ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କ ଉନ୍ନତି କରିବା ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା । 'ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା' ଶୀର୍ଷକରେ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଉଛି ଯେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଯେଉଁମାନେ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ପ୍ରକୃତ ଅଗ୍ରଗତି ରହିଛି।
ଏପ୍ରିଲ:
ମହିଳାମାନେ ସମାଜରେ ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି; ସେମାନଙ୍କ ର ପ୍ରଗତି ବିନା ସମାଜର ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରଗତି ଅଟକି ଯାଏ । ଏପ୍ରିଲ ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଅବଦାନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶପାଇଁ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଟେ ।
ମେ:
ଆମର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୃଷକମାନଙ୍କ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି ମାସର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଅଟେ । ଏଥିରେ କୃଷିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ନୀତି, ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଜୁନ୍:
ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ପରି ଅନେକ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତରେ ନିଯୁକ୍ତି ସଂଖ୍ୟା, ସ୍ୱରୋଜଗାର ର ସୁଯୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଚଳିତ ମାସରେ 'ରୋଜଗାର ଓ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁଯୋଗରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି' ଶୀର୍ଷକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ।
ଜୁଲାଇ:
ଜୁଲାଇ ମାସ ହେଉଛି ଆମ ସମାଜର ମେରୁଦଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ପାଳନ କରିବା । ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ନୂତନ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରେ ଏବଂ ସେମାନେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଟନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ଅଧିକ 'ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ' ଦିଗରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି।
ଅଗଷ୍ଟ
ଅଗଷ୍ଟ ମାସ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ସହ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର:
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିସ୍ତୃତ ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନମୂଳକ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ତାହାର ପ୍ରମାଣ ।
ଅକ୍ଟୋବର:
ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ, ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ନୂତନ ଏମ୍ସ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା ଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସୁଲଭତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପାଳନ କରିବାକୁ ଅକ୍ଟୋବର ଆମକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ନଭେମ୍ବର:
ଆମର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଭିନ୍ନ କଳାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନଭେମ୍ବରର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ।
ଡିସେମ୍ବର:
ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ - ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ - ଏବଂ ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ବିଶ୍ୱ-ମିତ୍ର ଭାବରେ ନିଜର ଏକ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ଏହି କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଆମ ଦେଶର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ପଣର ଦୈନିକ ସ୍ମାରକୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଂକଳ୍ପ, ଏକତା ଏବଂ ଏକ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରେରିତ କରେ।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur unveils Government of India Calendar 2024
Transparency and accountability are the motto of the Government, carried India from Fragile Five to Top 5 economy: Shri Anurag Thakur
World looks towards India today with a sense of hope: Shri Thakur
30 DEC 2023 2:13PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Anurag Singh Thakur today launched the Government of India calendar 2024 with the theme of “Hamara Sankalp Viksit Bharat”. The calendar 2024 depicts the social, cultural and economic transformation brought about in the lives of the people of India through the design of people friendly policies and implementation of the schemes and initiatives under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi. Speaking on the occasion the Minister recalled the numerous achievements of the Government, images related to which adorn pages of the calendar.
The Minister stated that India has made tremendous strides towards becoming Atmanirbhar. A country that was second largest importer of mobile phones is today the second largest manufacturer. A country that used to import vaccines is now distributing vaccines to the whole world under Vaccine Maitri. India is today a manufacturing giant. He further added that even in the spaces that did not have Indian presence, India is now a power to reckon with, and exemplifying this, he said that India is today the third largest startup ecosystem.
Shri Thakur said that the Government holds women empowerment paramount, and this is exemplified by Ujjwala yojana on the one hand and Drone Didi on the other. On the topic of farmer welfare, Shri Thakur said that it was the current Government that implemented the Swaminathan Committee report. Furthermore, the government has spent 2.8 lakh crore so far on farmers' prosperity, he added.
Transparency and accountability are the motto of the Government and it is this ethos that have carried India from one of the Fragile Five economies once upon a time to the fifth largest economy of the world today. The spirit of these values flows from the very top under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, he added.
Ending his address on an optimistic note, Shri Thakur said that as 2023 ends, 2024 is bringing a new dawn of opportunities. The world is looking towards India with a sense of hope, the world is looking up to India for its leadership.
On the occasion the Minister also inaugurated an exhibition on the theme of “Hamara Sankalp Viksit Bharat”.
About the calendar
Each month showcases the smiles put on faces of women, youth, middle class, farmers and every cross section of society through fulfillment of the promises made by Government of India over the past nine years. It’s a tribute to the tireless efforts put in by multitude of Government agencies and officers for realization of the promise of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’.
January:
As we enter into the New Year, we embrace the spirit of innovation and resilience with the theme of ‘Unleashing Potential, Making India Self-reliant’ for the first month of the year. India has achieved unparalleled success thanks to initiatives like "Make in India" and "Make for the World" and the theme of January is serving as a due reminder of our collective efforts towards a self-sufficient and empowered future.
February:
Moving ahead, we celebrate February with the theme of "Youth Power for National Development." From fostering entrepreneurship to embracing technology, February is a call to amplify the contributions of the youth, propelling the nation towards a brighter and more inclusive future.
March:
Serving the poor and uplifting the marginalized have been one of the core priorities of the Modi government. The month of March, with its theme of ‘Priority to the deprived’ is a reminder that true progress lies in providing support to those who need it the most by ensuring that our actions and policies reflect a dedication to inclusivity and justice.
April:
Women play an integral part in society; without their progress, the overall progress of society comes to a halt. The theme of April encourages focus on empowering women across all sectors, fostering a future where their leadership and contributions are integral to decision-making and sustainable development.
May:
Championing the incredible work of our dedicated farmers is the highlight of this month. It emphasizes the importance laid by the government on policies for agricultural advancements, supporting sustainable practices, and ensuring the well-being of those who feed the nation.
June:
In the past ten years, numerous government initiatives such as PM SVANidhi, PM Vishwakarma, and MUDRA Yojana have significantly increased the number of jobs, chances for self-employment, and business in India. This month, with its theme of 'Growth in employment and self-employment Opportunities’ invites a focus on fostering job creation and entrepreneurship which in turn drives economic empowerment.
July:
July is all about celebrating the backbone of our society, the middle class. Their hard work defines the spirit of New India and they are at the forefront of driving growth and innovation. Our government has consistently worked towards greater ‘Ease Of Living’ for the benefit of the middle class.
August:
The month of August represents the increasing stature of India on the world economic forum. With major initiatives like Digital India, Make in India, and Vocal for Local, India has paved its way to becoming the 3rd largest economy of the world.
September:
From significant investments in modern infrastructure with cutting-edge facilities to expansive transportation networks, September is a testament to the transformative strides the country has made in the last ten years in building a resilient foundation for the country's progress.
October:
October invites us to celebrate the vision of a healthier India by emphasising on the strides made in healthcare accessibility and affordability with Ayushman cards, Jan Aushadhi kendras and new AIIMS and district hospitals strengthening the health infrastructure of the country.
November:
From taking pride in our inherent vibrant culture to promoting various art forms and preserving cultural heritage sites to strengthen the cultural lineage, November's theme is all about cherishing our values and culture to ensure holistic and sustainable growth.
December:
With the motto of Vasudhaiva Kutumbakam—one earth, one family, one future—and initiatives like Mission Life, India has carved a place for itself as Vishwa-Mitra, a friend of the world.
The calendar is also designed to serve as a daily reminder of our dedication to the development and progress of our nation. It inspires all to work with determination, unity, and a shared vision, and nudge all Indians to embark on a journey towards a thriving and developed India for all.