ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଣ୍ଡିତ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟଙ୍କ ସଂଗୃହୀତ କାର୍ଯ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 DEC 2023 7:01PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଜୀ ଏବଂ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଜୀ, ମୋର ଦୀର୍ଘଦିନର ବନ୍ଧୁ ତଥା ମହାମନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଙ୍ଗମୟ ମୁଖ୍ୟ ସମ୍ପାଦକ ରାମ ବାହାଦୁର ରାୟ ଜୀ, ମହାମନା ମାଲବ୍ୟ ମିଶନର ସଭାପତି ରାମ ବାହାଦୁର ରାୟ ଜୀ, ପ୍ରଭୁ ନାରାୟଣ ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ ଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ!
ପ୍ରଥମେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ଭାରତ ଓ ଭାରତୀୟତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିବା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜିର ଦିନ ପ୍ରେରଣା ସାଜିଛି। ଆଜି ମହାମନା ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ଆଜି ହେଉଛି ଅଟଳଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ଏହି ପବିତ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ମୁଁ ମହାମନା ମାଲବ୍ୟଜୀଙ୍କ ଚରଣକୁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ସହ ଅଟଳଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି । ଅଟଳଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଦେଶ ସୁଶାସନ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି। ସୁଶାସନ ଦିବସ ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ପବିତ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ପଣ୍ଡିତ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କୃତି ଉନ୍ମୋଚନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମହାମନାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଆଦର୍ଶ ଓ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଏହି ସମଗ୍ର 'ଭଙ୍ଗମୟ' (ସଂକଳନ) ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ଇତିହାସକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ । ବିଶେଷ କରି ଗବେଷକ, ଇତିହାସ ଓ ରାଜନୀତି ବିଜ୍ଞାନର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସବୁ କୃତି କୌଣସି ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପଦଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ବିଏଚ୍ୟୁର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ, କଂଗ୍ରେସର ଶୀର୍ଷ ନେତୃତ୍ୱଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସଂଳାପ, ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ବିରୋଧରେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କିଛି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ରାମ ବାହାଦୁର ରାୟ ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଗୋଟିଏ ଖଣ୍ଡରେ ମହାମନାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଏରୀର କିଛି ଅଂଶ ରହିଛି । ସମାଜ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସମେତ ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ଭାରତୀୟ ମାନସିକତାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇପାରିବ ମହାମନାଙ୍କ ଏହି ଡାଏରୀ ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଏହି ମିଶନ ଟିମକୁ ଜାଣେ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିନ ଆସିଛନ୍ତି । ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ମାଲବ୍ୟଜୀଙ୍କ ହଜାର ହଜାର ଚିଠି ଓ ଦସ୍ତାବିଜ ଖୋଜିବା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ହେଉଛି, ବିଶାଳ ସମୁଦ୍ରରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାଗଜକୁ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆଣିବା ଏବଂ ରାଜା ଓ ମହାରାଜାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଂଗ୍ରହରୁ ପୁରୁଣା କାଗଜପତ୍ର ସଂଗ୍ରହ କରିବା କୌଣସି କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ । ଏହି ଗଭୀର ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ହେଉଛି ମହାମନାଙ୍କ ବିଶାଳ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏବେ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୧୧ ଖଣ୍ଡ ସଂଗ୍ରହ ଆକାରରେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଏହି ମହାନ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ମହାମନା ମାଲବ୍ୟ ମିଶନ, ରାମ ବାହାଦୁର ରାୟ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମହାମନା ସହ ଜଡ଼ିତ ପାଠାଗାର ଓ ପରିବାରର ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଏପରି ମହାମନାଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । ସେମାନେ ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ପ୍ରତିଥର, ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଚାଲିଛନ୍ତି। ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ଚାଲି ଆସୁଥିବା ମହାମନାଙ୍କ ଉପରେ ଭରତଙ୍କର ଋଣ ରହିଛି। ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେ ତାଙ୍କ ସମୟର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଣ୍ଡିତଙ୍କ ସମକକ୍ଷ ଥିଲେ। ସେ ଆଧୁନିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାର ମିଶ୍ରଣ ଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ସେ କେବଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲେ, ବରଂ ଦେଶର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବୋଧ ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ । ଯଦି ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଗୋଟିଏ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଥିଲା, ଅନ୍ୟଟି ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା! ମହାମନା ଯେକୌଣସି ଭୂମିକାରେ ରହି 'ନେସନ୍ ଫର୍ଷ୍ଟ' (ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ’)ଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ। ଏପରିକି ସବୁଠାରୁ ଆହ୍ଵାନପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂହୁର୍ତ୍ତରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଦେଶ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ବିହନ ବୁଣିଥିଲେ। ମହାମନାଙ୍କ ଏଭଳି ଅନେକ ଅବଦାନ ରହିଛି ଯାହା ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଗ୍ରହର ୧୧ ଖଣ୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାମାଣିକ ଭାବରେ ପଦାକୁ ଆସିବ । ମୁଁ ମୋ ସରକାର ପାଇଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛି ଯେ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମୋ ପାଇଁ ମହାମନା ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ତାଙ୍କ ଭଳି ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ କାଶୀର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ୨୦୧୪ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନାମାଙ୍କନ ପତ୍ର ଦାଖଲ କଲି, ପ୍ରସ୍ତାବକ ମହାମନାଜୀଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ । କାଶୀ ଉପରେ ମହାମନାଙ୍କର ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା । ଆଜି କାଶୀ ବିକାଶର ନୂଆ ଶିଖର ଛୁଇଁବା ସହ ନିଜ ଐତିହ୍ୟର ଗୌରବକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରୁଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇ ଦେଶ ନିଜର ଐତିହ୍ୟ କୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ମାଲବ୍ୟଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ସାରକୁ ଆପଣ ମାନେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଅନୁଭବ କରିବେ । ମାଲବ୍ୟ ଜୀ ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ ଯାହାର ଆଧୁନିକ ଶରୀରକୁ ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ଆତ୍ମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଇଂରେଜଙ୍କୁ ବିରୋଧ ସ୍ଵର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହି ଧାରଣାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶିକ୍ଷା ବର୍ଜନ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଯିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଉ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର କଥା ହେଉଛି, ସେ କେବଳ ନିଜେ ଏହି ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଦେଶକୁ ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଆକାର ଦେଇଛନ୍ତି। ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ଓ କେମ୍ବ୍ରିଜ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପଢୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଏଚୟୁକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଇଂରାଜୀର ଜଣେ ମହାନ ପଣ୍ଡିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମହାମନା ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରଶାସନ ଓ ଅଦାଲତରେ ପାରସୀ ଓ ଇଂରେଜଙ୍କ ଆଧିପତ୍ୟ ଥିଲା । ମାଲବ୍ୟ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଦେବନାଗରୀ ଲିପିର ବ୍ୟବହାର ଲୋକପ୍ରିୟତା ଲାଭ କଲା ଓ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଲା । ଆଜି ଦେଶର ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ମାଲବ୍ୟଙ୍କ ଉଦ୍ୟମର ଝଲକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଆମେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଅଦାଲତରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏହି କାମ ପାଇଁ ଦେଶକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ଯେ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଶକ୍ତି ତା'ର ଅନୁଷ୍ଠାନର ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ରହିଥାଏ । ମାଲବ୍ୟ ଜୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଜାତୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ବିକାଶ ହୋଇଥିଲା । ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଷୟରେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଜାଣିଥିବା ବେଳେ ମହାମନା ଜୀ ଆହୁରି ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ହରିଦ୍ୱାରର ଋଷିକୁଳ ବ୍ରହ୍ମଚାର୍ଯ୍ୟ ଆଶ୍ରମ ହେଉ, ପ୍ରୟାଗରାଜର ଭାରତୀ ଭବନ ପାଠାଗାର ହେଉ କିମ୍ବା ଲାହୋରର ସନାତନ ଧର୍ମ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ହେଉ, ମାଲବ୍ୟ ଜୀ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଯଦି ଆମେ ସେହି ଯୁଗକୁ ଆଜିର ଯୁଗ ସହ ତୁଳନା କରିବୁ, ତେବେ ଆମେ ଦେଖିବୁ ଯେ ପୁଣି ଥରେ ଭାରତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ସହଯୋଗର ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ପୃଥକ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ଜାମନଗରରେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡିସିନର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନା ଅର୍ଥାତ୍ ବାଜରା ଉପରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଆମେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମିଲେଟ୍ସ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ଭାରତ ନିକଟରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଶ୍ୱିକ ବିଷୟ ଉପରେ ବିଚାର ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ ଗଠନ କରିଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମେଣ୍ଟ ହେଉ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ହେଉ, ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷିଣ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣାଂଚଳ ଗଠନ ହେଉ କିମ୍ବା ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ହେଉ, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆଇଏନ-ଏସପିଏସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉ କିମ୍ବା ନୌସେନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଗର ଇନିସିଏଟିଭ୍ ହେଉ, ଭାରତ ଆଜି ଅନେକ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ନିର୍ମାତା ପାଲଟିଛି । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ମହାମନା ଏବଂ ଅଟଳଜୀ ଦୁହେଁ ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିଲେ । ମହାମନାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅଟଳଜୀ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ବିନା ସରକାରୀ ସହାୟତାରେ କିଛି କରିବାକୁ ବାହାରିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମହାମନାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ତାଙ୍କ ଚରିତ୍ର ତାଙ୍କ ପଥକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ। ମାଲବ୍ୟଜୀ, ଅଟଳଜୀ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଦେଶ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛି । ଆମେ ଏହାକୁ ସୁଶାସନ ଉପରେ ଆଧାରିତ କରିଛୁ । ସୁଶାସନ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କ୍ଷମତା-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେବା-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ହେବା । ଯେତେବେଳେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ସହାନୁଭୂତି ସହିତ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ... ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ବିନା କୌଣସି ଭେଦଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିକାର ପାଇଥାନ୍ତି । ସୁଶାସନର ଏହି ନୀତି ଆଜି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ବରଂ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧାର ସନ୍ତୁଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା | ଏଥିପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା' ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡି ଗାଁ ଓ ସହରରେ ପହଁଚିଥିବା ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ । ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ଅନେକ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି। ତେବେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଚେତନତା ଅଭାବରୁ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଏହି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇପାରୁନାହାନ୍ତି। ଏବେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡି ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୪୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରିଛି । ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। କାହାକୁ ପଛରେ ପକାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। 'ସବ୍ କା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ' - ଏହା ହେଉଛି ସୁଶାସନ।
ସାଥିମାନେ,
ସୁଶାସନର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ହେଉଛି ସଚ୍ଚୋଟତା ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା । ଆମ ଦେଶରେ ଏକ ଧାରଣା ଥିଲା ଯେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଦୁର୍ନୀତି ବିନା ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ବିଷୟରେ ଅନେକ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା। ତେବେ ଆମ ସରକାର ନିଜର ସୁଶାସନ ଜରିଆରେ ସେହି ଆଶଙ୍କାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନାକୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନାରେ ଆମେ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛୁ । ଗରିବଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ସଚ୍ଚୋଟ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବା ଉଚିତ୍ ... ଏହା ହେଉଛି ସୁଶାସନ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ଏଭଳି ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ କାମ କରାଗଲେ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଗଲେ ଫଳାଫଳ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ସୁଶାସନର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଆମ ସରକାର ମାତ୍ର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ୧୩.୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ସହାନୁଭୂତି ବିନା ସୁଶାସନର କଳ୍ପନା କରିହେବ ନାହିଁ। ଆମ ଦେଶରେ ୧୧୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା କୁ ପଛୁଆ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଯାହାକୁ ନିଜେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି ୧୧୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ପଛୁଆ ଥିବାରୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ପଛୁଆ ରହିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ବିଧାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା। ଏହି ୧୧୦ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଦେଶର ଉନ୍ନତି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଥିଲା । ତେଣୁ ଆମ ସରକାର ଏହି ୧୧୦ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଭାବେ ନାମିତ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ମିଶନ ମୋଡରେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକର ବିକାଶମୂଳକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ । ଆଜି ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ମାପଦଣ୍ଡରେ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲା ତୁଳନାରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ସେହି ଭାବନାରେ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ସାଥିମାନେ,
ମାନସିକତା ଓ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବଦଳିଲେ ଫଳାଫଳ ମିଳିଥାଏ। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ ଗାଁ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ ଯେ ସେମାନେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗାଁଆମେ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଆଜି ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଓ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସେହି ସବୁ ଅଞ୍ଚଳ ବୁଲି ଲୋକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଥିଲି ଯେ ସେମାନେ ସେହି ଗ୍ରାମରେ ରାତି ବିତାଇବା ଉଚିତ୍ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ ଗାଁ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଯାହାକୁ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଥମ ଗାଁ ବୋଲି କହୁଛି । କେହି କେହି ୧୭ ହଜାର ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇଛନ୍ତି।
ଆଜି ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଯଦି ଏହା ସୁଶାସନ ନୁହେଁ, ତେବେ କ'ଣ? ଦେଶରେ ଯେକୌଣସି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଘଟଣା କିମ୍ବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ସରକାର ରିଲିଫ ଓ ନିରାକରଣ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥାନ୍ତି । କରୋନା ମହାମାରୀ ଏବଂ ୟୁକ୍ରେନ୍ ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ ଆମେ ଏହା ଦେଖିଥିଲୁ। ପୃଥିବୀର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଯେତେବେଳେ ବି ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦିଏ, ଦେଶ ନିଜ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ସୁଶାସନର ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଅଛି ଯାହା ମୁଁ ଦେଇପାରିବି । ଶାସନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। ଫଳରେ ଆଜି ଭାରତ ଉପରେ ଜନସାଧାରଣ ଓ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଦେଶର ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ବିକାଶ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ମହାମନା ଓ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ନୀତିକୁ ମାପକାଠି ଭାବେ ବିଚାର କରି 'ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ' ଦିଗରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ସଫଳତାର ମାର୍ଗରେ ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣ କରିବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ଏବେ ପୁଣି ଥରେ ମହାମନାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ମୋ ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the release of Collected Work of Pandit Madan Mohan Malaviya
25 DEC 2023 7:01PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Shri Anurag Thakur ji and Arjun Ram Meghwal ji, my long-time friend and Chief Editor of Mahamana Sampoorna Vangamay, Ram Bahadur Rai ji, the President of Mahamana Malaviya Mission, Prabhu Narayan Shrivastav ji, all the distinguished personalities present on the dais, ladies and gentlemen!
First of all, Merry Christmas to all of you! Today is a day that serves as an inspiration for millions of people who hold faith in Bharat and Bharatiyata. It's the birth anniversary of Mahamana Madan Mohan Malaviya ji. It's also the birth anniversary of Atal ji today. On this sacred occasion, I bow to the feet of Mahamana Malaviya ji and pay my respectful homage to Atal ji. On the occasion of Atal ji's birth anniversary, the country is observing Good Governance Day. I extend my congratulations to all the citizens on Good Governance Day.
Friends,
The release of Pandit Madan Mohan Malaviya's complete works on this auspicious occasion is inherently significant. This entire ‘Vangmay’ (collection), reflecting Mahamana's thoughts, ideals, and his life, will serve as a powerful medium to acquaint our youth and future generations. It will open a gateway to understand and comprehend Bharat’s independence struggle and contemporary history. These works, particularly for research scholars, students of history, and political science, are nothing less than an intellectual treasure. These books cover everything from the episodes related to the establishment of BHU, his dialogues with the top leadership of Congress, his firm stance against British rule, and to the value of Bharat’s ancient heritage. Most importantly, one volume mentioned by Ram Bahadur Rai ji contains excerpts from Mahamana's personal diary. Mahamana's diary can provide guidance to the Indian psyche in all dimensions, including society, nation, and spirituality.
Friends, I know the mission team and all of you have dedicated years to this work. Searching for thousands of letters and documents of Malaviya ji from every corner of the country, collecting them, meticulously navigating through archives like exploring a vast ocean, bringing each paper to light and collecting old papers from the personal collections of kings and maharajas is no less than a Herculean task. The result of this profound effort is that Mahamana's colossal personality is now before us in the form of this complete 11-volume collection. I extend heartfelt congratulations to the Ministry of Information and Broadcasting, Mahamana Malaviya Mission, Ram Bahadur Rai ji and his team for this great endeavour. Many individuals from libraries and families connected to Mahamana have also made significant contributions. I applaud all those people from the bottom of my heart.
My family members,
Personalities like Mahamana are born once in centuries. They continue to influence us every moment, every time, for many generations to come. Bharat owes a debt to Mahamana that spans across many generations. He was on par with the greatest scholars of his time in education and competence. He was a fusion of modern thinking and ancient traditions! Not only did he play a significant role in the independence struggle, but he also actively contributed to awakening the spiritual soul of the country! If one perspective of his vision was on the challenges of the present, the other was dedicated to building the future! Mahamana, in whatever role he held, prioritized 'Nation First.' He clashed with the mightiest powers for the country. Even in the most challenging times, he sowed the seeds of possibilities for the nation. There are many such contributions of Mahamana that will now authentically come to light through the 11 volumes of the complete collection. I consider it fortunate for my government that we awarded him the Bharat Ratna. For me personally, Mahamana is special for another reason. Like him, I have also been given the opportunity by God to serve Kashi. It is also my privilege that when I filed the nomination papers for the 2014 elections, the proposer was a member of Mahamana ji's family. Mahamana had profound faith in Kashi. Today, Kashi is touching new heights of development, restoring the pride of its heritage.
My family members,
Liberated from the mentality of slavery, the country is taking pride in its heritage and is continuing to move forward in the ‘Amrit Kaal’ of independence. You will feel the essence of Malaviya ji's thoughts somewhere in the work of our governments also. Malaviya ji gave us a vision of a nation whose modern body preserves its ancient soul. When the idea of boycotting education while opposing the British arose, Malaviya ji stood against that concept. He was against that idea. He said that instead of boycotting education, we should move towards creating a self-reliant education system based on Indian values. And interestingly, he not only took up this responsibility himself but also gave the country the Banaras Hindu University as a prestigious institution. He encouraged youth studying in institutions like Oxford and Cambridge to come to BHU. Despite being a great scholar of English, Mahamana strongly advocated for Indian languages. There was a time when Persian and English dominated the country's administration and courts. Malaviya ji raised his voice against this as well. Due to his efforts, the use of the Devanagari script gained popularity, and Indian languages received recognition. Today, glimpses of Malaviya ji's efforts can be seen in the country's new National Education Policy. We have initiated higher education in Indian languages. The government is also encouraging work in Indian languages in courts. Unfortunately, the country had to wait 75 years for this work to be done.
Friends,
The strength of any nation lies in the empowerment of its institutions. Malaviya ji created many such institutions in his lifetime where the development of national personalities took place. While the world knows about Banaras Hindu University, Mahamana ji also established many other institutions. Whether it's the Rishikul Brahmacharya Ashram in Haridwar, Bharati Bhavan Library in Prayagraj, or the Sanatan Dharma Mahavidyalaya in Lahore, Malaviya ji dedicated various institutions to nation-building. If we compare that era with today, we find that once again Bharat is creating one institution after another in the process of nation-building. A separate Ministry of Cooperation has been established to give momentum to the country's development through the power of cooperation. The central government has established a separate Ministry of AYUSH for the development of Indian medical practices. The foundation stone for the WHO Global Centre for Traditional Medicine has also been laid in Jamnagar. We have established the Indian Institute of Millets Research for research on Shree Anna, i.e., millets. Bharat has recently formed the Global Biofuel Alliance for contemplation on global topics in the energy sector. Whether it's the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the formation of DAKSHIN for the Global South, or the India-Middle East-Europe Economic Corridor, the establishment of IN-SPACe for the space sector or the SAGAR Initiative in the naval sector, Bharat is becoming the creator of many national and international institutions today. These institutions, these initiatives, are not just for 21st-century Bharat but will also work towards giving a new direction to the world of the 21st century.
Friends,
Mahamana and Atal ji were both connected to the same stream of thoughts. Atal ji said about Mahamana, "When a person sets out to do something without government assistance, Mahamana's personality, his character, will illuminate his path like a beacon." Today, the country is united in fulfilling those dreams that Malaviya ji, Atal ji, and every freedom fighter of the country envisioned. We have based it on good governance. Good governance means being service-centric rather than power-centric. When policies are formulated with clear intentions, with empathy... and when every deserving person gets their full rights without any discrimination. This principle of good governance has become the identity of our government today.
Our government is constantly striving to ensure that citizens don't have to run around for basic facilities. Instead, the government is going to each citizen and providing them with every facility. Now our effort is to ensure the saturation of every facility and implement it 100 per cent. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is being conducted across the country for this purpose. You must have seen Modi's guarantee vehicle reaching villages and cities. Beneficiaries are getting the benefits of many schemes on the spot. Let me give you an example. Today, the Central Government provides Ayushman cards for free treatment up to Rs 5 lakh to every poor person. These cards have been given to millions of poor people in the last few years. However, due to a lack of awareness in many areas, poor people could not get these Ayushman cards. Now, Modi's guarantee vehicle has distributed more than one crore new Ayushman cards within just 40 days in the country. The beneficiaries have been identified and given the cards. No one should be left behind. ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ -- this is good governance.
Friends,
Another aspect of good governance is honesty and transparency. In our country, there was a perception that governments cannot function without big scams and corruption. Before 2014, we used to hear a lot about scams worth lakhs of crores of rupees. However, our government, through its good governance, has shattered those apprehensions. Today, discussions revolve around schemes worth lakhs of crores of rupees for the welfare of the poor. We are spending 4 lakh crores of rupees on the scheme of free ration for the poor. Our government is also spending more than 4 lakh crores of rupees to provide permanent homes to the poor. More than 3 lakh crores of rupees are being spent to bring piped water to every home. Every rupee of the honest taxpayers should be spent in the welfare of the people and the national interest ... This is good governance.
And friends,
When work is done with such honesty and policies are formulated accordingly, then the result is evident. The result of this good governance is that 13.5 crore people have been lifted out of poverty in just five years of our government.
Friends,
Without empathy, one cannot imagine good governance. We had more than 110 districts in our country considered backward, which were left on their own. It was believed that since these 110 districts were backward, the country would remain backward as well. When an officer had to be given a punishment posting, they were sent to these districts. It was accepted that nothing could be changed in these 110 districts, and neither could the country progress. Therefore, our government rebranded these 110 districts as Aspiration Districts. We focused on the development of these districts on a mission mode. Today, these aspirational districts are performing better than other districts on various development parameters. In the same spirit, we are currently working on the Aspirational Blocks Program.
Friends,
When the mindset and approach change, results follow. For decades, our border villages were considered the last villages. We instilled in them the belief that they are the country's first villages. We initiated the Vibrant Village program in the border villages. Today, government officials and ministers are visiting those areas, interacting with the people. I made it compulsory for my cabinet ministers that they must spend the night at the village which was previously considered the last village, which I now call the first village. Some have even gone to altitudes as high as 17,000 feet.
Today, the benefits of government schemes are reaching the people there swiftly. If this isn't good governance, then what is? In times of any unfortunate incident or disaster in the country, the government rapidly mobilizes relief and prevention efforts. We witnessed this during the Corona pandemic and the Ukraine conflict. Whenever there is a crisis anywhere in the world, the country works at a war footing to save its citizens. There are numerous examples of good governance which I can give. The changes in governance are also influencing societal perspectives. As a result, there is a newfound trust between the people and the government in Bharat today. This trust is reflected in the rising self-confidence of the nation. This confidence is becoming the energy for the development of a ‘Viksit Bharat’ in the ‘Amrit Kaal’ of independence.
Friends,
In the ‘Amrit Kaal’ of independence, we must work towards the dream of a ‘Viksit Bharat’, considering the principles of Mahamana and Atal ji as benchmarks. I believe that every citizen of the country will contribute their full dedication to the path of success with determination. With this belief, I now conclude my speech, paying my respects to Mahamana once again. Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.