Prime Minister's Office
PM pushes his dream of making 2 crore Didis Lakhpati
Women of Dewas assure the Prime Minister to be a partner in his dream of women empowerment
“The confidence of our mothers and sisters will make our nation self reliant”
27 DEC 2023 2:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra via video conferencing. The Prime Minister also addressed the gathering on the occasion.
Thousands of beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra from across the country joined the event. The programme was joined by Union Ministers, MPs, MLAs and local level representatives.
Rubina Khan of Dewas Madhya Pradesh, who is part of a Self Help Group comprising 1.3 lakh women, started a small business of selling clothes by availing loan from her SHG and left the life of a labourer. She later graduated to second-hand Maruti Van to sell her merchandise, on this the Prime Minister joked, ‘mere pass to cycle bhi nahi hai’. She later progressed to a shop in Dewas and got work from the state also.
They contributed during the pandemic by making masks, PPP kit and sanitizers. Recounting her experience as Cluster Resource Person (CRP) he informed how she inspired women for the life of entrepreneurship. Groups were formed in 40 villages.
The Prime Minister told her that among the women of the SHGs, he has intention of making about 2 crore Didis ‘Lakhpati’. She assured the Prime Minister to be a partner in this dream and said ‘I wish every Didi to be a Lakhpati’. All the present women raised their hands to be a part of making every Didi Lakhpati.
The Prime Minister praised their confidence. “The confidence of our mothers and sisters will make our nation self reliant”, he said. Praising Ms Khan for her journey, the Prime Minister said that SHG is proving to be a medium of self reliance for women and their confidence, said the Prime Minister, spurs me to work hard to make at least 2 crore Didis lakhpati. The Prime Minister asked her to educate her children. She informed that her entire village has become prosperous.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବାର ସ୍ବପ୍ନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ସ୍ୱପ୍ନରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଦେବାସର ମହିଳାମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି
ଆମ ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆମ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ
27 DEC 2023 2:18PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
୧.୩ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ ଥିବା ଦେବାସ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରୁବିନା ଖାନ ତାଙ୍କ ଏସଏଚଜିରୁ ଋଣ ନେଇ ପୋଷାକ ବିକ୍ରି କରିବାର ଏକ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜଣେ ଶ୍ରମିକ ଙ୍କ ଜୀବନ ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ । ପରେ ସେ ନିଜର ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ସେକେଣ୍ଡହ୍ୟାଣ୍ଡ ମାରୁତି ଭ୍ୟାନରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ, ଏହା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଜାରେ କହିଥିଲେ, 'ମୋ ପାଖରେ ସାଇକେଲ୍ ବି ନାହିଁ '। ପରେ ସେ ଦେବାସରେ ଏକ ଦୋକାନକୁ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟରୁ ମଧ୍ୟ କାମ ପାଇଥିଲେ।
ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସେମାନେ ମାସ୍କ, ପିପିପି କିଟ୍ ଏବଂ ସାନିଟାଇଜର ତିଆରି କରି ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ। କ୍ଲଷ୍ଟର ରିସୋର୍ସ ପର୍ସନ (ସିଆରପି) ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କିପରି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ୟୋଗର ଜୀବନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ । ୪୦ଟି ଗାଁରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରାୟ ୨ କୋଟି ‘ଲକ୍ଷପତି’ ଦିଦି ତିଆରି କରିବାର ଇଚ୍ଛା ରହିଛି । ଏହି ସ୍ୱପ୍ନରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବା ସହ କହିଥିଲେ 'ମୁଁ ଚାହେଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଦି ଜଣେ ଲକ୍ଷପତି ହୁଅନ୍ତୁ'। ବର୍ତ୍ତମାନର ସମସ୍ତ ମହିଳା ମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଦି ଲକ୍ଷପତି ତିଆରି କରିବାର ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ହାତ ଉଠାଇଥିଲେ ।
ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଆମ ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆମ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଖାନ୍ ମହାଶୟାଙ୍କ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମହିଳା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ମାଧ୍ୟମ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତି କମରେ ୨ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ମୋତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପାଠ ପଢ଼ାଇବାକୁ କହିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ପୂରା ଗାଁ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।