Ministry of Information & Broadcasting
Viksit Bharat Sankalp Yatra: Empowering Annadatas
Famers Share Stories of Transformation Made Possible by Agriculture-related Schemes
Keen Farmers Learn To Use Drones for Spraying Fertilizers and Pesticides
22 DEC 2023 3:20PM by PIB Delhi
Through the Viksit Bharat Sankalp Yatra (VBSY), the Government of India (GoI) is engaged in taking the welfare schemes to every eligible person at his door. The Information, Education and Communication (IEC) vans included in the yatra are running awareness campaigns from city to city, village to village. IEC vans have so far reached over one lakh Gram panchayats. Further, as on Decemeber 22, 2023 (02:30 PM), nearly 4.5 crore people have participated in VBSY and more than 3 crore people have pledged to make a developed India.
The Viksit Bharat Sankalp Yatra, which started from Khunti, Jharkhand on 15th November 2023, is proving to be especially beneficial for the farmers. Through this yatra, the Central Government is laying special emphasis on making farmers technically and economically capable. With the help of this public awareness campaign, Government is playing an important role in making the journey from seed to market easier for the farmers.
Janak Yadav, a farmer from Azamgarh in Uttar Pradesh and Naseeruddin, a resident of Bhelahi Panchayat in Saharsa district of Bihar, said that they are getting the benefits of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM-KISAN). Both the farmers described the “PM-KISAN” scheme as very beneficial and good scheme for farmers.
The Central Government is making tireless efforts to connect farmers with technology through the Viksit Bharat Sankalp Yatra. During the yatra, live demonstrations are being held throughout the campaign to show the use of drones to spray fertilisers and pesticides in the farmlands and also how to check crops using drones. A similar demonstration was also held in Baksa district of Assam in which farmers were taught to inspect crops with drones.
After watching the demonstration, a farmer Ronit Singh Brahma expressed his satisfaction, saying, 'Today, we witnessed drones testing our mustard crops, and we were impressed by their efficiency. It made us realize that adopting this technology can save time and reduce labor costs".
Ronit Singh Brahma
Shri Ram Gopal Choudhary, a resident of Balrampur district of Uttar Pradesh shared his experience during VBSY campaign of receiving training under Agricultural Technology Management Agency (ATMA) Scheme. He was informed about the usage of modern machinery for agricultural activities that helped him increase his income and saved on labour costs.
Ram Gopal Choudhary
References:
1. https://viksitbharatsankalp.gov.in/video
2. https://x.com/PIBHindi/status/1732769662222364696?s=20
3. https://x.com/airnewsalerts/status/1726507738816270623?s=20
4. https://x.com/DDNewslive/status/1732297941518626894?s=20
5. https://viksitbharatsankalp.gov.in/

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା : ଅନ୍ନଦାତାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ
କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର କାହାଣୀ ବାଣ୍ଟିଲେ କୃଷକ
ସାର ଓ କୀଟନାଶକ ସିଞ୍ଚନ ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର ଶିଖିଲେ ଜଣାଶୁଣା ଚାଷୀ
22 DEC 2023 3:20PM by PIB Bhubaneshwar
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇ) ଜରିଆରେ ଭାରତ ସରକାର କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଓ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି) ଭ୍ୟାନ୍ ସହରରୁ ସହର, ପ୍ରତି ଗ୍ରାମରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛି । ଆଇଇସି ଭ୍ୟାନ୍ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଅକ୍ଟୋବର ୨୨, ୨୦୨୩ (ଅପରାହ୍ନ ୦୨:୩୦) ସୁଦ୍ଧା, ପ୍ରାୟ ୪.୫ କୋଟି ଲୋକ ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ।
୨୦୨୩ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖୁଣ୍ଟିରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି । ଏହି ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ବୈଷୟିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହି ଜନସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ସରକାର କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିହନରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଆଜମଗଡ଼ର କୃଷକ ଜନକ ଯାଦବ ଏବଂ ବିହାରର ସହରସା ଜିଲ୍ଲାର ଭେଲାହି ପଞ୍ଚାୟତର ବାସିନ୍ଦା ନସିରୁଦ୍ଦିନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା (ପିଏମ୍ - କିଷାନ) ର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି । ଉଭୟ କୃଷକ \"ପିଏମ୍ - କିଷାନ\" ଯୋଜନାକୁ କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଏବଂ ଭଲ ଯୋଜନା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଚାଷ ଜମିରେ ସାର ଓ କୀଟନାଶକ ସିଞ୍ଚନ ପାଇଁ ଡ୍ରୋନର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରି ଫସଲ କିପରି ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ସମଗ୍ର ଅଭିଯାନରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି । ଆସାମର ବକ୍ସା ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୂପ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ ସାହାଯ୍ୟରେ ଫସଲ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଶିଖାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିବା ପରେ , ଜଣେ କୃଷକ ରୋନିତ ସିଂହ ବ୍ରହ୍ମା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି, 'ଆଜି ଆମେ ଆମର ସୋରିଷ ଫସଲର ପରୀକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ଡ୍ରୋନ୍ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ସେଗୁଡିକର ଦକ୍ଷତାରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛୁ । ଏହା ଆମକୁ ଏହି ଅନୁଭବ ଆଣିଦେଇଛି ଯେ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଆପଣାଇବା ଦ୍ୱାରା ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇ ପାରିବ ଏବଂ ଶ୍ରମ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ହୋଇ ପାରିବ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବଳରାମପୁର ଜିଲ୍ଲାର ବାସିନ୍ଦା ଶ୍ରୀ ରାମ ଗୋପାଳ ଚୌଧୁରୀ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଚାଳନା ଏଜେନ୍ସି (ଆତ୍ମା) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଭିବିଏସୱାଇ ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ତାଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ତାଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସଞ୍ଚୟ କରିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
References:
https://viksitbharatsankalp.gov.in/video
https://x.com/PIBHindi/status/1732769662222364696?s=20
https://x.com/airnewsalerts/status/1726507738816270623?s=20
https://x.com/DDNewslive/status/1732297941518626894?s=20
https://viksitbharatsankalp.gov.in/