ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ୍ୟତା ଲାଭ କରିଛି: ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ
ଜଳବାୟୁ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ଇନୋଭେସନ ଓ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି : ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ଚାଲିଥିବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପରିଚାଳିତ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଘଟଣା
19 DEC 2023 1:25PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଜଙ୍ଗଲ, ପରିବେଶ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ୍ୟତା ଲାଭ କରିଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା, ଇନୋଭେସନ ବା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏବେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମଳିନୀରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମାତ୍ର ୬୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ସଫଳତାର ସହିତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଦେଶଭାବେ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ପହଞ୍ôଚପାରିଛି । ଭାରତ ଯେଉଁ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲା ଏହା ତାହାର ସବୁଠୁ ବଡ ଉପଲବ୍‌ଧି । ଏହି ସଫଳତା ସହିତ ଭାରତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ହାସଲ କରିଛି । ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ଲୋଡୁଥିଲା । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ସେହି ବାହ୍ୟ ନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଅବସାନ ଘଟାଇ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିଛି । ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ନିଜସ୍ୱ କାରିଗରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ଉଦ୍ୟମରେ ଚନ୍ଦ୍ର ପୃଷ୍ଠର ସବୁଠୁ ସମସ୍ୟା ବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳ ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ସଫଳତାର ସହିତ ଅବତରଣ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଓ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କରିଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ସଫଳ ମୁକାବିଲା କରି ଭାରତ କିପରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଚକିତ କଲା ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଏହି ଅବସରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାପିଲା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାବିଲା ଯେ ଏହାର ପ୍ରଭାବରେ ଭାରତ ଭୁଶୁଡି ପଡିବ । ଭାରତ କିନ୍ତୁ କୋଭିଡ ମହାମାରୀରେ ଭୁଶୁଡି ପଡି ନ ଥିଲା; ବରଂ ଏହାର ସଫଳ ମୁକାବିଲା କରି ସାରା ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କଲା । ଭାରତ କେବଳ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କୋଭିଡ୍ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ସଫଳତାର ସହ ସମ୍ପନ୍ନ କରି ନ ଥିଲା, ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟରେ ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦେଶର ସବୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଇ ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ରେକର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି କିଛି ଅଧିକ କଥା ଥିଲା । ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା କରୋନା ଟିକା ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା । ନିଜ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରି ଭାରତ “ଭ୍ୟାକ୍ସିନ ମୈତ୍ରୀ” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ଦେଶକୁ କରୋନା ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱର ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ସଫଳ ମୁକାବିଲା କରିବା ପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ପ୍ରଶଂସା ପାଇଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେଥିରୁ ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ବା ‘ହୁ’ର ପ୍ରଶଂସାମୂଳକ ଉକ୍ତି । ‘ହୁ’ କହିଥିଲା- “ଏକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭାରତର ଅର୍ଥ ଏକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୃଥିବୀ ।”
ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକ ଶକ୍ତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ ସମୟରେ ଏକ ଆଶଙ୍କା ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା ଯେ ଏହି ମହାମାରୀ ପରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଭୁଶୁଡି ପଡିବ । ମାତ୍ର ସେ ଆଶଙ୍କା ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ ହେଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବଳିଷ୍ଠ ନେତୃତ୍ୱ ବଳରେ ଭାରତ ଏକ ସଂକଟକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସଫଳ ହେଲା । କୋଭିଡ-୧୯ ବିରୋଧରେ ଭାରତର ସଫଳ ଲଢେଇକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କଲା । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମୁଦ୍ରାପାଣ୍ଠି (ଆଇଏମ୍‌ଏଫ୍‌), ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ତଥା ସଂଗଠନ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ଢଙ୍ଗରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ତଳମୁହାଁ ହୋଇଥିଲା ସେହି ଢଙ୍ଗରେ ପୁଣି ଉପର ମୁହାଁ ହେଲା । ଏହି ଅର୍ଥନୀତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଭାରତ ଚୀନ ଓ ଆମେରିକାକୁ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲା । ଅନେକଙ୍କର ସନ୍ଦେହ ଥିଲା ଯେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ୟୁ(U) ଆକାରରେ ହେବ; ମାତ୍ର ଭାରତ ଭି(V) ଆକାରର ଅର୍ଥନୀତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହାସଲ କରି ସବୁ ସଂଶୟବାଦୀଙ୍କୁ ଚକିତ କରିଥିଲା ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକ ସ୍ଥିତିର ପୁନରୁଦ୍ଧାରକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ମୁଦ୍ରାପାଣ୍ଠି ଆଦି ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କରୋନା ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆର୍ଥିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ଓ ଗୁରୁତର ସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବାବେଳେ ଭାରତ ତାହାର ଆର୍ଥିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଜାରି ରଖି ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଥିଲା । “୨୦୨୨ରେ ଭାରତ ଏହାର ପୂର୍ବତନ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସକ ରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ରିଟେନକୁ ଜିଡିପି ଆଧାରରେ ପଛରେ ପକାଇ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚ ମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ୨୦୨୩ -୨୪ରେ ଭାରତର ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୬.୩ ଶତାଂଶ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରିଛି । ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବଢି ବଢି ଚାଲିଛି ଏବଂ ଆମେରିକା (୨.୧%), ଚୀନ (୪.୪.%), ୟୁରୋ ଜୋନ (୦.୭%)କୁ ପଛରେ ପକାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମୁଦ୍ରାପାଣ୍ଠିର ତଥ୍ୟ ଉଦ୍ଧାର କରି କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ମାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ହବ୍‌ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସେଥି ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ନଜର ଭାରତ ଉପରେ ।
“ଆପଲ” କମ୍ପାନୀ ତାହାର ସର୍ବଶେଷ ବ୍ରାଣ୍ଡର ଆଇଫୋନ -୧୫ର ଉତ୍ପାଦନ ଭାରତରେ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ବାହାରୁ ଉପକରଣ ସବୁ ଅଣାଯାଇ ଭାରତରେ ଏହାକୁ ସମବେତ କରି ଏହି ଫୋନ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି । ତାଇୱାନର ଫକ୍ସକନ୍ କମ୍ପାନୀ, ଭାରତରେ ବେଦାନ୍ତ କମ୍ପାନା ସହିତ ମିଶି ଆମ ଦେଶରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇଛି । ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧାଭାରତ ଜିଡିପିରେ ଜର୍ମାନୀକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ଏବଂ ୨୦୨୭ରେ ଜାପାନକୁ ପଛରେ ପକାଇ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇ ଆମେରିକାର ଓ ଚୀନ ପଛକୁ ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ ୨୦୪୭ ସୁ୍‌ଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱର ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଅବଗତ । ନିଜର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତି ବଳରେ ଭାରତ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ନୀତିରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକାଠି କରି ତାହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ତେଣୁ ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଖ ଶାନ୍ତିରେ ରଖିବାକୁ ନୀତି ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରେ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ବିଚାର, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ବିଶ୍ୱ ଭାବନା ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିବାବେଳେ ବିଦେଶରେ ରହିଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ବଢିଛି । ମୋଦୀ ଏଭଳି ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ଯେଉଁଠି ଏହା ନିଜକୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସ୍ଥିତିରେ ରଖି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଖଶାନ୍ତିରେ ରଖିବାକୁ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିବ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ସଫଳତା ମିଳୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର କୋମଳ ଶକ୍ତି ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏହାର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଭାବ ବୃଦ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦ ଭଳି ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବା ପଛରେ ରହିଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଏକନିଷ୍ଠ ଉଦ୍ୟମ । “ ନାଟୁ ନାଟୁ ଓ ଏଲିଫ୍ୟାଣ୍ଡ ହୁଇସପର”କୁ ଓସ୍କାର ପୁରସ୍କାର ମିଳିବା ଭାରତୀୟ କୋମଳ ଶକ୍ତିର ଏକ ବଡ ବିଜୟ । ଏହାଛଡା ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟମାନେ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ବିଚାର ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟକୁ ବଳ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଦେଶର ପ୍ରଭାବ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ବଢାଇଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ବେଶ୍ ଭଲଭାବରେ ପଡିଛି । ସେମାନେ ସମସ୍ୱରରେ ମୋଦୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସବୁ ସ୍ତରରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ଉଦ୍ରେକ କରିବାରେ ଭାରତ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଏବେ ଆମ ଯୁବବର୍ଗ ଚାକିରି ପ୍ରତ୍ୟାଶୀ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଦୈନିକ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ନମ୍ବର । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମେ ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛୁ । ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପରିତନ୍ତ୍ର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ତୃତୀୟ । ଏବେ ସର୍ବାଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ୩ ନମ୍ବର । ୨୦୨୧ରେ ଭାରତରେ ପ୍ରତି ୨୯ଦିନରେ ଗୋଟିଏ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଗଠିତ ହେଉଥିଲା । ୨୦୨୨ରେ ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଗଠନ କରିବାକୁ ମାତ୍ର ୯ ଦିନ ଲାଗିଲା ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଓ ତାହାର ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବ୍ୟବହାର ବଢାଇବାକୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି । ୨୦୧୯ର ଗ୍ରୀନ ହାଉସ ଗ୍ୟାସ ଇନଭେନଟୋରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଛି । ଭାରତର ଉଦ୍ୟମ ଓ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମେଣ୍ଟ , ଲିଡ-ଇଟ୍‌, ସିଡିଆର୍‌ଆଇ, ଆଇଆର୍‌ଆଇଏମ୍‌,ଗ୍ରୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଇନସିଏଟିଭ ଓ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ବ୍ୟାଘ୍ର ସୁରକ୍ଷା ମେଣ୍ଟକାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଯେଉଁ ପରିମାଣ ଅକ୍ଷୟଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାରତ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା ୨୦୨୦-୨୧ ସୁଦ୍ଧା ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ର ସଫଳ ମୁକାବିଲା, ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଯାହା ସବୁ ସଫଳତା ମିଳିଛି ତାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନିଷ୍ଠା, ଆଗ୍ରହ,ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ଜଳବାୟୁ ଓ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇଛି । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରରେ ଶାନ୍ତି ରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟମରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଏହି ଅବସରରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ରିଲିଫ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ମାନବିକତାର ଏକ ନୂଆ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବିିଭିନ୍ନ ସ୍ୱଳ୍ପ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଜେନେରିକ ଔଷଧ ଓ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ଟେଲି ମେଡିସିନ ଓ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ବ୍ୟବହାର କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ୟା ସମାଧନ କରିବାକୁ ଭାରତ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଉଛି । ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରପୀଡିତ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତ ମାନବିକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରିଲିଫ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଆସୁଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India gained global stature under PM Modi's leadership: Shri Bhupender Yadav
World recognises India leadership in climate action, innovation and technology: Shri Bhupender Yadav
World recognises India under PM Modi is a bright spot amid an otherwise global downturn: Shri Yadav
19 DEC 2023 1:25PM by PIB Delhi
Union Minister for Environment, Forest and Climate Change; and Labour & Employment Shri Bhupender Yadav today said India has gained a global stature under Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership and the world recognises its leadership in climate action, innovation and technology.
Addressing a press conference on India’s Rising Stature Globally Shri Yadav said, “India successfully reached the Moon spending just Rs 615 crore. India is the first country to reach Moon’s south pole. One of the most significant takeaways from India’s space journey with Chandrayaan 3 is the importance of self-reliance. While India’s initial missions leaned on international partnerships, Chandrayaan-3 was a step towards self-sufficiency.”
Shri Yadav said, “This has been made possible by the visionary leadership of Shri Narendra Modi ji.”
The Union Minister drew attention to how India surprised the world with its response to Covid pandemic. “When the Covid pandemic struck, the world thought India would collapse. Not only did India not collapse but its response to Covid became an example for the world. India carried out not just the largest vaccination drive but also the world’s fastest such drive. What’s more? The vaccines were Made in India. India also helped countries in need with vaccines. India’s Covid vaccine Maitri programme has helped more than 100 nations.”
Highlighting the global praise India gathered for its Covid response,Shri Yadav said, “WHO has also acknowledged that ‘a prepared India is a prepared world’.”
Speaking of India’s economic resilience, Shri Yadav said, “There was fear that the Indian economy would collapse after Covid. But under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, India turned the crisis into an opportunity. The world commended India’s efforts in combating COVID-19. International organisations like the IMF, World Bank, and others acknowledged India's remarkable V-shaped economic recovery, surpassing that of China and the US.”
“When many doubted we will recover and that at best our recovery will be U-shaped, India bounced with a V-shaped recovery.”
He said the IMF, World Bank and several global heads have acknowledged India as the bright spot amid an otherwise global downturn. “In 2022, India likely topped its former colonial master Britain in gross domestic product, becoming the world’s fifth-largest economy. The World Bank forecasts India’s GDP growth for FY23/24 to be at 6.3%. India’s growth continues to outpace major economies like the US (2.1%), China (4.4%), and the Eurozone (0.7%) (IMF, October 2023),” Shri Yadav said.
He also drew attention to how global giants were turning to India as their manufacturing hub.
“Apple has started assembling its latest iPhone 15 in India. Taiwan’s Foxconn has teamed up with Vedanta to jointly make semiconductors in India,” the Minister highlighted.
Shri Yadav said India is set to overtake Germany in terms of GDP in 2025 and Japan in 2027 to become the third-largest economy after the US and China.
The Union Minister highlighted, “PM Modi has pledged to make India a developed country by 2047 when it celebrates the 100th anniversary of its independence, the realisation of Amrit Kaal.”
“Prime Minister Modi’s personal convictions about India’s role in the international system, its spiritual and civilizational roots that envisages the world as a family (Vasudhev Kutumbakam) and happiness for all (sarve bhavantu sukhinah) have been integrated into policymaking. This has helped him win the faith of the people including the Indian diaspora and this has instilled confidence in people about their own roots. This is because PM Modi believes that only a secure India that is confident of its place in the world will be able to deal with issues from a position of strength,” the Union Minister said.
Shri Yadav said that India’s soft power, including its rich cultural heritage, is playing a crucial role in its global dominance. India’s ancient traditions, such as Yoga and Ayurveda have gained worldwide popularity because of Shri Modi ji’s efforts. “The Oscar wins for Naatu Natu and The Elephant Whisperers is a big win for our soft power. Added to this is the Indian diaspora spread across the world which is fostering cultural exchanges and promoting India's values, traditions, and ideas.”
The Union Minister drew attention to the fact that ever since Shri Narendra Modi ji assumed office as the Prime Minister of India, he has not enhanced India’s position at a global level but also left a huge impact on world leaders. World leaders have heaped praise on Modi ji unequivocally.
He said, “In the last 10 years, India has built a positive sentiment in the country at all levels. Today, our youth are becoming job givers rather than job seekers. India is number 1 in starting new startups every day. We are Number 2 in the number of startups. Number 3 in largest start-up ecosystem. Today, India has the 3rd largest number of Unicorns in the world. In 2021, we added a Unicorn every 29 days. In 2022, we added a Unicorn in every 9 days.”
Shri Yadav highlighted the positive gains made by India in climate action by the country that reflect global leadership.
“India has shown active participation in global climate change initiatives and commitment to renewable energy. We are among the 26 countries to have shared its National Communication with the UNFCCC based on Greenhouse Gas inventory of 2019 along with Initial Adaptation Communication. India has initiated forums for climate action such as International Solar Alliance, LEAD-IT, CDRI, IRIS, Green Credit Initiative and International Big Cat Alliance. India achieved in 2020-21 the renewable energy target it had set for 2030.”
This, the Union Minister said, has been made possible due to the leadership of PM Shri Modi ji who has set sustainable development and global cooperation in climate action as his priority area.
Shri Yadav also highlighted India’s efforts in peacekeeping efforts around the world.
“The country has also provided disaster relief to countries affected by natural disasters such as earthquakes and floods. We are a leading producer of generic medicines and affordable healthcare solutions. The country is also developing new technologies for healthcare, such as telemedicine and artificial intelligence. We have been sending aid to countries in the middle or violent conflicts or wars as a humanitarian duty.”